| נשלח ב-5/2/2009 00:06 |
|
| |
רב אברמסקי וייחסו לתקומת ישראל
לאחרונה נתקלתי בציטוטים מעניינים מהגאון ר' יחזקאל אברמסקי זצוק"ל מתוך שיעורו השבועי שמסר לציבור הרחב בבית וגן מידי שבת בשבתו בחדר האוכל של ישיבת קול תורה.
מבין הדברים שמוסר לנו ר' אריה קוסטינר (המעיין, ניסן תשמ"א, כרך כא, גליון ג') שהשתתף בשיעורים אלו ורשמם לפניו אעתיק כאן:
"באחד מהשיעורים אחרי מלחמת ששת הימים סיפר לנו הרב: שאלו אותי, בזכות מה ניצחנו? תשובתי הייתה: בזכות המסירות נפש של חיילנו".
ועוד זאת:
"לפני ר"ה תשכ"ט בתקופת המרדפים בבקעה שבהם נפגעו ונהרגו חיילים ומפקדים רבים, אמר לנו הרב בשיעור: מי שלא יזכיר בתפילת הימים הנוראים את החיילים הנלחמים על הגבולות ספק אם תפילתו תפילה. הוא חזר על הדברים מספר פעמים".
ושוב:
"...עם נושע בה'... ואשר חרב גאותך... ושאל הרב אם ה' עוזר א"כ בשביל מה החרב? כדי שלעם ישראל תהיה גאוה. הגאוה של עם ישראל היא חלק מן הגאולה".
ולסיום:
"במס' ברכות נאמר על הפסוק בשירת הים "עד יעבור עמך ה'" – זו ביאה ראשונה, "עד יעבור עם זו קנית" - זו ביאה שנייה. המשיך הרב וציטט "תביאימו ותטעימו בהר נחלתך" ואמר: פסוק זה נאמר על הביאה השלישית של ימינו, עם ישראל יהיה בא"י וירושלים תהיה בידינו, ובקרוב בעז"ה יבנה המקדש".
כמדומני אם הייתי מביא ציטטות אלו בלי הזכרת שם אומרם, היה מזהים אמרות אלו עם חוגי הציונות הדתית, האם בימים ההם היה שיח מסוג הזה מקובל בחוגים חרדיים, ברור לי שאם דברים מעין אלו היו נאמרים מפי רב חרדי בימינו שמיד היה הרב הזה נפסל בעיני הציבור.
האם ידוע משהו על ייחסו של הרב אברמסקי לציונות ולמדינת ישראל? בכלל לפני עידן ועידנים יצא לי לעיין קצת בקובץ מאמרים של הרב אברמסקי והתרשמתי שהרב ידע פרק בכתיבה ספרותית ועסק בהתפלמסות עם גורמי השכלה כאלה ואחרים (זכור לי איזה רשימה נגד הקומוניסם). כלול שם גם מאמר ארוך בענין ארץ ישראל וזכות עם ישראל בו, אך אינני זוכר את תוכנה.
אגב האם ידוע למאן דהוא היכן ניתן לרכוש את קובץ המאמרים של רב אברמסקי, אודה לו מאוד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 08:48 |
|
| |
מעניין מאד.
בלמעשה , הרב אברמסקי היה מראשי מועצת גדולי התורה ואני בטוח שהיה חתום על הכרוזים להצביע לאגודה.
האם יש כאן ברשת את הכרוזים האלו מכל השנים ?
בתוך מועצת גדולי התורה האגודאיים היו את כל הגוונים. כאלו עם נטיה לציונות כהרב אברמסקי והרבי מסאדיגורא ואלו עם נטיה לקנאות כהרבי בית ישראל מגור.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 11:18 |
|
| |
אינני חושב שזה נכון להגדיר את הרב אברמסקי בכעל נטייה לציונות. צריך להביא הוכחות ברורות לכך.
קראתי פעם (אינני זוכר היכן) ששאלו את הרב אברמסקי איך זה שהוא ביחסי ידידות כל כך עם הרב זוין חרף ציוניותו. והוא השיב: יש בינינו הסכם: אני לא מדבר איתו על ענייני חסידות [הרב אברמסקי היה "מתנגד"] והוא לא מדבר איתי על ענייני ציונות [משהו בסגנון. לא דייקתי].
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 11:42 |
|
| |
"על אף השוני בהשקפותיהם, הגר"י אברמסקי לא וויתר מעולם על ידידותו האמיצה עם הרב זוין, כמו שהשתקף בכרכי "חזון יחזקאל" שבספריית הרב זוין המעוטרים בהקדשות רצופות אהבה וידידות מהמחבר. ומשפעם נשאל על ידי אחד מתלמידיו הקרובים לפשר ידידותו הגדולה עם הרב זוין איש המזרחי, השיב: יש ביננו הסכם - על חמ"ץ לא מדברים! ומשהתבקש לפרש דבריו השיב: הוא לא מדבר עמי על חסידות וציונות ואני לא מדבר עמו על מוסר... "
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 12:18 |
|
| |
שכויח, מתפעל. היה נחמד אם היית מציין גם למקור המדויק.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2009 15:10 |
|
| |
מצחיק לראות שידידות בת עשרות שנים מפעילות ציבורית משותפת ברוסיה ועריכת כת"ע תורני וכו', תהא מוטלת בספק בגלל שינוי בהשקפות. ובפרט שהרב אברמסקי לא היה מרוחק כלל בהשקפותיו מהרב זוין, אפילו אם היה מתוייג במפלגה אחרת. על כרחנו שהם היו אנשים בוגרים ורציניים ולא ילדים קטנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2009 18:19 |
|
| |
בכדי לאזן מעט את התמונה אצטט מדברי הרב אברמסקי בהקדמתו לחזו"י נדה מקוואות [שהיא בעצם ההקדמה הכללית לחזו"י] וזל"ש "נצחון ישראל על אויביו בקרב, לא היה רק בזה אשר האדם יראה לעיניים בתופשי מגן וחרב בשדה המלחמה. אך גם ברוח תופשי התורה בבתי כנסיות ובבתי מדרשות שהוסיפו אומץ וגבורה בצבא הלוחם בכח של מעלה" "זרועם של ישראל בנצחונו של בן כוזיבה היה בכח תפילתו של ר' אליעזר ולא בגבורתו של בן כוזיבא לבד"
בקובץ מאמריו הובאו דוגמאות מפירושו לתנ"ך ושם הוזכרו דבריו שיותר יש להתאמץ בלימוד התורה מבירושת הארץ שהרי בציווי ה' ליהושע על ירושת הארץ נאמר חזק ואמץ בעוד באזהרה על לימוד התורה נאמר חזק ואמץ מאד[יהושע א ו-ז].
לדברי רמ"ד טננבוים בשעה שהוזמן הרב אברמסקי כיו"ר ועד הישיבות לישיבה שדנה בדחית הגיוס של בני הישיבות [שלהי תשכ"ח] שאלו אחד השרים האם לימוד התורה קודם להגנת הארץ. ופטרו הרב אברמסקי בווארט זה. ["פתיתין משולחן גבוה" ספר הזכרון לרב אברמסקי עמ' מה]
[במקו"א (ספר הזכרון הנ"ל עמ' תכא) הביאו שהרב אברמסקי נימק זאת שהרי הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים. וקצ"ע האם גם במצוות נאמר כלל זה?]
[ואגב קובץ המאמרים הנ"ל (נמצא באוצה"ח), כמדומה שהמאמר המעניין ביותר שם הוא של חותנו רש"י ירושלמסקי שהופך את הסיבה למסובב ולדבריו שאלות ההלכה נקבעו בגמרא ע"פ שיקול דעת ורק למען הסדר קבעו אותם בשמות אמוראים מסוימים (הלכה כרב באיסורי וכד') !!]
תוקן על ידי אלייעזר ב- 10/02/2009 18:19:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2009 18:42 |
|
| |
ולא פחות מעניין הוא מאמרו השני של הרב ירושלמסקי, בדבר השאלה ה"מחקרית", האם קדם התלמוד הירושלמי לבבלי, והאם ראוהו מסדריו, שבו התווכח עם עורך כה"ע "המסדרונה", הרב חיים הירשנזון.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2009 18:36 |
|
| |
האם הספר שיצא לאור לאחרונה בשני כרכים יפים מהודרים "מלך ביפיו" לא נזכר כלל מזה? בודאי שכן, יש לי הספר ולא מצאתי שם ציטוטיםכגון אלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2009 20:34 |
|
| |
תודה רבה אלייעזר,
הציטוט שהבאת מאוד מעניינת, ואדרבה זה מבליט עוד יותר הנקודה שרציתי לעורר. היום מקובל לחשוב שהכל חד משמעי, או שאתה תומך בציונות או שאתה נגד, פעם היתה הבנה שלא הכל חד משמעי, פעם היתה חופשיות גם לרבנים מזרמים חרדיים להתבטא בפירגון למפעל הציוני, אפי' אם למעשה לא צדדו בציונות כלל וכלל. (עוד דוגמא לזה - ר' חיים שמולביץ וכדו').
אגב נתקלתי בעוד קוריוז בקשר להרב אברמסקי, והוא מדברים שמסר הרב יהודה סג"ל מתוך דברי הספד על מורו ורבו הרב עמיאל (קובץ שנה בשנה תשמט עמו' 416).
"שמעתי מפיו של רבנו הגאון ר' איסר זלמן מלצר זצ"ל אחרי מות הגרמ"א [עמיאל] זצ"ל... היה המדובר בממלא מקום אחרי הגרמ"א זצ"ל ואמר לי כאחד מתלמידיו המובהקים להציע לפני העסקנים בת"א, ובראשם... הרב ד"ר שמואל גרינברג ז"ל את מועמדותו של הגאון המפורסם ר' יחזקאל אברמסקי זצ"ל שהיה אז אב"ד לונדון על מקום המנוח מו"ר זצ"ל. ותיאר לי כך: 'תאמר להם, הוא גדול בתורה ובהוראה, דרשן נפלא, בעל שיעור קומה לא רגיל כמו הרב עמיאל זצ"ל. אמנם אין לו העמקות והמהירות של הרב עמיאל, אין לו את ההיקף הנפלא של הרב עמיאל אשר כל נושא אצלו חובק זרועות עולם, אבל מכיון שיש בו נתונים כה קרובים כמו למדן הגרמ"א (?) והוא דרשן ומנהיג נבון ובעל מדות טובות, ראוי הוא להנהיג את תל-אביב כמו הרב עמיאל'. אמנם אני הקטן מלאתי את שליחותי ומסרתי למורי הרב שמואל הנז'...וענה לי: 'לא יתכן שנזמין רב לא משורותינו הציונים'." תוקנה כפילות
תוקן על ידי ספרות ב- 22/02/2009 20:49:38
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2009 20:38 |
|
| |
< כמו למדן הגרמ"א (?) >
כנראה צ"ל: כמו למרן הגרמ"א [עמיאל]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2009 04:14 |
|
| |
שלום עליכם חברים מחכימים.
בקשר לציטוט הראשון של מרמרוש, הנה דברים באותו ענין. "אמר לו הגר"י אברמסקי את הדברים הללו: תורתנו הקדושה אומרת: " זה ספר תולדות אדם ". חייו של אדם , וכל פרשת תולדותיו בעולם הזה , משולים לספר עב כרס , שבו דפים רבים. כל יום והדף שלו , כל מעשה והדף שלו. כשתגיע לעולם העליון , לאחר מאה ועשרים שנותיך, יפתחו בפניך את הספר ההוא , ובין דפיו ימצא כאלה שנכתבו בציפורן של זהב , בהם יסופר על מסירות נפשך להצלת חיי יהודים , והעולמות שהתקיימו בזכות מעשי ההצלה הללו.
האם זה אכן נאמר לחייל מלחמת העולם השניה, כמופיע כאן (http://www.roei.022.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=601 ) או שזה כבר שיכתוב היסטורי ?
בנותן טעם להביא כאן גם את האגרת ששיגר לראש הממשלה, למרות שכנראה לא הוא כתבה, אלא חתם שמו על כתיבת חבירו.
כאשר נודע לו [להגרש"י זוין] בחורף תשכ"ו שחושבים להפעיל את נמל אשדוד גם בשבתות היה נסער מאוד וכתב איגרת לראש הממשלה דאז לוי אשכול, עליה חתם ביחד עם הגאון רי"ש כהנמן זצ"ל מפונביז', הגאון ר"י אברמסקי זצ"ל והגאון רא"י אונטרמן זצ"ל. וזה נוסח המכתב:
"יום ב' ד' טבת תשכ"ו.
לכבוד ראש הממשלה מר לוי אשכול,
שלום רב.
אנחנו הח"מ ראשית כל מאחלים בזה לכבוד ראש הממשלה החלמה מהירה אחרי מחלתו ובריות גופא לאורך ימים ושנים.
אנחנו מביעים בזה את צערינו הרב, על אשר מסיבות שונות בלתי נראות מראש לא יכלנו לקיים עכשיו את הפגישה שלנו עם ראש הממשלה שנקבעה להיום.
אחת מהסיבות היא, היות ובדעתינו היתה להביע לפני כבוד רה"מ דברים תקיפים וברורים נגד המחשבה לפגוע בריש גלי בנמל המדינה אשר באשדוד בנשמת נשמתו של עמנו, בשבת קודש. והיות אשר כבוד רה"מ קם עכשיו ממחלתו בביה"ח, לכן חששנו שמא ח"ו יפגע הדבר בבריאותו. אבל אין זה פוטר אותנו מלהביע בזה בכתב את דעת היהדות הדתית בארץ ובתפוצות, אשר ח"ו אם ייפתח איזה שהוא פתח של "היתר" בשעת הדחק וכיוצא בזה בעבודת הנמל באשדוד, נמל שנבנה ע"י מדינת ישראל ובעבודת ישראל, הרי זה ישמש לא רק חילול השבת אלא ח"ו הריסת השבת וביטול השבת. שבת זו אשר שמרה על קיום ישראל מאז היה לעם מסיני ועד הנה. הדבר בידך כבוד רה"מ, תעמוד בתוקף על סגירה מוחלטת של הנמל בשבת ושמך יתנוסס לברכה לדורות, ואף תבטיח בזה את כבוד המדינה ושלום המדינה ונזכה לביאת גואל צדק במהרה בימינו".
ועל זה חתמו ארבעת הרבנים. (תצלום המכתב בספר "מלך ביפיו" עמ' 811).
מתוך:
http://www.tora.co.il/gdolim/zevin.doc
עוד בענין נמל אשדוד, הרבנות הראשית, והרב אברמסקי. כאן:
http://www.herzog.ac.il/vtc/0063698.doc
ומי היה מחותנו הציוני ?
קורות חיים
|
יונתן, בן צרטה לבית גורביץ והסופר יעקב דוד אברמסקי, נולד בטשקנט שבאוזבקיסטן בח' בחשון תרצ"ו (04.11.1935), נכד לרב יחזקאל אברמסקי ולמנהיג הציוני לב בנימינוביץ גורביץ. הוריו היו בטשקנט בשל עונש גירוש על פעילותם הציונית. רק בדצמבר 1936, אחרי התערבות בינלאומית, הורשו לצאת לאנגליה. ביום 02.05.1937 עלו לארץ ישראל והתישבו בתל אביב, וב- 1940 עברו הזוג והבן יונתן לירושלים, בה גרו רוב הזמן בשכונת כרם אברהם.
|
http://www.gal-ed.co.il/leumi/text.asp?key=29980
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2009 07:54 |
|
| |
לא למותר להזכיר, שלאחר פטירת הראי"ה קוק היו שפנו אלא הרב אברמסקי והציעו בפניו את משרת הרב הראשי לישראל, והרב אברמסקי במכתב תשובתו (כמדומני לרב שזורי [וובר]) הביע הסכמה עקרונית, ורק רצה לברר שאלות פרקטיות כגון הקשר בין משרה זו למשרת ראב"ד ירושלים, ועוד.
כעשור קודם לכן, בשנת תרפ"ה, פנה הרב אברמסקי במכתב לראי"ה קוק וביקש ממנו "לתת לי מקום בתור ר"מ באחת מהישיבות העומדות תחת הנהגת כ"ג". הראי"ה היה גם זה שסידר את מינויו כרבה של פתח תקוה לאחר פטירת הרב ציטרון (מינוי שלא בוצע מפני שהשלטונות הקומוניסטים מנעו את יציאתו).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/2/2009 09:31 |
|
| |
באמת הצטיין הרב אברמסקי בהדרת פנים מיוחדת.
מעניין שבניו חשבו על ענין צורתו החיצונית כגורם חשוב עד כדי קריאת שם ספר תולדותיו בנושא יופיו.
"מלך ביופיו".
|
|
|
|
|