| נשלח ב-16/9/2008 13:20 |
|
| |
פרוזבול לגבי חשבונות בבנק
.
ראיתי כי יש הקובעים שחובה לעשות פרוזבול גם לגבי פקדונות שאדם מחזיק בבנק (1).
חוששני כי ככל שאני הופך והופך בפסיקה זו, יותר אני משתכנע כי מדובר בטעות. הסיבות המביאות אותי למחשבה זו הן הבאות:
א.
הפקדת כסף בבנק, כשמה, היא פקדון ולא הלוואה. ניתן להתייחס לבנק כאל שומר שכר - הוא הרי גובה עמלות שונות. לכל היותר, בשל היתר העסקא הנעשה, ניתן לעשות חילוק בין הקרן לבין הריבית, ולטעון כי על החלק של הריבית צריך לעשות פרוזבול (2). לגבי חשבונות/פקדונות שאינם נושאים ריבית, נלע"ד שאפילו זאת אי אפשר לטעון, והם יוגדרו כ"פקדון" בלבד - ואין לעשות פרוזבול על פקדונות.
ב.
פרוזבול, היינו "המוסר שטרותיו לבית דין". היכן שטר ההלוואה של המפקיד כסף בחשבונן בבנק? היכן העדים החתומים על השטר? האם מדובר בשטר לצורך הלוואה שיש לה אחריות (הבנק שעבד את עידית שדותיו למלווה)?
ג.
כל הבנקים בישראל הם חברות בע"מ, ומוגדרות כחברה ציבורית (יש להם בעלים רבים מאד). האם ניתן להחיל עלי את החיוב לא לנגוש אדם, כלפי ישות משפטית שאינה אדם ?
סוגיה זו, כמובן, רחבה מאד, וראוי שבהזדמנות נרחיב בה - המעמד ההלכתי של "חברה בע"מ" (3).
(1)
"חשבון בבנק או חסכון בבנק שיכול לפדות מתי שרוצה ואין לו זמן קבוע אחר ר"ה תשס"ב. וכן הפקדה בבנק שמשלמים לו עליה רווחים אפילו עם היתר עיסקא, או מי שקבל שיק שזמן פרעונו לפני ר"ה ורוצה לפדותו אחר ר"ה, כל אלו משמטים וצריך לעשות עליהם פרוזבול."
(הרב מרדכי אליהו, שנת תשס"א. מופיע בכמה מקומות ברשת, למשל:
http://yeshiva.org.il/midrash/Shiur.asp?id=538 )
(2)
שו"ת החת"ס, חלק ה' (חו"מ) סימן נ'. דומני כי כבר בגמרא יש החלוקה לגבי שותפים, בין החלק של ה"עסקא" לבין החלק שהוא "מלוה".
(3)
סוגיה זו אינה פשוטה כלל, וכך פתח בעל המנחת יצחק, הרב וויס, תשובה בעניין:
"האמת אגיד, כי זה כשלושים ארבעים שנה אני נבוך בענייננו, ודא עקא, שטרם זכינו להגדרה ברורה של מהות הבעלות..."
(שו"ת מנחת יצחק, חלק ג' סימן א')
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2008 14:16 |
|
| |
אגב, דומני שגם בלי העמלות שהבנק גובה ניתן להתיחס אליו כשומר שכר ביחס לפקדון, שהרי המפקיד מעותיו אצל שולחני השולחני משתמש בהן וחייב באחריותן (כלומר הנזילות המוגברת כבר נחשבת כשכר לגבי שולחני).
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2008 21:53 |
|
| |
טעות נפלה לפני כבודכם, במחילה.
המשנה שהביא גם וגם אומרת, שאם רשאי הנפקד להשתמש בכסף, הרי שזה מלוה ולא פקדון.
מה שקובע זה, האם הכסף ניתן להוצאה או לשמירה בעין.
היות בהבנק אינו שומר עבורך את הכסף הפיזי, אלא מוציא אותו לצרכיו ומחזיר לך תמורתו, הרי זו הלואה גמורה.
אמנם, עסקאות נושאות ריבית, חציין הוא פקדון, שכן הבנק אינו סוחר באותו מחצה עבור עצמו, אלא בשליחותך.
אך חשבון עו"ש, ודאי כולו הוא מלוה ושביעית משמטתו.
ב. מלוה על פה נכלל בפרוזבול.
ג. זו אכן שאלה שלא נפתרה, גם בקשר לאיסור ריבית. אך מנהג העולם הלא לחייב היתר עסקא.
נראה לי, שאין להפקיד בבנק כסף, מזומן או שיק, לאחר כתיבת הפרוזבול בערב ראש השנה, עד התקדש ליל חג, ובמקרה שכך נעשה, אין לתבוע את הסכום הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2008 22:44 |
|
| |
.
בכל עשירי לחודש, כשכיר ב___, מעביר המעביד שלי הוראה באמצעות שדר של קבצי מחשב במס"ב (מערכת סליקה בנקאית).
המערכת הבין-בנקאית האמורה "מעבירה" סכום של כסף מחשבונו של המעביד אל חשבוני שלי. אף זוז לא זז, אף שטר לא הופקד, אף עד לא היה נוכח. ממחשבו של חשב השכר, באמצעות המודם המיוחד של מס"ב, הועברו נתונים אל הבנק בו מנהל המעביד את חשבונו, ובאמצעות שורה ארוכה של "שיחות" בין מחשבי הבנקים, גדל הסכום המופיע בשורה התחתונה של החשבון שלי.
כעת, אנא הסבר לי איזו הלוואה מבחינה הלכתית יש כאן. הבנק לא רק שאינו שומר עבורי "כסף פיזי", הוא גם לא קיבל ממני מעולם "כסף פיזי".
כדי שתתקיים הלוואה מבחינה הלכתית, נדרשים להתקיים כל מיני תנאים. האם תנאים אלו מתקיימים בתהליך המתואר לעיל?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2008 23:30 |
|
| |
לגבי הטענה שפרוזבול היינו מוסר שטרותיו בבי"ד - לא כך משמע מהמשנה בשביעית פ"ט, אלא שהראשון הוא תקנת הלל והשני הוא דין תורה. ואמנם נחלקו ע"כ ראשונים. מהתוספו שם משמע שזיהו בין הדברים, אך הרמב"ן העלה כמה אפשרויות:
חידושי הרמב"ן מסכת גיטין דף לו עמוד א
ומי איכא מידי דמדאורייתא משמט והלל אתקין דלא תשמט. איכא למידק ומדאורייתא מי משמט. והא תניא בספרי ואשר יהיה לך את אחיך תשמט ידיך ולא של אחיך בידיך יצא המלוה על המשכון והמוסר שטרותיו לב"ד שאין משמטין, וי"ל מדרבנן וקרא למלוה על המשכון אתא, ולא משמע לי דהתם מדרבי יצחק נפקא דהא קני ליה, וי"ל התם במוסר שטרותיו לב"ד ממש אבל הכא אינו מוסר להם אלא שכותב מוסרני לכם כלומר בכל מקום שהם יהיו כמסורות לידכם, ואמרו בירושלמי ואפילו נתונות ברומי, והכי נמי משמע במשנת מס' שביעית המלוה את חבירו על המשכון והמוסר שטרותיו לבית דין אין משמטין פרוזבול אינו משמט וזה אחד מן הדברים שהתקין הלל וכו', ותמהני אי מדאורייתא במוסר שטרות סגיא אמאי תיקן הלל פרוזבול הרי מי שרוצה להלוות יכול להלוות ולמסור שטרותיו לב"ד ולא לעבור על דברי תורה, ואפשר שאין העם רוצים למסור שטרותיהם ביד אחרים, ועוד מפני מלוה על פה שאי אפשר, לפיכך תיקן פרוזבול, ולי נראה דההיא דספרי אסמכתא היא וכשאמרו מוסר שטרות אין משמיטין מתקנתו של הלל אמרו, והכי משמע בירושלמי פרק בתרא דשביעית דגרסינן התם תשמט ידיך ולא המוסר שטרותיו לב"ד מכאן סמכו לפרוזבול מן התורה, ופרוזבול דבר תורה, כשהתקין הלל וסמכוהו לדברי תורה, ואני תמה למה ליה להלל פרוזבול ליתקין ע"מ שלא תשמיטנו בשביעית, איכא למימר אי כולי עלמא עבדי הכי משתכח תורת שביעית ולפיכך לא רצה לומר להם, אבל השתא מינכרא מילתא ואמרי בי דינא הוא דקא עביד, אי נמי בשעת הלוואה זימנין דלא דכירי וכיון דפסדי כלל איכא נעילת דלת אבל כשהלוו והגיע ערב שביעית כל אחד הולך וכותב לעצמו.
וגם במאירי שם הביא שיטה זו בין שאר שיטות:
בית הבחירה למאירי מסכת גיטין דף לו עמוד א
זה שביארנו במשנתנו שהלל תקן ענין פרוזבל יש שואלים בה והא מדאוריתא אינו משמט וכמו שדרשו בסיפרי ואשר יהיה לך את אחיך ולא של אחיך בידך פרט למלוה על המשכון תשמיט ידיך פרט למוסר שטרותיו לבית דין וכי תימא אין הכי נמי אלא שלא היו נוהגים בכך והתקין הלל שיעשו כן אין זה כלום שהרי שאלו בה ומי איכא מידי דמדאוריתא משמט והלל תקין דלא משמט אלמא דמדאוריתא (לא) משמט וא"כ קשה זו של סיפרי ותירצו בה דמדאוריתא מוסר שטרותיו ליד בית דין ממש אבל זו אינו מוסר להם אלא שכותב חובותיו במזכרת ומביא להם ואומר להם מוסרני כו' והם כותבין ומדמסר לנא פרוזבולא ומפני שראה הלל שהיו נמנעים להלוות שלא היו רוצים להוציא שטרותיהם מתחת ידיהם התקין להם פרוזבל במקום מסירת השטר וזהו שאמרו במסכת שביעית המלוה את חברו על המשכון והמוסר שטרותיו לבית דין אינו משמט פרוזבל אינו משמט וזה אחד מן הדברים שהתקין הלל אלמא מסירת שטרות לחוד ופרוזבל לחוד וזה שכתוב בפרוזבל מוסרני וכו' כל שטרותי וכו' פירושו זכות שטרותי ואף גדולי המחברים לא כתבו בו לשון שטר אלא מוסרני כו' שכל חוב שיש לי אצל פלני שאגבנו כל זמן שארצה וכן הנוסח מצוי בגמרות ספרדיות מדויקות וכן שהפרוזבל כולל גם כן מלוה על פה ומ"מ יש אומרים שאף לתקנת הלל מסירת שטרות היה שם וזו של שביעית שסמך פרוזבל למוסר שטרות הכל אחד ופירושו שפרוזבל אינו משמט וזו של סיפרי אסמכתא היא ועל תקנת הלל אמרוה וזהו שאמרו בתלמוד המערב תשמט ידיך פרט למוסר שטרותיו בבית דין מכאן לפרוזבל מן התורה ושאלו בה ופרוזבל דבר תורה ותירץ תקן הלל וסמכוה מן התורה:
ומכל מקום מלוה על המשכון ודאי דאוריתא היא דקרא דאשר יהיה לך את אחיך ודאי פשוט הוא דדוקא מה שיש לו ביד אחיו אבל קרא דתשמט ידיך דמיניה מפקינן מוסר שטרותיו אסמכתא בעלמא הוא ואע"פ שאמרו למטה בשלמא מוסר שטרותיו דבית דין תפשי להו אלא מלוה על המשכון אמאי שמשמען של דברים דמסירת שטרות טפי ממשכון הוא מ"מ דרך סוגיא כך היא ועוד שאף הוא אומר בשלמא מוסר כו' ומדרבנן דכיון דתקינו למסרם בבית דין הרי זה כמעשה בית דין שאין טענה אחריו אלא מלוה על המשכון ומדאוריתא מאי טעמא וטעמא דקרא קא בעי ואהדר ליה מפני שבעל חוב קונה משכון ושטה זו נראית לי עיקר:
ומהריטב"א שם נראה שכך הכריע:
חידושי הריטב"א מסכת גיטין דף לו עמוד א
ומי איכא מידי דמדאורייתא [משמטא שביעית ותקן הלל דלא תשמט. וא"ת והא דהלל נמי מדאורייתא] היא וכדתניא בספרי ואשר יהיה לך את אחיך תשמט ידיך ולא של אחיך בידיך יצא המלוה על המשכון והמוסר שטרותיו לבית דין שאין משמטין, וי"ל דמסירת שטרות דאורייתא ואתא הלל והתקין פרוזבול דהויא כמסירת שטרות דאמר מוסרני לב"ד פלוני ופלוני ואע"ג דלא מסר מהני ואפי' אינן בידו וכן אמר בירושלמי (שביעית פ"י ה"ב) דאפי' נתונים ברומי, והכי נמי משמע במסכת שביעית דמסירת שטרות דאורייתא ופרוזבול דרבנן דגרסינן התם (פ"י מ"ב) המלוה את חבירו על המשכון והמוסר שטרותיו לב"ד אין משמטין, פרוזבול אינו משמט וזה אחד מן הדברים שהתקין הלל, ומדלא ערבינהו בהדדי ותנא מסירת שטרות בהדי מלוה על המשכון בחד בבא [ופרוזבול בחד בבא], משמע דאינהו דאורייתא ופרוזבול הוא תקנת הלל, ובירושלמי בפרק בתרא דשביעית אמרינן תשמט ידך ולא המוסר שטרותיו לבית דין מכאן סמכו לפרוזבול מן התורה, כלומר כיון שראו דמסירת שטרות דאורייתא תקנו אף הם פרוזבול, ואם תאמר אמאי לא תקון מסירת שטרות דאורייתא, ויש לומר משום דאיכא אינשי דלא מסרי שטרייהו, ועוד דלפעמים דהוי במקום אחר, ועוד לדעת הרמב"ן הפרוזבול מהני אף למלוה על פה וכ"כ רבינו נר"ו בשמו, וכ"ת ליתקון דלכתבו ע"מ שלא תשמיטנו בשביעית, י"ל משום דלפעמים לא דכירי הכי בשעת הלואה ומשו"ה תקון פרוזבול דסגיא להו אפילו אחר הלואה, וכשיבא שביעית כדי שלא יפסידו יעשו פרוזבול.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/9/2008 23:53 |
|
| |
מאיר,
כיצד בחשבון נושא ריבית חצי הוא פיקדון? הרי לפי הגדרתך פיקדון הוא רק היכא שצריך לשמור את הכסף הפיסי? וכי בחשבון חיסכון הבנק לא מוציא את השטרות המקוריים שהפקדתי שם? האם בכלל הפקדתי שם שטרות?
על כורחך שפקדון בכסף, לפחות בבנק, שונה מפקדון של חפץ אחר. פקדון של כסף הוא גם כאשר שומרים לך את הסכום, ואפילו לא באותם שטרות או מטבעות שהפקדת שאותם ניתן להוציא.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 00:06 |
|
| |
מואדיב
אכן, הלואה אינה צריכה להיות בהעברה פיזית של כסף. גם זיכוי ממון נחשב הלואה.
מעבידך מזכה סכום כסף לבנק, על מנת שזה יהיה חייב את אותו סכום לך, שתוכל לתבעו מתי שתרצה.
זוהי הלואה במלא מובן המילה.
avlif
ראה רש"י גיטין לב ב בסוף העמוד ואכן הראשונים הקשו עליו.
מיכי
משנה מפורשת היא, שכסף הוא הלואה כאשר הוא ניתן להוצאה ופקדון כאשר המעות צרורות ואסור להוציאן.
אך אם אני נותן כסף לשליח, על מנת שיסחור בהם עבורי ותחת בעלותי, הכסף הוא פקדון, משום שאינו יוצא מתחת ידי וכל סחורה שנרכשת בכסף היא שלי.
בעסקא, חצי מהכסף הוא בבעלות הלווה, שסוחר בו עבור עצמו ואחריותו עליו וחצי הוא בבעלות המפקיד, כאשר כל מצב צבירה של הכסף הוא בבעלותו המלאה של המפקיד. לכן אין זו הלואה והמקבל הוא שומר פקדון.
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 10:01 |
|
| |
מאיר,
לכן הקפדתי וכתבתי שבכה"ג ב'בנק' לא הוי הלוואה. הרי גם כשאתה מפקיד לחשבון שנושא ריבית, שגם לשיטתך הוי פלגא פיקדון, אין שום נכס שהוא שלך. לדוגמא, יש לך כמות מסויימת של מניות בחברה כלשהי, אבל גם המניות הללו אינן מוגדרות לעומת שאר המניות. כשתראה את החברה או ניירותיה האם תדע מה מתוכה שייך לך? אם כן, שוב מהדרינן לכך שיש לך אצלם הלוואה ולא פיקדון.
אלא על כורחך שבבנק ובמסחר בורסאי המצב הוא שונה מההגדרות הקלאסיות. שם גם אם אין משהו מוגדר שעומד לרשותך זה הוי כפיקדון, למרות שזה לא עומד בהגדרות המקובלות לפקדון ונראה יותר כהלוואה.
אמנם כשאתה סתם קונה דרך הבנק ניירות ערך, זהו מצב שיכול להתיישב גם לשיטתך, שכן שם מאומה לא של הבנק, וזה הוי כמו שקנית חלק בשותפות (שאמנם אינו מוגדר, אבל זוהי שותפות עם שבר מסויים בנכס מוגדר - החברה הנסחרת) בחברה ההיא, והבנק הוא שלוחך. אני מדבר על מצב שאתה מפקיד בבנק לחשבון חיסכון, והריבית שהבנק נותן לך מתבססת על מסחר שהוא עצמו עושה בכסף. במצב כזה אין שום נייר ערך קונקרטי ששייך לך, פרט לכמות כלשהי של כסף. לא תוכל בשום שלב לבקש את הנכס, ולכל היותר תוכל לשבור את החשבון ולקחת את הכסף. ולכן לפי הגדרותיך זה אמור היה להיות הלוואה ולא פיקדון.
זאת היתה טענתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 10:59 |
|
| |
מיכי
אני חושב שהשקעה בבנק, היא שותפות בעסקי הבנק לפי אחוזים.
לכן, גם אם אינך יכול לתבוע חלוקת הרכוש, משום שזה יגרום הפסד לשותף העיקרי ועל מנת כן נכנסת לשותפות, אין זה שולל את הגדרת הפקדון, שכן עדיין אתה שותף ממשי.
אני לא רואה כל סיבה לשנות את ההגדרות הבסיסיות, שאם הסכום הוא להוצאה, הוא מלוה ואם לטובת הלקוח, הוא פקדון.
תוקן על ידי ymy33655 ב- 17/09/2008 10:59:29
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 12:04 |
|
| |
לקט, שכחה ופאה
.
מה זו הלוואה?
להלוואה, כמה מאפיינים ברורים:
1. מדובר בכסף או בשווה כסף, העובר מיד המלווה ליד הלווה, על מנת שיוחזר במועד מאוחר יותר.
2. מה שיוחזר, אינו אותו חפץ שהועבר, אלא אחר, כמותו. למשל - ככר לחם אחרת, או כסף/שווה כסף אחר.
3. הכסף ניתן להוצאה על ידי המקבל. הוא לא ניתן למטרת שמירה בלבד.
להלן שתי הלכות מאפיינות מהלכות לווה ומלווה לרמב"ם (הועתק ממכון ממרא):
ב,טו [ז] אסור לאדם להלוות מעותיו בלא עדים, ואפילו לתלמיד חכמים, אלא אם כן הלווהו על המשכון; והמלווה בשטר, משובח יתר. וכל המלווה בלא עדים--עובר משום "ולפני עיוור, לא תיתן מכשול" (ויקרא יט,יד), וגורם קללה לעצמו.
יח,א המלווה את חברו סתם, הרי כל נכסיו אחראין וערבאין לחוב זה. לפיכך כשיבוא לגבות, תובע את בעל חובו תחילה: אם מצא עימו נכסים, בין מיטלטלין בין קרקעות--גובה מהן ברצון הלווה; ואם לא נתן הלווה מדעתו, מגבין אותו בית דין.
כאשר אנו עוסקים בחשבון בנק, אלו הם המאפיינים:
1. המפקיד כספו בבנק, אם הפקיד בחשבון שאינו נושא ריבית - למשל חשבון עו"ש סטנדרטי - אינו עושה זאת למטרות רווח, אלא מסיבות של נוחות (שמירה מעולה, יכולת לשלם באמצעים שאינם כסף מזומן, כי רק כך המעביד יעביר לו כסף, וכו').
2. בחשבון עו"ש רגיל, המפקיד יכול לתבוע בכל עת למשוך את כל כספו המופקד.
3. המפקיד משלם עמלה תמורת השירותים שהוא מקבל מהבנק.
4. המפקיד אמור להיות מובטח מפני כשלונות עסקיים של הבנק.
5. במידה והבנק יפשוט את הרגל - המפקיד אינו יכול לגבות מנכסי מנהל הבנק או בעליו.
6. בהתאם לתקנות הפיקוח על הבנקים (להלן "המפקח"), יכול הבנק להשתמש באחוז מסויים מכספי הפקדונות שבבנק לצרכים מסויימים. למשל, הוא יכול להשתמש באחוז מסויים כדי להשקיע בשוק ההון, באחוז מסויים כדי להלוות, וכו'. "יחס הרזרבה", "יחס הלימות ההון" וכו' - הם מספרים המבטאים את מידת ההגבלה על חופש הפעולה של הבנק.
לעניות דעתי, כדי שהפקדת כסף בחשבון תחשב להלוואה של המפקיד, נדרשים כמה תנאים שלא קיימים כיום:
א: על המפקיד לעשות זאת בעדים, או בשטר עליו חתומים עדים.
ב: יש לקבוע את תאריך פרעון ההלוואה
אינני נכנס לנושא אחריות הנכסים, כי בכך כבר אואשם שאני מגזים. אך ככל שאני הופך בתהליך המתקיים כיום, אינני מוצא כאן הלוואה. כל המשכורות המועברות במשק הן של "ביטים של מחשב", ולא של כסף בעין. אינני מכיר אדם המביא סופר ועדים לסניף הבנק כדי להחתים את "הלווה" - וגם לא זכור לי שיש אחריות נכסים (נדל"ן! ) של הבנק כלפי לקוחותיו.
אם נוסיף לכך את העובדה שאני - "המלווה" - משלם לבנק עמלה תמורת השירותים שאני מקבל ממנו, אינני מבין איך ניתן לקרוא לכך "הלוואה". מאימתי המלווה משלם ללווה תמורת הזכות להלוות לו כסף?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 13:44 |
|
| |
מואדיב,
אני לא רואה את שני התנאים שהצבת כמהותיים. הלוואה יכולה להיעשות בלי שטר ובלי עדים. לכל היותר ניתן לשאול האם יהיה איסור בהלוואה כזו, וכאן גם זה לא נכון. וגם קביעת הזמן אינה חשובה. יש הלוואות לזמן בלתי מוגבל. יתר על כן, כאן ההלוואה היא מיידית. הלקוח יכול למשוך את הכסף בכל עת שירצה, ואפילו מיידית. ואם המלווה לא רוצה לממש את זכותו מייד זה אינו מפקיע זאת מלהיות הלוואה.
מאיר,
טענתי הקודמת בעינה עומדת. הצעת בתשובתך לראות את ההלוואה שלי כקניית חלק מהבנק עצמו. אבל זה אבסורד, וגם החוק לא רואה זאת כך. ואם זה היה חלק מהבנק הרי שהריבית שלי אמורה היתה להתקבל בפרופורציה ישירה לכלל רווחי הבנק, אבל בחשבון חיסכון יש למפקיד ריבית מובטחת מראש.
סוף דבר, אין להימלט מהגדרת המושגים 'הלוואה' ו'פקדון' מחדש במציאות הבנקאית של הדורות הללו, וזה מה שטענתי לעיל.
תוקן על ידי mdabraham ב- 17/09/2008 13:45:08
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 14:42 |
|
| |
מיכי
אני לא מבין מה אתה רוצה.
לא אמרתי שותפות בבנק, אלא בהשקעות הבנק וברור שאתה שותף בהשקעה היחסית שעשה הבנק בכספך.
החוק מתעלם מכל העיסקא וההיתר עיסקא ומבחינתו זוהי הלוואה לכל דבר הנושאת ריבית קצוצה המחייבת מלקות מן התורה ויוצאה בדיינים לאחר שנגבתה.
החוק הישראלי, משתדל לפעמים לעשות טובה לדוסים ולהכיר בנייר המרופט עליו הם חתמו.
זו בהחלט בעיה קשה בהלכות ריבית, אך זה לא נוגע כלל לעניין ההלוואה.
מלוה להוצאה ניתנה וכל כסף שאינו נשמר בעין הוא הלוואה, בין אם האינטרס להלוואה הוא רק של הלווה ובין אם גם המלוה מעוניין להלוות כדי לשמור על כספו.
היות שהבנק היה רוצה בעצם ללוות ממך הלוואה רגילה ולשלם לך ריבית קצוצה, אלא שאתה דוס ולא מסכים, תיקן מהר"ם שתסכמו מראש כמה אתה מקבל, (תמיד זה יוצא בדיוק כמו שהשוק משלם ריבית, מעניין) ואת היתר תתן לבנק כשכר טרחה.
זו הסיבה שגובה הרווח אינו משקף את רווחיך האמיתיים בחצי הפקדון שהבנק סיפסר בהם עבורך.
סוף דבר, אין כל דרך ואין כל סיבה, לשנות את הגדרות הבסיס של הלוואה ופקדון.
תוקן על ידי ymy33655 ב- 17/09/2008 14:47:57
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 14:52 |
|
| |
מאיר,
אין שום דרך להתיחס ל-"השקעה שעשה הבנק בכספך". הבנק לא עושה שום דבר עם הכסף שלך; הוא עושה מדי יום עשרות אלפי עסקאות גדולות וקטנות בכלל הכסף שעומד לרשותו, ומן הסתם אם נחשב את החלק היחסי שלך בכל עסקה כזו נגיע להרבה-הרבה פחות משווה פרוטה. קצת קשה לדבר על שותפות שלך ברווחים שעשה הבנק מהכסף שלך במצב כזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 15:17 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | |
מואדיב,
אני לא רואה את שני התנאים שהצבת כמהותיים. הלוואה יכולה להיעשות בלי שטר ובלי עדים. לכל היותר ניתן לשאול האם יהיה איסור בהלוואה כזו, וכאן גם זה לא נכון. וגם קביעת הזמן אינה חשובה. יש הלוואות לזמן בלתי מוגבל. יתר על כן, כאן ההלוואה היא מיידית. הלקוח יכול למשוך את הכסף בכל עת שירצה, ואפילו מיידית. ואם המלווה לא רוצה לממש את זכותו מייד זה אינו מפקיע זאת מלהיות הלוואה.
|
|
אניח בינתיים בצד את נושא העדים והשטר - למרות שדעתי שונה משלך.
אני רוצה לחזור למהותה של ההלוואה:
כאשר אני מפקיד בחשבון עו"ש את כספי, אני יכול בכל רגע ורגע למשוך את כולו. מאחר ואני יכול למשוך אותו גם דקה לאחר שהפקדתי אותו, יש כאן שוני מהותי מאשר הלוואה. אין שום סיבה ללווה ללוות כסף בדרך כזו, שהוא יכול להדרש להחזיר את ההלוואה בכל רגע ורגע, בלי התראה מוקדמת, ואפילו רגע אחד לאחר שלווה את הכסף.
מיידיות המשיכה, היא המגדירה בצורה בולטת כי אין המדובר בהלוואה אלא בהפקדה. כמובן, נוספות לכך כל הסיבות שהבאתי לעיל, כמו תשלום העמלה על ידי המפקיד, וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/9/2008 15:17 |
|
| |
| ymy33655 כתב: |  | מיכי
אני לא מבין מה אתה רוצה.
לא אמרתי שותפות בבנק, אלא בהשקעות הבנק וברור שאתה שותף בהשקעה היחסית שעשה הבנק בכספך. (1)
...מלוה להוצאה ניתנה וכל כסף שאינו נשמר בעין הוא הלוואה, בין אם האינטרס להלוואה הוא רק של הלווה ובין אם גם המלוה מעוניין להלוות כדי לשמור על כספו.(2)
היות שהבנק היה רוצה בעצם ללוות ממך הלוואה רגילה ולשלם לך ריבית קצוצה, אלא שאתה דוס ולא מסכים(3),
...
-------
מאיר
|
|
(1)
לא ברור לי באיזו דרך אני הופך להיות שותף בהשקעות הבנק. משכורתי הועברה מהמעסיק שלי לחשבון העו"ש שלי בבנק. אני משלם לבנק עמלות, ואינני מקבל שום רווח או שותפות בעסקיו של הבנק. כמובן, במצב נורמלי גם אינני שותף להפסדיו של הבנק - לא היתי שותף של הבנק להשקעות בשוק הסאב-פריים, ואינני שותף שלו למחיקת הערך של ליהמן בראדרס. יש לי חשבון בבנק, הכנסתי לו סכום מסויים, ובניכוי העמלות - זה הסכום העומד לזכותי בכל רגע ורגע. איך - לשיטתך - הפכתי לשותף עסקי של הבנק? אני לקוח, לא שותף.
(2)
גם אם הבנק אינו מבצע שום פעולה עסקית כלשהי פרט לשמירה על המשכורת שלי, בעידן שלנו, אין שום "כסף שנשמר בעין". לא הפקדתי מטבעות ולא שומרים לי על מטבעות. נרשם במחשבי הבנק כי לזכותי עומד סכום מסויים, ורישום זה אינו משתנה גם כאשר הבנק מבצע עסקאות כספיות אדירות. אפילו אם הבנק מעמיד כבטוחה לעסקאות את יתרות הזכות שמחזיקים אצלו לקוחות, אף אחד לא רשם בחשבוני כי יצא ממנו סכום לצורך עסקה. בין אם הבנק פעיל מאד ובין אם הוא רדום כדב בזמן החורף, משמעות החשבון שלי היא כי יש שורה בקובץ מחשב בו מצויין כי לזכותי עומד סכום מסויים. שורה זו, פרט לכך שהיא אינה "כסף בעין", אינה משתנה כאשר הבנק מרוויח או מפסיד.
(3)
אתה באמת חושב שבנק מעדיף ללוות ממני כסף בריבית על פני האפשרות ללוות ממני בלי ריבית? כי אם כן, הוא לא רק לא רציונאלי מבחינה כלכלית, אלא אפילו עבריין (עיין בחוק החברות, בחובתה של חברה לפעול לשם השאת רווחיה).
|
|
|
|
|