| נשלח ב-17/10/2008 15:33 |
|
| |
איך לנהוג כלפי "הדתיות" של ימינו?
(ה"ואו" במילה "דתיות" מנוקדת בשורוק) ממה שאני מרגיש ומסיק כבר שנים, וממה שאני רואה שכותבים דנים ומדברים בפורום זה, יותר ויותר מתחדדת לי מסקנה מאוד ברורה ש"דתי"/ "חרדי" באופן המצוי והמקובל בימינו אינו בהכרח שווה ערך ל-"עושה רצון ה'" או "מקיים תורה ומצוות" כפי שצריך להיות, וכפי שחושבים. א. האם יש מי שמסכים או לא מסכים עם מה שהסקתי מעלה? ב. איך רצוי לנהוג כאשר נתקלים בקונפליקט בין המקובל לעשות מבחינת "דתיות/ חרדיות ימינו" ובין ההרגשה החזקה "שזה לא זה" ושלא ככה צריך לעשות/ לנהוג? ג. האם את/ה מרגיש ככה, ואיך אתה מיישב הלכה למעשה קונפליקט זה?
תוקן על ידי - שמניךטובים - 17/10/2008 15:28:18
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2008 16:07 |
|
| |
חכמנו אמרו ברומא התנהג כמו רומאי, וברומניה כמו רומני, וכפי שבגמרא אומרת- עלת לקרתא הלך בנימוסיא-
בין חרדים תנהג כחרדי ובין דתיים כדתי, וכשאתה לבד בעניני אמונה ותורה, כפי שלבך אומר.
המשכילים היו אומרים היה יהודי באוהלך ובן אדם בצאתך. זה אותו דבר אבל הפוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2008 18:23 |
|
| |
אכן זו תשובה נכונה, אבל מאוד בכללי. גם השו"ע פוסק שאסור לנהוג היתר בדבר מותר, בפני מי שסוברים שהדבר אסור, וזה תואם את עצתך. כך הדבר גם בנוגע לדיני יו"ט שני של גלויות לגבי בן א"י הנמצא בחו"ל. והתלבטות שהתלבטתי ופתרון שמצאתי: מסיבה כלשהיא אני נזקק לכביסה תדירה הרבה יותר מהממוצע (לא קשור לבגדי תינוקות) אז מה לעשות בחוה"מ כאשר אני גר בשכונה חרדית? מצד אחד ברור לי שמותר לי ללא פקפוק לכבס, אך איך לייבש בחבל מבלי שהשכנים יחשדוני בזלזול בהלכות חוה"מ? מצאתי לי פינה מוצנעת בחצר ובה תליתי את הכביסה ומלבד שכן אחד, נראה לי שיתר השכנים לא הבחינו בכך. זו רק דוגמא ואשתף קונקרטית לכשיעלו בדעתי התלבטויות נוספות וגם אתם מוזמנים להעלות לבטים קונקרטיים דומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2008 18:39 |
|
| |
השאלה היא על מה מבוססת תחושת הלב, ועד כמה אתה בר הכי להכריע הלכות. אם אתה בר הכי אינך צריך לנו ולדכוותנו. אך אם אינך כזה, אין מנוס מ'עשה לך רב'.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2008 21:48 |
|
| |
שמניך טובים למה אתה מתכווין "לדתיות" בת ימינו ? אם בהלכות כיבוס בחול המועד עסקינן הרי זה שייך להלכות שנידונו במשנה, בגמרא ובשו"ע. לדתיות בת ימינו, סביר שאתה מתכוין על הרחבת המושגים שמעבר להלכות הכתובות בשו"ע ,אלא אם כן אתה מתכוין במושג "ימנו" גם לתקופת השו"ע. מניין הבטחון שלך שאין בשכנותך רב שכונה שכשתסביר לו את הצורך היחודי שלך לריבוי הכביסה, שיתיר לך ויפרוש לפניך את כל צדדי ההיתר? אם כבר, היה אפשר לדון על האפשרות שדיני כיבוס בחול המועד צריכים רוויזיה עקב קיומה של מכונת כביסה וכל הקריטריונים של טירחה ,מלאכת אומן איוושה מילתא וכו אינם תקפים ,אם כן אין צריך לסיבות מיוחדות להתר
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 01:12 |
|
| |
הדוגמא שהבאתי, אינה מייצגת את מה שרציתי להביע בדברי, (והיא זו שעלתה בדעתי ברגע הכתיבה, כי בכ"ז יש בה "משהו" קטן ממה שרציתי להביע) ואולי אף מכשילה בהבנת כוונתי. אני אכן מתכוון לדברים שיש בהם העמקה והרחבה מעבר לנאמר במפורש בהלכה המוכרת, ובעצם הערתי זאת כאשר אמרתי בדברי "שהגעתי למסקנות כאלה וכאלה דברים נכתבים בפורום זה". למשל אם אני במצב של "טירוף הדעת" מחמת נסיעה או טירדה אישית אחרת אשר לפי ההלכה המפורשת בשו"ע אני פטור אז מתפילין, אך לא כך לפי הלכות "דתיות זמננו". אם אני במצב שלפי מיטב הבנתי והערכתי מותר לי לעשות דבר שלפי האות הכתובה במפורש, הדבר אסור. ועוד כהנה. דוגמאות, נראה לי שנמצאות למכביר בפורום זה ואם עדיין כוונתי לא ברורה אנסה שוב לחדדה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 01:21 |
|
| |
שמניך,
אני מציע שתתמקד בדוגמא ספציפית שתבטא את הדילמה, ואז ניתן יהיה לדון בה עניינית.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 09:30 |
|
| |
שמניך הדוגמא של תפילה היא דוגמא חשובה. תוספות כבר כתבו שהיום שבממילא אין מכוונים אם לא נתפלל במצבים של חוסר כוונה נבטל לחלוטין את התפילה. כמובן שזה שינוי אופיה של התפילה ואכן צ"ע איזו תפילה היא זו ללא כוונה אם מדינא תפילה צריכה כוונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 13:27 |
|
| |
אם אדם עוזב עיסוקיו האחרים ולפעמים בהפסד כספי או חברתי ומשפחתי, הולךלבית הכנסת להתפלל, או מתפלל בביתו.
מה יותר כוונה צריך שהוא מתפלל לה', אם הוא לא עושה את זה בכוונה להתפלל לה' למה הוא עושה את זה?
אלו כוונות חייב האדם לכוון בק"ש או בש"ע כשהוא מתפלל כל יום שלש פעמים?
התפילה היום כמו הברכות לפני האוכל או כיפה, גילוי דעת בהרת עליונותו של ה', והכרת תודה לו.
למה האדם צריך עוד לבלבל את המח עם כוונות דמיוניות, ולהרגיש אשם כשהוא לא כיון חזק ב ז- בתזכרו.
יש מדרש עלום המוסיף לכללים הגדולים של התורה,
ר'ע אומר- ואהבת לרעך כמוך- זה הכלל הגדול ביותר
. בן עזאי- זה ספר תולדות האדם
בן ננס- את הכבש האחד תעשה בבוקר ואת הכבש השני תעשה בין ערביים זה כלל גדול מכולם.
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 17:54 |
|
| |
אי כוונה בתפילה או אולי חוסר סבלנות להתפלל? יש מצב יותר גרוע מסתם אי יכולת להתפלל בכוונה, והוא מצב של חוסר סבלנות בכלל להתפלל. זה אמנם לא בהכרח מצב יומיומי וקבוע, אלא מצב רגשי/נפשי שיכול להיווצר בגלל צירוף הרבה גורמים אישיים, ואז פשוט (כמעט) אי אפשר להוציא את מילות התפילה מהפה אפילו ללא כוונה, אלא אם זה ייעשה ממש ממש אבל ממש בצורה מאולצת. ונדמה לי שהוראת השו"ע לגבי הפטור מתפילה, ויתר מזה מתפילין (!!!) יכול להיות בימינו כלפי המצב שהזכרתי ולא כלפי סתם9 מצב של חוסר יכולת לכוון. ועלי להעיר שבדברי קודם הזכרתי את הפטור מתפילין ולא דווקא מתפילה (שניהם מוזכרים בשו"ע) במצבים של "דעתו טרופה".
דוגמא נוספת המוזכרת בחז"ל, וכיום לא לוקחים אותה "ברצינות" ונותנים לה פרשנויות שלא כפי פשטה: "הרואה שקשה לו עם יצרו, ילבש שחורים ויתעטף שחורים וילך למקום שאין מכירים אותו........... ואל יחלל שם שמים ברבים". נראה לי שבאמירת חז"ל זו יש הבנה עמוקה בצורכי ונפש האדם והתחשבות במצבים אישיים בהם האדם אינו במצב של יכולת שמירה על כל תג ותו, ואז "מותר לו" אבל בתנאים מגבילים כגון "שלא יחלל שם שמים ברבים".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 18:43 |
|
| |
שמניך
מי שיצרו מתגבר עליו ילבש שחורים ויעטוף שחורים. וכו'- עכשיו אתה מבין למה אתה רואה היום כל כך הרבה לובשי שחורים.??
השולחן ערוך הוא מספיק בכדי שתסמוך עליו, ותנהג לפי פרשנותך והבנתך, יש לך על מי לסמוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 19:00 |
|
| |
ראה רי"ף ורא"ש במו"ק שם, שכתבו: ואין הלכה כר' אלעאי, דקי"ל הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים. ובאמת הדברים לא הובאו להלכה גם ברמב"ם ושו"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 19:31 |
|
| |
חוץ מיראת שמים? השבת קראנו בקהלת - והאלוקים עשה שיראו מלפניו!!??
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2008 20:52 |
|
| |
מיכי, ודאי ידועים לך דברי הרמב"ם (בשלשה מקומות בפה"מ) שאין פסיקת הלכה בענייני דעות ואמונה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2008 00:44 |
|
| |
האם ההלכה היא רק כפי הכתוב "בהלכה"? או שגם מדרשים ורעיונות "הגיוניים" הינם "הלכתיים" לא פחות מההלכה עצמה? ואני שואל לא באירוניה אלא בשיא הרצינות. האם הנאמר בפרקי אבות אינו להלכה למעשה? וכן באבות דרבי נתן, בספר משלי ועוד? האם מסקנות ורעיונות מוסריים המוסקים "מההגיון" הפשוט והישר, אינם בעלי תוקף מעשי?
ונראה לי שגלשתי מהנושא המקורי.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2008 09:55 |
|
| |
מרחביה,
מדובר כאן בסוגיא הלכתית פר-אכסלנס, כדמוכח מהרי"ף והרא"ש הנ"ל. מה אגדה כאן?
אמנם אם תפרש זאת כהמלצה למי שלא מצליח להתגבר יש אולי מקום לומר שזוהי אגדה. וגם לפי פירוש זה אין מדובר באגדה אלא בהמלצה מעשית שאינה מחייבת להלכה. ואין דומה זה לזה.
אך בכל אופן זהו פירוש מופרך, שהרי גם אם זוהי רק המלצה, כיצד אפשר להמליץ למישהו לעשות עבירה? על כורחך שמאחורי ההמלצה הזו יש אמירה (ופסיקה) הלכתית.
וכבר מצאנו כמה פוסקים למדו שזוהי הלכה (ובאמת מעולם נפלאתי על הנצי"ב במשיב דבר והרב עובדיה שלמדו הלכות מר' אלעאי, על אף השמטות הפוסקים הנ"ל, ואכ"מ).
ואגב, אוסיף כי בשלושת המקומות (!) המובאים בפיהמ"ש כדברי אגדה שלא נפסקה בהם הלכה, הרמב"ם בספרו הגדול פסק הלכה ברורה וחדה. בכל אחד ואחד מהם. וכבר עמד על כך הנשקה במאמר מהזמן האחרון.
שמניך,
ההלכה היא מה שכתוב בהלכה, או מה שעולה ממקורות הלכתיים. מה שראוי לעשות, בין אם הוא כתוב ובין אם לאו, הוא בגדר הראוי ולא בגדר הלכה, אלא אם חכמים קבעוהו כהלכה (כמו ברכת המזון לפניה). והדברים מפורשים ברמב"ם סופ"ח ממלכים שמדבר על מי שעושה ז' מצוות בני נוח מתוך הכרע הדעת (=מסברא), שאין בזה מצווה אלא אם עושה כן מחמת שהקב"ה ציווהו בתורה שניתנה למשה בסיני. ע"ש היטב. ולכן הנאמר בפרקי אבות בודאי אינו הלכה, וכן ס' משלי וכדו'.
ולגבי 'תוקף מעשי', אכן יש תוקף מעשי לכל אלו, אבל אין זהות בין 'תוקף מעשי' לבין 'הלכה'. וכי תעלה בדעתך שמידה טובה מפרקי אבות תדחה לאו? או שחייבים להוציא עליה חומש מממונו? ממש לא.
ויש מקום לתלות בזה את מחלוקת הפנ"י והצל"ח בברכות לה ע"א, שהפנ"י כתב שאם ברכת המזון לפניה נגזרת מסברא (שאסור ליהנות מהעוה"ז בלא ברכה) הרי יש לה תוקף דאורייתא. וראיה פשוטה לדבריו ממה שנוקטת הגמרא בכ"ד 'למה לי קרא סברא היא', או 'איבע"א קרא איבע"א סברא'. אך הצל"ח טוען שזה רק דרבנן.
ולכאורה קשה על הצל"ח מהני סוגיות שמזהות סברא עם דאורייתא? מסתבר שהוא יאמר שסברא היא דאורייתא במקום שהיא מפרשת הלכה קיימת. אבל סברא שיוצרת הלכה חדשה (כמו ברכת המזון לפניה) אינה מה"ת.
אמנם לפי"ז יוצא שלפנ"י יש זהות בין תוקף הלכתי (=סברא) לבין הלכה. ויש לפלפל בזה עוד, ואכ"מ.
 |
|
|
|
|
|