|
|
| נשלח ב-17/10/2008 10:55 |
|
| |
ירוחם
אז למי כן היית מאמין?לאדם שחי בעוני מרוד כל ימיו?
דווקא אדם שחווה את פסגת העושר והמעמד החברתי-(שני הדברים שבני אנוש משועבדים להם יותר מכל)הוא האדם המתאים להעביר לנו את המסר החשוב של הבלות הגשמיות כאשר התכלית חסרה.
הלך
כמדומני שגם במקרא יש פסוקים נוספים עם המילה עמל במשמעות הרגילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 11:14 |
|
| |
לגבי ההסתכלות החילונית על הבלות העולם ניתן לדעתי לומר את האימרה החריפה של הקוצקער:
"וירא העם וינועו ויעמדו מרחוק" (שמות כ, טו) - יכול אדם לראות, יכול הוא לנוע ולהזדעזע, ובכל זאת לעמוד מרחוק...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 11:19 |
|
| |
'חלקי מכל עמלי' -
פליגי רב ושמואל, חד אמר חלקי מכל עמלי - מקלו, וחד אמר - גונדומד), מלמד שלבסוף לא מלך שלמה אלא על מקלו בלבד (סנהדרין כ,ב)
מי שמלך לבסוף רק על מקלו אומר מכיר לבסוף: 'הכל הבל'
(אגב: יש שיחה נפלאה של ר' חיים שמולביץ' שאעפ"כ נשתמר לו בחינת מלוכה - בחינת תקווה!, ומתוך שנשתמר לו המעט נתאפשר לו לשוב).
ומה משמעות חייו וכל מעשיו?
על כל בא במשפט 'אם טוב ואם רע', זה אינו האבסורד זו ההכרה במשפט.
א"כ מה בין מסקנת איוב למסקנת קהלת העוסקים בגמול?
[צענע: מבדיקה קצרה תודות לפרוייקט השו"ת - ככלל דומני שעמל במקרא אינו במשמעות שאתה מציע, דווקא בקהלת יתכנו פסוקים כפרשנותך אם כי תיתכן גם פרשנות שונה. מעניין מה דעת הבלשנים? ויש לדון על לשון בית שני, ואכמ"ל]
|
| נשלח ב-17/10/2008 11:35 |
|
| |
צענע,
כשדיברתי על קאמי לא התכוונתי דוקא לאבסורד (אם כי, במובנים מסויימים, גם זה קיים בקהלת, וכן הסיזיפיות) אלא בעיקר לבחירה האנושית לעשות בעולם טוב. אולי כשביזבזת זמנך בקריאת "הדבר" שמת לב שלא רק רוע אנושי יש שם, ולא רק הבנה ש"הכל הבל" (כי מחר ממילא נמות) אלא גם בחירה בעשיית הטוב - בעזרה לנזקקים, בתמיכה אנושית, ברפואה (לא כי זה באמת עוזר במשהו בעולם, כיוון שזה לא עוזר בכלום ואחוזי התמותה גבוהים מאחוזי ההחלמה) ואפילו באהבה (במובן העמוק, ולא בזה ה"הבלותי" המתפוגג עם הרוח).
אני לא חושבת שקהלת היה אקזיסטנציאליסט (איני מהטוענים ששלמה ידע את כל החוכמות והכיר את כל השיטות הפילוסופיות עוד טרם נהגו), אבל בהחלט מצאתי באקזיסטנציאליזם (מה שאני מכירה ממנו) כלים לקריאת קהלת ולהבנתו, ואני מוצאת שעיקרי הרעיונות בהחלט שלובים ועומדים יחד.
אם כך, ההשוואה (לא בדיוק השואה, אלא יותר מציאת הקרבה בין יסודי הרעיונות) עוזרת לי להבין את קהלת בכללו, כולל הסיום (שכפי שכבר הוער כאן, נתפס כשונה משאר הספר) ואת רעיון הסיזיפיות של החיים, המובע בו, מבלי להיגרר לייאוש.
[ההפרדה החד-משמעית שעשית בדבריך בין "חילוניות" האקזיסטנציאליזם ל"הלכתיות" של קהלת, אינה מקובלת עלי במישור העמוק ביותר. מבחינתי "מצוות" א-להים אליהם מכוון קהלת בסוף דבריו, מיתרגמות בקלות רבה לעשיית טוב בעולם, גם כשהעושים אינם מקפידים לשמור שש שעות של הפרדה בין בשר לחלב.]
הלך,
אני לא בטוחה שירדתי לסוף דעתך.
אני לא חושבת שקהלת קורא למציאות הבל. הוא קורא הבל לתכנון האנושי, למחשבה שאנחנו מבינים את העולם ומוצאים בו שכר ועונש ברורים לנו, שאפשר לתכנן על פיהם את חיינו (לצפות, להתאכזב, לאגור חכמה או להתהולל וכו'). כאשר הוא קורא תיגר על האופטימיות הבסיסית הזו (שיש לנו למה לצפות, שיש שכר כלשהו למעשינו וכו'), הוא יכול ללכת בשתי דרכים - האחת לשבור את הכלים ולהפוך לפרוּץ בכל, והשניה (זו שאכן בחר בה, להבנתי) לאמץ את ההבנה שגם אם אין בזה משמעות מבחינתי, כאדם, עלי להמשיך ולעשות טוב. למה? ככה. פשוט כי ככה - כי זה כל האדם (ואין אנו בני חורין להיבטל ממנה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:17 |
|
| |
אמשלום
"אני לא חושבת שקהלת היה אקזיסטנציאליסט (איני מהטוענים ששלמה ידע את כל החוכמות והכיר את כל השיטות הפילוסופיות עוד טרם נהגו), "כך כתבת.
שכחת ששלמה המלך ידע פיזיקה מודרנית?
אשמח אם תוכיחי לי שב"דבר"יש משהו ששיך להבלות העולם(כלומר שזה הסאבטקסט של היצירה מפני שהבלות העולם בטקסט מופיעה בכל ספר וסרט כמעט ." הטוב,הרע והמכוער")
ולגבי המסר שאת מוצאת בקוהלת
כשאת מדברת על עשיית הטוב ולא על שמירת חוקי התורה כולם כמו שעטנז או פרה אדומה אז את קוראת את קוהלת כמו שקורא אותו גוי טוב.
(ולא שיש בכך רע חס ושלום.להיות יהודי טוב במשמעות האוניברסלית של עשיית טוב עם הזולת היא בבחינת דרך ארץ שקדמה לתורה אבל היא איננה התורה.וכששלמה דיבר על מצוותיו זה כולל גם מצוות לכאורה לא "נחמדות" כגון הקרבת קרבנות או איסור על הומוסקסואליות )
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 12:27 |
|
| |
.
אני רק הערה:
כבר האריך רבות פרופ' זקוביץ בספרו על קהלת, להוכיח כי הטענות שהפסוקים בסוף קהלת "סוף דבר הכל נשמע..." אינם "הדבקה" אלא תואמים את כל הספר לכל אורכו. די אם מחר נקפיד ונקרא את כל האזכורים של שליטתו המוחלטת של ה', ושל חוסר הטעם בשום דבר כמעט - כמעט.
"אל תבהל על פיך ולבך על ימהר להוציא דבר לפני האלוקים, כי האלוקים בשמים..."
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 13:27 |
|
| |
מספר פירושים בקהלת מכאן ומשם
קהלת פרק ב
(יג) וְרָאִיתִי אָנִי שֶׁיֵּשׁ יִתְרוֹן לַחָכְמָה מִן הַסִּכְלוּת כִּיתְרוֹן הָאוֹר מִן הַחֹשֶׁךְ
לא צריך להיות חכם גדול בשביל זה, הוא אומר- מה היתרון הגדול? כשלומדים את החכמה מן הטפשות.
יא) מְתוּקָה שְׁנַת הָעֹבֵד אִם מְעַט וְאִם הַרְבֵּה יֹאכֵל וְהַשָּׂבָע לֶעָשִׁיר אֵינֶנּוּ מַנִּיחַ לוֹ לִישׁוֹן
העובד בעצם יכול לישון שינה מתוקה, אבל זה שהעשיר שבע, זה מפריע לו לישון (החת"ס)
ה) טוֹב לִשְׁמֹעַ גַּעֲרַת חָכָם מֵאִישׁ שֹׁמֵעַ שִׁיר כְּסִילִים:
מאיזה חכם טוב לשמוע גערה- מאחד כזה שגם שומע שיר כסילים (רבי בונם מפשיסחא)
ח) בְּכָל עֵת יִהְיוּ בְגָדֶיךָ לְבָנִים וְשֶׁמֶן עַל רֹאשְׁךָ אַל יֶחְסָר:
(ט) רְאֵה חַיִּים עִם אִשָּׁה אֲשֶׁר אָהַבְתָּ כָּל יְמֵי חַיֵּי הֶבְלֶךָ אֲשֶׁר נָתַן לְךָ תַּחַת הַשֶּׁמֶשׁ כֹּל יְמֵי הֶבְלֶךָ כִּי הוּא
תדמיין לעצמך שאתה לבוש בגדים לבנים, ויש לך על הראש פח שמן מכונות שחור, וכל תזוזה לא זהירה יגרום לשמן להשפך וללכלך ולטנף את בגדיך הלבנים, אם תנהג כך, אז תוכל לראות חיים עם האשה אשר אהבת.
קהלת רבה (וילנא) פרשה א ד"ה א [ב] הבל
, ר' שמואל בר רב יצחק מתני לה בשם ר' שמעון בן אלעזר שבעה הבלים שאמר קהלת כנגד שבעה עולמות שאדם רואה, בן שנה דומה למלך נתון באיספקרפסטי והכל מחבקין ומנשקין אותו, בן שתים ושלש דומה לחזיר שפושט ידיו בביבין, בן עשר שנה קופץ כגדי, בן עשרים כסוס נהים משפר גרמיה ובעי אתתא, נשא אשה הרי הוא כחמור, הוליד בנים מעיז פניו ככלב להביא לחם [נ"א להם] ומזונות, הזקין הרי הוא כקוף, הדא דתימר בעמי הארץ, אבל בבני תורה כתיב (מלכים א' א') והמלך דוד זקן, אע"פ שהוא זקן מלך, ר' יהודה בר' סימון אמר ז' הבלים שאמר קהלת כנגד שבעה ימי בראשית, בראשון (בראשית א') בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ, וכתיב (ישעיה נ"א) כי שמים כעשן נמלחו, בשני יהי רקיע וכתיב
צענערענע
את כמובן צודקת אבל הדימוים והידע לא מתאימים לדמותו ולחיו של שלמה.
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 14:04 |
|
| |
אמשלום
תודה.
נוכח הדברים בכללותם -
עולה ביתר שאת השאלה מה בין מסקנות קהלת לאיוב, על החיים ועל העשיה האנושית?
האחד, למול הרע והמוות סוף כל הסופים?
והאחר, למול הכל - השפע, ואוללי גם סופיות החיים - קהלת בזקנותו?
לאחד הגילוי 'מי מדד בשעלו מים', וחיבור "הפי אנד".
ולאחר ספקנות מאמינה וחיבור 'סוף דבר...' ומצוותיו ירא.
אז מה לעשות בארץ?
לעשות, כי זה כל האדם.
והאלוקים בשמים.
|
| נשלח ב-17/10/2008 14:30 |
|
| |
"אז מה לעשות בארץ?
לעשות, כי זה כל האדם"
כך כתבת.
לדעתי יותר מדויק יהיה להגיד:
אז מה לעשות בארץ?
לעשות מצוות ,כי זה כל האדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 15:10 |
|
| |
"שַׁבְתִּי וְרָאֹה תַחַת הַשֶּׁמֶשׁ כִּי לֹא לַקַּלִּים הַמֵּרוֹץ וְלֹא לַגִּבּוֹרִים הַמִּלְחָמָה וְגַם לֹא לַחֲכָמִים לֶחֶם וְגַם לֹא לַנְּבֹנִים עֹשֶׁר וְגַם לֹא לַיֹּדְעִים חֵן כִּי עֵת וָפֶגַע יִקְרֶה אֶת כֻּלם."
דברים רבה פרשה ט' ב':
זה שאמר הכתוב (קהלת ט'): "שבתי וראֹה תחת השמש כי לא לקלים המרוץ ולא לגבורים המלחמה וגם לא לחכמים לחם וגם לא לנבונים עושר וגם לא ליודעים חן".
אמר רבי תנחומא: המקרא הזה מדבר במשה, כיצד? אתמול היה עולה לרקיע כנשר, עכשו היה מבקש לעבור הירדן ואינו יכול, שנאמר (ל"א ב'): "לא תעבור את הירדן הזה".
"ולא לגבורים המלחמה" – אתמול היו מלאכים מרתתין לפניו ועכשו הוא אומר (דברים ט'): "כי יגורתי מפני האף והחמה", "וגם לא לחכמים לחם" – אתמול (משלי כ"א) "עיר גבורים עלה חכם ויורד עוז מבטחה" (כי התורה נקראת "לחם" על דרך "לכו ולחמו בלחמי", משלי ט'), והיום נטלה ממנה וניתנה ליהושע בן נון.
"וגם לא לנבונים עשר" – אתמול היה מסיח כעשיר (שמות ל"ב): "שוב מחרון אפך", (במדבר י"ד): "סלח נא לעון העם הזה", ועכשו הוא מסיח כרש "ואתחנן" – עשה עמי חנם.
"וגם לא ליודעים חן" – אתמול היה יודע האיך לרצות את בוראו, (במדבר י' ל"ה): "קומה ה'", "שובה ה'!" ועכשו שנתחנן כל שבעת הימים, לסוף אמר לו הקב"ה "הן קרבו ימיך למות".
(על הקשר בין הפרשה הקרובה לבין הפסוק היפה ביותר בקוהלת בעיני)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 15:21 |
|
| |
צענע,
א. לא ראיתי בסוף דברי קהלת את הביטוי "מצוות התורה" ואפילו לא רק "תורה". הקריאה שהצעתי היא קריאה דתית מאוד, כיוון שאיני חושבת שאפשר לקרוא את קהלת באמת, מבלי להבין שמסקנתו דתית ויסודה באמונה בא-להים. ההבנה שהצעתי, על פיה "מצוותיו" יכולה להקביל לעשיית טוב, בנויה על ההשוואה לאקזיסטנציאליזם, וברור (כנראה רק לי אם כי נדמה לי שהסברתי זאת גם קודם) שהמושג "מצוות" הוא התרגום הדתי (ודוק! לא "יהודי", אלא "דתי"*) לכך, ואיני רואה סתירה מהותית בין השנים אלא חיבור בשורש עם "התאמות" לדרכים השונות (כמו ענפים שונים משורש זהה).
ב. מה בדיוק עלי להוכיח? אולי כדאי לך לבזבז עוד קצת זמן בקריאת הספר הנפלא הזה, כדי להבין לבד שעולם בו המוות שולט בכיפה, ואין שום הבטחה למחר, שום ביטחון להמשכת האתמול, שמץ של סדר מוכתב מלמעלה (בטח לא כזה המובן ל"עולם") ואף לא שביב של תקוה להצלה "מלמעלה", הוא תמצית ה"הבל", שממנה אפשר ללכת בשתי דרכים, כפי שאמרתי לעיל.
---------------------------
* משום מה יש לך צורך חוזר ונשנה להגדיר כל דבר ביחסו ל"הלנו אם לצרינו", כשה"לנו" הוא חובשי הזקן והכיפות וכד'. זה נראה לי מעט מוגבל, אבל זו כמובן זכותך. בהקשר הצר של ענייננו כאן, אעיר רק, שראיתי גוים לא מעטים (חלקם טובים, חלקם פחות) שמקיימים את מצוות הא-להים (להבנתם), כולל הרצון לסקול הומוסקסואלים. מה שניסית לומר (אם אני מבינה נכון) הוא שאני מציעה קריאה חילונית, אבל משום מה הגדרת "חילוני" כ"גוי טוב" (וגם על ההשוואה המגוחכת וחסרת הבסיס הזו יש לי מה להגיד, אבל זה באמת לא שייך כאן). נו, טוב. גם זו זכותך (וגם עניין זה הוא ביטוי לדובר/ת, יותר מאשר לאובייקט המדובר). לגבי חילוניותה של קריאתי עניתי למעלה.
הלך,
אני חושבת שההבדל המהותי בין קהלת ואיוב, לפחות בעבורנו הקוראים, הוא הפער האדיר בין הידע המוכח שיש מנהיג לבירה (איוב), וגם אם איננו מבינים את דרכיו, הוא בכ"ז שם ושולט בכל, לבין התהיה הקיומית העמוקה המתחבטת בשאלת קיומה של הנהגה (וקהלת, להבנתי, יותר מהכל הוא ספר מתחבט - לכאורה הוא מלא בתשובות, אבל התשובות נדמות סותרות לעתים, כך שנדמית כאן שיחה פנימית מורכבת מאוד ומתלבטת מאוד), ומגיעה למסקנה שיש, אבל גם אם אין יש לעשות את מצוותיה וכו'.
אני חושבת שקהלת מבטא יותר את האבסורד הקיומי - המחוייבות לטוב, להיות אדם, גם כשלא ברור שיש בשביל מה, כיוון שיש בגלל מה - כי זה כל האדם, ולולא זה פשוט אין לנו זכות קיום. אצל איוב הדגשים הם אחרים (ולא פחות מורכבים).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 15:41 |
|
| |
צענערענע
אם שלום צודקת- זה כל האדם- ולא רק היהודי- זה כל יהודי ולא רק דתי- זה כל דתי ולא רק חרדי.
מה שאצל כמה חרדים מצווה, אצלי וגם אצל אחרים זו עבירה גדולה, וגם ההפך,
אז על איזו מצוות את מדברת?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2008 20:22 |
|
| |
לאמשלום וירוחם
נראה לי ברור מאליו שכאשר שלמה המלך מדבר על מצוות הוא לא מדבר רק על מצוות שבין אדם לחברו אלא על מצוות התורה בכלל הכוללות גם איסור על אכילת בשר וחלב יחד.
כשמדובר על מצוות הכוונה הברורה היא תריג מצוות (הכוללות את שבע מצוות בני נוח.אבל גוי ששומר שבת חייב מיתה)ועל השאלה למה כתוב אדם תמצא בתורה הרבה פעמים את המילה אדם כשהכוונה לבני ישראל שהרי גם הם בכלל אדם....(אדם כי ימות באהל. ראה אור החיים ורמב"ן (במדבר י"ט)
אבל מכיון שאת,אמשלום, עדיין ממשיכה לקרוא את הפסוק לפי מה שנראה לך מתאים אביא את הקישור הבא שבא לחזק את הברור מאליו.
לגבי "הדבר"את הבאת הוכחה מהטקסט ואני דיברתי על מה שמסתתר מתחת לטקסט ואכמ"ל.
"על אף שאנשים רגילים לראות את ספר איוב כספר ה"מייאש" ו"המדכא" של התנ"ך, דומה שדווקא ספר קהלת, הנקרא בחג הסוכות, היה צריך "לזכות" בתואר המפוקפק הזה.
כי בעוד שספר איוב עוסק בטרגדיה, איומה ככל שתהיה, אך אישית, ולשמחתנו איננו רואים אנשים רבים שגורל נורא כזה פוקד אותם, ספר קהלת הוא ספר שנוגע בכל אחד ואחד מאתנו. הוא עובר על כל הערכים שמניעים אותנו, שלהגשמתם אנו חותרים במרץ , ואותם אנו שמים למרכז חיינו, ומנתץ אותם אחד לאחד - חוכמה, עושר, שמחה, תענוגות. כל הערכים ומושאי השאיפות כולם. שלמה לא משאיר אבן על אבן. "הבל הבלים אמר קהלת, הבל הבלים הכל הבל".
האמירה החד משמעית הזו מקבלת משנה תוקף כאשר היא נשמעת מפיו של איש כמו שלמה המלך. "אני קהלת בן דוד מלך בירושלים". לא מדובר בבן אדם מסכן שהחיים "עברו לידו". אנו עוסקים במלך של מעצמה שהיה לו הכל. כסף וזהב, כוח, תענוגות, חוכמה יותר מכל מי שהיה אי פעם, כל מה שבן אדם רק מסוגל לבקש. ודווקא הוא ממרום הפסגה מכריז ואומר "הבל הבלים הכל הבל".
מה המסר אותו רוצה ללמדנו החכם באדם בספר זה שהרוח הנושבת ממנו היא של פסימיות ויאוש ? ומדוע אנו קוראים אותו דווקא בסוכות, החג שמרכזו הוא "ושמחת בחגך"? היש ניגוד יותר תהומי בין ענינו של החג לבין התחושה הקשה והמתסכלת העולה מן הספר הזה?
ספר קהלת הוא ספר בעייתי. חז"ל מגלים לנו ש"ביקשו חכמים לגנוז ספר קהלת מפני שדבריו סותרים זה את זה", ויותר מזה- יש בו דברים שאף נראים כסותרים את דברי התורה עצמה. "ומפני מה לא גנזוהו? מפני שתחילתו דברי תורה וסופו דברי תורה. תחילתו דברי תורה, דכתיב: "מה יתרון לאדם בכל עמלו שיעמול תחת השמש", ואמרי דבי רבי ינאי: תחת השמש הוא דאין לו, קודם השמש יש לו. סופו דברי תורה, דכתיב: "סוף דבר הכל נשמע את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם" (גמ' שבת ל,ב).
מה יש באותם שני פסוקים שבזכותם 'ניצל' ספר קהלת? ואם רק בהם יש ערך והם "דברי תורה" מדוע יש צורך בכל שאר הספר ? ומה כל זה קשור לחג הסוכות?
לשם הבנת הדברים ראשית עלינו לברר מדוע קהלת מכנה את כל הדברים "הבל", הרי יש ביניהם גם דברים חשובים ובעלי משמעות ?!
חז"ל עונים על כך באומרם:" "ושבתי אני ואראה הבל תחת השמש" – זו אידרתו של מלאך המוות " (קהלת רבה, פרשה ד'). הפטיש שאיתו בא קהלת ומנתץ אחד לאחד את כל הערכים שהאדם מאמין בהם הוא המוות. גם הערכים היותר נשגבים כולם יש להם קץ, הם כלואים במסגרת הסופית של העולם הזה כשתו המוות חקוק על מצחם. גם אם יהיה האדם חכם, ועשיר ויאחז בידו עוצמה אדירה, סופו הוא כדרך כל האדם לכליה, אין לו את הדבר שיוכל לפרוץ את מסגרות העולם הזה ולהביא אותו אל הנצח. "כל הנחלים זורמים אל הים", והים הוא 'ים המוות'...
הפתרון לבעיה זו מצוי באותם שני פסוקים שהזכירה הגמ' ומצויים בתחילת הספר ובסופו. אמנם אין יתרון לאדם בכל עמלו שיעמול תחת השמש. התשובה נמצאת במקום אחר לגמרי – 'מעל השמש'... – "את האלוהים ירא ואת מצוותיו שמור כי זה כל האדם". הדרך היחידה להיחלץ מאחיזת הצבת של המוות היא להיאחז ב'עץ החיים'. תורה , מצוות , יראת ה'. זו הדרך להתקשר אל האלוהים, להתחבר לנצח, לפרוץ את המסגרות המצומצמות של העולם הזה ולהיות חלק מן העולם שמעבר, ששם אין דריסת רגל למלאך המוות.
את המשמעות הפתרון הזה ניתן להבין בשתי צורות.
האחת, כמסקנה העולה מכל הספר. אין שום ערך בחוכמה, עושר , כבוד ותענוגות. יש רק דבר אחד בעל משמעות - יראת ה' ומצוות. צריך לאחוז בהם ולהניח לכל השאר.
אך ניתן להבין את הפתרון בצורה עמוקה יותר, המעניקה משמעות חדשה לכל הספר.
חז"ל משלו זאת לאדם האומר לחברו: "עשיר אני ויש לי חיטים הרבה ושמן ויין הרבה, אמרו לו חביריו: הרי הכל יש בידך. יש לך אוצר היכן ליתנם ? אם אין לך אוצר אין בידך כלום. כך מי שהוא עשיר וחכם ובן דעת, ואין בידו יראת חטא, אין בידו כלום" (אגדת בראשית (בובר) פרק לג'). יראת ה' לא באה לשלול את כל הערכים שהובאו במהלך כל הספר, אלא לתת להם את המסגרת, ה'אוצר' (=מחסן), שבתוכו יוכלו כולם להתקיים ולקבל את ערכם האמיתי. היראה מעניקה לאדם את האוריינטציה הנכונה, את הכיוון שאליו יכוון את חייו , ושלשרותם ירתום את כל הערכים החשובים כמו כסף, חוכמה, כוח, וגם תענוגות. במסגרת זו הכל מקבל משמעות חדשה, וזוכה לערך נשגב כקשור לנצח. האדם אינו צריך להיות מנותק מהחיים. להפך! עליו לחיות אותם במלוא העוצמה, אך יחד עם זה לקשור אותם כל העת אל הקודש - אל התורה, המצוות ויראת ה'.
דווקא בחג הסוכות, בו אנו יוצאים אל החיים ואל הטבע, לאחר ההתכנסות פנימה של ימי הדין, חשוב כל כך לומר לאדם את המסר הגדול הזה שבא ללמדנו החכם באדם, "חיה את חייך, תחכים, תפעל , תיצור, תתענג. אך שכל זה יצא מתוך נקודת המוצא של יראת ה' שתתן לכל הדברים את המסגרת והכיוון, שתהיה ה'אוצר' שיכיל אותם בקרבו". וזה גם הדבר שיוביל לשמחה אמיתית. כאשר שום דבר אינו נשלל ונדחה הצידה, אלא רק מקבל את מקומו הנכון בתוך המסגרת. "ושמחת בחגך והיית אך שמח".
(על פי דברים של הרב פוירשטיין.באתר כיפה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2008 20:31 |
|
| |
צענע,
א. לגבי "הדבר" - מה שמתחת לטקסט, כמשמעו הוא מתחת לטקסט וכדי להגיע אליו יש לצאת מן הטקסט. המשמעות והמסרים אמורים להתגלות מתוך הסיפור עצמו. יצירה ספרותית היא קודם כל יצירה ספרותית ורק אח"כ אמצעי להעברת מסרים. כשהסדר מתהפך, זה אולי מאמר או מסה פילוסופית, אבל לא ספרות (אבל מכיוון ש"הדבר" - ואולי בכלל ספרות או כל טקסט שאינו מיועד להעביר מסרים יהודיים/דתיים - היא בזבוז זמן עבורך, איני רואה טעם להמשיך ולדון בעניין זה. פשוט חבל לי על זמנך).
ב. דברי הרב פוירשטיין אכן יפים ומחכימים, אבל איני חושבת שהם ה"ברור מאליו". לו היו כן, לא היה צורך לאמרם, וד"ל.
|
|
|
|
|