|
|
| נשלח ב-28/8/2008 22:12 |
|
| |
יינן, מה דעתך שהסיבה שהיום לא נוהרים בחורים לשיעורי "חסידות" אלו היא פרוזאית בהרבה - חב"ד נתפסת כיום כבית-משוגעים אחד גדול?! וגם התיאוריה עצמה מפוקפקת, כי באותן שנים לא היתה עיתונות דתית, אך כנגד זה היתה קריאת עיתונות חילונית מצויה מאד בין בני ישיבות.
|
| נשלח ב-28/8/2008 22:58 |
|
| |
בהרצאה שנתן הפרופ' שבייד השבוע שנושאה היה המשבר ששקועה בו הציונות בת זמנינו הוא תאר את הדרדרות התרבותית של הדור הצעיר .ולשאלת המראיין מי קונה את ספריו (שיוצאים סך הכל ב 2000 עותקים)ענה פרופ' שבייד:החרדים. רק להם יש עדיין את הסקרנות לקריאת ספרים עיוניים על רמה.
(אגב בהרצאה זו הוא שיבח מאד את הציונות של החרדים ודיבר נגד הציונות של הרצל ובן גוריון)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/8/2008 01:09 |
|
| |
מיכה המרשתי כתב:
אל תגידו שאמרתי שאלוקים לא רוצה שנקיים מצוות...
רק אמרתי שהוא לא כ"כ קפדן כמו שלפעמים מציגים אותו...
לכאורה היינו "כל האומר הקב"ה ותרן ..." ?!
מקובלנו שיתבעו את האדם על שיא השלמות אליו יכל להגיע
|
|
|
|
| נשלח ב-29/8/2008 04:34 |
|
| |
ירוחם ו"קלוצמאך"
כדי לא להסיט את האשכול עניתי לכם באשכול המשאלות
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 13:37 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | מחוסר נושאי עניין, ועוד יותר בילוי, הדרך הזו היא כמעט היחידה לבלות. לכן כל ילד בני ברקי מבין בפוליטיקה יותר מכל ילד אחר בארץ. לכן מתאספים ומתגודדים בבני ברק סביב כל אירוע חריג. כמה אפשר לבלול בשיעורי נשים לשמירת הלשון (עם כל הכבוד), או בחתונות (נפרדות) של אנ"ש? ערבי שירה - אסור. ללמוד נהיגה - אסור. לקרוא ספרות - אסור. ללמוד נושאים חיצוניים - אסור. לעבוד לפרנסתך - לא רצוי (ובודאי לא במקצוע שדורש אינטליגנציה או לימוד). להיפגש על בסיס חברתי - אסור. ללכת לטיולים בבין הזמנים - אסור. כנ"ל לגבי סרטים (אפילו יצירות המופת של האחים גרובייס), הצגות, עיתונים לא מפוקחים, וכו' וכו'.
אז מה נשאר? לראות מה קרה למוטל השכן כשהגיע אליו האמבולנס, או לגלוש באינטרנט, תחת ניק ניים, כדי לקרוא ולהציץ למקרה הילדה האומללה הזו.
...
ויש גם צד שני לאותה מטבע שעליה הצבעתי. הסקרנות האינטלקטואלית שיש בכמה וכמה בחורי ישיבות, (חלקם מבאי הפורום הזה) שנפשם איוותה משהו לרוח ולשכל מעבר למה שהם לומדים, ובאין עיסוקים לגיטימיים אחרים הם עוסקים בספרי חכמה לסוגיהם (מתחת לשולחן). אני חושב שזה קיים יותר בישיבות מאשר אצל בני אותם גילאים במוסדות אחרים, וזאת בגלל הסגירה והאיסור. אני פגשתי כמה וכמה כאלה (גם בשיעור שנתתי בב"ב, וגם בביתי ובטלפון שלי). |
|
הדוגמא שהבאת ממשתתפי השיעור שלך בב"ב אינה תוצאה של המגבלות שהזכרת, אלא תופעה המתקיימת למרות כל המאבק על קדושת הסגירוּת. ראיה לדבר היא שכמה מהבחורים שהיו שם הסתבכו קשות עם הממסד בישיבתם בגין עיסוקם זה בספרי חכמה, ועונשם היה חמור בהרבה מאחרים שעברו על איסורים אחרים שציינת (סרטים עיתונים וכו').
ככלל יש להניח שחלק משמעותי מהסקרנות המתוארת כאן נובעת מתחושת ה'שטעטל' בציבור החרדי. כולם מכירים את כולם ולכן מתעניינים מאד בכולם. זה ההסבר לכך שהתופעה גוברת משמעותית במקומות שבהם האוירה הזו חובקת יותר. (השווה: ב"ב וירושלים, אזורים שונים בב"ב וכו').
לכן, התנהגות דומה תיצפה גם במקומות אחרים שבהם אופי הקהילה הוא משפחתי-שבטי. כך למשל כניסת אמבולנס לכפר ערבי תעורר אותה תשומת לב לפחות כמו בב"ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 13:40 |
|
| |
מיכי יותר גרוע מסרט?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 13:43 |
|
| |
צחוקים, כן. אבל אני רואה ששכחתי להדגיש את עיקר הנקודה, והיא שבעינים חרדיות אותם 'מעיינים בספרי חכמה' הם תופעה שלילית בדיוק כמו הצופים בסרטים או משתתפים בהופעות, אם לא יותר. ואין ללמוד מהם לגבי הנורמות של הסקרנות במגזר.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 19:54 |
|
| |
מרחביה,
לא הבנתי את שתי טענותיך (בשתי ההודעות האחרונות). האם אתה חושב שעיון בספרי חכמה הוא באמת שלילי? או שמא אתה חושב שהם עושים זאת מתוך מניעים פסולים? או שמא אתה טוען שזוהי תופעה שהמימסד אינו מעודד ולכן היא אינה מעידה על גישה עקרונית?
אחזור על דבריי. אני טוען שבגלל הסגירות, אנשים סקרנים מפנים את סקרנותם לדברים שבחברות פתוחות יותר לא זוכות לעניין כזה (כמו פילוסופיה ומחקר תלמודי וכדו'). אכן החברה החרדית אוסרת זאת, ולכן זה נעשה מתחת לשולחנות. אבל לפי מה שסיפרו לי מדובר בתופעה רווחת מאד, וחלקם התחתון של השולחנות עמוס בספרות חכמה לסוגיה ("הכל ממש שחור מירוק", כמאמר הגששים על הדולרים מתחת לבלטות). לכן ההתיחסות של המימסד אינה חשובה כאן. ברור שהיא טיפשית ומזיקה, אבל הצבעתי על ערך מוסף חיובי שמתקבל כתופעת לוואי למרות המגמות הסוגרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 22:07 |
|
| |
מיכי איך לדעתך זה נגזר מזה? הרי הדבר דומה לטענה שבגלל האיסור על עיתונות לא מבוקרת מתרבים ההולכים לערבי זמר פסולים. הנקודה בטענתך, אם הבנתיה נכונה, היא שמאחר ורוב מקורות העניין נאסרו הרי שמצבורי הסקרנות הבלתי-נדלים מתנקזים למקומות המותרים. על זה הערתי שספרות חכמה אינה בשופו"א אפיק מותר בעיני הממסד ולכן לכאורה אין לראות בה תוצאה של כל האיסורים הנ"ל.
[א. הלוואי והמצב היה חצי ממה שאתה מתאר. המינון נמוך בהרבה. ואני יודע בדיוק על איזה קבוצות אתה מדבר. ב. אני לא חושב שדעתי משנה. אבל אם כן, ודאי שאיני שולל את העיון בספרי חכמה. לפחות כשהוא נובע מענין אמיתי ולא מנסיון להשתייך לקבוצה אליטיסטית כלשהי או מסתם מרד נעורים עיוור. לפרט גם את דעתי על ערבי שירה, לימוד נהיגה וספרות?:)]
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2008 22:24 |
|
| |
מרחביה,
אני חושב שבכל זאת עיון ספרי חכמה הוא שונה. גם מי שמקבל את ההנחות הבסיסיות, יראה בלימוד נהיגה או ערבי שירה כניעה ליצה"ר, אבל ההחשבה של העיון והלימוד מעוררת אצל האנשים סטיות לכיוונים האינטלקטואליים. גם אם זה 'חטא', זהו חטא מסוג שונה. כאן אדם לא נכנע ליצריו אלא מעיין במקורות 'פסולים'. הוא עדיין עוסק בתורה וחכמה. לכן אני חושב שזה גם תוצאה של הסגירות ולא רק למרות הסגירות.
לגבי המצב בפועל, קשה לי להתווכח. אני לא מצוי אצל צעירי הצאן אלא דרך מקורותיי העקיפים ודרך אלו שאני פוגש.
לגבי דעותיך, הייתי מעוניין בעיקר בנושא לימוד נהיגה, אם אפשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 13:05 |
|
| |
ספר לי יהודי שהוא נכנס לחנות ספרים בשם גוטליב שנמצאת במרכז בני ברק ובעל החנות אמר לו שיש ביקוש רב לספרי הגות למיניהם כולל לוינס והרב שג"ר והם נחטפים מהמדפים. אני לא מכיר את החנות, אני מספר את מה ששמעתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 13:10 |
|
| |
בעל
תנסה לבדוק אולי הכונה לגיטלר ולא גוטליב.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 15:22 |
|
| |
דורש פגשתי יהודי באוטובוס וזה מה שהוא ספר לי. אין לי אחריות מעבר לכך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2008 21:04 |
|
| |
לאדם יש צורך בחופש. הצורך הזה הוא צורך פנימי לחיות את חייו בהתאם לשיכלו, בהתאם לדעתו, ובהתאם לרצונותיו. מי שמנסה לכווץ צורך חזק שכזה, סופו של הקפיץ להשתחרר. השאלה רק לאיזה כיוונים הוא ישתחרר. אצל אחד זה יתפוצץ לכיוון של שבירת כל המוסכמות, אצל אחר לכיוון של התאכזרות כלפי בני ביתו או אנשים אחרים שנמצאים תחת חסותו, ואצל אחר זה לכיוון של לחפש אמת, ולנסות להבין את המציאות בה אנחנו חיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2008 21:54 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | | מיכי יותר גרוע מסרט? |
|
זו לשונו של מיכי עצמו (במאמרו 'אנוסי התבונה') :
אעיר כי חלק מאלו פגשתי בשיעורים (תורניים בעיקר) שנתתי לבחורים ואברכים בבני ברק, שגם הם התנהלו כמעט במחתרת (לא ממש), ולאחר זמן אף שמעתי לפחות על שני מקרים של בחורים שבגלל השתתפותם בשיעורים אלו נאלצו לעזוב את הישיבה בה למדו. על חלק אחר נאסר להשתתף, ולכן הם הפסיקו להגיע.
|
|
|
|
|