|
|
| נשלח ב-1/2/2009 07:33 |
|
| |
צענע,
הרמב"ם יאמר לך באותו במו"נ באותו הפרק אליו ציינתי - שאדם יכול לבחור במיסטיקה כל עוד היא ניתנת ליישום - קרי שההסתכלות תהיה שלמה ולא רק מהלשון לחוץ כתוכי מדבר - וסוגי הפגעים שהציע שנרב איננה ניתנת ליישום, אלא לבני אדם שהגיעו למעלת הצדיק השלם שהצליחו להשליט את החלק השכלי על המדמה - מכיוון שהקב"ה הטביע ביצירתו של האדם מנגנון טבעי "כוח מדמה" = דמיון, שאין לאדם שליטה עליו , קרי, לא שהאדם מפעיל אותו ברצונו, אלא החלק הזה פועל בו תמידית וניזון מצירוף של זכרונות, ומה יעשה אותו המסכן עם כל מודעותו וכוונתו להתעלם מן היסוריים ולראות אותם כטוב נסתר, והכוח המדמה משתולל בו מכיוון שבאו עליו פגעים מהסוג ששנרב תיאר ?-
|
| נשלח ב-1/2/2009 08:12 |
|
| |
לנאחז בקש
החסידות החלה הרבה אחרי הרמב"ם ולכן אין להביא ראיה מהרמב"ם -הרציונליסט המושבע.
הנה ציטוט של הרב קוק על כוחה של דמעה מול הכח המדמה:
מתוך עולת ראיה:
"ואמר ר´ אלעזר מיום שחרב בית המקדש ננעלו שערי תפילה, ואע"פ ששערי תפילה ננעלו שערי דמעה לא ננעלו. עם שלמותו השכלית של האדם לא יהי´ שלם אם לא תלוה לה שלמות כחו המדמה, שיהיו ציוריו וכוחותיו הדמיוניים מיוסדים על עומק היושר, הבאר משורת השכל והחכמה. בית המקדש נקרא נויו של עולם ובית תפילה לכל העמים. הנוי האמיתי הוא שלמות ציור המדמה כפי השורה השכלית, שמזה תימשך הדרכה מוסרית נעלה בעולם, ועיקר התפילה בנוי על זה. אמנם כל זמן שמכון המרכז הכללי , של השיווי הכולל-לכל-אדם של השכל עם הציור שמדמה, הי´ קים בעולם, הי´ קל גם לכל יחיד לכונן את דרכי ציוריו ע"פ יסודות השכל, ובהתרומם עפ"ז כח המדמה הי´ נכון להשפיע גדולות וטובות בחיי המעשה. אבל מיום שחרב בית המקדש, ובטל המרכז הכללי של קישור חקי הנפש האנושית שבכחו המדמה אל אור השכל, ננעלו שערי תפילה. כי כל יחיד ודאי יקשה לומאוד לרומם לבדו את כחו המדמה אל מרומי השכל, ולפעמים בהתגברות המדמה יטעה מדרך השכל, וע"י התרגשות יצא משורת היושר. אמנם כל זה הוא רק כשהאדם בא לצייר ציורי הטוב בכחו המדמה במדת בחירתו, שצריך לזה כחמנהל כללי, שחסר לנו בעונינו מיום שנוטל כבוד מבית חיינו. בית החיים הוא מצד הכח המדמה, שהוא הציר שעליו יסובו חיי האדם בתשוקותיהם ונטיותיהם, והכבוד האמיתי הוא גילוי השכל האלוה-י הטהור, "אין כבוד אלא תורה". אבל יש שמתגברים על האדם ציוריו לטובה שלא כפי מידת בחירתו ונטיוטיו הבחיריות, כי אם כעין תולדה מכל דרכי השכל הטוב הקבוע בו, שמתאמץ תמיד להדריך בהם את נפשו, וכשבאים הכחות שבנפש במצב זה לידי נקודה מרכזית מתעורר האדם ברגש עז, שהוא נעלה מכחו הרגיל, והדמעות משתפכות מרוב געגועיו לטוב ולחסד העליון, "צמאה נפשי לאלוקים לא-ל חי". במצב התגברות כזו של תולדות כח הדעת וציורה הפנימי עשה אלוקים את האדם ישר, שתנהלהו תומת נפשו באורח משרים תמיד, ועל כן שערי דמעות לא ננעלו, ועם ערך ההשלמה, שתפילה כזאת מסבבת לאדם, עם קביעת מצבו הכללי בדעת ביראת אלוקים, תתגלה פעולת הפקת הבקשה כפי מדתה ורכה, "אל דמעתי אל תחרש"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2009 08:34 |
|
| |
היכן התורה תובעת? "גם יהודים שומרי מצוות שהושפעו מהתרבות המודרנית, מתקשים לקבל את ההתבטלות שהתורה
תובעת כלפי רבי וצדיק."
ציטוט מהאשכול ששנרב הפנה אליו
(חוץ מזה, מי קובע מיהו רבי ומיהו צדיק? אני באמת לא רוצה לפגוע באף אחד, אבל גם אם הרב שך היה חותם על העקרון, האם הוא היה מסכים על חלות העקרון).
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 01/02/2009 8:30:32
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2009 12:16 |
|
| |
בעלבעמיו,
מדובר על ביקורת עקרונית ולכן גם לא משנה אם החסידות באה אחרי הרמב"ם -
|
| נשלח ב-3/2/2009 13:04 |
|
| |
טעיתי - התגובה האחרונה היתה לצענע
עם כל הכבוד לך,זה מגוחך איך שאת רצה ומחפשת אחרי ציטוט שיראה לך מתאים כדי להדביק תגובה אם אין מה לכתוב לא חייבים...
אשמח מאוד אם תסבירי במילים שלך מה הקשר בין מה שכתבתי למעלה , דברים עקרונים על כך שבלתי אפשרי לו לאדם מן השורה להתעלם באמת במציאות מהמחשבות על היסורים התוקפים אותו, מפני שהדברים אינם תלויים במודעותו, אלא בשלטון המודעות על המדמה, ורק ספורים מסוגלים ומצליחים לזה, ויחי ההבדל הגדול, וכפי שציינתי בתגובתי למעלה - הדמיון פועל באדם ולאדם אין שליטה עליו, כמו שאין לו שליטה על מערכת העיכול והפליטה -
|
|
| נשלח ב-3/2/2009 13:21 |
|
| |
בעלבעמיו,
אתה שואל היכן התורה תובעת ההתבטלות שהתורה תובעת כלפי רבי וצדיק?
בהנחה שמשנה תורה של הרמב"ם היא תורה אולי זה יעזור לך - מזכרוני, בהלכות תשובה - ...וכן העובד זולתו כדי להיות מליץ בינו ובין ריבון העולם - נקראים מינים
תוקן על ידי נאחז_בקש ב- 03/02/2009 13:20:29
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2009 13:38 |
|
| |
לנאחז בקש
הקטע שהבאתי ענה לשאלתך.
"הדמיון פועל באדם ולאדם אין שליטה עליו, כמו שאין לו שליטה על מערכת העיכול והפליטה, "
כך כתבת.
הציטוט הרלוונטי:
" הנוי האמיתי הוא שלמות ציור המדמה כפי השורה השכלית, שמזה תימשך הדרכה מוסרית נעלה בעולם, ועיקר התפילה בנוי על זה. "
כלומר,בתחילת הקטע מסביר הרב קוק שכל זמן שבית המקדש,שנקרא נויו של עולם,עמד על תילו היה בכוחו לאזן את הכח המדמה ולהשליט עליו את יראת ה' שהיא חכמה.(השכל הכניע את הדמיון המתפרע.)
לאחר חורבן בית המקדש התפילה בלבד לא יכולה לעשות את הפעולה החשובה הזאת(של השתלטות השכל על הכח המדמה)אבל הדמעה בזמן התפילה יש לה כח אדיר והיא עושה את אותה פעולה שעשה המקדש.
ולעניין ציטוטיך מהרמב"ם:
האדמו"ר הזקן הכיר את הרמב"ם. ואעפ"כ הוא חידש מספר דברים בהסתמך על הזוהר.
במילים אחרות:כל מי שהולך בשיטת החסידות מסתמך על אדמורים גדולים גם כאשר זה מתנגש עם דעותיו של הרמב"ם.
ולכן לא ברור לי מה כל כך מפליא אותך אם יש סתירות בין השניים.
לדעתו של האדמור הזקן לא צריך להיות רבי עקיבא בשביל לחשוב כך .
(כל אנשי הניו אייג' למיניהם שבשיטות שונות מתגברים על הכח המדמה שלהם בצורה מעוררת השתאות-האם הם בדרגת ר' עקיבא?אתמהה.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2009 15:16 |
|
| |
נאחז הואל נא להסביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2009 15:46 |
|
| |
וסתם הערת אגב השפע הגדול ביותר שיורד מהשמים נקרא לא פחות ולא יותר: גשם.
יה"ר שנזכה לפתיחת ארובות השמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2009 16:09 |
|
| |
צענע,
אבל הדמעה בזמן התפילה יש לה כח אדיר והיא עושה את אותה פעולה שעשה המקדש ?
והאדם הנורמטיבי מקיים המצוות עסוק כל היום בתפילה ? זה ברור שכל זמן שאדם עסוק במצוות ובתפילה הוא דבק בה' ומובדל מ'ענייני העולם' אך את שוב חוזרת לאותם המעטים הספורים שמגיעים למעלה בו הם עסוקים רק בו - אך אדם שחוזר מהתפילה לשגרה האם נעלמים מכאוביו ויסוריו? האם הדמעה הצליחה לשתק את כוחו המדמה מעתה ואילך ?
לא מדובר כאן על דעות אדמורים כנגד דעת הרמב"ם - כי כפי שהסברתי מדובר בתורה נצחית שניתנה בהתאם לטבע נפש האדם וטבע נפש האדם לא השתנה זה אותו הטבע עם אותו הפוטנציאל( ואם תאמרי שטבע נפש האדם כן השתנה הרי שביטלת את נצחיות התורה) - מדובר בביקורת עקרונית - את לא מחדשת שלאדמו"ר הזקן לא צריך להיות רבי עקיבא בשביל לחשוב כך - השאלה היא האם התיאוריה שלו עומדת במבחן המציאות ובהתאם לנפש האדם - את מקלה ראש במעלתו של רבי עקיבה, משום שכדי להגיע למעלה בה אדם לא חש יסורים הוא צריך להתגבר על טבע נפשו - האם הדבר כל כך קל בעינייך - (ורק אל תרוצי לחפש כל מיני ציטוטים מאתרי ניו אייג' על השתלטות השכלי על המדמה כדי להוכיח את דברייך) - נסי להתמקד בדברים שהבאתי מהרמב"ם ואם תמצאי שם משהו שהוא לא נכון או לא מסתדר אצלך באיזה שהיא צורה את מוזמנת להסביר ...
|
|
| נשלח ב-26/2/2009 02:39 |
|
| |
לא טרחתי אמנם לקרא את כל האשכול אבל נדמה לי שפותח את האשכול אינו צודק בהצגת הדברים.
לא אקשה עליו אלא אציג דברים כהוויתם:
לבעש"ט היו כמה מעגלי השפעה, הראשונה הייתה מעגל התלמידים הקרובים שהיו ברובם רבנים, תלמידי חכמים וכו'. המגיד ממעזריטש למשל היה תלמיד חכם ידוע (תלמיד של הפני יהושוע), ר' גרשון קיטובער, גיסו, היה דיין בברודי. ועוד ורבים אחרים.
אלה היו האנשים הקרובים אליו (החבורה הקדושה) והם היו אלה שהבינו את תורתו.
המעגל הרחב יותר כלל יהודים מכל הסוגים, רבים מהם פנו אליו כאל "בעל שם" כלומר אדם המסוגל לרפא בעזרת סגולות ורפואות עממיות.
ניתן לומר שהבעש"ט שילב בתוכו שני קטבים (וזוהי גדלותו) מצד אחד מורה רוחני מקורי ומצד שני דמות עממית שעוזרת לאנשים.
התורות הקצרות שלו הן מקוריות מאוד ויש בהם בהחלט דרישות מרחיקות לכת הרבה הרבה יותר מאשר בספר התניא. המושגים "השתוות", "דבקות" "לעלות עם האותיות" הם רק חלק מהדרישות.
מצד שני הבעש"ט ידוע, בעקר מהסיפורים, בחיבה שלו לכל יהודי, בראיית המעלה של כל דבר טוב אפילו אם הוא קטן ביותר.
לעניות דעתי שני קטבים אלה אינם ניגודים אלא להיפך. אדם שבאמת עולה מעלה מעלה מבין היטב את הגדולה של כל דבר הקיים ואכמ"ל.
רק להוסיף שדומה שהדואליות הזו השתמרה בחסידות לדורותיה. מצד אחד דרישות תובעניות מאוד ומצד שני אהבת ישראל וסינגור על ישראל.
גם בחב"ד ניתן למצא את שני הקטבים הללו, ויש אמות רבות של אדמוה"ז בשבח האנשים הפשוטים ועבודתם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2009 09:44 |
|
| |
תקועיסט,
כמו כותבים קודמים באשכול הזה, גם אתה מחלק ציונים לשבח במקום לנמק לכאן או לכאן. זה לא אומר שאתה לא צודק, אלא שאי אפשר לשפוט על מידת הצדק שבדבריך.
האם תוכל לפרט ולהביא מקורות לכמה נקודות:
1. אותן "תורות קצרות" של הבעש"ט שהן מרחיקות לכת יותר מהתניא. מהן? האם ייחוסן לבעש"ט אמין?
2. היכן הן אמרותיו של אדה"ז בשבח האנשים הפשוטים (אני מכיר דברים כאלו באגדות חבדיות מן הדור החמישי והשישי. הייתי שמח לראות חומר מקורי ואמין).
3. אמנם כתבת שאין כאן מקום לפרט אבל אולי בכל זאת תזכה אותנו ותפרט קצת. איך דרישות רוחניות מן הסוג שהציג בעל התניא (או הבעש"ט כדבריך) עולות בקנה אחד עם חיבה לכל יהודי?
מה שכתוב בתניא, לדוגמה, הוא שאתה אמור לחבב כל יהודי מכיוון שיש בו נפש האלוקית שהיא חלק אלו-ה ממעל ממש, ושלכן אתם לא ממש ישויות נפרדות כי גם אתה וגם אני וגם הוא חלק מהשלם הגדול הזה.
אבל אתה מבין, אני מניח, שזה לא מה שאנשים פשוטים כמוני קוראים אהבה או חיבה. כשאני אומר על עצמי שאני אוהב מישהו, או שמישהו אוהב אותי, כוונתי לאישיות שלו או שלי כפי שהיא באה לידי ביטוי בנגלה, למטה מי' טפחים. אני לא מחבב אנשים בגלל שיש בתוכם קומפוננטה נסתרת שיש לה ערך מטפיסי גדול, אלא מפני שהם נחמדים, או מצחיקים, או שיש להם תכונות אישיות חיוביות אחרות. מבחינת התניא כל זה לא רלוונטי. גם ביהודי הכי דוחה והכי משעמם והכי מעצבן יש אותה נה"א, ולכן לא צריך באופן בסיסי להיות הבדל בין האהבה שלי אליו ובין אהבתי לילדי. בעיני, בין זה ומה שאנו קוראים אהבה או חיבה יש לכל היותר שיתוף השם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2009 16:38 |
|
| |
אענה על חלק מהשאלות :
1.לקוחים מצוואת הריב"ש וכתר שם טוב שמלוקטים מגדולי תלמידי הבעש"ט ובפרט רבי יעקב יוסף מפולנאה.
כל מי שלמד מעט בספרים הנ"ל יודע ושמע על המושגים הנ"ל ואני מתפלא על עצם השאלה.
2.לפני שנביא מקורות ברצוני לומר ש99 אחוז מהתורות הנדפסות של בעל התניא נדפסו בדור השביעי של חב"ד כך שהחילוק על אמון השמועות לא שייך.
אבל אם רצונך במקורות שאין בהם שום ספק ספקא אזי ניתן למצוא גם בתניא כאלו.
ברור לי שאין כוונתך לערך הנשמתי הפנימי שבכל יהודי- חלק אלוה ממעל ממש שזה כל תמיד מתחיל יודע ובודאי אתה מתכוון לימוד זכות מצד הכוחות הנגלים.
ובכן המקור העיקרי לזה הוא בפרט בפרק יח' ופרק מו',מט' וכן בכלל בפרקים ל-לב ועוד ועוד... :
פרק יח': [בפרק זה ניתן לראות שמעלת העמי הארץ הוא דווקא בעם ארצות שלהם]
הנה החכמה היא מקור השכל וההבנה והיא למעלה מהבינה שהוא הבנת השכל והשגתו והחכמה היא למעלה מההבנה וההשגה והיא מקור להן וזהו לשון חכמה כ"ח מ"ה שהוא מה שאינו מושג ומובן ואינו נתפס בהשגה עדיין ולכן מתלבש בה אור א"ס ב"ה דלית מחשבה תפיסא ביה כלל ולכן כל ישראל אפילו הנשים ועמי הארץ הם מאמינים בה' שהאמונה היא למעלה מן הדעת וההשג' כי פתי יאמין לכל דבר וערום יבין וגו' ולגבי הקב"ה שהוא למעלה מן השכל והדעת ולית מחשבה תפיסא ביה כלל הכל כפתיים אצלו ית' כדכתיב ואני בער ולא אדע בהמות הייתי עמך ואני תמיד עמך וגו' כלומר שבזה שאני בער ובהמות אני תמיד עמך ולכן אפי' קל שבקלים ופושעי ישראל מוסרים נפשם על קדושת ה' על הרוב וסובלים עינוים קשים שלא לכפור בה' אחד ואף אם הם בורים ועמי הארץ ואין יודעים גדולת ה'. וגם במעט שיודעים אין מתבונני' כלל ואין מוסרי' נפשם מחמת דעת והתבוננות בה' כלל. אלא בלי שום דעת והתבוננות רק כאלו הוא דבר שאי אפשר כלל לכפור בה' אחד בלי שום טעם וטענה ומענה כלל והיינו משום שה' אחד מאיר ומחיה כל הנפש ע"י התלבשותו בבחי' חכמה שבה שהיא למעלה מן הדעת והשכל המושג ומובן:
פרק מו':[בפרקים אלו מתבארת גודל אהבת ה' לגוף היהודי כמו שמבאר בפרט בסוף פרק מט' על המילים ובנו בחרת מכל עם]
ועל אחת כמה וכמה אם מלך גדול ורב מראה אהבתו הגדולה והעצומה לאיש הדיוט ונבזה ושפל אנשים ומנוול המוטל באשפה ויורד אליו ממקו' כבודו עם כל שריו יחדיו ומקימו ומרימו מאשפתו ומכניסו להיכלו היכל המלך חדר לפנים מחדר מקום שאין כל עבד ושר נכנס לשם ומתייחד עמו שם ביחוד וקירוב אמיתי וחיבוק ונישוק ואתדבקות רוחא ברוחא בכל לב ונפש עאכ"ו שתתעורר ממילא האהבה כפולה ומכופלת בלב ההדיוט ושפל אנשים הזה אל נפש המלך בהתקשרות הנפש ממש מלב ונפש מעומקא דלבא לאין קץ. ואף אם לבו כלב האבן המס ימס והיה למים ותשתפך נפשו כמים בכלות הנפש ממש לאהבת המלך:
והנה ככל הדברים האלה וככל החזיון הזה וגדול יתר מאד בכפלי כפליים לאין קץ עשה לנו אלהינו כי לגדולתו אין חקר ואיהו ממלא כל עלמין וסובב כל עלמין ונודע מזה"ק והאר"י ז"ל ריבוי ההיכלות והעולמות עד אין מספר ובכל עולם והיכל ריבוא רבבות מלאכים לאין קץ ותכלית. וכמ"ש בגמ' כתיב היש מספר לגדודיו וכתיב אלף אלפין ישמשוניה וריבו רבבן קדמוהי כו' ומשני אלף אלפין וכו' מספר גדוד אחד אבל לגדודיו אין מספר וכולם קמיה כלא ממש חשיבי ובטלים במציאות ממש כביטול דבור א' ממש לגבי מהות הנפש המדברת ועצמותה בעוד שהיה דיבורה עדיין במחשבתה או ברצון וחמדת הלב כנ"ל באריכות:
וכולם שואלים איה מקום כבודו ועונים מלא כל הארץ כבודו הם ישראל עמו. כי הניח הקב"ה את העליונים ואת התחתונים ולא בחר בכולם כי אם בישראל עמו והוציאם ממצרים ערות הארץ מקום הזוהמא והטומאה לא ע"י מלאך ולא ע"י כו' אלא הקב"ה בכבודו ובעצמו ירד לשם כמ"ש וארד להצילו וגו' כדי לקרבם אליו בקירוב ויחוד אמיתי בהתקשרות הנפש ממש...
וז"ש אשר קדשנו במצותיו שהעלנו למעלת קודש העליון ב"ה שהיא קדושתו של הקב"ה בכבודו ובעצמו וקדושה היא לשון הבדלה מה שהקב"ה הוא מובדל מהעולמות והיא בחי' סובב כל עלמין מה שאינו יכול להתלבש בהן. כי ע"י יחוד הנפש והתכללותה באור א"ס ב"ה הרי היא במעלת ומדרגת קדושת א"ס ב"ה ממש מאחר שמתייחדת ומתכללת בו ית' והיו לאחדים ממש. וז"ש והייתם לי קדושים כי קדוש אני ה' ואבדיל אתכם מן העמים להיות לי ואומר ועשיתם את כל מצותי והייתם קדושים לאלהיכם אני ה' אלהיכם וגו' פי' כי ע"י קיום המצות הריני אלוה שלכם כמו אלהי אברהם אלהי יצחק וכו' שנקרא כן מפני שהאבות היו בחי' מרכבה לו ית' ובטלים ונכללים באורו. וככה הוא בכל נפש מישראל בשעת עסק התורה והמצות ולכן חייבו רז"ל לקום ולעמוד מפני כל עוסק במצוה אף אם הוא בור ועם הארץ והיינו מפני ה' השוכן ומתלבש בנפשו בשעה זו רק שאין נפשו מרגשת מפני מסך החומר הגופני שלא נזדכך ומחשיך עיני הנפש מראות מראות אלהים כמו האבות וכיוצא בהן שראו עולמם בחייהם. וז"ש אסף ברוח הקדש בעד כל כנסת ישראל שבגולה ואני בער ולא אדע בהמות הייתי עמך ואני תמיד עמך. כלומר שאע"פ שאני כבהמה בהיותי עמך ולא אדע ולא ארגיש בנפשי יחוד זה שתפול עליה אימתה ופחד תחלה ואח"כ אהבה רבה בתענוגים או כרשפי אש כמדת הצדיקי' שנזדכך חומרם וכנודע שדעת הוא לשון הרגשה בנפש והוא כולל חסד וגבורה. אעפ"כ אני תמיד עמך כי אין החומר מונע יחוד הנפש באור א"ס ב"ה הממלא כל עלמין וכמ"ש גם חושך לא יחשיך ממך. ובזה יובן חומר עונש איסור מלאכה בשבתות וחמץ בפסח השוה לכל נפש לפי שאף בנפש בור ועם הארץ גמור מאיר אור קדושת שבת וי"ט ונידון בנפשו בכרת וסקילה על חילול קדושה זו. וגם משהו חמץ או טלטול מוקצה פוגם בקדושה שעל נפשו כמו בקדושת נפש הצדיק כי תורה אחת לכולנו.
פרק מט':
לכך סידרו תחלה ברכות יוצר אור. ושם נאמר ונשנה באריכות ענין וסדר המלאכים העומדים ברום עולם להודיע גדולתו של הקב"ה איך שכולם בטלים לאורו ית' ומשמיעים ביראה כו' ומקדישים כו' ואומרים ביראה קדוש כו' כלומר שהוא מובדל מהן ואינו מתלבש בהן בבחי' גילוי אלא מלא כל הארץ כבודו היא כנסת ישראל למעלה וישראל למטה כנ"ל. וכן האופנים וחיות הקודש ברעש גדול וכו' ברוך כבוד ה' ממקומו לפי שאין יודעים ומשיגים מקומו וכמ"ש כי הוא לבדו מרום וקדוש. ואח"כ ברכה שניה אהבת עולם אהבתנו ה' אלהינו. כלומר שהניח כל צבא מעלה הקדושים והשרה שכינתו עלינו להיות נקרא אלהינו. כמו אלהי אברהם כו' כנ"ל. והיינו כי אהבה דוחקת הבשר ולכן נקרא אהבת עולם שהיא בחי' צמצום אורו הגדול הבלתי תכלית להתלבש בבחי' גבול הנקרא עולם בעבור אהבת עמו ישראל כדי לקרבם אליו ליכלל ביחודו ואחדותו ית'. וז"ש חמלה גדולה ויתירה פי' יתירה על קרבת אלהים שבכל צבא מעלה. ובנו בחרת מכל עם ולשון הוא הגוף החומרי הנדמה בחומריותו לגופי אומות העולם. וקרבתנו וכו' להודות וכו' ופי' הודאה יתבאר במ"א. וליחדך כו' ליכלל ביחודו ית' כנ"ל
[בפרקים הבאים ל- לב רואים שמפן מסוים עבודת ה' של עמי ארצות גדולה וקשה יותר משל בינוני
כמו כן יש בו לימוד זכות גדול על נפש הבהמית של ישראל]
פרק ל':
עוד זאת ישים אל לבו לקיים מאמר רז"ל והוי שפל רוח בפני כל האדם. והוי באמת לאמיתו בפני כל האדם ממש אפי' בפני קל שבקלים. והיינו ע"פ מארז"ל אל תדין את חבירך עד שתגיע למקומו. כי מקומו גורם לו לחטוא להיות פרנסתו לילך בשוק כל היום ולהיות מיושבי קרנות ועיניו רואות כל התאוות והעין רואה והלב חומד ויצרו בוער כתנור בוערה מאופה כמ"ש בהושע הוא בוער כאש להבה וגו'. משא"כ מי שהולך בשוק מעט ורוב היום יושב בביתו וגם אם הולך כל היום בשוק יכול להיות שאינו מחומם כ"כ בטבעו כי אין היצר שוה בכל נפש יש שיצרו כו' כמ"ש במ"א. והנה באמת גם מי שהוא מחומם מאד בטבעו ופרנסתו היא להיות מיושבי קרנות כל היום אין לו שום התנצלות על חטאיו ומיקרי רשע גמור על אשר אין פחד אלהי' לנגד עיניו. כי היה לו להתאפק ולמשול על רוח תאוותו שבלבו מפני פחד ה' הרואה כל מעשיו כמש"ל כי המוח שליט על הלב בתולדתו. והנה באמת שהיא מלחמה גדולה ועצומ' לשבור היצר הבוער כאש להבה מפני פחד ה' וכמו נסיון ממש. והלכך צריך כל אדם לפי מה שהוא מקומו ומדרגתו בעבודת ה' לשקול ולבחון בעצמו אם הוא עובד ה' בערך ובחי' מלחמה עצומה כזו ונסיון כזה בבחי' ועשה טוב....
אבל באמת אם הוא יודע ספר ומחזיק בתורת ה' וקרבת אלקי' יחפץ גדול עונו מנשוא ואשמתו גדלה בכפלי כפליים במה שאינו נלחם ומתגבר על יצרו בערך ובחי' מלחמה עצומה הנ"ל מאשמת קל שבקלים מיושבי קרנות הרחוקים מה' ותורתו ואין אשמתם גדולה כ"כ במה שאינם כובשים יצרם הבוער כאש להבה מפני פחד ה' המבין ומביט אל כל מעשיהם כאשמת כל הקרב הקרב אל ה' ואל תורתו ועבודתו וכמשארז"ל גבי אחר שידע בכבודי וכו' ולכן ארז"ל על ע"ה שזדונות נעשו להם כשגגות:
פרק לא':
ולהיות בחי' תשובה זו ביתר שאת ויתר עז מעומקא דלבא וגם שמחת הנפש תהיה בתוספת אורה ושמחה כאשר ישיב אל לבו דעת ותבונה לנחמו מעצבונו ויגונו לאמר כנ"ל הן אמת כו' אך אני לא עשיתי את עצמי.
פרק לב':
ושתיהן הן אמת שנאה מצד הרע שבהם ואהבה מצד בחי' הטוב הגנוז שבהם שהוא ניצוץ אלקות שבתוכם המחיה נפשם האלקית .
עד"כ להדיא כעת אכנס לעוד משהוא מעניין שמראה את החביבות הגדולה שלפי התניא רוכשת השכינה לכל אחד מישראל אפ' לרשע גמור.
פרק ו': וצד הקדושה אינו אלא השראה והמשכה מקדושתו של הקב"ה ואין הקב"ה שורה אלא על דבר שבטל אצלו יתב' בין בפועל ממש כמלאכים עליונים בין בכח ככל איש ישראל למטה שבכחו להיות בטל ממש לגבי הקב"ה במסירת נפשו על קדושת ה'. ולכן אמרו רז"ל שאפי' אחד שיושב ועוסק בתורה שכינה שרויה כו' וכל בי עשרה שכינתא שריא לעולם.עד"כ- כלומר בצד הקדושה השכינה שורה
פרק כב': והנה רצון העליון בבחי' פנים הוא מקור החיים המחיה את כל העולמות ולפי שאינו שורה כלל על הס"א וגם בחי' אחוריים של רצון העליון אינו מלובש בתוכה ממש אלא מקיף עליה מלמעלה.עד"כ. כלומר גם על הס"א מקיף מדרגה מסוימת של רצון ה'.
פרק יא':אך מי שאינו מתחרט לעולם ואין באים לו הרהורי תשובה כלל נקרא רשע ורע לו שהרע שבנפשו הוא לבדו נשאר בקרבו כי גבר כל כך על הטוב עד שנסתלק מקרבו ועומד בבחי' מקיף עליו מלמעלה ולכן ארז"ל כל בי עשרה שכינתא שריא:עד"כ. כלומר גם על הרשעים מקיף מלמעלה אור ה' אבל שלא כמו בס"א נקרא בשם שכינה.
וצריך להבין ההבדל שבין ההקפה שמקיף אור ה' לס"א ובין ההקפה שמקיף לרשעים עד שרשעים נכללים עדיין בצד הקדושה ונופל עליהם שם שכינה כמוכח מדברי קודשו.
והביאור לזה כנ"ל בדברי קודשו שבס"א הוא בחי' אחוריים של רצון העליון משא"כ ברשעיפ הוא בחינת פנים של רצון העליון הנקרא בשם שכינה.
ולפי הנ"ל יובן ביתר שאת גודל קדושת כל איש ישראל אפ' רשע גומר ששורת עליו השכינה בכל עת ובכל שעה ממש (רק שכשעוסק בתשובה ותומ"צ הרי זה מאיר בפנמיותו משא"כ כשהוא רשע כפשוט) וכל זה לא מצד נשמתו אלא מצד החביבות הגדולה שמחבב ה' ית' לכל אחד ואחד מישראל.
וכידוע מה שאמר המגיד הגדול לר' אלימלך מליזענסק השומע אתה ר' מלך מה שמכריזים במתיבתא דרקיע שיש לאהוב רשע גמור כשם שאוהבים צדיק גמור.עד"כ והיינו מפני שאוהב מה שהאהוב(ה') אוהב וכנ"ל שאין זה מצד מעלת נשמת הרשע כלל.
כמו כן ישנו דרוש ארוך מהרב הגאון ר' אייזיק מוויטעבסק תלמיד רבינו בעל התניא בשם רבינו שדרש במעלת היהודים פשוטים בויכוח במינסק (בו נכח ר' איזיק הנ"ל בעצמו)שהם כמשל הסנה שבוער בתשוקה לתורה ואיננו אוכל שאין בידם למלאות תאוותם מחמת קוצר השגתם והדבר מביא אותם לענווה שאפ' צדיקים גמורים לא יכולים לבא אליה וכו'.(אולי בהמשך אוכל לעלות את הנ"ל על הנט).
לגבי שלוש אולי בהמשך.
תוקן על ידי המנונאסבא ב- 26/02/2009 16:47:53
תוקן על ידי המנונאסבא ב- 26/02/2009 17:31:31
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2009 17:19 |
|
| |
שנרב. 1. באיגרת של הבעש"ט (הדבר היחיד כנראה שכתב בעצמו) מופיעה דרישה לעלות ולהיכלל בתיבות התפילה. אינני מתיימר להבין לגמרי מה זה אומר אך אין ספק שזה דורש יכולות דתיות מסויימות. בספר כתר שם טוב (ליקוט של ציטטות בשפ הבעש"ט מספריו של תלמידו - ר' יעקב יוסף מפולנאה) מופיעה הדרישה של "השתוות" כלומר שכל דבר שקורה לאדם בין טוב ובין רע יהיה שווה בעיניו (אני כותב מהזיכרון). בכלל הספר מלא בתאורים מעין מיסטיים של חויות שאדם צריך לעבור בתפילתו, בתורתו ובחיי היומיום שלו. יש לי תחושה שהדרישות של בעל התניא נראות לך גדולות כי הם מדברות דווקא בשפה שלנו. אנחנו מבינים היטיב מהם תאוות ולכן זה נראה לנו "בשמיים" לנסות ולהיפטר מהן. הדרישות של הבעש"ט מדברות במקום אחר לחלוטין, בקושי ניתן להבין על מה הוא מדבר, כיצד "מידבקים בתיביות התפילה" ומהי "דבקות"? גם באופן היסטורי האנשים ששמעו את הבעש"ט היו כבר אנשים שעסקו בפרישות. החסידות צמחה על רקע של "פרושים" והבורות של מקובלים (הקלויז בברוד) שעסקו בפרישות וכו' הבעש"ט מדבר במקום שהוא מעבר לעניין הזה.
2. המנונא סבא כבר הביא מספר מקומות ויש עוד.
3. נדמה לי שיש בלבול מסויים בדיון. אהבה וחיבה כדבריך אינם באים כתוצאה מאידאולוגיות ותפישות עולם. מרפרוף מהיר על פני רשימת האנשים שאני אוהב אני מגלה שהמדד הוא לא מעלתם או דבקותם וכו'. זהו דבר פשוט שאין סתירה בין דרישות גבוהות לבין אהבת אדם/ישראל. ואינני מבין מה הבעיה.
הדבר שעליו דיברתי אני היה ההערכה הדתית כלפי היהודים הפשוטים. דבר זה מתחלק לשניים. האחד, הערכה אמיתית לאותנטיות ולכנות של היהודי הפשוט שמובילות אותו אל מערכת יחסים כנה ואינטימית עם אלוקים. הדבר השני, ועליו רמזתי, הוא הערכה של כל מאמץ או ניסיון של יהודי להתקרב לאלוקים ולו יהיה זה הניסיון הפתטי ביותר. הערכה זו נובעת מתפישת עולם גבוהה שמבינה שהכול מול האל הוא כלום ואם כן מי יודע את מי אלוקים מעדיף. אולי אפשר לומר שיש שני בחינות, כאשר אני פונה ליהודי אני דורש ממנו שיעשה יותר ויותר. אך כאשר אני מסתכל על הדברים בהקשר הרחב אני אומר שהכול חשוב מאוד בעיני האל. ואפשר עוד להאריך הרבה.
בהערת שוליים: דומה עלי, שנרב, שאתה לוקה במדעיות יתר, יש חשיבות רבה במסורות עממיות על דמויות ותופעות היסטוריות, לא כל דבר צריך להיות כתוב בשלושה כתבי יד כדי שנאמין.
 |
|
|
|
|
|