הנחה ב': ב"ד יכולים למנות אנשים לקטוף, למיין ולשווק הפירות ולגבות מחיר על עבודתם.
מציאות: בעוד שק"ג פירות רגילים עולים בשוק בערך 10 שקל, ק"ג אתרוגים עולים בערך 1000 שקל.
הנחה ג': המחיר הנ"ל עולה במאות אחוזים על המחיר הריאלי של העבודות המנויים לעיל בהנחה ב'.
מסקנא: משהו השתבש במערך אוצר בית דין.
שאלה: איך קרה שעשרות רבנים חשובים ביותר נתנו יד לעבירה זו? איך קרה שעשרות אלפי אנשים יראים ושלמים שיתפו פעולה בעבירה זו?
אין לי תשובה לשאלה הנ"ל. אשמח לשמוע דעות, אבל ללא מרירות, ציניות או סתם קיטורים ללא טעם וריח. אני חושב שמונח פה גלוי מעמיק על מצב החברה הדתית/חרדית, אבל מה הוא גלוי זה אינני יודע.
(אני קניתי לי אתרוג קלבריה במאה ש"ח וככה יצאתי מהתסבוכת.)
גם לגבי האינטרנט, ראוי לבחון טענות לפני שמעלים אותם.
נשלח ב-14/10/2008 21:32
שרפ:
אני לא יכול לקבל שההשגחה וכו' עולה כ"כ הרבה.
אתה מביא הוכחה לישרות האוצר בית דין מזה שהעדה חרדית הורידה את המחירים ביום האחרון חמש שקל לאתרוג. ברצוני לדון בהוכחה זו.
כפי מה שניתן להבין, העדה חרדית נתנו השגחה על, למשל, אלף אתרוגים. מתוכם הניחו שרק 900 ימכרו. העלות היתה 90,000 שקל. לפיכך גבו 100 שקל ל 900 אתרוגים שזה יכסה את העלות. למעשה הם מכרו 900 אתרוגים והשוק עדיין רצה לקנות עוד, על כן החליטו ש 100 אתרוגים אחרונים ימכרו ב 5 שקל.
(אפילו בהנחה שהנ"ל נכון, עדיין יש לתמוה על עלות מופרזת כל כך.)
אני לא מבין במה מצב הנ"ל שונה מכל שיווק אחר. אם מוכרים תפוחים גם שם המשווק מניח שעשר אחוז לא ימכר, והמחיר של התפוח כולל הפסד זה. ועדיין אין שום יחס בין מחירו של אתרוג למחירו של תפוח.
משהו פה לא מסתדר לי, ואני לא חושב שאני ביקורתי מדי.
נשלח ב-14/10/2008 21:45
פוםפאקערט
שמעתי את אותם הדברים בעשרות שיחות מסדרון, נראה שזה קצת פרנואידי לומר מה שאמרת.
כמה הערות טכניות לפותח האשכול (בחרתי בדווקא להביא דוגמא דווקא מהאוצר של העדה"ח): הערה להנחה א. ק"ג אתרוגים לא עולים 1000 ש"ח. אם אתרוג ממוצע יוצא 40 ש"ח, הרי שק"ג אתרוגים לא עולה יותר ממאתיים ש"ח (אתרוג מקובל שוקל 200 גרם). הערה להנחה ב. הב"ד מעסיק את החקלאי כל שנת השמיטה לתחזק את הפרדס שלא ימות. ניתוח של הנחה ג. בוא נניח שהעדה"ח חילקה 100 אלף אתרוגים עד ערב חג, לפי הממוצע דלעיל יוצא שנכנס 4 מיליון ש"ח, דל מהכא שכרם של ארבעה פרדסנים כשומרי קישואים (100 אלף שנתי לכל אחד מקובל עליך?) ודמי השקיית הפרדסים שלא ימותו, שכרם של קוטפי וממייני 300 אלף אתרוגים (כדי שייצאו מאה אלף כשרים בשנה שלא טיפלו כלל בפירות), שינוע וחלוקה של 100 אלף אתרוגים כולל תשלום למשנעים ולמחלקים. אני חשוב שבחישוב מדוקדק לא תגיע רחוק כל כך מארבע מיליון, אולי יותר.
אני לא מבין מה קשה לך מעלות של 5 ש"ח לאתרוג. אם חילקו חמשת אלפים אתרוגים נכנס כולה 25000 ש"ח, סכום זעום ביותר להוצאות חלוקה שכזו (רק שכר המחלקים ועלות הקרטון יוצא יותר).
נשלח ב-15/10/2008 19:01
יעקב
שאלתו של chouteng היא במה שונות העלויות של האתרוגים מהעלויות של התפוזים? לא עוזר אם אתה מפרט שיש הוצאות , גם תפוזים צריך להשקות ולקטוף ולשנע ולהפיץ. הזכרת שמתוך 3 אתרוגים יוצא ש-1 כשר , זה יכול להסביר לכל היותר למה אתרוג צריך לעלות פי 3 (למעשה הרבה פחות שכן אין עלויות שינוע והפצה על האתרוגים הפסולים). נשארנו עם העלות של המיון . קילו תפוזים עולה 5 עד 10 ש"ח , ללא עלויות המיון הגענו בשל כמות הפסולים אולי לכך שקילו אתרוגים צריך לעלות 20 ש"ח . מתוך כל מה שהזכרת הדבר היחיד שיש באתרוגים ואין בתפוזים הוא עלויות המיון.
אבל אם עלויות המיון כל כך משמעותיות שהן מוסיפות יותר ממאה ש"ח למחיר של קילו אתרוגים , יש לי ייעול אדיר , שיוותרו לגמרי על המיון וכל אחד יקנה לו 3 קילו אתרוגים במחיר של 20 ש"ח בערך בלי לדעת כמה כשרים וכמה פסולים יש שם. ההסתברות שמתוך 15 אתרוגים לא יימצא אחד כשר הוא בערך 1 ל-500 . אותם בישי המזל שיצא להם כך בודאי ימצאו בשפע שכנים ומכרים שיש להם אתרוג כשר מיותר או שינסו את מזלם שוב.
הבדל משמעותי אחד בין אתרוגים לתפוזים הוא שתפוזים נמכרים בתקופה ממושכת הרבה יותר מאשר אתרוגים, מכך יכולים לנבוע כמה וכמה הבדלים (עלויות אחסון או שחלק גדול מהיבול לא מנוצל ), ויכול להיות שאם היה ביקוש לאתרוגים במשך מספר חודשים בשנה , היה אפשר לספק אותו ללא גידול בעלויות . ההבדל במחיר נובע מכך שיש עלויות קבועות שמושקעות במקרה האתרוגים עבור כמות קטנה יותר מאשר במקרה התפוזים. אם זהו המקרה אתה מוזמן לפרט.
נשלח ב-15/10/2008 19:21
עזוב, מתמטיקה זה באמת הצד החלש שלי. מה שאני יודע זה המספרים בשטח פלוס מינוס ולעשות חשבון עם מחשבון. אף אחד בעדה"ח (אולי גם אצל ר' ניסים, לא מכיר את המספרים שם) לא מתעשר מהאוצר, בקושי מכסים את ההוצאות.
נשלח ב-15/10/2008 21:35
יעקב135:
אני הבנתי שאתרוג באוצר ב"ד רגיל עולה בסביבות ה 200 ש"ח. אולי טעיתי במספר זה.
באשר לשאר הדברים שכתבת, אני לא חושב שתחזוקת פרדס אתרוגים עולה על תחזוקת פרדס רימונים. ועדיין רימונים של אוצר בית דין זולים בהרבה מאתרוגי אוצר בית דין. כל ההבדל הוא מהמיון ואילך. אי אפשר לקבל שהמיון מוסיף 35 שקל למחירו של כל אתרוג (בהנחה שאתרוג של אוצר בית דין עולה 40 ש"ח).
נשלח ב-15/10/2008 23:55
הטיפול באתרוגים נעשה באופן יחידני, הם נקטפים בזהירות אחד אחד, ואינם נזרקים לארגזים בסיטונאות. אינני יודע אלו מלאכות לאוקמי התירו קודם הקטיף, אבל אפילו אם אין כל הבדל קודם הקטיף, אין ספק שמן הקטיף והלאה הרבה יותר יקר לטפל באתרוגים.
נשלח ב-16/10/2008 00:12
האם יכול להיות שלמגדלים עצמם יש השפעה על המחיר למרות שזה 'אוצר בי"ד' בהשגחה מסויימת? התחושה שלי מבדיקב שערכתי בשוק היא שמגדלים מסויימים (מעטים) אכן מכרו את מרכולתם במחירים זולים מהרגיל (אם כי תוך הבחנה בין רמות הידור) ומגדלים אחרים המשיכו לתמחר כרגיל. אם האוצר מנוהל ע"י בי"ד למה שיהיה שוני במחירים בין מגדל אחד לשני 0שבשנים רגילות אין ביניהם הבדל במחיר ובטיב הסחורה)? האם יכול להיות שהמגדל הוא זה ש'דוחף' את הבי"ד לאשר לו מחירים רגילים תוך כל מיני לומדעס של גילום ההוצאות במחיר המוצר?
נשלח ב-16/10/2008 17:37
נניח שהמחיר מוצדק, מדוע א"כ לאחר שהוצאות אבה"ד כוסו במלואן גובים 5 ש"ח עבור אתרוג?
הרי בסיסו של "אוצר ב"ד" הגובה כסף עבור פירות שמיטה הוא על מנת לכסות את ההוצאות ותו לא.