|
|
| נשלח ב-18/12/2008 13:52 |
|
| |
בס"ד
פרשת וַיֵּשֶׁב
אֵלֶּה תֹּלְדוֹת יַעֲקֹב, יוֹסֵף בֶּן-שְׁבַע-עֶשְׂרֵה שָׁנָה הָיָה רֹעֶה אֶת-אֶחָיו בַּצֹּאן, וְהוּא נַעַר אֶת-בְּנֵי בִלְהָה וְאֶת-בְּנֵי זִלְפָּה, נְשֵׁי אָבִיו; וַיָּבֵא יוֹסֵף אֶת-דִּבָּתָם רָעָה, אֶל-אֲבִיהֶם(לז,ב)
את דבתם רעה - רש"י מפרש כל רעה שהיה רואה באחיו בני לאה היה מגיד לאביו שהיו אוכלים אבר מן החי ומזלזלים בבני השפחות לקרותן עבדים וחשודים על העריות ובשלושתן לקה.
יוסף רואה התנהגות לא נכונה בעניו של אחיו והדבר מפריע לו מאוד והוא מביא את הדברים בפני יעקב, יעקב לא יוצא נגד המעשים של בניו מכיוון שהוא מודע מה בדיוק נעשה ושיוסף רואה דברים בצורה אחרת, בני לאה היו מבוגרים מיוסף בשנים ויוסף היה בסה"כ באותם ימים בן 17, זה גיל שלא אפשר לו ללמוד ב"ספר היצירה", אחיו למדו בספר היצירה והייתה להם יכולת לברוא דברים ויוסף למעשה ראה את הדברים שהם בראו כדבר ממשי ובעניים רגילות היה ניתן לחשוב שנעשה פה מעשה לא ראוי , יעקב שומע את דבריו של יוסף, ולא מסביר לו שאחיו לומדים ב"ספר היצירה" שניתן ללמוד ממנו רק לאחר גיל 20 ואם יוסף היה מקבל הסבר בנושא הוא היה לוחץ על יעקב שלמד איתו תורה לאורך כל השנים ללמוד כבר את "ספר היצירה", אנו למדים מזה שלכל דבר יש את הזמן המתאים בחיים ללמוד ממנו, גם בחיי היום יום בלימוד התורה לא ניתן להתקדם אם לא עולים שלב שלב , אומנם ניתן לקחת כל ספר וללמוד אבל לא תמיד נצליח להבין דברים, מתקדמים במידה, ואין לנו בסיס וגם אנו יכולים להבין את הדברים בצורה לא נכונה, ישנם אנשים שמגלים את היהדות ורוצים ללמוד "קבלה" ,ואף יש מכון כזה בארץ שמלמד את חקר הקבלה והדבר מאוד בעייתי
למשל אם ניקח אדם שלא יודע לדבר למשל את השפה האנגלית והוא רוצה לקרוא ספר באנגלית עב קרס , ולנסות ללמדו ממנו הוא פשוט לא יצליח הוא חייב לדעת קודם כל את האותיות באנגלית ורק לאחר שנים של למוד השפה הוא יוכל לקרוא ספרים מתקדמים בשפה.
כך הדברים הם בלימוד התורה הקדושה ישנם גילאים מסויימים שניתן ללמוד דברים שונים, אדם חייב להיות בעל ידע בסיסי בהלכה במקרא וגמרא ועל זו הדרך להתקדמות בלימוד התורה.
אדם שרוצה לילמוד בזוהר הקדוש חייב להיות לפחות בן 40 ולאחר שלמד שנים גמרא והלכה ובדעות הפוסקים השונים, וישנם אנשים שעומדים בהגדרות שמאפשרות להם ללמוד בזוהר הקדוש ולמרות זאת הם לא לומדים , הם מרגישים שהם צריכים עוד ללמוד כדי להתקדם.
כאשר אין סדר בלימוד התורה ובהתקדמות בלימוד הדבר יכול לגרום להבנה לא נכונה של המציאות ומה התורה דורשת מאיתנו וכך ישנם אנשים שלא לומדים את מה שצריך באמת ולוקחים מכל דבר קצת וכך הם מגיעים למצב של חוסר ידע ואף שגיאה בהלכה.
יוסף הצדיק היה תלמיד חכם ולמד עם יעקב שנים רבות , יעקב לימד אותו את התורה הקדושה בשלבים, וכך הוא יכול להבין דברים, מכיוון שהוא לא למד עדין את ספר היצירה הוא ראה את מעשיו של אחיו כלא נכונים דבר שגרם למחלוקות קשות עם אחיו ושנאה שלהם כלפיו. אנו צריכים להבין בחיים שאם אנו רואים דברים שהם נגד ההבנה שלנו עלינו להמתין זמן מה ורק אחרי זמן זה אנו רואים ומבינים את פני הדברים וזאת בזכות לימוד תורה מעמיק והבנת משמעות החיים.
שבת שלום!
|
|
| נשלח ב-23/12/2008 18:47 |
|
| |
בס"ד
פרשת מִקֵּץ
"וַיְסַפֵּר פַּרְעֹה לָהֶם אֶת-חֲלֹמוֹ, וְאֵין-פּוֹתֵר אוֹתָם לְפַרְעֹה"(מא,ח)
רש"י - פותרים היו אותם אבל לא לפרעה שלא היה קולן נכנס באזניו ולא היה לו קורת רוח בפתרונם שהיו אומרים שבע בנות אתה מוליד שבע בנות אתה קובר.
פרעה לא מקבל פתרון לחלומו הוא מרגיש שאין אמת בדברי החרטומים הניסיון שלהם הוא לא לפתור את החלום אלא להשכיח את החלום מהלב כדי שהדבר יראה חסר משמעות, אבל למרות זאת לפרעה אין מנוח בנושא כי הוא יודע שמדובר במשהו אמיתי וזה לסתם מטריד את מנוחתו. למעשה שיוסף עומד מול פרעה הוא אומר לו שמדובר בחלום אחד שלם "הבן איש חי" אומר שיוסף פותר את החלום בזה שהוא תופר את שני החלומות "פותר" ו"תופר" הם אותם אותיות ויוסף מחבר את החלום לאחד ונותן פיתרון מלא לפרעה.
בחיי היום יום קוראים לנו מספר אירועים לא פשוטים שמטרדים אותנו, רצף של מקרים לא פשוטים גורמים לנו לגשת לרב ולהתייעץ איתו בנושא
הרב פשוט "תופר" את האירועים ביחד ומציג לנו את הבעיה ואת המסקנות, כך היה עם יוסף לאחר שהוא הציג את הדברים מול פרעה, יוסף אמר לפרעה שהחלום הוא מה שהולך להיות בקרוב ועליו לעשות מעשה מייד ובהקדם כדי לעמוד כמו שצריך במצב הקשה שהולך להיות במצרים ,כך גם אנו לאחר שיחה עם הרב ולאחר הצגת התמונה המלאה של הבעיות שלנו אנו חייבים לנקוט פעולה מהירה כדי להתמודד עם המצב, שאדם רואה את הייסורים שיש לו והוא מבין את מצבו ומה עליו, לעשות כדי להתגבר עליו? לעשות תשובה מול הקב"ה בהקדם כי כל הסימנים שהוא מקבל הם לעורר אותו, ואי עשיית מעשה מהיר יכולה להחמיר את מצבו, לכן פרעה מקבל את עצת יוסף ומיד ממנה אותו לתפקיד של משנה למלך כי הוא הבין שמדובר בנבואה שהתקבלה ע"י יוסף ברוח הקודש ועליו לפעול בהקדם ואחרת רק נזק יקרה.
"וַיְמַהֵר יוֹסֵף, כִּי-נִכְמְרוּ רַחֲמָיו אֶל-אָחִיו, וַיְבַקֵּשׁ, לִבְכּוֹת; וַיָּבֹא הַחַדְרָה, וַיֵּבְךְּ שָׁמָּה" (מג,ל) המפגש בין יוסף לבנימין אחיו הקטן היה לא פשוט ליוסף , באותם רגעים בנימין לא יודע שעומד מולו אחיו הבכור הוא מספר לו עליו ועל חסרונו, רש"י מפרש לנו את שמות עשרת ילדיו של בנימין שכולם מזכירים את יוסף אחיו וחסרונו והצרות שלו,
שמות הבנים ע"פ רש"- בלע, שנבלע בין האומות, בכר, שהיה בכור לאמי, אשבל, ששבאו אל, גרא, שנתגייר באכסניא, נעמן, שהיה נעים ביותר, אחי, וראש אחי היה וראשי היה, מפים, מפי אבי למד, וחפים, שלא ראה חופתי ולא ראיתי אני חופתו, וארד, שירד לבין האומות .
יוסף היה סה"כ בן 17 שנמכר ע"י אחיו ובנימין שהיה קרוב אליו הרגיש במיוחד בחסרונו, יוסף תמיד ידע לתת יחס טוב וצומת לב לאחיו הקטן ולבני השפחות והדבר גרם לבנימין לזכור את אחיו למרות השנים הרבות,
שיש הקרבה מצד אח גם שעוברים שנים רבות הוא לא נשכח מהלב, שאדם עושה מעשים טובים ומכל ליבו הדברים נחקקים עמוקות בלב האחים וגם למרות העובדה שבנימין לא ידע מה קורה עם יוסף זה לא מנע בעדו לחשוב עליו כל יום ולהזכיר אותו בבניו.
יהי רצון שנזכה לכזו אהבה בין אחינו.
שבת שלום!
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:00 |
|
| |
|
פרשת מקץ
|
|
|
פרשתנו פותחת בחלומות פרעה שגורמים לו דאגה גדולה ולא נותנים לו מנוח כפי שכתוב "וַתִּפָּעֶם רוּחוֹ" (בראשית מא, ח) "מקשקשת בתוכו כפעמון" (רש"י שם) והוא מגיב מיידית "וַיִּשְׁלַח וַיִּקְרָא אֶת כָּל חַרְטֻמֵּי מִצְרַיִם וְאֶת כָּל חֲכָמֶיהָ וַיְסַפֵּר פַּרְעֹה לָהֶם אֶת חֲלֹמוֹ וְאֵין פּוֹתֵר אוֹתָם לְפַרְעֹה" (שם) מסביר רש"י: "פותרים היו אותם אבל לא לפרעה שלא היה קולן נכנס באוזניו ולא היה לו קורת רוח בפתרונם, שהיו אומרים שבע בנות אתה מוליד שבע בנות אתה קובר, וכו' פתרונות אלו לא היו מתיישבים על ליבו מכיוון שפרעה שאל את עצמו: אם יש השגחה עליונה והיא מגלה לי מה שעתיד לקרות ואיני יכול לעשות כלום בשביל לשנות את הגזירה - מה השגחה זו מועילה? חייבת להיות אפשרות כלשהיא שאני אהיה חלק פעיל ממה שיתרחש, שעל ידי פעולה כלשהיא אוכל להשפיע על התוצאה.
עד שבא יוסף ופתר את התעלומה: הקושיה שלך, פרעה, אינה קושיה; אכן יש השגחה עליונה שגזרה גזירה: שֶׁבַע שנות שָׂבָע ואחריהן שבע שנות רעב, אבל יש מה לעשות: אפשר לצבור בר במשך שנות השָׂבָע, דבר שלא יבטל את הגזירה אבל בהחלט יקל על שנות הרעב ויאפשר לעולם לשרוד למרות הקושי הגדול. לפי זה פרעה רואה שיש תועלת במה שהראו לו מן השמיים ולכן פיתרון זה מתיישב על ליבו ומוכן לקבלו. כך מסביר הרב נבנצל שליט"א.
אולם בפועל פיתרון יוסף לא התקיים במלואו שהרי יחזקאל הנביא מנבא על מצרים: "וְהָיְתָה אֶרֶץ מִצְרַיִם לִשְׁמָמָה... אַרְבָּעִים שָׁנָה" (יחזקאל כט, ט-יא) ומסביר רש"י: "ארבעים ושתים שני רעבון נגזרו בחלום פרעה כנגד שלשה פעמים שנכתב החלום שבע פרות ושבע שבלים רעות: ראה וספרו ליוסף הרי שני פעמים, ויוסף אמר לו שבע הפרות הרקות והרעות ושבע השבלים הרקות-הרי ארבעים ושתים לרעב, ולא היה להם אלא שתים שנאמר "כי זה שנתיים הרעב" ומשירד יעקב למצרים פסק הרעב שהרי בשנה השלישית זרעו שנאמר "ותן זרע ונחיה" והארבעים נפרעו להם עכשיו"(שם) יוצא אם כן שאפילו שבע שנות הרעב לא התקיימו שהרי כעבור שנתיים מתחילת הרעב ירד יעקב למצרים ובירך את פרעה שהנילוס יעלה לקראתו וישקה את הארץ (רש"י מז, י) ומברכתו פסק הרעב, אבל הגזירה לא התבטלה אלא נדחתה לתקופה יותר מאוחרת.
והנה, מהצלחת יעקב אבינו לבטל זמנית את הגזירה, אפשר היה ללמוד לקח גדול: אם המצריים היו רוצים – גם הם היו יכולים לבטל את הגזירה, ואולי אפילו לגמרי, אם היו עושים את רצון ה'. אבל המצריים לא למדו לקח ולא חזרו למוטב למרות כל מה שראו במו עיניהם ולכן אותם ארבעים שנה נפרעו מאוחר יותר. יעקב אבינו מלמד את המצריים שניתן לתקן את המעשים ולשנות את אשר נגזר על האדם ועל האומה. לקח זה נלמד דווקא עכשיו, כשמתחילה להתקיים הגזירה שהתבשר אברהם אבינו: "יָדֹעַ תֵּדַע כִּי גֵר יִהְיֶה זַרְעֲךָ בְּאֶרֶץ לֹא לָהֶם וַעֲבָדוּם וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה" (בראשית טו, יג)
המצריים היו צריכים להבין שלא מוטלת עליהם ה"מצווה" לשעבד את ישראל בפרך למרות הגזירה הרובצת עליהם; אפשר היה לפרש את השעבוד באופן שונה ממה שהיה בפועל, כגון מה שמובא בזוהר הקדוש: "וַיְמָרְרוּ אֶת חַיֵּיהֶם בַּעֲבֹדָה קָשָׁה בְּחֹמֶר וּבִלְבֵנִים וּבְכָל עֲבֹדָה בַּשָּׂדֶה" (שמות א, יד) "בעבודה קשה" זו קושיה, "בחומר" זה קל וחומר, "ובלבנים" זה ליבון הלכה, "ובכל עבודה בשדה" זו ברייתא (זוהר ח"ג קנג, א) דברי הזוהר צריכים ביאור: וכי זו העבודה הקשה, שפרעה היה מקשה קושיות על התוספות והם היו צריכים לתרץ אותם ולעסוק בליבון ההלכה ובלימוד הברייתות? אלא, אומר הרב, אם אכן עם ישראל היו זוכים השעבוד היה מתקיים באופן המתואר בזוהר, והראיה שבחלק מהעם זה באמת התקיים כך, הלא הם שבט לוי שלא השתעבדו למצריים פיזית אלא ישבו בבתי מדרש ולמדו ועמלו להשיג מדרגות רוחניות גבוהות והיו להם קשיים גדולים בלימוד מה שלא היה בימי האבות. לכן, בעוד בני ישראל קיבלו חלק גשמי בארץ בשכר שעבודם הגופני, שבט לוי קיבלו חלק רוחני בה "ה' הוּא נַחֲלָתוֹ" (דברים יח, ב). הרי לנו שהרבה דרכים למקום לקיים את הגזירות ולאו דווקא כפי שנראה לעינינו; אם המצריים היו לומדים לקח זה ולא היו מתעללים בבני ישראל לא היו נענשים כפי שנענשו.
דבר דומה מצינו בדורו של ירמיהו הנביא שניבא על חורבנה של ירושלים וסביבותיה כפי שכתוב: "מִצָּפוֹן תִּפָּתַח הָרָעָה עַל כָּל יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ: כִּי הִנְנִי קֹרֵא לְכָל מִשְׁפְּחוֹת מַמְלְכוֹת צָפוֹנָה נְאֻם ה' וּבָאוּ וְנָתְנוּ אִישׁ כִּסְאוֹ פֶּתַח שַׁעֲרֵי יְרוּשָׁלִַם וְעַל כָּל חוֹמֹתֶיהָ סָבִיב וְעַל כָּל עָרֵי יְהוּדָה" (ירמיהו א, יד-טו) ובהמשך נבואות קשות נוספות. אבל באמצע ירמיהו מנבא: "הָלֹךְ וְקָרָאתָ בְאָזְנֵי יְרוּשָׁלִַם...זָכַרְתִּי לָךְ חֶסֶד נְעוּרַיִךְ אַהֲבַת כְּלוּלֹתָיִךְ לֶכְתֵּךְ אַחֲרַי בַּמִּדְבָּר בְּאֶרֶץ לֹא זְרוּעָה: קֹדֶשׁ יִשְׂרָאֵל לַה' רֵאשִׁית תְּבוּאָתֹה כָּל אֹכְלָיו יֶאְשָׁמוּ רָעָה תָּבֹא אֲלֵיהֶם נְאֻם ה'" (שם ב, ג-ד) שואל הרב: מה מקומה של נבואה כה מעודדת בתוך נבואות קשות על חורבן והרס של ערי יהודה?
מתרץ הרב על פי אותו רעיון: הקב"ה קורא לעמי הצפון להחריב את ירושלים. אותם גויים יכולים לטעון: עשינו את רצון השם ולא רק שלא מגיע לנו עונש אלא שאנו דורשים שכר על זה! עונה להם הקב"ה: "קודש ישראל לה', כל אכליו יאשמו רעה תבוא עליהם" אתם עתידים לתת את הדין על מה שעשיתם לישראל, וממילא אם נבוכדנצר היה נותן את ליבו לדברים הללו הוא לא היה עושה את כל מה שעשה או לפחות היה עושה את המינימום הנדרש בשביל להחריב את ירושלים ולא היה מתעלל בצורה כל כך אכזרית כפי שעשה. וכל כך למה? מפני שהגזירה היא לא חד משמעית ואפשר היה להתחמק ממנה.
הגמרא (גיטין נו.) מביאה דוגמה של מי שהתחמק מהגזירה, נירון קיסר. מסופר שם שהוא ירה חיצים לכל הרוחות ואלו נחתו לכיוון ירושלים. פגש ילד יהודי ושאל אותו: מה למדתם היום בבית המדרש? והילד ענה לו: "וְנָתַתִּי אֶת נִקְמָתִי בֶּאֱדוֹם בְּיַד עַמִּי יִשְׂרָאֵל" (יחזקאל כה יד)
אמר נירון קיסר: הקב"ה רוצה להחריב את ירושלים על ידי ואחר כך להעניש אותי? ברח והתגייר, ובזכות זה יצא ממנו רבי מאיר. הרי לנו שה' לא גוזר על אף אחד להיות שליח לדבר עבירה, הרשות נתונה בידי כל אחד באיזו דרך לבחור.
שבת שלום
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:01 |
|
| |
אם לא אקבל תגובות לגבי פרשת השבוע יכול להיות שזה ייפסק!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2009 14:24 |
|
| |
שעור לצפיה - ftp://213.8.172.132/Record/parasha/Vayigash-5769.wmv
בראשית מ"ד, י"ח-לב': "ויגש אליו יהודה ויאמר, בי אדני ידבר נא עבדך דבר באזני אדני, ואל יחר אפך בעבדך, כי כמוך כפרעה...".
רש"י מפרש שיהודה דיבר קשות אל יוסף. וכאשר מדובר ביהודה צריך לאמר, שכאשר זה כעס, רב היה כעסו. כפי הכתוב במדרש תנחומא (*) "כשהיתה חמתו של יהודה עולה, היו שתי שערות יוצאות מתוך לבו וקורעות את בגדיו". יוסף, שראה שחמתו של יהודה גברה, אמר עכשיו תאבד מצרים. יהודה כועס ואחיו מזהירים אותו, שמצרים אינה כשכם. שאם יהרסוה, יהרס כל העולם. אמר יהודה ליוסף "אני נשבע בחיי אבי הצדיק ואתה נשבעת בחיי פרעה הרשע. אם אוציא את חרבי מנרתיקה, אמלא כל מצרים הרוגים. אמר לו יוסף, אם תוציא חרבך, אכרוך אותה סביב צוארך. אמר יהודה אם אפתח פי בקולי אעשה הרס, ענה לו יוסף, אם תפתח פיך, אני סותמו באבן. אמר יהודה ליוסף, מה נאמר לאבא. אמר לו אמור לאביך הלך החבל אחר הדלי. וכך מחליפים ביניהם דברים, עד שיוסף מתגלה לאחיו. מיד פרחה נשמתן ולא יכלו לענות אותו".
טעימות מהספר שיצא בקרוב:
יסודות בלימוד פנימיות התורה
כל הסיפור המובא במדרש תנחומא והן בתורה מוזר הוא ביותר. ועוד יותר מוזר, שאנו מתמסרים כל כולנו להתרגשות מהסיפורים הנ"ל. מזדהים איתם במלוא הוויתנו, כמו עובר הכל בדמיוננו הדל. חשים שאנו הֵם ההוויות, המשתתפות בתהליכים הרגשיים ההם. ואף רואים שריגושים אלו לעתים מזילים דמעה מעינינו. מייצבים שריר במוחנו, בכעס על האחים, ברחמנות על הנפגעים וכו'. אך עד לאן יוליכו אותנו שולל רגשותינו. עד אנה תבוא תאוותנו להתחברות, להתמססות הוויתנו במקרים עצמם. מתי תגביה עוף נפשנו מעל סיפורים אלו, ותחדור לתוך הוויתם, לתוך מיציהם המרוכזים ביותר, שנועדו לכוון לבנו לאבינו שבשמים. שנועדו להוליכנו למחוז חפצנו האמיתי, לעצם תכליתנו?
כדי לגעת במעט, במה שמאחורי הסיפורים, במה שבתוכם, נשאל מספר שאלות:
שאלות:
א. מהי הגשה בעבודה?
ב. מי הם יהודה ויוסף בנפשנו פנימה?
ג. מהי ההתגלות של יוסף אל אחיו בעבודה?
שאלה א'-ב':
מהי הגשה בעבודה? מי הם יהודה ויוסף בנפשנו פנימה?
הגשה היא תפילה. אומר הסולם (זהר ויגש ט'): "כי יהודה הוא סוד הנוקבא, דהיינו תפילה. ויוסף ה"ס גאולה כנ"ל, ומשמיענו הכתוב שנגשו זה לזה עד ולא יכול יוסף להתאפק וגו' וגילה להם המוחין הללו".
אומר הרב"ש לתפילה צריך ג' תנאים:
א. על האדם להאמין שה' יכול להושיעו .
ב. שהתיאש לגמרי מפתרון אחר.
ג. שהבקשה היא על צורך ולא על מותרות.
כאשר אדם הולך על דרך האמת, אז רואה הוא בנפשו, שרחוק הוא מהבורא. אך אמונתו בגדלות הבורא מכריחתו להאמין, כי ה' שומע תפילה וגם יכול להושיעו. שהרי כאשר אדם מתחיל באמת לחפש, אז רואה הוא, שאין לו את האמצעים, שיביאו אותו למה שצריך להגיע, לעתים רואה הוא זאת מתוך חוסר יכולתו להבין אף את המטרה, שאליה הוא צועד. מטרתו נראית לו כמשהו מעורפל בקצה הדרך, שיודע הוא, שנמצאת היא היכן שהוא, והוא צריך להגיע אליה. אך חסר אונים הוא לנוכח אי בהירותה. רואה הוא, שאנשים אחרים איתם בה הוא במגע, מתאמצים ביתר שאת וביתר עוז ללכת בדרך זו, והוא יחד עם כולם עושה את הנצרך. אחרים, שרואים אותו פועל את הפעולות הנצרכות, אף הם חושבים כמוהו, וכך במעגל בלתי פוסק, מזינים אלו את אלו בהתניות חברתיות בלתי פוסקות וכולם הולכים בלי חשק לשום מקום. כך כלפי חוץ וכלפי פנים מנהיגים לצד חיי החברה הכפויים האלו, חיים של רצונות פגומים, של תאוות אפלות, שכל תכליתם תענוגות של אנוכיותם הקלוקלת. ויש שבעוז חוצפתם משלבים את תאוותיהם לכסף, כבוד וכו' בתוך ההתניות החברתיות, שאותן הם חיים בתוך חברה, שפועלת כלפי חוץ כמחפשי אמת, ולמטה מפני השטח, את
תאוותיה האפלות. יש שגם את אלו היא מנסה להסתיר.
אנו, שעוצרים לרגע מכל המולת הנפש הקלוקלת הזו, שמפעמת בכל אחד מאיתנו, מבקשים לצאת ממצב זה, כל עוד נפשנו בתוכנו. מבקשים אנו לייצב ולחדד את מטרת חיינו בעינינו, כדי שנוכל מתוך עוצמתה היא לצעוד מעבר להתניות החברתיות, מעבר לתאוות האפלות, אף מעבר לעצמנו, אם נצרך הדבר מאתנו.
ביאור הפסוקים
"ויגש אליו יהודה", אומר יהודה, שהוא בחינת מלכות, בחינת הרצון שבאדם, ליוסף, שהוא בחינת יסוד, בחינת הקב"ה. מה שאני בא ומבקש ממך, שתתן לי התקרבות לאמת, שתתן לי בהירות בהסתכלות על מטרת חיי, כי יודע אני, שכאשר המטרה תהיה ברורה אוכל לנטוש את כל השטויות בהן אני מצוי ולהתעלות מעל כל ההתניות להן אני נתון וללכת ישירות למטרה. עוד אומר האדם לקב"ה.....
"אל יחר אפך בעבדך", אין אני מבקש את אור התורה מטעם מותרות, אלא מטעם הכרחיות. שיודע אני שטוב לי מותי מחיי, שאלמלא כן לא הייתי ניגש בכזאת עזות מצח, בכזה חרי אף. כי אבדתי כל תקווה ואני בייאוש מוחלט ממצבי.
"כי כמוך כפרעה" בעיני. שאין אני רואה הבדל בינך לבין פרעה. כל רצונות הקדושה שלי מעורבבים עם רצונות הטומאה הנקראים פרעה. הכל נראה לי אותו דבר ואין אני יודע איך לצאת ממצבי זה. כאשר אני מניח את חשיבותו של הקב"ה בעיני על כף המאזניים, אין אני רואה הבדל בינו לבין פרעה. בא חבר לקרוא לי לשיעור תורה אני הולך איתו. בא חבר אחר לקרוא לי ללכת לדיסקוטק אני הולך איתו. אני לא יודע ולא יכול לברור בתוכי שום דבר. כאשר האדם מגיע לייאוש כזה, מתחיל להיות בֵּרור בתוך נפשו. אז מתגלה אליו דרך חיפוש. שואל הקב"ה אותו, דהיינו יש לו הארת מחשבה, הפועמת בתוכו כשאלה.
"היש לכם אב או אח", מתעוררת מחשבה, האם יש לי אב ממנו אני יכול לינוק אמת? אולי אח שיכול לקחת אותי עמו לאבי, כדי לבקש מוחין בשבילי בסוד אחים בכורים? שאולי תהיה המשכה שאולה, שתנתן לי מאוחר יותר? כאשר האדם מסתכל בתוכו במצבו זה, אומר הוא.
"ונאמר אל אדני,יש לנו אב זקן, וילד זקונים קטן, ואחיו מת, ויותר הוא לאמו, ואביו אהבו" אמנם יש לי אב, אך הוא זקן ולא מפרש בתוך נפשו אם זקן וכסיל, או זקן וחכם. ולגבי אח כלל לא עונה, אלא אומר בן זקונים לאב, שאין הוא מתייחס אלי, שאוכל לבקש דרכו. אין הוא מאוחה איתי, אין בינינו אחוה. אומר האדם, גם כאשר מחפש אני יסוד פנימי (אב) להשען עליו, אינני מוצא. אני גם לא באמת מוצא אח, דהיינו אדם שאיתו אני יכול להיות באיחוי, כדי שדרכו ואיתו אני אוכל לצאת מהאנוכיות שלי.
"ותאמר אל עבדך הורידהו אלי ואשימה עיני עליו". הקב"ה מבקש מהאדם, אף את אותו בן זקונים, אותה הבנה תורידו אלי. אל תחשיבוה כל כך. תורידו אותה במעלה מבחינת הסתכלותכם. שימו אותה במסגרת של תורה, במסגרת של השפעת נחת רוח לזולת. כך תהיה מחשבה זו נתונה לי ואוכל לתת לה חכמה ואת כל הטוב הצפון לה. האדם עונה.
"ונאמר אל אדני לא יוכל הנער לעזוב את אביו ועזב את אביו ומת". קורא האדם לבן הזקונים נער. כך רואה האדם את הרצון שמבקש הקב"ה להורידו אליו, כדי שישפיע לו מהחכמה, בחינת "עיני עליו". נער בבחינת מנוער ממצוות. בבחינת (*) "יצר לב האדם רע מנעוריו". זהו הרצון לקבל, שאין האדם מוכן להורידו בשום אופן, פוחד הוא שמא ימות אותו רצון. אך שוכח האדם וקשה לו להאמין, כפי שאומרים חז"ל, (*) "שאין זוכה בתורה אלא מי שממית עצמו עליה", על כן מזכיר לו הקב"ה.
"אם לא ירד אחיכם הקטן אתכם, לא תוסיפון לראות פני". דהיינו, אם לא תמיתו את רצונכם, כפי שאתם רואים אותו כנער, כנקודה נפשית שנותנת לכם להרגיש ערים, כך נותנת האנוכיות לאדם, אז לא תוכלו להיות עמי בבחינת פנים, אז אסתיר פני מכם, וכידוע הסתרת פנים היא ייסורים. ע"כ אין לכם ברירה, אלא ללכת בתורה ומצוות. גם אם נראית זו לכם כירידת רצונכם האחרון.
כל אחד, ראוי שיסתכל בתוך עצמו, מהו הרצון שעליו אינו מוכן לוותר.
"ויהי כי עלינו אל עבדך אבי, ונגד לו דברי אדני". כאשר הלכנו לסיבת הסיבות בתוכנו ואמרנו לו את מהלך נפשנו זה, חקרנו את הדברים מתוך הסיבות הפנימיות ביותר בהוויתנו, כך אדם צריך לחקור בתוך נפשו ללא פשרות, הגענו למסקנה המתבטאת באופן הבא.
"ויאמר אבינו שבו שברו לנו מעט אוכל". אינכם חייבים לראות את פני האדון. לא חייב את מלוא החכמה לקבל, אפשר להסתפק במועט. הוא מה שאומר האדם, כך טוב לי. אני לא צריך יותר. הרדמות זו של הנפש נראית סביבנו בכל מקום. אנשים לא רוצים להתקדם יותר. אינם רוצים לשאול שאלות "מיותרות", כי חוששים, שזה יכריח אותם לבצע. על כן מעדיפים כמו בת יענה להסתיר ראשם בחול. אולי אם לא יסתכלו, אז כל המציאות לא תהיה. אך המציאות נמצאת והחוקים פועלים. והמלאכה מרובה ואל לנו להיות עצלים, כי בעל הבית דוחק. והכל מתוקן לסעודה. שאם אנו לא נהיה מוכנים אז אוי לנו. כי הדיינים נפרעים מן האדם בין מדעתו ובין שלא מדעתו. כאשר אדם הולך בדרך זו, המציאות מכה בסופו של דבר על פניו במוקדם או במאוחר. כך הבינו האחים, אך יעקב אמר להם, לכו שברו את הקליפה ותגיעו לפרי.
"ונאמר לא נוכל לרדת, אם יש אחינו הקטן אתנו וירדנו. כי לא נוכל לראות פני האיש, ואחינו הקטן איננו איתנו". אין האדם יכול להתחמק, אי אפשר לומר אני לא צריך שלמות. מספיק לי מה שאני. הנפש הפנימית לא מסכימה. נוצרת מציאות, שמכריחה את האדם לפעול בדרך של אמת. אם לא בוחרים באמת היא באה כחוק מחייב. אי אפשר לקבל מעט.
"לא נוכל לראות פני האיש". אף לא כדי לקבל ממנו רק הארה מועטת. חייבים אנו להוריד את הרצון לקבל, את הרצון לאנוכיות יחד איתנו. אין דרך אחרת. אף אם זה קשה כקריעת ים סוף.
"ויאמר עבדך אבי אלינו ידעתם כי שניים ילדה לי אשתי". שוב חוקר האדם בתוך נפשו פנימה ומגיע למסקנה הבאה: שני רצונות יש באדם. רצון לקדושה ורצון לטומאה. רצון להשפיע נחת רוח לבורא ורצון לקבל לעצמו.
"ויצא האחד מאתי". במצבי אני רואה ומזהה כי רק רצון אחד, רצון להנאה עצמית. שום רצון להשפעה לא קיים בי. גם מה שלפעמים אני עושה פעולות של השפעה, זה כדי לקבל מכך הנאה. וגם אם זו לא מחשבתי לפני העשיה, לאחריה רואה אני, שזו היתה כוונתי.
"ואמר אך טרף טורף ולא ראיתיו עד הנה". אין לי תקווה להגיע לרצון להשפיע. נטרף אותו רצון. הוא לא במצב, שאפשר כבר להצילו. אני מיואש מכל תקווה שהיא, שאפשר להגיע לקדושה, לאמת, לשלמות. אף אם היתה לי תקווה, מציאות זו חלפה מהעולם. פעם בדורות קודמים אולי היה אפשר להגיע למשהו, אך אנחנו אין לנו כבר סיכוי.
"ולקחתם גם את זה מעם פני", אומר האדם בתוכו, אם גם את הרצון לקבל אני אסכן, אני אוותר על הנאותי החומריות, על הכבוד, על התאווה. מה ישאר לי, מה יתן לי חיות כלשהי. אתם אומרים, שזה זמני, שלאחר מכן אקבל חיי נצח, אך
"וקרהו אסון והורדתם את שיבתי ברעה שאולה" אאבד גם רצון זה. אאבד את כל חיותי. את כל חיי החברה שלי. את כל הכבוד שלו אני זוכה. אמות, ואפילו חצי תאוותי אינה בידי. וטוב לי צפור אחת ביד משתי צפורים על העץ.
"ועתה כבואי אל עבדך אבי, והנער איננו אתנו", פונה האדם אל הקב"ה בתחינה, בבקשה, בחוסר אונים. כאשר אני אבוא אל השרשים הפנימיים שלי, כאשר שוב אנבור בתוך תוכי, והרצון לקבל שלי איננו, והרי גם הרצון להשפיע איננו.
"ונפשו קשורה בנפשו". סיבת היותי מחוייבת ונובעת מהרצון לקבל. זו כל חיותו. כך נלחם האדם בשארית כוחותיו, כדי לא לוותר על הרצון לקבל.
"והיה כראותו כי אין הנער ומת", וזה מחויב שכאשר אין רצון לאדם אז הוא מת. כך באמת מרגיש אדם, שצריך לוותר על האנוכיות, על הרצון להנאה, ממש מוות.
כך ממשיכים הפסוקים, שמפאת קוצר היריעה לא המשכנו לפרשם. והולך פירושם על זאת הדרך בה פרשנו עד כה. ולאחר שמסתיימת התפילה של יהודה מעומק הלב ומראה הוא את ההכרח בענית התפילה. אז...
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2009 09:28 |
|
| |
פרשת השבוע על פי הרב אמנון יצחק
''וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה וַיֹּאמֶר בִּי אֲדֹנִי יְדַבֶּר נָא עַבְדְּךָ דָבָר בְּאָזְנֵי אֲדֹנִי וְאַל יִחַר אַפְּךָ בְּעַבְדֶּךָ'' (בראשית מד יח)
להכיר את האמת מתוך ההתרחשויות
מתוך דרשותיו של הרב אמנון יצחק שליט''א
אחז''ל: 'מצינו לשון הגשה משמשת לשלשה דברים... למלחמה שנאמר: ''וַיִּגַּשׁ יוֹאָב וְהָעָם אֲשֶׁר עִמּוֹ לַמִּלְחָמָה''. ('שמואל' ב י)... והנה יהודה כוון לשלשתם'. ('רבנו בחיי' כאן). שנגש גם למלחמה אם יעמוד יוסף על דעתו ולא יוותר ודבר אליו קשות כמבואר בפרשה. ויש להתבונן, באיזו טענה בא יהודה אליו כעת, הלא יהודה עצמו אמר לו: ''הִנֶּנּוּ עֲבָדִים לַאדֹנִי גַּם אֲנַחְנוּ גַּם אֲשֶׁר נִמְצָא הַגָּבִיעַ בְּיָדוֹ'' (בראשית מד). והוא עונה להם בעדינות גדולה: ''חָלִילָה לִּי מֵעֲשׂוֹת זֹאת'' ורוצה לקחת לעבד רק ''הָאִישׁ אֲשֶׁר נִמְצָא הַגָּבִיעַ בְּיָדוֹ'', א''כ מה אירע שבא לכלל כעס גדול כזה ונגש למלחמה? הלא דבר הוא?! אך הנה ידוע שעשרה הרוגי מלכות נדונו בשעתם למות במיתות משונות ואכזריות מאד ואחז''ל: 'חָלוּ וְזָעוּ וְנָעוּ כֻּלָּמוֹ. עַל רַבִּי יִשְׁמָעֵאל כֹּהֵן גָּדוֹל נָתְנוּ עֵינֵימוֹ. לְהַזְכִּיר אֶת הַשֵּׁם לַעֲלוֹת לַאֲדוֹנֵימוֹ. לָדַעַת אִם יָצְאָה הַגְּזֵרָה מֵאֵת אֱלֹקֵימוֹ' (מתוך הקינות ל'תשעה באב') שנתנו עיניהם בר´ ישמעאל והוא כהן גדול שידע שם המפורש — שיעלה למרום ויתוודע אם גזרה זאת היא מן השמים. ומצינו בחז''ל כמה פעמים שנתנו עיניהם במי שהיו צריכים להענישו ועשאוהו גל של עצמות. והתנאים כמו שהיו יכולים להשתמש בשם המפורש לעלות השמימה, היו יכולים ודאי גם להרוג את כל השונאים בהבטה אחת. וכונתם בזה כי רצו להתוודע, שאם אמנם הגזירה היא מן השמים יקבלו דין שמים עליהם וימסרו עצמם ואם לאו יתנגדו להם ואז היו עושים מכל השונאים עפר ואפר. ואכן כאשר ר´ ישמעאל עלה למרום 'טִהֵר רַבִּי יִשְׁמָעֵאל עַצְמוֹ וְהִזְכִּיר אֶת הַשֵּׁם בְּסִלּוּדִים. וְעָלָה לַמָּרוֹם וְשָׁאַל מֵאֵת הָאִישׁ לְבוּשׁ הַבַּדִּים. וְנָם לוֹ: קַבְּלוּ עֲלֵיכֶם צַדִּיקִים וִידִידִים. כִּי שָׁמַעְתִּי מֵאֲחוֹרֵי הַפַּרְגּוֹד כִּי בְזֹאת אַתֶּם נִלְכָּדִים' פגע במלאך גבריאל ושאל אותו ע''ז ויען גבריאל ויאמר: ''ידידי הצדיקים קבלו דין שמים עליכם''! כיון ששמע כן ירד והגיד לחבריו ומיד מסרו עצמם למיתה וקבלו עליהם דין שמים באהבה. עפי''ז נבין היטב כל הפרשה שעמדנו עליה, דהנה, מה שאמרו השבטים: ''הָאֱלֹקִים מָצָא אֶת עֲוֹן עֲבָדֶיךָ הִנֶּנּוּ עֲבָדִים לַאדֹנִי'' (בראשית מד). ודאי לא כיוונו על הגביע. וכמו שפירש רש''י: '''הָאֱלֹקִים מָצָא אֶת עֲוֹן עֲבָדֶיךָ'' - יודעים אנו שלא סרחנו אבל מאת המקום נהיתה להביא לנו זאת. מצא בעל חוב לגבות את חובו' ע''כ. והכונה היתה על מכירת יוסף... וראה אגב עד כמה מגיעה גדולתם וקדושתם של השבטים, דמזה שהודו רק בחטא של מכירת יוסף ולא זולת זה, הרי שבדקו וחקרו אחר מעשיהם במשך כל ימי חייהם ולא מצאו שום חטא ועון אלא זה של מכירת יוסף. ונתבונן נא אם אנחנו יכולים למנות כמה עבירות עברנו ביום אחד בלבד, כמה לשה''ר ורכילות הסתכלות אסורות והרהורים רעים וכו´ וכ''ש בשבוע ובחדש ושנה הרי יגיעו למאות ואלפים, 'אוי לנו מיום הדין אוי לנו מיום התוכחה'! ''וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל אָחִיו אֲבָל אֲשֵׁמִים אֲנַחְנוּ עַל אָחִינוּ אֲשֶׁר רָאִינוּ צָרַת נַפְשׁוֹ בְּהִתְחַנֲנוֹ אֵלֵינוּ וְלֹא שָׁמָעְנוּ'' (בראשית מב). כותב ה'ספורנו': שלא התוודו על עצם המכירה, כי בזה היו סבורים גם בשעה ההיא שהם צודקים, אלא כך אמרו: ''אע''פ שהיה רודף, מ''מ היה לנו לרחם עליו ''בְּהִתְחַנֲנוֹ אֵלֵינוּ'', על כן באה אלינו הצרה הזאת מדה כנגד מדה, שאנו התאכזרנו על אחינו משום כך מתאכזר עלינו כעת האיש הזה. ''וַיַּעַן רְאוּבֵן אֹתָם לֵאמֹר הֲלוֹא אָמַרְתִּי אֲלֵיכֶם לֵאמֹר אַל תֶּחֶטְאוּ בַיֶּלֶד וְלֹא שְׁמַעְתֶּם וְגַם דָּמוֹ הִנֵּה נִדְרָשׁ'', כלומר: אין חטא הנדרש עתה האכזריות בלבד כאשר חשבתם, אבל גם ''דָּמוֹ הִנֵּה נִדְרָשׁ'' שחטאתם לשפוך דם נקי שלא היה בן מות עי''ש. על כל פנים הגיעו כולם להכרה והתוודו על עצם המכירה שמכרוהו לעבד ומדה כנגד מדה נענשו להיות עבדים ולכן קבלו עליהם דין שמים ואמרו: ''הִנֶּנּוּ עֲבָדִים לַאדֹנִי''. אבל כשענה להם יוסף: ''חָלִילָה לִּי מֵעֲשׂוֹת זֹאת הָאִישׁ אֲשֶׁר נִמְצָא הַגָּבִיעַ בְּיָדוֹ הוּא יִהְיֶה לִּי עָבֶד וְאַתֶּם עֲלוּ לְשָׁלוֹם אֶל אֲבִיכֶם'', ראו בזה שאין כאן גזירה מן השמים להענישם עבור חטא מכירת יוסף, דא''כ היה צריך להיות בהיפוך שהם יהיו עבדים ובנימין שלא היה במכירתו יעלה אל אביו, לכן ''וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה'' – 'למלחמה'! שאם אין גזירת שמים רק מפני שאתה בעל בחירה, רצונך להרשיע, נעמוד כנגדך בכח! רואים אנו מכאן באיזה אמונה חזקה היו חיים השבטים הקדושים. וללמדנו שאם אירע איזה צרה או מחלה ח''ו, ידע האדם שאין העולם הפקר וכל דבר בא בהשגחה הפרטית וכשאחז''ל ('חולין' ז.): 'אין אדם נוקף אצבעו' וכו´, דבר קל ביותר אינו נעשה מעצמו ח''ו הכל מן השמים כמו שנאמר: ''מֵה' מִצְעֲדֵי גֶבֶר כּוֹנָנוּ'' (תהלים לז). הנה אחד יוצא מהבית ומכונית פגעה בו רח''ל ופשוט שאם היה יוצא רגע אחד לפני זה, או רגע לאחריו לא היה נפגע כלל, אבל ''מֵה' מִצְעֲדֵי גֶבֶר כּוֹנָנוּ'' שיצא בדיוק ברגע זה ושהמכונית תעבור ברגע זה. ולכן כשהשבטים הקדושים ראו הצרה הזאת עליהם ויודעים היו שאין בהם שמץ חטא אחר, התוודו ואמרו: ''אֲבָל אֲשֵׁמִים אֲנַחְנוּ''.. ''עַל כֵּן בָּאָה אֵלֵינוּ הַצָּרָה הַזֹּאת'' (בראשית מב). וכן יהודה ראה שנענש נוראות במשך כ''ב שנים אלו, כי נשא אשה ומתה וכן שני בנים מתו לו בצעירותם ותמר כלתו יושבת עגונה. ואח''כ המעשה בגדי עזים והוא פוסק לדינה ''הוֹצִיאוּהָ וְתִשָּׂרֵף'' (בראשית לח). ולבסוף הוצרך להודות בפני כל: ''צָדְקָה מִמֶּנִּי''! בזיון נורא אשר רק יהודה היה יכול לעמוד בנסיון כזה. מכל אלו הדברים הבחין יהודה כי עליו יש תביעה מיוחדת בשמים, היות והוא אמר לאחיו: ''מַה בֶּצַע כִּי נַהֲרֹג אֶת אָחִינוּ'' (בראשית לז). ושמעו אליו, אילו היה אומר להם נחזירהו אל אבינו היו ג''כ נשמעים לו, לכן: ''וַיֹּאמֶר יְהוּדָה מַה נֹּאמַר לַאדֹנִי מַה נְּדַבֵּר'' (שם מד). ועתה נתבונן עוד, הנה גבורתם היה להפליא כמבואר בחז''ל ('תנחומא' 'ויגש' ג): ש'כשהיה מבקש שתעלה חמתו, היה ממלא אפונדתו אפונין של נחושת ונוטל מהן ומכסכס בשיניו' וכל גבורי מצרים לא היו יכולים לעמוד בפניהם, עד כדי איום להחריב כל מצרים אם לא יחזירו להם את בנימין. וראה זה פלא! הגבורים הללו הראו כ''כ כח וגבורה שהרתיע כל גבורי מצרים וכל המדינה היתה בסכנת כליה, אמנם כל כוחם היה עד שלא ידעו את יוסף, אך מיד כשנתגלה אליהם ואמר להם: ''אֲנִי יוֹסֵף'' (בראשית מה). נמס כל גבורתם וניטל מהם כוחם ונעשו כאלמים לא יפתחו פיהם, ככתוב: ''וְלֹא יָכְלוּ אֶחָיו לַעֲנוֹת אֹתוֹ כִּי נִבְהֲלוּ מִפָּנָיו'' ופירש''י: '''נִבְהֲלוּ מִפָּנָיו'' - מפני הבושה'! עד כדי כך נפחדו נבהלו והתביישו ובמדרש 'תנחומא' )בראשית ה) אמרו: שמגודל הפחד והבושה 'מיד פרחה נשמתן' אלא שבא מלאך והחזירן. אכן גם כאן בעוה''ז אם האדם רק לא ילך בהליכות חייו ''כְּסוּס כְּפֶרֶד'' ויתבונן במעשי ה´ ויסתכל בעין חודרת בבריאה, הרי ימלא פחד מפני הדר גאון השי''ת ככתוב: ''שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם וּרְאוּ מִי בָרָא אֵלֶּה'' ('ישעיה' מ). כי באמת האדם אם יתבונן למטה כאן בארץ ג''כ מספיק לו להתפעל מאד, אלא מכיון שהוא נולד על הארץ וגדל בה ודורס תמיד עליה אין לבו מתעורר, לכן אמר הכתוב: ''שְׂאוּ מָרוֹם עֵינֵיכֶם'' כלומר: העלו עיניכם למרום שם עוד לא הורגלתם ''וּרְאוּ מִי בָרָא אֵלֶּה''! והנה אנו לא מתבישים כלל ואפילו לעבור עבירות רח''ל, אבל כ''ז מפני שהגוף הוא לבוש בשרי מסתיר וחוצץ בפני עיני השכל הזך היא הנשמה העליונה ולכן אין האדם מרגיש חרפתו כאן בעוה''ז וממלא בגאוה ובוז כל רצונו ותאוותיו, אבל כשהגוף ינוח ככתוב: ''וְיָשֹׁב הֶעָפָר עַל הָאָרֶץ כְּשֶׁהָיָה וְהָרוּחַ תָּשׁוּב אֶל הָאֱלֹקִים אֲשֶׁר נְתָנָהּ'' (קהלת יב), כשישאר האדם כפי מה שהוא עיקר האדם, היא הנשמה הקדושה, שכל נבדל בלא לבוש וכסות בשרי, אז הלא תרגיש בושתה במלוא המובן. וזהו משאחז''ל (בר''ר צג יא): 'ר' אלעזר בן עזריה אמר: ''אוי לנו מיום הדין אוי לנו מיום התוכחה. ומה יוסף הצדיק שהוא בשר ודם כשהוכיח את אחיו לא יכלו לעמוד בתוכחתו, הקב''ה שהוא דיין ובעל דין ויושב על כסא דין ודן כל אחד ואחד, עאכ''ו שאין כל ב''ו יכולים לעמוד לפניו'' '. וכמ''ש הר''י ז''ל ('אבות'): שעיקר הגיהנם הוא הבושה, אחרי שהנפש מזדככת בגיהנם של אש מתחיל הגיהנם של בושה, היינו: שהנשמה מתעטפת בבושתה וכל מה שהנשמה נבדלת יותר מהגוף מרגישה יותר הבושה מלפניו יתברך, לאמר: ''מה עשיתי איך לא היה פחד אלקים לנגד עיני'' וזהו מ''ש רבינו יונה: שהגיהנם היותר גדול וקשה, הוא הבושה. והנה השבטים הקדושים היו זכים וטהורים כל כך, שכיון שהרגישו בטעותם שטעו ביוסף ובמכירתו שחשבוהו לרודף וכעת ראו שהוא צדיק גמור, ''נִבְהֲלוּ מִפָּנָיו'' ונתביישו כל כך עד שפרחה נשמתם מחמת בושה, א''כ ק''ו כשיבוא הקב''ה ויוכיח את כל אחד ואחד לפי מה שהוא, על אחת כמה וכמה תשיג ותרגיש הנשמה הקדושה את הבושה מלפניו יתברך, 'אוי לנו מיום הדין אוי לנו מיום התוכחה'! ('לב אליהו')
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2009 14:12 |
|
| |
הנה על הפסוק, שיעקב אמר ליוסף "ועשית עמדי חסד ואמת" פירוש רש"י, חסד שעושים עם המתים, הוא חסד של אמת, שאינו מצפה לתשלום גמול. שמשמע, שהוא ביקש ממנו הטובה "אל נא תקברני במצרים" וביקש שיעשה זה חסד של אמת בלי שכר.
שזה יש להבין, הלא השכל מחייב, אם היה משלם לו עבור הטרחא, היה בודאי יותר בטוח שיעשה לו את זה, שכך נהוג בעולם, כשרוצים שהדבר יצא לפועל בכל שלימותו, אז נותנים תשלום יותר גדול. אם כן מדוע בחר לו הדרך השני, שיעשה עבודה בלי שום תשלום. ועוד יותר קשה לדברי רש"י על הפסוק "ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך" (ויחי שלישי). פירוש רש"י "ואני נתתי לך", לפי שאתה טורח להתעסק בקבורתי, "שכם אחד על אחיך", שכם ממש, היא תהיה לך חלק אחד יתירה על אחיך. אם כן זה הוא בסתירה של חסד של אמת, שמשמע בלי שום תשלום. וכאן הוא נותן לו תשלום, היינו "שכם אחד", היינו חלק אחד על אחיך.
הנה יש לפרש כל זה על דרך העבודה, שיעקב רמז לו ליוסף את סדר העבודה. הנה אנו רואים, שסדר העבודה, שניתן לנו תורה ומצות, הם נראים גם כן לכאורה בסתירה, היות מצד אחד אנו רואים, שחז"ל אמרו, שסיבת בריאת העולם היא מטעם שרצונו להטיב לנבראיו, היינו שהנבראים יקבלו ממנו יתברך טוב ועונג, היות שהבורא הוא שלם בתכלית השלימות, וכל מה שהוא ברא את הבריאה, הוא בכדי לתת להנבראים כל טוב, כמו שכתוב (מד"ר בראשית) "שהקב"ה השיב להמלאכים, בשעה שרצה לברוא את האדם, שאמר, שזה דומה למלך, שיש מגדל מלא כל טוב ואין לו אורחים, מה הנאה דעביד". נמצא, שכל מה שברא, היה הכל בשביל שהנבראים יקבלו טוב ועונג, ושירגישו את השגחתו יתברך, שהיא השגחת טוב ועונג.
ומצד ב', אנו רואים דבר, שהוא ממש להיפך ממטרת הבריאה, היינו, שנעשה צמצום והסתר, שאסור לקבל לתועלת עצמו, אלא כל מה שמקבלים יהיה לתועלת ה'. משמע מכאן, שעיקר עבודתנו הוא, שאנחנו נעבוד בשבילו. וזהו כמו שכתוב "ברוך הוא אלקינו, שבראנו לכבודו". היינו, שכל הבריאה היא רק לכבודו יתברך ולא בשביל הנבראים. ובגלל זה נתן לנו תרי"ג מצות, שנשמור אותם. וכמו שאמרו חז"ל "בראתי יצה"ר בראתי תורה תבלין", אמר הקב"ה. היינו, שהאדם אינו יכול לעבוד עבור תועלת ה', מטעם שיצה"ר מפריעו. לכן נתן לנו ה' תרי"ג מצות, הנקרא בלשון הזה"ק "תרי"ג עיטין" (היינו עצות), שע"י נוכל לעבוד לתועלת ה'. נמצא לכאורה, שזהו ממש להיפך ממטרת הבריאה, שהיא להטיב לנבראיו.
והענין הוא, שאנו צריכים להאמין במה שאומר האר"י הקדוש וזה לשונו, "וכאשר עלה ברצונו הפשוט לברוא העולמות, ולהאציל הנאצלים, להוציא לאור שלימות פעולותיו". ובאו"פ בתלמוד עשר הספירות חלק א' בתחילתו מבאר שם, שענין "שלימות פעולותיו" פירושו, שהטוב והעונג מה שיש במחשבתו יתברך לתת להנבראים, שתהיה בהם שלימות, היינו שלא ירגישו בחינת בושה בעת קבלת הטוב ועונג, זה נקרא "שלימות פעולותיו". נמצא, שהצמצום שהיה, שאין האור מאיר אלא בזמן שהנבראים יעשו הכל לשם שמים, היינו לתועלת ה', אז תהיה מציאות, שיקבלו טוב ועונג, ולא תהיה שום בושה. וזהו תיקון של צמצום, שצריכים לעבוד הכל לשם שמים ולא לתועלת עצמו. נמצא לפי זה, כי כל מה שאנו צריכים לעבוד לתועלת ה', זהו רק לתועלת עצמנו, היינו, שע"י זה אנחנו נוכל לקבל את הטוב ועונג בשלימות, בלי שום אי נעימות של נהמא דכסופא. וזה נקרא "להוציא לאור שלימות פעולותיו", היינו הפעולה שהוא רוצה להטיב לנבראיו, שתהיה בשלימות, בעת שהנבראים יקבלו את הטוב ועונג.
נמצא לפי זה, שאין שום סתירה בין מטרת הבריאה, שהיא להטיב לנבראיו, כלומר שהמטרה היא, שיהיה טוב להנבראים, ולא חס ושלום שהבורא רוצה שיעבדו בשבילו, אלא הכל בשביל הנבראים, ולא שום דבר לתועלת הבורא, כי אינו חס ושלום בעל חסרון. ועוד יותר מזה, הוא היה רוצה, שיהיה כל כך טוב להנבראים, עד שירגישו את עצמם בטוב, שלא ירגישו אי נעימות בעת קבלת הטוב ועונג. היות לפי הכלל, שכל מי שאוכל לחם חסד, הוא מתבייש, והבורא היה רוצה להציל אותם מבושה זו, לכן עשה בגלל זה תיקון, המכונה "צמצום והסתר", היינו, שכל זמן שאין להם התיקון, שעושים הכל לשם שמים, לא יוכלו לקבל את הטוב ועונג, מטעם שנעשה ההסתר הזה, בכדי אח"כ, כשעושים הכל לתועלת ה', אז נמצא, שהטוב ועונג מה שהם רוצים לקבל ולהנות, הוא רק לתועלת הבורא, ממילא הם ניצולים מבחינת הבושה, הנהוגה בהמקבל פרנסה מאחרים, בתור מתנת חינם. היוצא מהאמור הנ"ל, שאין שום סתירה בין מטרת הבריאה, שהיא להטיב לנבראיו, היינו לתועלת הנברא, לבין תיקון הבריאה, שצריכים לעבוד הכל לתועלת ה' ולא לתועלת עצמו, שזה הוא גם כן לתועלת הנבראים, ולא חס ושלום שהבורא צריך, שיעבדו בשבילו ולתת לו מה שהוא, אלא הכל לתועלת הנבראים.
ובהאמור יש לפרש מה ששאלנו, מדוע אמר יעקב ליוסף, שיעשה עמו "חסד של אמת". הכוונה כאן על ענין, שיעקב סידר סדר העבודה, שיש לפנינו לעשות כאן. והוא רמז לו את סדר של תיקון הבריאה וענין מטרת הבריאה, שהם שניהם כוונה אחת, היינו לתועלת הנבראים. לכן התחיל לומר לו, שצריכים להתחיל בעבודה על דרך "חסד של אמת", היינו בלי שום תמורה, אלא הכל יהיה לא לתועלת עצמו, אלא הכל לתועלת ה', כמו שמובא בספר מתן תורה (בתחילתו), שענין מה שהאדם עובד לתועלת הזולת, צריך להיות גם כן מטעם מצות ה', היינו כל מה שהאדם עושה, צריך להיות לתועלת ה'. וממילא הוא דבוק, בכל מעשה שהוא עושה, עם ה'. ואחר כך רמז לו, שזה שצריכים לעבוד לתועלת ה', הוא בכדי שיצמח מזה תועלת עצמו. כלומר, שאם באמת האדם עובד לתועלת ה', ואינו רוצה שום דבר לתועלת עצמו, אז הוא בא לידי דרגה, שהוא רוצה לתת משהו להבורא, שיהנה. ואז הוא רואה, שרק בדבר אחד הוא יכול להנות להבורא, בזה שיקח ממנו את הטוב ועונג, כי בגלל זה ברא את הבריאה. לכן הוא רוצה להנות את הבורא. ובטח מה שהאדם נהנה יותר ממתנת המלך, בטח שיש להמלך יותר תענוג.
כדוגמת, מי שנותן מתנה לחבירו, דרך העולם הוא, אם המקבל מתנה משבח את המתנה שקיבל מחבירו, חבירו יותר נהנה. ואם המקבל מתנה אומר לו, המתנה שנתת לי, אין לי כל כך צורך בה, בטח חבירו אינו נהנה מזה, אלא להיפך, עד כמה שהמקבל המתנה מרגיש בצורך המתנה, אז הנותן יותר נהנה. וזה מתבטא בשיעור התודה שנותן המקבל להנותן. לכן, עד כמה שהאדם משתדל להנות יותר מהטוב והעונג שהבורא נתן לו, בטח שיש יותר נחת רוח למעלה, מזה שהתחתון נהנה יותר. לכן לאחר שיוסף קיבל על עצמו את העבודה בע"מ להשפיע בלי שום תמורה, אז כבר צריך לקבל את הטוב ועונג, על מה שעבד בע"מ להשפיע. לכן כתוב, שיעקב אמר לו "ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך". "שכם" נקרא חלק אחד יתירה על אחיך, כפירוש רש"י, לפי שאתה טורח להתעסק בקבורתי, היינו, היות שאז קבלת על עצמך לעבוד בלי שום תמורה, אם כן עתה הגיע הזמן, שאתה תקבל את התשלום, היינו חלק האור והשפע הצריך להתגלות על העבודה של בע"מ להשפיע. כי עיקר העבודה בע"מ להשפיע, היה רק לצורך זה, שיוכלו לקבל טוב ועונג בלי בושה, כדרך מקבלי מתנות בחינם. וענין מה שכתב לשון "שכם אחד", יש לפרש על דרך שפירש אאמו"ר זצ"ל, על מה שכתוב אצל שאול המלך, שהיה, "משכמו ומעלה גבוה מכל העם" (שמואל א' ט'), שהפירוש הגשמי הוא, שהוא היה גבוה מכל העם עם ראש, כלומר, שהראש שלו היה גבוה מכל העם. ואמר, כי ברוחניות מתחלקים המדרגות לראש וגוף, ש"גוף" נקרא, שעדיין אין בו שלימות, ו"ראש" נקרא, שכבר יש לו שלימות. שענין שלימות יש לפרש, שכבר זכה לבחינת תיקון הבריאה, המכונה כלים דהשפעה. זאת אומרת, במעשים של כלים דהשפעה, הוא כבר יכול לכוון בע"מ להשפיע, שזה נקרא שהוא זכה לאור דחסדים, המתלבש בכלים דהשפעה. וכמו כן כבר זכה למטרת הבריאה, היינו שהוא כבר יכול לשמש עם הכלים דקבלה בע"מ להשפיע, שזה מכונה, שכבר זכה לאור החכמה. נמצא, ש"משכמו ולמעלה", הכוונה היא, שכבר זכה לבחינת שלימות, הנקראת בחינת ראש. ועל דרך זה יש לפרש, מה שיעקב אמר ליוסף "ואני נתתי לך שכם אחד על אחיך", היינו כנ"ל, שע"י זה שקיבל את עבודתו בבחינת חסד של אמת, היינו בלי תשלום, זכה אח"כ להשלימות להשתמש עם כלים דקבלה ע"מ להשפיע, היינו שזכה לב' דברים ביחד: א) הוא תיקון הבריאה, ב) הוא מטרת הבריאה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2009 14:14 |
|
| |
מתוך דרשותיו של הרב אמנון יצחק שליט''א
וברש''י: 'חסד שעושים עם המתים הוא חסד של אמת שאינו מצפה לתשלום גמול'. וראה עוד במדרש ('מדרש רבה' 'בראשית' צו ה): 'וכי יש חסד של שקר? משל הדיוט אומר: ''מית בריה דרחמך טעון, מת רחמך פרוק'' א''ל: ''אם תעשה לי חסד לאחר מיתתי הוא חסד של אמת'' '. והיינו: שכל החסדים שאדם עושה יתכן שאינם של אמת, מפני שמטרת עשייתו היא כדי לקבל גמול ושכר ע''ז ורק ה'חסד שעושים עם המתים' יש לקרואתם 'חסד של אמת'.
והדברים מתמיהים: היאך חשד יעקב אע''ה את יוסף הצדיק, שכל עשיית החסד על ידו אינו של אמת ולכן הוצרך לבקשה מיוחדת שהפעם יעשה עמו 'חסד של אמת' וכאילו חשש יעקב שיוסף לא ירצה לעשות עמו חסד, כיון שעם המתים אינו מצפה לקבלת גמול, נמצא שכל חסדי יוסף הצדיק היו רק למען קבלת שכר?! והלא יוסף הצדיק הוא אשר זן ופרנס את כלל ישראל בנאמנות רבה לאין שעור. וכדחזינן שבעת שאנו מבקשים תפילה מהקב''ה אודות פרנסה אמרינן: 'פרנסנו כיוסף הצדיק'?
הרי לנו שזו צורת הפרנסה הטובה ביותר שיכולה להמצא והרי יוסף בעצמו אמר: ''אַל יִחַר בְּעֵינֵיכֶם כִּי מְכַרְתֶּם אֹתִי הֵנָּה כִּי לְמִחְיָה שְׁלָחַנִי אֱלֹקִים לִפְנֵיכֶם'' ('בראשית' מה). דהיינו: שהוא השליח שעשה השי''ת כדי לפרנס את ישראל ''לְהַחֲיוֹת לָכֶם לִפְלֵיטָה גְּדֹלָה'', הרי לנו שיוסף הצדיק הוא הבעל חסד הגדול וא''כ היאך אפשר לחשוד בו שכל מעשיו והנהגתו היו רק חסד של שקר ונעשים רק כדי לקבל שכר?
וביותר יש לראות גודל מדת חסדו של יוסף, לא רק בענין של פרנסת כלל ישראל, אלא עוד בבית האסורים היה כל מציאותו רק בקשת חסד: ''וַיָּבֹא אֲלֵיהֶם יוֹסֵף בַּבֹּקֶר וַיַּרְא אֹתָם וְהִנָּם זֹעֲפִים: וַיִּשְׁאַל אֶת סְרִיסֵי פַרְעֹה אֲשֶׁר אִתּוֹ בְמִשְׁמַר בֵּית אֲדֹנָיו לֵאמֹר מַדּוּעַ פְּנֵיכֶם רָעִים הַיּוֹם''? ('בראשית' מ). חזינן גודל מדת ההטבה שהיתה בו, שבעת שרואה ב´ שרים גוים ופניהם זועפים שואלם: ''מדוע זאת''? והכל כדי להיטיב להם ולמנוע מאתם צער ועגמת נפש ועל אף כל זאת עדין יתכן שאין זו 'חסד של אמת'.
הרי לנו להדיא דאין לו לאדם ואפילו הגדול שבגדולים כיוסף הצדיק להיות בטוח וסמוך במעשיו ועדין יש עוד מקום לחשוש שכל מעשיו נובעים מנגיעות ואין חסדו אמת, אלא חסד של שקר! ובאמת דהוא פשוט שהרי נאמר: ''כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו'' ('בראשית' ח). וכאשר הקב''ה מעיד עליו שהוא ''רַע'' הרי זה ''רַע'' בלא תכלית. והיינו: דק מן הדק שאין לנו כלל אפשרות להכיר ולהרגיש את מציאות ה''רַע''.
והיינו דכתיב: ''כִּי אַתָּה יָדַעְתָּ לְבַדְּךָ אֶת לְבַב כָּל בְּנֵי הָאָדָם'' ('מלכים' א ח). רק הקב''ה מכיר מציאות לב האדם ואילו אנו מסוגלים לטעות ולחשוב שהכל קדוש וטהור והיינו: שמבקשים מהשי''ת לעבדו בלב שלם למען 'לֹא נִיגַע לָרִיק וְלֹא נֵלֵד לַבֶּהָלָה', שיתכן ולאחר כל העבודות עדין מעשיו נעשים 'לָרִיק' ו'לַבֶּהָלָה' ורק בעת שעובר בלב שלם אזי יש לו תקוה שעבודתו תשא פרי ותהא ראויה בעיני השי''ת.
ונראה בחז''ל ('בבא מציעא' קז:): '''וְהֵסִיר ה' מִמְּךָ כָּל חֹלִי'' זו עין (רעה). רב לטעמיה: דרב מסיק לבי קברי, עבד מאי דעבד, אמר תשעין ותשעה בעין רעה ואחד בדרך ארץ'.
וברש''י: 'יודע היה ללחוש על הקברות ולהבין על כל קבר וקבר באיזה מיתה מת, אם מת בזמנו אם בעין רעה'. חזינן, כמה רבים המה בעלי עין רעה ורובא ככולא מתים מחמת עין רעה.
ומעתה פשוט כמה קשה להיות מבעלי 'חסד של אמת', שכיון שמונח בטבע האדם עין רעה, נמצא שכל פעולותיו ומעשיו מודרכים על ידי העין רעה ואינו חפץ כלל בטובת חברו, לכן כמעט לא יתכן פעולת חסד אמיתית וע''כ דכל חסדיו נעשים רק למען טובת עצמו שמצפה לתשלום גמול ואין זה 'חסד של אמת' ולכן הוצרך יעקב לבקשה מיוחדת מיוסף שיעשה עמו 'חסד של אמת'. '''טוֹב עַיִן הוּא יְבֹרָךְ'' ('משלי' כב) זה משה רע''ה' ('מדרש תנחומא' 'וזאת הברכה' א). מבואר, שרק משה רבנו ע''ה זכה להיות נכלל בקרב טובי עין ואילו שאר בני אדם מעשיהם נובעים מעין רעה.
ומעתה עלינו לבדוק בכל מעשינו האם נובעים מכח הטוב או מכח החומר, כי זאת עלינו לדעת שיש באדם כח החומר. ואור הנפש והשכל צריך לכוף את כח החומר ואין זה מן הדברים הקלים, כי מטבע ברייתו ספוג ברע וכל שנות חייו הראשונות מתפתח בנין הרע ללא כל מפריע וכל זה חייב להתכופף כנגד אור הנפש. ובודאי שעבודה קשה מוטלת עלינו וממילא פשוט שבשעה שמתעורר בקרב האדם מחשבה קטנה או הרהור של נגיעה, הרי ודאי שכח הרע פועל פעולתו ומעשיו מונחים על ידי כח הרע.
יודעים אנו שלמוד המוסר ושמיעת דברי מוסר וחכמה קשים המה מאד ורבים נמנעים מלמוד המוסר והסבה לכך: כי בטבע בריאתו חושב כל אחד שמעשיו נכונים והגונים ואין בהם כל חסרון ופגם ואילו למוד המוסר מראה לנו פנים חדשות שאין הדברים כן וכל מעשינו ופעולותינו טעונים בדיקה ובחינה ולכן מונעים עצמנו מלמוד המוסר וסבורים אנו שע''י זה יוצדקו מעשינו. ונראה לי לדמות זאת לאדם החושש מרעמים וברקים ומרוב חששו טומן ראשו תחת השמיכה, הנעלה על דעתנו שאי ראיית הברק תמנע מאתו את הסכנה.
כן אף בזה אי למוד המוסר לא ישנה את האמת בדבר מצבו הנכון של האדם וכן היה הסבא מקעלם ז''ל אומר: וכי העני שידמה בנפשו כי עשיר הוא יעשה עי''ז לגביר? הלא פשוט שאי ידיעת האמת לא משנה את האמת! וכי משום שלא נדע שיתכן ויהיה אדם גדול כיוסף הצדיק ומ''מ דרוש עבודה מיוחדת שיהיה מעשיו 'חסד של אמת', האם עי''ז יהיה מעשיו 'חסד של אמת' וכן בשאר הענינים.
ולדוגמא נעיין ונראה היאך למדונו חז''ל מהות ענין השוחד, ''כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר פִּקְחִים'' ('שמות' כג). ולשון שוחד פירושו: חד. שבעת שיש לאדם נגיעה מתבטלים כל הכונות והמטרות האחרות וכל מעשיו מודרכים רק ע''י הנגיעה. ואל נחשוב שדוקא נגיעה גדולה, נקראת נגיעה. ראה בגמרא ('כתובות' קה:) שאף דבר קל הופך את האדם לנוגע, כאחד שהוריד נוצה מעל כתפו של הדיין 'א''ל: ''פסילנא לך לדינא'' ' עי''ש.
הגרי''ס זצ''ל היה אומר: שכל אדם הוא דיין על עצמו לשפוט ולדון כל מעשיו והנה האדם כולו מלא שוחד, שהשוחד הגדול ביותר הם רצונותיו של האדם, שאינו רוצה לטרוח ולעמול נגד רצונו וא''כ היאך יוכל לשפוט ולדון את מעשיו מהיכן נובעים אם מכח הטוב או מכח הרע ומעתה באין דין ואין דיין הרי פשוט שיתכן שכל מעשיו יהיו לריק ולבהלה, שמכיון שאינו שופט נכוחה את מעשיו אינו יודע מטרתם וסיבת עשייתם.
ראו כמה רחוקים אנו מהבנת יסודות התורה, שאנו סבורים שכל מעשינו ראויים וכשרים וכולם מודרכים ע''י יראת שמים ואיננו מבינים שמלאים אנו נגיעות והם המדות כולם ורק הם המנחים אותנו בכל פעולותינו ולכל זה ניתן לנו למוד המוסר ללמדנו מה האמת והיאך לברוח מן השקר.
ובדרך זה יש לבאר דברי המדרש: בשעה ששלח יוסף לבקש מיעקב אבינו שירד מצרימה חשש יעקב ואמר: 'מה אבא היה להוט אחר גרונו, אף אני להוט אחר גרוני' (בר''ר צד ה). יעקב חשד בעצמו שמא הסבה לירידתו למצרים היא מחמת תאות העוה''ז שנמצא בו, שאף הגדול שבגדולים אסור לו להיות בטוח בעצמו, אלא עליו תמיד לעשות בדיקות על בדיקות ולחשוש שמא כח החומר והרע שנמצא בו נתן מקום לנגיעה לפעול את פעולתה ורק ע''י עבודה מתמדת בבקוש ומשמוש במעשיו, יזכה להיות אלו שמעשיהם אינם 'לָרִיק' ופירות מעשיו לא נולדו 'לַבֶּהָלָה'. ('אור יחזקאל').
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2009 14:17 |
|
| |
בס"ד
פרשת וַיְחִי
"וַיְחִי יַעֲקֹב בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, שְׁבַע עֶשְׂרֵה שָׁנָה; וַיְהִי יְמֵי-יַעֲקֹב, שְׁנֵי חַיָּיו--שֶׁבַע שָׁנִים, וְאַרְבָּעִים וּמְאַת שָׁנָה(מז,כח)".
ויחי יעקב – רש"י מפרש - למה פרשה זו סתומה לפי שכיון שנפטר יעקב אבינו נסתמו עיניהם ולבם של ישראל מצרת השעבוד שהתחילו לשעבדם, ד"א שבקש לגלות את הקץ לבניו ונסתם ממנו.
בספר בראשית יש שני פרשיות שנקראות בשם חיים, חיי שרה והפרשה שלנו ויחי, הפרשות נקראות בשם של חיים אך למעשה מדובר בסיפור פטירתם של שרה אימנו ויעקב אבינו, רבותינו באים ללמד אותנו כלל , שכל מי שבנה משהוא בעולם הזה חייו נקראים חיים, שרה ויעקב הם חלק עיקרי בבניין העם היהודי שרה שהייתה עם אברהם אבינו לאורך כל השנים וגירה את הנשים וכך זכתה לגרום לרבים להכיר במלכות שמים ושיש בורא לעולם חייה נקראו חים שלמים כי היא באמת חיה חיים רוחנים ומי שחיי חיים רוחנים וכל חייו הם למען שמו יתברך חייו נקראים חיים, כמו כן יעקב אבינו שעבר קשיים רבים לאורך כל חייו ומתוך הקשיים האלו הוא "נבנה" הביא לעולם את 12 השבטים ואותם הוא גידל ונתן את כל כולו למענם ולכל אחד אנו קוראים פרשה הוא הגדיר את תפקידו באומה היהודית מה הזהות שלו לאיזה שורש נשמה הוא שייך ומה תפקידו בעולם הזה למען כל עם ישראל.
אנו גם חיים את חיינו וכל אחד יש לו תפקיד בעולם הזה , לא נבראת כדי להיות "שיפוצניק" אפשר להביא אחד כזה גם מעזה ואפילו לא בשביל להיות "מתכנת מחשבים" הרי יש רבים כאלו בהודו, כל התפקיד של האדם בחיים הוא לקיים בנו את הפסוק:" סוֹף דָּבָר, הַכֹּל נִשְׁמָע: אֶת-הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת-מִצְוֹיתָיו שְׁמוֹר, כִּי-זֶה כָּל-הָאָדָם"(קוהלת יב,יג), וכשם שרש"י מפרש - מה שתוכל עשה ולבך לשמים, ואת מצותיו שמור כי זה כל האדם - כי לדבר הזה נברא כל האדם. אדם צריך להתפרנס ולהיות בעל תפקדי מסוים אבל עליו לזכור שלא משנה במה הוא עוסק כל המהות שלו היא לקדש שם שמים ולעשות את רצון הבורא באותה נקודה שהוא נמצא בה בחיים ומשם הוא צריך "לצמוח".
יכול להיות שאתה עובד בתור "שיפוצניק" והעבודה שלך היא לא קלה פיזית אבל התפקיד שלך בעולם הוא לעבוד בתחום שאתה עוסק בו ולקדש שם שמים בזה שאתה עוזר לאחרים מתנהל ביושר מול הלקוחות שלך ודואג לחנך את ילדך במוסדות חינוך דתיים, וכנ"ל בכל מקצוע ברגע שאת "מבטל" עצמך למען רצונו של הקדוש ברוך הוא אתה זוכה לחיים אמתיים, והחיים שלך נקראים חיים, יעקב אבינו עבר קשיים רבים והבליג וקיבל הכול באהבה מבורא עולם ובזכות זה הוא ממנו יצאו 12 השבטים.
יעקב מבקש להסביר לשבטים מה הוא תפקידם בחיים ומה היעוד של כל שבט ומה צופה לו העתיד וכך יהיה ניתן לבנות את העם ולא אחרת .
כך הדבר בחיים אדם צריך להבין מה תפקידו ולאן הוא שייך ומנקודה שהוא נמצא בה שמה שהוא צריך לקדש שם שמים, אבל הבעיה אצל רבים שהם מנסים לשנות סדרי בראשית ולפעול כנגד התפקיד שיועד להם בחיים ומחפשים משהוא אחר ובסופו של דבר הם מפסדים את החיים שלהם.
יהיה רצון שנזכה לחיות חיים רוחנים אמיתים.
שבת שלום!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 14:04 |
|
| |
בס"ד
פרשת שְׁמוֹת
"וַתִּירֶאן הַמְיַלְּדֹת, אֶת-הָאֱלֹהִים, וְלֹא עָשׂוּ, כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵיהֶן מֶלֶךְ מִצְרָיִם; וַתְּחַיֶּין, אֶת-הַיְלָדִים"(א,י,ט).
עם ישראל נמצא בארץ מצרים בתהליך של שיעבוד קשה מאוד והסוף לא ברור לעין, יש אומנם אמונה במושיע שאמור להיולד ולגאול את עם ישראל מצרותיו אך הקושי של העבודה הפיזית גורם לעם להתייאש ואף לפרוש מנשותיהם , למרות כל הקושי הנשים שבזכותם אנו נגאלנו מארץ מצרים , בזכות אותם נשים צדקניות שלקחו עופרת ושפשפו אותה עד שהם קיבלו אפשרות להביט בה כמו במראה ולקחו בוץ והשתמשו איתו לאיפור הכינו דגים מובחרים וניגשו לבעלים במהלך העבודה ולעודד אותם , נתנו להם לאכול דאגו להיראות יפה כדי למצוא חן בעיני בעליהם ולשמח אותם, ההשתדלות הזו עזרה מאוד והנשים זכו להיפקד בילדים ואף המדרשים מספרים שנולדו 6 תינוקות לכל אישה ולא רק זאת באופן טבעי שאישה למשל יולדת תאומים בד"כ המשקל שלהם קטן מכיוון שהם שנים ברחם אחד, אבל אצלם הנס היה שנולדו 6 תינוקות בריאים ובמשקל טוב לתינוק, הלידה הייתה טבעית ללא סכנות ואף היה יורד מלאך שדואג לקלח את התינוקות להלבישם ואף להאכיל אותם וכך הגיע היום שבו נולד מושיען של ישראל משה רבנו, עמרם אביו של משה רבנו זכה להיות אבא לבן כזה מכיוון שהוא היה ידוע במידת הענווה שלו וזה מה שזיכה אותו לזכות הגדולה הזו של להיות אבא של אהרן הכהן הגדול מרים הנביאה ומשה רבנו, שאדם בעל מידת ענווה הוא זוכה לישועה מבני משפחתו.
עם ישראל במצרים סבל מאוד וחיכה כבר לישועה שתבוא ותיגאל אותם ,וכך גם אנו נמצאים, ומצבנו לא שונה מהקושי של עם ישראל במצרים וגם אנו נמצאים ב"ה בערב הגאולה הקרובה , אנו מחכים לבואו של "ינון ואליה" , כדי שתבוא הישועה עלינו ללמוד מאבותינו הקדושים שחיו במצרים ולעשות את ההשתדלות שלנו לזירוז הגאולה.
"אין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף" כך אומרת הגמרא במסכת עבודה זרה עמוד ה' דף א', יש מניין מסוים של נשמות שצריכות לבוא לעולם ורק אז תבוא הגאולה ב"ה , ולכן שנולד ילד בעם ישראל השמחה היא גדולה כי כל ילד מזרז את הגאולה ובואו של משיח צדקנו.
הקושי בהולדת ילדים קשה היום לא פחות ממה שהיה בארץ מצרים אך למראית העין נראה שהקושי היה גדול יותר בארץ זרה מאשר בא"י בד"כ מהגרים בחו"ל לא מביאים לעולם ילדים כמו בארצות המוצא שלהם כי קיים קושי רב, במצרים היה קושי של עבודה קשה גזרות קשות מצד פרעה ומיסים רבים וזה לא מנע מעם ישראל להתרבות וזה הביא את הגאולה.
אנו נמצאים בתקופה כלכלית לא קלה ושיקולים של הולדת בן משפחה נוסף מעלים מחשבות כלכליות של איך נסתדר ומאיפה עוד כסף לעוד ילד , הבית קטן, ברכב יש רק 3 מושבים מאחור, אני ממש כבר מבוגר וכ"ו...
עלינו ללמוד כלל חשוב שלמדתי מרבי היקר שבכל מה שקשור לילדים, כסף לא משנה את המצב גם אם יש כסף או חסר חס ושלום בבית , מה שמביא את הברכה בחיים ואיתה גם ברכה הגשמית היא האישה והילדים, יש רבים שמחכים עם חתונה עד שיהיה להם מספיק כסף, אבל האישה היא הברכה של האדם והיא זו שמביא לו את הברכה בתחום הגשמי, וכל ילד פותח עולם חדש של מזל טוב למשפחה וכל ילד בא עם "כיכר הלחם" שלו בידו, ואנו רואים את ניסי הנסים שהקב"ה עושה איתנו במהלך ההיריון והלידה ואיך שלמרות מה שנראה ע"פ הטבע לא הגינו נולד ילד וברוך השם לא חסר לו כלום.
הבאת ילד נוסף היא ההשתדלות של כל אחד לגאול את עם ישראל מצרותיו, עדיף לוותר על הנוחות שלנו למען עם ישראל כולו ולגרום לבואו של המשיח במהרה אמן.
שבת שלום!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 23:20 |
|
| |
הנה כתוב, "וכאשר יענו אותו, כן ירבה, וכן יפרוץ, ויקוצו מפני בני ישראל" (שמות א'). משמעות הפסוק, משמע "וכאשר יענו אותו", היינו בשיעור ש"יענו אותו", כן באותו שיעור "ירבה ויפרוץ". נראה, כאילו זה תנאי, שאי אפשר להיות פריה ורביה בעבודה, מבלי שיש מקודם התשתית של עינויים. ולהבין את הנ"ל, צריכים לדעת את העיקר שלנו, היינו מה היא מהותינו. וכפי שמבואר בהקדמות, היא רק הרצון לקבל שלנו. ובטח מה שהרצון לקבל ממלא את מבוקשו, המילוי לא נקרא עבודה, כי עבודה נקראת מה שמקבלים עליה שכר. זאת אומרת, עבודה נקראת פעולות מה שהאדם מוכן לוותר עליהם, והוא עושה אותם, רק מטעם אין ברירה, היות שהוא משתוקק לקבל איזה שכר. ושכר נקרא, לדבר שמשתוקק. וכל חפצו ורצונו הוא לדבר זה. והשתוקקות אמיתית נקראת, שדבר זה נוגע ללבו, עד כדי כך, שאומר "טוב לי מותי מחיי", אם לא תהיה לו האפשרות להשיג.
נמצא, שאם אין לו עינויים ומכאובים, בזה שחסר לו את הדבר, למה שהוא משתוקק, אין זה נקרא השתוקקות. ובשיעור היסורים, כך היא נמדדת מידת ההשתוקקות שלו. לכן יוצא לפי זה, אם האדם רוצה לקבל איזה מילוי, מוכרח להיות לו מקודם חסרון. כי אין אור בלי כלי, ואין יכול למלאות עם משהו, אם אין חסרון. כדוגמת, אין אדם יכול לאכול בלי תאוה, ולהנות מהמנוחה בלי עייפות.
לכן, אם אין האדם סובל יסורים, ממה שהמצרים שבתוך גופו מצערים אותו, אם הוא לא רוצה לשמוע בקולם, וללכת בדרך שהיא לא לרצונם, כי שורש הקבלה שבאדם, הנקרא "אהבה עצמית", הוא בחינת מצרים, כי הגם שיש הרבה אומות, שבאופן כללי נקראות "שבעים אומות", שהם הלעומת דקדושה, שהם ז' ספירות, וכל בחינה כלולה מעשר, זהו המספר של ע' אומות. ולכל אומה יש לה תאוה משלה המיוחדת לבחינתה. וקליפת מצרים, היא קליפה כללית, ששם נפלו ניצוצין דקדושה, שעם ישראל, שהיה במצרים, היו צריכים לתקן אותם. ואז צריך להיות מקודם כאב ומכאוב, בזה שהם לא יכולים לצאת משליטתם, כמו שכתוב "ויאנחו בני ישראל מן העבודה, ויזעקו, ותעל שועתם אל אלקים מן העבודה, וישמע אלקים את נאקתם".
ויש לדייק בזה שכתוב "מן העבודה" שתי פעמים. צריכים לפרש, שכל האנחות היו מן העבודה, היינו שלא יכלו לעבוד לשם שמים, אלא היו היסורים שלהם, היינו מזה, שהעבודה שהיו עושים, לא היו יכולים (לעשותה) לשם שמים, מסיבת קליפת מצרים. ומשום זה כתוב שתי פעמים "מן העבודה":
א) שכל אנחות לא היו על שום דבר, שהיה חסר להם, רק דבר אחד היה חסר להם, זאת אומרת, שלא היו רוצים שום מותרות ושום שכר, רק החסרון שלהם, שהיו מרגישים יסורים וכאבים היה על שלא יכלו לעשות שום דבר לשם שמים, שפירושו במילים אחרות, שהיו רוצים שיהיה להם רצון להשפיע נחת רוח לה' ולא לתועלת עצמו, ולא יכלו, ובזה הצטערו. וזה נקרא, שהיו רוצים קצת אחיזה ברוחניות.
ב) "מן העבודה" השני, בא ללמד "ותעל שועתם אל אלקים", זה שהאלקים שמע נאקתם, היה מזה, שביקשו רק עבודה. ולזה בא לרמז "מן העבודה" השני. נמצא, שכל הגלות שהרגישו, היה רק מזה, שהיו תחת שליטת קליפת מצרים, ולא היו יכולים לעשות שום דבר, שיהיה רק בעל מנת להשפיע.
הנה ב ספר הזוהר (שמות דף ק"ח, ובהסולם אות שמ"א) וזה לשונו, "אמר ר' יהודה, בוא וראה, שכך הוא, כמו שאמר ר' יהושע דסכנין, כי כל זמן שניתנה להשר שלהם שררה על ישראל, לא נשמעה צעקתם של ישראל. כיון שנפל השר שלהם, כתוב "וימת מלך מצרים" ומיד "ויאנחו בני ישראל מן העבודה, ויזעקו, ותעל שועתם אל האלקים". אבל עד אותה שעה לא נענו בצעקתם".
ולפי זה יש פתחון פה לומר, אם אין הזמן הגיע להוריד את שרו של מצרים, אין מקום לבחירה, שיחזרו בתשובה ושיכלו לצאת מהגלות. כי (באות ש"מ בהסולם) אומר, "בימים הרבים ההם, שהיו רבים לשהיית ישראל במצרים, דהיינו שהגיע הקץ, וכיון שנשתלם קץ גלותם, מה כתוב "וימת מלך מצרים". מהו הפירוש, הוא שהורד שר מצרים ממעלתו, ונפל מגאותו. ועל כן אומר הכתוב עליו "וימת מלך מצרים", כי הירידה נחשבת לו למיתה. וכיון שנפל מלך מצרים, שהוא השר שלהם, זכר הקב"ה את ישראל ושמע תפילתם". והזהר שואל שאלה זו על פסוק "בצר לך ומצאוך כל הדברים האלה" (דברים ד'), שמשמע, שמטרם שיתקיימו כל הדברים אי אפשר להגיע לשלימות, נמצא, שאתה נותן פתחון פה. ומתרץ, שכל הדברים, מה שהם צריכים לעבור, יכולים לעבור זה לפי הרגשת היסורים וזה לא נבחן לא בזמן ולא בכמות היסורים, אלא בשיעור ההרגשה.
וזה יכולים להבין על דרך משל. אם האדם צריך לתת יגיעה של קילו, שהם אלף גרם יסורים, שאז בא על זה השכר, כמו שאמרו חז"ל "לפום צערא אגרא", שפירושו, שהיגיעה, מה שהאדם צריך לגלות מטרם שמקבל השכר, היא מטעם, שאין אור בלי כלי, כי אין מילוי בלי חסרון. והיגיעה, מה שהאדם נותן, זוהי הכשרה לקבל חסרון, כדי שאח"כ תהיה לו היכולת לקבל לתוכה מילוי. ונגיד, שהאלף גרם חסרון, האדם יכול לתת אותם בשיעורים, שהם הבחנות בכמות ובאיכות. אדם יכול לתת כל יום עשר דקות יגיעה, היינו להצטער על מה שהוא מרוחק מה'. ויכול להצטער עשר דקות בשבוע על מה שהוא מרוחק מה', או עשר דקות בחודש הוא זוכר שהוא מרוחק מה', ואז הוא מצטער, וכדומה. וכמו כן הוא באיכות היסורים, שהוא מצטער בעת שהוא זוכר, שהוא מרוחק מה'. הגם שכואב לו מזה, אבל לא נורא, יש דברים שכואב לו יותר, שהוא משתוקק להם. נמצא, שגם באיכות יש לאדם לתת חשבון, היינו מה שיש לאדם בחירה, הגם שהוא צריך לעבור כל תהליך של יגיעה ויסורים עד לבסוף, הוא מגיע לבחינת "ושבת עד ה' אלקיך ושמעת בקולו". אי לזאת, יש בחירה לאדם, לקצר את הזמן של התהליך של היסורים, על ידי הוספות הזמן, כנ"ל שזה נקרא כמות. וכמו כן להוסיף באיכות, שהיא הרגשת היסורים, מזה שהוא מרוחק מה'.
אבל יש לדעת, שיש הפרש גדול בין כמות לאיכות באופן בצוע. כי בכמות הזמן, אדם יכול לעשות לו סדר הזמנים, כמה זמן שהוא להקציב לעצמו, אפילו על דרך הכפיה. זאת אומרת, אפילו שהגוף לא רוצה לשבת את שיעור הזמן, שהוא הקציב לעצמו, שצריך לשבת כמה דקות או שעות, לשבת ולהצטער על זה שהוא מרוחק מה', אם יש לו רצון חזק והוא לא בעל חלש אופי, הוא יכול לשבת ולקיים את הסדר שעשה לעצמו. היות שזוהי בחינת מעשה, ועל מעשה יש בכוחו של אדם לעשות דבר בדרך הכפיה. אבל בבחינת האיכות, זה קשה מאוד. כי אין אדם מסוגל לכוף את עצמו, שירגיש אחרת משהוא מרגיש. נמצא לפי זה, אם הוא בא לעיין את שיעור הרגשה שלו, עד כמה הוא מרגיש כאב וסבל, מזה שנתרחק מה', לפעמים הוא בא לידי מצב של לא איכפת לו. ואז הוא לא יודע מה לעשות, כי הוא לא יכול לשנות את ההרגשה שלו, מכפי שהוא מרגיש. ואז הוא נמצא במבוכה. ומזה נמשך אורך הגלות. כי קשה לנו לתת הכמות הדרושה, ומכל שכן האיכות. ובזמן שמתחיל לתת חשבון על שיעור האיכות החסרון, ורואה שאין לו כאב, אלא שהוא בבחינת מחוסר הכרה, שלא מרגיש, שאם מרוחקים מה' זה נקרא שאין לו חיים, אבל לא כואב לו מזה שאין לו חיים, אז אין עצה אחרת, אלא להתפלל לה', שיתן לו קצת חיים, שירגיש שהוא חולה מסוכן והוא זקוק לרפואת הנפש. ולפעמים אדם בא לידי מצב, שהוא כל כך במצב של ירידה, שאפילו להתפלל על זה, גם כן אין לו כח. אלא במצב שלא איכפת לו שום דבר. וזה נקרא שבא למצב של דומם, היינו שאין לו שום תנועה.
ובמצב כזה רק חברה יכולה לעזור לו. היינו, אם נכנס לבין החברים, ואינו עושה עליהם שום בקורת, היינו לבדוק אותם, אם גם להם יש אותן הפרעות ומחשבות, והם כן מתגברים עליהם, או סתם, זאת אומרת, משום שאין להם ענין לתת חשבון נפש לעצמם, לכן הם יכולים לעסוק בתורה ומצות, ואיך אני יכול לדמות אליהם. ואז אין הוא יכול לקבל שום סיוע מהחברה, כי אין לו שום דביקות עמהם, משום שהם קטנים יותר מדי, שהם יהיו חברים שלו, וממילא הוא לא מקבל מהם שום השפעה. מה שאין כן אם הוא נכנס להחברים לא בקומה זקופה, שהוא חכם והחברים טפשים, אלא הוא זורק אז הגאוה שלו, שיש כלל "בתר עניא אזלא עניותא", לכן לא די שהוא במצב של ירידה, ואין לו הרגשת חסרון רוחניות, באות לו אז גם כן מחשבות של גאוה, היינו שהוא יותר חכם מכל החברה שלו.
ונחזור להשאלה הראשונה, ממה שאומר הזהר "וכיון שנשתלם קץ גלותם", מה כתוב "וימת מלך מצרים", כי הירידה נחשבת לו למיתה. וכיון שנפל מלך מצרים, שהוא השר שלהם, זכר הקב"ה את ישראל, ושמע תפילתם. נמצא, שיש פתחון פה, שלא תעזור שום תפילה, מטרם שהגיע הזמן, אם כן אין מה לעשות דבר, כי ה' לא ישמע תפילתם.
ובהנ"ל נבין הדברים כפשוטם, שזה הוא אותו ענין שדרשו חז"ל על פסוק "אני ה', בעיתה אחישנה. זכו, אחישנה. לא זכו, בעיתה". היינו, כשיבוא הזמן, אז תבוא התעוררות מצד הבורא, שעל ידה ישראל יחזרו בתשובה. נמצא, שהבחירה היא על הזמן, כמו שאומר ב הקדמה לספר הזהר (אות ט"ז). היוצא מכל הנ"ל, שאין להאדם להסתכל על הזמן של הגאולה, שמטרם זה כתוב, "שלא נתקבלה תפילתם", הכוונה על זמן של כמות ואיכות היסורים, שיש זמן מסויים, שבזה הזמן ישתלם היסורים. אבל יכולים לקצר את הזמן, שהכוונה היא, שכל הכמות והאיכות, שבזה יתגלו היסורים, יכולים לקצר אותם, בצורה, שכל היסורים באים בזמן קצר, אבל כל היסורים נתגלו שם, כנ"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2009 00:24 |
|
| |
בס"ד
פרשת וָאֵרָא
" וְסָרוּ הַצְפַרְדְּעִים מִמְּךָ וּמִבָּתֶּיךָ וּמֵעֲבָדֶיךָ וּמֵעַמֶּךָ רַק בַּיְאֹר תִּשָּׁאַרְנָה."(ח,ז)
המכה השנייה שהקב"ה הכה את מצרים היא מכת צפרדע, צפרדע היא חיה שמאוד מפחדת ובורחת מייד שהיא חוששת לסכנה, במכה הזו הראה הקב"ה איך שהוא שולט במהלכי הטבע ושהוא היחיד שיכול לשנות סדרי עולם ואת התנהלות הטבע ובעלי החיים, הצפרדעים פגעו בצורה קשה בארץ מצרים , הצורה הקשה ביותר שהם נכנסו בדרך נס לתוך בטנם של המצירים ולא נתנו להם מנוח , חלק מן צפרדעים אף נכנסו בתוך התנורים ללא כל חשיבה .
ארץ מצרים הייתה מלא בצפרדעים למעלה ממיליארד, החרטומים לא יכלו לעשות דבר נגד המכה אלא רק להוסיף עוד צפרדעים, לאחר שפרעה מבקש ממשה להסיר את המכה , כל הצפרדעים מתות מלבד הצפרדעים שנכנסו בתנורים והם נשארות ביאור כל אותם צפרדעים שכביכול מתו בזמן שנכנסו לתנורים נשארות בחיים וחוזרות ליאור, הצפרדעים למעשה עשו פעולה של קידוש השם בזה שהם נכנסו לתנורים, הם מתו למען קידוש השם למרות שמדובר בצפרדעים ולאור העובדה שזו חיה מאוד פחדנית.
רבותינו למדו כלל חשוב מן הצפרדעים, שאין לאדם להתחמק מן האפשרות לקדש את הקב"ה ולסכן את חייו למען קידוש השם, כי שאדם מסכן עצמו למען הקב"ה יש מי שיציל אותו , ואם אדם בסכנה למות במהלך של קידוש השם והוא ועושה הכול להתחמק מכך והוא היה אמור למות על קידוש השם, הוא ימות בסופו של דבר בדרך אחרת ואף במיתה משונה.
מסופר על חייל אחד שבמהלך הקרבות הקשים שהיו במהלך מלחמת יום הכיפורים לאחר שראה רבים מחבריו לנשק נופלים , הוא גרם לכך שהוא יפצע בדרך לא דרך וכך הוא יפונה לבית החולים בארץ ויצא ממעגל הלחימה וימנע מעצמו למות וכך היה, הוא פונה לבית חולים "סורוקה"
לטיפול בפציעה שהוא גרם לעצמו והוא שוחרר מהצבא, שנה לאחר מכן הוא נסע לחו"ל והוא נרצח ע"י שני גויים שרצו לשדוד אותו, הוא מנע מעצמו למות על קידוש השם ובסופו של דבר מת בדרך קשה, הוא יכול היה להינצל בלחימה והתחמקות שלו מן המוות גרמה למוות לרדוף אחריו.
הצפרדעים שאין להם חשיבה של אדם נכנסו לתוך התנורים בלי לחשוב למען קידוש השם והם חזרו לחיים, שאדם נותן את כולו ואף מסכן עצמו למען בורא עולם הוא זוכה לשמירה מעולה.
גם במכת הארבה והערוב לאחר המכה החיות חוזרות בחזרה למקום ולא נותנים למצרים אפשרות לנצל את החיות שמתות כדי לאכול אותם או להשתמש בעור שלהם.
הקב"ה לא מקפח שכר של שום בריאה והוא נמצא בפרטים הקטנים ביותר וגם שמדובר בחיות הוא דואג להם, כי כל חיה שיש בעולם יש לה תפקיד בבריאה ומי שעושה את התפקיד שלו למען השם בצורה שלמה הוא זוכה לשמירה והצלחה.
שבת שלום!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/1/2009 00:03 |
|
| |
בס"ד
פרשת בֹּא
"הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם, רֹאשׁ חֳדָשִׁים: רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם, לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה"(יב,ב)
החדש הזה לכם ראש חדשים – רמב"ן מפרש- זו מצוה ראשונה שצוה הקב"ה את ישראל על ידי משה, ולכן אמר בארץ מצרים, כי שאר מצות שבתורה היו בהר סיני, או שבא לומר בארץ מצרים, לא בעיר מצרים, ואמר "לכם" כנגד ישראל לדורותם.
מצוות עשה מן התורה לקדש את חודשי השנה זו המצווה הראשונה שקיבלו בני ישראל לאחר "מכת הבכורות" ולפני היציאה השלמה של בני ישראל מארץ מצרים,כבר בארץ מצרים מתחיל תהליך של קבלת המצוות וההנחיות פעולה לעתיד, כבר "שהברזל חם" בני ישראל מצווים על מצוות חג הפסח אכילת קורבן פסח ושמירה מהחמץ בחג ,בא לומר להם מייד, אתם נמצאים ברגעים מיוחדים של אירועים שהם יהוו את הבסיס לאמונה של עם ישראל לאורך כל הדורות, זה מהלך שבו הקב"ה מראה את שליטות בכל תהליכי הטבע והאירוע הזה הוא הבסיס לחג האמונה שיהיה בעתיד לאורך כל הדורות וזה חג הפסח.
נשאלת השאלה למה מצוות קידוש החודש היא מצווה הראשונה שקיבלו בני ישראל בארץ מצרים עוד לפני מעמד הר סיני , נראה יותר הגיוני לקבל מצווה אחרת, אם נפתח את ה"שולחן הערוך" אנו ניראה שהמצוות הראשונות מדברות על דיני השכמה ותפילה ורק בהמשך יש את כל ענייני החודש וקידוש הלבנה.
התשובה לכך היא שבני ישראל יצאו משעבוד ארוך בארץ מצרים ונהיו בני חורין ולאחר שנים שהם עבדים הם סוף לא נמצאים תחת תהליך של שיעבוד זהו תחילתו של החופש , הדבר הראשון שיש לאדם שהוא לא עבד זה את הזמן, שאתה עבד הבעלים שלך שולט עלייך ועל הזמן שלך הוא מחליט מתי אתה ישן ומתי אתה עובד והכול ע"פ הצרכים והרצונות שלו ללא כל התחשבות מיוחדת, ברגע שעבד משתחרר הוא למעשה היחיד ששולט על הזמן שלו, לכן בני ישראל מקבלים את המצווה הזו ראשונה לומר להם את משוחררים ויש לכם שליטה על הזמן אין מי שייקבע לכם את סדר היום, וכך גם אדם שמשתחרר מבית אסורים הוא שמח שיש לו את החופש שלו ובחזרה את הזמן שלו.
פרעה בארץ מצרים שיעבד בצורה קשה את בני ישראל והעביד אותם קשה מאוד , עבודה קשה המון שעות עם מיסים קשים הכול במטרה אחת שלא יהיה להם זמן, והם בסוף היום ירצו רק לנוח ולישון, המטרות של פרעה מושגות גם היום בתרבות המערבית שאנו חיים בתוכה, אין לנו זמן לכלום אנו עובדים שעות רבות וגם שמגיעים לבית מדברים בטלפון יש מי שצופה במשחקי כדורגל ואינטרנט ואין לנו רגע דל פנויי במהלך היום,הרבה אנשים אומרים את המשפט " אין לי זמן לנשום", וכך מושגת המטרה של פרעה במהלך השיעבוד בארץ מצרים שלא יהיה זמן לדבר הכי חשוב, והדבר הכי חשוב זה לחשוב, ברגע שאדם פנויי ויש לו זמן לעצמו הוא יושב וחושב ושואל את עצמו שאלות, מה קורה איתי? בשביל מה באתי לעולם? מה התפקיד שלי? מה עם בני משפחתי? מה עם עוד ילד למשפחה?
וברגע שאדם חושב מתחיל תהליך השינוי בו, הרבה אנשים שפונים לקבל יעוץ הם מקבלים בתור עצה ראשונה , תשנה את החשיבה שלך! ברגע שאדם משנה את החשיבה שלו הוא יכול להתחיל ליישם את דרכיו ורצונותיו , ובדיוק מזה פרעה חשש שאם יהיה זמן פנויי לבני ישראל הם יחשבו והדבר יגרום להם לרצות לצאת מהשעבוד שהם נמצאים בו, גם התרבות שאנו חיים בה היום משעבדת אותנו לריקנות שבה שלא היה לנו רגע פנויי לעצמנו לחשוב, כי אם נחשוב באמת ונשלוט בזמן שלנו אנו נצא גם מתהליך של שיעבוד , ולא ניהנה משועבדים לכדורגל לאינטרנט ולכל אותם דברים שגוזלים לנו זמן יקר, וברגע שאנו שולטים בזמן שלנו אנו לא עבדים, הקב"ה נתן את המצווה הזו מייד לבני ישראל שיבינו שהם שולטים עכשיו בזמן שלהם, וחוסר שליטה בזמן כמו שצריך יכול להחזיר אותך לתהליך של שיעבוד אולי לא פיזי אבל גם מתהליך של שיעבוד רוחני קשה לצאת.
עלינו לעשות הכול כדי לשלוט בזמן שלנו ולעסוק בלימוד התורה , לכן אמרו חז"ל: "אין לך בן-חורין אלא מי שעוסק בתורה".ולכן עלינו לעסוק בתורה הקדושה בכל זמן פנויי שיש לנו וכך אנו יוצאים מהשעבוד הגשמי שאנו נמצאים בו בימים אלו ורק עם נוסיף ונחשוב בכיוון נזכה ב"ה לגאולה שלמה במהרה אמן!
שבת שלום!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2009 00:40 |
|
| |
בס"ד
פרשת בְּשַׁלַּח
"וַיְהִי, בְּשַׁלַּח פַּרְעֹה אֶת-הָעָם, וְלֹא-נָחָם אֱלֹקים דֶּרֶךְ אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים, כִּי קָרוֹב הוּא: כִּי אָמַר אֱלֹקים, פֶּן-יִנָּחֵם הָעָם בִּרְאֹתָם מִלְחָמָה--וְשָׁבוּ מִצְרָיְמָה."(יג,יז).
חז"ל אומרים לנו שכל לשון "ויהי =לשון צער הוא". הביטוי " ויהי בימי " מופיע בתנ"ך 5 פעמים, ועוד 4 פעמים מופיע הביטוי " ויהי בימים ההם בכל המקומות זוהי פתיחה לתיאור של תקופה עצובה, תקופה של מלחמה או סבל גדול.
נשאלת השאלה למה הפרשה שלנו מתחילה בלשון הזה? הרי זוהי שבת מיוחדת שנקראת "שבת שירה", על שם "שירת הים" ששרו בני ישראל לאחר שחצו את ים סוף ,עוד אנו קוראים בפרשה את "פרשת המן " בה מסופר על ההשגחה הפרטית של בורא עולם בזה שהוא זן ופרנס את עם ישראל במדבר ושהוריד כל יום "מן" מהשמים,וגם שעמלק נלחם בעם ישראל הוא יוצא מובס ולמרות זאת הפרשה מתחילה בלשון של צער.
ה"אור החיים" הקדוש עונה על השאלה, נכון שהקב"ה הוציא את ישראל ממצרים, אך היו הערב רב וקטני האמונה, שלא האמינו שיבוא היום שפרעה מרצונו ישלח את ישראל. לכך נאמר: וַיְהִי לשון צער, שהיו יהודים שהודו בפיהם שזהו "נס" שפרעה בעצמו הוא זה ששילח את ישראל, ורק אחר כך על ים סוף נאמר: "ויאמינו בה' ובמשה עבדו". לכך נאמר "בשלח פרעה", מרצונו. להראות לקטני האמונה את גודל הנס. הוא פרעה שאמר למשה ואהרון: "ואת בני ישראל לא אשלח", הנה הוא משלחם מרצונו.
ועוד ניתן לאמר: "בשלח פרעה" – הוא שגרם לעצמו לשלח את העם ולרדוף אחריהם, עד שהקב"ה טיבעו בים סוף. שאמר הקב"ה: אתה, פרעה, לא קיימת: "שלח תשלח את האם, והבנים תקח לך". אלא, שילחת את האבות והאמהות אך את הבנים טיבעת ביאור. כך אני, הקב"ה, משלח אותך ועבדיך, בים סוף, ואת בתך – בתיה, אוריש לה גן עדן".
בני ישראל עומדים לפני ים סוף עמוד הענן מפריד בניהם לבין החיילים של פרעה והם במצב של חוסר אונים , גם במצב הקשה הזה לאחר כל הניסים שהם זוכים לראות בארץ מצרים, אותם "קטני אמונה" מנסים להוריד את מצב הרוח ולהגיד הכול אבוד צריך לחזור בחזרה , וזה נשמע רע הקב"ה עושה ניסים גדולים לעם ישראל במכות שהוא מכה את ארץ מצרים וגם במעמד הזה אנו קוראים על כך שעמוד הענן עוצר את פרעה מלפגוע בעם ישראל ורק לאחר שהם עברו הוא מאפשר לפרעה לעבור ולמצוא את סופו שם ולמרות זאת הם קטני אמונה.
לשון הצער ויהי ניתן לראות בחיי היום יום אצל אנשים שלמראית עין נראים כשומרי תורה ומצוות ומקפידים על מצות רבות ותפילה במניין אבל שהם מגעים לניסיון קשה כמו של פרנסה למשל הם שוכחים את כל מה שהקב"ה עושה למענם בכל יום ואף לא רואים את "עמוד הענן" ומדברים בצורה של חוסר אמונה.
חז''ל אומרים לנו: 'קשים מזונותיו של אדם כקריעת ים סוף', בקריעת ים מצד אחד ומצד שני המצרים לא נותר דבר אלא להרים את הראש למעלה ולהתפלל לבורא עולם ולחכות לישועה , צריך לעשות השתדלות בכל מה שקשור בעבודה, אבל רבים עושים יותר מיד השתדלות וכך הם פוגעים באמונה שלהם ובביטחון בבורא עולם, מפתחות הפרנסה הם בידיו ועלינו לזכור שמי שנותן חיים נותן גם מזונות.
הסימן המובהק לאדם שיש לו בטחון הוא, שלעולם אינו חושב על כסף וכל שכן שאינו דואג, ואם חסרה לו פרנסה, הוא מאמין שחסרון הפרנסה שלו הוא מהשם יתברך והוא אינו מאשים אף אחד – ובודאי לא את עצמו.
אמר ר' ישראל מסלנט זצ"ל, שמי שעובד שעות נוספות רודף הוא אחר הקללה האמורה בתורה "בזיעת אפיך תאכל לחם".
אנשים רבים חושבים שזה ציווי ולא מבינים שזו קללה!
עלינו לבטוח בבורא עולם תמיד ולהבין שהפרנסה בידיו.
שבת שלום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 19:20 |
|
| |
שבוע טוב לקוראים, למשקיף - תודה על המאמץ שאתה משקיע בהבאת פרשות השבוע לכאן,
ישר כח גדול, תבורך, כמה זה נחוץ לכולנו (לי בוודאי שאני מאד אוהבת את פרשות השבוע).
חשבתי שבאמת לימדת אותי דבר חשוב לגבי 'הצער' שעומד מאחורי המלה "ויהי", ונוסף
לפרשנות המעניינת שהבאת לכאן חשבתי על דבר נוסף, השמחה הגדולה של בני ישראל
בראותם את היד הגדולה של ד', שעשה להם את הנפלאות והניסים, והשירה שלוותה לשמחה
הגדולה הזאת - מראה מה תפקיד הצער בחיי היום יום של כל אחד מאיתנו, שהרי כולנו
בשר ודם, אנו עוברים מצבים ולמרות האמונה הגדולה והבטחון בד', יש לכולנו רגשות ואי אפשר
להקפיא אותם, ההיפך, הרגשות הם אלה שמקדמים את היהודי בסולם הרוחני, והנה , מה
תפקיד הצער ? להביא את האדם למודעות ושמחה.
שמחה לא תתקיים בלי צער. אדם שלא מצטער -לא יודע לשמוח.
ולכן - קדם הצער לשמחה של בני ישראל ולשירת הים.
בהפטרה של הפרשה אנחנו שומעים שירה נוספת, של דבורה הנביאה, המהללת את ד' על
הנצחון הגדול שעשה במלחמה עם סיסרא.
אומרים שעם ישראל שר 9 שירים , בגאולה האחרונה ישיר את השירה העשירית, והכלבים
יצטרפו אליהם לשירה זאת. מי שירצה להתבונן בהסבר המופלא ב'פרק שירה', יסתכל בסוף
הפרק ויראה את הסיבה.
אני מתפללת שממש בקרוב נשיר את השירה העשירית.
שבוע טוב
 |
|
|
|
|
|