בית פורומים ספרים וסופרים

הופיעה היצירה המונומנטלית- "קבלת האר"י"'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/4/2009 23:20 לינק ישיר 

הרב הברי. אני ממש לא מבין את תגובתך לדבריי.
מראש כזאת כתבת: "וכשכתב הראב"ד 'כבר הופיע רוח הקודש בבית מדרשנו מכמה שנים' - לברירות השכל או לגילוי אליהו או לרוח הקודש נתכוון?" עכ"ל.
לכך - ורק לכך - הבאתי את דברי הרח"ו שלמד מהתבטאותו זו של הראב"ד
שזכה לגילוי אליהו ולרוה"ק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/4/2009 23:36 לינק ישיר 

ז"ל מהרצ"ח בתורת הנביאים פ"א:

ועיין מ"ש הראב"ד פ"ח מהלכות לולב בהשגות להל"ה בסוגיא דנקטם ראשו, כתב וכבר הופיע רוה"ק בבית מדרשינו והעלינו דהוא פסול. וכן הרבה פעמים בהשגותיו לח"ג מן ס' הי"ד כ' וכבר נגלה לי מסוד ה' ליראיו ע' פ"ז מהלכות מטמאי משכב ומושב ה"ח
[1] ובהקדמתו הקצר לפירושו למס' עדיות[2] ובספרו תמים דעים[3] ובאמת מצינו לשון זה ג"כ בש"ס (סוטה ד' ע"ב) בפלוגתת התנאים בשיעור שהיה לעניז טומאת אשת איש, דהקשו הרי בן עזאי לא נסיב[4], ומשני הש"ס סוד ה' ליריאיו.

וראיתי להרב מהר"מ בן חביב בקונטרס כפות תמרים בסוגיא דנקטם ראשו [סוכה לב, ב ד"ה נקטם], התעורר על דברי הראב"ד הללו דאיך אפשר להורות ע"י רוה"ק הרי לא בשמים הוא וכ' הוא לתרץ דאין כונת הראב"ד רק דרך הפלגה כי ערב לו פירושו והיה ה' בעזרו לכוין אל האמת אבל קושטא דמלתא אם יאמר פוסק אחד הלכה מפי רוח הקודש לא משגחינין ביה ע"ש[5],

[1]ובהלכות בית הבחירה פ"ו הי"ד:  'כך נגלה לי מסוד ה' ליראיו'. וכעי"ז בהל' טומאת אוכלין  רפט"ו 'א"א הדרך הזאת שכתב רחוקה מכליותי  ואינה מן הסוד המופלא הצפון לישרים'.

[2] ז"ל: והנמצא בו [בפירוש] מן הטוב והישר ידע כי הוא מן הסוד כענין שנאמר סוד ה' ליראיו ובריתו להודיעם. ובפי' משנ  א' כתב: 'משנה זו מפורשת  היא במסכת נרה והטעם מפורש שם ואיני מקבל על עצמי לפרש כאן כל המשנה שהיא שקועה בגמרתנו והיא מפורשת במקומה רק המשניות שאינם משוקעות בגמרא בהן אני מפרש מה שיראוני מן השמים' עכ"ל.

[3] סי' נ: ז"ל שם:  הנה לך אחי תשובות שאלותיך כפי מה שהראוני מן השמים, ובתשובה אחרת  שהביאוה ראשונים כתב הראב"ד (עיין ב"י יור"ד קכ"ו): 'דבר זה מסורת בידי מרבותי ומאבינו שבשמים'.

[4] ומנ"ל שיעור ביאה.

[5] ושם הביא ממהריב"ל (ח"ג סי' קט"ז)  שהבין דברי הראב"ד כרוה"ק ממש עד שתמה איך לא קיבלו דעתו הבאים אחריו. ועיין ברכ"י (תרמ"ו אות א') שכ' דכדברי מהריב"ל כתב גם הרב מהרח"ו זצ"ל (בהקדמתו הנדפסת בראש ספר עץ חיים להרמ"פ) ושכן נראה מתשובת תורת חיים למהרח"ש (ח"ג סי' ס"ח דף ז"ך ע"א), ודלא כמהר"ם ן' חביב בספר כפות תמרים דף י"ב (לב ב).  ובשה"ג (מע' גדולים ערך רבינו יעקב החסיד ד"ה וכזה ראיתי),  כ' שאמנם הנכון כמהריב"ל שהוא ממש הופעת רוח הקדש, אבל לדינא שוים מהריב"ל ומהר"ם בן חביב דאין להשגיח ברוח הקדש כי לא בשמים היא.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

זו"ל מרן החת"ס בתשובה למהרצ"ח בתשו' או"ח ס' ר"ח: והיטב אשר דיבר מעלתו כי מ"ש הראב"ד בהלכות לולב [פ"ח ה"ה] כבר הופיע רוה"ק בבית מדרשינו, וכיוצא בזה כמה פעמים, אין רוצה לומר רוה"ק כמו שהיה לדע"ה וחביריו, אבל היינו רוח ה' על עוסקי תורה לשמה אשר זוכים לכוון האמת אפילו אם לפי טבע חכמתם ושכלם לא ישיגו ידיהם תושי' כזו מ"מ הקב"ה בחסדו יהיב חכמתא לחכימא לפי שעה. וכזה זכה עתניאל בן קנז לכוון האמת ע"י פלפול וק"ו וגז"ש [כתמורה ט"ז ע"א] מה שלא הי' בטבע חכמתו להשיג זה, ועד"ז אחז"ל פ"ק דב"ב [י"ב ע"א] אעפ"י שניטלה הנבואה מן נביאים מחכמים לא ניטלה, לא כמו שהסביר מעלתו שהחכמה לא נטלה מהחכמים, לא משמע כן, אלא הנבואה לא ניטלה מהחכמים, פי' אותו חלק נבואה שמשיג ע"ד חכמתו שהעוסק בתורה לשמה זוכה לדברים הרבה [כאבות פ"ו א'] בשכלו וחכמתו אעפ"י שאיננו בכח תולדות טבע שכלו עכ"ל. ועי"ש שביאר לפ"ז דברי חז"ל בכ"מ.

וכבר העירו ממש"כ הרמב"ן בחידושי לב"ב שם. ז"ל: 'אע"פ שנטלה נבואת הנביאים שהוא המראה והחזון, נבואת החכמים שהיא בדרך החכמה לא נטלה, אלא יודעים האמת ברוח הקדש שבקרבם. עכ"ל.

תוקן על ידי מעט_צרי ב- 02/04/2009 23:35:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/4/2009 23:54 לינק ישיר 

על מחלוקת הגר"א ובעה"ת אם דברי האר"י כולם מפי אליהו, ראו אגרת בעה"ת כאן והערת רדצ"ה מס' 10.

ועל מה שהביא מעט_צרי בשם רח"ו יש להעיר, כי רח"ו כתב הדברים מסברא ולא מידיעה. כך מדוקדק מלשונו.

כעת ראיתי על מה יצא קצפו של פרופ' אידל. הוא טען שקבלת האר"י לא נפוצה כ"כ, ואילו בסעיף קיב בספר ושם הערות 11 ו-16 נפרכו כל ראיותיו אחת לאחת.

תוקן על ידי לוצאטי ב- 04/04/2009 23:56:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 18:55 לינק ישיר 

הרב ברי,
ביום ו' האחרון קיבלתי בדואר, בדמעות ובברכת שהחינו בשם ומלכות, את שלושת כרכי הספר הנפלא 'תורת האר"י'. תודה מעומק לב לרב המחבר על שזיכנו ביצירתו זו. מי יתן ונזכה לעוד יצירות רבות ממנו ויפתחו לפנינו ולו במעט שערי תורת האר"י.

האם נכונה השמועה שיש בכוונתו לכתוב ספר על הראי"ה?. אציין שקראתי בעבר בעיון את המאמר 'הסטוריה צורך גבוה' והערות השוליים שבסופו ואת המאמר בצוהר א' בנוגע לשמונה קבצים. כמו כן, לא התאפקתי וכבר עלעלתי (עוד לא בעיון) בסוף כרך ג' של תורת האר'י בנושא הראי'ה.

א. האם אכן לדעתו יש מקום לספר שלם בנושא זה (הלוואי).

ב. אם כן, האם בדעתו להסתפק בקבצים שכבר יצאו לאור (או אלו שניתן להשיגם יחסית בקלות כמו הקובץ המכונה 'קובץ ירושלים הגדול') או שהצליח לשזוף קבצים רלוונטים נוספים?

ג. האם לדעתו הרב הנזיר היה מודע למשמעות של דברי הראי'ה כפי שמתפרשים כעת בתורת האר"י (והרי אין ספק שהכיר היטב את תורת האר'י וכידוע איזה ספר לקח עמו בהולכו לפגישה הראשונה עם הרב בשוויץ).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 19:03 לינק ישיר 

בראיון שנתן המחבר לעיתון מקור ראשון, השיב לשאלת המראיין, כי ספרו הבא יעסוק בתפיסת הקבלה של הרב קוק.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 20:32 לינק ישיר 

להרב יובלאולי,

א. יש מקום לספר שלם על קבלת הראי"ה, ושלדו כבר קיים.
במלה שלד אני מתכוון לשיטה מסודרת של מהלך ההאצלה על פי פירושו המיוחד של הרב קוק.
השלד קיים, והוא בנוי מפסקאות שלמות של הראי"ה. אני מדגיש פסקאות שלמות, ולא משפטים בודדים ושברי משפטים. כי רק פסקאות שלמות, שבהן פירש הראי"ה מהלך של ספירות אחדות בעולם האצילות, יכולות ללמד על שיטתו ועל הפירוש המיוחד של הרב קוק לדברי המקובלים שקדמוהו.
את השלד צריך להלביש עור ובשר וגידים כדי להסביר כיצד פירש הראי"ה את דברי קודמיו,
במה נבדל מהם וכיצד חלק עליהם בהולכו בדרכו החדשה.
המלאכה רבה ונקווה בע"ה להשלימה.

ב. כיוון שהראי"ה כתב כל כך הרבה וכיוון שפסקאות רבות מאוד נתפרסמו והונחו לפני כול נראה
לי שאין כל צורך לצפות לכתבים נוספים. שיטתו מונחת לפנינו, ובפסקאות רבות חוזר הראי"ה על עקרונותיו. משום כך אין לנו להרחיק עדותנו ולומר מי יתן, אלא להעמיק בכל שנמצא ומונח לפנינו.
ועל כך אמרו חכמים: הפוך במה שנתפרסם והפוך במה שמונח לפניך דכולא בה.

ג. אינני יודע מה הבין הנזיר. אני משתדל להבין את שיטת הראי"ה מתוך דברי הראי"ה לבדם,
ולשם כך אינני נזקק לדברי תלמידיו ושומעי דברו. הרי דברי הרב קוק נמצאים לפנינו, בהירים וזכים, צלולים ונאים, מגלים הכול - ולמה נזדקק לתוספת כלשהי?

במלים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 22:56 לינק ישיר 

בריושמא,
האם תוכל בבקשה לומר לי מהו "תיקון סופרים של הפה הקדוש האר"י זלה"ה" ?
היום, למשך רגע קצר, היה חיבורך לנגד עיני, וחיפשתי במפתח החיבורים אך לא מצאתי.
תודה רבה מראש.

תוקן על ידי ציטרון ב- 19/04/2009 22:56:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 01:05 לינק ישיר 

להרב ציטרון,
צר לי, אבל אינני מכיר את החיבור ואיני יודע מקורו.
התוכל לכתוב אימתי יצא? ומה תוכנו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 11:09 לינק ישיר 

ראשית, ענוותו דמר תרבני, אבל אינני רב, על כן די בשם הניק שלי.

שנית, הספר לא היה לפני. ר' אברהם חזקוני, בעל "שתי ידות" ו"זאת חקת התורה", מזכיר את החיבור בתשובה שלו [בכת"י] העוסקת בהלכות ספר תורה. אני מצטט לך כאן את פיסקת הפתיחה הפורשת את השאלה, ואת פיסקת הסיום המצטטת מתוך חיבורו של האר"י:

פתיחה:

נשאלתי: ראובן כתב ס"ת כשורת הדין ודת תורתנו, ואח"כ תפר אותה בגידין כשרין, ולמען החזיקו ביותר שלא יקרע כשגוללים אותו, לקח דבק של גוים מן השוק ובאותו דבק הידק קלפים מבחוץ על התפירות מלמעלה למטה ממש. ולא שייר כדינא אלא דבק אותה כולה וכסה התפירות עם הקלפים עד שלא נראה התפירות כלל.

סיום:

אחר כל הנ"ל ראיתי מעשה וזכרתי ההלכה למעשה שכן אירע בק"ק קראקא עיר גדולה לאלקים היא של חכמים וסופרים ופסק מ"ו נ"י הגאון בעל תוספות יום טוב לחומרא לפסול וכן איתא בתיקון סופרים של הפה הקדוש האר"י זלה"ה וז"ל:

צריך לכותבם כל הד' פרשיות בקלף אחד וכו' עד ומיהו אם כתבן בד'? קלפים והניחם בבית א' יצא ואין צריך לדבקן וכו' ומיהו מצוה מן המובחר ג"כ לדובקם וכו' ולא יסמוך על המוכרים דבק אלא שהוא יעשה בעצמו וכו' ואז הוא כשר בלי ספק וכו'

ע"כ הצריך לענינו את כל כתבתי ליתר שאת ועז וחיזוק האיסור כי מתפילין נלמוד לס"ת בדרך כ"ש דברי הצעיר וטרוד אברהם חזקוני.

תודה רבה מראש.

תוקן על ידי ציטרון ב- 20/04/2009 11:07:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 11:27 לינק ישיר 

נראה שהכוונה לתיקון סופרים של ר' משה זכות. תיקון זה נמצא בכתבי יד אחדים, ובראשו כותרת זו: 'כתב ששלחו חכמי ק"ק קראקא למורי הרמ"ז נר"ו על ענין כתיבת ספר תורה ותשובתו אליה'.
התיקון הזה נדפס בסוף ספר קרית ספר להמאירי, חלק ב (אזמיר, תרמ"א).
כמובן צריך להשוות את דברי ר' אברהם חזקוני לדברי ר' משה זכות הנ"ל, אלא שאין הם נמצאים לפני, ועל כן לעת עתה דבריי הם שמא ולא ברי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 11:49 לינק ישיר 

יד בן צבי הוא מוסד הקרוי על שם מין ואפיקורוס, בושה וכלימה להשתמש דרכם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 12:23 לינק ישיר 

אם יש בעיה (ולענ"ד יש ויש)  זה לא בשם של המוסד (אף כי לא מסקינן בשם של רשעים), אלא בקהל היעד העיקרי של המוסד. האם באמת האר"י היה מתיר כי תורתו תלמד בין  מחללי שבת וגלויי ראש. (ואני מדבר בעיקר על הכרך השלישי כמובן). האם סרו מהר מן הדרך העולה בית אל, כל ההגבלות והסייגים הנדרשים מן הבא בשערי החכמה?  

תוקן על ידי ספרות ב- 20/04/2009 17:47:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 12:48 לינק ישיר 

בריושמא,
תודה רבה על ההפנייה. חיפשתי באגרתו-תשובתו של הרמ"ז (באוצה"ח), שנקראה ע"י החיד"א בשם "קונטרס זכרון בספר" [אבל לא "תיקון סופרים"] ולא מצאתי את הקטע שם. אבל בדף קג: בתיקון השמיני הוא כותב לחכמי קראקא:

"ואם לעצתי תשמעו צוו לכתוב לכל א' וא' תפילין דרש"י ודר"ת ודש"ר [? אולי "של ראש"] עפ"י תיקון האר"י זלה"ה כאשר תראו בס' מצת שמורים אשר אני שולח אתכם, הגם כי החכם כמהר"ר נתן המחבר ז"ל הוסיף מדיליה קצת דברים אשר תראו ההשגה שלי בגליון".

על כן חיפשתי בספר מצת שמורים (בהיברובוקס) לר' נתן שפירא [השלישי, בעל "טוב הארץ"] בענייני תפילין, ואכן מצאתי שם בדף לד. את הקטע המצוטט. יש רק להעיר שכאשר רנ"ש מצטט מהאר"י הוא כותב: מהאר"י ז"ל, או בתיקון האר"י ז"ל, ואילו לפני הקטע הנ"ל אין פתיחה כזו. ושמא הקטע הנ"ל אינו מהאר"י אלא מהוספותיו של רנ"ש, וכפי שהעיר על כך רמ"ז. בכל אופן, בע"ה לכשאשיג את מהדורתו המתוקנת של הר"מ צוריאל אבדוק אם הוא מעיר על כך.
כך או כך, אני מודה לך עד מאד על תשובתך שסייעה בידי.
שתזכה שכל סניפי הסיפא של ניקך יהפכו לסניפי הרישא שלו. ואין שמחה כהתרת הספקות.

[פטרוזא, על סוג וצורת הערות כזו שקדמתך נאמר "על תען כסיל כאוולתו". התשובה שלך נמצאת כמה רמות מעליו אז חבל שתוריק עליו את זמנך. יחזור נא למקומו כמו שניקו מכריז עליו].

תוקן על ידי ציטרון ב- 20/04/2009 12:51:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 13:08 לינק ישיר 

ציטרון,

תודה על עמלך שפתר את הספק עד תומו.
הערונת: פתרון ראשי התיבות דש"ר הוא דשימושא רבא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2009 14:19 לינק ישיר 

הבולשביזם השורר במחוזותינו, ותופעת בתי החרושת לספרים על מכוניהם ומפעליהם (שימו לב לטרמינולוגיה התעשייתית), אינם מאפשרים לצערנו הוצאת ספרים בעבודה איטית ושקדנית, ללא צינזורים והשמטות, אלא במכונים מדעיים.

אני יודע על הוצאה שחתמה חוזה עם מכון מסויים להוצאת כל הש"ס תוך כשנה. התוצאות ברורות.

גם הספונסרים בחלקם עובדים לפי גודל משקל ומהירות, ומתערבים בתוכן.

מאידך, ההוצאות העצומות הכרוכות בהוצאת ספר שכזה אינן מאפשרות עבודה פרטית. ומנפשאי קחזינא.

וכבר כתב המחבר בהקדמה:
אמרו חכמים אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בלימוד תורה. עוד אמרו אם אין קמח אין תורה. אלא שפעמים הרבה אין הקמח והחירות דרים בכפיפה אחת, ומשניתן הקמח ניטלת החירות, ואם חירות אין - תורה מנין.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > הופיעה היצירה המונומנטלית- "קבלת האר"י"'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.