מנגד אומרים שבחורים ליטאים פחות טובים במידות ויראת שמים.
אומרים על בחורים חסידיים שהם לומדים פחות טוב מליטאים.
מנגד אומרים שבחורים חסידיים שהם חזקים במידות ויראת שמים.
אומרים על בחורים ליטאיים שהם פתוחים ומודרנים
לעומתם אומרים על בחורים חסידיים שהם חניוקים ומצומצמים
כמה אמת יש בסטראוטיפים הללו אם בכלל?
תוקן על ידי דעהזוגר ב- 08/02/2009 2:27:22
תוקן על ידי דעהזוגר ב- 08/02/2009 2:29:08
נשלח ב-8/2/2009 02:41
בקושי ויש...
נשלח ב-8/2/2009 11:12
אני חולה על הסטיגמות האלה...
כמה דביליות... זה לא קשור לעצם היותך אדם יהודי?
העניין של הלימוד והמידות זה בינו לבין הקדוש ברוך הוא.. לא בינו לבין המגזר אליו הוא משתייך...
אני שונאת את כל הדעות הקדומות האלה... אם הייתי מקשיבה להם ממזמן לא הייתי חלק מהעולם החרדי בגלל הדעות שיש על חוזרים בתשובה יאללההה לא צריך לשים על דעות קדומות תפיסקו עם זה כבר חשבונות תעשו מול הקב"ה על מה שאתם עושים לא מול בני אדם שרק עסוקים בלרכל ולהדביק תוויות כאילו בני אדם זה מוצרים בסופר מדביקים להם תווית במצח ומשייכים אותם לאיזו מחלקה.
נשלח ב-8/2/2009 11:26
ליאורר ,
זה לא סטיגמות פשוט הדרך של החסידים והליטאים שונה
אומנם הם שומרים קלה כבחמורה אבל סגנון חיים הלבוש ההשקפה הרבנים זה קצת שונה וזה עושה הבדל ואין מה לעשות .
עולם הליטאי כמובן יותר פתוח ומודרני מהעולם החסידי ויש הרבה חסידים שהם מודרניים ואבל הם מיועט הם לא הרוב !
הליטאים שמים דגש על הלימוד כך זה היה כל הזמן
החסידים קצת פחות יש להם את העקרונות של החסידות שלהם כמו טיש עם הרב'ה טבילה במקווה כל בוקר מה שלא עושים הליטאים .
אין כאן סטגימות זה דרך בעבודת ה' .
נשלח ב-8/2/2009 12:11
אוקי, הוא דאג להגיד "אומרים" אומרים זה..סטיגמות.. ככה אני ראיתי את זה בכל אופן...
אבל הנה למשל "אומרים שליטאים פחות טובים במידות ויראת שמיים" זה לא נכון זה כבר לא עעניין של חברה זה עניין של אופי של בן אדם ועבודה על המידות בינו לבין הבורא... בלי קשר לשום השקפה זה עניין של בין אדם לבוראו לא בין אדם לחברה
נשלח ב-8/2/2009 13:40
בדיוק באתי להגיב על ההודעה של דעהזוגר כמו שליאור הגיבה על כך.. ואני רואה שליאור עשתה אתזה בדרך הטובה ביותר... ליאור,אני מחזקת את דברייך בכל מילה. ושיהיה בהצלחה לכל אחד ודעותיו.. (=
נשלח ב-8/2/2009 17:54
"אומרים על בחורים ליטאים שהם לומדים טוב ומתמידים.
מנגד אומרים שבחורים ליטאים פחות טובים במידות ויראת שמים.
אומרים על בחורים חסידיים שהם לומדים פחות טוב מליטאים.
מנגד אומרים שבחורים חסידיים שהם חזקים במידות ויראת שמים."
לא אנחנו קבענו את זה. היו גדולים וטובים מאתנו שחשבו כך. ולכן, היה רב מפורסם (שכחתי את שמו) שהכניס לימודי מוסר לישיבות בליטא, כי הן היו זקוקות לזה. לעומת בחסידות שמים דגש יותר על עזרה הדדית, אהבת רעים וכו' וכו'.
"אומרים על בחורים ליטאיים שהם פתוחים ומודרנים
לעומתם אומרים על בחורים חסידיים שהם חניוקים ומצומצמים"
אתה יכול לראות בשטח שזה נכון: הקרטריונים להקרא בחור חסידי טוב גבוהים יותר מאלו הנדרש כדי להקרא בחור ליטאי טוב.
נשלח ב-8/2/2009 18:05
שטויות. די כבר עם הקטלוגים וההכללות.
נשלח ב-8/2/2009 19:30
יש לדאוג שההתאמה תהיה מקסימלית
המרחק בין אופי הגבר והאשה הוא רחוק אך אם הם גדלים בחממה אחת. לא כל שכן כאשר הם באים מרקעים שונים לחלוטין? כיצד סיני יחיה עם זימבבואית??? יש להשתדל שמלכתחילה ההבדל בין בני הזוג יהיה מינימלי ככל הניתן. מסיבה זאת, בד"כ ליטאי יתחתן עם ליטאית, ספרדית עם ספרדית, חסיד עם בת קהילתו וכו' וכו'. כך
ההבנות יהיו משותפות וכו'. יש הרבה במה שכתבת על ההבדלים בין העדות. אבל
גם בלעדיהם יש לדעת שלא כדאי לבן עדה אחת להתחתן עם בת עדה אחרת, מלבד
מקרים יוצאי דופן שבאמת ברור שההתאמה היא מושלמת. אין לגשת להצעה מכח מה שאולי תיווצר התאמה בהמשך!!!
נשלח ב-8/2/2009 21:25
אומרים, אומרים, אומרים... ואני שמעתי שאומרים דבר חכם: היום אין הבדל כמעט. החסידים ליטאים, הליטאים חסידים...
פעם אכן היה הבדל מהותי ועמוק, היום השתנו דברים רבים וההבדלים העיקריים הם החיצוניים. כל בחור ישיבה ליטאי ממליך לו איזה ר'בה, כל חסידישער בוחר מקדיש מזמנו ללימוד ישיבתי סוער... בקיצור, הטשטשו הגבולות.
אבל כמובן שעדיין העולמות רחוקים למדי. הישיבות הליטאיות שמות דגש על שטייגען, חריפות בלימוד, וטבעי שכיון שכך עושים שם הם יהיו טובים בזה יותר. זה השטח שלהם. החסידים מקדישים שעות ללימוד חסידות, משהו אחר לגמרי, לכן פחות חזקים בצד הזה. מנגד, הם אכן מייחסים חשיבות רבה לדבקות וכו'... והליטאים- יבשים למדי. מה טוב יותר? אין טוב יותר. כל גישה טובה להולכים בה משכבר הימים. בחורה חסידית - לכי על חסיד. בחורה ליטאית - רק ליטאי בשבילך.
נשלח ב-10/2/2009 00:53
ו
נועה_האחת כתב:
אומרים, אומרים, אומרים...
ואני שמעתי שאומרים דבר חכם: היום אין הבדל כמעט. החסידים ליטאים, הליטאים חסידים...
קראתי את דברייך והזדהתי אם ראשית דברייך אם כי אם ההמשך פחות.
כיוון שהיום ההבדלים פחות משמעותיים אולי זה יכול להיות כיוון מרענן בשידוכים?
אני לא מדבר על בחורות ליטאיות או חסידיות שמתחברות רק לבחור מגולח אם חליפה קצרה מעונב או אחרת שמתחברות רק לבחור אם קפוטה ארוכה ושטריימל.
תחשבי: לדוגמא בחורה ליטאית שהוריה לא יכולים להשיג בחור ליטאי למדן כיוון שהם לא יכולים לשלם דירה, היא תאלץ להתחתן אם בחור פחות טוב רק בגלל הסטיגמה הזאת ש: "אם בחור חסידי זה לא ילך". בזמן שהוריה יכולים להשיג בחור חסידי למדן גם בעבור חצי דירה.
ולהיפך אני מכיר כמה וכמה בחורות חסידיות שנחשבות מודרניות במגזר החסידי ופשוט לא הולך להן. ולו רק היו מסכימות להתחתן אם ליטאי היו משיגות חתן מצוין מזמן.
יש הבדלים אם כי לא מהותיים כל כך, לו אנשים היו פותחים קצת את הראש מי יודע מה היו מרוויחים.
אסיים בסיפור: יש לי חבר חסיד שהציעו לו בחורה ליטאית, הבחורה דחתה את השידוך כיוון שהבחור חסיד. עברה חצי השנה והשדכן התקשר שוב ואומר לבחורה: אני מכיר טוב את הבחור, אני יודע מה את מחפשת, זה פשוט מתאים תיווכחי ותיראי. הם נפגשו והשאר היסטוריה. כיום הם זוג לתפארת, זוג שאוהבים זה את זו וזו את זה, הלוואי על כולנו ככה. וכל זה היה יכול להתפספס בגלל קיבעון?
מאז הסיפור הזה השתנתה דעתי בעניין. תחשבו זה לא עדות שונות בעלי תרבות שונה לחלוטין, כפי שכתבה כאן מישהו " סיני אם זימבבואית" זהו הבדל, אם כי נסבל ושניתן לגשר עליו. וכפי שפתחנו בתחילת הדברים "היום החסידים ליטאים והליטאים חסידים".
תוקן על ידי דעהזוגר ב- 10/02/2009 0:53:35
נשלח ב-10/2/2009 00:57
אוף.די כבר.
כל הזמן אתם נותנים לעצמכם להיסחף אחר זרמים לא נכונים, החכמה לקום ולהציב את עצמך שבמקום שנראה לך נכון!!
צריך להיות מטומטמם בשביל לומר שכל החסידים הם יותר בזה ופחות בזה...
וכך בליטאים... הספרדים...התמנים....
מה זה?! השתגעתם?! מזה ההכללות והסטיגמות האלו?!
כל אדם יש לו חשבון ישיר ופתוח כל אחד קדוש וכל אחד חוטא....
הורג אותי, הורג אותי.... תתבגרו כבר.
נשלח ב-10/2/2009 01:00
דעהרזוגר,
צודק שיכולים להיות זוגות נהדרים מעורבים.
אבל בדרך כלל זה לא קל ולא פשוט בכלל. כל אחד חונך בעולם אחר, עם סולם ערכים קצת שונה, עם סדרי עדיפויות שלא מובנות כ"כ לאלו שבמתרס שממול. זה עלול להיות מסובך, מתכון לחיכוכים - אצלינו עושים כך, אני רגיל לכך, וכו'.
נשלח ב-10/2/2009 01:10
נועה_האחת כתב:
אבל בדרך כלל זה לא קל ולא פשוט בכלל. כל אחד חונך בעולם אחר, עם סולם ערכים קצת שונה, עם סדרי עדיפויות שלא מובנות כ"כ לאלו שבמתרס שממול. זה עלול להיות מסובך, מתכון לחיכוכים - אצלינו עושים כך, אני רגיל לכך, וכו'.
ודאי שזה לא מתאים לכל אחד/ת אם כי יש המון המון שזה יכול להתאים להם.
נכון שחסיד חזק מאד לא יוכל לתחתן לעולם עם בחורה מבית "חברוני". אך בין הקצוות יש הרבה אמצע שלהם זה כן יכול להתאים. ואיכפת לי וחבל לי, בגלל שאני מסתכל על החבר וחושב: "כמה זוגות כאלה אנחנו מפסידים".
נשלח ב-10/2/2009 01:12
נועה,
זה בגלל שהרבה אנשים מתחתנים עם האף למעלה ועם סטיגמות על כך שיש "חיכוחים בגלל ההבדלים במנהגים..." זה מטען שסוחבים אותו מילדות.
ברגע שיש בסיס לאהבה.ותכונות נכונות ומידות. ומישהו שבחור בך מהסיבות הנכונות- תגלי עד מהרה שההבדלים במנהגים-זה החלק המענין בנישואים.
כל הזמן רק עסוקים במה יחשבו ויגידו ויסמנו ויקטלגו.....
לי אישית לא איכפת מהשטויות הללו.
אם התשתית נכונה-אנחנו נבנה עליה מה ש*אנחנו* רוצים. כל השאר היסטוריה.
נשלח ב-10/2/2009 01:16
נוכחתי לדעת שבגלל החיצוניות נוצרה הסטיגמה הזאת (לא שאני חסידי) אבל שומעים דברים שממש זה לא כך לכאן ולכאן