חג הפסח בפתח , ובעודנו עסוקים בניקיונות ובבליעת משלוחי המנות האחרונים לפני פסח...נביא פנינים ופירושים קלילים וקצרים על ההגדה , על-מנת שלא נישאר בורים בליל הסדר.
וידוע שפסח=פה שח . ז"א שכל המרבה הרי זה ....
טוב אני אתחיל כמובן:
קודם נבאר מה ההבדל בין "הגדה" ל- "אגדה" ?
והתשובה הפשוטה היא כידוע שהגדה זה מלשון להגיד , וזה דבר שקרה במציאות , בניגוד לאגדה שזו לא קרתה לעולם , והינה רק דמיונות.
נדבר "קצת" על 4 הבנים { אני לא אייחס כל סוג של בן לאיזה ניק הוא מתאים....חחחחחח}
1.יש מפרשים שבכל אחד מאיתנו יש נק' מסויימת של 4 הבנים. כולנו לפעמים חכמים , רשעים תמים וכו'...
איך חכמים יודעים שמדובר בעצם בבן אחד שיש בו את 4 הנק' ?
אז כתוב "כנגד ארבעה בנים ...אחד ..ואחד...ואחד...ואחד.."
אחד בגמטריא זה שלוש עשרה . שלוש עשרה כפול ארבע הפעמים שמוזכר "אחד " יוצא חמישים ושתיים. ובגמטריא 52 זה בדיוק "בן" !!! יוצא שזה בעצם בן אחד !.
2.ידוע שהרבי של חב"ד ( ואולי עוד רבנים ) אמרו שיש עוד בן חמישי – והוא הבן שבכלל רחוק מאיתנו ולא מגיע לליל הסדר , ואותו אנחנו צריכים לדאוג להביא בעצמנו !!!
3.הרב שך שאל אם יש בן רשע אז למה כתוב אחרי בן חכם ולא בן צדיק שזה ההיפך מרשע ?
והוא הסביר שהדבר הראשון שנדרש מיהודי בשביל שלא יהיה רשע זה קודם כל להיות חכם !!
( וידוע שר' ישראל סלנטר היה אומר שהמצווה הראשונה שיש ליהודי זה לחשוב !!! )
פסח כשר ושמח לכל הניקים החדשים בפורום המגניב הזה...-שלכם יש'
תוקן על ידי ישיבאיש ב- 31/03/2009 17:09:29
תוקן על ידי ה_בחור ב- 08/04/2009 16:29:02
תוקן על ידי ה_בחור ב- 08/04/2009 17:06:07
נשלח ב-31/3/2009 18:26
וואו.. יפה...
ישכויח אחי הגדול!
תוקן על ידי מה_שאתה ב- 31/03/2009 22:11:35
נשלח ב-3/4/2009 14:19
יש 4 לשונות גאולה: "והוצאתי אתכם מתחת סבלות מצרים", "והצלתי אתכם מעבודתם", "וגאלתי אתכם בזרוע נטויה", "ולקחתי אתכם לי לעם". אומר הנצי"ב שכל לשון מדברת על תקופה אחרת: והוצאתי - הקב"ה הוציא אותנו מהסבל וזה היה במכת ערוב, שפרעה כבר קורא לישראל "עם" שנאמר: "ולא שילח את העם". והצלתי - הקב"ה מציל אותנו מעבודתו וזה היה במכת ברד, ששם כבר לא היינו עבדים אלא בנ"י שנאמר: "ולא שילח את בני ישראל". וגאלתי - הקב"ה גואל אותנו במכת בכורות. ולקחתי - במתן תורה הקב"ה לקח אותנו לעם.
ומדוע לא שותים את הכוס החמישית "והבאתי"? מסביר "אור החיים" הקדוש שבכל ארבעת הלשונות אין שום תנאי והם יתקיימו בכל מצב כי כך הקב"ה הבטיח אבל ב"והבאתי" יש תנאי של "וידעתם כי אני ה'" ולכן זו לא כוס מוחלטת אלא תלויה בתנאי.
נשלח ב-3/4/2009 14:24
תמשיכי כך מבריקה .
( תזכירי לי להגיד למורה לתושב"ע להוסיף לך 5 נקודות בתעודה)
תוקן על ידי ישיבאיש ב- 03/04/2009 14:22:52
נשלח ב-3/4/2009 15:15
איני יכול לעמוד מנגד:
מדוע יצאנו ממצרים לפני הזמן (היינו צריכים אחרי 400 שנה של שיעבוד ויצאנו לפני)?
ישנן 3 תשובות שרמוזות בהגדה:
1) בנ"י עבדו בלילות וכך השלימו את הזמן, שכתוב:
"וירא את עניינו - זו פרישות ודרך ארץ" שלא היו עם נשיהם.
2) פרו וירבו וישרצו, שכתוב: "ואת עמלנו - אלו הבנים".
3) קושי השעבוד, שכתוב: "ואת לחצנו - זה הדחק".
נשלח ב-3/4/2009 15:36
אשכול ממש ברמה!!!!
כל הכבוד חבר'ה!!
נשלח ב-3/4/2009 15:43
ישנם מס' שמות לחג: בתורה כתוב "את חג המצות תשמור", ובהגדה שאנו אומרים בליל הסדר כתוב "חג הפסח".
ואומר ר' לוי יצחק מברדיצ'ב שהקב"ה קרא לחג "חג המצות" כי הוא רוצה לשבח את בני ישראל שמקיימים מצוות, ואנו רוצים לשבח את הקב"ה וקוראים לחג ע"ש הנס שהקב"ה עשה - "חג הפסח".
נשלח ב-3/4/2009 15:47
ישיבאיש כתב:
תמשיכי כך מבריקה .
( תזכירי לי להגיד למורה לתושב"ע להוסיף לך 5 נקודות בתעודה)
תוקן על ידי ישיבאיש ב- 03/04/2009 14:22:52
תגיד למורה לתורה בקיאות שתוסיף לי,היא סתם הורידה לי בתעודה...
היא בטוח תתיחס למה שהרב החשוב אמר לה (:
נשלח ב-3/4/2009 15:48
מבריקה גדול !!!!
( נגיד למורה להוסיף יותר נקודות...)
נשלח ב-5/4/2009 10:57
קיבלתי על עצמי באשכול הקבלות להוסיף עוד משהו על ההגדה אז זה מוקדש למנהל התותח אחי החכם והצעיר "מה שאתה" :
כתוב בהגדה: "והיא שעמדה לאבותינו ולנו שלא אחד בלבד.."
מי היא זו שעמדה לאבותינו ולנו ? על מי הולכת המילה והיא ?
הפשט הפשוט הוא ש"היא" = זו ההבטחה של הקב"ה לאברהם בברית בין הבתרים " ועבדום ועינו אותם..ואחרי כן יצאו ברכוש גדול...וכו'...".וההבטחה הזו היא זו שעמדה לאבותינו ולנו ובזכותה נגאלנו.
אולם יש שמפרשים ש"היא " זה ראשי תיבות:
ו - שישה סדרי משנה.
ה – חמישה חומשי תורה.
י – עשרת הדיברות .
א – אחד אלוקינו.
וזה מה שעמד .
ויש שמסבירים שמה שעמד לנו זה "שלא אחד בלבד " אחד זהו הקב"ה. ואף אחד לא יכול לכלותינו אלא רק אם זה יהיה חלילה רצונו יתברך. ומה שעמד לנו זה שהוא לא רצה – שלא אחד בלבד עמד עלינו. רק זה שאותו האחד היחיד לא עמד עלינו לכלותינו זה מה שהיצילנו.
ויש שמעמיקים יותר ( ללמדנים שביננו..) ואומרים שמה שעמד – והיא= שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו.... ז"א שמה שעומד לנו להצלחתנו זה דווקא זה שכל דור ודור רוצים להשמיד אותנו רק בגלל יהדותינו. ובזכות זה אנו פתאום שוכחים מהמריבות ומהשטויות ומתאחדים, ובזכות זה נגאלים.
ואפשר לראות זו בכל מלחמות עם ישראל בהם באו להשמידנו . כי לולי זה היינו חלילה ממשיכים עם שנאת חינם ומריבות בין איש לאחיו. ( וזה שעמדו עלינו לכלותינו בשואה גרם לזה שעלינו בחסדו לא"י. וכשפרצה מלחמת לבנון פתאום כולם קמו איש לעזרת אחיו. ויש עוד דוגמאות למכביר..)
{ טוב אני השקעתי עכשיו תורכם...לא להיות כפויי טובה.}
נשלח ב-5/4/2009 12:37
יישר כוח,תודה על ההשקעה (אני לא כפוית טובה)
נשלח ב-5/4/2009 12:39
( זה את אמרת....)
נשלח ב-7/4/2009 20:44
פסח כשר ושמיח לכווולם ...עדיין לא מאוחר להוסיף וורטים להגדה....אז אין לחשוש מאיסור "בל תוסיף " לכל מי שדואג /ת!!!
נשלח ב-7/4/2009 22:36
טוב אז פרוש חסידי(חבדי יותר נכון,מקווה שתבינו)...
"והיא שעמדה"-מה פרוש?
אז נוהגים בקטע הזה להרים תכוס,וחסידים אמרו ש"היא" מוסב על הכוס,
שהמשקה וההתועדויות הם אלו שעמדו לאבותינו ברוסיה בימים האפלים שלפני נפילת מסך הברזל...
נשלח ב-8/4/2009 16:15
יפה מאוד חבדניקית !!!
טוב רגע לפני פרוס החג......
"ושאינו יודע לשאול את פתח לו " – מדוע כתוב את ולא אתה ?
אלא המילה 'את' מורכבת מהאותיות א' ו-ת' . ללמד שצריך להסביר לבן שאינו יודע לשאול מאלף (א' ) עד תף (ת' ) . לאט לאט ובסבלנות מההתחלה עד הסוף.
נשלח ב-8/4/2009 16:39
עוד ד"ת לפסח...
נמצאים אנו ביום המיוחד שבו ליל הסדר,לקראת חג חירותינו, ולכאורה, ישנה שאלהמתבקשת, מה הקשר בין אכילת מצה שמורה שחובה עלינו לאוכלה בלילה הראשון עבור קיום מצוות אכילת מצה לבין חג החירות? הרי לכאורה אין שום קשר חוץ מענין שלא הספיק בצקם להחמיץ, הרי גם ענין זה לא ברור ואפשר לשאול סוף כל סוף מדוע מסובב הסיבות הקב"ה כיוון שיקרה דבר כזה ולא יספיק בצקם להחמיץ, על כן צריכים אנו לברר מההענין במצה שמורה לחג חירותינו?
כדין להבין זאת , צריך קודם כל להבין מה זהאומר המושג "חירות", היום יש כאלה שחושבים שחירות פירושה: חופש, אני יכול לעשות כל מה שעולה על ראשי, כל מה שאני חפץ, אך אין זה פירוש של חז"ל למושג חירות, חז"ל מפרשים "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה", והרי קשה לכאורה להבין זאת, בן חורין זה מי שעוסק בתורה?! הרי יש כל כך הרבה מצוות שא"א אפשר כבר לנשום", קם בבוקר נוטל ידיים, מתפלל, אתה בא לאכול צריך לברך, אתה בא לישון צריך קריאת שמע שעל המיטה וכו' ולכאורה זה לא חירות זה לא חופש זוהי עבדות הכי גדולה שיש?!
אלא שהמושג חירות פירושו הוא אחר, פירושו שהאדם לא משועבד ליצריו לחומריות שיש לו, אלא אדרבה הוא שולט על יצריו, התורה הוא המתכון של המתכנן איך להשתלט ולנתב את היצרים לכיוון הנכון, ואם כן חירות זה שאדם בן חורין מיצריו וחומריותיו, הוא יודע ושולט עליהם ולכן אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה שעל ידי תורה הקדושה הוא לא משתעבד ליצריו תאוותיו וחומריותיו אלא עושה את מה שהוא רוצה בפנים באמת.
ועל פי האמור הנ"ל נבין למה אוכלים מצה שמורה דווקא בליל הסדר, בחג חירותינו, ההבדל בין מצה שמורה ללא שמורה שמצה שמורה זה קמח ומיים בלבד בלי שום תוספות חיצוניות, אך ורק הצורך לקיום העיסה בלבד, ואם כן דווקא לשיא חג החירות דהיינו ליל הסדר שמבטא את החירות האמיתית, אי השיעבוד ליצרים דווקא אז אוכלים מצה שמורה שמסמלת את החירות האמיתית לבן אדם שאינו משועבד לשום תוספת חיצונית אחרת אלא ל-ד' בלבד.
יהי רצון שנזכה להגיע למדרגה גבוהה של חירות שזה דווקא על ידי עסק התורה הקדושה וכמו שאמרו חז"ל "אין לך בן חורין אלא מי שעוסק בתורה" ומתוך כך לביאת משיח צדקנו ולבנין אריאל אמן ואמן.