בית פורומים הנה ימים באים

שו"ת פסח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/3/2009 20:20 לינק ישיר 
שו"ת פסח

בס"ד
/
/
/
ברשות גולשי הפורום אפתח אשכול שבו יהיה שו"ת בעניני ודיני פסח.
אפשר להביא שאלות ותשובות מאתרים, אפשר לשאול מעל גבי הפורום, ואפשר סתם לכתוב הלכות.

השאלה
כיצד ינהג מי שמצא חמץ ברשותו ביום טוב הראשון של פסח?

תשובת הרב

המוצא חמץ ברשותו בעיצומו של החג לא ייגע בו ולא ישרפנו. עליו לכסות את החמץ בכלי ולשורפו מייד במוצאי היום טוב.

מקורות: שולחן ערוך סימן תמו ובמשנה ברורה שם, שולחן ערוך אדמו"ר הזקן סימן תמו סעיפים ה-ו, להורות נתן חלק ה סימן ל.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 20:22 לינק ישיר 

השאלה
אנו מקפידים לא לאכול קטניות ולא לאכול מצה שרויה בפסח, האם מותר לנו לתת לילדינו הקטנים שמתחת לגיל חינוך מצה שרויה או קטניות?

תשובת הרב

המקפידים להימנע מאכילת קטניות וכן מאכילת מצה שרויה בפסח, מותר להם להקל ולתת מצה שרויה לילדיהם הקטנים שמתחת לגיל חינוך, אך לא קטניות. רק במקרים בהם אין כלל אפשרות אחרת מותר לתת לילד קטניות.  

מקורות: אוצר מנהגי חב"ד חודש ניסן עמוד לא סעיף יד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 21:17 לינק ישיר 

האשכול הזה בס"ד יישאר רק אם ישמר בו האיזון ותביא גם שאלות ותשובות מפי רבנים ספרדיים כמו הרב מוצאפי ועוד
בסדר צדיק

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 21:21 לינק ישיר 

שאלה:
האם יש צורך בברירת קטניות מדגן אם משרים אותם במים קודם הפסח, הרי הדגן שבפנים כבר החמיץ והתבטל לפני פסח ולסברת השו"ע אין חוזר וניעור יבש ביבש והספרדים שאוכלים קטניות פוסקים כמוהו ולא כרמ"א, ואם צריך מדוע?

תשובה:
בכל מקרה יש צורך בברירת הקטניות קודם הפסח, משום דחשיב כמבטל לכתחילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 21:21 לינק ישיר 

שאלה:
הנני ספרדיה, התחתנתי עם אשכנזי בשבוע שעבר, ולכן יש לי מספר שאלות:
1.האם אני צריכה לשמור איסור קטניות 100%? ומה לגבי בעלי האשכנזי?
2. האם יש אפשרות לעשות אצל הוריי הספרדים ליל הסדר? מאחר ואין אפשרות לעשות אצל משפחת בעלי ויוצא מכך כי נעשה ליל הסדר בגפנו.

תשובה:
1. אשה שנישאה צריכה ללכת אחר מנהגי בעלה ובכלל זה גם איסור קטניות בפסח.
2. אפשר להתארח בבית הורייך אך עדיין יש לשמור על איסור קטניות, שבעלך נוהג בו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 21:32 לינק ישיר 

המשקיף בהפרש של כמה זמן להביא שאלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 21:58 לינק ישיר 

תביא כל יום4 עד 5 שאלות זה יפה מה שאתה עושה מגיע לך יישר כוח ותמשיך בפעילות הברוכה שלך בפורום הזה מי יתן וירבו כמותך בישראל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2009 22:02 לינק ישיר 

שאלה:
אנחנו מתכננים לנסוע לכל תקופת חג הפסח למלון, מערב פסח ועד מוצאי חג שביעי של פסח. האם נדרש, מה, איך נדרש, ושאלות כיו"ב, להכשיר את הבית, ובעיקר את המטבח, מקרר, תנור וכד' לפסח ?
מה עם בדיקת חמץ, ביעור חמץ, ועוד?
אם זה חשוב, אנחנו אשכנזים.

תשובה:
צריך, כמובן, לנקות את הבית מן החמץ, ולבדוק את החמץ לילה לפני שאתם נוסעים. אם אתם נוסעים בערב פסח ממש, תבדקו עם ברכה אבל אם אתם נוסעים ביום י"ג ניסן או קודם לכן, תעשו את בדיקת חמץ בלילה הקודם בלי ברכה, משום שאת הברכה חז"ל תקנו דווקא בליל י"ד. מי שנוסע לא עושה ניקיון יסודי בבית אבל את החמץ וודאי שצריך לבער, ולבדוק בכל המקומות שמחזיקים בהם מצרכי המזון, אם מדובר במזווה או בארון שמחזיקים בו מצרכי מזון חמץ וכיוצא בזה – וודאי שצריך לבדוק כרגיל. אין הבדל בין אשכנזים לספרדים בזה.

שוכתב מתוכניתו בערוץ 7
התוכנית משודרת ביום ראשון בשעות 21:00-21:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 07:29 לינק ישיר 
הרב מוצפי שו"ת

לכבוד הרב שלום רב
אני חוזר בתשובה מזה כמה זמן ועלתה לי שאלה לגבי קיטניות בפסח
אני ממוצא אשכנזי אבל בהלכה אני הולך לי מר"ן השולחן ערוך ולומד מהילקוט יוסף, לפי המוצא שלי יש לי איסור אכילת קטניות אך לפי ההלכה מותר לי לאכול קיטניות.
האם מותר לי לאכול קיטניות, האם צריך איזה התרה (לא היה לי מנהג של אי אכילת קטניות בפסח, מצד שני גם לא היה מנהג כלל בכל דבר ביהדות),

בתודה לכבוד הרב
ושבוע טוב.
תשובה
כדאי שתנהג כמנהג אבות אבותיך שלא אכלו.

ערב טוב כבוד הרב.
לגבי "עשה לך רב", אני ממוצא מרוקאי, הוריי משתדלים לנהוג עפ"י מנהגי מרוקו, אך פוסקים של זמנינו יוצאים נגד פסקים ומנהגים של רבני מרוקו, כמו לדוגמא קיטניות בפסח.
כיצד עליי לנהוג?
תשובה
כולנו בני עדות המזרח צריכים לנהוג כדעת מרן הבית יוסף שקיבלנו הוראותיו.

לכבוד הרב מוצפי שליט"א
על מה להתחיל להתפלל לפסח?
תשובה
להנצל מחמץ אפילו בכל שהוא

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/3/2009 08:10 לינק ישיר 

למי שיש שאלה בדיני פסח ורוצה לשאול רב יש פה אשכול שנקרא שאל את הרב ויוכל לשאול ואחזיר לו תשובה מפי הרב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 18:33 לינק ישיר 

בס"ד

שאלה:
זה כמה שנים שאני מסתפק בדבר השאלה עד כמה לנקות את כלי החמץ לפני פסח. מצד אחד הגמרא אומרת פרורים בטלים אך לפי הבנתי זה רק אם הם לא ראויים למאכל אדם. מצד שני פחות מכזית לא עוברים עליו. אך אולי הארון של הכלים מצרף את החמץ שבכלים להיות כזית, בפרט אם נחמיר שכזית זה בגודל זית של ימינו. ואלי הפירורים הדבוקים לכלים הם נחשבים לא ראויים למאכל אדם.
אם נניח שהם ראויים או שפרורים לא בטלים וגם שיש להחמיר שהארון מצרף לכזית וכזית הוא קטן מאוד מה צריך לנקות מכלי החמץ: כל פרור? כל שומן שרוף? כל כתם שמנוני? או שמא בבדיקה בעלמא שאין פירורים רציניים מספיק? האם צריך לבצע בדיקה כזאת תוך כדי בדיקת החמץ בערב פסח בדוקא. אם נאמר שצריך לנקות הכל אולי כחידושו של מרן הרב שפירא זצוק"ל שמספיק לבדוק שניקו ותו לא?
שאלה נוספת: אמרו לי מנסיון שהמיקסר (מערבל) מלא בקמח. אכן פתחתי אותו והוא מלא בקמח ובצק. אך אולי זה נחשב "אבוד ממנו ומכל אדם" כיון שאדם רגיל שאינו טכנאי אינו פותח את המיקסר אף פעם (למרות שיש אנשים כמוני שאינם טכנאים שתמיד מנסים לתקן בעצמם תקלות ופותחים לשם כך את המיקסר מדי פעם). או שמא נאמר שבאופן כזה הביטול מועיל ואין צורך בבדיקה כיון שזה סגור בברגים וחיבורים.
אשמח מאוד לתשובה עוד לפני חג הפסח הקרוב באם זה מתאפשר לרב.

תשובה:
רק אם מעוניינים להשתמש בכלי בפסח עצמו יש להכשירו ע"י הגעלה ולשם כך לשפשפו ולנקותו היטב עובר להגעלה. לכלוך שאינו יורד בניקוי יש לללבנו באש.
אך אם מצניעים את הכלי במקום סגור, די לנקותו נקוי רגיל. על החמץ הבלוע בו, וכן השומן השרוף וכדו', אין עוברים על בל יראה.
וכן הקמח שחדר לתוך המיקסר אין עוברים עליו בב"י ואין צורך לפתוח את המנוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 18:34 לינק ישיר 

שאלה:
האם משחת שיניים שאין עליה כשרות לפסח צריכים לבערה, ואם לא, האם מותר להשתמש בה לאחר הפסח?

תשובה:
ברור שמותר להשתמש אחר הפסח, שהרי משחת שיניים זה לא חמץ בדרך כלל. לעניות דעתי, אפילו משחת שיניים בלי הכשר, יהיה מותר להשתמש בה בפסח. אפילו אם נניח שיש בזה מרכיב של חמץ (למרות שאני חושב שאין), זה לא דבר שראוי לאכילה, ולכן לא נקרא שנהנה מן החמץ. אלא שישראל קדושים נהגו להקפיד שיהיה הכשר, אך לא צריך לחשוש עד כדי כך.

שוכתב מתוכניתו בערוץ 7
התוכנית משודרת ביום ראשון בשעות 21:00-21:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 18:36 לינק ישיר 

השאלה
האם מותר לכתוב בחול המועד של פסח וסוכות?

תשובת הרב
מאחר ו"מלאכת אומן" אסורה, אסור לכתוב בחול המועד כתיבה אומנותית. כתיבה אומנותית נחשבת כתיבת אותיות עבריות מרובעות (להבדיל מאותיות כתב-יד) וכן כתיבה בעלת עיצוב מיוחד הנעשית על ידי אנשי מקצוע (גרפיקאי). אותיות כתב-יד וספרות (מספרים), הנכתבות בדרך רגילה, (ולא בעיצוב מיוחד) אינן נחשבות כתיבה אומנותית וכתיבה כזו מותרת אם היא לצורך המועד, אך מאחר וגם כתב-יד נחשב כתב, מהדרים לכתוב בשינוי. כאמור, הכתיבה שהותרה הינה לצורך המועד, כיתר מלאכת-הדיוט שהותרה לצורך המועד.

מותר לכתוב חשבונות ולחשב הוצאות (שאינם רשומים עדיין), כיון שהדבר נחשב כ"דבר האבד", היות ועלולים לשכוח אותם. אך אסור להשאיר זאת מלכתחילה לביצוע בחול המועד, ומי שעשה כן, אסור לו לעשות זאת בחול המועד.

הקלדה במחשב מותרת, אך עדיף להדר לעשות זאת רק כשיש חשש שהדבר ישכח.

הדפסה במדפסת (לייזר או הזרקת דיו) - אסורה (אך מותרת ב"דבר האבד"). לפיכך, עדיף להימנע מהנפקת  תדפיסים בנקאיים, אם לא יגרם הפסד באי הוצאתם בחול המועד. מותר להדפיס תדפיסי קופות רושמות בחנויות, שכן מותר להנפיק חשבון או קבלה בגין קנייה המותרת בחול המועד (כפי שיפורט בהמשך).

כתיבת חידושי תורה - מותרת, שמא ישכחם (ואפילו אם אינו חושש שישכח).

כתיבת המחאות - אם הן לצורך המועד, או "דבר האבד", או שלא יוכל להשיג הלוואה לאחר המועד אם לא יכתוב המחאת-ביטחון (והוא הדין בשטר חוב) - מותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 18:36 לינק ישיר 

השאלה
אני בהיריון מתקדם ובכל שעה בערך אני נוטלת תרופה נגד צרבת "טאמס" שאינה כשרה לפסח. האם ניתן להמשיך בנטילת התרופה במהלך החג??

תשובת הרב

אני מניח שיש תרופות כשרות לפסח המעכבות חומצת הקיבה ומונעות צרבת. אם הרופא אומר שאת חייבת ליטול דוקא תרופה שאינה כשרה לפסח, יש לנהוג בה כך:  מלכתחילה אין לזכות בתרופה כדי שלא תהיה כרכושך, אלא יש להניחה במקום מוצנע להשתמש בה לפי הצורך. ואם ידוע לפני הפסח שיהיה צורך בתרופה, יש לכלול אותה במכירת חמץ וליטול ממנה  בכל פעם כפי הצורך, ולהתכוון שלא לזכות בה. במכירת החמץ לגוי מוסכם עמו שאם יהיה צורך מיוחד כנ"ל, הוא מסכים לכך למפרע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/3/2009 18:38 לינק ישיר 

השאלה
בשנים האחרונה התפתחה 'אופנה' לוותר על נטל ההכנות לפסח, למכור את הבית ב'מכירת חמץ', ולצאת לחגוג את הסדר והחג במלון 'כשר למהדרין'. מה דעת ההלכה בנדון?

תשובת הרב
העבודה הקשה של ניקיון הבית והבישולים לפסח, ובעקבותיה עריכת ליל הסדר, שבו כל אדם 'מלך' בביתו, עם אורחיו, מבטאת את ההערכה לחג הזה ולכל מה שהוא מסמל, והעשייה הזאת מקנה את הערכים האלה גם לילדים.

בדורנו יש נטייה ל'תעשייתייות'. השאלה היא עד כמה ראוי להחיל 'תעשייתיות' זו על ערכים.

בית-מלון יכול להיות פתרון טוב למי שמתקרב ליהדות ואין לו ידע וניסיון בהכנת הפסח. כך גם לאנשים בודדים, שקשה להם להכין הכול לעצמם בחג עתיר-עבודה כפסח. אך למשפחות שומרות תורה ומצוות, שיש להן ידע, ניסיון ומסורת, והמלון בא רק להקל מן הנטל ולעשות את החג קל יותר – ספק גדול אם אין כאן מצב של "יצא שכרו בהפסדו":

א) לא כל הידורי הכשרות אפשריים במלון. ב) לא תמיד המלון ועובדיו מודעים ומשתפים פעולה בכל ענייני הכשרות, ובפרט בבעיות הפסח. ג) לא תמיד האווירה מתאימה, שהרי יש עובדים שאינם שומרי-מצוות, ואף עובדים זרים, ולפעמים גם אורחים שהתנהגותם שונה לחלוטין. ד) ההורים והילדים מפסידים פרק חינוכי חשוב מאוד, שתפקידו להשפיע על כל השנה ועל כל השנים.

הדברים נכונים שבעתיים למי שמרבים במיוחד בהידורים בימי הפסח, ובין השאר אין אוכלים ושותים אלא בבית (!); נזהרים ביותר ממצה 'שרויה'; נמנעים כליל מתבלינים וממשקאות חריפים; מקלפים כל פרי וירק לפני האכילה; נמנעים ממאכלים רבים; מתרחקים ככל האפשר ממוצרי תעשייה (גם בהכשרים מעולים), וגם הילדים שותפים בכל ההידורים.

מקורות: ראה טעמי המנהגים עמ' רלז-ט. 'מנהג ישראל תורה' סי' תמז ס"ק א-ה. ספר המנהגים-חב"ד עמ' 42. 'אוצר מנהגי חב"ד' ניסן-אייר, עמ' מב-סז.

(1104)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2009 18:27 לינק ישיר 

שאלה:
מכרתי את החמץ שלי ושל שניים מקרוביי באינטרנט, באתר של צעירי חב"ד. הייתי אמור לקבל אישור בדואר אלקטרוני על שלושת המכירות, אבל כרגע ראיתי שהתקבל אישור רק על מכירה אחת, של אחד הקרובים. כרגע אני מודאג שהמכירה שלי לא יצאה לפועל ולמעשה החמץ עדיין ברשותי.

מה עושים במקרה כזה? ככל הידוע לי אין הסדרים של מכירת חמץ אחרי פסח, ובכל מקרה ייתכן שהמכירה *כן* יצאה לפועל, ואז אינני יכול למכור משהו שכבר יצא מבעלותי.

פניתי בשאלה לחב"ד בעניין הנדון, אבל חשוב לי לשאול את כב' הרבנים באתר מכיוון שייתכן שלא אקבל תשובה בזמן, או שהם לא ידעו לומר לי מה קרה עם המכירה שלי.

אציין שאין לי חמץ גמור בבית, רק מוצרים שונים בארון כמו קמח וכו' שאינם כשרים לפסח, וכלים שאינם כשרים לפסח. הכל סגור בארונות שהוריתי לחב"ד למכור, וכאמור אינני יודע אם התבצעה המכירה.

תשובה:
הדוגמא שלך רק מאשרת את דעתי להימנע ממכירת חמץ דרך האינטרנט
אומנם דרך זו לגיטימית למי שעוסק במכירות בשיטה זו אולם באשר למכירת חמץ נהגו לעשות גם קניין סודר ולשלם לפחות תשלום סמלי כדי לתת תוקף חזק יותר להרשאה ומכיון שבלאו הכי הדרך העיקרית לביעור חמץ היא בשרפה ולא במכירה לגוי אין דעתי נוחה משימוש באינטרנט למטרה זו אלא בשעת דחק גדולה
בדיעבד אם יש לך חמץ ממש עליך לשורפו עוד היום
קמח אינו חמץ ממש אלא רק חשש לחמץ ובדיעבד אם יש בכך הפסד גדול אין צורך לבערו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > הנה ימים באים > שו"ת פסח
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext