HILELSSS
לפי איזה לוח שנה אתה הגעת לחישובים שלך בוא נתחיל מזה
ומכיוון שאין לי כוח לאיית את השם שלך אני יקרא לך היל בסדר
נשלח ב-15/2/2009 23:05
אני מציע לכל מי שנכנס פה לפורום ורוצה לדבר על ברכת חמה שקודם כל יעבור על כל האשכול יכול להיות שיתחדש לו משהו והרבה
לדוגמא נראה לי טעות שיכולה לקרות כמו שקרה להיל הוא שהוא הלך לפי הלוח העברי ויש עם זה בעיה להגיע לזמנים של ברכת חמה ואז גם יוצא שביציאת מצרים לא היתה ברכת חמה הנה על רגל אחת כיצד קורה הטעות הזאת
את התאריך לברכת חמה קובעים על פי חשבון התקופות של שמואל כפי שזה מוסבר במסככת עירובין (כ"ו ע"א) ובמסכת ברכות (כ"ט ע"ב) ושם מקור המנהג.
מהו חשבון התקופות של שמואל?
בתקופת התלמוד היה מקובל שאורך השנה השמשית הוא 365 יום ו- 6 שעות שהם 52 שבועות ועוד יום ו-6 שעות. לפי זה בכל שנה מתאחרת התקופה ביום אחד ו-6 שעות ביחס ליום בשבוע בו חלה התקופה בשנה הקודמת.
החישוב מראה שאחרי 28 שנים חוזרת התקופה לחול באותו יום ובאותה שעה כבתחילת המחזור. בשנה הראשונה של הבריאה נפלה תקופת ניסן לפי חשבון התקופות של שמואל בתחילת יום רביעי כלומר ביום שלישי בשעה שש בערב (אז מתחילה היממה בלוח היהודי). את "ברכת חמה" קבעו לומר ביום בו מתחילה תקופת ניסן בשנה הראשונה של המחזור וזה נופל תמיד ביום רביעי - היום בו נתלו המאורות.
איך מוצאים את השנה במחזור חמה? מחלקים את מספר השנה לבריאת העולם ל-28, המנה מצביעה על מספר המחזורים שחלפו והשארית מצביעה על מספר השנה במחזור. שנת התשס"ט- 5769 - חלוקת השנה ל- 28 נותנת מנה 206 ושארית 1. ולפי זה עד שנה זו חלפו 206 מחזורי חמה ושנת תשס"ט היא שנה ראשונה במחזור 207 לחמה. בשנה זו נופלת תקופת ניסן ביום רביעי י"ד בניסן. עם זריחת השמש של יום זה יברכו בכל קהילות ישראל בעולם את "ברכת החמה".
איך למצוא את התאריך העברי בו נופלת תקופת ניסן לשמואל?
חשבון התקופות של שמואל הוא חשבון עממי ואין הוא מתאים לא לחשבון התקופות של הלוח העברי (תקופת רב אדא) ולא לחשבון התקופת האסטרונומי, ויש קושי מסוים במציאת התאריך לפי הלוח העברי (ר' הסבר בהלכות קידוש החודש להרמב"ם בפרק התשיעי). תקופות שמואל הם בתאריך קבוע בלוח השנה השמשי היוליאני, משום שגם לוח זה מבוסס על שנה שאורכה 365 יום ו– 6 שעות. תקופת ניסן לשמואל נופלת בשנה הראשונה של המחזור באופן קבוע ב– 26 במרץ בלוח היוליאני. תאריך זה מקביל בימינו (עד סוף המאה ה-21) ל- 8 באפריל בלוח הגריגוריאני (הלוח השמשי המקובל היום בעולם) והוא חל תמיד ביום רביעי בשבוע. בדרך כלל חל תאריך זה בחודש ניסן ולעתים רחוקות גם באדר (כמו בשנת תתקצ"ג - אז יברכו את ברכת חמה בכ"ט באדר ב').
לכן מי שמנסה להיתחכם למנות לפי הלוח העברי לא ימצא את זמני ברכת חמה ויתפלא לדעת שברכת חמה לא היתה במצרים ולא בפורים
ויש כאלו שמנסים למנות אחורה גם זה לא ילך
לכן שאלתי עדיין במקומה עומדת לפי איזה לוח חישבת את השנים
כי כך אומר בס' מאיר עיני חכמים מהדורא תליתאה בנספחים מביא מה ששמע מהמחבר הג' מאוסטרובצא שבשנת תרפ"ה בברכת החמה אמר שבפעם הבא שברכת החמה תחול בערב פסח תהיה שנת פקודה כמו שבשנת יציאת מצרים היתה ברכת החמה בערב פסח והיינו דקאמר "כימי צאתך מארץ מצרים וכו' וכן בזמן מרדכי ואסתר
וכבודו בא לחלוק על הגאון מאוסטרובצא תביא לנו קצת יותר ממה שהבאת
נשלח ב-15/2/2009 23:08
יציאת מצרים לפי סדר עולם ב2248 לפי הלוח העברי 2250
עד כמה שידוע לי כשאומרים שיציאת מצרים היתה ב 2248 הכוונה לפי סדר עולם, שמונה השנים מזמן בריאת האדם הראשון ואילו לפי הלוח העברי האדם הראשון נברא בראש השנה של השנה השנית, היות וסופרים את השנים משנת תוהו שקדמה לבריאה, ראה תוספות ד"ה ולתקופות ר"ה ד' ח. יוצא לפי זה כי יציאת מצרים היתה בשנת 2250 איני בקי בתאריכים של המגילה אך בכל מקרה יש לציין אם הם לפי הלוח העברי או שהם לפי סדר עולם וההבדל השתי שנים.
נשלח ב-15/2/2009 23:24
אתה מתחמק תענה לי על השאלה שלי לפי איזה לוח אתה קבעת את התאריכים של ברכת החמה וכיצד מנית
נשלח ב-16/2/2009 00:23
יציאת מצרים הייתה ב 2448 אבל גם אז לא היה ברכת חמה לפי החישובים שלנו
נשלח ב-16/2/2009 05:45
המשקי:
נראה שהוא השתמש בלוח שלנו עכשיו וזרק אותו אחורנית, אף על פי שהלוח שלנו "נולד" בתקופת האמוראים. זה כדי לקבוע באיזה שנים תקופת ניסן בי"ד ניסן. אבל הוא הסכים איתך (ועם המציאות) שלא היתה ברכת החמה בשנת 2449 (שזה יציאת מצרים לשיטתנו) או 2448 לשיטת הסדר עולם.
נשלח ב-16/2/2009 07:43
גלוי
יש פה משהו נעלם
שנת 2448 יציאת מצרים בוא נגיד סטייה של שנתיים
2450
ובכל אופן ברכת חמה לא יוצאת בתאריכים האלו
יוצא 2467 או2439
איפה הטעות שלנו
לדידי הגאון באוסטרובצא לא טעה אלא אנחנו טועים רק איפה ריבונו של עולם הטעות
צריך להיסתכל בפרק תשיעי של קידוש החודש לרמב"ם אולי משם תבוא הישועה
נשלח ב-16/2/2009 13:53
הלכה פסוקה אצל הרמב"ם, הרא"ש, והרי"ף לפי הכתוב בברכות נ"ט עמוד ב', כל 28 שנים.
בא נגיד שאכן היתה ברכת החמה בשנת יציאת מצרים. אם כן, זה או לא לפי הלוח המקובל ששם יציאת מצרים בשנת 2448 או 2449, או לא לפי החישוב שלנו, של כל כ"ח שנים. אם כן, אין כל שייכות לשנה שלנו, 5769. בנוסף, כתוב בשמו שזה לפי הגמרא. איזו גמרא? לא הצלחתי למצוא. אולי אתה תוכל.
בנוסף, הכתוב שהבאת נכתב בשנת 5685, שבה היתה ברכת החמה ערב פסח. הוא אמר את זה לגבי זמנו, לא זמננו!
הסוד של ברכת החמה הוא לא שהגאולה שייכת לשנה מסוימת שבה אנו מברכים ברכת החמה, אלא שהתחלת כל חישובי קצין מרומזת במדרשים השייכים למחזורי החמה והלבנה. וכמה נורא להבין שהתנאים הקדושים המוזכרים שם הבינו, עד מידה מסוימת, את הקורות בדורנו.
גם אני רוצה ללמד זכות על הכתוב, אבל אני לא רואה דרך אחרת חוץ מלהגיד שזה שכתב לא שמע נכון, או שזה מפורש שם שזה תפלה שתבוא הגאולה בימיו, כי כתוב בסוף הקטע בעה"י.
נשלח ב-16/2/2009 14:51
עדיין לא נפתרה התעלומה
לפי הגאון מאוסטרובצה היה ברכת חמה בשנת תרפ"ה
אם נלך אחורה משנת תרפ"ה לא נגיע ליציאת מצרים ופה התעלומה
האם יש למישהו רמז כיצד לפתור את דברי הגאון ?
נשלח ב-16/2/2009 15:17
בעיניי אני כן פתרתי באומרי שיש טעות מאת הרושם.
נשלח ב-16/2/2009 15:44
אי אפשר לטעות קטע שלם. מילה כן, אות, היגוי הבנת מילה מסוימת, אבל מדובר בחידוש מלא שמבוסס על ענין אחד קשה להגיד שיש כאן טעות סופר. ???
תוקן על ידי nipnap ב- 16/02/2009 15:40:29
נשלח ב-16/2/2009 16:39
אולי לך קל יותר להגיד שבעל הדרשה טעה.
בא נציג את מה שאנחנו יודעים
הדרשה ניתנה בשנת 5685, שנת ברכת החמה. אם כן, בטח כל דיבור על ברכת החמה מבוסס על השיטה המקובלת, שזה כל 28 שנים אחרי שנה 1.
לפי כל השיטות, יציאת מצרים היתה או בשנת 2448 או בשנת 2449, כעשור מברכת החמה לשיטתנו.
לא עשיתי את החישובים, אבל שמעתי שגם המקרה לפניו בשנת 2437 גם לא מתאים לענין של תקופת ניסן שנופל בערב פסח. אז אי אפשר להגיד שמדובר בגאולה שבאה במחזור שאחרי ברכת החמה בערב פסח. אבל להגיד שמדובר במחזור שאחרי ברכת החמה כבר דחוק מהכתוב.
בנוסף לא אפסיק להגיד: הדרשה, בצורה שאנו רואים, נמסרה כדי לעורר תקוה לגאולה בדור שבו ניתנה, ולא בדור שלנו בכלל.
נשלח ב-16/2/2009 22:59
גלוי, אין סיכוי שזוהי טעות.
וגם אין סיכוי שהגאון מאוסטרובצא היה מטעה אותם רק בשביל לעורר אצלם את חשקם לגאולה. אתה מסכים איתי?
בנוסף, ברצוני לברך את כל החברים החדשים בדרך צלחה בפורום.
נשלח ב-16/2/2009 23:07
החישוב למולד החמה אבד לישראל ודורות על דורות לא קיימו את ברכתהחמה בשונה מברכת הלבנה הנאמרת אחת לחודש. עד שלפני קרוב למאה שנה, החישוב התחדש ע"י האדמו"ר הזקן רבי מאיר יחיאל הלשטוק זצ"ל מאוסטרובצא.
הרבימאוסטרובצא בפולין, נחשב לעילוי מתמטיקה וחקר הכוכבים. מתמטיקאים ידועי שם מביןהגויים בפולין היו עולים אליו לדון בנושאי מתמטיקה סבוכים.
הרבי נקרא גם "הצדיקשצם 40 שנה" ויש עליו המון סיפורים מרתקים
לא נראה לי שגאון כמוהו עשה טעות וודאי וודאי לא יש פה נעלם ועד שלא נמצא אותו
לא נגלה את הבעיה
אומרים שיש גמר' המדברת על יציאת מצרים וברכת חמה הפכתי את פרוייקט השו"ת בכל מיני צורות חיפוש והעליתי כלום
יאללה חבר'ה באנו בשביל ללמוד בואו נגלה מה קורה פה
היללססס
ישר כח על התוכנה וישר כוח על התעלומה ראיתי אתה חזק בכל הפורומים שבאינטרנט
כן ערכתי חיפוש גם בגוגל אולי אמצא מזור לנשמתי המחפשת את אותה גמרא עלומה
נשלח ב-17/2/2009 06:26
יוסף, כשיש ויכוח על דבר בתורה, צריכים להביא הוכחות לשני הצדדים. "אין סיכוי" לא דוחה מה שהבאתי.