בית פורומים עצור כאן חושבים

מה בין לימוד תורה למוזיקה (וכל שעשוע אינטלקטואלי)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/8/2008 22:09 לינק ישיר 
מה בין לימוד תורה למוזיקה (וכל שעשוע אינטלקטואלי)

צד_שלישי חיבר כנראה את הקטעים המופלאים הבאים. הם התפרסמו בבח"ח, ולאחר מכן הובאו בכמה פורומים שאני מכיר. וחבל שעד עתה לא הועתקו הלום.

הדברים משתמעים לכמה פנים. לי אישית הם הזכירו את ספרו של הרמן הסה, THE GLASS BEADS GAME. אבל קראו והסיקו מסקנות. ואתם מוזמנים לשתף אותנו.

ואלו הם הדברים:

אילו לא הייתה ניתנת תורה לישראל היו הם לומדים חכמת המוסיקה

מפורסם מאמרו של הגר"א, כי אילו לא הייתה ניתנת תורה לישראל, היו הם לומדים חכמת המוסיקה, המעולה שבחכמות. ניסיתי להמחיש מה היה המצב אילמלא ניתנה להם התורה.

(מיומנו של שיעור א' צעיר) 

יום ראשון, א' אלול התשנ"ח

היום יואש ואני הגענו לישיבה הגבוהה למוסיקה, הר הקול.

נכנסנו בערך באחת עשרה בבוקר לבית המדרש, אולם קונצרטים קטן וצפוף.  הוכיתי בהלם למראה הסובב אותנו. כל כך זר, כל כך מנוכר לעולם שהורגלתי אליו.

מאות אברכים ובחורים ישבו והתנדנדו קדימה ואחורה על הספסלים, מחזיקים בידיהם כלי מיתר, נשיפה וקלידים ומתאמנים כשאוזניות ימאהה גדולות באוזניהם. הם ישבו שניים שניים, מבקרים איש את רעהו לגבי ההרמוניה, המלודיה ואופן הפקת הצלילים מהכלים.

עמדנו כמה רגעים, נבוכים ולא כל כך מבינים מה הקשר הישיר שלנו לעניין. שאלתי את יואש מה עושים. לא היה לו מושג. הצטופפנו בפינה וניסינו כמה שפחות להתבלט. תחילת שיעור א', ככה קוראים למצב הזה בישיבות.

עברו בערך חמש דקות עד שאחד מהאחראים ראה אותנו. ראיתי אותו לפני כן נושף בטובה ענקית. איזה צדיק. בטח לומד כבר שש שנים על הכלי הזה. הוא חייך ופנה אלינו "אהלן חבר'ה. איך קוראים לכם?". ענינו לו. הוא הנהן בראשו קצרות ואמר "אוקיי. נסדר לכם מיטה וחדר בהמשך. בינתיים תיכנסו פנימה, תנגנו משהו. אני מקווה שהבאתם את הכלים שלכם אתכם".

ברור שהבאנו. קצת נעלבנו מהשאלה הזאת.

נכנסנו שפופים לבית המדרש, מנסים למשוך כמה שפחות תשומת לב. הרי אנחנו סך הכל שיעור א', נגנים בזעיר אנפין. כאלה שמנסים לנגן בשקט כדי שלא ישמעו את הבורות שלהם במוסיקה. התיישבנו על ספסל קטן שנדמה היה שהוא פנוי. הוצאנו את הגיטרות הקלאסיות מהנרתיקים.

שעתיים עברו. שעתיים שלמות של סדר מוזיקה. לא היה לי דבר כזה בתיכונית. יצאנו, יואש ואני, קצת יותר זקופים וקצת יותר בטוחים בעצמנו. אנחנו כבר יכולים להאמין שנכנסנו לישיבה.

הלכנו לחדר אוכל. שוב צפוף. המון אנשים ישבו מסביב לשולחנות ודיברו בלי הפסק. על מוסיקה, כמובן. מדי פעם מישהו התרומם בזעם מהשולחן ואמר בכעס שהמלודיה הזאת מז'ורית ולא מינורית, ושאנשים לא יודעים ללמוד צ'ייקובסקי בעיון.

יואש ואני התיישבנו ליד שני אברכים רציניים, פסנתרנים, אני חושב, שניסו לתאם ביניהם על סופטאקורד מינורי מוקטן שיצליח לשלב את הרכות של בטהובן עם הקשיחות של ואגנר. הם לא התווכחו אלא פשוט דיברו ביניהם בשקט על העניין. ניסינו להקשיב קצת, יואב ואני, אבל לא הבנו כלום. "הם הרבה מעלינו", לחשתי ליואש. הוא הנהן בראשו והביט בהם בהערכה. גם אני התבוננתי מוקסם בשיחה שביניהם. הלוואי וגם אני אהיה כמותם יום אחד.

האוכל לא היה משהו, אבל למי אכפת. "אנחנו בישיבה", הזכרתי ליואש. "עכשיו המהות היא מוסיקה, לא אוכל. עזוב אותך מהצדדים השפלים שבך. תתרכז במה שחשוב".

"שמעתי שיש שיעור של הרב יונגרמן בראשית הקלאסיקה, בשעה שתיים. אומרים שזה שיעור פגז ואסור להפסיד", הוספתי. מישהו שעבר לידינו ושמע אותי, הסתובב ואמר "חבל על הזמן. אם אתם לא נכנסים חבל לכם שבאתם הנה בכלל. זה השיעור של הישיבה". "נכנסים, נכנסים", ענה לו יואש ברצינות. "למה אתה חושב שבאנו הנה, להתפרפר?". הלה חייך. "מהשיעור הזה יוצאים הקומפוזיטורים של האומה, תדעו". "תודה", אמרתי לו ולקחתי את יואש ביד הלאה כי ההוא קצת עייף אותי.

יום שלישי, כ"ו חשוון התשנ"ט

איזה יום, אלוקים, איזה יום. קמתי בשעה תשע ורבע, הרבצתי תרגול מהיר לאצבעות, מעברים כרומטיים וכאלה, שטפתי פנים ורצתי במהירות לישיבה. שיעור בעיון של הרב אשי, זה מה שאני מפסיד בדקות אלו ממש. הגעתי לבית המדרש, חטפתי חוברת תווים קטנה מהארונית שלי ורצתי לשיעור, מתנשם ומתנשף.

יופי. עוד לא התחיל השיעור. החבר'ה ישבו מסביב לשולחן, קלסרים ודפדפות תווים בידיהם, חוזרים על מה שהם למדו אתמול בסדר. נדמה לי שהייתי צריך להכין את חלום ליל קיץ של מוצארט, אבל אני לא בטוח. שאלתי מישהו מה היה צריך להכין. הוא הסתכל בי במבט מוזר. "אתה לא בעניינים או מה?", הוא שאל בקול רם. רם מדי, לטעמי, שכן הרב אשי נכנס באותו הרגע ודממה השתררה בחדר. כולם נעמדו והרב הניח את האורגן הקטן שלו על השולחן והתיישב. כולם התיישבו, גוררים את הכיסאות קדימה ומארגנים את כלי הכתיבה. הרב הביט בנו לרגע, הרהר קמעא, והחל להסביר מה המוטיב המרכזי בחלום ליל קיץ וכיצד הוא בא לידי ביטוי ביצירה. מדי פעם הוא הדגים על האורגן איזשהו רעיון מוסיקלי שהיה קשה להעביר בעל פה. כולם סיכמו, רכונים על מחברות התווים שלהם. מישהו שאל שאלה או שתיים לגבי היחס המדויק בין חלקי היצירה, והרב ענה לו באריכות, מסביר לפרטי פרטים את דעת רבינו, מוצארט זצ"ל.

הייתי ממש עייף. שפוך לחלוטין מעייפות. העיניים שלי כמעט ונעצמו אבל הכרחתי את עצמי להישאר ער ולנסות לקלוט את דברי הרב. אפילו קצת סיכמתי, בלי הקפדה יתירה על קווי החמשה.

השיעור נגמר בשעה אחת וחצי. לא קל. לגמרי לא קל, לפי דעתי. כמה חבר'ה נשארו לשאול את הרב כמה שאלות הרחבה קלאסיות. אני ברחתי לחדר האוכל. השיעור הזה גמר אותי.

החברותא הגיע באמצע האוכל.

"אדם, יש לנו חברותא עכשיו במודוס הפנטטוני", הוא אמר ונעמד מאחורי.

"אוקיי", עניתי, "אני רק גומר לאכול".

"תוך כמה זמן?", הוא שאל.

"לא יודע", עניתי נחרצות וזזתי הצידה, רומז לו שהוא מפריע. הוא לא הפסיק.

"נו, אדם! הרב אשי אמר היום בשיעור שמרן, באך ע"ה, היה אוכל רק חמש דקות ביום וזה הספיק לו".

התעלמתי ממנו. הוא נפגע, הסתובב, והלך לכיוון בית המדרש. בלי לומר מילה.

כשחיכיתי בתור למנה השנייה ראיתי מודעה תלויה מולי. מישהו צילם אותה מאיזה ספר והדגיש כמה מילים- "דעו, בני, כי אין דרכינו בעניינים שהם חוץ למוסיקה ודורשיהם חוץ למוסיקה. נעסוק אנו במוסיקה שהורו לנו רבותינו, ולא ניפול בבור תחתיות".

עיוויתי את פני. אברך מבוגר ראה אותי. "אתה חושב שזה שטויות?", הוא שאל. "אתה חושב שכשהרב כתב את זה הוא לא ידע מה הוא כותב? הוא לא הבין את מה שאתה מבין?".

לא הייתה לי תשובה. באמת לא הייתה. אז אמרתי לו שהוא צודק. "תעשה תשובה", הוא ייעץ לי. 

אחר כך חשבתי שאולי העניין הוא שהרב התכוון למוסיקה של החיים ולא למחברות המוסיקה שהחזיק האברך. אבל היה מאוחר מכדי לומר לו ובטח גם הייתה לו תשובה למה שאני אומר.

יום חמישי, כ"ט כסליו התשנ"ט

היום אני במשבר. נמאס לי מהכל. תעזבו אותי מהחיים האלה. זה לא בשבילי.

חודש שלם אני קורע את עצמי בשביל לנסות להבין את הקלאסיקה הזאת. רק  מנסה ושוב מנסה. נופל, וקם, ועוד פעם קורס, ושוב מתרומם בשביל ליפול. ומה יוצא לי מזה? כלום. שום דבר. נאדה. נסינג. אפס.

וזה עוד היה נסבל אם האנשים מסביבי היו קצת יותר פתוחים. רק קלאסי בראש שלהם. קלאסי וקלאסי וקלאסי. בחיים לא תשמע אותם מנגנים משהו שמתקרב לצד האתני, המזרחי או למוסיקה ברזילאית. לך תנסה להסביר להם שאולי אתה בנוי קצת יותר לג'אז. שאולי הנפש שלך מחבבת את האלתורים החמודים האלה שכל כך נצרכים לפעמים. זה הגיע עד כדי כך שאלתורים זו כמעט מילה גסה אצלנו. כאילו אמרת "אני אוהב לואי ארמסטרונג". טוב, נו, לא עד כדי כך. אבל כמעט, בכל אופן.  וזה שובר. אנשים לא מחפשים את המוסיקה שלהם אלא רצים עם כולם באותו הזרם. "הקלאסיקה היא המוסיקה האמיתית", הם אומרים. כל כך בטוחים. כל כך חסרי ספיקות. אני לפעמים לא מצליח לתקשר עם אנשים בגלל הקטע הזה. אני מרגיש שאנחנו חיים בשני מישורים שונים.

הלכתי אתמול לרב אשי. רציתי לספר לי על הנפילות האלה ששוברות אותי. על הכאב. על זה שאני מרגיש שכולם אותו דבר ואף אחד לא מנסה להגיע לאמת במוסיקה הפנימית שלו. על חוסר היכולת שלי לתקשר עם חלק מהאנשים.

הוא עמד בקצה בית המדרש, מסביר לאברך גבוה ומנומש איך להלחין מעברים קאמריים בשלשה קולות. התפלאתי שההוא לא חשב על זה לבד. וריאציה בראהמסית מוכרת. האברך ניסה קצת להתווכח ואפילו הרים מעט את קולו, אך הרב הסביר לו באורך רוח את העיקרון. הוא אפילו ביצע הדגמה קטנה על פסנתר הכנף שלו. האברך שהה רגע, חכך בדעתו, ופנה בחזרה אל הספסל שלו, מנסה את מה שלמד זה עתה על אורגן. מישהו הסתכל בו וחייך. "אנחנו עבדנו על זה אתמול סדר שלם", הוא אמר לו. "אל תתייאש".

ניגשתי לרב. הוא הבחין בי ומיד הפסיק את הנגינה, סוגר את מכסה הפסנתר ומניח את חוברת התווים העבה בצד. "כן?", הוא שאל.

לקח לי רבע שעה לנסות להסביר לו מה הקושי שלי בישיבה. מדוע אני לא מסתדר ולמה אני נופל כל הזמן. הוא הקשיב בתשומת לב. ניכר היה בו שהוא כואב את כאבי וחש בצערי. כשסיימתי את דברי, שתק הרב. הוא הרהר מספר דקות, מהמהם לחן שקט. "שמע, אדם", הוא אמר לי חרש לאחר זמן מה. "קשה לך כאן. אתה מרגיש בודד. אתה לא מתחבר למוסיקה כאן. למה שלא תנסה ישיבה אחרת למוסיקה? יש הרבה מקומות טובים שתוכל לצאת מהם ברמה מוסיקלית גבוהה, בלי כל הלחץ הזה. יש כאלה שמתאימים לרמה הזאת של הישיבה ויש כאלה שלא.  למה שלא תנסה?".

הרגשתי שמה שהרב אמר לא בדיוק עזר לי . כלומר, הוא הציע לי פתרון אפשרי אבל לא נגע בשורש הבעיה, לא הסביר את הסיבוך עצמו.  חזרתי קצת עצוב מהפגישה אתו, החזרתי את הגיטרה לנרתיק שלה והלכתי להסתובב קצת בחוץ.

עכשיו אני זרוק בחדר לבד, מוטל על המיטה, בודד כרגיל. עוד מעט אולי מישהו יכנס כדי לשמוע בטייפ יצירה שהוא הקליט בשיעור. כמו תמיד הוא יעיף בי מבט מהורהר שיגיד הכל, ייאנח קצרות, ויפעיל את הווקמן. מה אכפת לי. לא חייב לו כלום.

יום רביעי, כ' אדר ב' התשנ"ט

לפני כמה ימים ישבנו, חגי ואני, בחדר שלי. דיברנו קצת על השיעור בתקופת הבארוק של הרב עומר. הרב אמר שלא היו הרכבים של צ'מבאלו עם כינורות. אני חשבתי שיכול להיות שהרב טועה. אולי דווקא כן היו. אפילו קראתי מאמר של רב אחר שאומר שהיו. חגי אמר לי לא לבלבל את המוח. "זה הרב שלך, נכון?", הוא אמר בלהט. "אז אתה אמור להקשיב למה שהוא אומר, לא למה שאחרים אומרים. אם כל אחד היה חולק על רבו, הקלאסיקה לא הייתה מתפתחת בגרוש. תכניס את זה טוב לראש. הרב לא אומר דברים לא נכונים".

"אז בעצם הרב הוא האמת המוסיקלית האובייקטיבית?", הגבתי בהתקפה.

"בדיוק", הוא ענה. "אם זה לא מתאים לך, לך תחפש לך תורה מוסיקלית אחרת".

גם כן אחד שמבין, חשבתי אחר כך כשהייתי שוב לבד בחדר. מי הוא בכלל, הילד הזה. כאילו הוא מבין משהו שאני לא מצליח לתפוס. שחצן אחד. ואז חשבתי שאולי אני זה שטועה כאן בגדול. ואולי העולם שלי הוא העולם השקרי. אחר כך חשבתי שאולי כלום לא נכון. ואז שוב נשברתי ובכיתי כמה דקות, מקווה שאף אחד לא ישמע. חוץ מאלוקים. דווקא קיוויתי שישמע.

בסוף נרגעתי קצת והוצאתי חומש מהארון שלי בחדר. מין ספר ישן שכתובים בו כל מיני דברים בעברית עתיקה. גיליתי אותו בחנות שמוכרת ספרים כאלה בעיר. אין הרבה דתיים שמתעסקים עם זה, אמרו לי בחנות. אמרתי להם שזה בסדר מבחינתי ולקחתי את החומש. דווקא נהניתי מאוד מהקריאה בו.

אביהו נכנס כדי לקחת את הצ'לו שלו וכשראה אותי אמר לי שאני אעזוב כבר את כל השטויות. יש דברים יותר חשובים והגיע הזמן להתחיל להשקיע בדבר האמיתי ולא בשקרים שמסביב.

בטח, חשבתי בשקט. ממש הגיוני ששקרים כאלה קיימים בשביל להכשיל אותי. אני חושב שמאוד פשוט לעלות על איזה גל ולעצום את העיניים. לדמיין שקיים רק דבר אחד אמיתי בעולם, הקלאסיקה, וכל השאר שטויות. זה באמת פשוט. אבל אני לא יכול ללכת על זה. אני לא חושב שאני מספיק חזק לעצום את העיניים על הגל הזה. אני לא סומך על הים. הוא נורא הפכפך.

לקראת ערב הלכתי לישיבה. היה שיעור של הרב יונגרמן. הוא אמר שכל אחד צריך למצוא את התו המיוחד שלו בקלאסיקה. לא ללמוד כמו תוכים אלא לנסות להבין איך אני והכלי שלי מתקשרים לעניין. את מי אנחנו משחקים בסימפוניה הענקית של החיים. הוא דיבר על משמעויות. על הירידה לפרטי הפרטים של המציאות השמיעתית. על ההבנות המוטעות שסיגלו לעצמם אנשים במשך ההיסטוריה, ועל הנזק הבלתי הפיך שהם גרמו לכל ההתפתחות המוסיקלית בעולם. על חוסר היצירתיות שגרם לקלאסיקה לחזור על עצמה במשך שלוש מאות שנה. על איך אנחנו מבטאים את עצמנו, את נפשנו הפנימית, ולא את נפש המלחין שאותו אנו לומדים. השיעור הזה ממש נגע לליבי.

בסוף השיעור ניגש אלי חגי. "מה אתה מאושר כל כך?", הוא שאל. הסברתי לו.

הוא גיחך. "כנראה שלא הבנת את השיעור בכלל. אם היית מגיע לשיעור הקודם היית מבין שזו בכלל לא הכוונה". הוא נפנה והתחיל ללכת. "לי דווקא נראה שהבנתי אותו מצוין", קראתי לעברו. הוא הסתובב. "תהיה בריא, אתה והמחשבות שלך", הוא ענה. "ככה לא תצא גדול במוסיקה, זה ברור".

הוא הלך ואני חשבתי שהוא צודק. אם להיות גדול במוסיקה זה לעשות טוב מה שהסביבה מצפה שתעשה אז אני לא אצא גדול במוסיקה.

יום שלישי, י"ג אייר התשנ"ט

שבוע שעבר הלכתי לרמת גל. לא שאני משייך את עצמי לאנשים האלה. פשוט ניסיתי להיות קצת בראש שקט, לצאת מהאווירה השגרתית בהר הקול.

יצאתי באוטובוס מהתחנה המרכזית עם עוד כמה חבר'ה מהשיעור. לקחתי איתי חומש קטן, התחביב שלי לשעות הפנאי. הם, כמובן, הביאו אתם חוברות תווים עבות, יצירות קלאסיות מודפסות במחשב והקלטות של נגנים ידועים. אחד אפילו הביא קאזו קטן וניגן עליו כל הנסיעה. אני חושב שהכלי הזה נבזי בצורה בלתי רגילה, אבל החבר'ה אומרים שכל מה שקשור למוסיקה זה דבר נפלא ואני סתם מוציא שם רע.

ירדתי במרחק שתי תחנות מהישיבה והלכתי ברגל, מהרהר אודות שאלות חדשות שעלו בראשי במשך הנסיעה. כמעט פספסתי את הישיבה.

ישיבה אמרתי? הדבר הזה  פשוט לא נראה כמו ישיבה. המבנה לא היה בצורת אולם קונצרטים כמו בהר הקול אלא בצורת מעויין ענקי, מצופה בבידוד אקוסטי עבה.

למעלה מזה, הצלילים שבקעו מהישיבה היו פשוט חילוניים! פאנק, ג'אז, בוסהנובה וראגיי התערבבו ביחד לכדי הרמוניה נפלאה וכופרנית שאילולי הייתי יודע בבירור, הייתי מאמין כי היא אתאיסטית.

ההלם גבר כשנכנסתי פנימה. המוני תלמידים ישבו בצורה מבולגנת להפליא ברחבי האולם. פה ושם ניתן היה לראות קבוצות שהתארגנו ביחד וניגנו ביטלס, פינק פלויד ודייר סטריטס. ישבתי לרגע על ספסל סמוך, מנסה לעכל את מה שאני רואה. זה לא עזר. הוכיתי שוב בתדהמה כאשר ראיתי במרכז האולם קבוצה של שלושים איש, יושבים וקוראים בחומש ומשנה. כלומר, אני מחבב את החומש אמנם, אבל באמצע בית המדרש? בלי בושה?

הייתי עסוק בלהתפלא כשמישהו התיישב לידי פתאום. "אהלן ילד", הוא אמר. "קוראים לי רן. שיעור ג'. אני רואה שאתה חדש פה. מאיפה אתה?". "הר הקול", עניתי בלי להעיר את תשומת לב הסביבה.

"המממ...", הוא הרהר לרגע. "לא רואים שאתה משם. בקלות הייתי מחשיב אותך כאחד מאתניאל. רוצה לנגן משהו ביחד?".

הסדר נגמר אחרי שעה וחצי, אבל משום מה הרהרתי שעוד שש שעות לא היו מזיקות לי. ניגנו ביחד את רוב סוגי המוסיקה הקיימים. נגן מצוין, רן הזה. אם הוא היה אצלנו אני בטוח שהוא היה מהעילויים.

אחרי ארוחת הערב היה שיעור ארוך של ראש הישיבה בפרנק סינטרה. אני עוד צריך לשמוע אותו עוד פעם בקסטה. החשמלית של הרב (סטראטוקאסטר יו אס איי, כמובן) הייתה אחד הדברים המדהימים שראיתי. הוא ניגן עליה במהירות שלא תיאמן וביצע כמה מעברים שלדעתי ג'ים הנדריקס ז"ל היה סוגד להם. פשוט אהבתי.

שבוע שלם למדתי עם רן את כל יסודות הג'אז, שמעתי שיעורים נהדרים והתפתחתי המון, אבל מתישהו הרגשתי שזה לא זה. כלומר, ממש נחמד כל הקטע של לנגן מוסיקות אחרות, אבל במקום מסוים שוכחים שם את הקלאסי. גם החבר'ה מרמת גל חוזרים על עצמם. לא מחפשים את המוסיקה האמיתית אלא מנגנים מה שכולם מסביב מנגנים. לא מספיק מחפשים בעצמם את המוסיקה של החיים.

הערתי את תשומת רן לעניין. "באמת, אדם!", הוא ענה לי. "אתה חושב שאתה יכול למצוא את המוסיקה של החיים לבד? יש רבנים, והם אלה שנותנים את ההדרכה. אם תנסה לבד תלך לאיבוד. הרבנים כאן נותנים הדרכה מסוימת, ואצלכם יש הדרכות אחרות".

"אבל במוסיקה הזו יש דברים שאני היחיד שיכול למצוא מה שמתאים לי! אני היחיד שיכול להכיר את עצמי באמת ולבנות לעצמי נכון את הסימפוניה של החיים! אפילו הרב יונגרמן דיבר על זה!".

"עזוב אותך, אדם", אמר לי רן, כאילו שמע את הדבר פעמים רבות מספור. "אני מכיר את העניין. זה לא הולך. אנשים מתייאשים ונופלים בדרך ורק קצת מאוד מגיעים".

"אני מאמין שאני יכול להגיע. אני מאמין שאפשר לנצח את הדטרמיניזם הזה שאתה מדבר עליו", עניתי. ניסיתי לענות, לפחות.

רן חייך חרש בעצבות מסוימת. "אם אתה כבר נוגע בנקודה הזו, אני אישית חושב שאין דטרמיניזם. כל אחד יכול לבחור בעצמו מה לעשות. להחליט אם ללכת עם הרבנים או לא. ללכת בשביל הישר והסלול או לפול לבור תחתיות. אבל", הוא הוסיף ונאנח, משעין עצמו אחורה, "תעשה מה שאתה רוצה. מי אני שאחליט בשבילך". "עוד משהו-", הוא הוסיף, "שמעתי את השיעור הזה של הרב יונגרמן. אני חושב שהבנת אותו לא נכון".

וככה נפרדתי מרמת גל.

עכשיו אני חושב לנסות שבוע ישיבה באתניאל. שמעתי שהחבר'ה שם ממש קרועים .

מישהו אפילו אמר לי שיש שם סדנאות בחומש בין הסדרים.

האשכול המקורי:
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2460977&forum_id=771

מרווחים

תוקן על ידי עצכח ב- 10/08/2008 2:17:53

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2008 22:16 לינק ישיר 

רגע לפני הדיון במסרים המאלפים,
האם המשפט המיוחס לגר"א, כפי שמובא בראש הקטע, נאמר על ידו?
ידוע למישהו מקור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2008 22:57 לינק ישיר 

כםי שצויין בחח, הרי זהו משל, ולמען האמת יש בו משהו מדכדך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 02:56 לינק ישיר 

כשהתחלתי לקרוא - חשבתי - לא מתאים לספר בדיחות בתשעה באב.

אח"כ - הבנתי שזה אמור להיות עצוב.

אבל אני עדיין לא מרוצה.

משהו מפריע לי.

יפה הגדרת, מיימוני, באשכול סמוך, כי יש לברר מהו האבל של תשעה באב - האם רק על החורבן, או על כל אבל לאומי. אבל, דבר אחד ברור - מה שאינו אבל לאומי - אינו שייך לתשעה באב.

והביקורת על צורת הלימוד והאווירה בישיבות - איננה אבל, וגם לא לאומי, וגם איננה נתונה באחידות דעים.

דבר זה לדעתי הוא בלתי נסבל, לקחת דבר השנוי במחלוקת, ולהציג אותו כנושא בתשעה באב.

(ואגב, גם הקישור של ההתנתקות לתשעה באב לא מוצא חן בעיני, מכיוון שזה פוליטיקה עכשווית. פוליטיקה עכשווית  איננה אבל לאומי. נביאי ישראל התנ"כיים - לא העמיסו על רשעי מלכי ומנהיגי והדיוטי ישראל את עוונות פרעה פלשתים אשור או כל אויב אחר. הם הוכיחו אותם קשות - אבל לא קשרו זאת לאסונות שקרו ולא היה ניתן לערער אחריהם. אין לי בעיה שיבכו על ההתנתקות. שיעשו יום זיכרון, או אבל, איך שתקראו לזה. אבל תשעה באב - לא)

דבר זה לדעתי הוא בלתי נסבל, לקחת דבר השנוי במחלוקת - ולהציג אותו כנושא בתשעה באב.

ושלא אובן לא נכון. המאמר כשלעצמו מצא חן בעיני. אבל לא בתשעה באב! לא בתשעה באב!

הקישור של דברים השנויים במחלוקת - לתשעה באב - אין כמותם המזכירים לי את הסיבה בגללה חרב בית שני.

הכותב בצער, מיכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 10:06 לינק ישיר 

מיכה

להעמיד דברים על דיוקם.

מחאתך נכונה. והעובדה היא שהעתקתי את הדברים לכאן לא בגלל שהם מתאימים לתשעה באב (אם כי יש לדון על זה), אלא בגלל שהיה לי זמן פנוי...

תוכל לחזור לאשכול במוצאי תשעה באב...

גם לי יש מה לכתוב (על ספרו של הסה) ואעשה זאת מאוחר יותר. (יש לבדוק אם אסור לכתוב על זה בתשעה באב).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 21:18 לינק ישיר 

שיהיה. אבל עדיין קשה: גם בליל הסדר יש לך זמן פנוי לדברים כאלה?

מדוע שיהיה מותר לכתוב על זה בתשעה באב? כמו שליל הסדר מיועד לעיסוק ביציאת מצרים, ואין גבול לזה, אלא כל המרבה הרי זה משובח, כך בתשעה באב, אין גבול לקינות לאבילות ולעיסוקים תעשבאביים, אין פה "זמן פנוי". אני מסכים שבגלל שאת האבל פחות "מארגנים", אז הזמן עלול יותר להיראות "פנוי", אבל לא כך הדבר. "אבל יחיד עשי לך".

לעניין האשכול. המאמר יפה, אם כי אני חושב שהוא הגזים מעט, בפרט ביחס לחומש. מנסיון אישי אני יודע, שהרבה דברים אחרים נכונים.

אנשים לא מזלזלים בחומש, הם פשוט לא רואים צורך לעסוק בו ולא מוצאים עניין בקריאתו, וגם לא בפלפולי אבן עזרא ורמב"ן. ייתכן שזה נובע מסיבות לא ראויות, אבל עד כדי זלזול זה לא הגיע.

ושוב, רוב הדברים לדעתי משקפים.

מרחביה

אינני יודע מנין המקור לאמירה זו של הגר"א, אבל תלמידו ר' ישראל משקלוב כתב בהקדמה לספר "פאת השולחן", כי הגר"א אמר שכל החכמות כולם נצרכות לעניין לימוד תורה, ובפרט שיבח את חכמת המוזיקה, ואמר שרוב סודות התורה תלויים בה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 22:03 לינק ישיר 

מיכה

מאיפה לקחת את ההיקש בין ליל הסדר לת"ב?

יק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 22:13 לינק ישיר 

שניהם נקראים מועד, לא?

השנה שאלתי את עצמי: מאיפה לקחו חכמי ישראל את הרעיון שתשעה באב ייקרא מועד לעניין שמחה, כגון אי אמירת תחנון? על פניו זה תמוה ביותר.

אבל אח"כ הבנתי: זהו מועד לאבל, בדיוק כמו הפסוק ממנו נלקח הרעיון: "קרא עלי מועד לשבור בחורי". אם כן למה לא אומרים תחנון? כי הצער כ"כ גדול, שכל ביטוי של צער רק מקטין ממנו. את הקינות אומרים - כי הם מבטאים עד כמה שניתן - את הצער הגדול. אבל התחנון פוגם בצער המועד. כמו שבשבת למשל לא מניחים תפילין, כי שבת היא אות ותפילין אם אות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 22:15 לינק ישיר 

מיכה,
מרחביה מחפש מקור לאמירה אחרת, שאני משער שהגר"א מעולם לא אמר אותה.
ולעצם העניין, זוהי אמירת זן מובהקת. כידוע, לזן ניתן להיכנס בכמה דרכים שונות, וכולן שקולות (לפי הזכור לי. ראו בספרו של אויגן הריגל, 'זן ואמנות הקשת'): סידור פרחים, קליעה למטרה בחץ וקשת, והיאבקות (בשלישי אני לא בטוח).
הטענה היא שהמתודות אינן המהות, והרעיון שכולן מחביאות הוא אותו רעיון. הטענה שמובאת למעלה בשם הגר"א (וכנראה הוא לא אמר אותה) היא שניתן היה לקודד את הרעיונות של התורה גם דרך המוסיקה, וזה היה שקול ללימוד התורה כפי שאנחנו מכירים אותה. זוהי טענה מעניינת כשלעצמה, אבל צריך להגדיר טוב יותר מה פירוש 'הרעיונות' של התורה, ואת המושג 'שקילות' לעניין זה.
ובשולי הדברים, הזן ביסודו אינו רעיונות, אלא יותר מצב רוח, אווירה, או חווייה. זו אינה תורה אינטלקטואלית (אף שיש לה תרגומים אינטלקטואליים שונים. ע"ע סוזוקי וחבריו). לעומת זאת, התורה היא כנראה מכלול רעיוני (ואולי לא?), ולכן שם זה נראה לי יותר בעייתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 22:24 לינק ישיר 

תודה מיכי. אכן זה מה שצרם לי באמירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2008 22:36 לינק ישיר 

מיכה,
לענ"ד ט' באב הוא מועד במובן של פגישה עם הקב"ה (כך שמעתי פעם מר' משה שפירא). מועד מלשון להיוועד (כמו בית מועד לכל חי, היכן שכולם נפגשים בסוף). ואכן בט' באב נקבעה פגישה עם הקב"ה לדורות (אתם בכיתם בכייה של חינם ואני עושה לכם בכייה לדורות). אלא שפגישה זו היא עצובה ולא שמחה. בפגישות כאלה לא אומרים תחנון, לאו דווקא בגלל שזה מפריע לאבל, שהרי בשאר צומות אנחנו אבלים וכן אומרים תחנון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2008 20:48 לינק ישיר 

למיימוני,
האם ציטוט הקטע הנ"ל מורה שאתה שותף לביקורת על הישיבות הנ"ל (הר המור ור"ג)?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2008 22:23 לינק ישיר 

אם המוסיקה היא משל לתורה, אזי הישיבות המוזכרות הם משל לישיבות חרדיות (לפחות אחת מהם). האם יש מקבילה חרדית לרמת גל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2008 00:57 לינק ישיר 

יישר כוח על האשכול.
קודם כל הוא מאוד יפה ודבר שני הוא גם תורם המון. תורם לדעת איך אנו נראים בעיניים יותר פקוחות, תורם להבין את דרכן של הישיבות, ועוד ועוד.
המאמר היה מאוד יפה (כפי שכבר שאמרתי), ומצאה חן בעיניי ההקבלה שעשית. עולם התורה ועולם הנגינה אכן מאוד דומים, ואני מוצא את ההשוואה נכונה ומדוייקת. ראשית, מהצד ששתיהן שואפות להרמוניה גבוהה מאוד (לעיתים בלתי מושגת) ושנית, ששתיהן יש בהן טהרה או איזה צד ממנה.
מה שהבאת כאן לגבי המוסיקה הקלאסית בהחלט נכון ומדוייק. אין ספק שהראי שמציגה לנו החברה (שדוחפת כולה לכיוון אחד) אינו מלבב במיוחד. עצם העובדה שהיהדות לא רחבה מכדי לקלוט אליה גוונים אחרים ותתי גוונים דווקא מראה עד כמה אנחנו שקועים עמוק בבוץ.
אם רק לא היינו הופכים את ה"דת" הנפלאה שלנו (אני לא אוהב את המילה הזו) למערכת של הגבלות וחוקים, אז היינו נוכחים לדעת כמה גודל אפשר להכיל בתוכה וכמה יש מקום לעוד ועוד.
כמה חבל שאנחנו הבאנו על עצמנו את הייבוש המְלאכותי הזה שאנו סובלים ממנו יום יום תמיד.
אם מישהו רואה דברים אחרת, אם מישהו מעז להגיד דברים בצורה קצת שונה- ישר אנו נבהלים ונסוגים אחורה. למה?  זו רק הפחדנות. אותה פחדנות שכוססת בנשמתנו ואוכלת בבשרנו בכל חלקה טובה.
תודה לך על שהארת את עיננו.     

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2008 12:45 לינק ישיר 

[quote]

רגע לפני הדיון במסרים המאלפים,
האם המשפט המיוחס לגר"א, כפי שמובא בראש הקטע, נאמר על ידו?
ידוע למישהו מקור
 לאף אחד אין תשובה? אז אולי זה לא נכון!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2008 15:38 לינק ישיר 

חיפשתי את קיום המצוות של המוסיקה, אפעס, חסר משהו.
כנראה שהאנשים לא משתנים, ואנחנו עדיין זקוקים לתורה שתלמד את האדם איך להתנהג, ולא תכוון אותו לפנטזיות גבוהות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה בין לימוד תורה למוזיקה (וכל שעשוע אינטלקטואלי)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext