בית פורומים עצור כאן חושבים

האבלות והספורטאי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2008 08:42 לינק ישיר 
האבלות והספורטאי

אני מניח שכולם שמעו על המקרה של השחין האולימפי אלון מנדל, שאביו נפטר בארץ, והמשפחה ציוותה עליו שימשיך בתחרויות בבייג'ין, למען כבוד אביו והמשפחה.

http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1009425.html

המת טרם נקבר, עד לשובו של הבן מן התחרויות האולימפיות.

הרב רוזן מתערב בשם ההלכה של 'הלנת המת':
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3581748,00.html#TalkbacksAnchor

ראו שם כמעט אלף תגובות נגד הרב רוזן. כולן כמובן מנקודת מבט חילונית.

גם עורך 'יתד נאמן' נתי גרוסמן, תקף הבוקר את החלטת המשפחה. אין לי כאן סריקה של המאמר.

המעניין הוא שהמחייבים והשוללים מבחינה הלכתית, נחלקים בדיוק על דעותיהם המוקדמות כלפי הספורט בכלל והאולימפיאדה בפרט, 'תרבות יוון' כן או לא.

ומה באמת אומרת ההלכה?
חושבני שדוקא טוב עשו שלא קברו את המת, ואז לא חלה אבלות על הספורטאי.
ממתי ענין 'הלנת המת' לכבודו ולכבוד בנו, דוחה את חלות האבלות עליו?
מה עם דחיית קבורת המת במקרה שמת אביו של חתן או אמה של כלה  (כתובות ד ע"א), ורק משום הפסד ממון 'שכבר נתן מים על גבי בשר' (שם)?

מה עם 'הלכה כדברי המיקל באבל' (מו"ק כו ע"א)?
עניינו של הכלל הזה נראה, שהלכות אבלות הם 'הררים התלויים בשערה'. הם פשוט פורמליזציה לרגשות אנוש ביחס ליקרא דחיי ויקרא דשכבי. האם יש כאן הלכות כמסמרות? אפילו במקרה שהשתנו הקודים החברתיים והנורמות של רגשות האבל ו'יקרא דשכבי'?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 09:03 לינק ישיר 

.

אנא סלח ומחל לי ר' שלוימע, שאינני אוחז בכרך של השולחן ערוך כדי לזעוק אליך ביידיש עסיסית:

לא עושים ככה!

לעניות דעתי הבטלה, שתי סטירות לחי היה צריך לתת לעצמו האיש, ולשוב לביתו לשבת שבעה עם משפחתו. ולא על הלכה אני מדבר כרגע - שמסתמא אין היתום הזה חש עצמו כפוף אליה - אלא על אנושיות פשוטה.

יש כאן עיוות מסויים של סולם הערכים. יש מקרים בהם גם כשאדם יודע כי "כך היה מצווני אבא לו היה חי", הרי שכאן החי-היתום צריך לשקול מה הדבר הנכון.

לא עושים ככה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 09:37 לינק ישיר 

כשבמשפחה מציבים את המימוש העצמי כערך הגבוה ביותר בסולם הערכים - ועל ברכי הערך הזה הילד גדל ומתחנך לאורך שנים - אז ודאי שזה הדבר הנכון לעשות מבחינת החי היתום מבלי לפקפק כלל -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 10:01 לינק ישיר 

אני לא נכנס כאן לשיפוט של השחיין כיון שרובנו, והרב רוזן בכללם, אינם יכולים לשפוט אותו. לא הרי המטען הערכי שאנחנו מביאים והיחס הדרמטי שלנו להלכות אבילות (ולמטען המיסטי שהועמס עליהם בכל הדורות) כהרי מי שרואה בהם משהו טכני לגמרי. במקביל, לא הרי מי שבאופן טבעי מתייחסים לספורט כתרבות יון הרעה או במקרה הטוב סתם בזבוז זמן או סוג של בידור, כאותו שחיין שמבחינתו מדובר ברגע אחד בחיים, עניין שכל הקריירה שלו מתנקזת אליו. לא מדובר כאן במהנדס או עו"ד שיפספס כמה ימי עבודה אלא באנשים שמתאמנים שנים ארוכות בשביל מספר רגעי חסד שאין להם תחליף.

ובכל זאת,

א. מאוד לא הפתיע אותי להיווכח שבתקשורת ובציבוריות הישראלית הוצגו מנדל ומשפחתו כגיבורים שהצליחו לנצח בעזרת ערך הספורט והחתירה לניצחון את הבלי האבלות על האבא.

אפשר לכבד את החלטתם. אפשר לתת לתפיסה הזו ביטוי. אבל בישראל של היום מקדשים לרוב תפיסה מהסוג הזה ודוחקים כל תפיסה שונה לטוקבטים מתלהמים, שהרי מנהגי הקבורה והתלהמות טוקבקיסטית הם חלק מהחבילה של הדתיים החשוכים (אם כי יאמר לזכות YNET שהם אכן חרגו מהבון טון ונתנו לרב רוזן לשחוט את הפרה הקדושה).

ב. כמו כן, בתור מי שעבר תהליך של אובדן אב עם הרבה זמן 'להתכונן', בלתי אפשרי בעיני לחשוב אנושית ורגשית איך אותו שחיין יכל להמשיך להתחרות, ואפילו לשבור שיא ישראלי בחסות בגד הים החדש של ספידו לאחר שנודע לו על מיתת אביו בפתאומיות גמורה. אולי זו גבורה של ספורטאים וחולשה של אנשים רגילים. ואולי לא.

[אגב, האולימפיאדה תמיד סיפקה כל מיני פתרונות יצירתיים לספורטאים כופרים שמייצגים את המדינה ולכן אמורים להתיישר עם קו הלכתי מסויים כדי שכולם יהיו מרוצים. למשל, אולימפיאדת סיאול נערכה בספטמבר בתקופת החגים ואחד השיוטים חל ביום כיפור. צמד ישראלי שהתכוון להתחרות והיה מועמד למדליה ישראלית היסטורית היה אובד עצות. בין היתר פורסם שהם קיבלו היתר מרב להישאר על הסירה בתום יום התחרויות הקודם וכך יש להם דין של יוצאים בספינה והם יוכלו להתחרות בלי לחלל בשם מדינת ישראל את יום כיפור].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 11:00 לינק ישיר 

הוא התכונן כמה שנים לרגע הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-17/8/2008 11:38 לינק ישיר 

מואדיב,
טענתי בהלכה, וענית לי בתחושות.
אתה קובע שלא עושים ככה, והמשפחה קובעת שכן עושים ככה, תעשה משהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 11:46 לינק ישיר 

ייאמר לזכותו של הרב רוזן שמוכן לכתוב גם לא לפי כללי הפוליטקלי קורקט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 12:39 לינק ישיר 

אני לא חושב שהלכתית יש בעיה להתיר את זה.
מדובר בהפסד מרובה לכל הדעות, מה שמתיר בהחלט חריגה מכללי האבל.
מה שכן, היה ראוי אולי לקבור את האב לפני התחרות, אבל טענה זו יש להפנות כלפי כל ההשהיות הנהוגות, כמה ימים, בכל מקרה בו מחכים למישהו או למשהו.
כך שאינני רואה בעיה חריגה במקרה הזה.
ואני חושב שאם הוא היה שואל אותי, לא הייתי אומר לו להפסיד את התחרות.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 16:04 לינק ישיר 

ה ישמרנו!

מה לנו ולתרבותם הקולקלת?!?

האם אביו של הספורטאי, שמר שבת שצריך לשבת עליו שבעה?!?

כל תלמיד חכם שאינו נוקם ונוטר כנחש אינו תלמיד חכם.
הנקמה היא מעדן שנאכל כשהוא קר (מקיאוולי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 16:58 לינק ישיר 

ממללא כתב:
ב. כמו כן, בתור מי שעבר תהליך של אובדן אב עם הרבה זמן 'להתכונן', בלתי אפשרי בעיני לחשוב אנושית ורגשית איך אותו שחיין יכל להמשיך להתחרות
בתור מי שעבר וגו', מאד אפשרי בעיני וגו'.
באמת, לא לצורך הדיון.
אבל גם אם החוויה שלי לא הייתה שונה כל כך משלך, במה זה רלוונטי לדיון? השאלה ההילכתית במקומה עומדת - כמובן, בחוסר רלוונטיות מוחלט למקרה הנידון - אבל כשעוסקים ברמת הרגש הפרטי, מה מעלים או מורידים הסיפורים המקריים והחד פעמיים שלך ושלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 21:44 לינק ישיר 

מאיר,
יפה דרשת. והעיקר שנתי גרוסמן ב'יתד נאמן' עושה קופה השקפתית על הסיפור הזה, בהסתמך על בורותו של ההמון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/8/2008 23:20 לינק ישיר 

"והמשפחה ציוותה עליו שימשיך בתחרויות בבייג'ין.." - הישנו קונפליקט מסויים בין "כבד את אביך ואימך"?
לעניות דעתי, כבוד המת צריך להשמר - גם במקרה ומשפחתו חילונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2008 08:48 לינק ישיר 

לכל הרגשנים!

חשבו היטב על הריאליה של הברייתא בכתובות, האם יוכל לדעתכם לעמוד מאן דהו מול הוראותיה:

"הרי שהיה פתו אפוי, טבחו טבוח ויינו מזוג, ומת אביו של חתן או אמה של כלה, מכניסין את המת לחדר, ואת החתן ואת הכלה לחופה, ובועל בעילת מצוה ופורש, ונוהג שבעת ימי המשתה ואחר כך נוהג שבעת ימי אבילות".

מה זה פה, רשימת מכולת? סדר פעולות ציני המתאים רק לרובוט הלכתי מן הזן הבריסקאי הנמוך ביותר?

אין לי ספק, ש'דרכיה דרכי נועם'. אין כאן רשימת חובות, אלא במי שההסדר הזה מתאים לו הכתוב מדבר. ללמדך שהלכות אבלות גמישות הן ומתאימות לכל סוג רגש. אילו נכתבה הברייתא בימינו היא היתה בערך כך: הרי שהיה יינה של האולימפיאדה מזוג (מזה ארבע שנים תמימות), ומת אביו של ספורטאי, מכניסים את המת לחדר קירור (פתרון מודרני שאין כבוד גדול ממנו למת), ואת החתן לבריכה האולימפית. ונוהג שבעת ימי ספורט, ואחר כך נוהג שבעת ימי אבלות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2008 08:52 לינק ישיר 

שלויימלע
יפה !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2008 11:04 לינק ישיר 

שלוימע,
נראה לי פשוט לגמרי שאתה צודק. מי שאינו יודע מה מהווה הרגע הזה עבור ספורטאי שמתכונן אליו שנים, לא יכול לפסוק לו מאומה.
אמנם אני לא מסכים שהלכות אבל הן רק פורמליזציה של חוויות ורגשות, אבל זו כבר אופרה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/8/2008 11:14 לינק ישיר 

.

שלוימאלע

אינני יודע מהו "סל החוויות" שאתה נושא עמך.

וכי בגלל שהבריתא ההיא קשה בעיני, אתה אומר לי להוסיף קושי לקשי?

נסה לדמיין אתה את אותו יתום, יושב שבעת ימי המשתה. אתה באמת רואה אותו שותה ושמח עם חבריו ומשפחתו, ואחר כך מתפנה לאבל? ההפך האדם לרובוט?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האבלות והספורטאי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext