בית פורומים עצור כאן חושבים

מכתב לחוזר בשאלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/4/2009 14:03 לינק ישיר 

אי אפשר להסביר ערכיות. זה לא משהו לוגי.

האם יש לך עניין להיות אדם ולא חתול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:04 לינק ישיר 

דון קיחוט,

לדעתי רוב בני האדם גם יגנבו בסיטואציה ללא סיכון אבל קשה להוכיח זאת

"רב בגזל מיעוט בעריות והכל בלשון הרע" - את זה אמרו ללא קשר למציאות אבולוציונית וללא צורך להוכיח זאת כבר לפני אלפי שנים - ומה פירוש האדם צריך לגנוב ? זה צורך קיומי שלו ומבלעדי זה הוא לא ישרוד ? אתה אינך רואה הבדל בין בעלי כנף לבין בני האדם ולכן אינך מבין מה פירוש האדם "לא אמור" ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:05 לינק ישיר 

דון קיחוט

האם אתה מקבל את ההנחה שכדי שהאבולוציה תשרוד לאורך זמן היא זקוקה לשימור ופיתוח חברתי - ולא די לה בחיים האישיים?

אם אתה מסכים, הרי שיש לשאול, מדוע לא תקבל את אותם דברים שאתה קורא אותם 'תלויי חברה', מאחר והחברה קבעה אותם כחלק משימור החברה? הרי החברה כיחידה חברתית אחת, לא היתה קובעת דבר שהוא נגד עצמה, בדיוק מאותה סיבה שאתה כאדם יחיד לא היית קובע דבר שהוא נגד עצמך. אם כן נמצא שכל דבר שהחברה קבעה הוא לצורך עצמה. ואם כך הדבר, ואם כבר הסכמנו שקיום החברה מועיל לאבולוציה יותר מאשר היחיד, אם כן תרומה לחברה תהיה תרומה אבולוציונית גדולה יותר מאשר תרומה ליחיד.

אמנם נכון שאילו כולם יפקירו את עצמם למען החברה אזי האבולוציה תתמוטט, וכבר אמר מי שאמר כי 'חסד' לשון הפקרות - יש מי שמפקיר את עצמו למטרות נעלות באמת - אבל העושה חסדים שלא במידה המתאימה ולא במקום הנכון - אז העושה הוא חסיד שוטה, (וגם בפרשת עריות נאמר על אחד מהאיסורים 'חסד הוא'.) ואכן הגמרא מונה את החסיד השוטה יחד עם עוד כמה מבני מינו כ'מבלי עולם'.

אבל סוף סוף קשה לומר שהאבולוציה ראויה לפיתוח רק היכן שהיא יכולה 'לתפוס' אותך בקלקלתך, כי כל פיתוח הוא ביותר משלב אחד, והשלב הראשון הוא ע"י התעוררות יחידים למוסריות נעלה יותר ונסיון למשוך אחריהם עוד,

אם בסופו של דבר העת היתה ראויה ועת רצון לדבר, הרי שהם מצליחים, והאנושות כולה מתעלה, ואחד מהשלבים הסופיים הוא היכולת 'לתפוס' את מי שאיננו שומר על הכללים, וגם בזה יש יראת העונש ויש יראת הרוממות.

ואם לאו (לא היתה עת ראויה ועת רצון) אזי הם נכשלים, אבל עדיין חותמם יוטבע בעולם וחוזר ונעור בפעם אחרת ומועיל לבאים אחריהם.

אמנם, אסור שיותר מיחידים יתחילו בדבר, כי אז העולם עלול לההרס בהבל פיהם של שרפי מעלה אלו, לכן תמיד הקב"ה (אם תרצה: האבולוציה) משאיר את כל העולם כמות שהוא, וזה 'בסוד' דרך האמצע, שהעולם מתעלה קצת והשאר נשארים ואפילו מפתחים התנגדות, אבל בסופו של דבר ניתן לגשת לנושא מחדש ולבררו, ואז להצליח כנ"ל.

אם כן כדי שנסכים שנינו על דבר אחד, יהא צורך לפתח איזו מערכת שתלמדנו מתי הוא זמן ראוי לפיתוח התעלות מוסרית, ומתי הוא זמן לנוח, עת לבקש ועת לאבד, עת לשמור ועת להשליך, עת מלחמה ועת שלום. אבל זה כבר כולנו יודעים עוד מימי שלמה המלך, שפיתח הבנה זו והועיל לאבולוציה, ותורנו כעת הוא לפתח את תורתו הלאה ולברר מתי היא העת לכל אחד מהדברים, כן נראה לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:08 לינק ישיר 

דון קיחוט
אני לא אגנוב ממישהו שיגרם לו צער בעקבות זה, גם אם לא אתפס לעולם, כי קשה לי לשאת מחשבה על צער של אדם אחר.
לעומת זאת, אם הבנק יעביר לחשבוני בטעות 100,000 ש"ח, לא אטרח לעדכן אותו בטעות. מי שכן, לדעתי פראייר ממדרגה ראשונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:15 לינק ישיר 

ולדעתי, יותר אדם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:15 לינק ישיר 

אמבר
גניבה זו גניבה, לא חשוב הסכום- ולא חשוב ממי גונבים, מי שלא מחזיר, הוא לא גבר מאצו- הוא גנב, או גנבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:18 לינק ישיר 

אני מקווה להצליח להיות "פראייר ממדרגה ראשונה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:25 לינק ישיר 

אם רוב בני האדם לא היו מדווחים לבנק על טעות של מאה אלף שח מי שכן מדווח צריך לשאול את עצמו מדוע קיימת אצלו סטייה משאר בני האדם. האם הוא נעלה יותר או שמא טיפש יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:39 לינק ישיר 

איך טפשות יכולה להביא למעשה כזה?
בודאי שהוא נעלה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:42 לינק ישיר 

אני רואה שכמה ממשתתפי הפורום רוצים להוכיח שפותח האשכול צדק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 14:54 לינק ישיר 

yny33655
הוא טיפש כי הוא לא יודע להבחין בין מקרה בו עליו להתנהג בצורה מוסרית לבין מקרה שיועיל לו להתנהג בצורה לא מוסרית.
בעלבעמיו
זו כל הנקודה. מי שחזר בשאלה והצליח לצאת ממוסכמות חברתיות מסוימות בדרך כלל מצליח לצאת ממוסכמות
נוספות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 15:12 לינק ישיר 

ההבדל בין החכם לטיפש הוא שהחכם לא נופל לבור בוץ מלכתחילה, והטיפש הוא זה שעסוק כל ימיו בלהוציא עצמו מן הבוץ בכל המקרים שהוא חשב שיועילו לו להתנהג בצורה לא מוסרית

אתה כותב: אם רוב בני האדם לא היו מדווחים לבנק על טעות של מאה אלף שח מי שכן מדווח צריך לשאול את עצמו מדוע קיימת אצלו סטייה משאר בני האדם. האם הוא נעלה יותר או שמא טיפש יותר?

מה תעשה כשהבנק יגלה את הטעות וידרוש ממך את הכסף חזרה אחרי שבזבזת אותו? ( ולא ידעת אינה ראיה) כבר היו דברים מעולם! בתי הכלא מלאים בבני אדם ששואלים את עצמם מדוע קיימת אצליהם סטייה משאר בני האדם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 15:14 לינק ישיר 

לבעל בעמיו

לא שהם רוצים להוכיח משהו.

מתברר שהיוצאים לשאלה שהגיבו וספרו על עצמם באשכול זה שייכים לזן הנאלח של היוצאים לשאלה שקוראים  ליושר בסיסי -פראיריות.

בעיניהם עדיף להיות גנב העיקר לא להיות מה שהם מכנים פראייר.
אבל לא הייתי מרחיקה לכת  עד כדי להחליט שכל היוצאים בשאלה דומים למגיבים כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 15:14 לינק ישיר 

דון קיחוט
איני מכיר אותך, אבל מעניין אותי אם אתה עונה על התזה שמחלקת בין דתל"שים לחרדל"שים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 15:20 לינק ישיר 

ברמה הפרקטית אני לא יודע מה אעשה אם הבנק ירשום זכות בחשבוני של 100,000 ש"ח. זה לא יהיה קל,זה בטוח,בכל זאת גדלתי במדינה ובאוירה שמי שישיב סכום כסף כזה הוא "פראייר". אבל גם אם אקח את הכסף ארגיש רע עם זה כי אני חושב שזה פסול מוסרית!ועל זה אני מתפלל לטבע "אל תביאני לידי נסיון".

אבל  אני לא מבין מה מתרגשים ממה שדון קיחוט אומר. הרי גם חרדי שירצה להתנהג על פי התורה (ולא על פי המוסר) ינהג ככה. הוא למשל לא ישיב טעות כזו אם בעלי הבנק הם גויים!

הוא יגנוב מהביטוח הלאומי\עיריה\שלטונות המס שמבחינה מוסרית אין הבדל בין זה לבין גניבה ישירה מבנק,הכסף בסופו של דבר שייך לאנשים.

עשרות ישיבות וכוללים חיו (ואולי עדיין חיים) על מערכת שלמה של הטעיית הרשויות. מעטים בציבור החרדי חושבים שזה פסול וגם אלה כי הם חוששים מה"חילול השם" שיווצר עם יתפסו אותם.

בעיני גם דעתו של דון קיחוט פסולה וגם דעת החרדי.שניהם שווים בעיני.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מכתב לחוזר בשאלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.