|
|
| נשלח ב-21/12/2008 08:03 |
|
| |
אם כבר מדברים על מחלוקת זו,
שאלה לחכמי הפורום,
סיפר לי מאן דהוא שקרא בספר (שכחתי את שמו) כי מה שכתב המנחת חינוך בהקדמתו שנגנב ממנו כתב יד שלו , חיבור על התורה, קשור למחלוקת. המנחת חינוך היה חסיד צאנז והגנב היה חסיד סאדיגורא שרצה להתנקם בו.
האם מישהו שמע על כך ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2008 08:07 |
|
| |
אינני יודע אם ה"מנחת חינוך היה "חסיד צאנז", אך הוא היה גיסו של ה"דברי חיים" מצאנז.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2008 13:09 |
|
| |
מספרים כי המנ"ח היה היחיד שהסכים להיות דיין במחלוקת על אחוזת פאטיק בן בני הריז'נער לבין המנהל שם או משהו דומה. וכתוצאה מכך שרפו אלמונים את כל כתביו, הוא הגיע לדב"ח ושפך את מרי ליבו על כתביו שהוכחדו, הדב"ח שאל אותו האם לא נשאר כלום ואז אמר כן יש משהו וכו' וזה היה המנחת חינוך. ומוסיפים המספרים כי עובדה זו היתה אחת מן הסיבות שהניעה את הדב"ח לצאת למחלוקת. אלא שבהקדמה למנ"ח מסופר דברים אחרים לגמרי, מה גם שמהמנחת חינוך היו כמה מהדורות ככל הנראה (ובישורון נתפרסם מהדו"ק ממוסך השבת) כך שלא מדובר בחיבור שהיה זניח אצל המחבר.
באחד מגליונות קובץ ע"ח דבאבוב התפרסם הסיפור בדומה לזה (כמובן שבגי' שכתבתי אי אפשר להדפיס...) ובקובץ הבא התפרסמו כמה מכתבים המכחישים את הסיפור. אולי בהמשך אמצא ואסרוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 05:19 |
|
| |
ספר מטרה לחץ. מוקטר מוגש לעמקרפאים
על יחסי הדב"ח והמנ"ח כתב כאן בעבר פרופ' אסף כי היה ביניהם מתח מחמת פרשיה שהשתיקה יפה לה.
היות ופרופ' אסף הוא מנושאי אסכולת המחקר החופשי וכלש' במקו"א "אני מבקש לקבוע חד-משמעית: כל טקסט מן העבר ראוי לפרסום, לדיון ולמחקר, אלא אם הוא נמצא בבעלות פרטית של מאן דהוא האוסר על פרסומו, או שמדובר בסודות ביטחוניים כמוסים שעל פרסומן אוסרת המדינה. לאיש מן העבר – יהיה קדוש ישראל או אחד העם – לא עומדת חסינות מפני 'דין ההיסטוריה', וכל טקסט כתוב, משורטט, מצולם או מוקלט הוא חלק מקורפוס המקורות הענק שעומד לרשותו של כל חוקר ואיש אינו רשאי לצנזר או להגביל" ניתן איפוא להניח כי יופיה של השתיקה יתפוגג בשעה שתתברר הפרשה מבחינה מחקרית ובנתים נאלץ להמתין בסבלנות.
אגב זכור לי בעבר בקריאה באחד מכתבי המחלוקת הלצה של חסידי צאנז כי חסידי רוז'ין אמר לחסד אנז שהרבי שלנו גדול בעם-ארציות שלו. ואל תשיביני שגם רבכם יכול להיות ע"ה אם ירצה, שכן ע"ה כמו רבנו א"א להיות.
אשמח אם יודעוני חכמי הבית מה מקור ההלצה.
תוקן על ידי אלייעזר ב- 22/12/2008 5:15:57
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 07:26 |
|
| |
מהאשכול בעצכ"ח
התייר ליטווין (ההוא שראיין את ר חיים מבריסק והאדמו"ר מבעלז) שביקר בגליציה והוציא כמה כרכי זכרונות מתאר באריכות את כל הפרשה וגם פגש את המשכיל שעזר לר בערניו בתקופת בריחתו
חבל רק שזה ביידיש
מישהו יודע מה כתוב שם?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 08:20 |
|
| |
אלייעזר
ההלצה הצנזית כתובה בספר שאתה בעצמך העלית לרשת (ואגב, תודתי נתונה לך ע"כ). זה בעמ' 37 שם.
(אינני יודע איך להעלות את לכאן את התמונה, ולכן אני מסתפק בציון העמוד)
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 09:30 |
|
| |
הדיונים בקובץ 'עץ חיים' סביב הסיפור מפולפלים מדי לטעמי (היינו, הם מתרחקים לעיתים מהעובדות המוצקות), אבל בכל אופן, גם לפי הכותב הראשון אי אפשר לומר על הסיפור ש"בשקר יסודתו". להפך - באמת יסודו: אין ספק שרוב כתביו של המנ"ח נאבדו ממנו במזיד (אם בגניבה ואם בשריפה), והרי זו העובדה העומדת בבסיס הסיפור, והשאלה אם אמר על ה'מנחת חינוך' שהוא מן הקטנים שבחיבוריו או לא אמר, זה כבר שלב אחד הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 12:34 |
|
| |
שמועות רבות שמעתי על הקשר בין ספר 'מנחת חינוך' לבין עמדתו של מחברו, הרב באב"ד, במחלוקת, אך רק מקור מפורש אחד ויחיד מצאתי לכך ואף הוא מאוחר מאוד.
מחיבת הקודש, ועל מנת לבחון את תגובת משגיחי הכשרות של הפורום, האם 'צהוב' הוא התבשיל או לא, הנה קטע קצר (בהשמטת ההערות), ממה שעלה בידי בפרשה זו. אשמח אם קוראי האשכול יפשפשו בכליהם וימצאו מקורות נוספים הקושרים את 'מנחת חינוך' (כאמור, את הספר, ולא את הסופר) למחלוקת:
שמועות רבות התהלכו באשר לאותה גניבה, והיו שקשרו זאת לזעם אחד הצדדים. וכך מספר מקור חסידי מאוחר, שהפך את הגניבה לשריפה:
על מה שמציין המנחת חינוך בהקדמתו לספרו, שהיה לו עוד רבות בכתובים אבל הכל נאבד מפני השריפה שאירעה לו ... שכידוע ומפורסם המחלוקת שהיתה בין הרב הקדוש מצאנז לבני הרב הקדוש מרוזין, ובאו החסידים אז לפני בעל המנחת חינוך, זכותו יגן עלינו, שידון בינותם. והוא לא רצה להתערב בזה, שידע שלאיזה צד שיכריע, הצד השני לא ינוח ולא ישקוט. ומפני הרוגז שלא רצה לקבלם שרפו לו הכתבי יד. והיה שבור מאוד מכך. ונגע לנפשו הדבר עד שפשוט ישב על זה 'שבעה' פשוטו כמשמעו.
הסיפור ממשיך בכך שר' חיים מצאנז בא לנחם את גיסו, וכאשר שמע שנותר כתב יד אחד לפליטה עודדו לפרסמו והבטיח לו שספרו יימצא בכל בית יהודי, ואכן כך אכן עלה בגורלו של ספר זה. אין בסיפור רמז לשאלה מי היו החסידים המאוכזבים ששלחו ידם בכתבי היד, והדבר ניתן להתפרש לשני הצדדים.
ניסיונו של הרב באב"ד לברוח מן המחלוקת, כפי שראינו לעיל, לא הועיל לו ונראה שיצא קרח מכאן ומכאן: חסידי צאנז, שלא הסתפקו במכתבו הפושר, זייפו, כנראה, מכתב בשמו נגד חסידי סדיגורה. לדברי המביא לדפוס של ספר האפולוגטיקה הסדיגוראי 'סמא דחייא', הדבר היה למורת רוחו של הרב באב"ד, שאף איים לפנות לערכאות ורק בשל כבודו של ר' חיים נמנע מכך:
ואשר נמצא במכתב מטארנאפאל דברים בוטים נגד הכת ס"ג, כבר נודע ומפורסם שהגאון מטארנאפאל צווח ככרוכיה על עוצם החמס שעשו לו, לזייף ולכתוב משמו דברים אשר לא הרה ולא עלתה על לבו. ולולי שהוא גיסו של הרב מסאנץ, היה נותן הדברים בפלילים.
סביר להניח שהמכתב לא זויף אלא רק צונזר, ונוסחו המקורי היה בוטה יותר. מכל מקום, מכתבו המקורי של הרב באב"ד הופץ, ככל הנראה, גם בידי חסידי סדיגורה, שלא היו עושים כן אלמלא שירת את מטרותיהם. ועם זאת, חסידי רוז'ין אף הם לא שכחו ולא סלחו לו על ישיבתו 'על הגדר'. ההיסטוריון חיים זאב הירשברג, יליד טרנופול, זכר כי בשל כך שנאו חסידי רוז'ין בעירו את באב"ד שנאה עזה, 'שלא שככה גם כעבור דורות, והרבה שמעתי עליה בעודני ילד ונער מפי זקני העיר'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 13:29 |
|
| |
דוד אסף
אינני מ"משגיחי מהכשרות" כאן, ולכן לא אכתוב אם תיאורך הוא צהוב, אסתפק בכך שאכתוב שהוא מעניין.
וארשה לעצמי לתת לך הערה כללית בקשר לעבודתך.
אני נוכח שאתה מייחס חשיבות גדולה למקור בכתב, ולו יהיה מקור מאוחר או שאינו מוסמך מטעמים אחרים.
גם בספריך הקודמים נוכחתי בכך (אני זוכר איך שאתה מדקדק בדבריו של הלץ, מחבר הפאשקוויל "ספר נקיות ופרישות" , כפי שמדייקים להבדיל בדברי הראשונים הנמצאים בכת"י).
ואני טוען שאין כוחו של סיפור שנדפס בספר, יפה מכוחו של סיפור המסופר בידי חסיד זקן, בסעודת מלוה מלכה בין הדגים לצ'ולנט שנשאר משבת. (אם נתעלם מהעובדה שבניגוד לסיפורי מלוה מלכה, גם למקור המפוקפק ביותר, ניתן לציין ציון ביביליוגרפי ...)
וכבר הזהיר הרמב"ם על האימון המופרז הניתן לדבר הכתוב בספר, יותר מלדבר הנאמר בפה , וכתב ע"ז שהמכזב בפיו, יכזב בכתביו.
תוקן על ידי בר_בי_רב ב- 22/12/2008 13:46:12
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 13:55 |
|
| |
בב"ר
אני מסכים לדבריך לגמרי, וכבר כתב מהרש"ל על אותם טיפשים החושבים שכל מה שכתוב בכתב ישן הוא אמת. ברור שלא כל מה שנדפס הוא אמת, כפי שלא כל שמועה בע"פ היא בדיה.
במקרים מסוימים אני בהחלט מזכיר במחקריי גם שמועות ששמעתי בע"פ, בדרך כלל כאלה שחותם של אמת טבוע בהן, או כאלה שניתן לעיתים לבססן או להפריכן. אך כשיטה מדעית, קשה להתבסס על שמועות בעל פה, שאינן מתעדות את מקורן, את שלשלת מוסריהן או את זמן אמירתן.
מקור נדפס ניתן, בדרך כלל, לדון בו בכלים ביקורתיים ולהעריך את איכותו ומהימנותו, מה שאין כן בשמועה בעל פה, שכל המוסר אותה מפה לאוזן עושה בה כחפצו ומגלגל אותה לכאן ולכאן.
יש בכך אמנם מעין 'ויתור' על הפוטנציאל שקיים בשמועות שבע"פ, אבל ספק אם יש דרך אחרת, אלא אם מצויד אתה ב'אמונת חכמים' שכל שמועה שמוסר תלמיד חכם ותיק הרי היא כתורה למשה מסיני.
ובאשר לספר נקיות ופרישות - אינני רואה מה הוא שייך לכאן? דנתי בו כדין כל מקור וניסיתי למצות ממנו את מה שניתן מבחינה היסטורית ומבחינה ספרותית. וגם אם לא ערבו הדברים לחיכך, עליך להודות שהוא הרבה פחות משעמם מאשר פלפולא חריפתא בתוספות למסכת חולין...
וסתם כתרגיל משעשע למחשבה:
מה דינו של האי-מייל שהופץ ברבים בשבוע שעבר, בדבר הקשר בין תמותת תינוקות לבין אכילת 'במבה' - שמועה שגרמה נזק עצום לחברת אוסם - האם זה מקור נדפס או שמועה בעל פה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 15:54 |
|
| |
תכלת,
איני יודע מה מפולפל, ברור לענ"ד שספר מנחת חינוך, אינו כמו באגדה, משהו אגבי שנותר לפליטה שיריים מן חיבור גדול יותר, ההיפוך הוא הנכון, מה שנגנב היו קצת דברים מפוזרים ושיריים. הדבר כה פשוט, שאם זה פלפול אינו יודע פשטות מהי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 15:55 |
|
| |
מפני הכבוד איני נוקב בשמות מפורשים של האדמורים המעובים מסופר שלפני כחמשים שנה נפגש נכד של צאנז עם נכד של רוז'ין והצנזאי אמר לרוז'ינאי שב"ה המחלוקת פסקה. נענה הרוזינאי ואמר, כשאנחנו גרים בדירות שכורות ואתם בארמונות באמת אין סבה למחלוקת.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 16:22 |
|
| |
ועוד היה מעשה בנכד של צאנז שנפגש עם נכד של רוזי'ן, אמר הרוזינאי לצנזאי נו.. וכי היו סבותי רוכבות על סוסים ומעשני ציגארעס בשבת, ענה לו הצנזאי וכי סבי היה שקרן?...
|
| נשלח ב-24/12/2008 23:30 |
|
| |
האם הספר של יצחק אבן הוא ספר מוסמך ? האם התיאורים שלו מדוייקים ?
הוא מתיימר לכתוב באובייקטיביות, אך הנטיה ברורה וצועקת לצד סדיגורא.
ועוד שאלה: ידועים היחסים המורכבים ששררו בין הד"ח לבנו השיניווער. אך בספר הנ"ל הוא כותב שהיחסים נתקלקלו בעקבות המחלוקת עם רוזי'ן, ועוד הוא כותב שהשיניווער חשש לחרם נגד אביו ומאז הוכרז החרם, לא נכנס אל ביתו ולא ראה את פניו. האם יש ממש בדברים ? (פרופ. דוד אסף, אני יודע שאתה עובד על הנושא, אך אין לי סבלנות להמתין עד שיצא ספרך, אודה לך אם תוכל להחכימנו בזאת).
|
|
|
|
|