| נשלח ב-28/2/2009 22:33 |
|
| |
ספר רביעי מבית מדרשו של הרב סטל
בימים אלו הגיע לחנויות הספרים ספר בשם 'סודי חומש ושאר', פרפראות וגימטריאות מבית מדרשו של רבינו יהודה החסיד על התורה ועל מגילות שיר השירים ורות וספר איוב. החיבור רואה אור לראשונה מתוך שני כתבי ידות, וכדרכו של המהדיר ר' יעקב ישראל סטל, בתוספת הארות והערות רבות ומגוונות, מבלי להשאיר כמעט שום נושא שאינו נידון עד תומו. בסופו של הספר ישנו נספח בן כארבעים עמודים בעניין 'אימתי מתחיל התינוק לדבר', והוא מאמר ארוך, ראשון בסוגו, מלוקט מתוך כל כתבי רבותינו הראשונים והאחרונים בנושא מעניין זה.
יצירה זו מצטרפת לאחיותה: ספר הגימטריאות לרבינו יהודה החסיד (ירושלים תשס"ה) בשני כרכים; ספר אמרות טהורות חיצוניות ופנימיות לרבינו יהודה החסיד; וספר קושיות לאחד מן הראשונים באשכנז. הספר האחרון זכה לפרסום רב בגלל הפיקנטריה שבו.
ספריו של ר' יעקב ישראל סטל ידועים גם כאנציקלופדיה לכל נושא שמוזכר בו, ורבים הם המחברים המשתמשים בו לספריהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2009 23:15 |
|
| |
רציתי גם אני לשלוח ידי בפרפראות וגימטריאות ולדרוש סמוכין בין "ניחא" ל"סטל", ולא עלתה בידי אלא סט=ניחא. נתקעתי עם ה"ל".
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2009 23:20 |
|
| |
מיהו הרב סטל?
-תוקנה טעות כתיב-
תוקן על ידי כלבאשבוע ב- 28/02/2009 23:17:02
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2009 23:29 |
|
| |
אברך חסיד סלאנים באמצע שנות השלושים לחייו. בעל בקיאות נדירה בכל מקצועות התורה שאינם בעלי אופי הלכתי, ובעיקר בכתבי רבותינו הראשונים מכל הארצות.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2009 23:34 |
|
| |
לפני הרבה שנים פרסם רשימת מאמרים בקובץ 'אור ישראל' בעניין חכמת אומות העולם שהיא שאובה מתורת ישראל. לאחרונה פרסם מאמר בגליון המעין.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2009 23:55 |
|
| |
האם לדעתו גם עניני מאגיה שעסקו בהם גויי אשכנז בימה"ב, שאובים מספר חסידים?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 00:04 |
|
| |
כמה חכמה דרושה כדי להמציא מאגיה? לשון אחרת: האם רק חכמי אומות העולם מסוגלים להמציאה, או אפשר שאכן לקחוה מספר חסידים (או מן היהודים כתושבע"פ)?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 07:04 |
|
| |
ספרי רבי יהודה החסיד שהוציא הרב סטל ראיתי, ולטעמי הם ספרים נפלאים מאד.
אבל מאידך, איני אוהב מבצעי קנה + קבל, תנו לבן האדם להחליט אם הוא רוצה לקנות את ספרי ר"י החסיד או את ספרי הרב סטל (אני אישית הייתי קונה את שניהם). מחיר הספר פר מילה של ר"י החסיד הוא אסטרונומי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 19:44 |
|
| |
ב"מחקריו" של סטל קיימת בעייה חמורה, אי מודעות לספרות המחקר בת זמננו. לפעמים הוא דש בנושאים נדושים ללא התייחסות או מודעות למחקרים חשובים אחרים. הדברים אמורים לא רק ביחס לספרות לועזית שסטל אינו בקי בה ככל הנראה (החלק הארי של המחקר על ספרות חסידי אשנז פורסם בלועזית, אנגלית ברוב המקרים), אלא גם למחקרים בעברית אין התייחסות בדרך כלל.
הרושם העולה הוא כי רוב ה"בקיאות" שלו נובעת מחיפושים מתוחכמים במאגרי מידע אלקטרוניים, בר אילן וכו'.
תוקן על ידי יצחק40 ב- 01/03/2009 19:45:00
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 20:00 |
|
| |
כאחד שישב כמה שנים בחברתו באמת נראה שאת כל המראה מקומות הוא שואב מתוך המחשב הוא ישב על המחשב מהשעה תשע וחצי ואני הלכתי בשבע ועדין ישב על המחשב
אלא שפעם אחת רציתי ליכתוב על איזה נושא די נידח ועל המקום אמר לי תראה בתרביץ כך וכך יש מאמר על זה מה שמראה כן על בקיאות מסוימת
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 20:13 |
|
| |
יצחק כגון?
מי אמר שצריך "בקיאות", העיקר שכאשר כותב מאמר או ספר חוקר ונובר עד שמוציא מהדורה מקצועית.
איני בקי בספרות הרבה על ספרות אשכנזית בלעז כהחכם יצחק (מה שכן ראיתי, הרי הרבה (לא כולם, יש כמובן גם דברים מצויינים) מהם שטיות כמו הרבה ספרות אקדמאית בכל השפות), אך מה שלי מפריע במהדורות סטל, שאינו מתווה קו ואינו מעניק משמעות לכל הקורפוס שנקרא חסידות אשכנז, מהי המשמעות של תורת חסידי אשכנז, מהי המשמעות של כל שלל הגימטריאות הללו? מהו משמעות של תורת הכבוד שלהם, מישהו שכבר הוציא זה ספר שלישי על נושא זה, היה עליו כבר לכתוב תיזה מסויימת על עולם קסום זה. אך לא מצאתיה ובמקום זה מצאתי בקיאות שלפעמים מיותרת ומייגעת.
אין בדבריי נסיון לקנתר חלילה (אני מתפעל מבקיאותו, ובקיאות לש חיפוש ובילוש גם מעוררת אצלי התפעלות), אך נסיון לבקר ביקורת בונה שאולי ילמד עם הזמן גם לצקת משמעות בעובדות, נתונים, קביעות היגדים שהוא מערים כמפולת ללא הדרכה והכוונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 20:29 |
|
| |
אתנחתא
לסטל חסר כושר ניתוח ואנליזה, כמו לפסבדו-חוקרים חרדיים אחרים שלא חבשו את ספסלי האקדמיה, אלה מעדיפים להציג את כל תוצאות החיפוש ללא איבחון יעיל. דוגמה נוספת היא ספרו של א"י בראדט, בין כסה לעשור, שפורסם לאחרונה, גיבוב של מראי מקומות ללא אבחנה.
תוקן על ידי יצחק40 ב- 01/03/2009 20:35:46
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 21:12 |
|
| |
ישנו ספר שהרב סטל הדפיס בעודו בחור, כולו חשבונות על כל מיני מספרים ושיעורים המוזכרים בחז"ל.
[שתי דוגמאות מזכרוני: הר סיני, עוג מלך הבשן].
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 22:30 |
|
| |
לאחרונה נתקלתי במאמר מדהים - פרי עטו של הרב סטל - שפורסם בשנתון 'ירושתנו' חלק שלישי. ביותר מחמשים עמודים (!) גדושים הוא דן בנושא 'תפילת נשמות הנפטרים בבית הכנסת', החל מן האיזכורים הראשונים מימי הראשונים באשכנז ועד אגדות העם שהיו פופולריים בערוב ימי מזרח אירופה. מדובר בנושא שכמעט לא נזכר בשום מקום, והנה הוא הצליח לקבץ חומר רב (מדאי?) בנושא נידח זה ולערוך אותו בפרקים פרקים, לבנות קו ברור ולדעת לאבחן כל מקור ומקור. המעיין יתקל בודאי בהרבה מאוד מקורות זרים ואקדמאים, ואף בציטוט מתוך כתבי ש"י עגנון! (אם כי בעילום שמו - ראה עמ' רז-רח והע' 136). גם מנהגים רבים ומשונים ביהדות הוסברו על פי האמונה המוזרה הזו - כי המתים באים להתפלל בלילה בבית הכנסת! ואין לפטור את עבודתו באמירה שמדובר בליקוט ביזארי בלבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/3/2009 23:06 |
|
| |
ביודעי ומכירי [שימשתי עבורו כאחד מהשליחים לספריה..], יש לו גישה למקורות מחקריים אקדמאיים שונים.
|
|
|
|
|