|
|
| נשלח ב-26/7/2011 20:38 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | | 2. האמירה שלך לדינוזאורוס, כאילו טענתך וטענתו אותן טענה הן, שגויות. דינו, מדבר בשפה אותה מסוגלים רוב המשתתפים להבין, וטענותיו קשורות ישירות לנושא האשכול. כל זאת כמובן בלי קשר לאי הסכמתי לפרכתו. |
|
אין הבטחה למעשר כספים וזה העיקר שרציתי לומר, ואגב זה אמרתי איפה שיש כן הבטחה זה הבטחה רציונאלי, כמו שהרמב"ם מבטיח בריאות ואריכות ימים למי שישמור על בריאותו,
עכשיו אתה רוצה לטעון שגם שם (במעשר) ההבטחה היא ניסית, אז שוב זה טעות זה לא נס וגם לא עצה טובה רק מחייבים אותך לתת מיסים כנהוג בכל האנושות,
וממש לא מעיין אותי מה דינו חושב האם שם היה נס או כפי דברי, (ברצונו יגיד לבד) מה שאני אמרתי לו זה משהו אחר,
שחבל על זמנך היקר הם רוצים שיהיה נס ויהיה קושיות, ואם תאמר להם שאין כזו הבטחה אז ימשיכו לשאול על המעשר, ואם תתן הסבר רציונאלי כמו כל ההבטחות התורה, אז אתה דינו היקר המצאת דת חדשה,
אגב: יש אנשים וספרים ברפואת הרמב"ם והם גם מאמינים בהם ובהבטחתו, (כלומר יודעים שזה לא רלוונטי מדעי היום, אבל מאמינים בהבטחתו)
ועכשיו נשאל על הרמב"ם מה היית כוונתו האם כוונתו היא רק עצה או הבטחה ניסית,
אני עם הדת החדשה יטען שהרמב"ם התכוון עצה וחיוב מצד המדע של זמנו,
ואחרים יזעקו כלפי שאני כופר ברמב"ם ובהבטחותיו,
מי מהם יהיה צודק ??
(עכשיו ראיתי שדינו היקר כבר אמר מה הוא חושב,)
תוקן על ידי maxmen ב- 26/07/2011 20:54:29
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 21:07 |
|
| |
ייתכן, אני מסכים לרוב טענותיך. הרי בעצמי כתבתי שאני לא רואה כיצד ניתן לערוך בדיקה כזו, ולכן ההיתר לבדוק נראה לי בעייתי. ייתכן שהפסוק "בחנוני נא בזאת" צריך להתפרש כהיתר להסיק מסקנות מבדיקה לא מדעית (כלומר זה לא אמור להיות ניסוי שיאשר או יפריך את קיומושל הקב"ה, אלא מותר להתחזק או להיחלש באומנה בהשגחה וכדו' לאור בדיקה של השפעת המעשר, ולא מצוות אחרות). אבל כל זה באמת לא ברור לי.
אבל טענתך שלפי דבריו כולם היו אמורים לנהור לפתחו אינה נכונה, ועל כך הערתי. כאן טענת שיד ה' לא תקצר. אכן היא אינה קצרה, אלא שהוא נעצמו החליט לנהל את העולם באמצעות חוקים קבועים ולא להתערב יותר מדי בהתנהלות הקבועה הזאת. לכן הוא אמר לנו שניתן לבקש ממנו להתערב במקרים מסויימים, אבל לא נכון לצפות ממנו לשדד את כל מערכת הטבע. זו לא מדיניותו, ולא בגלל שידו קצרה. אמנם נכון שמכיון שאין לי מדד מתי הסיטואציה מצדיקה התערבות ומתי לא, כפי שהערת בצדק, אני תפלל והקב"ה עושה את הטוב בעיניו לפי שיקליו (שלא כל כך נהירים לנו). זה אכן שוב שומט את הקרקע מתחת ליכולת שלנו לבדוק אותו. הבדיקה שאני מצליח לחשוב עליה ניתנת להיעשות באופן הבא: עורכים ניסוי שיבחן בקנה מידה גדול תפילות של הרבה אנשים לעומת קבוצת ביקורת, ויראה האם לפחות חלק מהתפילות נענו כך שבסה"כ מצבה של קבוצת המדגם טוב יותר (בפרמטרים שנקבעים מראש). זהו ניסוי לא פשוט, אבל כבר נעשו כמותו כמה וכמה בעולם נוצרי (ויש ויכוחים על אמינותם. ראה בספרי). כפי שהסברתי בספרי, ניסוי כזה הוא חד כיווני: אם הוא מצליח באופן מובהק הוא מוכיח (מדעית, לא לוגית) את היענות האלוקים לתפילות, ואם הוא לא מצליח זה לא אומר מאומה (כי אולי הוא לא נענה מסיבות שונות, שחלקן נמנו לעיל. או בגל לשהוא לא אוהב שמנסים אותו). אין הסברים כאלה להצלחה של הניסוי, ולכן ניסוי כזה הוא מאד מסוכן מבחינת האתיאיסטים כי הם רק יכולים להפסיד בו, אך לא לנצח. יש תזות שניתנות לאישוש אך לא להפרכה. הדוגמא המובהקת ביותר לכך היא האבולוציה, כפי שהסברתי בספרי (במקום אחר. ליחה, לא הצלחתי להתאפק. זה אמנם לגמרי נכון, אבל לא כאן המקום להיכנס לזה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 21:26 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | ואוסיף עוד משהו קטן, מדוע לא מצאנו את כל החכמולוגים מתריסים כנגד הפסיכולוגיה ועושים את ניסוי הפסיכולוגיה הגדול, האם כל אותם מליונים בציבור המערבי, שמשתמשים בשירותי הפסיכולוגים, מטופלים אצלם, או קוראים בשקיקה את מאמריהם, באמת חיים יותר טוב כתוצאה מכך? איש מערבי שחוזר מפסיכולוג מרגיש שזה עוזר לו, באותה מדה אדם יכול להרגיש שהתפילה עוזרת לו. ושום ניסוי לא יכול לאמת את הדבר. כי העזרה של התפילה אינה הוקוס פוקוס, כפי שכתב מיכי בערך, אין היא מיועדת אלא לנווט את האדם בתוך מסלול חייו, לכאן או לכאן. אבל לא לעזור ללב לבייב. |
|
אני בהחלט מזדהה עם שאלתך.
הנקודה לדיון: אז מה? די ברור כי אכן תפילה משפרת הרגשתם של ההמונים, בעיקר אלו שהתחנכו עליה. (בסקנידביה, דרך משל, האנשים שהתחנכו לאתאיזם, לא מדווחים על תחושת אושר נמוכה יותר) השאלה בדבר הניסוי, מופנית לאדם החושב המעוניין לראות מעבר להשפעות הפסיכולוגיות על ההמון.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 21:27 |
|
| |
הרב מיכי, מה דעתך על ניסוי בהקשר של מעשר?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 21:30 |
|
| |
הרב מיכי:
לו בשביל המליצה היינו נכנסים לרמב"ם ושואלים אותו שברצונינו לעשות כזו ניסוי,
אז לדעתי היה אומר כך:
אם אתם מחפשים את האלוקים בניסוי ?! אז לא תמצאו אותו שם כי הוא לא שם כבייביסיטר,
אם תחפשו דווקא את התוצאות עצמם ?! בוודאי שתמצאו תוצאות טובות לטובת המתפללים,
וזה הכשל לדעתי בכל ניסוי שכזה,
שאנו באים לחקור האם הדתי יותר מאושר מול הלא דתי. אז התוצאות ברורות במדע, וכך טוען חתן פרס נובל פרופ' דני כהנמן,
שאנו מחפשים את האלוקים שם, לא נמצא אותו שם, פשוט כי התפילות הם לא עניין של תן וקח עם האלוקים,
יש הרבה סיבות למה תפילות עוזרות, אבל אין את הסיבה הישירה של תן וקח שנוכל דרכו למצוא את הנותן שהוא האלוקים כביכול,
וזה עומק דבריהם "בדרך שאדם רוצה לילך בה ?! מוליכין אותו"
ומי הוא המוליך אותו ? הוא בעצמו האדם בעצמו,
ולמה תפילה בציבור פועל יותר ?
הכל מובן רציונאלי ואין לחפש שם את האלוקים את התן וקח, כי אם זה באמת תן וקח ישיר עם האלוקים ?! אז מה לי יחיד מתפלל ומה לי ציבור מתפלל ??
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 21:36 |
|
| |
"וגם לענין התפלה, אין הכוונה שיש לתפלה השפעה חיצונית נמדדת, אלא להיפך, שהתפלה היא הדרך לכוין את האדם מול צינורות השפע הרוחני, סליחה על הביטוי, הכוונה שיש דרכים ורמות שונות לחיות את החלק הרוחני שבאדם, ואת החוויות הרוחניות, וחייו של האדם מושפעים מאד מן החויה הנפשית והרוחנית שלו, החל מבריאות וכלה בהצלחה בכל תחום שהוא, ראה ספרי פסיכולוגיה ועצות בגרוש ותמצא נחת. והתפילה היא אחת הדרכים לחבר את האדם עם המודעות הרוחנית שלו, שתוביל אותו להצלחות העלולות לצמוח ממודעות זו, וקל מאד להבין, כי אין פשוט מזה. וכמו שאמרו שם בגמרא בתענית "זיל נסי". במדה זו צודק יהי אור, שכשם שכל בעלי המרכולת של הניו איג' זכאים להכריז שיש להם הצלחה מוכחת ושעזרו לאלפי אנשים, כך גם המתפללים זכאים להכריז, במדה והם רואים את המציאות כך. "
לדינוזאורוס
התפלאתי מאד לקרוא את דבריך. האם מדובר כאן על דמיון לניו אייג'? על השפעה פסיכולוגית של חוויות רוחניות? האם כך התייחסו לתפילה במקורותינו? (או שקריאה שיטתית של הגותו של מקסמן חדרה בדרך כלשהי לתודעתך?...)
ועוד כתבת:
"כי העזרה של התפילה אינה הוקוס פוקוס, כפי שכתב מיכי בערך, אין היא מיועדת אלא לנווט את האדם בתוך מסלול חייו, לכאן או לכאן. אבל לא לעזור ללב לבייב. "
לנווט את האדם בתוך מסלול חייו? איך בדיוק?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 22:39 |
|
| |
לא דיברתי על שיפור הרגשה, אלא על יכולת לקבל החלטות נכונות, האדם מנווט את דרכו על פי הלכי הנפש שלו, והתפלה משפיעה על הלכי הנפש של האדם. זו לא חייבת להיות רק אשליה, אלא יכולה להיות גם עובדה, שבאמת האדם המתפלל על דבר יצליח יותר באותו דבר, משום שכך המערכת הרוחנית בעולם בנויה. ה' לא מתערב בגשמיות אלא ברוחניות, כשאדם הולך בלילה בין בולענים ומתפלל להגיע בשלום, לא נעשה נס שהבולען שתחת רגליו ייסתם, או שיסלל לו שביל ישר, אבל יכול להיות שהתפלה תגרום לו שהוא ימצא את הדרך. שהנפש שלו תקבל השראה שתכוין אותו לכיוון שהוא רוצה. זה לא ענין טבעי פיזי, אלא ענין טבעי רוחני - לפי הרעיון של התפלה. והענין הזה שאדם מרגיש פתאום משהו שמביא אותו לקבל החלטה, הוא מצוי מאד, ויש הרבה שטוענים שהרגשות כאלו מובילות אותם בחיים. מי שלא מאמין בזה, לעולם לא יוכל להיעזר באינטואיציה או בהרגשה, שכן הוא תמיד יפרש את הדברים כהפרשה מוחית המעידה על שאריות מתסביך אדיפוס/אלקטרה או סתם לא ייחס אליהם חשיבות. אבל מי שמאמין באמת, יכול להרגיש זאת, הגם שאין שום דרך לבדוק את הדברים. כי כאמור תפילה יזומה בשביל הניסוי "יהי רצון שאזכה בלוטו" היא חסרת ערך, התפילה היא ביטוי לרגשותיו של האדם ולצרכיו, ואין שום דרך למדוד מה היה קורה לולי התפלל, או כיצד התפלל ולהיכן הביאה אותו תפלה זו. שכן ברור שרוב תפילותינו אינם אלא מצוות אנשים מלומדה, ואין אנו מתפללים תמיד אלא בשביל שאולי אחת מאלף תפילות תבא מהלב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 22:52 |
|
| |
| צענערענע כתב: |  | " האם כך התייחסו לתפילה במקורותינו?
(או שקריאה שיטתית של הגותו של מקסמן חדרה בדרך כלשהי לתודעתך?...) |
|
צענע
האם את גם מצטרפת לאלה שטוענים שאני מדבר מהבטן ולא מהמקורות ??
אני לא חושב שלא צטטי מספיק מקורות בכל עניין ועניין, להפך אני מצטט הרבה, ואפי' אם אני פוגש מקור על דברי שאמרתי לפני הרבה זמן בלי לציין מקור אז אני משתדל להביא את המקור, ראי כאן לדוגמא: בתגובתי לבעלבעמיו היקר,
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=3&topic_id=2777351&forum_id=1364
צטטי לו מקור השבוע על טענה שלי מתאריך - 14/4/2010 20:49 כלפי ביקרתו כלפי,
כלומר אני מספיק אחראי לזכור ביקורת כלפי וזוכר ונזכר לחפש או שאני לא מוצא אני בכל זאת יגיע אל המקור שוב כדרך כל לומד תורה וחז"ל בקביעות, ואני מצטט אותו לרבים,
עשיתי זאת לייתכן היקר כמה פעמים, ולעוד הרבה כאן,
אני כמובן לא זוכר לומר כל פעם מנין לקחתי זאת אבל אני מספיק סומך על עצמי שלקחתי זאת במקורות ולא ממקום אחר,
ולכן לא בכל אני מצטט מקור בדיוק באותו זמן של הדיון, אבל אני כן משתדל לזכור והביא מקור ברגע שאני אזכר בהם או אני ילמד שוב את המקור,
(סליחה מבעל האשכול הייתי חייב להגיב על האשמה הכבידה כלפי)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2011 23:08 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | | אבל יכול להיות שהתפלה תגרום לו שהוא ימצא את הדרך. שהנפש שלו תקבל השראה שתכוין אותו לכיוון שהוא רוצה.
כלומר התשומת לב והרצון למצוא דרך יפעיל את כל כישוריו במוחו הפיזי, מה שאין כן בייאוש שאז המוח נרדם,
זה לא ענין טבעי פיזי, אלא ענין טבעי רוחני -
כאן לדעתי יש טעות זה ממש פיזי כאמור לעיל
לפי הרעיון של התפלה. והענין הזה שאדם מרגיש פתאום משהו שמביא אותו לקבל החלטה, הוא מצוי מאד,
הסיבה לדעתי מה שכתבתי לעיל
ויש הרבה שטוענים שהרגשות כאלו מובילות אותם בחיים.
זה מסוכן מאוד לדעתי לקבוע ששכלו וכשרונותיו יביאו אותו לתוצאות טובות כל פעם, נכון הוא שמי שמחפש מוצא בסוף כי הוא מאמץ את כשרונותיו, וזה המושג של הבזק תבונה, אבל לא בגלל מלל מילים של תפילה רק התפילה כגורם לתשומת לב בכדי לאמץ את מוחו וכשרנותיו, התקווה והאמונה שימצא פיתרון גורמת לו לאמץ את כשרונותיו,
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 00:07 |
|
| |
מרוב התגובות והכיוונים כאן אני מאבד את הקשר לגמרי אני מנסה להגיב לגבי מה שנטען כלפי. אני אמרתי שהקב"ה שומע לתפילותי בדיוק במה שאני מכוון. אני לא אמרתי שזה מוכיח משהו, כנראה שדעת החברים כאן שמאדם אחד אי אפשר להוכיח כלום. אז מה נעשה, אני בכל אופן עדיין ממשיך להיות בטוח במה שכתבתי. אם זו לא הוכחה רציונלית אז לא. הצעתי שיתנו לי איזה דרך לבדוק זאת בעצמי, ולא ניתן. כנראה שאין. לגבי הטענה שא"כ אתפלל על כל העולם, כמובן זו לא טענה, הן מהסיבות שהעלה הרב מיכי והן מסיבות אחרות. תפלתי בכוונה נקראת אצלי רק אם זו תפלה, כלומר שאני חושב שיתנו לי את זה. בדבר שנראה לי לפי כללי הנהגת ה' שאני מכיר [אם מהתורה אם מהנסיון] שבדברים כאלו הוא לא נוהג לעשות כמו שאני רוצה, [למשל אם אבקש ממנו על משהו שכבר היה, או על משהו שתלוי בבחירות המודעת של הזולת, וכדברים שרז"ל הגדירו תפלת שוא] שוב יש כאן פגם בעצם התפלה שלי, כיח אני לא מתפלל באמת. וכמו כן דברים שלא איכפת לי באמת [אלא בשביל שאני אוכר כמתפלל האולטימטיבי] אין לי כאן כוונה אמיתית. וכן הלאה .
לכל אלו שניסו לטעון כאן שתפלה לא עזרת במובן הפשוט ושניסו להוכיח זאת ממקורות אני מודיע שלא כן הוא אמונת ישראל ולא כן כתוב בתורה, אלא שה' עונה לתפלות כפשוטו ממש. [ולמה הוא לא יכול להיות בייביסיטר?]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 00:23 |
|
| |
יהי אור, למה זה עובד רק אצלך ולא אצל כל ציבור המאמינים. בא ננסה להגדיר הגדרות מסודרות
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 00:24 |
|
| |
אלי, לא הבנתי את השאלה. מה פירוש מה דעתי על ניסוי לגבי מעשר? אם אכן נעשה ניסוי על מעשר תבואה (ולא מעשר כספים) זה בהחלט אפשרי. אבל כאן אנו נזקקים למעשר דאורייתא (כי בדרבנן לא בטוח שההבטחה בעינה, כמו שכתבו לגבי שביעית בזמה"ז שההבטחה לא נאמרה לגביה). מראה לי שגם כאן הניסוי הוא לא חד משמעי לגמרי (מספר התירוצים שידחו את המסקנות הללו הוא גדול למדיי).
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 00:29 |
|
| |
הרב מיכי לגבי מעשר ראה מש"כ בעמוד הקודם שלדעת הרמב"ם בזמנו של מלאכי מעשר היה מדרבנן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 00:33 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | | [ולמה הוא לא יכול להיות בייביסיטר?] |
|
כי אז יש בו שינוי לפי הקריזה של התינוק, וזה בלתי אפשרי, ששלמה המלך אומר אין חדש תחת השמש יש במילים אלה פילוסופיה שלמה, שהיא שאין שינוי באלוקים ולא יכול להיות שהתחרט על משהו, וחז"ל מסכימים איתו ואומרים שכל הניסים נבראו בבין השמשות,
עכשיו אם התינוק מבקש על פי קריזה עצמאית ומקומית האלוקים לא יכול לשנות זאת בשבילו, וככזה אין הוא בייביסיטר,
כלומר תפקידו של הבייביסיטר היא דווקא לרצות את התינוק בכל מצב כלומר להיות משרת ולא עצמאי, ואי אפשר לומר זאת על האלוקים שהוא לא עצמאי,
אז מה תטען שאין שינוי טבע בתפילה, במילא אין חיסרון באלוקים, אבל לפי הפילוסופיה הדטרמיניסטית הכל סיבה ותוצאה ואז אין שינוי בכלום אפי' בתפילה קטנה שנראה לך שאפשר שאלוקים יתערב בעניין ולא יהיה אצלו שינוי, כלומר הכל סיבה ותוצאה אז אין מקום לתפילות,
אני פעם הצעתי רעיון אחר,
והיות שהיום אנו מודעים שיש מקריות בטבע, כלומר לא הכל סיבה ותוצאה, אז כאן אלוקים כן יכול להתערב,
כלומר אין שינוי בטבע\במעשיו מי ההתערבות שלו, נתתי דוגמא לכך:
אדם רץ בחוף הים את ריצת היומי שלו, עיניו לא ממוקדות לשום מקום (מקרי לגמרי), בחוף מישהו טובע במים,
וכאן יכול האלוקים להתערב שעיניו (של הרץ בחוף) יתמקד לכיוון המים ולראות את הטובע זועק לעזרה,
ברגע שהרץ כבר ראה ?! הכל כבר חוקי טבעי,
כלומר יש מקום של התערבות האלוקים במקום שיש מקריות בטבע, אין מקום של התערבות האלוקים במקום שיש סיבה קודמת שמוכרח לצאת ממנו תוצאה מסוימת,
רציתי להוסיף אולי לגבי "חן" גם האלוקים מתערב, כלומר למה מצאתי "חן" בעיניו של הפקיד או מי כל אחר שאני צריך עזרה ממנו,
אבל שוב כאן צריך לברר אייך עובד ה"חן" במוחינו אולי זה גם משהו שהאדם לומד במשך חייו מי ימצא חן בעיניו,
תוקן על ידי maxmen ב- 27/07/2011 00:41:02
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2011 01:25 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | אלי, לא הבנתי את השאלה. מה פירוש מה דעתי על ניסוי לגבי מעשר? אם אכן נעשה ניסוי על מעשר תבואה (ולא מעשר כספים) זה בהחלט אפשרי. אבל כאן אנו נזקקים למעשר דאורייתא (כי בדרבנן לא בטוח שההבטחה בעינה, כמו שכתבו לגבי שביעית בזמה"ז שההבטחה לא נאמרה לגביה). מראה לי שגם כאן הניסוי הוא לא חד משמעי לגמרי (מספר התירוצים שידחו את המסקנות הללו הוא גדול למדיי).
|
|
תגדיר אתה את הניסוי האולטימטיבי.
|
|
|
|
|