בית פורומים עצור כאן חושבים

ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/4/2006 01:22 לינק ישיר 

מיכי,

ראשית, אני לא בטוחה שמשנה שמכילה סתירות אינה אומרת מאומה, גם התורה מכילה סתירות כמו בעניין הנבואות שלא יתגשמו  לא נפסיק להחזיק מיחזקאל נביא אמת- גם משנתו של הרמב"ם מכילה סתירות ולכל הדעות היא אומרת הרבה. [הוא גם דואג לחבר את שבע הסיבות לסתירה ולהיפוך, וסיבות הסתירות הם שונות ומגוונות.] בריש דבריו של רביצקי, ישנה דוגמא נפלאה לסתירה כביכול בין נבואת ירמיהו לישעיהו  - אך ישנו גם הגורם המאחד בנבואתם שהוא העיקר שעושה אותם למה שהם- אם משנה כל שהיא, מבוססת על יסודות מוצקים פרטים שאינם מסתדרים עם הכלל - אין להתיחס אליהם. ומעבר ל'צידוקים'  שאנסה למצוא לדברים, ישנה הצבעה נוקבת של ליבוביץ' שלא תיתכן שלמות בעולם שהוא אינו אלוהים.ואף אחד לא יוכל להגיע לשלמות, אפשר רק לחתור אליה.

רציתי גם להוסיף מילה לגבי הדואליזם אתה כותב: הוא לא האמין ב'חומר בוחר' שכן לדעתו החומר כפוף לחוקי הפיסיקה ...או במילים אחרות, סופו שיתכלה וישוב לעפר ממנו בא, ואני שואלת אותך:מה פירוש הנפש בוחרת? הנפש יכולה לבחור ללא ה'חומר' ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 02:43 לינק ישיר 

בעניין כפירתו של לייבוביץ, לענ"ד יש לערוך הבחנה בין שני תחומים אמוניים. יש את נושאי האמונה היסודיים המטאפיזיים, המופשטים, הקשורים למציאות השם , להשגחה, לנבואה וכדומה. ויש את הנושאים היותר קונקרטיים אבל גם לכאורה פחות חשובים,  כמו לדוגמה האמונה בתחיית המתים וביאת המשיח שמשום מה הכליל אותם הרמב"ם בעיקרי האמונה. *:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

לגבי נושאי האמונה היותר יסודיים , כבר כתבתי למעלה שאני חושב שאין בהם הבנה פשוטה. אמנם מתאים לו למיכי לחשוב שכשם שיש לנו אינטואיציה בחיי היום יום  כך יש לנו אינטואיציה לגבי מטפיזיקה ודברים שנמצאים מעבר להשגתינו. אבל לדעתי זו אשליה . לדעתי אי אפשר אפילו להיות בטוחים מתי שני בני אדם מתכוונים לאותו דבר ומתי ההבדל בין הדעות הוא יותר ממילולי.

אם נסתכל על מה שקורה בעולם הפילוסופיה נגלה דבר מעניין. אפשר למצוא מצד אחד אסכולה פילוסופית שהולכת נניח בשיטתו של הגל או היידגר . יש אנשים שלומדים ברצינות את כתבי היסוד של האסכולה , ולכל האנשים העוסקים בנושא יש שפה משותפת ועולם מושגים משותף והם מפרסמים מאמרים בנושאים פילוסופיים ודנים בהם בלהט . מהעבר השני עומדים פילוסופים מהאסכולה האחרת (נניח, האנליטית) ומבחינתם לא רק שההנחות המשותפות לבני האסכולה האחרת שגויות , אלא שמדובר בעולם הגותי שלם המבוסס על לא יותר מצירופי הברות חסרי פשר.

עכשיו נניח שההגליאנים מתווכחים ביניהם בלהט בסוגיה החשובה , האם המהות מתגלגלת בתוך האידאה הכללית של הסובייקט וכך נהפכת לממשות או שדווקא המטריה מתגלגלת לתוך המהות ומשם נהפכת לאידאה אובייקטיבית . המצדדים סבורים  שהשוללים פיספסו מכל וכל את עומק ההגליאניות האמיתית וכלל אינם ראויים לבוא בקהל ההגליאנים, ואילו השוללים סבורים שלומר שניתן ליישב דעה כזאת עם הגל, זה לא פחות מחוסר יושר אינטלקטואלי. אלו ואלו סבורים שהם דנים בדברים ממשיים , הם יודעים מה זה אידאה ומה זה מהות ומה זה אובייקטיביות והשאלה היחידה העומדת על הפרק היא מי הוא ההגליאן האמיתי ונראה להם גם שלשאלה הזאת יש תשובה חד משמעית. אבל מבחינת המסתכל מבחוץ , בודאי מבחינת בן האסכולה האנליטית , הרי לשאלה זו עצמה אין צדדים ברורים ומובחנים מכיוון שאם להגליאניות אין משמעות ברורה ואם לנושא שעליו מתווכחים אין משמעות ברורה, הרי אי אפשר לומר אם שני דברים שאין להם משמעות ברורה מתיישבים או סותרים זה את זה.

הנקודה הנוגעת לענייננו היא שהשאלה מתי זוג רעיונות בתחום המופשט והמטאפיזי מתיישבים או סותרים זה את זה , היא עצמה שאלה התלויה במערכת שלמה של הנחות פילוסופיות. אנשים השייכים לקבוצה שיש לה מערכת מושגים משותפת ושפה משותפת מפתחים אשליה שעולם המושגים שבו הם משתמשים הוא אוניברסלי. משהם נתקלים במישהו מבחוץ שתוהה על פשר המושגים , הם נוטים לחשוב שהוא סתם מיתמם . אבל העניין הוא פשוט שברגע שעוברים מתחום הניסיון המשותף אל תחום המופשט עוברים לעולם של דימויים אינדיבידואליים שאינם מקבלים ביטוי חד משמעי במלים ולכן קשה מאד ללבן דברים בתחומים כאלה ושורר אותו מצב קבוע של אי הבנה המזין את פריחת הפילוסופיה זה שלושת אלפי שנה.

מאד קשה לתת משמעות קונקרטית לרעיונות מופשטים באופן שיהיו מבחנים ברורים מתי אדם נחשב למאמין בהם ומתי לא. ולא יעלה על הדעת שהסוגיה ההלכתית תהיה תלויה בהכרעה בשאלות פילוסופיות על משמעות . לכן אני חושב שהמבחן צריך להיות פוזיטיביסטי , האם הדוגל בהשקפה פלונית יתייחס ברצינות לקיום תורה ומצוות. זו גם הגישה היותר קרובה לדעתו (ההגיונית יותר, לענ"ד) של בעל העיקרים , שאין לקבוע כעיקר אמונה אלא את מה שקיום תורה ומצוות תלוי בו.

עכשיו , באשר לנושאים היותר קונקרטיים כתחיית המתים או ביאת המשיח , אלה דברים שלכאורה יש להם משמעות ברורה ואין שום בעייתיות  בשאלה האם מישהו מאמין או לא מאמין שמתי שהוא בעתיד יקומו המתים לתחיה . אבל כאן אני חושב שהדעה הרווחת לגבי כפירתו של לייבוביץ בנושאים אלה , איננה מבוססת על מה שהוא עצמו אמר (האימרה על משיח שהגיע, הוא, אם אינני טועה, משל בן גוריון . לייבוביץ , למיטב זכרוני, אמר משהו אחר), אלא על מסקנות הגיוניות מגישתו הכללית . יש שני יסודות לייבוביציאניים שמהם ניתן ללמוד לגבי סוגיות אלה:

א.      שלנושאים אלה אין חשיבות דתית , ללא קשר לשאלה אם הם יתרחשו או לא. היהדות איננה אודות התפתחות ההיסטוריה וייעודו של עם ישראל, אלא אודות מעמדו של האדם בפני הא-ל.

ב.       שהשאלה אם משהו יתרחש בעתיד או התרחש בעבר , היא שאלה עובדתית , ולכן ניתן להשתכנע לכאן או לכאן על פי מכלול הראיות הקיימות , אבל אין מקום להכרעה אמונית להאמין בעובדה מסוימת , רק בגלל שזו דרישה אמונית.

לגבי היסוד הראשון , ניתן להתווכח אם היא נכונה או לא , אבל בשום אופן לא ניתן לטעון שיש בדעה זו משום כפירה. הדעה שמה שמקובל כעיקר אינו באמת עיקר , אינו שקול לכפירה באותו עיקר. לגבי היסוד השני , הרי מדובר ביסוד שהוא כל כך פשוט וברור שהחולק עליו הוא הלקוי בהיעדר יושר אינטלקטואלי. עד כמה שאני מבין, הסיבה שמסיקים שלייבוביץ לא היה מאמין בתחיית המתים , הוא מתוך מחשבה שאין סיבה להאמין בתחיית המתים ,לבד מתוך הכרעה אמונית!

בסופו של דבר מהבחינה ההלכתית נטו , הרי יש את דעת בעל העיקרים שיש רק ג' עיקרים והם אינם כוללים את האמונה בביאת המשיח או תחיית המתים. כמו כן ,ספרן הביא פעם מראה מקומות בעניין כופר באונס , כאשר האונס הוא מחשבתי מתוך בחינה סבירה של כל הטיעונים . וליצור הגדרה חדשה של "מה שמקובל ולגיטימי בתוך העולם האורתודוכסי" , כאילו יש לכך רלוונטיות כלשהי , הרי לפי המקובל גם כפירה בקבלה היא כפירה בעיקר (כידוע, "הכופר בנסתר בנגלה , כופר בנגלה בנסתר") .

הרחבתי בכל זה , למרות שבעיקרו של דבר אני מסכים עם מיכי שהשאלה אם מישהו הוא כופר או לא הוא עניין שולי לחלוטין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 05:35 לינק ישיר 

פרופ' מנחם קלנר המרבה לדון בספריו ומאמריו בנושא עיקרי האמונה אומר בפרק הסיכום לספרו "תורת העיקרים" בביאור דעת המקילים בנושא הכפירה בשוגג "אמת המידה לאורטודוקסיה אמיתית אינה דבקות נוקשה במספר מצומצם של אמונות עקרוניות , מנוסחות בקפידה ובדיוק , אלא קבלת התורה בכללה ובטחון באלוקים " אבל מוסיף שם בהערה : לפחות זו עמדתו המוצהרת של רשב"ץ . אילו היה דבק בה בעימות עם דמות מסוגו של התיאולוג בן זמננו , מרדכי קפלן - זו שאלה אחרת!

ההבדל בין קפלן לליבוביץ הוא זה שערך מייציץ בין האמונות הבסיסיות לאחרות .

ועם כל זה עדיין לא נתבררו הקווים האדומים , גם באמונות הבסיס . מה דינה של פרשנות לוינגר לרמב"ם , למשל ?

אני נוטה זה מכבר לקבל את עמדתו המאוזנת של כמתעסק על לייבוביץ , שחלה גם על שאלה זו .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 07:55 לינק ישיר 

ושמא יש לאמץ בנדון את פרשנותו של אחד מותיקי הפורום [לינקזעצער ?] על דברי המשנה בפרק חלק "האומר" אין תורה מן השמיים - במובן העממי המקובל - שהפגם הוא רק בגילוי הדעה במפורש ברבים , אלא כשאר ענייני אמונה , אותם יש לשתוק , כדברי וויטגנשטיין , שתיקה מפוכחת .

והערה כללית בסיפור מעשה ששמעתי מהגרי"ד סולובייציק זצ"ל מירושלים:

פעם , בהיותי נער , עמדתי ושוחחתי עם אחד מחברי . אבי , קראני אליו ושאל "בערל , על מה אתם דנים?"  השבתי שאנו מתווכחים על החובה לחגור אבנט בשעת התפילה . והעירני אבא , למען ה' שלא תחליש אצל חברך את החיוב שבדבר לשיטתו , מפני שבחוגו , בגילו , כל ענין היהדות סובב על כגון דא .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 09:03 לינק ישיר 

מיכי
מקובלנו מר' חיים, חסרון בהסברה (של י"ל) הוא חסרון בהבנה (שלו)
כתבת:
הכרעה של בחירה במערכת ערכית אכן איננה דטרמיניסטית, כלומר בניגוד להכרה המדעית (להבנתו של לייבוביץ') היא איננה כפויה עלינו על ידי המציאות או השכל, כמו שחושבים אחדים, אולם היא גם איננה שרירותית, כפי שאולי חושבים אחרים. היא תוצאת פעולתו של הרצון, ולא של השכל, אולם היא מחייבת לא פחות מתוצאה של הכרעה שכלית. היא כפופה לחוקי הלוגיקה, ובפרט לחוק הסתירה, ולכן היא גם שוללת בהכרח את מערכות הערכים ההפוכות לה.
ועדיין מדוע הרצון שלך מחייב אותי. איש ההגיון מנסה למצוא מכנה משותף שגם יריבו יסכים עמו ועל פיו לשכנע את יריבו, אולם הרצון בהגדרה של לייבוביץ' הוא אישי לחחלוטין וכיצד ניתן לשכנע את הזולת, ומהיכן הזכות לנקוט באלימות.

האם תוצאה של הרצון כפופה לחוקי הלוגיקה? אני בכלל לא בטוח.

על כל פנים - ברור שי"ל היה נאה דורש ונאה מקיים וכל מי שזכה לשמוע אותו שוטף את יריביו יעיד על כך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 10:41 לינק ישיר 

בעל,
כפי שכתבתי לעיל, אכן אצל לייבוביץ עצמו הנקודה שעומדת בבסיס שיטתו לא היתה מחודדת. לדעתי זה אכן כשל בהסברה  שנובע מכשל בהבנה, הוא התכוין לומר שאי אפשר לשכנע מישהו בהנחות יסוד ערכיות, או דתיות, ולכן הוא קרא לזה 'שרירותי'. טעותו היתה בכך שהוא חשב באופן אנליטי, על אף היסוד הסינתטי שבמשנתו. הוא היה משוכנע שרק טיעון אנליטי-דדוקטיבי-אובייקטיבי, הוא טיעון שראוי לו שישכנע בויכוח, ולכן לא מצא טעם לשכנע. טעותו היא שזה לא נכון. ניתן לשכנע גם באמצעים אחרים. אבל ברור שכוונתו היתה לטעון טענה שיש לה הצדקה (לפחות בעיניו שלו), ולכן אין מניעה לכפות עליה.

פרעתוני וריב,
באשר לסתירות. חשוב להבחין בין שני סוגים של סתירה, ובינם לבין אי הבנה (כמו המגנט). רבים לא מבינים כל מיני דברים, ודומה כי אף אדם אינו יכול להבין הכל. זה ברור ומובן. אבל לא הרי אי הבנה כהרי סתירה, או פרדוכס. דברים לא מובנים לא פוסלים משנה, ובודאי לא אדם. אבל סתירות מנטרלות את המשנה מתוכנה, וזאת בשני מישורים:
1. ראשית, אין טעם לדון מה לייבוביץ חשב, או האמין, כשהוא מכריז קבל עם ועולם שהוא לא נרתע מסתירות. אז כשנביא מקור אחד שמורה שהוא  חשב כך, מייד ניתן לומר שאין זה אומר שאין מקור אחר הפוך (ובאמת לפעמים יש מקורות כאלה אצלו). וגם אם איןן מקורר אחר, אין זה אומר שהוא לא חשב כך, אלא שלא כתב זאת. במצב כזה ניתן לכל היותר לשאוב רעיונות מהגותו, לקחת טיעון כזה או אחר, ולאמץ או לבקר את אותו רעיון. אבל לא ניתן לדבר על השאלה 'מה לייבוביץ חשב'. המשנה כמשנה מאבדת כאן את משמעותה.
2. במישור הלוגי הפורמלי, כאשר יש מערכת טענות שמכילות סתירה פנימית, ניתן לגזור ממנה כל טענה, ובפרט גם את הטענה ההפוכה לה. לכן ממערכת סתירתית אני יכול לגזור את עקרונות ההינדואיזם, או הנצרות. ושמא תאמר היה לגלוגו של לייבוביץ על הנצרות ידוע. זה לכל היותר יצטרף למכלול הסתירות המצויות במשנתו.

ברקע הדברים חשוב להבחין בין שני סוגים של סתירה. יש סתירה שנראית כמו אמירות סותרות, אך יש להן יישוב (גם אם כרגע אנו לא רואים זאת). ויש סתירות במובן הלוגי החמור (הרגורוזי, או אנטי רגורוזי). כוונתי כאן רק לסתירות מהסוג השני. סתירות מהסוג הראשון אינן פרדוכסים, והן סתירות מדומות.
במדעי הרוח פעמים רבות מערבבים בין שני סוגי הסתירות הללו, והדוגמא של רביצקי היא דוגמא מצויינת לכך. יש משפטים שנראים כסותרים לוגית, אך לאחר פרשנות מבינים שהמצב אינו כזה. לעומת זאת ישנן טענות והיפוכן גם יחד שלא ניתן ליישב ולאמץ אותן. ראו בשער 12 של ספרי הראשון דוגמאות ודיון על כך.

מייציץ,
1. הפרשנות הקובעת היא פרשנותם של חברי ה'בועה' הדתית, ויש פרשנות כזו. העובדה שרוב ככל הפוסקים היו אומריים על לייבוביץ שהוא כופר היא הקובעת לעניין ההלכתי (אם היו לכך נפ"מ). תחשוב על ישיבה של הסנהדרין (דפ"ת) שהיו נושאים ונותנים בדבר, ולבסוף היו נמנים להצבעה, וזה מה שהיה קובע. הרי גם חז"ל חשבו שיש הכרעה ויש קריטריונים ויש מסגרת פרשנית מחייבת, על אף העובדה שניתן להציג כמעט כל דבר כחלק מהמערכת (עם מעט יצירתיות). העובדה שמחוץ למערכת ניתן להבין שגם לייבוביץ מהווה גוון אחר שלה, אינה חשובה, בדיוק בגלל הסיבה שאתה עצמך אמרת.
ספציפית לגבי השקפותיו אינני רואה טעם להתווכח לאור המובאה הנ"ל מרביצקי (ראה לעיל). דומני שהיא מבהירה הכל. שאלה מעניינת לפילפולא היא כיצד ניתן לסקול אדם על השקפות שמכילות סתירה: מחד, ניתן לגזור מהם טענות של אמונה תמימה וזכה. ומאידך, מאותן השקפות עצמן ניתן לגזור כפירה קשה וחריפה. אז מה יהיה דינו של אותו 'סתירן', במצב בו יש  נפ"מ לאמונות ודעות ולסיווג של 'כופר'.
2. לתיאור שלך אני נוטה להסכים. אבל על הרוח הכללית הנושבת מבין שיטי דבריך ועל המינון אני חולק. אמנם כבר התווכחנו בזה די, אך שם אני באמת לא מסכים. אני חושב שיש אפשרות לשיח בין חברים ב'בועות' שונות, ואני לא מאמין בהפרדה הפוסטמודרנית בין הנרטיבים (גם הם עצמם לא ממש מאמינים בזה, שהרי הם כל הזמן משוחחים על כך). זה נכון ברמה העקרונית שלפעמים מבט מבחוץ משנה מערכות מושגיות, אבל זה לא נכון שאי אפשר להסביר זאת לאנשים ש'בפנים', ולשכנע או לא לשכנע אותם. ממילא גם זה נתון לביקורת שיפוטית, ויכול להידון בבי"ד (אם וכאשר תהיינה נפ"מ).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 10:50 לינק ישיר 

לגבי "האומר" וכו', יש גם התייחסות של הרב קוק לכך, והוא אומר שרק מי ש"אומר" ומצהיר ללא ספק את הדברים הללו, נחשב ככופר, אבל מי שרק מסתפק בכך, אמנם זה לא בסדר, אבל עדיין איננו כופר. וממילא, אמר הרב קוק, אין היום כופרים, שכן אין סיבה שכלית ורציונלית לומר ולהצהיר בלי ספק ש"אין תורה מן השמים", ש"אין תחיית המתים" ועוד כהנה, אלא רק להסתפק. ומי שבכל זאת "אומר" - הוא באמת חוצפן ורע-לב, ו"מגיע לו". עכת"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 11:06 לינק ישיר 

ההיתלות שלך בסיפור של רביצקי היא לדעתי קטנוניות וכבר השיבך הפרעתוני בטוב טעם ודעת. לייבוביץ לא דיבר על סתירות בבחינת א ולא א , אלא על כך שרעיונות לא מתיישבים  זה עם זה , אלא כל אחד טוב לעצמו בהבהרת עניינים באופן חלקי מבלי שיהיה אפשר להכניסם למסגרת אחת כוללת (והרי נתן דוגמא מתחום הקוואנטים).

לגופו של עניין לא התכוונתי לזלזל בויכוחים בענייני אמונה ולהשוותם לויכוח הנ"ל שבדיתי מלבי (למרות שבמאה הרביעית לספירה היה פילוג בכנסיה הנוצרית על רקע השאלה העצומה אם האב הבן ורוח הקודש הם שלושה שהם אחד או שלושה שבהם האחד מתגלגל בשני, או משהו כזה). אני רק טוען שההכרעה בשאלות כאלה היא עצמה שאלה פילוסופית ושהאוטוריטה ההלכתית , כלל אינה מוכשרת לדון בכך (והדבר דומה להתערבותו של הקיסר בויכוח הנ"ל).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 11:22 לינק ישיר 

מיכי,
כתבת:
<שאלה מעניינת לפילפולא היא כיצד ניתן לסקול אדם על השקפות שמכילות סתירה: מחד, ניתן לגזור מהם טענות של אמונה תמימה וזכה. ומאידך, מאותן השקפות עצמן ניתן לגזור כפירה קשה וחריפה. אז מה יהיה דינו של אותו 'סתירן', במצב בו יש  נפ"מ לאמונות ודעות ולסיווג של 'כופר'.
>
שנרב היה מגדיר גישה כזאת כמטא אפיקורסות (ראה ביקורתו בצוהר על ספרו של הרב שג"ר) תוקן על ידי - בעלבעמיו - 11/04/2006 11:23:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 11:34 לינק ישיר 

הפרעתוני ,

דברי הראי"ה ידועים אבל אינם דומים לדברי "אחד מותיקי הפורום" האחרון מפרש שאין מניעה להיות בטוח בסתר ליבו בפרשנות שאינה מקובלת , כל שאינו מפרסם [ "אומר" ] ומזיק בכך לציבור .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 12:03 לינק ישיר 

פרעותני

מקורו של הרב קוק לענ"ד לדבריו לגבי "האומר" מקורם במו"נ לכשאפנה אציין למבואה במדוייק.

ר' מיכי

דברייך מאלפים ויש לי רבות להשיב, אך הנקיונות....
לכשאפנה אשנה....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 12:35 לינק ישיר 

כמתעסק ,

"איבוד המינים [ והמינות ] גדול מכל צרכי האדם "  [רמב"ם]  ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 13:19 לינק ישיר 

ועוד סיפור:

שמעתי מהגרי"מ פיינשטיין זצ"ל [ גיסו של הגרי"ד הנ"ל וחתנו של הרב מבריסק ]

פעם התארחתי בליל הסדר אצל השווער  , תוך כדי אמירת ד"ת מענייני דיומא , הבאתי דברים שמתוכם היה משמע , יחס חיובי לתנועת פועלי אגודת ישראל . השווער עווה את פרצופו , הסדר הופסק כליל . במשך שעה ארוכה הסביר לי במתינות את טעותי . ולא נח עד שהיה בטוח שהדברים נהירים לי , ולא נזרק בי שמץ של מינות . רק אז חזר לחובות היום .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 13:27 לינק ישיר 

ספרן,
איזו מעיקרי האמונה סותרת אהדה לפא"י?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2006 13:34 לינק ישיר 

מו"נ ח"א פרק לו.

"בכפירה אני מתכוון לאמונה שדבר הוא שונה ממה שהוא. בבורות אני מתכוון לאי ידיעת דבר אשר אפשר לדעת אותו...ולא כפירתו של מי שסובר שחרוט הגליל חציו או שהשמש היא עיגול ככפירתו של מי שסובר שה=לוה יותר מאחד" - כך שוורץ.

"וכוונתי במלת כפירה קביעת דעה על דבר היפך מכפי שהוא (ובהערה שם: אפשר גם - סבירת דבר שלא כפי שהוא), וכוונתי בכסילות כסל במה שאפשר לדעת אותו" - כך ר"י קפח.

בין כך ובין כך הכפירה משמעה - א. ידיעה הנקבעת בדעתו של אדם. ב. ידיעה חיובית על דבר מסויים שלא כפי שהוא. ג. וברור לענ"ד שקביעת דעה זו היא מתוך שהתבונן בדבר, ולא מתוך מה שאינו יודע = "אי ידיעת דבר", שא"כ הרי זה כעין בורות.

כדרכנו למדנו שמי 'שרק אומר' דבר, או מי שאמירתו איננה נושאת משמעות חיובית מנוגדת על הדבר, ספק אם נכנס להגדרה של כופר.

ספרן:
ציטוטיך נחמדים אך לא הבנתי האם נוגעים לעניני.....

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 ... 27 28 29 לדף הבא סך הכל 29 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.