הכותב הוא הגר"ש פישר (בא' מגליונות צפונות), איש שלא ידוע כפונדמנטליסט במיוחד ולהיפך. דפדפתי מעט בפירושי אבן כספי לתנ"ך, וכל שמצאתי היו פירושים נאים ופשטניים. לא בלטו לי פרובוקציות של ממש. האם ידוע למישהו על מה מדובר? (מהסוגריים על האברבניאל ניתן להבין שהפסול הוא פירושו למוה"נ, אך נראה שכותב הפיסקה-פשקוויל לא ס"ל הכי) [יודעני שיהיו חכמים שיפנוני לבירור אצל הרב פישר. כך אעשה אי"ה. אך עד אז אני פונה לעזרת הציבור.]
מו"ה גוגל הביאני לכמה מקורות על אבן כספי ברשת שלא הושיעוני, לזיכוי הרבים הנה הנם:
"...מרחבים מרחבים / מרחבי אֵל איותה נפשי / אַל תסגרוני בשום כלוב / לא גשמי ולא רוחני..."
נשלח ב-21/8/2008 22:10
ככל הזכור לי, ר"י אבן כספי היה פילוסוף וככזה כנראה פסע פסיעה מלבר, שמעט הורגשה בפירושו למקרא, אך ביתר שאת בפירושו הפילוסופי למו"נ (את זה אני אומר בידיעה ברורה).
אם רצונך להגיע לדילמה הישנה והאהובה על פרשנות כשרה של פרשן בעייתי, בכבוד (אם כי קצת נמאס).
נשלח ב-21/8/2008 22:20
גם רלב"ג היה פילוסוף ופסע פסיעות הרבה לבר, ואעפ"כ פירושיו לתנ"ך מצויים בבתי מדרשות (בניגוד לספרו הפילוסופי) ואפילו לא צונזרו ממהדורת בני תורה של אוצר החכמה. ספרי אבן כספי דינם שונה. למה? נאמן עלי הרב פישר שלא בילבל בין "כפרנות פילוסופית" לליצנות וניבול פה.
נשלח ב-21/8/2008 22:26
בהקשר הזה יש לציין שאכן "הכל תלוי במזל, אפילו ספר תורה שבהיכל", אבל אל תשווה בין הרלב"ג לאבן כספי מבחינת פסיעותיהם הגסות.
נשלח ב-21/8/2008 22:29
אבל זה בדיוק מה שאני רוצה לדעת, מה היו חריגותיו החמורות של אבן-כספי. אז אולי בכל זאת תואיל להשוות?
נשלח ב-21/8/2008 22:35
למיטב זכרוני, אע"פ שהאברבנאל מחרף את אבן כספי, אבל י"א שהוא נטל מלוא חפניו (ואפילו יותר מכך) מפירושו, ולא רק ציטוטים פה ושם.
הנקודה המענינת היא שבד"כ הואשמו המקובלים בניבול פה מחמת התיאורים המיניים של כנס"י וקב"ה. ואילו כאן מואשם בזה דווקא חכם פילוסופי. אכן מרחביה שישיב לך הרב פישר תשובה אל תמנענה מאיתנו.
תוקן על ידי אלייעזר ב- 24/08/2008 13:58:59
נשלח ב-25/8/2008 12:35
גרוסמן טוען שלא היה שובניסט גדול מאבן כספי, וכי יחסו המשפיל (הפילוסופי, כמובן) לנשים יוצא דופן לרעה.
חוששני שלא לזאת כיוון ר פישר באמרו "ספר מתועב".
מה שכן, האלגוריות בדבריו הן לעיתים נועזות למדי, ונידון כבר.
נשלח ב-25/8/2008 15:04
אני מעז לנחש שכוונת שונה הלכות למאמרו של פרופ' א. גרוסמן "זלזול בנשים על רקע פילוסופי: ר' יוסף אבן כספי" שנתפרסם בציון, סח (תשס"ג), עמ' 67-41
נשלח ב-25/8/2008 23:28
אכן כן. גלות מרצון מונעת ממני להביא להביא גאולה לעולם באופן מדויק.
יישר כח