|
|
| נשלח ב-5/2/2009 20:25 |
|
| |
יושל,
לצערי אין לי כמעט זמן ולכן לא הספקתי עוד להגיב כאן. השיקולים הרגילים ידועים, וההשפעה שיש לבחירה היא בערך 0. כולם אותו דבר (פחות או יותר), ואף אחד לא עושה מה שהוא מכריז שיעשה (דברים שרואים...).
גם אלו שהולכים להצביע, לא שואלים את עצמם למי להצביע אלא למי הכי פחות לא להצביע. וכמאמרם ז"ל: 'הרע במיעוטו'.
על כן כתבתי ל'נקודה' את המאמרון הבא, שמעלה זווית שונה. אין כאן קריאה לא להצביע, אלא קריאה לשקול זאת, שכן לפעמים דווקא זו הדרך להשפיע.
מכיון שאני רואה שהעניין כאן לא ממש מתפתח, ומכיון שדיון מהותי על תכנים פוליטיים נוגד את חוקת הפורום, ולכן כדאי לעסוק במישור העקרוני, ראיתי להעתיק את הדברים לכאן.
בס"ד
איך נמלא את חובתנו האזרחית?
בתקופה זו כולם חוזרים ומתחבטים למי מיושבי משחק הכיסאות עלינו לתת את קולנו. ראש הממשלה של לפני עשר שנים, שהוא יו"ר האופוזיציה של היום, ושר החוץ/האוצר של מחר? או שמא לשר החוץ של היום שהוא יו"ר האופוזיציה של מחר, וראש הממשלה של מחרתיים? במשחק הזה, זה עולה וזה יורד, והארץ לעולם עומדת (בינתיים, בדרך נס).
אנוכי הקטן, כמי שלא הצביע בכמה ממערכות הבחירות הקודמות, כבר רגיל לקבל נזיפות, נוסח: "לפחות תצביע לרע במיעוטו". "מדוע האיסטניסיות הזו?", שואלים אותי. ובעיקר: מה בדבר "מילוי חובתך האזרחית"?
המצביע הסביר (יש דבר כזה?) בימינו אלה טורח לברר מיהו הרע במיעוטו. את מי הוא הכי פחות שונא/מתעב? ומשתשאל אותו: למה בכלל להצביע למי שאינך מאמין בו? יענה לך בכובד ראש ומתוך תחושת אחריות: מפני אל לנו להיות ילדים איסטניסים, שמצפים למפלגה מושלמת. המושלם הוא אויבו של הטוב מאד. המצביע הבוגר מבין שעליו למצוא את הרע במיעוטו ולהצביע עבורו. כך לפחות ניתן להציל את מה שאפשר להציל. לשון אחר: אני מצביע לא' מפני שב' גרוע ממנו. א' הוא הרע במיעוטו.
וכך ראובן מצביע לביבי כי הוא לא רוצה את אולמרט. ושמעון מצביע לברק כי הוא לא רוצה את ביבי. לוי מצביע שרון כי הוא לא רוצה את שולמית אלוני. יששכר מצביע חד"ש כי הוא לא רוצה את בל"ד (בעצם למה לא רע"ם תה"ל?). ובנימין הקטן, צעיר הבנים, מצביע לגימלאים, פשוט מפני שהוא לא רוצה את כל האחרים (וחוץ מזה הוא תמיד אהב את גדעון רייכר בציפורי לילה משוחחות עם עצמן).
הצד השווה לכולם הוא שהם מצביעים עבור הרע במיעוטו. לכאורה מאד רציונלי, נאור ולא ילדותי. ואילו מה שאנוכי הקטן (=הלא-מצביע הסביר) הייתי רוצה להציע לקורא הנבון: היה נא ילדותי מעט. תצפה למישהו שתצביע עבורו ולא נגד מתחרהו. ומה עד אז? אם אין מישהו כזה, אז עליך להימנע. מלא את חובתך האזרחית, ואל תלך להצביע.
האסימון ירד אצלי לפני כארבע שנים, בעיצומו של מאבק מוניציפלי מתיש אותו ניהלנו בעיירה קטנה אי שם בדרום הפרוע, בקצה העולם שמאלה. המאבק נערך נגד ב', ראש מועצה מושחת ואלים שהתעלל ביישוב ובתושביו מאז נבחר (שהודח לבסוף על ידי שר הפנים עקב מעלליו). ב' נבחר לכהונתו זו במקום מ', ראש מועצה נינוח וישר יותר, אך מאד לא אהבתי גם את מדיניותו ואת המחדלים שאפיינו אותה. בבחירות בהן התמודדו שניהם זה מול זה, כמנהגי לא הלכתי לקלפי ("וכך בדיוק, בגללך, נבחר ב' ", אמרו לי כולם). סירבתי להצביע לרע במיעוטו, ואף ניסיתי לשכנע אחרים שלא לעשות זאת. כשנה אחר כך, במהלך המאבק המתיש, המתסכל והמייאש (שמעך למוות את כל האספירציות הפוליטיות שאף פעם לא היו לי) שאלו אותי מה יקרה אם יחליטו כעת על בחירות? אמרתי שאם אלו יהיו שני המועמדים אני שוב לא אלך להצביע. ומה עם ב' ייבחר שוב? אז ניאבק נגדו עוד פעם, עניתי.
מה שלמדתי באותו מאבק הוא שהצבעה עבור הרע במיעוטו משתקת את מוסדות השלטון. כאשר יש שני מועמדים נצחיים, כמו ב' ומ' באותה עיירה בדרום, שמתמודדים זה מול זה כבר כמעט שנות דור, זהו מרשם בדוק לשיתוק. אף אחד משניהם אינו ממש מוצלח, ואחד מהם ממש מושחת ואלים, כאמור. מה עלינו לעשות במצב כזה? להצביע ללא מוצלח שאינו מושחת, כפי שאמרו חבריי? לדעתי יש להימנע. הצבעה עקבית לרע במיעוטו נותנת ערבויות לכל אחד מהם, שאוהדיו (=שונאי המתחרה שלו) יהיו איתו באש ובמים, בלי כל קשר למה שהוא יעשה, בין אם הוא יצליח ובין אם לאו. הרי אם לא נצביע למ' יבוא ב', ולהיפך.
ידיד טוב שלי, פעיל שמאל נמרץ, אמר לי אחרי מלחמת לבנון השנייה: אנחנו בשום אופן לא נפעל להפלתו של אולמרט, כי אז יעלה ביבי. אותו חבר עצמו אמר לי בימי אריק שרון העליזים (סביב מלחמת לבנון הראשונה), כשהוא עוד היה בכיוון ה'נכון', שהאיש מושחת, אלים ומסוכן לדמוקרטיה. בסופו של דבר זה יפגע גם בכם (=בימין), הוא אמר לי. הימין כמובן סירב לשמוע, שהרי אם לא כן אז יבוא רבין/פרס/אחמד טיבי וכדו'. אריק הוא לפחות מושחת ודורסני בכיוון הנכון. שוב מדיניות הרע במיעוטו בטווח הקצר, גברה על שיקולי הטווח הארוך. כיום (אחרי מלחמת לבנון ה-n+1) דומה כי הגיעה כבר העת לעשות תשובה ולהתפכח מהגישה השגויה הזו.
מדיניות הרע במיעוטו משתקת את המערכת הפוליטית מכמה בחינות: 1. היא אינה מאפשרת כניסת מועמדים נוספים למגרש. 2. היא מנטרלת את ההשפעה של הציבור על נבחריו. 3. ומתוך שני אלו עולה שהיא מונעת כל שיפור אפשרי בתפקוד של השלטון.
- מועמד חדש אינו יכול להיכנס למערכת שבה כל המצביעים הם שבויים. אף אחד לא יצביע עבורו, פן הדבר יחליש את המועמד שלי (=הרע במיעוטו) ויעלה את המועמד היריב (=הרע במירעו). אני לא אצביע עבור יוצמח, אחרת ביבי לא ינצח את ברק, או להיפך. לכן אצביע למען ביבי/ברק, כי הרי הוא הרע במיעוטו. וכך אנחנו מנציחים את משחק הכיסאות הפוליטי ומשתקים במו ידינו את כל המערכת הפוליטית. הדבר מוליך למצב שבראש המערכת עומדים אנשים חסרי יכולות, לא אינטליגנטיים, ומושחתים. ובעיקר, כאלה שאין לנו שום השפעה על אופן פעולתם. מאומה.
אם כן, בגלל מדיניות הרע במיעוטו ו"מילוי חובתנו האזרחית", ראש הממשלה דהיום הוא שר החוץ של מחר ויו"ר האופוזיציה של מחרתיים. כולם נכשלים ושורדים, ומשחק הכיסאות נמשך. חוקי האבולוציה נשברים מול עינינו הנדהמות: הבלתי כשיר שורד, וזאת מפני שהכשיר לא יכול להיכנס למשחק.
- מדיניות הרע במיעוטו נותנת את אותותיה גם במרץ, במעורבות ובאיכפתיות שלנו כאזרחים. פשלות בסדר הגודל שאנחנו חווינו בשנים האחרונות היו אמורות להוציא מיליונים לרחובות, עד כדי מרי אלים נגד הממשלות השונות. הדבר לא קרה. אפילו אחרי מלחמת לבנון השנייה, עם כל הטראומה, ועם כל זה שהיה קונצנזוס מלא בציבור ביחס לתפקוד הממשלה ואחריותה. הנה אנחנו כיום שנתיים וחצי אחרי המלחמה, והמועמדים הם אותם מועמדים (פרט לאלו שבמקרה נופו עקב שחיתות), והים אותו הים. שום דבר לא משתנה. מהי הסיבה לכך? מפני שאיבדנו את ההשפעה שלנו על המועמדים. אנחנו שבויים בידיהם. הרי אני לא אפסיק להצביע לליכוד, שאם לא כן יבוא המערך, ולהיפך. אז למה שהליכוד/המערך ישתנה? ראו כיצד השפיעו המחאות לאחר מלחמת לבנון השנייה על אולמרט. הוא פשוט צחק על כולנו. קונצנזוס לאומי מקיר לקיר לא הצליח להזיז אותו ולו מילימטר מכיסאו. לבוחר אין כיום שום השפעה על נבחריו, ולכן אין להם שום סיבה שלא להתכחש להבטחות שניתנות לפני הבחירות, שהרי גם בבחירות הבאות הם לא יתנו את הדין על כך. אין שום סיבה לעשות משהו כתוצאה מדעת הקהל, שכן לא תהיינה לה שום השלכות על הבחירות הבאות.
- איך שוברים את המעגל השוטה הזה? כיצד מכניסים למערכת כוחות חדשים, מוכשרים ומוצלחים יותר? ליבתו של התהליך הדמוקרטי היא האבולוציה הפוליטית. תהליך אבולוציוני דורש יצירת מוטציות, מוצלחות ופחות מוצלחות (שהרי התהליך הוא אקראי). השרידות של המוצלחות תוך ניפוי של אלו הכושלות, היא שמוליכה לשיפור. מי שלא מאפשר למוטציות להיווצר, מחשש לנזקים שהן עלולות להביא בטווח הקצר, מונע בכך את האפשרות לשפר את המערכת בטווח הארוך. הכישלונות הם מחירו ההכרחי של השיפור. למרבה האירוניה, החשש מכישלונות הוא גופו זה שמביא אותם.
אם כן, שתי התוצאות הללו של מדיניות הרע במיעוטו, כלומר של מילוי חובתנו האזרחית, מונעות שיפור אפשרי של המערכת.
אם לא נהיה מוכנים להצביע בעד מועמד אלמוני, או להימנע אם אין מישהו שנראה לנו ראוי, ולשלם את המחיר של מוטציות לא ראויות, כלומר כישלונות, בטווח הקצר, לעולם לא נביא לשיפור בטווח הארוך. בלי לאפשר מוטציות שנכחדות, לעולם אין שינויים אבולוציוניים.
ומה אם המועמד החדש שיציע את עצמו ואנחנו נצביע עבורו, ייכשל? מה אם יתברר שהוא חסר ניסיון ולא מוצלח? או אולי אפילו מושחת יותר מהנוכחיים (יש דבר כזה?)? אז נחליף גם אותו. ומה אם מחליפו גם הוא יהיה כזה? אז נחליף גם אותו. האם נשרוד עד אז? בינתיים כבר בטח יחסלו אותנו, ישאל השואל. הרי אין לנו את הפריבילגיה הזו, הוא יאמר, שכן מצבנו אקוטי. אולי בפעם הבאה נוכל לעשות זאת, בבחירות הבאות, אבל לא עכשיו.
הבעיה היא שבגלל הטיעונים הללו בכל מערכת בחירות. אנחנו 'ממלאים את חובתנו האזרחית', ומנציחים את הבעיה במקום לאפשר לה להיפתר. הסיבה שנקלענו למצב הנוכחי היא התחושה (הלא מוצדקת, שמפומפמת לנו כל העת על ידי בעלי עניין ואינטרסנטים) היא שהמצב כעת הוא אקוטי. האיומים הביטחוניים והחברתיים לא מתפוגגים (מה שמראה שהבחירות שלנו לא באמת הועילו, ולא היו חשובות, אפילו לטווח הקצר). אם נשעה לדברי השקר הללו, ונמשיך "למלא את חובתנו האזרחית" ולהצביע לרע במיעוטו, לעולם לא נוכל להתחיל ולשפר באמת את המערכת.
המסקנה היא שהרצון הזה גופו, להציל את מה שאפשר בטווח הקצר, הוא שגורם את הבעיות לטווח הארוך. האבסורד הגדול ביחס לשיקולי הרע במיעוטו, מעבר למחיר שלהם בטווח הארוך, הוא שכמעט תמיד הם מתבדים גם בטווח הקצר. המועמד פלוני שבו בחרנו כדי שלא יבוא אלמוני שיעשה הסכמים/יפתח במלחמות וכדו', עושה בדיוק את מה שהיה עושה אלמוני ("דברים שרואים מכאן לא רואים משם", כבר אמרנו?). אין שום הבדל ביניהם. כך שאפילו הסיכון לטווח הקצר שצפוי בהצבעה למועמד אחר אינו רב מדיי. לכל היותר ייבחר ביבי/ברק במקום ברק/ביבי. מהו בכלל ההבדל ביניהם?
אין פירוש דבריי שבהכרח כדאי להימנע מהשתתפות בבחירות. כוונתי רק לומר שאין לנהוג במדיניות הרע במיעוטו. מי שאינו מזדהה דיו עם מי מהכוחות הקיימים, עליו להימנע מהצבעה, ולא להצביע לרע במיעוטו. עליו למלא את חובתו האזרחית ולא ללכת להצביע. בזאת הוא יביע את שאט הנפש שלו מכל המועמדים גם יחד, וכך אחוז ההצבעה בבחירות יגיע ל-10%. זה ישפיע הרבה יותר מאשר הצבעה של הרע במיעוטו שאינה משפיעה כלל. זוהי הימנעות מתוך איכפתיות אזרחית, ומוכנות לשלם את המחירים, ולא הימנעות מתוך אדישות כפי שתמיד מציירים אותה בעלי האינטרס.
כאשר יש 90% מהקולות פנויים, הדבר קורא להרבה כוחות חדשים להתחרות עליהם ולהציע את מרכולתם בשוק האבולוציוני. לא כדאי להירתע מהצבעה עבור כוח חדש, שאינו מהכוחות הקיימים, אם הוא נראה לנו ראוי. מדיניות של הצבעה לאופטימלי (ולא להכי פחות גרוע), והימנעות במידת הצורך תיצור מרווח שלתוכו יוכלו להיכנס כוחות נוספים שיעמידו את עצמם לבחירה. אולי גם הם, או חלק מהם, ייכשלו. אז יבואו במקומם אחרים. אם ראש ממשלה כשל, יש להחליף אותו, גם אם המועמד האחר נראה לנו מאיים ובעייתי עוד יותר. בדרך כלל כדאי בכל זאת לשלם את המחיר למען הטווח הארוך.
יש להוסיף, למען הסר ספק, שאין ענייננו כאן באוטופיה, אלא לכל היותר בהתקדמות לקראתה. אין לצפות למועמדים מושלמים, ואני לא מתכוין בדבריי לשלול כל פשרה באשר היא. זה כבר באמת ילדותי. כוונתי לומר שכל אחד צריך להצביע למועמד ראוי, לאו דווקא רק למועמד מושלם שמתאים בדיוק מוחלט לאג'נדה שלי.
כאן עולה שאלת הקו המפריד בין הרע במיעוטו במובן הזה לבין הרע במיעוטו במובן שתיארתי עד כה. אם מותר וצריך להתפשר, האם אין זה אומר שיש להצביע לרע במיעוטו? זהו כמובן עניין שקשה מאד להגדיר אותו, ועל כל אחד להעביר את הקווים שלו כהבנתו. דומני שקריטריון אפשרי להבחנה בין המצבים הוא שאם מישהו כשל או שהוא מושחת יש להחליף אותו בלי להתחשב בשאלה מי המחליף שלו (מצידי שיעלה אחמד טיבי במקום אולמרט וברק). בנוסף, ואולי זהו קריטריון כללי יותר, עלינו לשקול האם יש סיכוי שהמועמד לו נצביע יקדם משהו חיובי? כלומר האם אני מצביע עבורו, או שההצבעה אליו היא רק כדי שלא יבוא המתחרה שלו? במקרה השני דומני שעדיף כלל לא להצביע.
בעצם הרי זהו הרע במיעוטו, לא?...
תוקן על ידי mdabraham ב- 05/02/2009 20:22:44
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2009 02:17 |
|
| |
הערות: 1. לאבולוציה יש כיוון התקדמות שנקבע על ידי התאמה למציאות, ללא דימיונות שווא. מאות אלפי בני האדם בכיכרות היו אמורים להסביר לצופה מהצד שמדובר על אנשים שעסוקים בלדמין איך הם היו רוצים שתהיה המציאות, ולא עסוקים בלהתאים את עצמם לעובדות המציאות. לכן ההנחה של האבולוציה לא לגמרי תופסת כאן, משום שהיא לא מכניסה משתנה מאוד מרכזי.
2. הבעיה היא לא בכישרון של הנבחרים. הבעיה היא בתפיסת העולם שלהם, במוטיבציות שגורמות להם להיות אנשי ציבור, ובזה שאין הגדרה ברורה מה הם גבולות הסמכות של הנבחרים (וזה נובע מזה שאין בירור ההצדקה של הגבולות הללו.)
3. כל עוד לא יהיה בירור יסודי לגבי השאלות שמונחות מאחורי הקלעים של ניהול מדינת ישראל, המצב לא ישתפר.
4. מרבית בני האדם שיכנעו את עצמם שזכויות אדם יכולות לסתור אחת את השניה, ולכן כל אחד מהם מעדיף שהזכויות של הזולת יפגעו על חשבון העדפת ה"זכויות" שלו. דבר זה הוביל לכך שהציבור הישראלי התרגל לחשוב במושגים של ג'ונגל. המחשבה שלו היא "מי אני מעדיף שיחזיק את הנבוט?" (כי הרי הוא הבטיח לא לפגוע בזכויות שהמצאתי לעצמי) במקום המחשבה: "לפי איזה עקרונות אני רוצה שיפעל זה שמחזיק את הנבוט?" וזה מביא אותי לדבר האחרון:
מכל הדברים הנ"ל, עולה הטענה שלי, שבמצב הנוכחי צריך להיאבק בעיקר על ידי לימוד פילוסופיה של ילדי בית הספר. יש לשאול אותם את השאלות הכי קשות, ולערער להם את תפיסת העולם, עד שהם יתחילו לחפש אמת מרצונם החופשי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2009 03:57 |
|
| |
<"מה בכל זאת צריכים להיות הפרמטרים אותם צריך להביא בחשבון בטרם משלשלים את פתק ההצבעה בבחירות ?">
מי אתה מעדיף שיעבוד עליך בעיניים!
תוקן על ידי נישטאיך ב- 06/02/2009 3:58:38
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 18:52 |
|
| |
אני מסכים עם מיכי שצריך להצביע רק עבור מועמד שהוא "טוב", ולא עבור מועמד שהוא "הרע במיעוטו". במאמר הבא (ששלחתי למוסף שבת של "מקור ראשון", ועד כמה שידוע לי לא התפרסם), ניסיתי להסביר מהו "טוב" על-פי התורה.
במי לבחור? לקראת הבחירות לכנסת ישראל, ברצוני לדון בקריטריונים שלפיהם יש לבחור מנהיגים על-פי התורה.
הבחירות הראשונות בעם ישראל התקיימו זמן קצר לאחר יציאת מצרים, כשיתרו
- חותן משה - יעץ לו למנות מנהיגים ברמות שונות על-מנת שיעזרו לו לנהל את
העם. משה פנה אל בני ישראל וביקש מהם:
דברים א יג:
הבו לכם אנשים
חכמים
ונבנים
וידעים לשבטיכם, ואשימם בראשיכם
הבחירות היו אישיות - בני ישראל נצטוו לבחור אנשים ולא מפלגות, ולבחור אותם לפי תכונות האישיות שלהם ולא לפי הבטחות לעתיד.
בדבריו של משה נזכרות שלוש תכונות שלפיהם יש לבחור את המועמדים:
א. חכמים
חכמה היא הכישרון ללמוד וללמד, להקשיב ולדבר (ראו למשל רש"י על שמות לא3). אנשים
חכמים הם אנשים שיש להם השכלה
רחבה וידע רב, יודעים להביע את דעותיהם בעל-פה ובכתב, ויודעים גם להקשיב
לאנשים הפונים אליהם. ישנן כמה דרכים לבדוק את חכמתם של המועמדים:
- לעיין בקורות החיים שלהם - תחת סעיף ה"השכלה". אמנם
חכמה כוללת יותר מאשר השכלה פורמלית, ובכל-זאת השכלה פורמלית מהוה ראיה לכאורה לכך שהמועמד יודע ללמוד.
- לקרוא במאמרים שהם כותבים, להקשיב לראיונות ולנאומים שהם נותנים, כדי לראות האם הם יודעים ללמד ולדבר.
- לפנות אליהם באופן אישי, להציע להם
הצעות ורעיונות ולראות האם הם מסוגלים להקשיב וללמוד מכל אדם, כדברי חז"ל
"איזהו חכם - הלומד מכל אדם" (אבות ד).
ב. נבונים
תבונה היא הכישרון לחשוב, לנתח ולהסיק מסקנות
(שם). אנשים
נבונים הם אנשים שיודעים לפרש את
המצב הנוכחי ולהפיק מכך תחזית לעתיד, לנתח את אירועי העבר ולהפיק מהם
דרכים להתמודדות עם אירועים חדשים. ישנן כמה דרכים לבדוק את תבונתם של
המועמדים:
- לקרוא שוב במאמרים שהם כותבים, ולראות האם הם מנתחים את המציאות בצורה
מעמיקה, תוך התייחסות לכל העובדות, ולא בוחרים רק את העובדות הנוחות להם.
- לבדוק אם התחזיות שנתנו בעבר אכן התגשמו, ואם דרכי-הפעולה שהציעו בעבר אכן הוכיחו את עצמן במציאות משתנה.
בפרקי אבות נאמר "
איזהו חכם - הרואה את הנולד "; לפי זה, מי שהתחזיות
שלו התגשמו נקרא חכם ולא נבון, אבל לעניין הבחירות זה לא משנה, העיקר הוא
שתכונת "הרואה את הנולד" היא תכונה שצריך לבדוק במועמדים.
ג. ידועים
ידיעה היא היכרות קרובה; אנשים
ידועים הם אנשים שהציבור שממנו
הם באים מכיר אותם מקרוב - אנשים המשתייכים לקהילה מסויימת, ושבני הקהילה
שלהם יכולים להעיד עליהם שהם אנשים הגונים וראויים: "
שהם ניכרים לכם. שאם בא לפני מעוטף בטליתו, איני יודע מי
הוא, ומאיזה שבט הוא, ואם הגון הוא. אבל אתם מכירים בו, שאתם גדלתם אותו.
לכן נאמר "
וידועים לשבטיכם " "
(רש"י) .
דעת מציינת גם אהבה; אנשים
ידועים הם אנשים שהציבור אוהב אותם ו'מתחבר' אליהם: "
"
וידועים לשבטיכם ", אלו שרוח
הבריות נוחה מהם. ובמה יהיו אהובים לבריות? בזמן שיהיו בעלי עין טובה,
ונפש שפלה, וחברתן טובה, ודבורן ומשאן בנחת עם הבריות
"
(רמב"ם, הלכות סנהדרין ב ז).
כדי לבדוק אם המועמדים הם ידועים, ניתן לראיין את המכרים והשכנים שלהם
מגיל הנעורים ועד היום - אותם אנשים שהכירו אותם עוד לפני שהיו להם יועצי תדמית ויח"צנים.
ארבע תכונות נוספות נזכרו בעצתו של יתרו חותן משה:
שמות יח כא: "
ואתה תחזה מכל העם
אנשי חיל ,
יראי אלהים ,
אנשי אמת ,
שנאי בצע ; ושמת עלהם שרי אלפים, שרי מאות, שרי חמשים, ושרי עשרת.
"
במילה
ואתה רומז יתרו למשה שיבחר את המנהיגים בעצמו, ובמילה
תחזה רומז יתרו למשה שישתמש בחזון הנבואה: "
ואתה תחזה - ברוח הקודש שעליך "
(רש"י, וכן מלבי"ם) . ואכן, כדי לבחור אנשים שהם "
אנשי חיל, יראי אלהים, אנשי אמת, שונאי בצע " דרושה
רוח-נבואה, או לפחות יכולת לקרוא מחשבות. אולם, גם בימינו, כשאין נביאים
היודעים לקרוא מחשבות, ניתן להסיק מסקנות מעשיות מעצות אלו.
ד. אנשי חיל
למילה חיל בלשון המקרא ישנם כמה פירושים, ולפי זה, גם למושג אנשי חיל:
1.
חיל הוא צבא-מלחמה, ואנשי חיל הם אנשים הראויים לשרת בצבא - חזקים וגיבורים, שאינם פוחדים להילחם על הערכים החשובים להם, גם אם הדבר כרוך בסיכון אישי, למשל:
- חייל קרבי מיחידה מובחרת;
- עיתונאי שמפרסם כתבת תחקיר נגד בעלי הון או פוליטיקאים, ואינו נרתע מהאיומים שלהם;
- חבר-כנסת שמעביר הצעת חוק הפוגעת בבעלי הון או אנשי תקשורת, ואינו נרתע מהעובדה שהם עלולים לפעול נגדו במערכת הבחירות הבאה.
"
טוב ארך אפים מגבור, ומשל ברוחו מלכד עיר " (משלי טז לב), הגבורה האמיתית היא היכולת להתגבר על היצרים והדחפים, כדברי חז"ל "
איזהו גיבור - הכובש את יצרו "
(אבות ד) . אם כך, אנשי חיל הם אנשים היודעים להתגבר על יצרם: "
אנשי חיל - אלו שהן גיבורים במצוות, ומדקדקים על עצמן, וכובשין את יצרן "
(רמב"ם, הלכות סנהדרין ב ח) . כאמור, כדי לדעת מיהו
איש חיל אמיתי דרושה רוח הקודש, אולם ניתן להשתמש בעצה זו על-דרך השלילה - אדם שנוהג לאבד את השליטה על עצמו ולפעול לפי דחפים כנראה אינו
איש חיל ולא ראוי להיות מנהיג, למשל:
- פוליטיקאי שהורשע בעבירת מין;
- פוליטיקאי שנוהג להתעצבן ולצעוק על עיתונאים המראיינים אותו. אמנם, יש
עיתונאים שמתנהגים בצורה מאד מעצבנת, וייתכן שחלק מהם אף משתדלים בכוונה
להרגיז את הפוליטיקאים שהם לא אוהבים, אולם זה בדיוק מבחנו של איש חיל , שיידע להתמודד עם עיתונאים קשים ועויינים מבלי לאבד את השליטה על רוחו.
2.
חיל הוא גם קהל גדול, ולפי זה, אנשי חיל הם "
אנשים ראויים להנהיג עם גדול, כי כל קבוץ ואוסף יקרא
חיל "
(רמב"ן) . אם כך, כדי לבדוק אם המועמדים הם
אנשי חיל יש לבדוק את ניסיונם בניהול, למשל:
- ניהול של יחידה צבאית גדולה;
- ניהול של עסק פרטי גדול ומצליח;
- וגם... ניהול של עדר כבשים; שהרי רוב המנהיגים הגדולים של עם ישראל התחילו את דרכם כרועי צאן.
3.
חיל הוא גם רכוש רב, ולפי זה יש שפירשו: "
אנשי חיל - עשירים, שאין צריכין להחניף ולהכיר פנים "
(רש"י) ; אם הכוונה לעשיר ממש, קשה להבין מדוע יש צורך ברוח הקודש, והרי כל אחד יכול לראות מיהו עשיר? אך אולי יש לפרש דברים אלה על-פי דברי חז"ל "
איזהו עשיר - השמח בחלקו "
(אבות ד) ; ישנם אנשים שיש להם הון רב אך אינם שמחים
בחלקם, ולכן ינסו "להחניף ולהכיר פנים" כדי להשיג עוד; וישנם אנשים שחיים
בצמצום ושמחים בחלקם, ולכן לא ינסו "להחניף ולהכיר פנים". כדי לדעת מיהו
שמח בחלקו, אכן יש צורך ברוח הקודש, אך ניתן לדעת מי אינו שמח בחלקו - ראו בהמשך בסעיף על "שונאי בצע".
ה. יראי אלהים
יראת ה' היא הזהירות שלא לעבור על מצוות ה', זהירות
הנובעת מתוך מודעות מתמדת לנוכחות של ה' (ראו למשל אברבנאל על דברים י
יב). כדי לדעת מיהו ירא אלהים אמיתי דרושה רוח הקודש, שהרי ישנם אנשים שמקיימים מצוות כ"
מצוות אנשים מלומדה " ולא מתוך יראת ה' אמיתית. אולם, ניתן להשתמש בעצה זו על-דרך השלילה, לא לבחור אנשים שאינם יראי ה', למשל:
- אדם שמצהיר על עצמו בפירוש שאינו ירא ה';
- אדם שאינו כולל את ה' במערכת השיקולים שלו, ואינו מזכיר את שם ה' בדבריו כלל.
ו. אנשי אמת
אנשי אמת הם אנשים שאינם משקרים - לא על העבר ולא על העתיד; בפרט, הם מקיימים הבטחות: "
בעלי הבטחה, שהם כדאי לסמוך על דבריהם "
(רש"י) . שוב, כדי לדעת מיהו
איש אמת, מי מתכוון לקיים את הבטחותיו בעתיד, דרושה רוח הקודש, אך ניתן לדעת מי אינו איש אמת, ואינו ראוי שיבחרו בו:
- מי שהפר הבטחות שנתן בעבר;
- מי שנתפס בשקר, והציג מצג שווא - בין לממונים עליו בממשלה ובין לציבור.
אנשי אמת הם גם אנשים שהאמת חשובה להם ברמה הציבורית - אנשים שיש להם ניסיון מוכח במאבק בשחיתויות: "
אנשי אמת - שיהיו רודפין אחר הצדק מחמת עצמן בדעתן, אוהבין את האמת ושונאין את החמס, ובורחין מכל מיני העוול "
(רמב"ם, הלכות סנהדרין ב י) , לא רק מאבק בשחיתות ציבורית אלא גם מאבק בשחיתות אישית, בין אדם לחברו: "
אנשי אמת שונאי בצע - שהם אוהבים האמת ושונאים העושק, וכי יראו עושק וחמס - אין דעתם סובלת אותו, אבל כל חפצם להציל גזול מיד עושק "
(רמב"ן) .
ז. שונאי בצע
בצע הוא
רווח שהאדם לוקח לעצמו תוך התעלמות מהמגיע לזולת;
שונאי בצע הם אנשים השונאים להרויח כאשר זה בא על חשבון אחרים. כדי לדעת מי
שונא בצע בליבו דרושה רוח הקודש, אך אפשר לדעת מי אינו
שונא בצע במעשיו:
- פוליטיקאי שמנסה להגדיל את משכורתו מעל המינימום הדרוש למחייתו. ראו תלמוד בבלי,
כתובות קה א (עם פירוש רש"י בסוגריים):
"אמר
רב יהודה אמר רב אסי: 'גוזרי גזירות שבירושלים היו נוטלין שכרן (
ומתפרנסין הימנו לפי שלא היו עסוקין במלאכתן ): תשעים ותשע מנה מתרומת
הלשכה; לא רצו - מוסיפין להם'.
'לא רצו'? - אטו ברשיעי עסקינן (
שנוטלין שכר לדון יותר מכדי חייהן )? אלא 'לא ספקו ( למזונות ), אע"פ שלא
רצו ( ליטול ) - מוסיפין עליהן'."
חז"ל דחו בשתי ידיים את האפשרות, שהדיינים
לא ירצו לדון בגלל השכר הנמוך, או שידרשו העלאה במשכורת מעבר למינימום
הנדרש כדי לחיות; דיינים כאלה הם
רשעים, ובכלל לא אמורים להגיע להיות דיינים. המצב בימיהם היה הפוך - דיינים
סירבו לקבל העלאה במשכורת, למרות שהמשכורת לא הספיקה לקנות אוכל לעצמם ולמשפחתם! במצב כזה קבעו חז"ל, שיש
לחייב אותם לקבל העלאה במשכורת, על-מנת שבריאותם לא תיפגע.
- מועמד שמשקיע חלק ניכר מזמנו בתביעות משפטיות על ענייני ממון, גם אם בסופו של דבר הוא זוכה: "
שונאי בצע - שהן שונאין לקבל ממון בדין "
(רבי יהושע, מכילתא) , וגם אם הוא יודע שהממון מגיע לו אך אין לו הוכחה ברורה לכך: "
"
שונאי בצע - ששונאין את ממונם בדין, כההיא דאמרינן '
כל דיינא דמפקין מיניה ממונא
בדינא לאו דיינא הוא '", לשון רש"י. ירצה לפרש, שכל ממון שידעו בו שאדם
יכול להוציאו מידם בדין, ישנאו אותו ויחזירוהו מעצמם, ואפילו הוא שלהם
באמת, כגון שקנה עבד שלא בעדים וכיוצא בו
. "
(רמב"ן).
- אדם שאוהב לקבל מתנות, גם כשהמתנות ניתנות מרצון וללא תנאי
(רמב"ן על-פי אונקלוס ועל-פי תלמוד בבלי
כתובות קה ב) . מי שאוהב לקבל מתנות כשהוא אדם פשוט, עלול להתפתות לקבל שוחד כשיהיה מנהיג, או להכיר פנים לאנשים שנתנו לו מתנות. גם בספר משלי, אהבת מתנות מקבילה לאהבת בצע: "
עכר ביתו
בוצע בצע, ושונא
מתנת יחיה " (משלי טו כז).
- אדם שמשקיע חלק ניכר מזמנו בניסיון להרוויח עוד ועוד כסף: "
שונאי בצע - אלו שהן שונאין ממון עצמן "
(רבי אלעזר המודעי, מכילתא) , "
שונאי בצע - אפילו ממון שלהם אינן נבהלין עליו, ולא רודפין לקבץ הממון, שכל מי שהוא נבהל להון - חסר יבואנו
" (רמב"ם, הלכות סנהדרין ב ט) . אהבתו לכסף עלולה לגרום לו לקחת שוחד, או
לחוקק חוקים שיביאו תועלת אישית לעסקים הפרטיים שלו על-חשבון הציבור הרחב:
"
הם השונאים הממון הרב, ואין להם חפץ ברבוי כסף וזהב... יהיו
אומרים: אפילו שורף גדישי, אפילו קוצץ נטיעותי, כהוגן אני דנו... שלא יחמלו על ממונם בענין הדין
אם יבא להם הפסד ממנו "
(רמב"ן על-פי מדרש ילמדנו) .
בזמן התורה, שלוש
התכונות הראשונות, שנזכרו בספר דברים, היו ב"אחריותם" של בני ישראל, וארבע
התכונות האחרונות, שנזכרו בספר שמות, היו ב"אחריותו" של משה: בני ישראל
היו צריכים לבחור אנשים חכמים נבונים וידועים , ומשה היה צריך
לחזות מתוכם, ברוח הקודש שעליו,
אנשי חיל יראי אלהים אנשי אמת שונאי בצע .
אולם בימינו, כשאין נבואה, כל שבע התכונות הן באחריותנו, ועלינו לעשות כמיטב יכולתנו על-מנת לבחור את המנהיגים הראויים על-פי התורה.
ח. נספח - בחירות על-פי מצע?
הקוראים בוודאי שמו לב, שההנחיות לבחירת מנהיגים אינן מתייחסות כלל למצע
של המנהיגים, לדברים שהם מבטיחים לעשות או לא לעשות אם ייבחרו. ואכן,
בחירת מועמדים על-פי המצע שלהם היא בעייתית ויש בה חשש שוחד.
בפסוק המדבר על בחירת שופטים נאמר (דברים טז יח-יט): "שופטים ושוטרים תתן לך... לא תטה משפט, לא תכיר פנים ולא תקח שוחד...", וכפי שפירש הרב דון יצחק אברבנאל: "
זו מצוה... לממנים את השופטים בציבור,
שלא יטו במינויים מדרך
המשפט והראוי, ולא ימנו אדם להחניפו, וזהו
הכרת פנים , ולא מפני
שוחד שייתן לממנים כדי שימנו אותו, כי הנה זה באמת יביאהו למנות מי שאינו הגון לשפוט... "".
מכאן, שאסור לקחת שוחד בחירות, כלומר, לקבל כסף או טובת-הנאה מאחד המועמדים.
אולם, כמעט כל הבטחה שמבטיחים במצע כרוכה
בהעברת כספים למגזרים מסויימים, למשל, אם אחד המועמדים מבטיח שיגדיל את
תקציב החינוך, הדבר כרוך בהטבה כלכלית לציבור המורים והתלמידים. החוק
הישראלי אמנם לא מחשיב את זה כשוחד בחירות, אבל מבחינה עקרונית,
אין הבדל בין מתן כסף לאדם פרטי לבין מתן הטבה לציבור שלם. ולכן, לכאורה,
יש בכך שוחד לציבור זה.
הבעיה
של שוחד בחירות ראויה לדיון בפני עצמו ולא נוכל למצות אותה במאמר זה, אולם
הקריטריונים שהצענו כאן מצמצמים במעט את הבעיה בכך שהם מנחים את ציבור
הבוחרים לבדוק את תכונותיהם של המועמדים ולא את ההבטחות שהם מבטיחים. ---
בברכת חג בחירות שמח!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 19:22 |
|
| |
נימוקים נוספים להימנעות מהצבעה. 1. תהליך ההצבעה (לרבות פתק לבן) מעניק לגיטימציה לשלטון. אחוז הצבעה נמוך משדר אי שביעות רצון עמוקה מן השלטון הקיים, ומזמין תהליכים של הפיכה / מהפיכה. כל שלטון זקוק לתמיכה ציבורית כחלק מתהליך של שטיפת מח, גם אם המדובר בדיקטטורה סובייטית או זו של סאדם חוסיין, שבהם 100% מן התוצאות מובטחים מראש.
2. הבחירות הם חלק מתהליך קולקטיבי של הוצאת קיטור, שנועד לשעבד את הפרט למדורת השבט הארצית. אדם שאיננו מצביע הוא משוחרר יותר בתודעתו לכונן את חייו, בלי להתחשב בשלטון. מידת חופש הפעולה שקיימת לפרט שאיננו מתוודע לרשות, היא גבוהה. מאינדיבידואלים אלו החיים את חייהם באמת, תצא הבשורה המיוחלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 19:57 |
|
| |
הרב מיכי,
יש רק 'באג' אחד במערכת השיקולים. המערכת הזו נכונה כל אימת שמדובר בהוגנות מסוימת של המפלגות, לפחות במסגרת המשחק הפוליטי. אם באמת יהיו 10 אחוזי הצבעה, אני מניח שהמפלגות הגדולות יבינו את הרמז, יפנו את מקומם, ומהוואקום יכול הרי לצאת רק טוב יותר, כי הבור הנוכחי לא רק עמוק אלא גם מלא נחשים ועקרבים.
השאלה היא מה יקרה בקשר למפלגות קטנות. נניח שמדובר במפלגות שאת הבוחרים שלהם לא תשכנע לא להצביע. הם יצביעו, בהמוניהם, וינצלו את אחוז ההצבעה הנמוך לגדול פי כמה מהגודל הריאלי שלהם. המפלגות הגדולות ושאר הבוחרים שבחרו לא להצביע, יצעקו חמאס, ויצפו להוגנות מצד המפלגות החדשות השולטות, שהרי כולם מבינים שבמסגרת כללי משחק דמוקרטי 10 אחוז הצבעה הרי הוא כמאן דליתא. אבל אותן מפלגות לא יתחשבו באף אחד. אפשר ליישם את מה שהצעת בארה"ב או מקום שכל מרכיבי הדמוקרטיה שלו מבינים את שדה המשחק שבו הם משחקים, הדמוקרטיה. אבל בארץ (אולי זה רק תחושה שלי), יש הרבה מאוד מפלגות משתמשות שדמוקרטיה רק כאמצעי ואין להם שום סיבה לכבד את כללי המשחק.
אני לא מציע כאן פיתרון, אבל ברור שאם זה נכון, הפיתרון הוא אחד משניים: או שניתן למפלגות הקטנות המנופחות הללו לשלוט, נבלע את הלשון לכמה מערכות בחירות, ובינתיים נצפה שהשדה יתמלא בפרחים חדשים ורעננים, או שנחזיר את המפלגות הגדולות, כשמה שמחזיק אותם הוא רק הרצון לבער את הקטנות החדשות, וממילא החזרת את הרדידות חזרה.
מחאה היא טובה כל זמן שמישהו מתעצבן. אם מישהו אדיש וצוחק עליך בפנים, היא חסרת משמעות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 20:40 |
|
| |
הרי כל מי שלא מצביע משפיע על תוצאות הבחירות לא פחות מהמצביע.
אם היה סיכוי שרק עשרה אחוז יצביעו אז אולי היתה בזה מחאה.(חסרת תועלת)
מי שלא מצביע לא יקבל את הרע במיעוטו אלא יקבל את הרע במלואו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 22:28 |
|
| |
ואם אותו נמנע איסטניס (עצלן) ימנע, וחלילה יבחר הרע בהתגלמותו. האם הוא יוכל לרחוץ בנקיון כפיו ולהגיד ידי לא שפכו את הדם הזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 23:01 |
|
| |
ר' מיכי: בהחלט נקודה למחשבה, אולם הסכנה שאני רואה באי הצבעה אינה רק האפשרות שהרע הגמור יבחר, אלא גם ובעיקר - יצירת אדישות כללית. כידוע אחרי המעשים נמשכים הלבבות, ואדם שלא ילך להצביע כל מערכת בחירות, יתרגל לוותר על חירות הבחירה שלו, ובעצם לקעקע את הרעיון הדמוקרטי. נראה לי שאי הצבעה במציאות של היום איננה יכולה להיות מחאתית באמת, אלא היא בבחינת כלב נובח לא נושך, כיוון שהשלטון יודע שהאזרח לעולם לא יבצע מהפכה. אם אנו רוצים לדאוג לכך שהמחאה תהיה בעלת ערך עלינו להעצים את החירות של האזרחים וע"י כך יווצר מצב בו הממשלה תהיה מוכרחת להתאים עצמה לרצון הבוחר באמת.
הערת סוגריים - האם ההפגנות מועילות כידוע מאז ההתנתקות הימין הפסיק להפגין (והיה על מה) הסיבה לכך לדעתי, היא שהציבור הבין שהפגנות לא מועילות. האכזבה הזו מיכולת ההפגנות להשפיע, היא גורם מסוכן מאוד, כיוון שהזכות להפגין (ובעיקר החובה של הממשלה להיות קשובה להפגנת הציבור) היא ממהותה של הדמוקרטיה. האם אי הפגנה יכול להועיל במציאות כזו? היאוש מסוכן, כיוון שברגע שהציבור אדיש או מיואש ממשלה יכולה לעשות כל דבר ומאבדת את החלות דמוקרטיה שלה (גם אם היא נבחרת ע''י הרוב).
לכן לדעתי ישנה חובה אזרחית להצביע, אולם לדעתי יש להבחין בין הצבעת פתק לבן לבין אי הליכה להצביע: הצבעת פתק לבן בהחלט יכולה להוות הצבעת מחאה (אולם, שוב - נראה שכרגע אין זה יותר מנביחת הכלב). על כן נראה לי שיש לקבוע בחוק ביום השבתון יותנה בהליכה להצביע, ברור שזה מגביל את החופש של האזרח אולם זה בהחלט יחזק את החירות שלו, וע"י כך גם את חוסנה של הדמוקרטיה.
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2009 23:24 |
|
| |
ובחרת
"על כן נראה לי שיש לקבוע בחוק ביום השבתון יותנה בהליכה להצביע, ברור שזה מגביל את החופש של האזרח אולם זה בהחלט יחזק את החירות שלו, וע"י כך גם את חוסנה של הדמוקרטיה"
כך כתבת.
יש פתגם ערבי( נדמה לי) שאומר"אתה יכול להביא את הסוס אל השוקת אבל אתה לא יכל להכריח אותו לשתות"
חוק שיחייב בחוק הליכה להצבעה ירגיז הרבה אנשים שעלולים כהצבעת מחאה להצביע הצבעה מסיבית עבור מפלגה כגון עלה ירוק שמעודדת עישון סמים(עדיין קיימת?) או כל מפלגה קיקיונית אחרת שתהווה לשון מאזנים וכך יגיע הרס הדמוקרטיה מבפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2009 00:02 |
|
| |
צענע: אכן אני לא יכול להכריח אותו לשתות, אבל אני לא רואה סיבה שלא להכריח להביא אותו לקלפי. אם אכן כולם יצביעו למפלגת סבלה ירוק לא יהיה בזה הרס לדמוקרטיה, אלא הרס למדינה (מפתיע שלא הבחנת בהבדל) - ואותם מצביעים יהיו אחראים לתוצאות. נראה לי שאם אנשים יבינו שלהצבעה שלהם יש השלכות משמעותיות, לא תהיה להם ברירה אלא פשוט לחשוב מה הכי כדאי לבחור, או שהם יאלצו לבחור פתק לבן. לילה טוב.
|
|
| נשלח ב-8/2/2009 09:24 |
|
| |
קאהן ומיכי זה יהיה נחמד אם את הקואליציה הבאה יקימו: ג', ש"ס, בלד ורעמ.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2009 13:10 |
|
| |
אני תמיד מתפלא מחדש איך שהחרדים והדתיים שחושבים שהם מייצגים את האלוהים, כשזה מגיע לבחירות הדאגה שלהם היא רק הדאגה המצומצמת לטובת אנ"ש לתקציבים, לכפיה דתית ולכל היותר לשיקולים לאומניים של החזקת ירושלים וארץ ישראל העתיקה. איך זה שאף רב לא מזכיר בשיקוליו את חיפוש הדרך להגיע לחיים של שלוה במדינה הזאת? בלי להיכנס בדיון אם עדיף שהחיפוש הזה ייעשה בדרך של ג'ומס או בדרך של איווט, איך לא מקדישים אנשי האלוהים בעיניהם, שום תשומת לב וכובד ראש לנושא החשוב הזה? זה הפרמטר הראשי לשיקולי האדם הישר. אם אין לו יכולת הכרעה יכול להיות ששיקולים משניים יכריעו, אבל זה לא פוטר אותו מלהפנות את תשומת לבו בראש וראשונה לחיים של שלום לפני חיים של פרנסה וכבוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2009 13:47 |
|
| |
בוגי
הרי הדבר ברור כשמש, איך בחור ישיבה כמוך לא יודע פרוש פשוט של פסוק- עושה חסד לאלפים לאוהביו ולשומרי מצוותיו-
אם לאוהבי ה' יהיה טוב- אז גם לאלפי האחרים יהיה טוב,
אגב שאלה לכל בעלי המוסר, איך אנחנו מתפללים- לחיים של עושר וכבוד??? מילא עושר, נו אפשר איך שהוא להסביר.
אבל כבוד?? היתווכן? כובויד? להתפלל בשבילו? ולבקש כובויד?
כל מי שיודע את התשובה יודע, גם להצביע נכון.
|
|
| נשלח ב-8/2/2009 18:47 |
|
| |
בוגי, שקולים? להפעיל שיקול דעת אתה רוצה? אומר הרב ע' מפורשות: בבואך לקלפי, תבצע את ה"מצווה"- "ועשית ככל אשר יורוך".
ובחרת, אם היית מבין מה הן זכויות אדם, ומה החשיבות שלהן, לא היית מתבטא ככה. אני אגב לא רואה בעיה גדולה בלהצביע, כל עוד אתה מבין שכולם משקרים לך.
צענע, דווקא עלה ירוק נלחמים בעד משהו שנגזר מזכות אמיתית (החיים שלהם שייכים להם, ולא לך או למפלגה שאת בוחרת בה). זה שאת מעוניינת להמשיך ולאסור את זה, זה אומר שדווקא הדיעה שלך לא לגיטימית ולא מוסרית.
|
|
|
|
|