| נשלח ב-18/9/2008 10:25 |
|
| |
"ספרים וסופרים" - סוד ההצלחה
לפני כשמונה חודשים קיבלתי בתיבה האישית הזמנה להשתתף בפורום חדש בהייד פארק בשם "ספרים וסופרים", בו ידונו וילבנו נושאים שונים הקשורים לספרות לסוגיה השונים. לאור היכרותי את הפורומים החרדיים ב"הייד פארק [הפתוחים], סברתי שסיכויי הצלחתו של פורום זה הינם נמוכים ביותר. שיעור הכותבים האינטלקטואלים והאיכותיים בהם איננו גבוה באופן יחסי, וצמצום נושאי הדיון אך ורק לתחום זה היה נראה לי צפוי לכישלון.
למרבית הפלא, הפורום הנ"ל פורח ומשגשג באופן יוצא מן הכלל, בתוך פרק זמן קצר יחסית נכתבו בו כבר למעלה מ-12 אלף הודעות, על ידי כותבים איכותיים ביותר. נראה שמספר הנושאים הנידון שם הוא אינסופי, והכותבים מגלים ידע רחב ומרתק בכל שאלה היסטורית וספרותית. כמובן שהדבר הביא אותי לניסיון לפענח את סוד ההצלחה של הפורום. ברצוני להציג בפניכם את כיוון החשיבה שלי, למרות שבהחלט יתכן שאינני יודע על פעולות שנעשו בנידון, אני מניח שישנם פה מספר חברים שידעו להוסיף מידיעה ומחבירות בפורום.
נדמה לי שניתן להציע מספר נקודות ייחודיות לעניין:
1. מועדון אקסלוסיבי - למרות היותו של הפורום פתוח לכלל הציבור, הרי שעצם הגדרת הנושא ל"ספרים וסופרים" גורמת באופן טבעי לסינון איכותי של הכותבים. בורים עמי ארצות ואדיוטות, אינם מוצאים עניין בנושאים אלו וגם אין להם מה לומר בהם. לעומת זאת, בשאר הפורומים ריבויים של השוטים הקופצים בראש מניס את החכמים וברי הלבב.
2. תחום ההתמחות - הציבור החרדי הינו בעיקר בעל השכלה תורנית, שנרכשה במשך עשרות שנים. בכל הפורומים החרדיים נידונים נושאים שלא עמדו בראש סדר היום בישיבה [מלבד בארוחות], וממילא אינם תחום ההתמחות של כלל הציבור. אולם בנושאים אלו יכול בהחלט לבוא לידי ביטוי הידע וההמתחות של בוגרי הישיבות בכל הנוגע לספרות תורנית ולהיסטוריה. ניתן לראות שאמנם רוב מוחלט של הדיונים נסוב סביב ספרות תורנית, למרות שבפתיחה דובר בפירוש גם על ספרות כללית.
3. אנשי מקצוע - רפרוף בפורום מעלה את ההשערה, שחלק גדול מהכותבים בו עוסק ומתפרנס מתחום הספרות התורנית. כפי הנראה ציבור זה משתמש במהלך עבודתו באינטרנט, והפורום מהווה עבורו פורקן בשעות הפנאי. זאת לעומת החרדי המצוי, שאיננו מרבה להשתמש באינטרנט.
דרך אגב, מקופיא היה נראה לי שהנוכחות החב"דית בפורום זה גבוהה יותר מחלקם היחסי של חסידי חב"ד בציבור החרדי, האם זה נוגע לשימוש באינטרנט הרווח יותר בחב"ד, או שבאמת ישנם יותר מומחים חבדיים בתחום הספרות התורנית?
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 10:31 |
|
| |
לכל זה ניתן להוסיף גם את הניהול הנינוח והלא מתנשא ומתערב...
בשונה מעצכ"ח, למשל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 10:58 |
|
| |
למשל
ההתייחסות שלי הייתה לפורום בפני עצמו בהשוואה להערכות המוקדמות שלי, לא ערכתי השוואה בין פורום זה לפורמים אחרים.
בנוגע להשוואה לעצכ"ח, מבחינת מספר ההודעות "עצור, כאן חושבים" הוא סיפור הצלחה לא פחות מ"ספרים וסופרים", במהלך שש וחצי שנים נכתבו בעצכ"ח למעלה מ-150 אלף הודעות. ההבדל הגדול בעיני הוא בכך שבעצכ"ח חלק גדול מהכותבים איננו משתייך כלל לציבור החרדי, לעומת "ספרים וסופרים" שנראה שרובו ככולו משתייך לציבור זה. באשר לטענתך על הבדלים בניהול הפורום, אינני מכיר את הדברים מקרוב, אבל אני מעריך שבעצכ"ח ישנו צורך הרבה יותר גדול בניהול, היות והנושאים הנידונים שם [ביקורת המקרא, קבלה, דת ומדע] הם פרובלמטיים והם מזמינים התלהמות מכל הצדדים. לעומת זאת, ב"סופרים וספרים" הנושאים אינם כה בעיתיים, והחשש מהידרדרות השיח איננו גדול. [כמדומני שגם שם כבר הזהירו מהתדרדרות הנושאים הקשורים לחב"ד].
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 18/09/2008 10:57:24
אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 13:41 |
|
| |
ולענ"ד עצכח הוא הצלחה מדהימה. לפתוח פורום כל כך פעיל בנושאים אינטלקטואליים אינו דבר של מה בכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 17:58 |
|
| |
וכבר טענו ליצני הדור שההצלחה של ספרים וסופרים היא דווקא בגלל הנושאים הנפיצים מפעם לפעם...
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 19:11 |
|
| |
בעזהי"ת
את ספרים וסופרים, יש לראות (בין השאר) על רקע הלך הפורומים הסמוכים אליו: תוך כדי שבחדרי חרדים הותיק, איבד באופן משמעותי את יכולתו לשמש כבמה עיונית מעמיקה בסמוך לאשכולות האקטואליה (מסיבות שונות, ומפאת הרצון לקצר, לא אטרח כרגע למנות אותן); הרי שעצור כאן חושבים הסמוך - נעשה רדיקלי יותר ויותר, ופחות ופחות מושך לבן תורה חרדי שאמנם מעוניין לתהות באופן חסר פשרות אחרי נושאים המעוררים אצלו תהיה, אבל מאידך מבקש לשתף בתהיות האלה דווקא בני תורה אחרים, ולא ראבייז רפורמים או חילויינים לעת מצוא (ואך להדגים נקטתי דווקא באלה), שהרי דעותיהם של אלה האחרונים - לא ממש רלוונטיות או מעוררות עניין.
לנוכח זאת, רובד איכותי מאוד של משתמשי אינטרנט חרדיים, מצא את עצמו בלי פורום איכותי; ועל רקע החוסר הזה - מגיעה הפריחה המבורכת של ספרים וסופרים. כאן יש לך פורום המאפשר לך להביע דעה מעמיקה יותר, כשאתה בהחלט רוצה לקבל השגות על דעתך - אך אינך צריך לחשוש מערב ערב של תגרני קטטה שיקפצו על דבריך כמוצאי שלל מחלוקת רב; ומאידך גיסא למעט דוד אסף ואולי מתי מעט נוספים, עדיין הדיון נערך בקרב בעלי מכנה משותף גבוה יחסית.
לאחר כל זאת יש לציין עובדא פשוטה: ספרים וסופרים במקורו, הפך להיות "ספרים וספרים" הלכה למעשה. איני רואה בו מקום לפרסם כתיבה יוצרת חרדית; מקום לניתוחים לשוניים וסגנוניים וכן הלאה. אמנם אלה האחרונים כמובן לא ידחו לאחור, ובמיוחד שבמטרת הפורום המקורית היה לאלה משקל גבוה יותר, אך סוף סוף כדי שיהיה מניע לפרסם עניין כזה או אחר - יש צורך בקהל יעד פורה ומפרה, המחזיק בקירבה משותפת לאותו עניין.
אגודה אחת, איני מצפה ממנה כלל לפרוח באופן דומה. אוותר על חברת הרדיקלים המושבעים - כי חפץ מעשיות הנני; אוותר על חברת חסידי קרעכצן - כי מה לי ולקטטות ומשחקי הכוח הגרוטסקיים הללו; אוותר גם על חברת דת"ליים (בשונה מחרדלים על גבול החרדי) - כי שוב: חפץ אני באמירה המעשית, ולדידם של אלה כל הדיון באגודה אחת אינו אלא כ'היכי תמצי' ותו לא; וכן הלאה והלאה.
כבר כתבתי בעבר, שלטעמי אגודה אחת לוקה בריחוק מאמירה מעשית, אמנם יתכן מאוד שלא בטובתה - כי מה הם כמה עשרות בני תורה מול מימסד שלם; אך בכל זאת - אם כדי לקבל הינהונים הדדיים לעניין ביקורת כזה או אחר כלפי הקהילה החרדית, ותו לא, איני מרגיש בכך אלא כשוטה הכפר - חמשל היינו מועצת חכמי חלם אשר לאחר שבתוכניותיהם ישבו ותיקנו עולם ומלואו מהמסד ועד הטפחות, חוזרים אל ביתם וגומעים מרק איטריות בקול גדול.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 19:49 |
|
| |
ולטעמי, אגו"א לוקה בקיצוניות יתר, כאוספת אל חיקה את כל הבעיות הקיימות ושאינן של היהדות החרדית. ככזו היא נתפסת כקיצונית ונשללת ממנה הלגיטימיות ליצור שינוי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 20:34 |
|
| |
אלישיר
"בן תורה חרדי שאמנם מעוניין לתהות באופן חסר פשרות אחרי נושאים המעוררים אצלו תהיה, אבל מאידך מבקש לשתף בתהיות האלה דווקא בני תורה אחרים"
כדאי אולי לקרוא לזה: "מעוניין לתהות אחרי נושאים וכו', אבל עם פשרות"
כלומר, לא מוכן לשלם כל מחיר עבור הבירור ומעדיף לפעמים לוותר על הבירור.
זו בהחלט כוונה נכונה וטובה, אבל לא ללא פשרות.
|
|
| נשלח ב-18/9/2008 20:55 |
|
| |
בעזהי"ת
מאיר הנכבד.
מתוך חוסר היכולת לברור באופן מוחלט או שואף למוחלט - אמת מתוך סיגי השקר, אובייקטיביות מתוך סיגי הסובייקטיביות, חכמת חיים צרופה מתוך סיגי האמוציות, נסיון להשגת בירור מוחלט מכיל בחובו רמת הסתברות גבוהה והולכת - לשורת מסקנה מוטעית.
ממילא שהפשרה כאן, אינה פשרה במוסר העליון השואף לברר את המציאות ככל האפשר, אלא התאמת כוחות האינטלקט ביחס למציאות איתה הוא נדרש להתמודד.
וכי תעלה על דעת לילך ולעבוד עבודה זרה, כמחיר הנדרש לבירור מסויים? או אולי אסוג מדוגמא כזו, ורק אביא את רסקולניקוב המפורסם של דוסטוייבסקי, כבירור שבעצם אין בו שום בירור, סתם מעשה רצח - יהיו המניעים אשר יהיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 14:51 |
|
| |
מאלה שאני מכיר ככותבים בספרים וסופרים ישנם שם בלתי חרדים, ולפחות חילוני אחד ר"ל, כך שהנסיון להבדיל בינו לעצכ"ח - אינו במקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 14:58 |
|
| |
למרות שכותב שם חילוני ר"ל ההבדל בין עצכח, גדול ועצום ודוקא במקום לכל מי שאינו עיוור.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 16:07 |
|
| |
יש לי צד שיש קשר באופי בין אותם אנשים שאוהבים לחטט בספרים, אילו שישבו ב"אוצר" בישיבה לבין אילו שיש להם את הסבלנות לקרוא את כל ההודעות בפורום ולהגיב.
בנוסף זה לא כמו דיונים שהם מתחילים לחזור על עצמם באיזה שלב ולכן זה נמאס,בספרים יש כל הזמן ידיעות חדשות שלא ידעת עד היום ואם אתה מתעניין אתה צריך להיות כל הזמן און ליין.
לדעתי בעצכ"ח כבר אין דיונים של סוגיות מרכזיות כמו שהיה פעם והאופי של הדיונים שם כיום הוא גם כל מיני נקודות ספציפיות ששם תמיד אפשר לחדש וזה כמובן גם מאותה סיבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 16:30 |
|
| |
אתנחתא
כרגיל איקון ירוק על התובנה.
לא בארת אמנם מה ההבדל הגלוי לכל עין.
אולי זה:
בסופרים וספרים יש או אמורה להיות אבחנה מה אסור לומר, ומה כנראה אסור
לחשוב (או שמותר לחשוב אבל לא לכתוב) גם בדרך ארץ ובצורה של לימוד.
בעצור חושבים הכל פתוח לדיון, ובלבד במסגרת הכללית של עיון ודרך ארץ.
אם שגיתי ביחס לספרים וסופרים, אשמח ללמוד במה. וכנ"ל ביחס לעצור.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 18:17 |
|
| |
ולי נראה שגם ספרים וסופרים מתחיל לאבד מגדולתו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/10/2008 21:34 |
|
| |
מיימוני,
קלעת אל השערה ולא חטאת!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/10/2008 12:47 |
|
| |
מיימוני,
א. למה אתה חושב ש"אסור לחשוב" או ש"אסור לכתוב? אולי פשוט חושבים אחרת.
ב. הנושאים בעצכ"ח שכן מעסיקים אותי. לפי דעתי, אינם נפתרים באשכולות עם הרבה מלל, אלא עם הרבה מחשבה, כמאמר הכתוב "עצור כאן חושבים". או בשיחה והתכתבות עם אדם אחד, מקסימום שתים. [לא בכדי להצניע את הנושאים, אלא שבגלל דקותם, אינם מתמצים אלא כך].
כמובן, שאיני כותב אלא את דעתי. ולא כתבתי זאת לשכנע, אלא שלא תחשוב שכל מי שאינו כותב בעצכ"ח, אוסר לחשוב.
|
|
|
|
|