בית פורומים עצור כאן חושבים

ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/4/2004 17:23 לינק ישיר 

ועוד בעניין ליבוביץ והמהר"ל . אילולא דמסתפינא הווה אמינא שתפיסות ליבוביץ בנוגע לתיאוצנטריות , עבודה זרה ולשמה קרובות מאד לתפיסות המהר"ל וגדולי החסידות בנושאים אלה (אולי הרבה יותר מאשר לרמב"ם) .בבקשה אל תסקלוני על כך .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2004 17:43 לינק ישיר 

מציץ, למזלך איננו מצויים כעת בימי חג הסוכות, כך שאין בידינו אתרוגים לבצע בך שפטים.

אם כי, ברוח זו כתב פרופ' י' גלמן (אגב, יהודי חרדי וחוקר פילוסופיה חשוב מאונ' בן גוריון) בספר 'ישעיהו ליבוביץ' - עולמו והגותו' בעריכת א' שגיא, במאמר בו טען שעיקרי הליבוביצ'יאניות כבר נשנו ע"י גדולי החסידות (המאמר לא שופע סימפטיה לליבוביץ').

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/4/2004 17:55 לינק ישיר 

ברוך שכיוונתי .

"יהודי חרדי וחוקר פילוסופיה "?? יש דברים כאלה ? ימות המשיח הגיעו!

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 09/04/2004 18:00:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2004 20:33 לינק ישיר 

מצו"נ

אל תתפלא שהוא חוקר פילוסופיה חרדי, הרי ממלא כתב בסוף:

"(המאמר לא שופע סימפטיה לליבוביץ')"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2004 20:54 לינק ישיר 

אל תחפז להביא עלינו את הגאולה, מציץ.

הוא יותר חרדי-מודרני-אמריקאי שכזה. לפי מה שידוע לי עיקר עיסוקו בפילוסופיה כללית. אחד התחומים המעניינים אותו הוא דווקא תופעות מיסטיות והוא עוסק בחומרים הרבה יותר בעיתיים מליבוביץ'.

לענ"ד ההזדהות שלו עם הזרם החסידי-קבלי היא שהביאה אותו לכתוב נגד ליבוביץ' (אם כי הוא מציין שם שאינו בקיא בכתביו והתבקש לעיין ולכתוב בעניין על-ידי אבי שגיא העורך, למיטב זכרוני).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/4/2004 21:00 לינק ישיר 

מימוני

כמובן וכמובן שלא באתי להשוות את שיטתו הפילוסופית של ליבוביץ' לזאת של המהר"ל, שהרי כפי שאתה ציינת, בצדק, מדובר על שני הפכים ממש. במיוחד לכל הנוגע ליחודם של עם ישראל, שאצל המהר"ל מדובר על עיקר היהדות, ואילו ליבוביץ' רואה בכך גזענות לשמה.

אולם, מטבע הדברים תמיד ניתן למצוא נקודות משותפות גם בין שני הוגים בעלי השקפות עולם שונות לחלוטין, ובמקרה דנן דיברתי אך ורק על היחס למצוות המוסריות. המהר"ל כותב בצורה מפורשת (כמדומני בתפארת ישראל) שישראל מקיימים את המצוות שבין אדם לחבירו לא מפני שהן מוסריות, אלא רק משום שה' ציווה אותם. וכך ממש אומר ליבוביץ', ודיוקו הוא מהפסוק: "ואהבת לרעך כמוך – אני ה'". כלומר, שהציווי לאהוב את הרע הוא אך ורק משום שכך ציווה ה', ולא מצד המצפון, ההומניזם וכו'

אני מסכים איתך שיש דמיון רב בין ההשקפה של ליבוביץ' לזו של מנדלסון בהרבה תחומים, ולמעשה כבר העיר על כך ז' הרוי במאמרו "מקורותיו היהודים של ליבוביץ'.אמנם, הוא כותב שם "... ואולם, ליבוביץ אינו נוהג לצטט את מנדלסון, ומתכחש להשפעתו עליו", אך לדעתי עדיין צריך עיון בכך, וטבעי הדבר שהוגה דעות מתכחש לכך שהוא מושפע מהוגים אחרים.

אולם דווקא בתחום זה, כלומר היחס בין דת למוסר, אני חושב שיש הבדל גדול ביניהם, שהרי מנדלסון דווקא רואה במוסר ערך עליון בפני עצמו, ושאין צורך בהתגלות אלוהית לשם כך. מסיבה זו הוא חלק על דעת הרמב"ם בנוגע לאנשים מאומות העולם שמקיימים את שבע מצוות בני נח, אך לא מתוך שה' ציווה זאת (וכבר העיר י' לוינגר שנוסח משובש היה לפניו, ושנוסח הכ"י שונה לחלוטין, ראה בספרו "הרמב"ם כפוסק ופילוסוף", עיין שם), ואילו לעומתו, ליבוביץ' סבור שיש הבדל תהומי בין מעשה מוסרי שנעשה בשם ההומניזם בלבד, ובין מעשה מוסרי שנעשה מתוך ציות למצוות התורה. (מה שמכונה בעולם המחקר "מוסר ציווי האל")

*

[אפשר לראות את השקפתו של המהר"ל בתפארת ישראל, פרק ו':
http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/tifeeret/6-2.htm
אבל זכור לי שבמקום אחר הוא אומר זאת מפורשות]

תוקן על ידי - רב_צעיר - 10/04/2004 21:07:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 02:46 לינק ישיר 

לא הבנתי למה רגשות המוסר מהוים סתירה להעמדת ה' במרכז- הרי הטבע הוא רצון ה' ואם האדם נברא עם תחושות מוסר אז זה רצון ה' שיפעל במתכונת הזו.והתורה והמוסר הפנימי שניהם רצון ה', לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 08:22 לינק ישיר 

ישרן,

אך ללייבוביץ היו בעיות בתפיסת האלוקות ושם אותה בקופסת פנדורה ששמה "רצייה פנימית"!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 08:53 לינק ישיר 

ישרן

אמנם, האדם נברא עם "תחושת מוסר" (אם כי לדעתי צריך עיון גדול האם הוא אכן "נברא" כך, או שמדובר על תכונה נרכשת, ואכמ"ל). אבל, כמו כן הוא נברא עם יצרים חיתיים שעומדים בניגוד גמור למוסר, וצא וראה בעצמך כיצד מתנהג המין האנושי, האם הוא חי בצורה מוסרית, או א-מוסרית ?

על כל פנים, כדי להבין את שיטתו המוסרית של ליבוביץ' צריכים לזכור את הכלל הגדול של "מצוות צריכות כוונה" (אמנם מחלוקת גדולה, אולם כך נפסק בשו"ע, וכמו כן כולם מודים שלכתחילה יש לכוון במצווה), אם אדם, לדוגמה, יניח תפילין אך לא יעשה זאת לשם מצווה, אלא לשם כוונה אחרת, נניח שהוא מלמד מישהו כיצד יש להניח תפילין, אזי לפי ההלכה הוא לא קיים שום מצווה, אע"פ שמצד המעשה אין שום הבדל בינו ובין מי שמניח תפילין כדי לקיים את המצווה.

הוא הדין לגבי המצוות שבין אדם לחבירו, אם אדם, למשל, נותן כסף לצדקה מצד המוסריות שבכך, אבל לא מפני שזאת מצווה, הרי הוא אמנם עשה מעשה מאוד מוסרי, אבל אין לכך שום ערך דתי שהרי הוא לא קיים את המצווה.

ליבוביץ' לא שלל את המוסר כשלעצמו, אלא הוא הדגיש את ערך הכוונה הדתית בעשיית המצוות, וכמו כן יש לזכור שעיקר מלחמתו הייתה כנגד הגישה שמנסה לעשות רדוקציה של הדת למוסר, היינו לטעון שההומניזם הוא "תחליף" לדת, ולפיכך הוא נטה לפעמים להשתמש בביטויים חריפים שמהם משמתמע לכאורה שמוסר הוא חסר כל ערך. (וכבר ראיתי רבים שטעו בהבנת דבריו בנידון)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 10:05 לינק ישיר 

זאת ועוד:

כדי להבין את הקשר בין תפיסת העולם של האדם - היינו תפיסה תאוצנטרית בה האל עומד במרכז, מול תפיסה אנתרופוצנטרית בה האדם עומד במרכז -לבין תפיסת המוסר של האדם, צריך להבין קודם כל מהי בכלל מהות החוב המוסרי שמוטל על האדם, ומהיכן הוא נובע.

לדוגמה, על פי חוקי המוסר אסור לי לגנוב ממך כסף. אולם מהי מהות האיסור, האם הדבר נובע מכך שיש עלי חיוב לא לגנוב כסף מאנשים אחרים; או שמא משום שיש לך זכות שאף אדם אחר לא יגנוב ממך כסף. או בלשון הישיבתית: האם האיסור הוא שאני אגנוב ממך כסף, או שמא האיסור הוא שיגנב ממך כסף ?

לפי התפיסה ההומניסטית החילונית, המוסר אכן נובע מהזכות שיש לאדם. כלומר, האדם הוא בעל ערך עצמי ולכן אסור לאדם אחר לפגוע בו. אולם, לפי התפיסה הדתית אין לאדם שום זכות וערך, אלא המוסר נובע מתוקף חובו של האדם כלפי האלוהים.

כמובן שבמישור המעשי אין שום הבדל איך אנחנו מגדירים את המוסר, שהרי בסופו של דבר בין כך ובין כך כולם מסכימים שעל האדם להתנהג בצורה מוסרית. אולם, במישור הפילוסופי יש הבדל תהומי בין שתי השקפות אלו, וחשוב תמיד לזכור זאת.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 11/04/2004 10:07:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 10:56 לינק ישיר 

1.מי אמר לך ש"כוונה" זה לערב את ה' ?
אולי זה רק לא לכוון לא לצאת,כלומר לעשות המעשה למטרתו המוסרית."כוונה "זו היא הידיעה שזו מצווה -קרי -מעשה מוסרי ולעשות זאת למטרה זו. מה הראיות לומר אחרת?
2. מה שיש השחתה זה לא מראה כלום כי גם המושחתים יודעים מה האמת רק סרו מהר ממנה.וזה לא ענין מולד,אלא בחירתי.יש כוחות-השאלה לאן להטותם.
וגם אם המוסר הוא תכונה נרכשת- עצם זה שזה אוניברסלי מראה שנטיית האדם לרכוש אותה.וזה רצון ה'.
ואני רק הבעתי תמיהה מה הסתירה בין להעמיד אלוקים או אדם,זו לא השאלה כלל כי שניהם זה להעמיד את אלוקים.ומישהו לעיל כתב אחרת.
3.אין משמעות לחקירה שהעמדת כי גם אם יש "זכויות לאדם"-מה זה מחייב אותי? כי אני מחויב מעצמי לשמור על זכויות בגללהמוסר שנובע ממני.וזו אותה ההגדרה בשני הצדדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 11:11 לינק ישיר 

ישרן,

הבעיה נולדת כאשר יש סתיקה בין הוראת התורה או ההלכה לבין מה שנראה כצו מוסרי (בהנחה שיש עימותים כאלו). בסופו של דבר, עמדה דתית מחייבת כפיפות מסויימת של המוסר להלכה, וממילא שוללת את העמדת המוסר כערך מרכזי.

מאידך, קיימות תפיסות אחרות המעניקות לכללי מוסר מסויימים תוקף קודם לתוקף התורה, למשל, ידועים דברי ר"ש שקופ ב'שערי יושר' (דומני שבשער ב').

מי שעסק בנושא בהרחבה היה אבי שגיא בעיקר בספרו השני 'יהדות: בין דת למוסר' (אני מקווה שלא טעיתי בשמו) וכן במספר מאמרים.

לגבי ליבוביץ' -

אני חושב שאי אפשר להבין הוגה דעות במנותק מהרקע ההגותי בו צמח. ליבוביץ' עמד מול דגם חדש של יהדות ציונית-חילונית שניסתה להעמיד את היהדות על 'מוסר הנביאים' והתנ"ך, והיה חשוב לו לטשטש את הזיהוי הזה של יהדות עם התנהגות מוסרית בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/4/2004 11:36 לינק ישיר 

ישרן.

כתבת שקיום מצווה שבין אדם לחבירו מתוך הכרה שהדבר "מוסרי", פירושו של דבר להכיר בכך שזוהי "מצווה, אולם לדעתי זה אינו נכון. "מצווה" פירושה שה' ציווה את האדם, והאדם מקבל על עצמו לקיים ציווי זה.
אולם, לגבי המושג "מוסר", הרי ישנם הרבה מאוד אנשים שלא מאמינים כלל באלוהים, ואעפ"כ הם מוסריים, כלומר שלדעתם המוסר לא נובע כלל מציווי ה', אלא מציווי המצפון שלהם.

אם אדם עושה מעשה מוסרי בגלל שכך ציווה אותו המצפון שלו, אך לא משום שהוא מאמין שיש בכך ציווי אלוהי, אזי הוא אמנם עשה מעשה מאוד "מוסרי", אך אין לכך שום ערך דתי.
משמעות דתית ניתנת אך ורק למעשה שנעשה מתוך המגמה לקיים את רצון ה'.

בתור הערה אציין, כי אין ספק שלכל אדם יש מצפון, ואף אחד לא טוען שיש רע בכך. אם אדם מרגיש רגש מוסרי בקיום המצוות שבין אדם לחבירו, אף אחד לא טוען שעליו להתעלם מרגש זה, שהרי הדבר בלתי אפשרי כלל. העניין הוא רק תמיד לצרף למעשה זה את הכוונה לצאת ידי מצווה.

וכמו שאם אדם אכל מצה בסדר פסח רק משום תאבון, הרי הוא לא קיים את המצווה, אולם אם הוא עשה זאת כדי לצאת ידי חובה של המצווה, וגם נהנה מהאכילה, הרי הוא קיים מצווה בהידור מלא, כך הוא גם הדין לגבי המצוות המוסריות.

תוקן על ידי - רב_צעיר - 11/04/2004 11:38:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 18:10 לינק ישיר 

זריחת עץ פתח אשכול בשם:  "מיהו פרופ' ל' בביטאון רבני צהר "

שאלה לרב שרלו מאתר מורשת - http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=65838

שלום הרב שרלו.
אני מודע לכך שאתה אולי לא הכתובת הישירה לשאלה זו, אך היות ואתה רב המזוהה עם ארגון רבני צהר, אולי הרב המזוהה ביותר איתה, נראה לי שהתייחסותך לבעיה נדרשת.
במאמר של הרב מיכאל אברהם, הוא נאלץ ע''י עורכי העלון, (כדבריו בהערה על אתר - ראה עמוד 142 הערה 2, ''צהר'', גליון כ''ב), להשמיט את שמו המלא של ישעיהו ליבוביץ ולהסתפק בציון '' פרופ' ל' ''.
פחות משמטריד אותי שהערה זו חושפת את העובדה שארגון רבני צהר לא באמת פתוח יותר לדעות ועמדות קצת שונות מהדוגמה השלטת בקרב רבני הציונות הדתית (כי לי באופן אישי זה היה ידוע מזמן), מטרידה אותי העובדה שהמערכת העדיפה להבליט עובדה זו, כמתריסה לעיני כל - הוא אינו משלנו, הוא מוקצה בעינינו וכו' וכו' (ומבחינתה טוב שאני מעלה את זה כאן). דהיינו, אם היא היתה מאפשרת לרב אברהם להשאיר את שמו של ליבוביץ בתוך המאמר כמות שהוא, הרי שאף אחד לא היה מתרגש מכך. אלא שהכוונה היתה להמשיך ולהכפיש את ליבוביץ מחד, ומאידך לרומם את תדמיתה של ''צהר'' כארגון שמרני (מסר המיועד לציבור החרד''לי שרואים בכם מקלים מדי) וזאת על גבו של ליבוביץ.
לשאלות:
א. האם תסכים איתי שהמעשה הזה של המערכת היה לכשעצמו מגונה?
ב. האם תפעל לתיקון עוול זה, ואם לא תצליח, האם תמשיך להיות חלק מארגון זה? נכון שיש לארגון תרומה מול החילוניים, אך באשר להשקפות ועמדות, הוא מתנגד לכל שינוי, ולכן אולי אין עוד מקומך בו אלא בארגון חדש.
ג. האם אין מקום בין רבני צהר גם לרב שאימץ חלק ניכר מהגותו הדתית של ליבוביץ או ממשנתו הפוליטית, או שמא קודם שרב מתקבל לארגון, עליו להוכיח את קבלתו על עצמו את עיקרי משנתם של הראי''ה והרצי''ה קוק?
ד. האינך חושב שאקט זה שנעשה ע''י המערכת הוא כוחני ומגעיל, הנובע מהיותו גוף המשתייך לדוגמה השלטת (כרגע) בכיפה והמשתדל להמשיך ולחזק דוגמה זו, אלא שהפעם עם חיוך בצידה?
ה. ידועה לי עמדתך באשר לספרי ליבוביץ שאין מקומם לדעתך בבית המדרש (ואולי עמדתך זו השתנתה בעקבות ההתנתקות שעברה, וההתנתקויות - שאתה מודע לכך, כדבריך - שעתידות לבוא עלינו בעתיד הקרוב). את זה אפשר עוד להבין כי ליבוביץ אינו דרשן רבני במובן המקובל, ובכל זאת נראה לי שגם לדעתך המערכת חצתה כאן את גבול הטעם הטוב כיוון שאין המדובר בבטאון שעוסק בעינייני הלכה גרידא, אלא בכזה שלא נמנע גם מעיסוק בעניינים כמו הומוסקסואליות ואוננות (ולא דווקא יוצא חוץ נגדם).
בתודה מראש. *:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />*:NAMESPACE PREFIX = O />

--ה

תשובה:

------------------------ תשובת הרב שרלו-----------

בזמנו אמר הרב צבי יהודה זצ"ל דברים חמורים ביותר על דמותו ועמדותיו של פרופ' לייבוביץ.
בשל כך נוהגים בני ישיבת מרכז הרב שלא להזכיר את שמו, ובוודאי שלא במאמרים תורניים.
זו עמדת עורך כתב העת, וכך הוא הנחה את כותבי המאמרים.
א. איני חושב שהמעשה מגונה. אני חושב שזה מיותר, אך מכאן ועד למגונה המרחק רב. לא אכחיש כי אני הייתי נוהג אחרת – גם מסיבות טקטיות אך גם מסיבה עקרונית שאם כותב מאמר רואה בדבריו דבר מה שיש לצטט איני רואה בכך על פסול, ואף אני נוהג להביא מדבריו.
ב. ראשית, איני חושב שמדובר ב"עוול", כי אם בדבר שהוא די שולי. אני מעריך שהנושא יעלה מחדש בישיבת מערכת, אולם איני רואה בו דבר מה שהוא בעוצמה גדולה כפי שאתה כותב, ובוודאי שהוא לא סיבה להקים ארגון חדש.
ג. הטענות נגד פרופ' ליבוביץ אינן קשורות ככל הידוע לי לעמדותיו הפוליטיות. הן קשורות הן לחלק מעמדותיו התורניות והרבה מאוד לסגנונו שהיה מלעיג על דברי חכמים.
ד. גם כאן, הביטוי "מגעיל" הוא ביטוי חריף בהרבה ממה שהוא. אני לא רואה חובה לעצמי להגן על עמדה זו, ואני כאמור הייתי נוהג אחרת, אולם איני רואה בכך דבר מה כל כך משמעותי. בכל מקרה, צהר אינה מולכת בכיפה, ולא חסרים צינורות להופעת דבריו של פרופ' ליבוביץ.
ה. אתה רומז לאורך כל הדרך כי הבעיה היא הסיבה הפוליטית, ואף מצפה כי בעקבות ההתנתקות ישתנה היחס אליו. מעולם לא כתבתי שיש בעיה בדעותיו הפוליטיות אף שאני חולק עליהן. עמדותיי ביחס לספריו בבית המדרש נובעות מהעובדה שהוא לא מנהל את הדיון בדרך בה מתנהלים דיונים בבית המדרש, ויחסו לסוגיית המקורות מהם לומדים מהי עמדת היהדות שונה מעמדת בית המדרש. אין לזה כל קשר לעמדה פוליטית.

כל טוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2006 18:24 לינק ישיר 

אני מעתיק את תגובתי מהאשכול שנמחק: נו, באמת, אתה מצפה מתלמיד הרצי"ה, שאמר על ליבוביץ שהוא אחד הבודדים שאפשר להגדיר אותו כ"אפיקורס", לאפשר ציטוט מדבריו בכתב העת שאותו הוא עורך? אתמהא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ישעיהו ליבוביץ--כופר או צדיק....???
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 27 28 29 לדף הבא סך הכל 29 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.