בית פורומים פורום הפילוסופיה

טומאה, טהרה, קדושה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/4/2009 11:28 לינק ישיר 
טומאה, טהרה, קדושה

אם הייתם נדרשים להסביר לאדם חילוני את המושג טהור או קדוש וכן את המושג טמא כיצד הייתם מסבירים לו??????.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 12:03 לינק ישיר 

ואם היינו צריכים להסביר לאדם דתי איך היינו מסבירים לו?...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 12:11 לינק ישיר 

טמא וטהור קצת בעיה להסביר אבל קדוש הוא נבדל מחומר, משהו רוחני יותר.

תוקן על ידי הגיוניי ב- 05/04/2009 12:09:32

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 12:14 לינק ישיר 

רק לצורך הבהרה:

קדוש=טהור?

טמא=?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 12:59 לינק ישיר 

בכללי - לענ"ד :
כוחות קדושה,טהרה - כוחות של חיים, של יצירה,עשיה, הרחבה.
כוחות טומאה - מוות, חוסר התפתחות, צמצום.
טומאה זה מציאות - לאו דווקא עקב חטא - כמו לדוג' ווסת אצל אשה או קרי - זה לאו דווקא בגלל חטא - אך זה כוחות חיים, של יצירה, שהלכו לטמיון ולכן האדם נעשה טמא!
יש הרבה מה להאריך, אבל אין לי כ"כ כח בלי משהו ממוקד יותר..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/4/2009 13:06 לינק ישיר 

גם כח טהרה וגם כח טומאה- שניהם כוחות רוחניים על- טבעיים.
טומאה היא בדיוק בכוון של טהרה רק שהצינור של שפע האלוקי אטום כלפיה.
השורש ט.מ.א. הוא מלשון אטימות, טמטום.

שמעתי פעם שכל כוחות הטומאה בעולם (במזרח הרחוק וכו') ניזונים ממצוות שאנחנו עושים אך לא בשלימות, מצוות שאנו עושים אך חסר בהם, משהו אטום...

אבל- לא נראה לי שתלך להסביר את זה לחילוני.. גם אנחנו לא באמת מבינים בטומאה וטהרה...
         וכפי שאמר הגיוניי, את המונח "קדושה" קל יותר להסביר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2009 00:37 לינק ישיר 

טומאה זה דבר שהתנתק מהמקור שלו כמו דם, שכ"ז וכדו' ולכן גם מת הוא אבי אבות הטומאה, הטומאה הכי חמורה כי התנתק ממקור החיים שזה הניתוק הכי גדול שיש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2009 02:58 לינק ישיר 

אין מה להסביר. זה מושג ערטילאי שהתורה הנחיתה עלינו. כזה ראה וקדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2009 03:55 לינק ישיר 

קדוש זה דבר שהופרש והובדל למטרה נעלה, אדם שמתבודד לתפילה ועבודה הוא קדוש, וכן חפץ שמיועד למטרה רוחנית גבוהה מתקדש. טהרה אפשר להגדיר כנקיון רוחני וטומאה כלכלוך רוחני. אכן בשביל זה צריך להרגיש רגש רוחני,וברוחניות כמה שיותר מרגישים יותר מבינים.
אופק, ביהדות טומאה משמשת בהגדרה גם כהיפך הטהרה וגם כהפך הקדושה.
אני לא בטוח לגבי מה ששמעת, אבל יש מושג כללי שכוחות הטומאה יונקים את כוחם מהקדושה ובלי הקדושה לא היה לטומאה קיום, איך זה עובד גם אני לא יודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2009 11:37 לינק ישיר 

yakov7 כתב:
קדוש זה דבר שהופרש והובדל למטרה נעלה, אדם שמתבודד לתפילה ועבודה הוא קדוש, וכן חפץ שמיועד למטרה רוחנית גבוהה מתקדש. טהרה אפשר להגדיר כנקיון רוחני וטומאה כלכלוך רוחני. אכן בשביל זה צריך להרגיש רגש רוחני,וברוחניות כמה שיותר מרגישים יותר מבינים.
אופק, ביהדות טומאה משמשת בהגדרה גם כהיפך הטהרה וגם כהפך הקדושה.
אני לא בטוח לגבי מה ששמעת, אבל יש מושג כללי שכוחות הטומאה יונקים את כוחם מהקדושה ובלי הקדושה לא היה לטומאה קיום, איך זה עובד גם אני לא יודע.

נראה לענ"ד שיש בעייתיות מסוימת בהגדרתך למושג "קדוש": בנצרות - 'קדוש' הוא הפורש מתנוגות העוה"ז לשם מטרה נעלה כביכול...ביהדות עניין הקדושה אינו הפורש מתענוגות העולם אלא המקדש אותם. זה העניין של קידוש החומר...
קדוש אינו זה הפורש מאשה - אלא דווקא זה החי עם אשתו אך - בקדושה. כך נראה לענ"ד, תקן אותי אם אני טועה...

לגבי מה שכתבת לאופק - "זה כנגד זה עשה א-לוקים." כמו שהיה את בלק לאמו"ה כנגד משה. לדוגמא: יש את החסד שהוא לכאורה דבר טוב. אך התורה כותבת על הבא על אחותו "חסד הוא"...למה? כיוון שקשר בין איש לאשה הוא אכן "חסד" - אך יש גם חסד מופרז! - חסד מופרז אינו חסד אמיתי אלא הוא חסד שיש בו גבורה. נתינה שיש עימה קבלה. אדם האוהב אישה אהבה שאינה אהבה אמיתית. כוח החסד הקיים בעולם - ניתן לנתבו לכיוון הקדושה ולקדש ע"י את החומר, ואת אותו כח ממש ניתן לנתב גם לכיוון הטומאה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2009 13:16 לינק ישיר 

הראיה כתב - ביהדות עניין הקדושה אינו הפורש מתענוגות העולם אלא המקדש אותם. זה העניין של קידוש החומר...

והקב"ה שנקרא קדוש קדוש קדוש, זה ג"כ מפני שהוא מקדש את החומר?!... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2009 14:39 לינק ישיר 

אינני זוכרת את המקור אך למדתי פעם שטומאה אינה מציאות אלא העדר.
וזה מתחבר עם כל הדוגמאות לטומאה שהזכרתם הדם כשניתק ממקורו הוא חסר חיות  וכן מת הוא חסר חיים ולכן נוצר מצב של טומאה.
זה גם מתחבר עם מה שהזכרתם שכוחות הטומאה יונקים מכוחות הטהרה שכן הימצאותם של האחרונים היא בגלל העדרותה של הטהרה.
בענין הקדושה אני חושבת שהקב"ה אכן מקדש את החומר בכל מקום ומצב אך אולי הוא מכונה כך על שום היותו מובדל ומקודש. 
ויש גם את הענין של "קדש עצמך במותר לך" גם בדברים שלכאורה מותרים ישנם המגבילים את עצמם וזו קדושה.
 ולכן לדעתי 2 הפרושים נכונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 09:32 לינק ישיר 

הראיה, לא אמרתי שקדושה היא פרישות מהעולם הזה, אלא שקדוש פרושו מילולית מובדל, מופרש. ולכן גם הקב"ה נקרא קדוש כי הוא נבדל בדרכו שלו. וודאי שביהדות צורת העבודה היא ע"י העולם הזה בדווקא "קידוש החומר" אין בכך סתירה לפרוש המילולי.
אבל אם כבר הזכרת נצרות, זו בדיוק דרכם הפך הקדושה שהיא הבדלות חיובית [אקטיבית], דרכם היא דרך הטומאה, [התנזרות וכד'] וכמו שכתבה chareda שהטומאה היא העדר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 10:14 לינק ישיר 

לא דייקתי, אבל בנתיים מצאתי את המקורות (ספר נתיבות טוהר).מקווה לשפוך אור על הדברים.
אמר רשב"י "אדם כי ימות באוהל" אתם קרויים אדם ואין אומות העולם קרויים אדם
יהודי שמת מטמא באוהל, אך גוי אינו מטמא.

מקום שהסתלקה ממנו הקדושה לא נוצר חלל, אלא מציאות של טומאה,
אך כשאין קדושה אין טומאה
כמו צנצנת של דבש שכאשר היא מתרוקנת, חרקים ממלאים את תוכנה. לעומת
זאת צנצנת ריקה, אין לחרקים מה לחפש בה.

וזה רק לסבר את האוזן אך האמת היא כפי שכותב הרמב"ם (ויפה שכיון מחשבון לדעתו)
"דבר ברור וגלוי שהטומאות והטהרות גזירות הכתוב הן
ואינם מדברים שדעתו של אדם מכרעתם והרי הם מכלל החוקים"
אחרי כל זה כדאי להסביר לחילוני שמקור הקדושה הוא חי העולמים ותורתנו תורת חיים.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 11:18 לינק ישיר 

חרדה, יפה כתבת והנה ציטוט מויקיפדיה:

על מהותה וטיבה של אותה רוח המיטמאת רבו הדעות והמחלוקות:

ישנם הסבורים כי יש צורך לפרש את ענינה בתפיסה דמונית, המניחה קיום של רוחות שאינן נראות לעיניים, הנמצאות או חופפות על המושא הטמא, ומזיקות לבא עמו במגע. רוחות אלו חפפו בעיקר על מתים, אך גם על חריגים אחרים, כזב, זבה, נידה ואפילו יולדת.

לעומתם, סבורים פרשנים רבים אחרים, שאין צורך בהנחת קיומה של רוח כזו, ועניין הטומאה הוא ריחוק מטעמים מוסריים, לרוב כביטוי סמלי של רעיון מוסרי כלשהו[1].

אנתרופולוגים שחקרו את תופעת הטומאה בתרבויות שונות הגיעו למסקנה שהטומאה היא ביטוי של אנומליה וחוסר סדר, כאשר תופעות לא רגילות שהאדם נפגש בהן גורמות לו חוסר נחת בולט, ואחת הדרכים להתמודד עם חוסר נחת זה היא על ידי הרחקתו של המושא האנומלי והגדרתו כטמא. לפי הגדרה זו, הטומאה היא היפוכה של הקדושה והשלמות, כפי שנראה גם במקומות שונים בתנ"ך, ואין היא היפוכה של הטהרה.

הקבלה רואה בטומאה השתלשלות של כוחות הרוע המטפיזיים הבאים לידי ביטוי בעולמנו בדמותם של הטמאים.

לדבריו של רבי יהודה הלוי, מקורה של הטומאה הוא במוות או בקירבה למוות, וגם בכל מקום בו יש התרחקות מהשכינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2009 13:41 לינק ישיר 

תודה.
המקורות שלנו הם היפים הברורים והבנויים ביותר לדעתי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אחר > פורום הפילוסופיה > טומאה, טהרה, קדושה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext