אני עוברת מהדירה שאני גרה בה כעת. דירה נאה מאוד נוף מדהים גדולה מרווחת אבל ....בעיות בה לרב. המתווך של בעלי הדירה התקשר אלי וביקש שאייחצן אותה כמו שאני יודעת.(הוא מכיר אותי מהשכונה...) האם אני חייבת להודיע לשוכרים הבאים אחרי את מגרעותיה שבעבורי הן לא היו בגדר יהרג ובל יעבור ,והכל תלוי במידת הפינוק האישי של כל איש ואיש ,אולם כניראה שבעבור אחרים הם מהווים מכשלה גדולה יותר .או שלא. בקיצור מה מידת המחויבות האישית שלי לאמת של הדירה הזו?
אישית ניראה לי שיש לי מחויבות מלאה לומר את האמת ורק אותה ולעבור חדר חדר ולבשר על אובדן תריס,קרעים ברשתות ,וכמובן דברים נוספים.
האם בכך אני מונעת השכרה נוספת אחרי ,האם אני מחויבת לבעלי הדירה או לשוכרים העתידיים . או פשוט לאמת .ואם היא תידחה השכרה אז מה לעשות .בכל מקרה לא מסוגלת לייפות את האמת לגבי הדירה ורציתי לדעת מה עלי לעשות מצד המחויבות ההלכתית שלי לנושא מעין זה ?
בינתיים כבר היגיע שוכר חדש וללא כל התלבטות הסברתי מה טוב בה ומה לא.......
נשלח ב-3/5/2009 12:26
על בעל דירה יש חובה לתאר את הדברים. לחילופין, הוא יכול לומר שהקונה יראה מה שהוא מוצא, בלי להתחייב למאומה (וגם בלי להסתיר). אמנם אם יש משהו שקשה לראות ולבדוק, יש חובה להודיע.
באשר לך כשוכרת, אין עלייך שום חובה פרט לחובה לא לשקר. כלומר כשאת מראה את הדירה עלייך לומר שאת לא מתארת אותה ואת מעלותיה ופגמיה, אלא רק מראה אותה לכל מי שרוצה. אם הוא שואל שאלות את יכולה לא לענות או לומר שאינך יכולה לומר פגמים, או לומר את הפגמים.
ובפרט עלייך להודיע לבעל הדירה על המדיניות הזו, ולא להסכים לדרישותיו ולעשות אחרת.
נשלח ב-3/5/2009 13:19
התבהרות כתב:
אני עוברת מהדירה שאני גרה בה כעת...
המתווך של בעלי הדירה התקשר אלי וביקש שאייחצן אותה כמו שאני יודעת...
האם אני חייבת להודיע לשוכרים הבאים אחרי את מגרעותיה...
...ורציתי לדעת מה עלי לעשות מצד המחויבות ההלכתית שלי לנושא מעין זה ?
... בינתיים כבר היגיע שוכר חדש וללא כל התלבטות הסברתי מה טוב בה ומה לא.......
אינךּ, דלאלת אלח'אירין?
נשלח ב-3/5/2009 13:29
למואדיב
שבתרגום חפשי פירושו??.(אם כי קל לנחש)
תוקן על ידי צענערענע ב- 03/05/2009 13:26:59
נשלח ב-3/5/2009 14:18
כנראה צ"ל 'ללא כל היסוס', ולא 'ללא התלבטות'
נשלח ב-3/5/2009 14:45
.
בתרגום חופשי: היכן אתה, מורה הנבוכים?
למרבית המבוכה, שוב הודעה של התבהרות מותירה אותי נבוך. אם המעשה כבר נעשה, איזו עצה מתבקשת?
נשלח ב-3/5/2009 15:14
השאלה היא כנראה האם היא צריכה לומר להם שכשהם יעברו הם יהיו חייבים להגיד לשוכרים הבאים את מגרעות הדירה...
נשלח ב-3/5/2009 15:22
הגמרא אומרת- אין אדם חוטא ולא לו, כלומר אדם לא עושה עבירה אם אין לו או לה הנאה ממנה מהחטא,
השאלה היא- למה התבהרות צריכה לשקר? הרי לפי דבריה, אין לה עניין חומרי בדבר? אז למה לשקר?
נ.ב.
אני יוצא מנקודת השקפה ששקר זה חטא! ולא כמו בעלי דעה שבכאן שסוברים ששקר זה לא חטא
נשלח ב-3/5/2009 16:50
אבהיר
לפני שהתעוררה השאלה במלוא חומרתה פעלתי על פי הרגש הטבעי דהיינו להגיד הכל בלי היסוס . אחר כך עלתה השאלה לאחר השיחה עם המתווך של בעל הדירה שביקש ממני כאילו לשבח את המקח ולא לציין דברים רעים . למי אני מחוייבת אני מחוייבת לדעתי לאמת שהיא אמירה ברורה על מה שקורה בדירה אבל אולי יש לי מחוייבות לבעלי הבית שהמתווך החלקלק הוא ניציגם. ואם כך הרי שיש בזה שקר בציות כזה.ואין אני מוכנה לשקר גם במחיר של חוסר השכרת הדירה במהירות . כאן אני מתלבטת ולמרות שכבר לשוכר אחד הסברתי הכל חשוב לי לדעת בכל זאת מה חובתי בעניין הזה ומה נכון לעשות למרות שכבר אצל אחד השוכרים פעלתי על פי טבעי הראשוני.
נשלח ב-3/5/2009 16:50
למואדיב
"אם המעשה כבר נעשה, איזו עצה מתבקשת"
זה גם היה הניחוש שלי.
אני הבנתי שהשוכר המדובר רק בא להתעניין ולא סגר עדיין את העיסקה ולכן התבהרות רוצה לדעת לגבי המתעניינים הבאים אם היא נהגה נכון.
אבל למה היא כלל לא התלבטה ?כי ,מן הסתם,היא ידעה שלשקר היא לא יכולה...
נשלח ב-3/5/2009 17:24
כל הדינים הללו מפורטים היטב בספר "חפץ חיים", בפרק העוסק בדיני לשון הרע לתועלת.
נשלח ב-3/5/2009 17:55
לשון הרע לתועלת? מה הקשר?
נשלח ב-3/5/2009 18:57
למה לא מיכי?
למה אתה כותב שאין עליה חובה להזהיר את השוכרים?
ומה עם מצות השבת אבידה?
מה ההבדל בין פגם בשידוך או בעסק, שעל זה מדבר החפץ חיים, ובין פגם בדירה?
נשלח ב-3/5/2009 19:13
בפגם בשידוך מדובר על פגם אובייקטיבי שמחמתו החתן הסביר לא ירצה בשידוך. אבל בדירה לא מדובר על הצלת השוכרים, שהרי לא מדובר בדירה שאסור לרכוש/לשכור (כלומר שלכל הדעות זהו אסון כלכלי או אחר), אלא בשאלה איזה מחיר יש לשלם עבור איזו דירה. היא גם אינה יודעת שהם הולכים לעשות משהו לא כדאי מבחינת המחיר ביחס לטיב הסחורה, ומדובר בשאלה של מה מפריע להם ומה המחיר שישלמו.
לכן לדעתי לא מדובר על השבת אבידה, אלא לכל היותר מדובר על גניבת דעת, כלומר העלמת מידע מהקונה מה הסחורה שהוא קונה. החובה הזו אינה מצוות עשה אלא לאו, איסור לגנוב דעת, והלאו הוא על מוכר שאינו מגלה לקונה מה הוא קונה (מעלים פגמים). לכן כתבתי שהמצווה מוטלת על המוכר ולא על אף אחד אחר.
כמובן שלשקר אסור בשום מקרה, ולאף אחד.
כנלענ"ד.
תוקן על ידי mdabraham ב- 03/05/2009 19:12:24
נשלח ב-3/5/2009 20:02
האם אני נחשבת בגדר שליחה של בעל הבית שלי כשאני מראה לאנשים את הדירה ? ואם אסור לשקר אז זה אומר שצריך לומר את האמת .את האמת פירושו של דבר את כל האמת . כל האמת זה אומר כן מגרעות שיש בדירה . והרי יבואו עוד אנשים לראותה .וכניראה שאם ידעו את כל המיגרעות שלה לא ירצו לשכור אותה שכן חלה בה הרעה גם מאז שגרנו בה ובעל הבית לא רצה לתקן את הבלאי שניתגלה בה .לדוגמא קרעים ברשת ההגנה כנגד יתושים .סוכם שזה על חשבונו והוא לא תיקן עכשיו בודאי שאפשר להעלים את הרשתות אבל לא אעשה זאת וכשאנשים מבינים שהרשתות קרועות הם לא מוכנים לגור בה .האזור מוכה יתושים בקיץ ואני חושבת שראוי להגיד את זה לאנשים .למרות שזה לא חלק מתנאי הדירה . אשמח לדעתכם.
נשלח ב-3/5/2009 20:16
מיכי
אתה כנראה מכיר את הדירה של התבהרות ויודע את חסרונותיה ועל כן לא אתווכח.
אם בכל אופן אתה מתכוון לומר כלל, אזי יש בהחלט דירות להשכרה שהשוכר עלול לסבול צרות ולקלל את היום בו הוא חתם על החוזה. יש דירות שלא תשכור אפילו בחינם. לא?
אני לא יודע על מה היא מדברת, אבל אם יש ריח לא נעים מהאינסטלציה או מכת יתושים משמעותית, יש בהחלט מקום להשיב אבידה למי שהולך לאבדה.
לא כך?
ובשאלת גניבת דעת. אם אתה רואה מוכר שמעלים פגמים בסחורתו ומוכרה במחיר מלא, אינך מצווה להעיר לקונה שכדאי לו לבדוק?