|
|
| נשלח ב-30/3/2009 15:12 |
|
| |
שאלה:
אומרים שצריך להודות לקב"ה על שהוציא אותנו ממצרים ועושים אפילו על זה חג. השאלה היא למה בכלל הוא הכניס אותנו לשם? (למצרים)
תשובה:
עניין הגלות לתקן פגמים מסויימים שיש בעם ולהכין את העם לגודל הגאולה שעתידה לבוא. הגמרא במסכת נדרים (דף לב עמוד א) מסבירה שגלות מצרים באה בעקבות פגם באמונה ותיקונו על ידי שרואים את "היד הגדולה אשר עשה ה' במצרים". ביציאה ממצרים ראו כולם את גדלותו של הקב"ה עד כדי שראתה שפחה על הים יותר משראה יחזקאל הנביא. ושיא יציאת מצרים הוא, כמובן, מעמד הר סיני שם ניתנה לנו תורת ה'. (על פי מהר"ל גבורות ה' פרק ט)
גלות מצרים לא רק שתיקנה את פגם האמונה אלא גם הכשירה אותנו להיכנס לארץ. אי אפשר לקבל את ארץ ישראל בלי הכנה מתאימה והכנה זו הייתה בגלות מצרים. (עיין בית הלוי דרשות חלק ג דרוש ג)
ולכן אנו משבחים את הקב"ה דווקא על היציאה ממצרים שביציאה עצמה התגלתה ידו החזקה ונהפכנו לעם הראוי לקבל את תורת ה' ואת ארץ ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 15:13 |
|
| |
שאלה:
רציתי לדעת מה הן ההלכות שקשורות לאיחסון כלי פסח. אני יודע שרבים מסתירים את כלי הפסח במחסן או בבויידעם. האם זה נובע מהלכות שקשורות לכלי הפסח ואיחסונם, או שמסיבה אחרת, כמו כן, האם אפשר לאחסן את כלי הפסח בארגז או קופסא ושאותו כלי איחסון יהיה סגור ואטום, אבל בתוך חלל הבית? (כלומר אפשר יהיה לראות אותו)
תשובה:
אפשר לשים בכל מקום שלא מגיע אליו חמץ, ולא יתבלבל בינו לבין כלי חמץ בטעות. אין בעיה לראות כלי פסח.
הרב אברהם פרל
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 15:13 |
|
| |
שאלה:
בני הבכור נולד בניתוח קיסרי. האם בערב פסח אני מחוייב להתענות (או להיות בסיום מסכת)?
תשובה:
נראה לכאורה שכן. אמנם אין כאן פטר רחם, אולם זו הלכה שהתחדשה בישראל, אך במצרים גם יוצא דופן מת כי הוא היה הטיפה של בכור. והראיה שגם בכור לאביו שאינו פטר רחם חייב בתענית.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2009 15:14 |
|
| |
שאלה:
זכור לי מבית אבי שבליל בדיקת חמץ אימי הייתה מכינה 10 חתיכות לחם, מצה וחתיכות כבד, ראיתי את המנהג במספר מקורות: קובץ מנהגים לר"ש דנינו(פסח) ,ובספר עמק יהושע (דרוש לפסח) ובבן איש חי פ' צו, אולם את הסיבה למנהג לא מצאתי, וזו היא שאלתי מה מקור המנהג ומה הטעם למנהג זה, למרות שאני בטוח שמקורו בהררי הקודש?
תשובה:
מקור המנהג עפ"י ספר טעמי המנהגים בשם האר"י הקדוש ושם כתב כי יש בזה סוד עמוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2009 16:27 |
|
| |
שאלה:
איך מכשירים מדיח כלים, שלא מגיע לחום של 100 מעלות, לפסח?
תשובה:
לנקות היטב.
את המסננת - או להעביר באש או לרכוש חדשה.
להפעיל הפעלת סרק בחום המקסימלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2009 16:27 |
|
| |
שאלה:
לכבוד חג הפסח שקרב ובא.. מה עלי לעשות לגבי אותם מוצרים קפואים שאינם כשרים? היכן לאחסן אותם? ( אם בכלל..)
תודה רבה, חג פסח שמח וכשר.
תשובה:
אם אינם מכילים חמץ, ארזו אותם באריזה נוספת (כגון שקית), הדביקו עליהם פתק "לא כשר" והשאירו אותם בקצה המקפיא כדי שלא תשתמשו בהם בטעות.
אם הם מכילים חמץ ממש, יש לחסלם עד ערב פסח.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2009 16:28 |
|
| |
שאלה:
האם ניתן להכשיר לשימוש בפסח מכונה להכנת קפה (אספרסו) לפסח? המכונה בשימוש במהלך השנה רק לקפה ולחלב.
תשובה:
להעביר במכונה מים נקייים שירתחו במקום קפה וחלב.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2009 16:28 |
|
| |
שאלה:
האם שמן קנולה כשר לפסח מותר לאשכנזים הנוהגים איסור בקטניות?
תשובה:
הקנולה היא שם נרדף ללפתית. הלפתית עצמה היא מאכל בהמה והגרעינים שבפרחים שמהם מפיקים את השמן לא נאכלים גם ע"י בהמה. לא מדובר אפוא בקטניות רגילות המיועדות למאכל אדם ואוכלים אותן כמו דגן. הקנולה לא נאכלת כלל ולכן אין בה איסור קטניות.
אומנם יש חשש שגרעיני דגן עלולים להתערב בה. אך אם מדובר בקנולה כשרה לפסח שהושגחה כהלכה שלא יתערבו בה גרעיני דגן כשרה גם לאשכנזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 14:52 |
|
| |
שאלה:
מה לענות לילדים ששואלים למה צריך כל כך לנקות גם במקומות שודאי שאין חמץ? לעצמי אני אומרת שזה הזמן להגיע לכל פינה, איך אשכנע את ילדי שזה חשוב גם מבחינה הלכתית או אולי זה לא נכון בכלל להעמיק בנקיונות שאינם חמץ?
תשובה:
מבחינה הלכתית אין צורך לנקות במקום בו אין חשש חמץ. אכן, במשפחות רבות מנצלים את הזמן של הנקיונות לעשות נקיון כללי בבית אבל אם הדבר מכביד יש להתמקד בנקיון המקומות שיש בהם חמץ ולהמתין עם שאר הנקיונות לאחר הפסח.
הרב בנימין במברגר
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 14:53 |
|
| |
שאלה:
רשת מתכת ששמים על הפלטת שבת ועליה סירים, אם שמים עליה ישר לחם להתחמם, האם וכיצד ניתן להשתמש בה בפסח? (זו לא רשת של תנור וניראה שאי אפשר ללבנה)
תשובה:
לפי תיאורך נראה שדי בליבון קל.
|
|
|
|
|
| |
שאלה:
אני לא אוכל כלל ירקות ופירות, ואם אני יאכל בליל הסדר אני אקיא. האם אני מחויב לאכול את החסה וכו'? אני מעל גיל בר מצוה.
תשובה:
בלי קשר לפסח, עליך לדעת שירקות ופירות מכילים ויטמנים וחומרי מזון חשובים ביותר לבריאות. אולי אתה צריך עזרה פסיכולוגית להתגבר על הקושי לאכול ירקות, פנה בהקדם לעזרה מקצועית ועד השנה הבאה תוכל לאכול מרור כאחד האדם.
השתדל גם השנה לאכול רק קצת חסה בצורת מרור. אם אתה יודע שתקיא אתה פטור בינתיים.
|
|
|
|
|
| |
שאלה:
אני עובד בחנות חיות ושם אנחנו מחזיקים אוכל שאינו כשר לפסח. החנות לא סוגרת בפסח ואני שומר מבחינת החמץ גם בבית. אז מה לעשות להמשיך לעבוד או לצאת לחופשה?
חוץ מזה, גם אחרי הפסח יהיה בחנות אותו החמץ של לפני הפסח אז מה לעשות? מותר למכור אותו לגוי ואז למכור אותו למישהו אחר אני כמעט בטוח שלא נכון?
שאלה אחרונה,יש לי כלב בבית מותר לי להאכיל אותו במזון לכלבים שנעשה לפני הפסח?
תשובה:
אין לעבוד במקום בו מוכרים חמץ בפסח.
חמץ שעבר עליו הפסח אסור בהנאה מדין קנס מדרבנן. זה איסור קל יחסית לחמץ בפסח עצמו.
אין להאכיל כלב בפסח במזון המכיל חמץ. אין צורך שהמזון יהיה כשר לפסח לבני אדם אך אסור להשהות בבית ולהאכיל כלב במזון המכיל חמץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2009 14:54 |
|
| |
שאלה:
*-- ~פסח *בחול המועד הבא עלינו לטובה מתוכנן טיול לאיזור הנגב הדרומי שלי ועוד כמה חברים. מאחר ואנחנו לא דתיים אלא מסורתיים, התלבטנו בשאלה מה מותר ומה אסור לאכול. האפשרויות שהעלינו הם אורז, קוסקוס ובורגול לארוחת ערב. בנוסף עלתה הצעה לקנות קמח (לא כשר לפסח) ולהכין ממנו פיתות מבלי שהקמח יתפח - האם זה מותר? במידה ולא - האם השימוש בקמח מצה הוא "בטוח" לשימוש?
תשובה:
הדבר הכשר ביותר הוא קמח מצה. ליוצאי עדות המזרח גם האורז כשר לפסח. הקוסקוס והבורגול הם חמץ. הגרוע מכולם הוא אפיית פיתות מקמח רגיל גם כשמונעים את התפיחה. המצות הכשרות נאפות במומחיות מיוחדת לפני פסח.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 13:24 |
|
| |
שאלה:
אני לא נמצא בפסח בבית, האם יש למכור את כל הבית? ובמידה ואצטרך להיכנס לבית שלא הכשרתי לקחת משהו, האם מותר להיכנס?
תשובה:
לא מוכרים את הבית לגוי יש בכך איסור לא תחנם, וגם אם היית מוכר היה אסור לך להיכנס. מוכרים רק את החמץ.
אולם המכירה נעשית בערב פסח בבוקר בעוד שבאור לארבע עשר החמץ היה ברשותך וחייב בבדיקה ובביעור.
מי שנוטש את הבית לכל הפסח חייב לנקות את הבית מכל חמץ ולבודקו, הוא רק לא צריך להכשיר אתך המטבח.
אם הוא מבקר בבית בפסח, שלא ייכנס למטבח בגלל שיש בו כלים ומצרכים לא כשרים. אם הוא רוצה לשתות מים, למשל, שיביא אתו כוס חד פעמית וישתה מברז אחר, שלא במטבח.
|
|
| נשלח ב-2/4/2009 13:24 |
|
| |
שאלה:
האם דיסת דגנים מעורבים היא חמץ וצריך לזרוק?
אם יש לי חבילת פסטה האם מותר לי למכור במכירת חמץ?
תודה רבה וישר כח.
תשובה:
חמץ ממש או תערובות חמץ לא מוכרים אלא משתדלים לאכול עד ערב פסח. אם בכל זאת נותר משהו שורפים. רק כמות גדולה של חמץ שיש בה משום הפסד מרובה נוהגים למכור. דגנים ופסטה הם חמץ גמור.
|
|
|