|
|
| נשלח ב-20/8/2008 10:02 |
|
| |
1. "ודברת בם ולא בדברים בטלים."האם חומר מדעי הינו בגדר דברים בטלים?
על זה כתבתי תלוי בנקודת הלב מהי המטרה האמיתית , ועל זה נאמר ויראת מאלוקיך הם הדברים המסורים ללב.
2. לפי הפשט - האמת "חוקות שמים וארץ" הינו פירוש ל"בריתי יומם ולילה".
לפי הפשט זה תנאי לקיום חוקות שמים
3. אם חז"ל רצו לומר שאדם צריך לשמור את גופו - למה הם לא יכלו לומר בפירוש, כמו שהרמב"ם אומר בהל' דעות פרק ד': חובה על האדם לשמור את בריאות גופו לצורך עבודת ה'. זה היה הרבה יותר ברור.
כדי לחזק מסר יש להביא גם עובדות , חז"ל זה לא רק ספר הלכה , אלא גם ספר חכמה לעומת הרבמ"ם שהוא ספר הלכה.
4. אם הפשט הוא האמת - מדוע ב"אמרה לי אם" רק הדרש נכון, ולא הפשט? זה עניין לא מובן, בעיקר לאור מה שביארתי לעיל,
הפשט שאימא אמרה , אבל כשרוצים ללמוד הלכה מזה יש ללכת לעומק , כי אביי לא הדגיש את המסר שהוא שמע לאמו , אלא הוא הדגיש את המסר עצמו , אם כדברי אמשלום אביי היה צריך להביא את המסר בהלכות כיבוד אם.
5. הבעיה שאמשלום הציגה במקום "שטחית", אני מעדיף לקרוא לה "פשטית" (ולפיכך גם ראויה לשם אמת), וכן תשובתך, דורש אמת, הינה פשטית (ולפיכך גם היא ראויה לשם אמת). (יש לי תשובה לתשובתך, אבל בינתיים אחכה.)
כדי להבין מסר מסיום למה הוא הובא יש לראות בראיה מקיפה כמה דברים , באיזה הקשר זה הובא , תוכנו של המסר , ולכן גם לפשטות יש צורך בלהקיף את התוכן.
כי יתכן ואביי החליט להביא את המסר מאם לא מכח שזה אמו אלא מהאמת שבמסר , ולכן אי אפשר להוכיח מזה דברים אחרים.
ואני שוב חוזר על הטיעון המרכזי , לכל מסר כדי לפרשו נכון יש לראותו מכמה וכמה היבטים.
הפשטות האמיתית של המסר (האובייקטיבית) כהגדרתך היא התרופה בעצמה ולא מעבר לכך , אבל אם אנו חותרים כבר למעבר לפשטות הרגילה יש לראות את המסר מכל הכיוונים.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 20/08/2008 10:03:48
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 10:17 |
|
| |
אין לי זמן כרגע, לכן אני עונה בקיצור
1. האם הכל תלוי בכוונה? ידוע לך בודאי מאמר ר"ח מוולוז'ין שזה רק לפני מתן תורה.
2. נבהלתי מהכינוי "פשט" שאתה נותן לדרש, כאתפנה אפנה גם להתמודד עם טענה זו.
3. למה צריך פירוט של העובדות?
4. כשאתפנה.
5. פשט אמנם צריך להקיף את התוכן, אבל עד היום, למיטב זכרוני, לא כתבת שום דבר על האיסור לעסוק ב"חכמות חיצוניות", ואדרבה כתבת שיש בהם גם חכמה פנימית. וגם עכשיו אתה כותב כל מיני פלפולים, שאינני רואה דרך להוציא אותם מהדברים שכתבת עד היום. כאתפנה אולי אאריך בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 10:30 |
|
| |
1. אנני מבין את כוונתך.
2. מה יותר פשוט מהתנאי "אם לא"
3.כדי להסביר דבר חכמה ככל שמביאים יותר עבדות החכמה מוסברת יותר.
5 אין כאן פלפולים.
יש כאן כללים איך לקרוא מסר .
ככלל יש לי תחושה שהדיון כבר עובר לנקודה שהיא מעבר לאשכול , אלא מתאים יותר לדיון בבית המדרש .
כל המטרה בדיון באשכול לטעמי הוא רק ברמה העקרונית איך אנו רואים את המסרים , צורת המימוש (לימוד תוכנם) זה כבר ענין לדיון מעמיק בבית המדרש עם ספרים ומשא ומתן.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 20/08/2008 10:30:24
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2008 21:03 |
|
| |
1. אמנם לכוונה יש ערך חשוב, אבל חומר מדעי הינו חומר מועיל גם אם אדם לומדו להנאתו האישית. בדיוק כמו שלתורה יש ערך חשוב גם אם אדם לומדם שלא לשמה.
ומלבד זאת הגר"א אומר (ונדמה לי שזה כתוב כבר בחז"ל), שאדם שאם לא ילמד שלא לשמה - תחת זאת לא ילמד כלל - מוטב שילמד שלא לשמה, והמאור שבה מחזירו למוטב.
2. כן, ברור שאם אתה מקבל את הדרש כפשט, אז ברור שכוונת הפסוק היא כדבריך. אבל מה שמבהיל אותי, שהמדרש רחוק מהפשט, ואולי אף נאמר ע"י חז"ל כמליצה ואסמכתא בעלמא.
בספר ירמיה נאמר כך (לג, כה-כו): "כה אמר ה': אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי - גם זרע יעקב ודוד עבדי אמאס, מקחת מזרעו מושלים אל זרע אברהם ישחק ויעקב, כי אשוב (קרי: אשיב) את שבותם ורחמתים".
הפשט הברור הוא, כי הקב"ה אומר שכשם שלא יבטלו חוקות היום והלילה בעיתם, כך לא יבטלו הבריתות שכרת ה' עם בני יעקב ודוד נשיאם. כך ברור ממילות הקישור "אם" ו"גם". כך גם פירשו הפרשנים (רש"י למשל. הוא אומר בפירוש שהדרש, שאותו הבאת, איננו מיושב על סדר המקראות).
3. כן, אז למה חז"ל לא הביאו את כל מאמרי האימהות של כל עם ישראל? שיהיה יותר ברור.
4. את טיפשותי אני מזכיר, אינני יודע אפילו על איזה "אמרה לי אם" מדברים כאן, ובאיזה סוגיא זה נאמר (יש למיטב ידיעתי יותר מאחד).
עכ"פ כדבריך בדיוק "הוא הדגיש את המסר עצמו" ולא את הבריאות שבו. הוא לא הדגיש בדבריו עד כמה אדם חייב לשמור את גופו, אלא הוא הדגיש רק פרט מסויים עליו דברה אמו.
5. אם אינך רואה טעם בהמשך הדיון, כי אז באמת אין בו טעם.
רק אומר, שאתה טוען טענה, כי הדיון הוא ברמה העקרונית, טענה שבעצם מתאימה לשיטתך כי הפנימיות היא העיקר ואולי בעצם הכל, אבל כבר ביארתי לעיל כי אני הולך בשיטת רבי הגר"א, ולפיכך אני מאמין כי רק הפשט הוא "אמת", וכי אין בונים את הדרש והעיקרון שהם בגדר "חכמה", אלא על סמך הסתכלות בפשט שהוא "אמת". לפיכך אכן אין טעם בדיוננו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 03:54 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 08:40 |
|
| |
1. אמנם לכוונה יש ערך חשוב, אבל חומר מדעי הינו חומר מועיל גם אם אדם לומדו להנאתו האישית. בדיוק כמו שלתורה יש ערך חשוב גם אם אדם לומדם שלא לשמה.
ומלבד זאת הגר"א אומר (ונדמה לי שזה כתוב כבר בחז"ל), שאדם שאם לא ילמד שלא לשמה - תחת זאת לא ילמד כלל - מוטב שילמד שלא לשמה, והמאור שבה מחזירו למוטב.
ללמוד להנאתו נקרא דברים בטלים , הגאון מוילנא כותב בפירושו לתיקוני זהר שהלומד לשם גן עדן יורש גיהנם וק"ו שלא לשמה.
אין שום ערך לחומר מדעי כשלומדים להנאה אישית לט לדעת הגאון ולא לדעת החסידות. כשלומדים ערך מדעי לשם הנאה אישית עוברים על איסור ביטול תורה .
2. כן, ברור שאם אתה מקבל את הדרש כפשט, אז ברור שכוונת הפסוק היא כדבריך. אבל מה שמבהיל אותי, שהמדרש רחוק מהפשט, ואולי אף נאמר ע"י חז"ל כמליצה ואסמכתא בעלמא.
בספר ירמיה נאמר כך (לג, כה-כו): "כה אמר ה': אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי - גם זרע יעקב ודוד עבדי אמאס, מקחת מזרעו מושלים אל זרע אברהם ישחק ויעקב, כי אשוב (קרי: אשיב) את שבותם ורחמתים".
הפשט הברור הוא, כי הקב"ה אומר שכשם שלא יבטלו חוקות היום והלילה בעיתם, כך לא יבטלו הבריתות שכרת ה' עם בני יעקב ודוד נשיאם. כך ברור ממילות הקישור "אם" ו"גם". כך גם פירשו הפרשנים (רש"י למשל. הוא אומר בפירוש שהדרש, שאותו הבאת, איננו מיושב על סדר המקראות).
הרי ברור שהדרש הוא אמת שהרי תנאי התנה הקב"ה עם מעשה בראשית אם יקבלו את תורתי מוטב ואם לאו אני מחזיר את העולם לתוהו ובוהו.
3. כן, אז למה חז"ל לא הביאו את כל מאמרי האימהות של כל עם ישראל? שיהיה יותר ברור.
כמובן שחז"ל הביאו את התרופה כפשוטה שהיה נוגע לאותו דור , אבל למה כתבו את זה לדורות כדי להבהיר עוד מסרים.
4. את טיפשותי אני מזכיר, אינני יודע אפילו על איזה "אמרה לי אם" מדברים כאן, ובאיזה סוגיא זה נאמר (יש למיטב ידיעתי יותר מאחד).
עכ"פ כדבריך בדיוק "הוא הדגיש את המסר עצמו" ולא את הבריאות שבו. הוא לא הדגיש בדבריו עד כמה אדם חייב לשמור את גופו, אלא הוא הדגיש רק פרט מסויים עליו דברה אמו.
הדגש הוא כן על בריאות או הגנה על הגוך והנפש , וזה הכוונה הדגשי את המסר , המסר כפשוטו הוא הנגה ככתבה וכלזשונה שהתאימה לזמן התלמוד.
5. אם אינך רואה טעם בהמשך הדיון, כי אז באמת אין בו טעם.
רק אומר, שאתה טוען טענה, כי הדיון הוא ברמה העקרונית, טענה שבעצם מתאימה לשיטתך כי הפנימיות היא העיקר ואולי בעצם הכל, אבל כבר ביארתי לעיל כי אני הולך בשיטת רבי הגר"א, ולפיכך אני מאמין כי רק הפשט הוא "אמת", וכי אין בונים את הדרש והעיקרון שהם בגדר "חכמה", אלא על סמך הסתכלות בפשט שהוא "אמת". לפיכך אכן אין טעם בדיוננו.
אין הבדל בין הגר"א לחסידות איך לראות את הפנימיות והחיצוניות , אבל להבין נכון את הגר"א יש ללמוד פנמיות ככל הידוע הגר"א מואד כות שחובה ללמוד קבלה.
ברור שהפשט הוא אמת , אבל הרי על הפשט אין ויכוח כי הפשט זה תרכובת מסויימת של חומרים או פעולה מסויימת , כל הדיון כאן זה רק על הדרש , כלומר היות והפשט לא נוגע למעשה היום ,לכן הדיון מה בכל זאת המסר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 10:01 |
|
| |
נישטאיך,
תודה רבה!
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 10:11 |
|
| |
1. הלומד שלא לשמה אולי יורש גיהנום, זה לא אומר שהוא לא עשה דבר חשוב. הוא עשה אותו בצורה מזיקה, אבל עדיין עשה דבר חשוב. משל למה הדבר דומה, לאדם שמציל מישהו אחד בדמי חבירו, האדם הזה אולי יורש גיהנום, אבל הוא עדיין הציל את הבן אדם. ואם תאמר מה לי אדם זה מה לי אדם אחר? אומר לך שהוא הציל את האדם הניצל על כל מעלותיו. ואם מעלותיו עודפות, כ"כ מגיע שכר לאיש על הצלתו, אע"פ שהעונש יגדל על השכר. וכמו כן בענייננו, הלומד שלא לשמה במקום להתבטל, הציל את התורה בדמי בטלה לשמה. וכו'
2. לא אמרתי שהדרש לא נכון, אני רק אומר שזה לא כתוב במקרא, וגם לא נכון לאומרו כ"אמת" כשלעצמה, כמו שביארתי בעמ' הקודם בענייני ה"פשט". שני פיסקאות ארוכות כתבתי, ובתוכם הבהרתי שאין לומר דבר שאינו פשט, אא"כ מבהירים שזה אינו פשט, הגר"א אומר שהאגדות שלפי הנראה ח"ו הם דברים בטלים, בהם גנוז כל הסודות, וזה מרומז במ"ש והוא מחולל מפשעינו. עתה תראה, כי אם אינך אומר שמדובר בדרש ולא בפשט, אזי דבריך מחוללים, אולי זה באשמת "פשעינו" של מישהו אחר, אבל זה עדיין מחולל, וזה לא מצב אידיאלי ורצוי. זה רק מצוי. מלבד זאת, שמן הסתם אינך רואה אליבי לעצמך לומר שדבריך מחוללים מפשעים של אחרים.
3. אם כך אתה אומר כי הפשט, שהוא ה"אמת" אינו נצחי, רק יש חלק מסויים שהוא נצחי?
4. כנ"ל.
5. הדיון הוא מה עיקר ומה נוסף, הפשט או הדרש.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 12:01 |
|
| |
1. אם תסתכל בדברי הגאון בהקשר למה שזה נאמר תראה שדבריך אינם נכונים, גם בתלמוד מוב לא זכה נעשית לו סם המוות , כלומר עדיף שלא ללמוד מללמוד ולא להגיע ללשמה.
2. לא כל דבר נקרא דרש , לפעמים המסר הוא פשט רק בגלל הצורה שזה נאמר , או ההקשר שבו זה נאמר , ישנם דברים שאתה קורא לזה דרש ואצלי זה פשט .
לדוגמא אדם מחפש רכב לנסיעה למקום פלוני , בא אלמוני ואמר לו שפלמוני נוסע למקום שהוא צריך , האם אותו אדם שמבין שעליו לבקש מאותו פלמוני ליסוע איתו זה דרש או פשט?
3. מה שנוגע להלכה הפשט הוא נצחי אבל מה שנוגע להוראות הפעלה ברור שלא הפשט הוא הנצחי אלא המסר הוא הנצחי.
המושג ניצחי לא יכול להיקרות בחיצוניות היות והחיצוניות היא דבר משתנה הנצחיות היא רק בפנימיות הענין , החיצוניות תלויה במצב.
4. כנ"ל.
5. כדי לדעת מה עיקר ומה נוסף ומה הדרש , זה גם תלוי בהרבה הקשרים כמו הדוכגמא של המכונית , מה שלאחד זה דרש לשני זה פשט.
לדוגמא רכב תנובה נוסע בשעות הבור ברחוב פלוני , ורואים זאת שני אנשים לאחד ידוע על מכולת באותו רחוב ולאחד לא ידוע על מכולת , הרי ששתיהם רואים את הפשט אבל כל אחד רואה אחרת , זה היודע על המכולת יודע שמטרת הנסיעה ברחוב הוא אספקת חלב לאותה מכולת והשני שלא ידוע על המכולת , רק יודע על מכולת ברחוב הסמוך אצלו הפשט שהרכב נוסע לרחוב הסמוך . מי צודק מי שיש לו את הידע האמיתי.
והכוונה שעצם ההגדרה מהו דרש ומהו פשט ומהו רמז תלוי בידע של האדם.
תוקן על ידי דורש_אמת ב- 21/08/2008 12:02:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2008 22:08 |
|
| |
1. ראיתי את הקשר דברי הגאון, אך הם אינם מוכיחים שדברי אינם נכונים, יש רק נטייה לכך. לא זכה נעשית לו סם המוות - שים לב שכתוב פה לשון זכות, משמע שזה לא תלוי בכוונת האדם.
אנסה מכיוון אחר - כל מה שברא הקב"ה לא בראו אלא לכבודו - לפיכך ברור שיש צורך גם באנשים שעושים שלא לשמה, הרי גם אותם ברא הקב"ה. שים לב, שאינני אומר של'לא לשמה' יש אותו ערך של 'לשמה'. אני רק אומר שיש לו ערך מעל בטלה. בא ניקח למשל את הסיפור של הרמב"ם, על הכסיל שבנה ארמון והקב"ה חשבה לתכלית שינוח בצילו חסיד אחד. ללא שימוש ה'ללא לשמה' של הכסיל, לא היתה מגיעה התכלית.
2. "ישנם דברים שאתה קורא לזה דרש ואצלי זה פשט . "
זאת בדיוק הבעיה. מבחינתי אתה אומר דברים שלא ייאמרו. אני אינני מאמין בשתי אמיתות. הראיתי לך כי הפשט בפסוקים בירמיה הוא כדברי - גם מרש"י וגם ממילות הקישור "אם" ו"גם". אתה לא הראית שיש פה צורת אמירה או הקשר שתומכים בהסבררך.
3. לא הבנתי מה ההבדל בין "הלכה" ל"הוראות הפעלה". (כדי שלא אצטרך לומר בהמשך - אשמח אם תאמר לי האם יש בתורה או בגמרא, כלומר במקור הקודם למקור של "אמרה לי אם" - אמירה מפורשת המייחסת מצווה לשימוש בדברי רפואה)
4. כנ"ל.
5. (גם אמיתי זה דבר יחסי) עיין 2.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 07:33 |
|
| |
1. הענין של לשמה זה דבר התלוי בסברא.
2.כתוב אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי , כפי איך שני קורא את הפסוק אני רואה פה תנאי.
3.הלכה הכוונה חובץ עשיה למשל יש חובה להניח תפילין , כמו כן יש הוראות איך ליצור ץפילין שהם הלכה למשה מסיני ולא נכתבו בתורה.
ולכן אמרה לי אם מובא שם סוג תרכובת מסויימת איך לעשוץ , או התנהגות מסוימת , איך שאני מבין את דרך התלמוד ברור לי כשהתלמוד בא לומר את העיצה של מי שגדלה את אביי , יש בזה 2 דברים:
1. עצם הדבר.
2. הוראות הנהגה.
כשהתלמוד מביא התמהגות מסויימת יש ללמוד מזה 2 דברים לפחות 1 עצפ הענין מה שהתלמוד מביא , 2. הרי התלמוד הוא לא ספר עצות אלא ספר חכמה , ועל כן יש ללמוד מזה גם את עומק הענין.
אני חושב שגם איך להבין את התלמוד זה מושג יחסי.
5. גם לפשט יש פשט רמז דרש וסוד ואסביר זאת.
לדוגמא אני אומר שאני הולך למכולת כרגע.
1. הפשט הוא אני הולך למכולת .
2. הרמז שבפשט שאני לא הולך למקום אחר.
3. הדרש שאני לא מתנזר מללכת למכולת
4. הסוד הוא סוד.
עד כאן הכל בפשט.
הרמז כאן הוא שונה לגמרי.
אם באמירה אני הולך מכולת מונח כוונה שונה ואני באמת לא הולך למכולת , אלא בא לרמוז משהוא שונה .
הדרש אם אני רוצה לומר משהוא הדומה למכולת ואני רק נוקט במכולת.
וכן הלאה .
אבל מה שחשוב שגם בפשט יש פשט רמז דרש וסוד.
כשהגר"א אומר שיש ללכת אחרי הפשט , הוא לא בא למעט את 4 חלקי הפשט , אלא הוא בא למעט את מה שמעבר לכל חלקי הפשט.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 09:30 |
|
| |
1. לא הבנתי.
2. כן אבל התנאי הוא
"אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי" אם לא תתקיים בריתי של חוקות שמים וארץ
אז
"גם זרע יעקב ודוד עבדי אמאס וגו'"
וכמו בפסוקים כ'-כ"א באותו פרק.
אם אתה רוצה להסביר שה"אז" הוא חוקות שמים וארץ לא שמתי, תצטררך להסביר איך זה נכנס בהקשר של גאולה וכסא דוד.
3. ההוראות איך ליצור תפילין מכוונים לצורך התפילין, אך גם הם אמת בעצמם "הלכה למשה מסיני". לעומת זאת "אמרה לי אם" אינו הלכה למשה מסיני ולכן לא בהכרח אמת. על כן אני רואה צורך לומר שחז"ל סברו שזו אמת. אחרת, גם אם כותבים הוראות ייצור לתפילין, עדיין אין לכתוב את "אמרה לי אם".
אם התלמוד היה ספר חכמה ולא ספר עצות, יוצא שמותר לנו להניח תפילין עגולות. ואז נאמר זה שהגמרא אמרה מרובעות זה רק בא ללמד משהו עמוק.
4. כנ"ל.
5. מכיוון שבעצכח אסור לומר "אתה טועה", אומר לך בדרך דרש: אני הולך למכולת. הגר"א התכוון להכל. למה לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 10:12 |
|
| |
מיכה
הוא אשר אמרתי לא לכל אפשר להגיע להסכמה , ולכן דיעותינו תשארנה חלוקות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/8/2008 10:18 |
|
| |
אני מבין שאתה משאיר את טענותיי (הנכונות, אגב, סתם) תלויות ועומדות, עד שיבוא גואל ויאסוף תחת כנפו את טענותי בשמחה...
|
|
|
|
|