ובכן, מוחי הקודח פולט לכם/ן בזה עוד אשכול, מקווה שתאהבו.
אני מאמין שלחלקכם לפעמים בשעות משבר ברגעי לחץ עולות שאלות אמוניות.
ולא רק בסגנון של "למה אני לא מתחתן/ת"
אלא גם בסגנון:
1. האם באמת בורא עולם דואג לי לשידוך?
2. האם בורא עולם מוריד לי שידוך כי זה לטובתי?
3. האם באמת (כמו שהרבה רבנים אומרים) כל בחור/ה מקרב/ת אותי ל"אמיתי" שלי?
ועוד שאלות...
אני גם מאמין שחלק ממכם ששואל את השאלות גם עונה לעצמו תשובות (או שח"ו לא)
אני אשמח, וכולנו ביחד נשמח לשמוע את שאלותיכן וגם את תשובותיהן בצידם.
אם יהיו אלו שאלות ללא תשובות נשמח אנו לענות לכם עליהם.
זהו תמציתו של האשכול, שאלות של: איך, למה, כמה, עד מתי, אם בכלל, וכ"ו.
אני יודע שאשכול זה יעורר תגובות נזעמות על כך שנותנים במה להתרסה כנגד...
אבל אני חושב, ששאלות ההתרסה מסתובבת כיום ברחוב ומתחת לכל עץ רענן, הבעיתיות עם השאלות האלו שלא תמיד יהיה מישהו באיזור לתת תשובה. וכששואל נשאר בשאלה לפעמים הוא "חוזר בשאלה".
ואתם שואלים, ומי ערב לך שתוכל לתת תשובה לכל שאלה שתישאל כאן? (ואז היזקת יותר משהועלת, כיוון ששאלה פה חשופה ליותר צופים) ובכן, אני מתחייב בלי נדר שכל שאלה שתישאל פה ותישאר ללא מענה (רציני) מצד חברי הפורום אני אגיש אותה לפני רב מומחה בעניין ואעביר את תשובתו לכאן.
אני מבקש בכל תוקף, לא להסיט אשכול זה בשום צורה.
לא לנסות לעודד ולנחם. לא לתלונן על אשכול "כפירה" אך ורק לתת תשובות, או כמובן לשאול שאלות.
יש לך תשובה, כתוב אותה. יש לך שאלה, כתוב אותה ג"כ.
יש לך עידוד, או טענות כנגד מנהל הפורום הפושע, כתוב בסמול-טוק. לא כאן!
זה בהרגשה.
כשני רואה שאני מאד רוצה משהו ומתפללת על זה וזה קורה.
כשאני מסתכלת אחורה על החיים שלי וגם על החלקים שנראו לי דפוקים ורואה כמה שלכל דבר היה סיבה ומטרה ללמד אותי משהו ולהוציא ממני עוצמות- לעשות ממני בן אדם גדול יותר. וכשאני מסתכלת אחורה אני יודעת שאלוקים באמת אוהב אותי. ומי שהרגיש את התחושה הזו אפילו מעט פעמים לא יכול שלא לדעתשאלוקים רוצה רק את טובתו.
נשלח ב-9/2/2009 23:28
למרות שאני עדיין לא בשידוכים, תמיד מנקרת במוחי השאלה הבאה:
"מה יהיה? מי הבטיח לי שאני אמצא חתן ואתחתן? מי אמר שבכלל קיים בשבילי חתן? ואם יש וקיים החתן שלי שהרי יש את המדרש ש-40 יום לפני שנוצר הוולד מודעים בשמים בת פלוני לפלוני אבל מה עם הוא בא נגיד משתייך לנטורי קרתא ואני בא נגיד דתית לאומית מה אז? איך בכלל נמצא אחד את השני?"
נשלח ב-9/2/2009 23:42
סתם אחת,
מה את דואגת...? הוא לא היה משדך כזה שידוך.... הוא משדך שידוכים הוא יודע מה מתאים למי וגם דואג שהם ימצאוה אחד את השניה...
אף אחד לא הבטיח שתמצאי חתן. אבל הבטיחו לך שהוא קיים. אם תגיעי אליו או לא- זה ענין של זכויות, מעשים, אמונה, ורצון הבורא...
אם האלוקים רוצה את לא תמצמצי והוא יתדפק על דלתך. אבל צריך להיות ראויים. צריך לחיות באמונה שכל עיכוב הוא הבשלה שלך או שלו או של שניכם... זה קשה. אין ספק.
פאולינה-
זו עובדה. אקסיומה שאין עליה עוררים.
"ה' טוב ומטיב לכל"... הוא לא ברא אותנו בשביל להתעלל בנו, אנחנו לא הלגו שלו שהוא רוצה הוא בונה שהוא רוצה הוא מפרק.... הוא לא היה משקיע בנו כל כך הרבה סגולות וטבעיים נפלאיים בשביל לקרצץ בדמעותינו את הריצפה...
"כל מה דרחמנא עביד-לטב עביד"- הכל לטובה. מצחיק לומר את זה, אבל יש כל כך הרבה סיפורים על דברים כאלו....
בגדול- שאלת שאלה ענקית, אבל בני משפטים- תסכימי איתי שאנחנו נחתנו לנו באמצע סרט קולנוע.... כאשר לפנינו עברו אלפי שנים ואחרינו עוד יברו.. ובאנו פתאום למסך הקרנה והופ! הנה זה החיים שלנו מוקרניים ואנחנו צופים בהשתאות, רואים שלוי רצח את משה... אחרי שראינו משה נתן כוס מים לגב' שולה... ואנחנו כועסים-אלוקים, הוא היה איש טוב, מה!? למה?! איפה ההשגחה, מי אמר שאתה דיין אמת... וכו'... אבל לא ראינו איל מכתירים קודם את משה לפושע סדרתי ושהמים הם בעצם רעל, ושהזקנה כבר גוססת, ושלוי הוא שוטר בתחפושת....
הקצנתי בשטויות, אבל הרעיון ברור. אנחנו רואים חצי תמונה, רבע צליל ולא מבינים כלום, רק מי שקדם לבריאה ושברא אותה בעצמו יכול להעיד על עצמו שהוא קל רחום וחנון ועושה רק צדק וטוב בבריאה...גם שלנו זה נראה הפך הפכים. העולם והאנשים צריכים לעבור תיקון וזיכוך והשתלמות ולפעמים זה נראה רע, אבל האמיתי- זה שהוא טוב אחד גדול...
ויש מקום להאריך אם תרצי....
נשלח ב-9/2/2009 23:43
תכלס נכון, כשחושבים על זה, זה מפחיד.
חשבתי על זה השבוע, הייתי בחתונה ועמדה שדכנית וככה בדקה את הבנות שרוקדות... ואז הסתכלתי עליה וחשבתי -האישה הזאת רואה ניסים מהסוג הזה כל יום..
נשלח ב-11/2/2009 09:33
פוליאנה20 כתב:
אוקי...
מאיפה יודעים שהקב"ה באמת רוצה בטובתי?
קראתי פעם כמה משפטים מדהימים. לא זוכרת במדוייק אז סליחה על ההשערות, זה בערך הרעיון...
אם לאלוקים היה מקרר הוא היה שם תמונה שלך עליו, אם לאלוקים היה ארנק הוא היה נושא את תמונתך בתוכו לכל מקום, הוא היה שולח לך פרחים בכל סופשבוע ומזריח את השמש בכל מקום אליו תפנה.
תבין, הוא משוגע עליך.
הוא לא הבטיח לך יום המלא רק בחיוך וצחוק, אבל הבטיח לתת כוחות לעבור את היום הכי טוב שרק שייך.
רק תן לו את הצ'אנס להראות לך עד כמה אתה יקר עבורו...
נשלח ב-11/2/2009 14:44
תודה לכולכם!!
קריסטל, אשמח לשמוע מה עוד יש לך להגיד בנושא...
ויש לי עוד שאלה:
הרי אומרים שאין תפילה השבה ריקם, אז איך מסבירים את זה שבשטח הרבה מהדברים שאנחנו מבקשים לא נענים?
אני יודעת שזו שאלה קצת ילדותית, ובכל זאת...
נשלח ב-11/2/2009 17:37
פוליאנה,
זו לא שאלה ילדותית. זו שאלה יפה!
אין תפילה השבה ריקם, זה כתוב ואנחנו מאמינים בזה. אנחנו מאמינים שכל תפילה
נשמרת. הרבה מהזכויות שלנו נזקפות לתפילות אבותינו וסבינו. וכך הלאה עם
תפילותינו, הן נשמרות הרבה פעמים לזכות זרעינו אחרינו.
אנחנו צריכים לזכור שאנחנו מבקשים מהקב"ה שיעשה את הטוב עבורינו. הוא יודע
מה טוב לא אנחנו. אנחנו מבקשים בתפילה ולא קובעים להקבה תוכנית פעולה.
בטוח שיש עוד הרבה בנושא, אשמח להתעשר בעוד הסברים.
הלואי ונזכה ויתקבלו תפילותינו ברחמים וברצון!
ועוד משהו.
פעם כתבתי משהו באחד האשכולות אודות אברהם אבינו ע"ה, שהתפלל על סדום, אנשים רעים וחטאים, למרות שרוב רובם של הסיכויים היו שתפילתו לא תועיל, ואומרים חז"ל במדרש שתפילתו שהתפלל עליהם נשמרה לזרעו אחריו כשחטאו, והיו עוד תפילות שהתפלל אברהם כמו כשרדף אחרי המלכים ובעוד מקומות, כנגד בניו שיעמדו שם.
וה' יאיר עיננו.
נשלח ב-12/2/2009 22:19
פאולינה, בת ישראל שלא שואלת את השאלה הזו...[שלוש נקודות]
שאלת חובה באמונה! זה רק מראה כמה את מאמינה! לעולם אל תתביישי לשאול! להיפך- מה התייקרת בעיניי לפתע. :) משו את!
הקשיבי לי , אני יודעת שזה ישמע כהתיימרות, שויצרייות, גאוה, אולי כבוד...אבל לא. תנסי להבין מה אני מנסה לומר לך. אין.אין.אין. אין בעולם בחורה שבוכה יותר ממני ומתחננת יותר ממני בתפילה... הדפי סידור מתפוררים...אותייות? מה זה בכלל? הסידור, אוי הסידור, שאין לי מסוגלות להחליפו בעד שום הון שבעולם.... דמעות עד, בכי תמרורים, התייפחויות ארוכות...שעות ארוכות של עמידה ובקשה ותחינה...ומה?
מה?
מה יצא לי מי זה....? כמעט כלום. כמעט.
במרכאות כפולות כמובן.
ואני אסביר לך מה המניע שלי להמשיך ולדגור ולשבת לאלוקים על הצוואר כמו נודניקית שלא מבינה כשאומרים לה-לא.
את ודאי מכירה את המשפט שאין תפילה ששבה ריקם.. מה זה אומר? אין תפילה שלא נענית. אבל את ואני רואות בעיניים שזה לא מתקיים... אלא מה?
תסכימי איתי שתפילה זה דבר רוחני והיא עולה למקום רוחני ומן הסתם פועלת פעולות רוחניות. לעומת אנחנו-היצורים כה גשמיים.... אז לכתחילה תצאי מנוקדת הנחנהשאין בכוחינו להבין בעצם את הכוחנייות והמהותייות שיש בתפילה.
שערי דימעה לא ננעלו. אלוקים אמר. לא אני.
לכל אדם יש מכסה. יש כוס. היא מלאה בברכות וטובות ככל שיש יותר דמעות ותפילות הכל מתחיל לצוף עד שישפך עליך וימטיר עליך ים של ברכות... ברכה לשון בריכה. שפע.עמוק.מים. דימעה.
אף אחד לא יודע כמה נדרש מאיתנו, פרשת ואתחנן משה מתפלל את מנין התפילות המפורסם ואומר אלוקים-הפסקף כי אם תמשיך עוד תפילה אחת אני אהיה חייב לקבל את זה... כלומר המכסה היתה כמנין "ותאחנן"...
לכל אחד המנין שלו. לכי תדעי. תמיד בכל בוקר תקומי בהרגשה שהתפילה הפעם-זו התפילה החסרה להשלמת המנין! בכל בוקר. שוב ושוב ושוב..!
בואי נבין את שורש הענין... האם האלוקים הגדול והנורא קשה לו לתת לך מבוקשך? מה את רוצה יפתי? בריאות? רופא כל בשר....
שידוך?- מזווג זיווגים...
חכמה?- חונן הדעת....
הכל. הכל. הכל שלו. הכל ממנו.
למה אלוקים ברא אותנו כ"כ תלותיים? יצורים מוגבלים ומסכנים שיוםא חד הם צמים בעשרה בטבת הם כבר חולמים על הצ'יפס.... למה? להמ לא ברא אותנו ככאלבה שאוכלים פעם בשבוע?
ולו בגלל- שנדע ממי מגיע הכל וכמה אנחנו תלויים בו שנרגיש כמה אנחנו צריכים אותו!
אלוקים מתאווה לתפילתם של צדיקים, ברגע שאלוקים יתן לי מבוקשי-אני אפסיק לבקש על זה... אבל אלוקים אוהב שאני מבקשת כי כשחסר לי משהו אני "עניה" בדבר. ואז יוצא "תפילה לעני" ותפילה של מישהו שחסר לו משהו זו התפילה הכי אמיתית שיש ! אם הוא יתן לי זה ירחיק בינינו. אז אלוקים סוחב אותי עוד ועוד ועוד עד כדי מצב שבו אני אגיע לדרגה שאני אקבל מה שאני רוצה ואמשיך להיות קרובה.... ואת יודעת איך הוא עושה לי את זה? הוא נותן לי משהו אחד ומחסיר משהו אחר... אלוקים משחק איתי בגולות מה שנקרא... הוא דואג שאשאר קרובה אליו. תחתיו.
בואי נודה שבחורה מושלמת מדי מדי... התפילה שלה מהירה ויוצאת לידי חובה. אבל שבחורה מתארסת ונעמדת רגע לפני החתונה היא מתפוצצת מבקשות ותחינות... היא לא יודעת ממה להתחיל מהמידות שלו, מהילדים שלהם, מהפרנסה, מהבריאות, מההורים, משלום בית..ממה???
מדוע אלוקים לא נתן ילדים כ"כ מהם לאמהות? הוא אהב את הרכות שיש באישה כשהיא נעמדת שבורה לפניו. תפילת חנה המפורסמת... אלוקים רוצה שנחייה בראש מורם מעלה ונדע הכל מאיתך!! הכל מאיתך!! החכמה, ההצלחה, הציונים, הבריאות, השידוך, זה שהוא הגיע, זה שהוא הלך, ההורים, האמונה, אפילו זה שאני אפספס את האוטובוס, הוא רוצה לקשור אותנו אליו...
כל תפילה שלך מקרבת את החוט בינך לבינו. את יודעת זה כמו שאנחנו מחזיקים חוט עם בלון הבלון נמצא למעלה בשמים-זו המתנה ואנחנו אוחזים בחוט, כל תפילה ואמונה אלוקים מושך קצת וקושר קשר מחדש, החוט מתקצר....הבלון מתקרב....
התפילה היא יותר בשבילינו מאשר בשבילו. עצם הפורקן, עצם הבקשה, עצם הידיעה שיש למי לפנות עוד לפני שזה מתקבל לא מתקבל... זה לנפש בריא. כל תפילה גם עושה רעש, פאולינה, גם אם לא קיבלת את מבוקשך, עשית רעש, תרמת באותו ענין במקום אחר, או לדומגמא התפללת על שידוך שיבוא בקלות והנה כבר עברת חמידים בחורים.... אבל לכי תדעי אם לא חסכת מעצמך מאה בחורים..... אנחנו צריכים לקחת בחשבון לא רק דברים שיוצאים אל הפועל, אלא גם מה נחסך מאיתנו....
אלוקים אמר "תפילה....מעבירין את רוע הגזירה..."- את יודעת מזו גזירה? גזירה זו טבעת המלך! זה יום כיפור, את רוצה לשנות את הגזירה!? יש לך מושג כמה כוחות ותעצומות נפש צריך בשביל זה.....זמן לא משחק תפקיד.
וכן תפילה שלא עזרה לך תעזור לילדים שלך. היום הרבה דברים שאת מקבלת ושלא התפללת עליהם זו יכולה להיות תוצאה של איזו סבתא שהתפללה או אמא או משהו...
כל תפילה גם מקרבת את הגאולה.
ותפילה, אצל נשים זה מזמן לא ענין פורמלי, תפילה לנשים זה 24 שעות ביממה, לדבר איתו, להרהר בליבך, לבקש, להתחנן, באוטובוס, בדרכים זה דיבור קבוע, רציף...
אל תשכחי שזה כל הענין, אם אנשים היו נושעים מהר זו לא היתה החכמה. החכמה לראות אותך עומדת במצבים שבהם את לא מקבלת כ"כ מהר מה שאת רוצה? האם את עדיין דבקה? מאמינה?
או שאת מתפללת אליו רק כשאת צריכה משהו??? מתי פעם הפכת את התפילה רק להודיה על דברים שיש? ועוד שאלה, אם הכל מכל כל היה לך בחיים, תהיי כנה עם עצמך, גם אז היית נעמדת בדביקות לתפילה?
לא סתם ברא אותנו האלוקים לא מושלמים- אחרת זה תוצר ישיר של וישמן ישורון-ויבעט.
אצלי ב"ה זה עובד כגלגל, אם אני מקבלת משהו סופסוף אני יודעת, קריסטל, קחי נשימה משהו אחר את עומדת לאבד, או להזדקק אליו...עד כדי כך שאני כבר מפחדת לקבל.... אבל זה שומר אותי קרוב.מנסיון.
אגב, ביום כיפור כשחתמו לך בדיוק מה הולך להיות איתך. כמה בריאות. כמה פגישות. כמה וכמה וכמה... אז את בעצם צריכה לשאול-למה אני צריכה כל השנה להתפלל, הרי הכל כבר נקבע לי...
והתשובה היא שתפילה זו הוצאה מן הכח אל הפועל-קבעו לך דברים...את רוצה להוריד אותם? תפילה. קבעו לך גזירות. את רוצה לשנות או לפחות להמתיק אותם? תפילה.
ואמרה כבר רבנית גדולה- על דברים שלא מתפללים-לא לצפות לקבל... ועוד הוסיפה תמיד לומר את המילה "ועוד"... אנחנו אף פעם לא יודעיםמה הוא רוצה לתת לנו לעומת המעט שאנחנו מבקשים. יש ענין לאלוקים לא לתת בלי שאני שמישהו יבקש כי אחרת הוא לא ידע להעריך...
לדוג'- בקשי חתן מוצלח ועוד... ב"עוד" הזה הוא יכניס עוד כמה דברים טבוים שאת משכלך לא יודעת שבכלל צריך לבקש...
וכמובן שורת המפתח- הלכ לטובה. אם אלוקים לא מקבל-זה טוב לך. זה קשה. אבל זו אמונה.
ורק טיפ קטן-שאיש לא השכיל לומר לי אותו ורק לפני זמן מה גיליתי אותו. שהוא בעבור כולם אבן בנין ובשבילי היה אבן חסרה....-
כשאת מתפללת ובוכה ומרגישה אבודה ושבורה ואת שופכת ליבך ואז גומרת ומנגבת את הדמעות.... חובה לעשות הבדלה רצינית בין חיי היומיום לתפילה! לא להפוך את עצב וכאב התפילה לחלק מהיומיום שלך. תפילה-זה תחנון והחיים-זה שמחה. ושלא יתערבבו לך היוצרות כי אז לא רק שלא תקבלי מה שאת רוצה אלא את גם תגרעי! כי אמונה זה תפילה על אותו משקל שאומנה זה שמחה. צריך לדעת-אני את שלי עשיתי-ביקשתי התחננתי... ועכשיו אני סוגרת אתה סידור ויודעת שכל מה שיקרה איתי-זה לטובה.
זה כוח. זה נפש. אבל את יהודיה ואת מסוגלת. ואנחנו פה להחזיק לך אצבעות ולהחזיק לך את הסנטר גבוה גבוה....
בהצלחה.
נשלח ב-12/2/2009 22:48
יישר כח גדול קריסטל!
מרגישים את ההתלהבות, את הלהט ואת האמונה שבך!
-----------------------------
האשכול מיועד לשאלות באמונה ולא לבקשות עידוד.
תוקן על ידי אסיק_good ב- 12/02/2009 22:55:00
נשלח ב-13/2/2009 14:18
וואו...אין לי מילים...
נשלח ב-14/2/2009 21:01
כל פעם מחדש אני פוערת את פי.
קריסטל, זכינו בך כחברה-במתנה!
יש בך יכולת שלך להעביר לנו בכתב את המסר הנכון בצורה כה
נעימה, מרתקת, חזקה וברורה.
יישר כח ותודה רבה!
ורק טיפ קטן-שאיש לא השכיל לומר לי אותו ורק לפני זמן מה גיליתי אותו. שהוא בעבור כולם אבן בנין ובשבילי היה אבן חסרה....-
כשאת מתפללת ובוכה ומרגישה אבודה ושבורה ואת שופכת ליבך ואז גומרת ומנגבת את הדמעות.... חובה לעשות הבדלה רצינית בין חיי היומיום לתפילה! לא להפוך את עצב וכאב התפילה לחלק מהיומיום שלך. תפילה-זה תחנון והחיים-זה שמחה. ושלא יתערבבו לך היוצרות כי אז לא רק שלא תקבלי מה שאת רוצה אלא את גם תגרעי! כי אמונה זה תפילה על אותו משקל שאומנה זה שמחה. צריך לדעת-אני את שלי עשיתי-ביקשתי התחננתי... ועכשיו אני סוגרת אתה סידור ויודעת שכל מה שיקרה איתי-זה לטובה.
בהצלחה.
אם יורשה לי אוסיף קמעא..
הגמרא במסכת ברכות (לב:) דנה לגבי אריכות בתפילה אם זה נכון או לא.
ומסקנתה, שאם מאריך בתפילה (עם כל הכוונה וההבנה כמובן) בלא שמצפה שתפילתו תענה, יאריך. ועליו נאמר כל המאריך בתפילתו אין תפילתו חוזרת ריקם..
(וכמו שכבר הוזכר - תפילה לא שבה ריקם זה שהקב"ה לא זונח אותה, אבל יתכן שתוצאותיה יוכרו בעוד שנים. שמעתי מראש ישיבה מפורסם שכשהגיע לישיבתו הבחור הראשון מרוסיה, שאין לזה הסבר טבעי אחרי רדיפות הדת האכזריות שם, שאמר לו אחד הגדולים 'הבחור הזה הוא תוצאה של דמעה אחת של הסבתא שלו...')
אבל מי שמצפה שתפילתו תענה, ומשום כך מאריך, יש בזה סכנה של 'תוחלת ממושכה מחלה לב' דהיינו שכשאדם מצפה למשהו מסויים ובסוף זה לא מגיע נגרם לו כאב לב.
וזה מעין הדברים שנכתבו בציטוט - שאחר התפילה עלינו לזכור שהכל. הכל מאיתו יתברך, והוא יודע את כל החשבונות ומה הכי טוב לנו.
ומלבד הכל: רק המחשבה על זה שזכינו והרשות נתונה לנו לפנות לרבנו של עולם בלי שליחים ושליחויות, דיבור ישיר!
יש לנו דבר מתוק מזה???
נשלח ב-18/2/2009 07:57
ובכן תודה רבה מראש על האשכול החיוני הזה שנראה לי ממש ממש מועיל בכל אופן שאלתי היא
אני כאחד שהייתי יורד הרבה לקברי צדיקים למיניהם בעולם שזה גם בארץ וגם בחו"ל למשל פולין
ואוקרינא וארה"ב ואנגלי'ה רק בשביל להתפלל ולא רק על עצמי אלא גם על אחרים שצריכים שידוכים ולא יכולים לנסוע מכל סיבה שהיא והיות שנאמר שכל המתפלל על חברו והיא נזקק לאותו
ענין הוא נענע תחילה ולבנתים ב"ה חלק נכבד מהחברים שלי שהתפללתי עליהם באמת התחתנו
והקימו ב"ה בית נאמן לתפארת ואני עדיין בודד ומבודד שאלתי היא ולא חלילה בשביל לחלש את האמונה אלא להיפך בשביל לחזק את האמונה אצלי השאלה מתחלקת לשנים אחד עם הקב"ה לא רוצה לבנתיים שהתחתן מה יעזור התפילות אצל הצדיקים תפילות עוזרים אבל אצל הקב"ה מה יעזרו הצדיקים והראיה היא הנה אני עדיין לבד ? שנים מה עם האמרה כל המתפלל על חברו והוא צריך לאותו דבר הוא נענע תחילה? ולסיום אסיים בדבר טוב שלעניות דעתי עם המיועדת שלי עדיין לא מצאה אותי היא צריכה להיות באמת לא נורמלית ועם היא ככה לא נורמלית אז אין לי צורך בה