בית פורומים עצור כאן חושבים

ניסוי התפילה הגדול

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/7/2011 13:28 לינק ישיר 

יהי,

אם מבחינתך זה בסדר נקיים את הדיון עליך.

אני ממליץ לך שוב לקרא את הספר "ריפוי או פיתוי" כדי לקבל מושג על הדרך בה בודקים דברים ועד כמה קל ליפול לאשליות ו/או למסקנות מוטעות לחלוטין.

כדי לבדוק את יעילות התפילה באופן אמתי, עלינו להתייחס לכך בדיוק כפי שהיינו מתייחסים לטענה כי נעילת נעליים בצבע שחור מסייעת להצלחה בחיים. כל התייחסות אחרת אומרת בעצם כי המטרה סומנה מראש, על בסיס אמונות שונות.

מחקר אמתי אמור להתבצע על קבוצה גדולה ככל האפשר עם קבוצת בקורת וסמיות כפולה. אתה יכול לטעון כי אין לך את הכלים, או אפילו שאין כלל אפשרות לערוך בדיקה כזאת. אולי זה נכון. אבל אנו אמורים להסיק מכך כי אין לנו אפשרות לבדוק ולכן איננו יודעים. לא שום דבר אחר.

אבל נניח כי ניתן לערוך גם בדיקה אישית מצומצמת.

בדיקת יעילות, להבדיל מאמונה בכוחה של תפילה, אמורה להתבצע באובייקטיביות מוחלטת. אם דבריך כי ברור לי בלי כל ספק שה' שומע תפלות, מבוססים על אמונה, קשה להתייחס ברצינות לניסיונך. אם זה מבוסס על מה שאתה רואה את זה בעיניים כל יום יש טעם לנסות לבדוק.

יש לבדוק הרבה מקרים ולאורך זמן כדי למנוע הטיה מקרית. (גם בלוטו עם אחוזי זכייה נמוכים מאד יש לפעמים זוכה).

אירועים טריוויאליים יום יומיים אינם נותנים שום אינדיקציה. תמיד יש לבדוק האם יש הטיה מובהקת מהסוג שצבע נעליים לא היה יכול להיות גורם השפעה.

נצטרך להתעלם משאלת האיסור כי אם נתייחס אליה לא נוכל לבדוק.

עליך לבודד מקרים עם הסתברות לכישלון (יותר מחמשים ואחד אחוז!) או לתוצאה מסוימת שאינה רצויה מבחינתך, לקבוע ולהגדיר מראש בכתב איזה תוצאה תוכל לתלות במקרה ואיזה תוצאה תתלה רק בכוח התפילה ולבדוק בפועל מה קרה.

כתבת, אתה יכול להגיד שיש בזה סיבות אחרות וכו' אבל זה העובדה.

זו שאלה קריטית. כדי לדעת כי אכן משהו מסוים (תפילה, נעליים שחורות) משפיע, חייבים לנטרל כל גורם אחר העלול להשפיע. דוגמא קיצונית היא הבדיחה הידוע כי משקאות דיאט משמינים והראיה כי הרוב בגדול של שותי משקאות הדיאט הם שמנים.

אם אתה מתעלם מ"סיבות אחרות" אתה גולש בקלות למחוז אי ההבחנה בין גורם לתוצאה.

אם אנחנו כבר בודקים עליך באופן אישי אני מצטט מה שכתבת.

אני יכול לומר שבדברים הגדולים שבחיים שלי [וכ"ש בדברים הקטנים] קבלתי בדיוק מה שהתפללתי עליו. אתה רוצה עכשיו לנתח סטטיסטיקת של מה היה יכול לקרות ומה היה אמור לקרות כו'.

אין ספק כי בדבריך יש הפרזה גדולה, שלא לומר טעות פרוידיאנית המצביעה על כך כי מסקנותיך אינם נתמכי עובדות אלא קביעה אמונית. אם אתה מקבל בדיוק מה שאתה מתפלל עליו הריני להציע לך מרגע זה ואילך שותפות מלאה של חמשים אחוז בכל עסקי. אם לא הייתי כה קטן אמונה הייתי מציע תשעים אחוז. (עשר אני משיג גם בלי תפילה...).

האם עלינו להסיק כי כל טעותו של לבייב בשנים האחרונות שהוא לא ביקש ממך להתפלל עבורו?

האם כל החולים סובלים רק מחוסר ידע ונגישות לבעל התפילה האולטימטיבי?

אינני מתכון ללעוג או לפגוע ח"ו. אני רק מצביע כמה דק הגבול בין מציאות לאשליה.

התפלל נא עלינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 14:24 לינק ישיר 

ייתכן,
זו טענה דמגוגית (אם כי במחיכ"ת של יהי גם אני מטיל ספק מה בעדותו הנחרצת על ההיענות המוחלטת של הקב"ה). ייתכן שהוא לא יכול להתפלל על לבייב ועל כולנו ולתת לנו את כל מבוקשנו, מפני שאם הוא יעשה זאת הוא יפסיק להיענות. בהחלט ייתכן שהוא מקפיד להתפלל על מה שראוי להתפלל עליו, רק כשיש צורך חשוב דיו שהקב"ה יתערב בטבע ויסייע לו. אם הוא יתחיל להתפלל כבנקומט, הוא יפסיק להיענות. מה עוד שודאי כוונתו תיפגע שהרי זה לא באמת חשוב לו אישית, ולכן הוא לא ייענה (הוא אמר שההיענות היא פונקציה של הכוונה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 15:00 לינק ישיר 

תמיהני על כל המנסים במעשר כספים הלא ההבטחה נאמרה רק במעשר תבואה ולא בצדקה אפילו אם נותן עשירית מרוחיו, והרי אינו חייב בדבר. וכמו שכתב רבינו יונה בשערי תשובה והרמ"א יוד רמז שאין ההבטחה אלא בתבואהה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 15:14 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
אלי,
התכוונתי לומר שלכאורה אסור לעשות את הבדיקה על משהו אחר ממעשר, כמו תפילה.
לגבי מעשר, גם לי יש חשד לגבי תוצאות הבדיקה, אבל אודה על האמת שלא עשיתי אותה.  אני מניח שגם אתה לא עשית אותה באמת.
כדי שהבדיקה תהיה אמינה אתה צריך להשוות קבוצות גדולות מספיק שזהות בכל דבר אחר למעט מתן מעשר, ולהגדיר פרמטרים של הבדל (אושר סובייקטיבי, או רווחה כלכלית אובייקטיבית וכדו'). כל זאת בהנחה שמדובר במעשר כספים ולא במעשר מהצומח.
אמנם אם כ"כ קשה לבצע את הבדיקה, לא ברור לי למה התכוונו חז"ל כשאמרו שמותר לבחון במעשר. וזה אצלי צ"ע כבר זמן רב. אולי הם מתכוונים לבדיקה סובייקטיבית לגבי עצמך, כפי שכנראה אתה עשית. אבל כאמור זה לא באמת אומר משהו.

ברור שבדיקה סובייקטיבית לא ממש אמינה.

אך בא ננסה להגדיר ניסוי בציבורים שלמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 15:16 לינק ישיר 

מלאכי פרק ג

(י) הָבִיאוּ אֶת כָּל הַמַּעֲשֵׂר אֶל בֵּית הָאוֹצָר וִיהִי טֶרֶף בְּבֵיתִי וּבְחָנוּנִי נָא בָּזֹאת אָמַר יְקֹוָק צְבָאוֹת אִם לֹא אֶפְתַּח לָכֶם אֵת אֲרֻבּוֹת הַשָּׁמַיִם וַהֲרִיקֹתִי לָכֶם בְּרָכָה עַד בְּלִי דָי:

הכוונה לצדקה הרי לא יכול להיות מעשרות רגילות על היבול- כי את זה נותנים לכהן, כך הגמרא בתענית וכך השו"ע בהלכות צדקה.

תלמוד בבלי מסכת תענית דף ט עמוד א

+דברים י"ד+ עשר תעשר - עשר בשביל שתתעשר. אשכחיה רבי יוחנן לינוקא דריש לקיש, אמר ליה: אימא לי פסוקיך! - אמר ליה: עשר תעשר. אמר ליה: ומאי עשר תעשר? - אמר ליה: עשר בשביל שתתעשר. - אמר ליה: מנא לך? - אמר ליה: זיל נסי. - אמר ליה: ומי שרי לנסוייה להקדוש ברוך הוא? והכתיב +דברים ו'+ לא תנסו את ה'! - אמר ליה: הכי אמר רבי הושעיא: חוץ מזו, שנאמר +מלאכי ג'+ הביאו את כל המעשר אל בית האוצר ויהי טרף בביתי ובחנוני נא בזאת אמר ה' צבאות אם לא אפתח לכם את ארבות השמים והריקתי לכם ברכה עד בלי די, מאי עד בלי די? אמר רמי בר חמא אמר רב: עד שיבלו שפתותיכם מלומר די. - אמר ליה:

תוספות מסכת תענית דף ט עמוד א

עשר תעשר - הכי איתא בסיפרי עשר תעשר את כל תבואת זרעך היוצא השדה שנה שנה אין לי אלא תבואת זרעך שחייב במעשר רבית ופרקמטיא וכל שאר רווחים מנין ת"ל את כל דהוה מצי למימר את תבואתך מאי כל לרבות רבית ופרקמטיא וכל דבר שמרויח בו והכי

כל אלו  המשוכנעים כי תפילתם נענתה והיא מועילה- יואילו לבדוק באמת- כמה פעמים תפילתם לא נענתה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 15:36 לינק ישיר 

ירוחם הגמרא מדברת על מעשר שמובא אל המקדש וניתן ללוי ולגר התוספות מביאים ספרי לתת גם צדקה אבל לא שהבטחת הנביא גם על צדקה וברמא נפסק שלא הולך על צדקה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 15:52 לינק ישיר 

אז זהו?
אין שום אפשרות הוכחה?

ובזמן הזה שמעמשרות מדרבנן קיימת ההבטחה, או שמא מלאכי סבר כרמב"ם שבבית שני מעשרות הן מדרבנן?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 26/07/2011 15:56:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 16:06 לינק ישיר 

הרב מיכי,

אני מדלג על הטענה הדמגוגית.

אתה מעלה כמה טיעונים שונים.

א.      ייתכן שהוא לא יכול להתפלל על לבייב ועל כולנו ולתת לנו את כל מבוקשנו, מפני שאם הוא יעשה זאת הוא יפסיק להיענות.

מדוע? וכי רק הוא ראוי לקבל תמיד בדיוק את מה שהוא מתפלל עליו?

האם יש בעיה בריבוי צרכים וצרכנים? היד ה' תקצר?

ב.      בהחלט ייתכן שהוא מקפיד להתפלל על מה שראוי להתפלל עליו, רק כשיש צורך חשוב דיו שהקב"ה יתערב בטבע ויסייע לו. אם הוא יתחיל להתפלל כבנקומט, הוא יפסיק להיענות.

טיעון זה סביר, אך במסגרת הבדיקה עלינו לקבוע מראש מהו צורך חשוב דיו. שאם לא כן, הטיעון יכול לשמש אליבי לכל כישלון.

ג.       מה עוד שוודאי כוונתו תיפגע שהרי זה לא באמת חשוב לו אישית, ולכן הוא לא ייענה (הוא אמר שההיענות היא פונקציה של הכוונה).

טיעון זה מעקר בעצם את האפשרות לבדוק את יעילות התפילה. תמיד נוכל לטעון כי כנראה הכוונה לא הייתה מספקת. גם אם נקבע מראש לאחר התפילה טרם קבלתה, כי התפילה הייתה בכוונה הנדרשת, יהיה תמיד מקום לבעל דין לחלוק. כוונה מעצם מהותה היא סובייקטיבית לחלוטין ואינה ניתנת לבחינה.

אני חוזר שוב על טענתי.

אינני דן ביעילות התפילה מבחינה אמונית. מי אני שאחווה דעה ברומו של עולם.

הדיון הוא על יעילותה המעשית של תפילה כמחוללת דברים הניתנים לבחינה ולבדיקה.

הבדיקה צריכה להיעשות באותם כלים עמם אנו בודקים כל דבר אחר במדעים מדויקים.

כדי לקבוע יעילות יש גם להוכיח יכולת ניבוי לומר מראש בוודאות כי התפילה תוביל לתוצאה מוגדרת מראש.

אם יטען הטוען כי, בין השאר בגין הטענות האמורות, אי אפשר לבדוק זאת, הדיון הוכרע ואין בידינו שום הוכחה על יעילות התפילה.

אני מקווה שבעניין זה מוסכם על כולם כי בהיעדר הוכחה, טענת היעילות היא חסרת משמעות לחלוטין.

תוקן על ידי ייתכן ב- 26/07/2011 16:07:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 16:09 לינק ישיר 

דינו
הפסוק אומר- בית האוצר-לא לאסם- את המעשרות המקובלות נותנים ללוי בשעריך- לא מביאים אותו למקדש,

משום מה התעלמת מהציטוט של הסיפרי שהביאו התוספות- הספרי הוא מדרש תנאים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 16:33 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:
תמיהני על כל המנסים במעשר כספים הלא ההבטחה נאמרה רק במעשר תבואה ולא בצדקה אפילו אם נותן עשירית מרוחיו, והרי אינו חייב בדבר. וכמו שכתב רבינו יונה בשערי תשובה והרמ"א יוד רמז שאין ההבטחה אלא בתבואהה

חבל על הניסיון שלך אמרתי להם אתמול וירדו עלי כמו חיות טרף,

תוקן על ידי maxmen ב- 26/07/2011 16:41:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 18:25 לינק ישיר 

אוי אוי אוי.

מקסמן היקר, מה יהיה?
נשאלה שאלה האם ניתן ממעשר כספים, ניתן להוכיח כי נתינת המעשר עוזרת לעשירות אם לאו.

מצד אחד עומדים הטוענים כי יש הבטחה א-לוהית להצלחה בנתינת מעשרות וזו אינה מתקיימת, ולכאורה זו שאלה על הדת (בין אם מדובר על הנביא / על חז"ל או על המדרשים).

הטוענים מן הצד השני, טוענים כי זו אינה שאלה על הדת, איש איש פרכתו בידו.

שים לב! שני הצדדים דנו בשאלה מתוך הנחה כי ההבטחה הינה כפשוטה. תיתן מעשר? תתעשר! תצליח!

פרכתו של דינוזאורוס: מדובר בהבטחה לגבי מעשר תבואה, ומכאן שהנסיונות שנעשים לגביי מעשר כספים, אין להם ערך.

לגיטימי? כן. הוא אינו שולל את ההנחה שבבסיס הויכוח, אלא מנסה לפרוך את המסקנה לכאורה, מכך שמעשר כספים אינו מועיל בפועל (לדברי הטוענים כך) כי ההבטחה הא-לוהית אינה מתקיימת.

פרכתו של מקסמן: מדובר בהבטחה לגבי מיסים 

ומכאן שהנסיונות שנעשים לגביי מעשר כספים, אין להם ערך.
אם בכך היה מקסמן מסיים פרכתו, לכאורה זהו טיעון לגיטימי בויכוח זה, אך הוא ממשיך וכותב :"
מכאן ההבטחה להצלחה החברתית והאישית, כל האנושות מבינות היום שזה עובד לפעמים יש שחיתויות אז זה לא עובד"
הבנת הנקרא: אין שום הבטחה א-לוהית. מדובר בסך הכל ב"עצה טובה" תשלמו מיסים? תהיה רווחה כלכלית. יופי טופי.

לגיטימי? לא! ה"פירכה" שוללת את ההנחה של שני הצדדים בויכוח, כי ההבטחה הינה א-לוהית ומדובר בהבטחה ולא בעצות טובות.

מכאן:
1. הויכוח לא נגע לדת מקסמן. יתכן כי לפי הדת הזו אין שום שאלות וקושיות על כלום. דא עקא, הדת הנ"ל והפרכא הנ"ל, לא היו קשורים בכלל לנושא, שהיה בין דעות שונות כלפי דת אחרת.
2. האמירה שלך לדינוזאורוס, כאילו טענתך וטענתו אותן טענה הן, שגויות. דינו, מדבר בשפה אותה מסוגלים רוב המשתתפים להבין, וטענותיו קשורות ישירות לנושא האשכול. כל זאת כמובן בלי קשר לאי הסכמתי לפרכתו. 

תוקן על ידי eli_s ב- 26/07/2011 18:27:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 18:26 לינק ישיר 

. כפול. למחוק.

תוקן על ידי eli_s ב- 26/07/2011 18:26:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 18:39 לינק ישיר 

אלי,
טיעוניו של מקסמן לגיטימיים לחלוטין.
הם פשוט לא קשורים לדיון כפי שבארת באר היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 20:27 לינק ישיר 

ירוחם, לא התעלמתי מן הספרי, הספרי רק אומר מנין שיש לתת מעשר כספים, אבל לא אומר שהבטחת הנביא ובחנוני נא בזאת נאמרה גם על מעשר כספים. בית האוצר הוא המקום במקדש בו כונסים את המעשרות, מלאכי מדבר על מעשרות, ואפילו הספרי לא העלה על דעתו שמלאכי מדבר על מעשר כספים..
הטור אמנם הבין שהברכה הולכת גם על מעשר כספים, אבל כבר השיג עליו הב"י בצדק, שאין לזה שום מקור, ובשונה מהלכה אותה אפשר לפסוק לפי סברא, המציאות והבטחת הנביא אינם אלא במה שנאמרו, ואין לדעת מה יהיה במעשר, ואפילו לנסות אסור. הרמ"א מעתיק להלכה את השגת הב"י, ואף שמביאה בלשון יש אומרים הלא ידוע שכך דרכו להביא את דעתו בלשון יש אומרים.
בכלל לענ"ד כל מה שנאמר ובחנוני נא בזאת אינו אומר שכל מי שמעשר יצליח, ופשוט, אלא שמותר לבחון ולנסות את ה' בזה, כמו האומר סלע זה לצדקה על מנת שיחיה בני, מותר לו לנסות ולבדוק אם הוא כשר בעיני ה' או לאו, משא"כ בשאר מצוות אסור לו לבחון האם מכח אכילת מרור הרויח משהו. אבל אין זה אומר שכל מי שמעשר יתעשר, ופשוט. הכוונה רק שהמעשר יכול להוסיף ברכה, אבל הכל תלוי בזכות האדם. והרי כל המקור של מלאכי לא נאמר שתמיד כל מי שיעשר יתברך, הוא דיבר לשומעי לקחו שם באותו מקום, שלפי המצב כך ידע שיקרה. אבל לא נאמר שם שכל מי שיעשר תמיד יתעשר, אלא שמעשר יכול להביא עשירות, כמו שזהירות יכולה להביא בריאות, וזה חשוב לדעת, אבל אין הכוונה שכל מי שייזהר יהיה בריא לנצח.
וגם לענין התפלה, אין הכוונה שיש לתפלה השפעה חיצונית נמדדת, אלא להיפך, שהתפלה היא הדרך לכוין את האדם מול צינורות השפע הרוחני, סליחה על הביטוי, הכוונה שיש דרכים ורמות שונות לחיות את החלק הרוחני שבאדם, ואת החוויות הרוחניות, וחייו של האדם מושפעים מאד מן החויה הנפשית והרוחנית שלו, החל מבריאות וכלה בהצלחה בכל תחום שהוא, ראה ספרי פסיכולוגיה ועצות בגרוש ותמצא נחת. והתפילה היא אחת הדרכים לחבר את האדם עם המודעות הרוחנית שלו, שתוביל אותו להצלחות העלולות לצמוח ממודעות זו, וקל מאד להבין, כי אין פשוט מזה. וכמו שאמרו שם בגמרא בתענית "זיל נסי". במדה זו צודק יהי אור, שכשם שכל בעלי המרכולת של הניו איג' זכאים להכריז שיש להם הצלחה מוכחת ושעזרו לאלפי אנשים, כך גם המתפללים זכאים להכריז, במדה והם רואים את המציאות כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2011 20:32 לינק ישיר 

ואוסיף עוד משהו קטן, מדוע לא מצאנו את כל החכמולוגים מתריסים כנגד הפסיכולוגיה ועושים את ניסוי הפסיכולוגיה הגדול, האם כל אותם מליונים בציבור המערבי, שמשתמשים בשירותי הפסיכולוגים, מטופלים אצלם, או קוראים בשקיקה את מאמריהם, באמת חיים יותר טוב כתוצאה מכך? איש מערבי שחוזר מפסיכולוג מרגיש שזה עוזר לו, באותה מדה אדם יכול להרגיש שהתפילה עוזרת לו. ושום ניסוי לא יכול לאמת את הדבר. כי העזרה של התפילה אינה הוקוס פוקוס, כפי שכתב מיכי בערך, אין היא מיועדת אלא לנווט את האדם בתוך מסלול חייו, לכאן או לכאן. אבל לא לעזור ללב לבייב.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ניסוי התפילה הגדול
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 17 18 19 ... 24 25 26 לדף הבא סך הכל 26 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.