| נשלח ב-12/10/2008 01:56 |
|
| |
הכסף יענה את הכל?
אנחנו נמצאים בתקופה בא העולם הכלכלי העולמי מטלטל וזו הזדמנות נאותה להעלות את סוגיית מקומו של הכסף בעולמנו.
ברור ואין צורך להאריך במרכזיותו של הכסף בנהול החיים היומיומיים של כל אחד מאתנו ועד כמה חסרונו מהווה נטל קיומי ממש (למרות שגם בענין זה ישנם כאלה המצליחים להתעלות ולבודד את קשיי הכלכלה כך שלמרות עוצמתם הם מקבלים מקום משני בעולמם ) אני רוצה להאיר פינות בהם הכסף חודר למקומות שלכאורה אינם טבעיים לו, מקומות שבהם המדרג לא אמור לכאורה להיות כלכלי אלא ערכי ובכל זאת עולמנו מסובב כך שגם שם הכסף שולט. ישנם דוגמאות בולטות ומוכרות לכך כדוגמת סוגיות של הכנסת תרופה לסל הבריאות וכו' אבל עליהם ארצה לשוחח מאוחר יותר.
ברצוני להאיר סוגיה שבבסיסה היא פסיכולוגית אבל יש בה כדי להצביע על תפיסה ערכית בעייתית ומכיוון שאני חווה אותה לעיתים, קל לי להתחבר ולספר עליה.
לכל דבר בעולמנו יש השלכה כלכלית כזו או אחרת להלן מספר דוגמאות בסיסיות:
בריאות היא סוגיה כלכלית חשובה - תקציבי תרופות,רפואה פרטית מול רפואה ציבורית,תקציבי מחקר וכו'
מלחמה ושלום הם כידוע מחוללי שינויים כלכליים אדירים. ישראל ללא בעיות הביטחון היתה נהנת מן הסתם משגשוג כלכלי. פיגועים הם מדכאי צריכה ותיירות. מלחמה מעודדת תעשייות רבות כגון תעשיית הנשק שמזינה את שוק הפלדה, מחשבים מזון ולוגיסטיקה. מלחמות שמשו לא אחת ככלי ליציאה ממיתון. הצבא הוא גם מקור תעסוקה אדיר וכו'
פגעי טבע קשורים כמובן גם הם לתוצאותיהם הכלכליות. חום וקור פוגעים בחקלאות שהוא ענף שעובר שינויים לא קטנים. מחסור במים מעודד הרבה חברות להתעסק באפליקציות שנובעות ממחסור זה לדוגמא חברת נטפים ממציאת הטפטפות ועוד דוגמאות רבות.
הברומטר לכל הנ"ל הוא שוק ההון. לכל אחת מהתעשיות יש נציגות כזו או אחרת בשוק ההון - היינו חברות מאותו תחום או מתחומים משיקים או מושפעים שנסחרות בבורסה. במקרה של אירוע בתחום מסויים למשל מגפה מסויימת, תהיה השפעה ישירה על חברות הנסחרות בתחום הנ"ל למשל חברה שעוסקת בפיתוח תרופות לאותה מגפה. במקרה של מלחמה תהיה השפעה על חברות המייצרות מוצרים לצבאות וכן הלאה.
אלא שההשפעה על שוק ההון לעיתים הפוכה מההשפעה של אותו אירוע במישור הערכי כפי שעולה מהדוגמא שהבאתי למעלה. אם אני קורא למשל על התפשטות של מחלה כטרשת נפוצה זה דבר מעציב ביותר. אבל אם אני מחזיק מניה של טבע המייצרת את הקופקסון תרופה מהתחום, זה יגרום לי לשמחה שהלוא מנייתי תעלה. אם אני רקורא על מיתון עמוק בארה"ב ונפילה של מחירי בתים כתוצאה מא יכולת של בעלי בתים רבים לעמוד בתשלומי המשכנתא זה אמור לדכא. שהלוא משפחות רבות חרב עליהם עולמם. אולם אנשי כלכלה ועסקים ורבים אחרים רןאים בכך הזדמנות לרכישת נכסים במחירים מופחתים.
כמדומני מופיע בגמרא וגם נפסק כי אדם יברך ברוך דין האמת על מות הוריו אבל אם באותה הזדמנות נפלה לו גם ירושה יברך גם הטוב והמטיב. זה מעין פיצול הזוי שקשה הלולמו אבל בעצם אומרת ההלכה שאין להתעלם מאף רגש שאדם חווה וצריך לקדש הכל.
הבעיה מתחילה כאשר אדם מרגיל עצמו לחשוב כך כדבר שבשיגרא. היינו ברירת המחדל שלו היא חשיבה תועלתנית ורק בצידה חשיבה רגשית\ערכית. לאט לאט מתעקרות ומתכהות הרגשותיו והוא הופך להיות מחושב וקר.יש לדבר גם יתרונות שעליהם אפרט בהמשך אבל ברמה הקיומית יש פה הפסד גדול.
אני זוכר במעומם שאלה באחד השותים בדבר אדם שמבקש תיקון לנשמתו מכיוון שכשהודיעו לו על מות אימו קפצה למחשבתו עניין הירושה שזכה בא והדבר ייסר אותו מאד.
לפני שאמשיך אשמח לשמוע דעת חברי הפורום על העולם שצוייר כאן שהוא עולמם של אנשים רבים מאד שאני מכיר ואשר מציב דילמא אמיתית כאמור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2008 02:17 |
|
| |
משקולצר,
אולי תנסה מעט למקד את דבריך.
האם אתה מעוניין לברר את מניעיהם של בעל המפעל למצבות ויצרן התכריכים?
האם אתה רוצה לדון מה חש סטודנט לרפואה שמעבר לאידיאל הוא גם מעוניין להתפרנס מהמקצוע?
ואולי אתה גם מקשה על יצרן משקאות ה'דיאט' שמרויח יותר ככל שישנם יותר אנשים שסובלים מעודף משקל?
|
|
| נשלח ב-12/10/2008 06:51 |
|
| |
"הבעיה מתחילה כאשר אדם מרגיל עצמו לחשוב כך כדבר שבשיגרא. היינו ברירת המחדל שלו היא חשיבה תועלתנית ורק בצידה חשיבה רגשית\ערכית. לאט לאט מתעקרות ומתכהות הרגשותיו והוא הופך להיות מחושב וקר "
מישקולצר
כולנו חשים מידי פעם רגשות מעורבים. אפילו שרגשות סותרים כמו פחד ושמחה,שנאה ואהבה.
העולם הוא לא שחור לבן.
ולכן לדעתי ,לאדם מוסרי וערכי,אין כל חשש מפני השתלטות של רגש התועלתנות שלו על רגש הרחמים.
והסיפור שסיפרת על אותו אדם שהתבשר על מות אימו ויחד עם זה חשב על הירושה מוכיח זאת שהרי הדבר ייסר אותו עד מאד כלומר הוא לא הפך לתועלתני וקר.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2008 12:46 |
|
| |
זוהר
אני אנסה למקד.אני לא מדבר על מניעים אני מדבר על דפוסי חשיבה שמשתלטים על אנשי עסקים וכלכלה שאצלם הכל מדיד כלכלית. הדוגמאות שאתה הבאת הם דוגמאות פרטניות. איש המצבות והרופאים עוסקים במקצועות שלעולם תהיה בהם פרנסה והלך הרוח הוא רוטיני (מהיכרות אישית עם שני הסוגים) יש כמובן קהות חושים נרכשת לחולים ומתים אבל זה עניין בפני עצמו. לגבי יצרן משקאות הדיאט ששמח בריבוי שמנים זה כבר משהו שמתקרב אבל דוגמא מאד זניחה ונקודתית. צריך להבין שלהכל, אבל ממש להכל, יש השלכות כלכליות ויצוג כלכלי כזה או אחר. אנשי עסקים שהתרגלו לחשוב "כסף" (ואני לא אומר זאת לגנאי) רואים את היצוג הכלכלי בכל דבר. אני אתן דוגמא קיצונית ומקוממת- המצב בשדרות. ירי קאסמים אומר מצד אחד משפחות וילדים בפחד,פצועים והרוגים,סיכון לחיילים, נזקים פסיכולוגיים לאנשים רבים לכל ימי חייהם. ומצד שני הוא אומר - בורסה יורדת אחרי ירי קאסם ועולה בזמן רגיעה, מחירי נדל"ן בריצפה שיכול להיות שמייצרים הזדמנויות, הקמה של מערכת מיגון שמשפיע על מכירות של חברות פיתוח מערכות הגנה ואמצעי מיגון ואולי אם הן נסחרות בבורסה אז על מחירי המניות שלהן. זו כאמור דוגמא מעצבנת כי אכן רובם של האנשים בתחילה אכן חושבים על כל אותם תוצאות איומות באמת של המצב אבל לאורך זמן הבעיה אצל חלקם תהפוך תועלנית.
כאשר לכל דבר יש יצוג כלכלי ואתה מתרגל לחשוב כך זה משתלט עליך. למי שלא חי את העולם הזה זה אולי נראה מוזר ומקומם אבל רבים רבים שהם בעלי השפעה ומניעי תהליכים בחברה מערבית חושבים ומתנהלים כך.
צענערענע
הרב סולובייצ'יק אמר פעם כי האדם המודרני הוא הגון אך אין בו חמלה. זה כל כך נכון וזה תוצר של חשיבה כלכלית\מתמטית אותה תארתי. אני מעריך את תמימותך אבל זה רחוק מאד מהמציאות הכואבת בה גם אדם בעל רגש וחמלה מתחספס ומסגל לעצמו דפוסי התנהגות תועלתניים וחותכים.
צריל גם לעבוד אז אמשיך מאוחר יותר..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2008 13:36 |
|
| |
הרב סולובייצ'יק אמר פעם כי האדם המודרני הוא הגון אך אין בו חמלה. זה כל כך נכון וזה תוצר של חשיבה כלכלית\מתמטית
זה כל כך לא נכון, שאיני מבין איך בכלל אפשר לאדם חושב להגיד את זה, עזוב אותך מפילוסופיות בגרוש נדבר עובדות,
מעולם לא היו כה הרבה ארגוני צדקה וחסד בעולם- יחסית ואבסלוטית-
מעולם לא תרמו כה הרבה כה הרבה לפעמים את כל הונם, לעניים ולנצרכים
מעולם אוכלוסית העולם לא היתה כה גדולה, וזאת בעיקר בגלל העזרה ההומניטרית שמושיטות המדינות ואנשים לרעבים.
בתקופה הלא מודרנית אנשים בארופה ואמריקה מתו מרעב ובקור, בעידן המודרני לא. בעידן המודרני אין כמעט עוני כפי שהיה מוכר לפני מאה שנה, לפני המודרנה,
סיסמאות לחוד ועובדות לחוד,
|
|
| נשלח ב-12/10/2008 15:22 |
|
| |
ירוחם

|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 00:48 |
|
| |
ירוחם
"מעולם לא תרמו כה הרבה כה הרבה לפעמים את כל הונם, לעניים ולנצרכים
מעולם אוכלוסית העולם לא היתה כה גדולה, וזאת בעיקר בגלל העזרה ההומניטרית שמושיטות המדינות ואנשים לרעבים"
מהיכן אתה לוקח את זה? בדקת או שכך נראה לך?
מעולם לא היתה אוכלוסיית העולם גדולה כל כך כי תוחלת החיים עלתה פלאים. כי הרפואה התקדמה. כי המדע התקדם והוא מאפשר גידול ופיתוח מזון בכמות ובאיכות גדולה הרבה יותר כי הניידות השתפרה והיא מאפשרת ניוד מהיר של סחורות לכל פינות הגלובוס כי ניתן להתמודד עם איתני הטבע יותר טוב, כי המידע זורם במהירות וכו'. אבל זה לגבי חצי עולם בלבד שגם חלקים ממנו מתחילים לקטון (בחלק ממדינות אירופה התמותה גדולה מהילודה) אבל בחצי השני של העולם יש התרבות מטורפת לתוך תנאים נוראיים. כיידוע דווקא בחברות נחשלות יש גידול אוכלסייתי מואץ (ניתן כמובן לאשש זאת).
לגבי העוני בוא ותקרא את הנתונים הבאים:
ביטחון תזונתי (Food security) הוא מונח המתייחס לקיומו של מזון ולגישה של אנשים אליו. משק בית נחשב כבעל ביטחון תזונתי כאשר האנשים בו לא חווים רעב או חוששים מפני גוויעה ברעב. ברחבי העולם כ-852 מילוני בני אדם נמצאים במצב מתמשך של רעב בעקבות עוני קיצוני, בעוד שעד כ-2 מיליארד בני אדם נמצאים במצב של אי-ביטחון תזונתי מעת לעת בגלל רמות משתנות של עוני (נכון לשנת 2003).
זה חצי עולם!!!!! העולם גדל במהירות בתת תנאים מה שמחייב את התרבות ארגוני הצדקה שגם הם תוצר של התקדמות בכל הקשור ליחסים בילאומיים בין מדינות והתארגנות במוסדות כאומות המאוחדות על אגפיו הרבים דבר המאפשר פיקוח וניטור על המתרחש ברחבי הגלובוס.
אם שמת לב נאמר שהאדם המודרני "הגון" - הגינות מביאה לצדק חברתי לרצון לחלוקה צודקת יותר של משאבים וממילא לסיוע לאותם חלקים נחשלים של העולם. אבל זו הגינות לאו דווקא חמלה. יש תחושה של אחריות אינני אומר שלא אבל מקורה הוא בצדק ולא בצדקה וחלקו הגדול מונע מאינטרסים.
מעולם!!! לא היו פערים עצומים כל כך בין העושר בחלק אחד של העולם לעוני האדיר בחלק האחר!!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 01:16 |
|
| |
מעולם!!! לא היו פערים עצומים כל כך בין העושר בחלק אחד של העולם לעוני האדיר בחלק האחר!!
רק הפערים שבו הכושי היה שווה לחיה או בהמה,- רק לפני מאה שנים, וכן הסינים והאידיאנים. פליטי סודן של היום, היו נרצחים על ידי המדינות שלתוכה הם היו רוצים להמלט,
התגיסות גלובלית לעזרה, למשל בצונאמי, לא היה עד לימים המודרניים,
משלוח צוותי חילוץ למדינות שנפגעו ברעש אדמה, לא היה עד לפני חמישים שנה..
ביטוח סוציאלי והבטחת הכנסה וכו' הם המצאה של החיים המודרניים,
ארגוני צדקה רב לאומיים עם תקציבי ענק מתרומות של אנשיםפרטיים, הם מהמודרנה.
היום בחיים המודרניים טוב יותר וקל יותר לחיות בעיקר להחלשים של החברה, וגם לאלו שאתה מונה בין הפערים הגדולים, פעם העשיר האציל חיי חיים הרבה יותר טובים , בהתבדלות מפשוטי העם, הם נקראו בעלי דם כחול, היום הם עומדים בתור כמו כולם בביקורת הגבולות ובעליה למטוס.
מספיק לקרא קצת ספרות מלפני מאה שנה ולראות את הפערים של העולם הרומנטי, שהמודרנה כביכול הרס
כל הפיתוחים הטכנולוגים שהקלו והאריכו את חיי האדם, הם בגלל המודרניים
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 03:06 |
|
| |
כסף כנראה זו היתה מידת משקל, אבל שמעתי שבזוהר משייכים את זה למילה כיסופים. וזו לדעתי המשמעות הכי נכונה למילה הזו. כסף=מתמר רצונות.
אגב, (יתקנו אותי המלומדים) "חביב ממונם של תלמידי חכמים- יותר מאשר גופם".
וזאת למה? משום שההישגים של האדם חשובים לו יותר מגופו, שהרי הוא לא עשה כלום על מנת שהגוף יווצר. אומנם ההישגים הרוחניים (אני מתכוון בעיקר לשיכליים) יכולים להיחשב עוד יותר, כמובן, שכן הם דורשים מאמץ גדול יותר והם מבטאים את רצונו ואישיותו הפנימית טוב יותר, אבל גם הישגים חומריים הם בעלי חשיבות עצומה לאדם, שכן את מיטב כוחו ומרצו הוא הקדיש לייצור אותם תוצרים.
זו אחת הסיבות ללמה אני נגד מיסי כפייה. (שימו לב לנבואה של "לא יחדל אביון מן הארץ". ז"א שהמעשר וכ"ו נועדו לחבר ולקשר בין בני אדם, מתוך בחירה חופשית, ולא ליצור מערכת שאחד מנצל את השני על ידי כיפופי ידיים, קואליציות, ושביתות)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 10:56 |
|
| |
.
אפיק בנגב:
אתה נגד מיסי כפיה?
וכי יש מס שאינו כפיה? אתה חושב שאנשים יתנדבו לשלם מס מרצונם החופשי?
(אייקון מחפש אוטופיה ולא מוצא)
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 11:28 |
|
| |
אפיק,
< "חביב ממונם של תלמידי חכמים- יותר מאשר גופם" -> נאמר בהקשר שגם תלמידי חכמים הם בגדר בני אדם על טבעם האנושי - כלומר טבע האדם הוא כזה שהוא רודף ממון שממנו מטבע הדברים הוא שואב גם כבוד ושררה -
< "אבל גם הישגים חומריים הם בעלי חשיבות עצומה לאדם, שכן את מיטב כוחו ומרצו הוא הקדיש לייצור אותם תוצרים." > ראה רמב"ם מו"נ חלק שלישי פנ"ד : ארבעת המינים שהאדם מחשיב לשלמויות לפי סדר נפיצותם -שם מסתבר, הוא פוסל מכל וכל את החשיבות העצומה שהאדם מייחס להשגים חומריים, ורואה בזה מכשול בפני השגת שלמות האמיתית הראויה.
<"שימו לב לנבואה של "לא יחדל אביון מן הארץ". > שמת לב לנבואה כי "אפס כי לא יהיה בך אביון" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 12:31 |
|
| |
אפיק
נכונים דבריך כסף = כיסופים, כי כל אחד נכסף אליו,
לכסף בעצם, יש ערך הרבה יותר, מהערך החומרי, וערכו במכולת ובסופר.
אדם המיצר, הבונה, ההוגה וכ' מתוגמל בכסף. ככל שהוא מיצר דברים יותר טובים, הוא מתוגמל יותר,
ככל שאדם מקדיש יות ממשאביו הוא מתוגמל יותר, מרצה מוכשר יתוגמל ב1000 ש"ח להרצאה, מרצה מוכשר יותר יתוגמל בפי חמישים, התגמול ניתן לפי הכשרון ןהמאמץ.
בעצם אפשר להגיד כי הכסף בהשאלה היא תעודה על כישרונו ועמלו של האדם, תלמידי חכמים חביב עליהם ממונם , כי הם מודעים לזה כי הם קיבלו את הכסף מה'- דרך בני אדם- כתעודה למעשים ומצוות שהם עשו, הכסף הופך אצלם למדליה- שהם קיבלו מאת ה'.,
מדליות אפשר לגנוב, מדליות אפשר לזייף, עם מדליות אפשר גם לשחק, וליצר מהן תכשיטים, אבל המדליה האמיתית, היא מדליה, וכך צריכים לראות את זה. מדליה- כשאתה מפשל הוא נלקח ממך.
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 12:46 |
|
| |
מישקולצר,
בכוונה הבאתי את דוגמת הרופא ויצרן המצבות. כפי שאתה התרגלת להבין שרופא עושה עבודה לגיטימית ומוסרית לחלוטין, למרות שלכאורה הוא נהנה מצרותיהם של אחרים. אלא שכך העולם בנוי, כאשר הצרות אינן בסביבתך אתה יכול להרוויח מהן, או יותר נכון אתה צריך לנהוג לפיהן כי אם לא אתה יכול לקבץ נדבות.
כך גם בבורסה ובכלכלה, אנשים שמתעסקים עם כספים ומחשבנים גם נפילות בורסאיות שגורמות להפסדים כבדים לאחרים ומרוויחים מפשיטות רגל של אחרים, בשבילם פיגועים וקסאמים משמועתם בעיקר כספית - כדי לנווט את השקעותיהם.
כל זה נראה בעיני לגיטימי לחלוטין, מכיוון שבס"ה איש העסקים לא מנצל אחרים, אלא מנווט את השקעותיו לפי הלך השוק.
המקרים החמורים לטעמי הם יצרנים ואנשים שמרוויחים מכך שהם מאמללים אחרים. לא צריך להגיע לדוגמא קיצונית של סוחרי סמים שלכו"ע אינם לגאליים, אפילו יצרניות הסיגריות הלגאליות שמוצרן המשווק קוטל אנשים רבים מידי יום ועד רשתות המזון המהיר דוגמת 'מקדונלד'ס' שהביאו תרבות אכילת 'גארבדג' פוד' שלפחות בארה"ב כבר הוכרזה כמכת מדינה, בגלל השפעותיה להשמנת יתר שכמובן מזיקה לבריאות, גורמת למחלות וגם קוטלת בגיל צעיר.
ואגב, כותרת האשכול "הכסף יענה את הכל?", "יענה" מלשון שהוא עונה לכל הדרישות, או מלשון עינוי?
|
|
|
| נשלח ב-13/10/2008 12:50 |
|
| |
מאיר
זכה- עונה------ לא זכה מענה
|
|
| נשלח ב-14/10/2008 23:15 |
|
| |
בידיעות אחרונות של החג היתה כתבה על שידוכים בציבור החרדי והביאו של שמו של בחור שנישא לאחרונה והיה רווק מבוקש על שום ייחוסו לרב חיים קנייבסקי מצד אחד ולרב שטיינמן מהצד השני. כדי להסביר לקורא שאינו בקיא את גודל הייחוס נכתב שם - אם ליצחק תשובה נוחי דנקנר האחים עופר ושרי אריסון היה צאצא משותף זו דרגת היחס.
וחשבתי לעצמי מה אומרת לנו העובדה שהאקוויוולנט החילוני של הכתבת לאליטה התורנית היא אליטת הממון?היא לא השוותה זאת לאמנים,משוררים,מדענים או אנשי רוח אלא לטייקוני פיננסים. זה הטופ מבחינתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/10/2008 23:32 |
|
| |
מישקולצר,
מי שעשה את ההשוואה הוא דווקא דוד המלך בתהילים כשכתב "טוב לי תורת פיך מאלפי זהב וכסף". הוא יכל היה לומר טוב לי תורת פיך מאלפי יצירות קלאסיות של בטהובן/מאלפי ציורים של ואן גוך/מאלפי שירים של אלתרמן/מאלפי תורות קוונטים וכו', אלא הוא השווה את התורה שהיא הדבר החשוב ביותר לנו כיהודים מאמינים, לדבר החומרי החשוב ביותר - לכסף.
|
|
|