פירוש הגדה של פסח שלו, שהיא בעצם היתה בראשונה חלק מספר התודעה, ואח"כ הוציאו והדפיסו יחד עם ההגדה.
בהוצאת חתנו ר' חנוך ז"ל, היא שילוב נהדר ומדהים של תוכן וצורה.
נשלח ב-24/11/2009 15:33
מה ידוע על האמינות והדיוק ההיסטורי שבסיפוריו?
הנה, בספרו 'כחודו של מחט', סיפורו הראשון, הוא על גידולו של היהודי הקדוש מפשיסחא, ובתוך דבריו, הוא מספר על רבו ר' דוד טעביל מליסא, שלא היה מהמתנגדים לחסידות, ולא עוד, אלא שפעמים רבות הגן עליהם מפני תוכחתו של גאון הדור ר' יחזקאל לנדוי בפראג.
האם יש על כך בכתובים היכן שהוא?
נשלח ב-24/11/2009 15:38
האומנם לא יכלת לחכות יום, למילוי שנה תמימה?
נשלח ב-24/11/2009 16:09
כמה כבר יכולים סיפורי חסידים להיות מדוייקים היסטורית?,וגם אם כי טוב לא בדה מעצמו,וכי מקורותיו יהיו מדוייקים בוודאות?.
לגבי ר' דוד טעביל והחסידות ראה במאמרו של השל בקובץ בית אהרן וישראל גליון כסליו תשנ"ג עמ' קיז'.
נשלח ב-24/11/2009 19:35
ייחודיותם של סיפורי אליהו כי טוב אינם בעובדות ההיסטוריות, ופשוט.
הוזכר למעלה האדמו"ר מאמשינוב זצ"ל. יש לציין את ידידותו רבת השנים של האדמו"ר מאמשינוב הנוכחי שליט"א עם חנוך בן ארזה (ושמעתי שהיה שותף בחנות הספרים שלו ששכנה ברובע המוסלמי בעיר העתיקה).
עוד שמועה שמעתי כי האדמו"ר מאמשינוב התבטא שספריו של אליהו כי טוב (הכוונה ל'כחודו של מחט' בעיקר) הם היו "ספרי המוסר" שלו בנערותו.
תוקן על ידי נענטר ב- 24/11/2009 19:40:02
נשלח ב-24/11/2009 22:39
[לבן, אם אתה מונה למנינם, אז מפתיחת האשכול כבר חלפה שנה].
ישר כח רפים, ראיתי כבר את המאמר הזה, אולם אני רוצה להתמקד על הענין שהגן על החסידים מפני תוכחתו של הנודע ביהודה. האם לזה יש מקור?
נשלח ב-25/11/2009 01:52
תולדות. במאמר ההוא ראה בהערה 5 עמ' קי"ח שמביא כמה אגדות בנושא זה.
נשלח ב-25/11/2009 08:50
ומעניין שלר' אליהו כי טוב ולאדמו"ר מאמשינוב היתה הערכה רבה לר' שלמה קרליבך.
נשלח ב-25/11/2009 14:11
מה מעניין בזה? המכנה המשותף המובהק שבין שלושתם הוא כמובן היותם נון קונפורמיסטים מובהקים. מוקוטובסקי הצליח איכשהו להיות תמיד מן הצד השני של המתרס של המיינסטרים החרדי. אחרי שאיתגר את אגו"י מכיוון פאג"י - שיגע אותה מן הכיוון הדל"י. אין בספריו שום יופי ומיוחדות, ואני כותב זאת בהכללה גסה, כי אם שמרנות מתפוררת בעטיפת חיקוי עלוב של עגנון.
"נצחיותה של תורת ה', שאין ביד הזמן לכפות עליה שום שינוי ותמורה, היא היא דוקא המחייבת תמיד שינויים ותמורות בשיטות לימודה בהתאם לצרכי השעה ולפי מה שהזמן גורם להעמידו במרכז העיון וההוראה" (מתוך הקדמתו לאיש וביתו).
נשלח ב-25/11/2009 20:22
גם לו יהא כדברי 'אילימא' שאין בספריו יופי ספרותי, הרי לדעתי ייחודיותו בתכנים העמוקים אותם הוא מעביר בספריו באיצטלה ספרותית.
הדברים אמורים בעיקר כלפי הסיפורים. בספרו 'כחודו של מחט הוא מצליח להעביר לקורא מסרים עמוקים מכבשונה של פשיחסחא וקוצק, כמו שהוא קורע צוהר לחביוני מסתרי המלכות של הרבי מרוזין.
בספרו הגדול "ספר הפרשיות" יש לו כמה ביאורים ארוכים ומקוריים השופכים אור על פרשות עמומות בתורה - שבעמודי המקורות בספר אין להם ציון, ומסתבר שהן פרי רוחו של המחבר.
תוקן על ידי נענטר ב- 25/11/2009 21:19:37
תוקן על ידי נענטר ב- 25/11/2009 21:20:16
נשלח ב-25/11/2009 20:45
אלייעזר כתב:
בנוגע להשמטות שבצ"צ הנפוץ. הנה גם זה הובל בטעות לרשימת הספרים המצונזרים מחמת השמטת סי' נד
אלא שחיפוש קל מעלה כי סימנים רבים [אני מצאתי תשעה] הושמטו. וברובם אין הגיון בצנזור לכו"ע. וע"כ שכתב היד שממנו הדפיסו לא היה מושלם.
איזה עמקות של פשיסחא וחביונים של מסתרי המלכות של רוזין. קראתי את דבריו ולא זכיתי לראות את האור.
נשלח ב-25/11/2009 22:04
נענטר כתב:
בספרו הגדול "ספר הפרשיות" יש לו כמה ביאורים ארוכים ומקוריים השופכים אור על פרשות עמומות בתורה - שבעמודי המקורות בספר אין להם ציון, ומסתבר שהן פרי רוחו של המחבר.
תוקן על ידי נענטר ב- 25/11/2009 21:19:37
תוקן על ידי נענטר ב- 25/11/2009 21:20:16
סתם מתוך סקרנות,יש לך מראי מקומות לזה.
בכל אופן אילו לא בא אלא בשביל ספר הפרשיות דיינו.
נשלח ב-25/11/2009 23:38
אתנחתא
אנסה לדייק יותר (ועכ"פ אני זכיתי...) בפשיסחא הוא מתאר (בעיקר בפרק שחלק משמו הוא "התמימות התמה") את דרך העבודה והחשיבה שלה, שלפי הבנתי היא: האינדיווידואליות בעבודת ה'. ובקשר לרוזי'ן אכן אין הוא מבאר אלא נותן את המבט כיצד אין אנו מבינים (ובאמת עיקר יניקתו של המחבר היא מפשיסחא ותולדותיה).
פארים
אין הספר בידי ומזמן לא משמשתי בו. אוכל לציין עתה מקום אחד והוא ביאורו על חטאם של ער ואונן, המתפרס על פני כמה עמודים, ובמקורות לא מצויין עליהם שום מקור. אם כי שם ודאי שהוא לקח את בסיס הרעיון (שהעולם היה צריך לשבע דורות של תיקון ע"מ לתקן את שבע דורות של קלקול המבול, והם, בדור השביעי, בחטאם טרפו את הכל, ומכאן החומרה המיוחדת שמיוחסת למעשיהם) מאיזה מקור. כדבר הזה, משובצים בספרו פה ושם ביאורים ארוכים ומעמיקים מכבשונו של עולם על פרשות מעין אלו - וכסגנון שלך, שאם לא נכתב הספר אלא בשבילם דיינו.
לגבי מה שמשמע מדבריך שאם לא בא הסופר אל בשביל ספרו על הפרשיות דיינו - לפי מה שמצוטט בהודעה זו אין הדבר כן.
נשלח ב-26/11/2009 00:23
ספרן כתב:
עין הקורא,
"אמר אדמו"ר מאמשינוב (שראכ"ט היה מקורב אליו) שלא היה צריך לעסוק בזה כ"כ הרבה שנים"
שח לי הר"י טרגר (שאביו ר' אברהם היה ידיד קרוב של רא"א) פעם אחת נכנסתי לר' אברהם מוקוטובסקי והיה רכון ע"ג ערימה גדולה של ספרים לצורך כתיבת ספר הפרשיות. פנה ואמר לי: אתה רואה את כל הערימה הזאת, אני כבר יושב על זה שעות מרובות, מהבוקר, הצלחתי להוציא מכל הערימה שש שורות כתובות, ומזה עוד צריך להוציא פרנסה ...
והעיקר, מדוע באמת לא נחל הספר הצלחה, יחסית, לפי הזמן והכשרון שהושקעו בו ?
צריך לציין שר' אברהם טרגר הוא זה שמימן בתרומותיו את הוצאת חוברות ספר הפרשיות, ובהקשר זה הסיפור מובן יותר.
השאלה מדוע ספר הפרשיות לא נחל הצלחה יחסית וכו' טובה ומעוררת מחשבה. שמא בגלל האריכות המרובה, שאינה עממית ומובנת כמו "ילקוט מעם לועז"? שמא מחמת שאין כאן אוסף "ווארטים" והברקות, אלא יריעה פרשנית ארוכה ואוסף מדרשים? שמא בגלל הלשון המדרשית של רא"כ שאינה מקובלת כיום בספרים בני זמננו?