|
|
| נשלח ב-14/3/2009 23:31 |
|
| |
תודה.
לא, אני יודע שהרמב"ם היה בהתקפה, כוונתך היא שלא היתה ברורה לי. אתה מתנסח בצורה עמומה למדי, כך גם הסגנון שלך. כנראה אינך דובר עברית במקור.
דברים נדושים וידועים לפלוני, הם חידוש לאלמוני. אינני מבקר כאן בפורומים מהתקופה שאתה מבקר בהם.
בכל אופן, אתה רוצה לטעון שהרמב"ם ושכמותו שינו מפני השלום?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2009 14:17 |
|
| |
מעולם (כמעט) לא נכנסתי לפורום 'ספרים וסופרים', אלא רציתי להעיר שלוש הערות על אשכול זה:
א. אין ברצוני להכנס לדיון הפילוסופי-למחצה על אמיתותם ותועלתם של המחקרים האקדמיים. האמת נמצאת, כתמיד, באמצע. יש מהם מבוססים על מקורות נאמנים ופותחים צוהר חדש, ויש מהם שאינם אלא השערות הקשורות נימא בנימא ופורחות באוויר (אוויר התקציבים המנופחים שהינו גורם מספר אחד לכתיבת אותם מאמרים).
אזכיר לדוגמא את פרופ' [!] דניאל שפרבר, שפרסם מאמרים וספרים רבים. אחד מספריו המפורסמים הוא 'מנהגי ישראל' על שמונת חלקיו. הרבה ממחקריו שם תלויים על השערה הפורחת באוויר, שנהפכת לאחר כמה שורות לעובדה קיימת... אני נזכר עכשיו באחד ממאמריו שבכרך השמיני, האחרון, על מנהג שריפת שערות ה'חלאקה' במדורת ל"ג בעומר במירון. בתחילה הוא מעתיק באריכות את סיכום המנהג שהעלו כותבים אחרים, לאחר מכן, הוא מציין כמה מקורות יוונים ורומאים מלפני כאלפיים וחמש מאות שנה, שמנהגם היה לשרוף את שערם לכבוד האלים, ומכך הוא טוען שמקור מנהג שרפת שערות ה'חלאקה' התגלגל ממנהג פגאני קדום, אלא שהוא מספיק הגון לכתוב ש"חסר לו החוליה המקשרת בין המקורות היוונים הקדומים למנהג ה'חלאקה'" (אני כותב מהזכרון, ויתכן שלא דייקתי במעט), אך משום מה הוא לא שת לבו ש"חוליה מקשרת" זו צריכה להיות בת אלפיים שנה, דבר פעוט כלעצמו...
על זה ניתן להמליץ: וגם הבל הביא...
ב. לדעתי האשכול סטה מעט מנושאו המרכזי: האם פרסומיו של ר' יעקב ישראל סטל משובחים או לא. וכאן יש להעמיד מחיצה בין ה"מחקרים" שלו לבין עבודת ההדרה. על "מחקריו" אין ברצוני לדון, כי לא ראיתי אלא את חלקם (בעיקר מאמרו על הנשמות המתפללות שנדפס בירושתנו) ומקופיא, אולם את הספרים שההדיר אני מכיר, ועליהם אני מצדיע! הבנאדם לקח כתב יד, לא תמיד ברור וקריא במיוחד (כך ניכר מהצלומים שנספחו אחרי מבואתיו), וערך אותו בצורה מושלמת בצרפו הערות רבות. נכון, שניכרת אצלו הנטייה להרחיב אף במקום שלא אמרו להרחיב (ואינו מקיים את דברי עצמו בהקדמותיו לספריו, עיי"ש ודוק), ופעמים עובר "מענין לענין ש[לא] באותו ענין", אך עדיפה מגרעת זו על מגרעות מהדירים רבים אחרים (לדוגמא: הרב מ"ה; הרב א"א; הרב י"ק, הרב ד"ס ועוד. כולם מהדירי ספרי ראשונים) שחוסכים בהערות כאילו שעתידים לשלם על כל מילה ומילה, או בכלל לא כותבים הערות, וזה לא משום "אהבת הקיצור" שלא רבים ניחונו בה, אלא משום "אהבת העצלות"; לכתוב הערות רחבות ומעמיקות גוזל כוחות נפש רבים וזמן רב גם יחד.
ג. זאת ועוד, לאחרונה עוסקים כותבי האשכול במאמרו של הרב סטל ש'חכמת הגויים גנובה מהיהודים', ודרכו הם דנים בשבחו או בגנותו של הכותב (בכוונה אינני מציין את העיסוק בדבר האישים שטענו שחכמת הגויים גנובה מהיהודים ושייכותם לעמדה עם מותר לעסוק ב'חכמות חיצוניות', שלדעתי אין לו מקום בפרום של 'ספרים וסופרים' אלא ב'עצור כאן חושבים' וכדומה). אולם הם שכחו "פרט קטן", שבעל המאמר כתבו לפני כעשור, בהיותו 'צעירון' כבן 22, ואם היה למגנים מעט הגינות היה להם לעסוק ב'כשרון הכתיבה' של סטל ע"פ מחקריו האחרונים (כמו מאמרו על הנשמות שנתפרסם ב'ירושתנו'), שלדעתי, קשה להשוותו למאמרו הראשון.
נראה, שרוב הכותבים (בעיקר, הדורשים לגנאי), ובמיוחד צלצח (יש לך איזה משהו אישי נגד סטל?) לא ראו את שאר מאמריו וספריו של הרב סטל, ושמא משום שכולם אינם באינטרנט פרט למאמרו על חכמות הגויים, ולפיכך כתבו מה שכתבו.
לסיום, אציין כגילוי נאות, שבשנים עברו הייתי מיודד עם הרב סטל ואני עוד זוכר את יגיעו על המאמר 'חכמות הגויים גנובות מהיהודים', אלא שנתקיים בי המאמר: 'רחוק מן העין - רחוק מן הלב', וכשעברתי לעיר אחרת, הקשר נפסק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2009 15:00 |
|
| |
שמועה שמעתי כי בכתה"ע המעיין בגליון האחרון (טבת) התפרסם מאמר מאת נשוא האשכול, הרב סטל, בענין סגולותיה של ברכת השיר -תפילת "נִשמת".
את המאמר גופו עדנה לא יצא לי לראות (ואחכה לזכות באור מן ההפקר) אבל זימנו לי את ביקרתו החיובית של שאול שיף (הצופה במיל.) בשבעונו בסוד שיח:
תוקן על ידי אלייעזר ב- 28/12/2009 15:03:10
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2009 18:56 |
|
| |
| יצחק40 כתב: |  | | מאמרו באור ישראל על חכמת הגוים, שהזכיר אלייעזר, הוא דוגמה מאלפת (ופתטית) לחוסר היכרותו את ספרות המחקר. כמה מחקרים חשובים נכתבו על דפוס זה (גניבת חכמת ישראל), וסטל לא הכיר אותם וכך נעלמו ממנו מקורות בסיסיים ונחוצים מן התקופה ההלניסטית ואילך.
ראה מאמרו של רוט, ב-Classical Folia, 32 1978 עמ' 53 ואילך; שביט בספרו היהדות בראי היוונות, תשנ"ב, עמ'64 ואילך; בר כוכבא, במאמרו בתרביץ סג, עמ' 456 ואילך; ומאמרו של רוטשילד בתוך Colloque international du CNRS Traduction et traducteurs au moyen age, עמ' 289 ואילך. |
|
הופנתי באקראי למאמר/ספר של פרופ' אברהם מלמד, 'רקחות וטבחות: המיתוס על מקור החכמות'.
מכאן אני מבין שנכון ללפני שלושה חודשים עדיין לא באו הדברים בדפוס. ידוע לאי מי האם משהוא השתנה?
(ואולי כדאי לברר מה דעת הקוראים על מחקריו של מלמד בכלל; מאמרו 'הרמב"ם על סמכות הספרים. [בתוך: הרמב"ם שמרנות מקוריות ומהפכנות ח"א עמ' 95-107] איכזב אותי מאד)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 22:37 |
|
| |
מה דעת הקוראים, ובמיוחד יצחק40 (מה קרה שנעלמת לאחרונה) על מאמרו האחרון של סטל בענין סגולת 'נשמת', האם גם שם מדובר בליקוט וכו'?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2010 16:47 |
|
| |
| אלייעזר כתב: |  | שמועה שמעתי כי בכתה"ע המעיין בגליון האחרון (טבת) התפרסם מאמר מאת נשוא האשכול, הרב סטל, בענין סגולותיה של ברכת השיר -תפילת "נִשמת".
את המאמר גופו עדנה לא יצא לי לראות (ואחכה לזכות באור מן ההפקר) |
|
והנה זכינו כבר לאורו.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2010 14:02 |
|
| |
והרי עדכון: בספר הרביעי של ירושתנו, תש"ע, שזה עתה הופיע בחנויות נדפס מאמר חדש מסטל: "דרשה לברית מילה לתמיד רבינו יהודה החסיד". גם בכתב העת הווירטואלי 'דאצ'ה', מופיע אחת לשבועיים-שלוש בערך, מאמר מפרי עטו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2010 08:37 |
|
| |
| יצחק40 כתב: |  | מאמרו באור ישראל על חכמת הגוים, שהזכיר אלייעזר, הוא דוגמה מאלפת (ופתטית) לחוסר היכרותו את ספרות המחקר. כמה מחקרים חשובים נכתבו על דפוס זה (גניבת חכמת ישראל), וסטל לא הכיר אותם וכך נעלמו ממנו מקורות בסיסיים ונחוצים מן התקופה ההלניסטית ואילך.
ראה מאמרו של רוט, ב-Classical Folia, 32 1978 עמ' 53 ואילך; שביט בספרו היהדות בראי היוונות, תשנ"ב, עמ'64 ואילך; בר כוכבא, במאמרו בתרביץ סג, עמ' 456 ואילך; ומאמרו של רוטשילד בתוך Colloque international du CNRS Traduction et traducteurs au moyen age, עמ' 289 ואילך. |
|
| אלייעזר כתב: |  | | הופנתי באקראי למאמר/ספר של פרופ' אברהם מלמד, 'רקחות וטבחות: המיתוס על מקור החכמות'.
מכאן אני מבין שנכון ללפני שלושה חודשים עדיין לא באו הדברים בדפוס. ידוע לאי מי האם משהוא השתנה?
(ואולי כדאי לברר מה דעת הקוראים על מחקריו של מלמד בכלל; מאמרו 'הרמב"ם על סמכות הספרים. [בתוך: הרמב"ם שמרנות מקוריות ומהפכנות ח"א עמ' 95-107] איכזב אותי מאד) |
|
וזה עתה יצא אותו ספר לאור
רקחות וטבחות המיתוס על מקור החכמותמאת אברהם מלמד
מו"ל: הוצאת ספרים ע''ש י''ל מאגנס
| |  | תולדותיו של המיתוס על המקור היהודי של החכמות והמדעים מראשיתו בתרבות ההלניסטית ועד ימינו נפרס בספר רקחות וטבחות, שהוא ההיסטוריה המקיפה הראשונה של נושא מרתק זה.
המחבר עוקב אחר הופעתו של המיתוס לראשונה בתרבות ההלניסטית-הפגנית ובזו היהודית, דרך כתבי אבות הכנסייה בתרבות הביניימית הנוצרית, ובזו האסלאמית והיהודית, בתקופת הרנסנס, בראשית העת החדשה ובתקופת ההשכלה הכללית והיהודית ועד ימינו. בספר נפרסים הסיפורים והמסורות הכרוכים במיתוס על המקור היהודי של החכמות והמדעים, ונבחנת שלשלת הקבלה וההעברה שלהם בין הדורות ובין ארבע תרבויות: ההלניסטית-פגנית, היהודית, הנוצרית והאסלאמית. נבדקים המניעים שהביאו ליצירת הסיפורים והמסורות השונות של מיתוס זה והמטרות שהוא שימש - וביניהן ההצדקה ללימוד 'חכמות כלליות', 'חיצוניות' או 'יווניות' על ידי המשכיל היהודי. מש'מוכיחים' כי מקורו של כל הידע הפילוסופי והמדעי בתורה, הרי לימודם הופך להיות חלק בלתי נפרד של מצוות תלמוד תורה, בחינת השבת אבדה או גנבה. גם באסלאם ובנצרות שימש המיתוס לצרכים תאולוגיים אפולוגטיים. ולמרות שמתקופת הרנסנס החלו מערערים על תוקפו של מיתוס זה, ותופעה זו הגיעה לשיאה בהשכלה היהודית, הוא מעולם לא איבד את קסמו, ויש לו ביטויים שונים בתרבות היהודית והישראלית עד עצם היום הזה.
הספר יוצא לאור בשיתוף עם הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה. | |
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2010 20:59 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2010 21:41 |
|
| |
יש"כ מרמרוש מאמר מעניין, ומפליא בעושר מקורות ובהסקת פרטים הסטוריים מתוכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/9/2010 04:41 |
|
| |
זהירות ספויילר !
ציטוט של מסקנת המחקר:
" דקדוק בדברי חז"ל על דאגתו של הקב"ה לתזונת כל עולם החי, הביא את ר"י החסיד למסקנה שיש בדברים רמז למציאות שהיתה ידועה לו היטב - שימוש במסרקים העשויים מקרן לטיפול בכיני הראש.
מגוון המקורות שהבאנו, מהקודש ומהחול,פורשים לפנינו תמונה חיה מתקופת הראשונים בפן מסויים של חיי בני אנוש, ואת התבטאותה של תמונה זו בספרות הקדש והחול של אותה תקופה". עכ"ל.
( יש מניין ? )
|
|
|
|
| נשלח ב-2/3/2011 07:09 |
|
| |
קיבלתי עכשיו את תוכן העינינים דבר העורך ודף השער של היצירה המופלאה 'אלפא ביתא תניתא' דשמואל זעירא בעריכת הרב י"י סטל היוצא לאור בימים אלו
|
|
|
|
|