הדבר כשלעצמו
נושא זה של הדבר כשלעצמו והדבר ביחס למה שחוץ לו כבר הועסק ע"י הפילוסוף עמנואל קאנט, ונטחן כמו כן בתורת היחסות של איינשטיין מהיבט קצת שונה.
אולם אינני רוצה להכנס לעומק הנושא לפרטיו מפני אריכות הדברים ואדרבה אשאיר מקום לחברים להוסיף מידיעותיהם והבנותיהם בנושא זה ככל שידם משגת.
אתייחס בו רק לנושא ממוקד אך גדול מאד שאבקש עליו את תגובותיכם, הנה כאשר נאמר שיש משמעות לדבר כשלעצמו זאת אומרת שאם לא יהיה קיים שום דבר אחר מלבדו תישאר עליו אותה משמעות כפי שיש לו בסיטואציה הנוכחית. וזה לכאורה אינו נכון כי אם ניקח לדוג' צבע אדום, משמעות האדום שלו היא בכך שיש צהוב, כחול, ירוק והוא לא כזה אלא אדום. ז"א שהאדום הוא ביחס לצבעים אחרים שאינם אדומים, וכן בחפצים, לדוג' כסא הוא ביחס לזה שהוא לא שולחן או ביחס לזה שאני יושב עליו אבל בלי אלה אין שום משמעות לכך שהוא כסא.
ולתוספת נופך יש לי לומר וכך אני מבין ומסביר לעצמי את ענין הייחסיות שבעצם הקיום של כל דבר, חפץ או מושג יהיה מה שיהיה, הייחודיות שלו היא חלק אינטגראלי מהקיום שלו, או יותר מזה, ייחודו הוא הוא קיומו. כי ללא הייחודיות הקיימת בו אזי אינו יחסי כלפי אותו הדבר שאינו ייחודי בעבורו וא"כ אין לו שום משמעות.
 |
|
|