בית פורומים חבלי משיח

תהילים כאנטיביוטיקה, מותר ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/3/2009 01:46 לינק ישיר 
תהילים כאנטיביוטיקה, מותר ?

את הההודעה הבאה לקחתי מפורום "עצור כאן חושבים", שנרשם בחדרי חרדים כנושא נבחר. אשמח לשמוע את דעתכם.

מנהג מקובל בימינו שכאשר יש חולה או חייל פצוע, יולדת וכיוצ"ב, אומרים עליהם מזמורי תהילים ולפעמים גם אומרים לנו איזה מזמורים לומר, דהיינו מזמור פלוני, לחולה, ומזמור אלמוני ללידה קלה, ומזמור אחר לצרה צרורה שלא תבוא, וכן על זה הדרך.

לדוג' -  בעת שנחטף החייל נחשון וקסמן הי"ד, נתבקשנו אז ע"י הרבנים הראשיים לומר 3 מזמורים מסויימים מאד בדווקא שיש בהם סגולה להצלתו מהשבי .  [-  כאן נאות לגלות שאת המזמורים הנ"ל לא אמרתי, היות ואני נוהג רק להתפלל על הצרות שלי ושל אחרים בד"כ בשומע תפילה או במקום שנקבע לכך ]

והנה הרמב"ם בהלכות עבודה זרה ( !!)  י"א י"ג כותב כך –

הלוחש על המכה וקורא פסוק מן התורה, וכן הקורא על התינוק שלא ייבעת, המניח ספר תורה או תפילין על הקטן בשביל שיישן--לא דיי להן שהן בכלל חוברים ומנחשים:  אלא שהן בכלל הכופרים בתורה, שהן עושין דברי תורה רפאות גוף, ואינן אלא רפאות נפשות, שנאמר "ויהיו חיים, לנפשך" (משלי ג,כב).  אבל הבריא שקרא פסוקין או מזמור מתהילים, כדי שתגן עליו זכות קריאתן, ויינצל מצרות ונזקים--הרי זה מותר.

הניסוח הזה מעורר כמה שאלות שמתעמתות חזיתית עם הנוהג המקובל בימינו-

א- הלוחש על המכה וקורא פסוק מן התורה -  כגון: אדם שהוא או בנו קבלו מכה [= פצע] או מחלה, אומר לדוג' פסוק כמו " כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך" [- כמדומני זו הדוג' שמביאה הגמ']  בתקווה שזה יעזור לרפואה ולהחלמה מהירה.

על כגון זה אומר הרמב"ם שלא די שהוא בכלל חובר חבר ומנחש... אלא גם כופר בתורה !!

כלומר לא רק שלא הועיל לחולה אלא אולי אפילו הזיק לעצמו.

ב- מהמילים " אבל הבריא שקרא פסוקין או מזמור מתהילים, כדי שתגן עליו זכות קריאתן, ויינצל מצרות ונזקים--הרי זה מותר.

אומנם משמע – שיכול אדם להגדיל את זכויותיו שלו בעצמו ע"י אמירת תהילים,  שהרי הוא מקיים מצווה ומוסיף לעצמו זכויות בגין הקריאה בכתבי הקדש, אך עפ"י ההלכה שלפנינו, האם  במקרים הנ"ל מותר / רצוי / ראוי / אסור לומר תהילים ? האם זה עוזר אם אומרים תהילים על אדם אחר הזקוק לישועה  ?

ג- אני חייב לומר שהמשפט " הרי זה מותר" לא נשמע לי כמעודד אף את הבריא לעשות כן אפי' לעצמו , אך מי שקורא תהילים לרפואה או להציל את גופו של אדם אחר  מצרה כלשהי– הרי הוא כופר בתורה !

[  לשבר האוזן -  נתאר לעצמנו את הרב קנייבסקי אומר מזמורי תהילים לרפואת חולה וכיו"צ כפי שרואים מדי פעם בצילומים, והרי לדעת הרמב"ם  המשתמש בדברי התורה לרפאות גוף, הרי הוא בכלל הכופרים בתורה, כי אינן אלא לרפואת הנפש ]

ד-   כמו כן, האם זה עוזר אם אומרים תהילים להצלחת אדם אחר  [- לפרנסה טובה למשל], והאם זה מותר ? 

לאור כל הנז"ל 

– האם יהיה מותר לבריאים [ = תושבי בני ברק למשל ] שיאמרו על החולים / הפצועים / הפיגועים / הצרות  [= תושבי שדרות למשל ] ועוד כיוצ"ב מזמורי התהילים לרפואה שלמה לרווח ולהצלה וכו'.

[ -  בל נשכח שאת ההלכה הזאת מביא הרמב"ם בתוך הלכות שעוסקות בעבודה זרה !! ]

מצפה לשמוע תגובתכם

תוקן על ידי 3ברית ב- 30/03/2009 2:03:12

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/3/2009 09:49 לינק ישיר 

3ברית

הרמב"םנזהר מאוד בדבריו, והבדיל בין חולה לבריא באופן ברור, אנסה להסביר זאת בצורה אחרת.
כיום כשיש לאדם צרה כל היא, אומרים לו גם רבנים שאינם נמנים על "קבליסטים" לבדוק מזוזות ותפילין.
נאמר שהאדם בדק ומצא פסול, האם הפסול גרם לצרותיו? והאם אם יחליף מזוזה/תפילון הכל יחזור לטוב?
בפרוש לא, ולכך התכוון הרמב"ם, מי שתולה את צרותיו בדבר או את רפואתו בדבר, הרי אין זה אלא כמו עבודה זרה.
הפסול בתפילין או במזוזה הם "אות" אן סימן לכך שאצל האדם יש מה לתקן, כל עוד האדם לא תיקן את הדרוש תיקון בנפשו או במעשיו הרי החלפת ה"חפצים" לא יועילו בדבר.
קרעאת תהילים על חולה, זה דבר טוב, אך אם האדם תולה את פרק בתהילים ברפואת החולה הרי זו טעות, אך אם הוא מקבל על עצמו לפשר מידותיו, ובתוך כך מחזק עצמו בקריאת אותו פרק תהילים שיש בו דברים שמעוררים לאותו ענין (כמו שהזכרת יש פרקי תהילים לנושאים שונים) הרי אז הפרקים האלה מחזקים את רוחו ואזי תפילתו מכוונת יותר ויוכולה להועיל לחולה.
כמובן בל נשכח שהרמב"ם היה רופא, והוא ודאי גרס שקודם צריך לפעול בטבע לריפוי האדם.
מסופר על רב גדול שבנו חלה, הגיעו טובי הרופאים לראפותו, והרב האיץ בהם כל הזמן לטפל בבנו, ולא רץ להתפלל, רק כאשר הרופאים אמרו שאין להם עוד מה לעשות, אז כינס הרב מנין והתפלל בבכיות על בנו, שאלו אותו תלמידיו הרי הרי צריך להתפלל מתחילה. ענה להם הרב, כל עוד יש סיכוי בדרך הטבע לרפואה צריך להשתמש בו, כאשר אפשרות זו נמוגה, יש להתפלל לנס.
לחלופין, יש גם מקרים, שלאחר שאלת רב גדול, יש כאלה שימנעו מפעולה רפואית מסויימת, ובדרך נס האדם ניצל, שאף לרופאים אין הסבר לתופעה.
בסופו של דבר הכל הולך אחר האמונה
וברור שאין שום בעיה באמירת תהילים להצלחת אדם אחר
כל עוד ברור שהתפילות האלה הם רק חיזוק לדבר שכבר פועל בעולם, וזה לא איזה קסם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2009 11:49 לינק ישיר 

בס"ד

לעניות דעתי מדובר במי שמתשמש בתהלים כסגולה. הלשון של הגמרא זה "הלוחש על המכה והאומר כל המחלה אשר שמתי במצרים..", כלומר משתמש בפסוקי תורה כמין ריפוי.
אבל לקרוא בתהלים כדרך תפילה כפי שאנו עושים היום, לא נראה לי בעיה. אלא להיפך, לפעמים קשה לנו להתפלל ולהתנסח ואנו חסרי אונים והתהלים הם כמו תפילה מנוסחת היטב. במיוחד בארץ ישראל שאנו דוברי עברית ופסוקי התהלים מובנים לנו, פחות או יותר.
לדעתי כדאי לשאול רב בעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/3/2009 11:51 לינק ישיר 

אזכיר שוב, שלא אני כתבתי את ההודעה אלא 'השאלתי' אותה מפורום אחר (למעלה הבאתי לינק), ההודעה הופיעה
באתר כהודעה נבחרת וגם אהבתי את הכותרת והנושא שהועלה, בגלל הענין והשימוש היומיומי שאנחנו עושים
בתהילים כדי להביא להצלחה/ריפוי/וטובתם של אחרים-שלנו...

ההתייחסות שלך מעניינת כי אתה תולה את איכות חיי היהודי באמונה שלו ולא במנהגים החיצוניים (תפילה, מזוזה,
וכו'), ממה שהבנתי ממך - מעשיו של האדם מביאים ל'נגעים' או ל'צרות' או ל'עוני' וכו' ולכן לא צריך להתפלל אלא
לבדוק מה לא בסדר ולתקן.

תאורטית אני נוטה להסכים אבל אי אפשר להתעלם מכך ש'אין אסיר רואה ממקום מחבושו', האדם לא מכיר במעשיו
שהם תולדה של אופי, דוגמא דרך דיבור שפוגעת בשני, הוא רואה בזה אמת פנימית בעוד שמבחינת התורה יש
בזה 'גסות רוח' או מידת 'גאווה' שהתורה לא מקבלת, דבר נוסף - אנחנו לא יודעים מה העונש שאדם מקבל על
מעשים רעים, לפחות ממה שקראתי במסילת ישרים, הקב"ה נותן מידה כנגד מידה, אבל אם האדם לא יודע - כיצד
ידע איזו 'מידה' יקבל אלא רק כשזה קורה, והאם כשזה קורה - אפשר להיעזר בתהילים כדי להאיר את עיננו ?

אבל כאן נדמה שהכותב מתייחס למחלות:

הלוחש על המכה וקורא פסוק מן התורה, וכן הקורא על התינוק שלא ייבעת, המניח ספר תורה או תפילין על הקטן בשביל שיישן--לא דיי להן שהן בכלל חוברים ומנחשים:  אלא שהן בכלל הכופרים בתורה, שהן עושין דברי תורה רפאות גוף, ואינן אלא רפאות נפשות, שנאמר "ויהיו חיים, לנפשך" (משלי ג,כב).  אבל הבריא שקרא פסוקין או מזמור מתהילים, כדי שתגן עליו זכות קריאתן, ויינצל מצרות ונזקים--הרי זה מותר.

הכותב ציטט מהרמב"ם  קורא פסוק מן התורה, ספר תורה או תפילין, השאלה מה דין התהילים, האם התהילים שנכתבו
על ידי עשרה (?) גדולי עולם, שונים, החל מאדם והמשך בדוד המלך, האם מהות ספר התהילים שהוא ספר מזמורים לשם
ואפילו ספר תחינות ובקשות - האם גם קריאה בספר זה שיש בו פסוקים קדושים בעלי השפעה גדולה , האם גם
בתהילים אסור לקרוא ? לא כתוב במפורש בפסוק שהביא שאסור, גם לא כתוב במפורש שאסור לבקש עזרה מהשם
באמצעות התפילה
וזה כמובן בפשט. לא יודעת איך הזוהר מתייחס לזה.

מצד שני - הנושא מאד חשוב בגלל מה שקורה בישראל בשנים האחרונים בציבור שלנו:
בשיעורי תורה אני שומעת שצריך וראוי לבקש מהשם בקשות, באמצעות ספר תהילים, זה אומר שיש יהודים ש"מנצלים"
לרעה את ספר התורה כדי לקבל "טובות הנאה" מבורא עולם , זה הפך לנוהג שהשתרש כמעט בכולנו, אפילו בציבור
החילוני (כן, אני רואה חילונים שבצר להם פונים לתהילים ומבקשים בקשות, וגם גויים......)

לסיכום, אני מצרפת את דעתך לדעתי וחושבת שיש לחבר את עבודת המידות עם התפילות, להזהר לא לעשות שימוש
רע ואגואסטי לשם עצמי בתורה, ידוע שברגע שאני מבקשת שלשני יהיה טוב - צינור השפע קודם מעביר אלי את 
הברכה ורק לאחר מכן לשני. 

אבל עדיין לא מיציתי את מחשבתי לענין זה, הנושא מדהים כי הוא עולה לראשונה ומעורר הרבה שאלות, במיוחד נוכח
המנהגים שהשתרשו בציבור הדתי בקשר שבין תפילות לבקשה לריפוי חולה. 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/3/2009 11:54 לינק ישיר 

עכשיו כשאני קוראת את תשובתו של אלקנה, הוא האיר את עיני לכיוונים אחרים שנראים לי
נכונים מאד.

מה גם שהכותב אמר שזה לקוח מהלכות 'עבודה זרה', שיש שם איסור לעסוק בכישוף, איסור
בעשיית קמע ובהחלט איסור להשתמש בספר הקודש כ'סגולה'.

מעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/3/2009 14:45 לינק ישיר 

מזוזות נועד לשמור על הנמצאים בבית וידוע שכיש צרה בבית נהוג לבדוק את המזוזות לראות אם נפל בהם פגם. מצאתי שהרבה מקרים שהיתה צרה בבית לא עלינו, נמצאו פגמים במזוזות ולכן צריך לבדוק אותם כל אלול.

אני חושב שהרמב"ם התכוון לשימוש בדפים קדושים לעשות קמעות להניח על מכה לא דווקא פיסית גם רוחנית, וזה אסור במפורש ראיתי שעושים את זה למרות האיסור אבל אולי רב שמשתמש בדברים כאלה נעזר בהלכה שאני לא מכיר. נתנאל למשל מכין קמעות וכוסות ברכה וגם קורא בתהילים ומשתמש בנומרולוגיה לעזור לאנשים שפונים אליו ברדיו. מה מותר בזה אני לא יודע. היתה תקופה שהתנגדתי נחרצות וראיתי בזה עבודת אלילים אבל מי אני?

תהילים בשום פנים לא עבודה זרה . כל יהודי מוצא אנטיביוטיקה בתהילים ותרופה למשבר שהוא עובר ועובדה שזה כן עוזר. גם נעשה מחקר על הרפואה שבתהילים (המחקר נעשה על ידי גויים שגם קוראים תהילים).

צריך לבדוק במקורות אחרים מה מותר ומה אסור , מה נחשב עבודה זרה כשנעזרים בספר תורה ומה לא נחשב עבודה זרה. קמע אני יודע שזה עבודה זרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 02:02 לינק ישיר 

בהקשר לנושא השירשור, ברגעים אלה אשתי סיפרה לי משהו שקרה לה ביומיים האחרונים.
אשתי מקיימת מידי שבת עבור ילדות "עונג שבת" מטעם מדרשהאור כ"ס
הכולל פרשת שבוע, שירים, תהלים ופעילות.
השבת היא ביקשה לאחר את שעת העונג שבת והתקשרה להודיע לילדות
כאשר שוחחה עם אחת האמהות, האמא הייתה במצב של בכי
התברר שאחת הבנות כבר מאושפזת 15 יום בבית חולים עם חום וכאבי ראש
והרופאים אינם יודעים מה לעשות, מאחר שלא מצאו דבר.
לפיכך, היא לא תוכל להגיע לעונג שבת
אשתי אמרה לה, שאין לסמוך במקרה זה על הרופאים, אלא להתפלל לקב"ה
שהוא רופא כל בשר, לומר תהילים, ללקוות לטוב
היא בעצמה ישבה מיד עם בנותינו וקראו מספר פרקי תהילים יחד
כ-15 דקות! מאוחר יותר באה אל ביתינו אחות של אותה ילדה
ואמרה לאשתי שאחותה תוכל לבוא לעונג שבת
וזאת משום שהודיעו מבית החולים שמשחררים את הילדה

צירוף מקרים? נס? השפעת טוב על אחר ויצירת מעגל חיובי?
מה שזה לא יהיה, זה מה שהיה וזה השפיע מאוד גם על אשתי וגם על בנותינו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/4/2009 14:03 לינק ישיר 

ישר כח, התפילה היא פנייה ובקשה לבורא עולם, והוא אוהב את תפילתנו ובקשותינו ובמקרים
רבים נענה לנו.

מאחלת רפואה שלמה לילדה.

שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-13/1/2011 08:28 לינק ישיר 

במקרה מצאתי את האשכול הישן הזה כי התענינתי בנושא וצירפתי תשובת רב.

למרות התשובה שמסבירה מדוע לכאורה מותר לומר תהלים לרפואת רופא, עדיין מאוד קשה עם המנהג להניח דף תפילה או דברי תורה בעריסת תינוק שנראים בדיוק כמו מה שהרמב"ם מזהיר מפניו, הפיכת דברי תורה לתרופה פיזית.

http://www.chabad.org.il/Questions/Item.asp?CategoryID=68&ArticleID=139

אמירת תהילים לרפואת חולה והנחת ספר-קודש, או תמונת צדיק, בעריסת תינוק

נושא: תפילה, תפילין ובית כנסת
הרב המשיב: הרב יוסף ש. גינזבורג

תאריך: ו' באב התשס"ג (04/08/03)

השאלה:
הרמב"ם פוסק בהלכות 'עבודה זרה' פרק יא, הלכה יג [יב]:
יג [יב] הלוחש על המכה וקורא פסוק מן התורה, וכן הקורא על התינוק שלא ייבעת, המניח ספר תורה או תפילין על הקטן בשביל שיישןלא דיי להן שהן בכלל חוברים ומנחשים: אלא שהן בכלל הכופרים בתורה, שהן עושין דברי תורה רפאות גוף, ואינן אלא רפאות נפשות, שנאמר "ויהיו חיים, לנפשך" (משלי ג,כב). אבל הבריא שקרא פסוקין או מזמור מתילים, כדי שתגן עליו זכות קריאתן, ויינצל מצרות ונזקיםהרי זה מותר".

על מה אנו סומכים איפא כאשר אנו קוראים תהילים לרפואת חולה ומניחים ספר תהילים, או תמונת צדיק, למשל, בעריסת תינוק?

מדוע הרמב"ם שולל זאת; הרי התפילה היא לקב"ה ואדם מצווה לבקש על צרכיו מאת הקב"ה?

תשובת הרב:

בגמרא הקשו על מאמר חז"ל1 "אסור להתרפאות בדברי תורה" (שהוא אחד המקורות לפסק הרמב"ם) ממנהגו של רבי יהושע בן לוי, שהיה קורא 'שיר של פגעים'2  לפני השינה. והשיבו "להגן שאני", דהיינו שרק לחולה אסור, אבל לבריא – כמניעה – מותר.

אמנם בספר החינוךהסביר זאת, שההבדל אינו בין רפואה מונעת לרפואה רגילה, אלא בין הכוונה לעשות זאת כלחש או כקסם (הפועל מכוח עצמו כדבר מכני ודטרמיניסטי, כאילו "בהכרח", שזאת עושים בדרך-כלל ב'רפואה' רגילה), לבין לעסוק ב"רפואת הנפשות" שהרמב"ם מזכיר לחיוב (כאשר זו אכן תפילה לה', שלזה מתכוונים ב'להגן'), דהיינו לעורר נפש האדם לחסות בה', לירוא ממנו ולסמוך על חסדו וטובו, ומתוך התעוררות זו וזכות זו – יהיה נשמר בלי ספק מכל נזק. וכן כתב ה'פרישה', שאף מדייק זאת מדברי הרמב"ם עצמו.

ואף את מנהג ישראל להניח ספר תהילים (או ספר-קודש אחר) ליד תינוק, או תמונת-צדיק בעריסה, מבארים מאותו שורש, דהיינו שאין שום כוונה של לחש או 'מאגיה' בגוף הספר, אלא רק במצוה ובקדושה ששורה עליו, כי הכוונה להביא קדושה למקום זה, ובמקום שיש קדושה – אין פורענות, שהרי אפילו "שיירי מצוה מעכבין את הפורענות"5.

----------

1) שבועות טו,ב.

2) תהילים פרק צא.

3) בדפוסים הרגילים, מצוה תקי"ב.

4) על הטור יו"ד קעט ס"ק יז. וכן המהרש"א בשבת סז,א.

5) סוכה לח,רע"א.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > חבלי משיח > תהילים כאנטיביוטיקה, מותר ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext