| נשלח ב-13/1/2009 01:36 |
|
| |
מהו "טוב"?
הגדרה טובה של מושג ה"טוב", היא למעשה נקודת הפתיחה של כל מעשינו בעולם. ברור שאיננו יכולים להמציא הגדרה שרירותית משלנו למושג "טוב". עלינו לחקור ולבדוק שתהיה הגדרת ה"טוב" קבועה ונצחית.
אמנם יש להיזהר! אם לא נמצא עבור עצמינו את ההגדרה, נהיה עלולים להיתקע עם הגדרה שמישהו אחר הכתיב לנו! בטח אף אחד לא רוצה לגלות אחרי 20 שנה של חיים בוגרים שקנה "חתול בשק".
לדוגמא, יתכן שאי-שם בעזה בשטחים, ההגדרה של "טוב" היא אדם המוכן לחגור על עצמו חגורת-נפץ, ולפוצץ את עצמו בתוך שוק ישראלי הומה אדם. או לשלח טילי קסאם במטרה להרוג כמה שיותר אזרחים.
לעומת זאת, בעולם המערבי קיימת הגדרה מקובלת למושג "טוב" המתייחסת להצלחה כלכלית. אנשים שוקעים בדיכאונות, רק משום שאינם משגשגים בתחום זה - "מה לא בסדר בי, שאני לא מצליח למצוא עבודה?! כנראה שאני אדם רע. מהר, תביאו לי פסיכולוג!"
נשתף זה את זה במחשבותינו על הגדרתו היותר מדויקת של מושג ה"טוב"
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2009 01:55 |
|
| |
האם חפץ אתה להגדיר טוב? מוזר, וכי אפשר להגדירו? נראה שבעצם שאלתך ענית את התשובה "יתכן שאי-שם בעזה בשטחים, ההגדרה של "טוב" היא אדם המוכן
לחגור על עצמו חגורת-נפץ, ולפוצץ את עצמו בתוך שוק ישראלי הומה אדם. או
לשלח טילי קסאם במטרה להרוג כמה שיותר אזרחים" אכן טוב הוא יחסי,לדעתי. אגב כל שימוש בדבר חומרי אינו יכול לתת טוב מושלם כי אם הוא גדול שני סנטימטר, והוא מה זה טוב, הוא עושה לי הכל, אבל הוא לא שלוש סנטימטר. דעתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2009 01:57 |
|
| |
תוקן על ידי בידלהפייטן ב- 14/01/2009 1:54:24
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2009 11:35 |
|
| |
בידלהפייטן
אתה סבור באופן ברור כי הטוב הוא משתנה ויחסי, אולם ישנם כאלה הסבורים לא כך.
עיין למשל בדברי פסיכובלוג מה שכתב בתוך דבריו על עניו זה ואז חשוב שנית ותכריע.
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2556342&forum_id=20504
האמת שאני סבור ג"כ שצריך למצוא איזו שהיא הגדרה כוללת למהות ה"טוב" שתסתדר עם כל הסיטואציות שבהם לכאורה הטוב משתנה. ואף אם נוכל לומר על דבר אחד כי טוב הוא לפלוני ורע למשנהו אמנם תמיד יכנס תחת הגדרה אחת ברורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2009 14:27 |
|
| |
תוקן על ידי ניקבליראש ב- 14/01/2009 14:25:19
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 14:57 |
|
| |
לא ענית לי כיצד במקרה שאני זקוק לשלוש ולארבע במקביל ויש לי שלוש בלבד כיצד יכול להיות השלוש טוב אם אני זקוק גם לארבע, אלא ברור שהשלוש טוב לשימושים מסוימים ורע לשימושים אחרים, ואם כן הוא יחסי. תגובתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 15:00 |
|
| |
זה שאתה זקוק גם לארבע מדוע זה יהפוך את השלוש ל"רע"?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 16:22 |
|
| |
כי הארבע חסר תועלת הוא לי, וחוץ מזה לא מסובך למצוא דוגמאות שבהם הארבע יהיה רע, העדפתי לנקוט דוגמה מעורפלת כדי שלא אענה על הדוגמה אלא על הרעיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 17:01 |
|
| |
אין טוב אלא תורה.
בכל שאר התחומים הטוב הוא ענין יחסי כדברי בידלהפייטן.
כזקוקים למשהו והוא מגיע הרי זה טוב. וכשלא זקוקים לו אז הוא לא טוב ולא רע. זוהי דעתי
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2009 19:02 |
|
| |
כבר אמר ישעיהו ליבוביץ: "אין הכרעה מדעית לגבי 'טוב' ו'רע', אלא הללו נקבעים לפי סולם-ערכיו של האדם, וערכים אינם נקבעים ע"י ההכרה המדעית, ואפילו אינם מושפעים ממנה".
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2009 02:45 |
|
| |
רותם מדברייך נראה כי סבורה את שלעולם הטוב הוא יחסי, להוציא מן התורה שהטוב שבה הוא "בעצם" ואינו ניתן לשינוי יחסיי. אמנם אני לא כך סבור. קודם כל כי כאשר תאמרי כי המושג טוב הינו יחסי ואילו בדבר מסוים תאמרי שיש לו הגדרה קבועה ובלתי יחסית הלא תכילי בדברייך סתירה מפורשת באשר למושג, לא כן?! לכן אעדיף לומר כי מושג הטוב ישאר יחסי לעולם וישתנה רק בהתאם ליחסיותו. ואף אוכיח דברי מחז"ל שהודיעונו כי הלומד תורה שלא לשמה תורתו נעשית לו סם המות וכי טוב לו בכך?!
פסיכ' אמנם אתה מצטט היטב את דבריו של ישעיהו ליבוביץ אך כנראה שעוד לא החלטת אם לאמץ לעצמך את דבריו כי עד כמה שזכרוני אינו בוגד בי אזי באשכול עידן המתירנות הודעתנו כי סבור הינך שישנה הגדרה מסוימת וקבועה למושג טוב הקודמת לתפיסותיהם של אנשי ההגיון. ואף היטבת להוכיח כן מדברותיו של גדול הפילוסופים הלא הוא סוקרטס. ע"כ נפלאתי איך תשנה כרגע את עמדותיך בציטוט קצר של ישעיהו ליבוביץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2009 10:55 |
|
| |
טוב- הוא בעצם דבר רוחני וחפץ כשלעצמו
בשאר התחומים ההגדרה טוב הוא מושאל מהדבר אמיתי,
אי אפשר להגדיר את הטוב על הפרט,
כמו שאומרים -תמיד יכול להיות יותר טוב-
ותמיד הטוב המושאל, יהיה יחסית ונקודתית.
וכאשר באותו טוב יכול להיות היפוכו ה"רע".
לשם דוגמא,
כאשר שודד מבצע שוד
לכאורה קוראים לזה מעשה רע שזה ההיפוך של הטוב,
כאשר באותו פעולה יש גם טוב,
מבחינת השודד הוא מילא את משאלתו,
ומפרנס את משפחתו,
|
|
|
|
| נשלח ב-18/1/2009 10:02 |
|