בית פורומים ספרים וסופרים

ספר "מקור ברוך"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/6/2009 15:21 לינק ישיר 

דבריך אינם מדוייקים, כי אין הוראה אלא להיתר ולא לאיסור, וכהכלל בגמרא שכח דהתירא עדיף, וכדפרש"י (ביצה ב, ב): כח דברי המתיר, שהוא סומך על שמועתו ואינו ירא להתיר, אבל כח האוסרין אינה ראיה, שהכל יכולין להחמיר, ואפילו בדבר המותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 15:55 לינק ישיר 

לדעתי ברור לכל לומד בעיון שהערוך השולחן הוא ספר גאוני ועמקני ביחס למשנה ברורה שהינו ספר ליקוט פשוט. ואין אפשרות לוויכוחים בזה, אפשר רק לומר כמו שהסביר הרבי מלובאויטש זצ"ל, שהמשנ"ב זכה להתקבל בכלל ישראל משום מידותיו או אהבת ישראל שלו. (איני זוכר, חב"דניקים תקנו אותי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 17:54 לינק ישיר 

תכלת_דומה

<"מה שיש לברר הוא א' האם הגרמ"פ ראה בערוה"ש אחד מגדולי הפוסקים האחרונים, שאפשר לסמוך על הכרעה תקדימית שלו בעניין מחודש או שנוי במחלוקת, ולדחות על ידיו הכרעה מנוגדת? התשובה ללא ספק חיובית''>

אני לא בטוח אם הוא  "סמך" על מישהו, לי נראה יותר שהוא היה סומך על עצמו ומסתייע במי שחשב כמוהו, ואני לא אומר זאת כזלזול בו, מפני שייתכן שזו הדרך הנכונה, (ראה שו''ת יביע אומר ח''א אורח חיים סימן א אות י''ב), ולכן אין זה מומחש בציטוט שהבאתי, "כבר הורה זקן...". מפני שכשהם נכתבו ע"י רמ"פ, אין פירושם שיש לפסוק כן מפני שה"זקן" אמר, אלא שהוא כ"תנא דמסייע".

כשיש מחלוקת בעניין מסויים בין הערוה"ש והמשנ"ב, הגרמ"פ יעדיף את מי שהוא חושב שהוא הנכון לפי כללי הפסיקה, ואיני בטוח שהערוה"ש יהיה תמיד המועדף, איני יודע אם הציטוט שהבאתי בעניין "כבר הורה זקן" הוא דוגמא יפה גם לדבריך, כי שם לא מדובר בשאלה  חדשה של קריאת שמע כנגד שער מגולה בזה"ז, שאלה זו כבר נידונה בעבר (ראה שו"ת מהר"מ אלאשקר סימן לה), אלא שהם הובאו רק כסעיף לפסקו להיתר מחיצה בבית כנסת שהיא גבוהה י"ח טפחים.

העדויות הישירות מפי כו"כ אנשים, שהגרמ"פ התבטא במפורש שכוח הערוה"ש עדיף, אין בהן לשכנע אותי שהוא אכן אמר את שהם אומרים בשמו.

ואני_לתומי

<''אפשר רק לומר כמו שהסביר הרבי מלובאויטש זצ"ל, שהמשנ"ב זכה להתקבל בכלל ישראל משום מידותיו או אהבת ישראל שלו">

איני יודע אם הוא אמר זאת, אבל רעיון זה מופיע בעירובין דף יג עמוד ב:

"אמר רבי אבא אמר שמואל: שלש שנים נחלקו בית שמאי ובית הלל, הללו אומרים הלכה כמותנו והללו אומרים הלכה כמותנו. יצאה בת קול ואמרה: אלו ואלו דברי אלהים חיים הן, והלכה כבית הלל. וכי מאחר שאלו ואלו דברי אלהים חיים, מפני מה זכו בית הלל לקבוע הלכה כמותן - מפני שנוחין ועלובין היו, ושונין דבריהן ודברי בית שמאי. ולא עוד אלא שמקדימין דברי בית שמאי לדבריהן".

תוקן על ידי נישטאיך ב- 16/06/2009 18:05:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 19:01 לינק ישיר 

אחזור לאחד מנושאי האשכול: סיפורי המקור ברוך ובמיוחד הביקור אצל הצמח צדק ודבריו על התנגדות הגר"א:

אתמול רפרפתי על ספר (חדש?) של אגרות ומאמרים מהגר"ש וולבה ע"ה ושם מכתב אודות אישיותו של ר' יואל קלופט מחיפה. בין הדברים מתייחס למחלוקת על החסידות ומצטט כדבר פשוט את הסיפור שהצ"צ אמר לסבו שהגר"א עזר בהתנגדות וסבו הצדיקו.

[אגב כקורא מושבע של אגרות רבנים הספר הזה.... מגמד את דמותו של הגר"ש באלף מדריגות. אולי אפתח אשכול על אגרות אלו. הכתיבה כל כך "בעלבתית" (נזהר מלומר שיטחית, כי בכ"ז מדובר ברב וולבה שאף אני אישית זכיתי לשמוע כמה מדרשותיו וספרו "עלי שור" עזר לי בימים קשים).  אבל אין זה נושא האשכול].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 19:18 לינק ישיר 

ואני לתומי,

מיד כשקראתי את האשכול חשבתי כדבריך, הערוך השולחן זו יצירה, המשנ"ב זה ליקוט פשוט [הכל יחסי, הערוך השולחן הוא יצירה חלשה ביחס שלחן ערוך הרב הגאוני, המשנ"ב הוא ליקוט יסודי ביחס למלקטי זמננו].

אמנם לאו דווקא שמישהו יצירתי ועמקן יתקבל בין שכבות העם  כ פ ו ס ק.

דבריך מחב"ד מעניינים, עשיתי חיפוש בספרית חב"ד האם האדמו"ר מליובאוויטש אכן אמר את הדברים וזה מה שמצאתי תחת החיפוש "חפץ חיים. משנה ברורה":

http://www.otzar770.com/
http://www.otzar770.com/ (קצת אקשן... מזכיר את הימים הטובים....)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 19:50 לינק ישיר 

"יעדיף את מי שהוא חושב שהוא הנכון לפי כללי הפסיקה" - עם החצי הראשון של המשפט הזה אני מסכים, את החצי השני אני לא מבין (אא"כ כוונתך שהלכה כערוה"ש מטעם דהוא בתראי, עיי' בבני בנים שם). ובכל אופן, לא ראינו שהגרמ"פ הביא תנא דמסייע מספר X או משו"ת Y (השלם כפי רצונך) בני אותו דור - היינו כי לא כל אחד כדאי להיות גם תנא דמסייע, אלא בודדים ממש הובאו ככאלה אצלו, ודאי וודאי מפוסקי הדור שגם הוא חי בו.
ומלבד זאת, בעניין הק"ש מול שער מגולה הוא ללא ספק נסמך על הפסק התקדימי של הערוה"ש (מה שכתבתי שהוא עניין מחודש בזה"ז, כוונתי בליטא, שממנה בא גם הגרמ"פ, והתמודדות המשנ"ב והערוה"ש עם אותה מציאות היתה עניין חדש. מה שהיה אצל מהר"ם אלשקר אינו עניין איפוא, ואפילו בלי הפירוש של החת"ס בדבריו).

לגבי העדויות הישירות, אתה יכול כאוות נפשך להעצים עיניך מעדויות מכלי ראשון של אנשים מכובדים וידועים, וכנראה גם להרגיש חכם גדול מאד בעיני עצמך. אבל אם דורש אמת הנך,  ובמקרה גם ניו יורקר, לך ושאל למשל את הרב דוד קאהן. גם לבני הגרמ"פ וחתנו אתה יכול לשאול מה שמעו ממנו בזה. (לפעמים הפקפוק האוטומטי בעדויות באשר הן, מגיע לדרגת גיחוך).

(ואגב, צא ובדוק מי היה הפוסק האחרון לדורנו בעיני בעל הציץ אליעזר... דבר זה הושמט גם הוא מהמאמר בישורון)

_____

בשלמא הסוברים שהמשנ"ב הוא ליקוט פשוט (אני איני סובר כן). והביה"ל מה? [ואולי ראוי להעביר כבר את כל זה לאשכול נפרד].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/6/2009 23:29 לינק ישיר 

תכלת_דומה כתב:

(ואגב, צא ובדוק מי היה הפוסק האחרון לדורנו בעיני בעל הציץ אליעזר... דבר זה הושמט גם הוא מהמאמר בישורון)

_____

בשלמא הסוברים שהמשנ"ב הוא ליקוט פשוט (אני איני סובר כן). והביה"ל מה? [ואולי ראוי להעביר כבר את כל זה לאשכול נפרד].

שמא תחכימנו, מיהו הפוסק האחרון בעיני הרב ולדנברג?

לגבי המ"ב, אמר איש חכם: המשנה ברורה הוא ספרו שבו כתב את דעתו, ובשער הציון ציין את דעות אלה שסבורים כמותו. ודפח"ח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 00:11 לינק ישיר 

אליהוא לשיטתו, לחזור שוב ושוב על ה"ציטוטים" המסולפים. והפעם:
הכונה במילים "לא התקבל כלל וכלל" שבדברי מונדשיין אין משמעותם העדפת המ"ב אלא אי החשבתו כפוסק כלל.

יסכר פי דוברי שקר.

מה שהביאו לעיל מאגרותיו של הר"ש וולבה, כבר הובא במאמרי. אלא שגירסתו היא גלגול נוסף לבדייתו של המקו"ב, שכן הוא מוסיף שבעל התניא נענע לו בראשו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 13:09 לינק ישיר 

לבנוני. אינני יודע מה לך כי נזעקת כ"כ [ועוד בהתפתלויות הבלים כאלו] כאשר יוצאין עוררין על אמינותך, הרי לדעתך אמינות כלל אינה מעלה אצל חסידים כמו שכתבת בעצמך במאמרך 'אמינותן של אגרות החסידים' קתדרה כרך 64 עמ' 89 [כפי המובא בישורון כ' עמ' תשצ"ג] לפיו החסידים נוהגים להשמיט מכתבי רבותיהם [וא"כ ק"ו מכתבי אחרים] כל עוד הם בטוחים שכוונותיהם ומעשיהם רצויים [כל דרך איש זך בעיניו] ופעמים מתוך חשש לכבודו של רבם. יש להניח כי אין האמור בהשמטות בלבד אלא גם בשתילת והמצאת דברים שלא היו ולא נבראו לכבודו של רבם, [או לפגיעה בכבודם של מתנגדיהם], וכמו שקיבלו מרבם לעשות כן.
 לענין המ"ב והערה"ש לא נאריך עתה, רק יצא המרצע מן השק כאשר החבדיי"ם מסתכלים על כל נושא במשקפיהם הצרות לפי אזה ביטוי [מטופש או לא] דנפיק מפומיה דרבם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 15:07 לינק ישיר 

עוד פרשנות עקומה ומסולפת מבית מדרשו של אליהוא ושות', והפעם ל"דעתי" על ענין האמינות.
כלך לך אצל בין וקלויזמן כי שם ביתך.

תוקן על ידי י_לבנוני ב- 17/06/2009 15:06:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 15:54 לינק ישיר 

כשהסלפן מסיט את הדיון בסילופיו לכיוון אחר, ניתן כבר לרכז את סילופיו הקודמים למקום אחד.

כך כותב מונדשיין במאמרו:

פסקיו של אביו [הוא בעל ערוה"ש] כלל וכלל לא היו מקובלים בקהל חסידים (ואולי לא רק בקרב החסידים).

פשר התוספת בסוגריים ברור: אי-אפשר לכתוב שרק בקהל חסידים לא היו פסקיו מקובלים, שהרי ישנם חוגים נוספים שאינם מקבלים את פסקיו.

להלן "ציטוט" המשפט הנ"ל ע"י אליהוא:

[א] מונדשיין כותב כי הספר ערוך השלחן לא התקבל בשום מקום [ועוד בטויי זלזול שאינו כדאי להעתיקם].

[ב] בדבריו של מונדשיין על אי קבלת הערוה"ש כלל כפוסק.

[ג] אני לא כתבתי בשם מונדשיין שאף אחד לא קיבל את הערוה"ש, אלא שלהבנתי בדברי מונדשיין כונתו שלא התקבל בשום מקום. הכונה במילים "לא התקבל כלל וכלל" שבדברי מונדשיין אין משמעותם העדפת המ"ב אלא אי החשבתו כפוסק כלל.

עוד פנינה מדברי אליהוא:

"לא הבנתי איך ידידותו עם הצ"צ אמורה להשפיע על בני ליטא שאינם חסידים לקבל את פסקיו, אולי הדבר ישפיע להפך? אתמהה!"

מה שאינו מובן למי שנתגדל על המים המאררים של ה'יתד', היה מובן לחלוטין לבעל המקו"ב (ולדבריו, גם לאביו בעל ערוה"ש), שכתב (בעמ' 1262):

"ועוד איזה פרטים בסדר הוראה מסר לו [הצ"צ לערוה"ש], והוא, אבי, מצדו מסר אותם לחניכי הרבנים שהיו נסמכים ממנו".

כלומר, ערוה"ש אימץ לעצמו את כללי ההוראה שמסר לו הצ"צ (ולא סלד מהם כדרך שהיה אליהוא בקוצר דעתו מצפה מ"ליטאי" שכמותו), וגם טרח להעביר את הכללים הללו למוסמכיו (שגם ביניהם היו בוודאי "ליטאים") ולא חשש שהדבר ישפיע עליהם בדיוק להיפך...

תוקן על ידי י_לבנוני ב- 17/06/2009 15:51:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 19:40 לינק ישיר 

לבנוני. סוף סוף הואלת לנסות גם לפרש את דבריך ולא רק להטיל רפש אשר מטנף בעיקר את המשליך עצמו.
כתבת: "פסקיו של אביו [הוא בעל ערוה"ש] כלל וכלל לא היו מקובלים בקהל חסידים (ואולי לא רק בקרב החסידים). פשר התוספת בסוגריים ברור: אי-אפשר לכתוב שרק בקהל חסידים לא היו פסקיו מקובלים, שהרי ישנם חוגים נוספים שאינם מקבלים את פסקיו".
ישנם שלשה אפשרויות לענ"ד להבין את דבריך- מי הם אותם חוגים נוספים. א.בני עדות המזרח. ב. חוגים מסויימים בתוך הציבור בליטא [מה שאתם קוראים מתנגדים] שלא קיבלו את הערוה"ש. ג. חוגים שאינם חסידים הכונה לציבור הליטאי בכללותו. 
האפשרות היותר מסתברת לדעתי היא האפשרות השלישית וזה היה המושכל ראשון שלי מקריאת דבריך [וכן הבינו גם אחרים שקראו את דבריך], וזאת בשל העובדה שלא ידוע על הבדלי חוגים בתוך ליטא בדברים כגון דא. וכן מנימת הזלזול המופגנת כלפי הערוה"ש בכל מאמרך, מה שמביא את הקורא להניח כי בכונתך לבטל אותו מכל וכל. וע"כ מחיתי כדין והוכחתי שקרו.
ביאור דברי הנ"ל באות ג' למי שלא הבין הוא שיתכן אכן שהיו בודדים שלא אחזו מהערוה"ש אך ודאי לא בשבילם כתב המקו"ב את דבריו.
ישנם שני אפשרויות, או לעמוד מאחורי הדברים שכתבת, או להתנצל, אך להתחמק בצורה מתפתלת כ"כ אי"ז מדרך החכמים. אך כפי שכבר כתבתי [ושמעתי אח"כ ממכירך] כן דרכך כסל למו לכתוב מילתא דמשתמע לתרי אנפי, ולשוב ולחות פיך ולומר לא פעלתי און.

ב.  לענין הצ"צ. אתה החלטת מה מניעיו של המקו"ב בסיפורו וממילא יש לך ראיה, נפל היסוד נפל הבנין.

בכל אופן בזמן הדפסת המקו"ב היה הערוה"ש פוסק ידוע ומקובל משיב תשובות לאלפים. [פרטים אצל תכלת] ולא היה זקוק להסכמתו של הצ"צ. עם זאת אי"ז אומר שלא היה לו תועלת בקבלת כללי הוראה מקובלים וקובנציונלים מהצ"צ שהיה בעל הוראה מובהק לבד היותו אדמו"ר.

הבעיה שלך היא שאתה רואה את כל העולם מתוך הבועה שלך ולפיה הסכמה של אחד מ"רבותינו נשיאנו" משדרגת את האדם לעין ערוך לעיני כל. העורים פקחו עיניכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 19:55 לינק ישיר 

יש מושג שנקרא הבנת הנקרא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 20:03 לינק ישיר 

תכלת_דומה

<"יעדיף את מי שהוא חושב שהוא הנכון לפי כללי הפסיקה" - עם החצי הראשון של המשפט הזה אני מסכים, את החצי השני אני לא מבין (אא"כ כוונתך שהלכה כערוה"ש מטעם דהוא בתראי, עיי' בבני בנים שם)">

לפי כללי הפסיקה יהיו אשר יהיו.

<"ובכל אופן, לא ראינו שהגרמ"פ הביא תנא דמסייע מספר X או משו"ת Y (השלם כפי רצונך) בני אותו דור - היינו כי לא כל אחד כדאי להיות גם תנא דמסייע, אלא בודדים ממש הובאו ככאלה אצלו, ודאי וודאי מפוסקי הדור שגם הוא חי בו מלבד זאת, בעניין הק"ש מול שער מגולה הוא ללא ספק נסמך על הפסק התקדימי של הערוה"ש''>

איני חושב שיש כאן הסתייעות או מקור לפסקו, מפני שדעתו היתה ברורה להתיר מחיצה מעל י''ח טפחים בימנו, ואולי דעתו של הערוה"ש הובאה כדי ל"התגונן" נגד התקפה מדעת המשנה ברורה.

יש לי להעיר שדבריו בתשובה זו הם תמוהים, שכתב בראש התשובה:

"והנה עצם הדין שאף אם האנשים הם בצד אחד והנשים בצד אחר אסורין הן להיות בלא מחיצה הוא לע"ד דעתי דינא דאורייתא. וראיה מסוכה דף נ"א שהקשה על הגזוזטרא שעשו בעזרת נשים …".

בעוד שבברייתא מפורש להיפך:

"תנו רבנן: בראשונה היו נשים בפנים ואנשים מבחוץ, והיו באים לידי קלות ראש, התקינו שיהו נשים יושבות מבחוץ ואנשים מבפנים. ועדיין היו באין לידי קלות ראש. התקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה''.

לדברי ברייתא זו היתה התקנת הגזוזטרא רק לאחר שהניסיונות הקודמים (ללא הזכרת מחיצה) נכשלו.

הוא כתב תשובה נוספת בענין זה (או"ח סימן מב) שם הוא מביא את הערוה"ש הוא מביאו ללא "כבר הורה זקן" והוא מסתמך על הרי"ף והרמב"ם, ועל הקצוה"ש רק כ"סיוע משני".

<" (מה שכתבתי שהוא עניין מחודש בזה"ז, כוונתי בליטא, שממנה בא גם הגרמ"פ, והתמודדות המשנ"ב והערוה"ש עם אותה מציאות היתה עניין חדש. מה שהיה אצל מהר"ם אלשקר אינו עניין איפוא, ואפילו בלי הפירוש של החת"ס בדבריו).

ומהו ההסבר בדברי ה"בן איש חי" פרשת בא סעיף י"ב:

''נשים בערי אירופא שדרכן ללכת תמיד פרועות ראש, מותר לקרוא כנגדן כיוון שכל הנשים דרכן בכך". וראה יביע אומר ו או"ח יג בסוף התשובה.

על מחלוקת הערוה''ש והמש''ב ראה:

http://www.biu.ac.il/JH/Parasha/veethcha/ziv.html

<"לגבי העדויות הישירות, אתה יכול כאוות נפשך להעצים עיניך מעדויות מכלי ראשון של אנשים מכובדים וידועים, וכנראה גם להרגיש חכם גדול מאד בעיני עצמך. אבל אם דורש אמת הנך,  ובמקרה גם ניו יורקר, לך ושאל למשל את הרב דוד קאהן. גם לבני הגרמ"פ וחתנו אתה יכול לשאול מה שמעו ממנו בזה. (לפעמים הפקפוק האוטומטי בעדויות באשר הן, מגיע לדרגת גיחוך)''>

על שאלתך זו ושלאחריה אענה אי"ה מחר, ואם יספיק הזמן אגיב גם על לשונך המתנשאת והמטופשת.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 17/06/2009 20:11:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2009 20:35 לינק ישיר 

נישטאיך, חוששני שאתה נופל קורבן לפרובוקציות זולות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > שירה ספרות ופרוזה > ספרים וסופרים > ספר "מקור ברוך"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 ... 15 16 17 לדף הבא סך הכל 17 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.