| נשלח ב-29/12/2008 18:01 |
|
| |
פירוש הרמב"ם לספר יצירה?
פירוש הרמב"ם לספר יצירה?
במנחת שי פרשת מקץ (פרק מ"ג, פסוק כ"ו) כתב, ובפירוש הרמב"ם לספר יצירה כתוב באל"ף מצינו בו דגש בשלשה מקומות, ויש לתמוה וכו', ע"כ.
לא שמעתי מעודי על ספר פירוש ספר יצירה מהרמב"ם, וגם חפשתי ולא מצאתי אף אחד שהזכיר דבר זה. וגם לא הזכיר הרמב"ם בשום מקום ספר היצירה, כפי שידוע.
ובתחילה חשבתי שאולי ישנה טעות ומדובר בפירוש ספר היצירה להרמב"ן, וחיפשתי שם ולא מצאתי.
עוד אפשרות עלתה על ליבי, דבפירוש ספר היצירה לר' משה בוטריל, מביא הרבה מספרי גאונים וראשונים שלא היו ולא נבראו, ועי' בזה במאמר ש. אסף בספר היובל לכבודו של ד"ר בנימין מנשה לוין (הוצאת מוסד הרב קוק, י-ם, ת"ש, אפשר להוריד חלק מהמאמר מ'אוצר החכמה').
אך גם שם לא מצאתי זאת, ואפשר שלא חיפשתי כראוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2008 18:08 |
|
| |
בספר מנחת שי מהדורת צבי בצר, ירושלים תשס"ה, עמ' 143 כתוב כן: "ובפי' הרמ"ב לספר יצירה כתו'...".
והרב המגיה שם כתב וז"ל: "ובפי' הרמ"ב - פירוש ר' משה בוטריל לספר יצירה פ"ב מ"ג, בתוך: יצירה, לט ע"א (ציטוט מדברי רב האי גאון בספר הקמיצה)".
וכונתו לספר יצירה הוצאת לוין אפשטין, ירושלים תשכ"ה, כמו שכתב שם בעמ' 422.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2008 18:48 |
|
| |
התעוררי
תודה רבה, תשובה כהלכה.
הלילה אוכל לישון במנוחה. אני חפשתי שם ספר היצירה לרמב"ם, ולכן כנראה לא מצאתי, (מצאתי רק מקום אחד שמביא מהרמב"ם איך לעשות שאלת חלום, ע"י צירופי שמות, והרי הרמב"ם כבר כתב את דעתו במו"נ על צירופי שמות).
ד.א. איך אתה יורה כ"כ מהר? צריך אותך בחזית עכשיו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2008 22:48 |
|
| |
פי' הרמב"ם לספר יצירה, יתכן בדיוק כמו שיתכן פי' של הרב שך על התניא.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2008 22:56 |
|
| |
בר בי רב. דבריך טעונים תיקון. כמובן. תבדוק מי עוד פירש את ספר יצירה ותשוב
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2008 23:08 |
|
| |
יחסו של הרמב"ם לספר יצירה תמוה ביותר, שכן בניגוד למה שמשתמע מדבר צלצח, הרי הגאונים כמו הרס"ג והר"י ברצלוני וספר התכמוני, ואף ספר הכוזרי, לא פירשו את ספר היצירה כספר קבלי כלל ועיקר (וממילא אין דומה להשוואה של צלצח), אאל הבינו את כספר פילוסופי למחצה, ואם כן תמוהה ההתעלמות המופגנת מיצירה זו כל עיקר. (ולו יהא שהיו מפרשים את הספר כספר דקדוקי , היה על הרמב"ם להתמודד עם הספר)
יתר על כך מוזר כאן, שספר שיעור קומה שזה נוגד את עולמו של הרמב"ם מיסודו ומשרשו, הרי בכל זאת בצעירתו הזכירו וקיבלו, ורק בסוף ימיו כתב נגדו דברים חריפים, ויאלו ספר יצירה מעולם לא הזכיר כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 15:32 |
|
| |
כנראה מציץ ומליץ מתכוין לכך שהגר"א ז"ל פירש את ספר יצירה? אני רק משער...
ולא זכיתי להבין דברי רשב"א נר"ו השניים... פשוט הייתי ליד הספר וטרחתי לרגע להביט בו.
תוקן על ידי התעוררי ב- 30/12/2008 15:28:59
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 15:40 |
|
| |
מה הופך דבר לספר קבלי ולא פילוסופי?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:04 |
|
| |
אתנחתא
גם אני סבור שאין מקום להשוואה של ברבירב [שייחסתה לי בטעות], ולא מטעמא דידך, אלא, אמת היא שלא יעלה על הדעת שהרמב"ם יפרש את ספר יצירה, מכמה וכמה טעמים, אבל אין באותם טעמים כל מכנה משותף לטעמים שהרב שך לא יפרש את התניא.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:10 |
|
| |
סליחה שנקטת שמך בטעות.
אך למה לדעתך לא יעלה על הדעת שהרמב"ם יפרש ספר יצירה כמו שפירש שאר אגדות והיטה אותם לדרכו באונס או ברצון? אדרבא תפרש לנו ותחכים. ולמה לא כתב לפחות שהספר הוא מזוייף כמו שכתב על ספר שיעור קומה?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:16 |
|
| |
את ספרו המתוכנן לפרש האגדות כנראה לא כתב מעולם, ורק פירש חלקן במו"נ ובאגרות כדי שמן המעט נדע כיצד לפרש אגדות בכלל.
אולם למה לו לפרש ספר יצירה? הרי גם את ספרי חז"ל לא פירש כולם אלא רק מה שראה לנחוץ. מה גם שיתכן שלא ראה הספר מעולם, ויתכן שראהו ולא חשב שמקורו בחז"ל.
שאלתך למה לא התייחס לס"י [אם נניח שראהו ומצא בו חשיבות] כמו לשיעור קומה אינה ענין לכאן. הרי גם על שיעור קומה לא כתב פירוש, אף בצעירותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:27 |
|
| |
סליחה, דבריך לא מתקבלים אצלי כלל! חשבתי שיש לך משהו יותר מקורי לומר בנידון. ברור שספר יצירה הינו ספר שנושק הרבה לתחום שהעסיק הרמב"ם מאד, ובוודאי היכר את פירוש הרס"ג שיקבל שזה ספר מחז"ל, ובכל זאת מתעלם בהפגנתיות מן הספר. מן הראוי שמכיון שזה ספר של ידע פילסופי היה מקום להתייחס לכך במורה או באחד ממכתביו.
ועדיין התעלומה בעינה עומדת. (לדידי, ולדידך הדבר פשוט, שיהא)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 17:44 |
|
| |
<ברור שספר יצירה הינו ספר שנושק הרבה לתחום שהעסיק הרמב"ם מאד... שזה ספר של ידע פילסופי...>
הספר מעביר "ידע פילוסופי" בערך באותה מדה כמו ש"נבואות נוסטרדמוס" מעבירות לנו מידע אקטואלי.
כלומר, כמו כל ספר בסגנון שכזה, אפשר להעמיס בו כמעט כל מה שתרצה, אך איזה ידע פילוסופי אפשר ללמוד ממנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 18:23 |
|
| |
בא נאמר כך:
זה הספר הכי קרוב ביהדות שבכלל דן על נושאים המתקרבים למי שנקרא מעשה בראשית לפי סגנונם, וכשם שהרמב"ם דן במעשה מרכבה ומעשה בראשית ומפרשם על פי ההשקפה האריסטוטלית, הרי היה אמור לדעתי או לכתוב שהספר אינו מחז"ל, או לדון בכך וכיו"ב. או שנאמר שלא ראה כלל את הספר, שגם זה מוזר, הכיצד ולמה לא ראה את הספר שכבר התפרש בידי הרס"ג. (או שנאמר כדעת החוקרים שזה ספר של דקדוק טברייני והרמב"ם סבר כך, שזה לא מתקבל אצלי)
בקיצור, אני מחפש משהו שיאיר לי את הענים בצורה כלשהי. (ואם למישהו פשוט שאינו צריך להארה, אז אין טעם לכתוב, אני מחפש משהו יותר מזה)
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 19:08 |
|
| |
הנני להעיר על הסטייה מן הדיון המקורי
כתבת לעיל:
<אך למה לדעתך לא יעלה על הדעת שהרמב"ם יפרש ספר יצירה כמו שפירש שאר אגדות והיטה אותם לדרכו באונס או ברצון? אדרבא תפרש לנו ותחכים. ולמה לא כתב לפחות שהספר הוא מזוייף כמו שכתב על ספר שיעור קומה?>
עיקר הדיון הוא למה לא יעלה על הדעת שהרמב"ם יפרש את ס"י. האם בזה אתה מסכים לי?
באשר לשאלתך האחרת, כיצד אוכל לדעת מה גרם לרמב"ם להתייחס לספר פלוני או להתעלם מקיומו? אולי תציין מ"מ מדוייק לדבריו בענין שיעור קומה ואחכים מעט.
ועל מה שכתבת באחרונה ש"זה הספר הכי קרוב ביהדות", יש להעיר לדעות שאין זו יצירה יהודית מקורית.
ועכ"פ, גם אם הרמב"ם ידע את הספר וידע על יחסו של רס"ג לספר, יתכן שהוא פטר אותו ב"כבר חיברו הטפשים אלפי ספרים" - התיחסות קצרה הכוללת ספרים רבים, מהם, כנראה, גם כאלה שהיו מקובלים ב"יהדות".
ומה שכתבת שהוא דן במעשה בראשית, הרי גם זה לא מוסכם על כל מפרשיו. אם צדקתי שהוא דומה לנבואות נוסטרדמוס, הרי שאין טעם להתייחס אליו כמקור או כחיבור כלל, אלא ככתב חידה בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2008 20:21 |
|
| |
| התעוררי כתב: |  | כנראה מציץ ומליץ מתכוין לכך שהגר"א ז"ל פירש את ספר יצירה? אני רק משער...
|
|
מציץומליץ מבקש להודיע שאינו נצרך למתורגמנים או לפרשנים ביחוד לא לפרשנות עוינת.
אני התכונתי כמובן לפירושי רס"ג, דונלו, דונש ועוד שלא ראו בספר תפיסה קבלית. ולא חשבתי שצריך לפרט.
[אגב המגדל עוז בהל' יסוה"ת מציע להרבה מדברי הרמב"ם מקורות בס' יצירה].
|
|
|
|
|