| נשלח ב-5/5/2009 04:55 |
|
| |
הצלחת הפורום
בס"ד
לכל חובשי ספסלי הפורום, שלום!
בשיאם של מאמצים לתכנן קהילה וירטואלית בתחום אחר, תמהתי לעצמי האם אני מכיר קהילות וירטואליות קיימות שדומות למה שאני רואה לנגד עיני. התשובה שהתכנסתי אליה כללה קהילה אחת: עצור כאן חושבים.
והנה המאפיינים החשובים שמצאתי כאן: - רמה. דיון שחורג הרבה מעבר ל"מה נשמע" (מבלי לבטל את מקומו של האחרון). דיון שמתאפיין בפוריות אמיתית - מבין הכותבים נוצרת יצירה חדשה, נושאים מתבררים. - במה וירטואלית שמקבצת אנשים שכנראה לא היו יכולים להתקבץ במסגרת מפגש פיסי. - חשיבה עצמאית כנגד הדוגמות השולטות.
אני רוצה להעלות לדיון את סוד הצלחת הפורום. מציע שהדיון יכלול התיחסות הסטורית של וותיקי הפורום, יחד עם דיון פרשני - מדוע הסיפור כאן עובד?
הענין האישי שלי בשאלה נעוץ בקהילה שעליה אני עמל. למרות שהיא לא תעסוק בתורה, מאפיינים רבים שלה דומים לאילו של "עצור כאן חושבים" שהזכרתי לעיל. היא נועדה לקבץ אנשים שהולכים שלא בתלם המוכתב, נכונים למאמץ, וצפיפותם באוכלוסיה אינה מאד גבוהה. גם בקהילה שלנגד עיני, אני רוצה בדיון עניני פורה, הרבה מעבר לעצם המסגרת החברתית.
במנותק ממטרותי בהעלאת הנושא, אני מאמין שהדיון יהיה מענין לחברי הפורום, בזכות עצמו. אני מקווה גם שאחוות החושבים עצמאית, תעמוד לי בהעלאת המעורבות של החברים בדיון.
אני רוצה לבקשה מהמגיבים להתיחס לשתי נקודות (בנוסף לכל דבר אחר שירצו לומר בנושא): א. כיצד האנשים קובצו מרחבי תבל לבין כותלי הפורום, במיוחד בימי צעירותו. ב. כיצד נוצרה ונשמרה רמת הדיון.
בברכת חזק
דני
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 09:37 |
|
| |
דני
ברוך הבא אל הפורום.
המחמאות שחלקת והנושא שהעלית מצדיקים לכאורה את קיום האשכול, למרות שאתה חדש ויש לנו חוקה שמחייבת חדשים לקבל אישור לפירסום. והחוקה היא אחת הסיבות להצלחה...
אז ככה:
הפורום לא נבנה ביום אחד. והיו לו, כמו לכל מפעל, תקופות של עליות ומורדות.
כמדומה שניתן להצביע על כמה גורמים שתרמו להתקדמותו.
א. בתקופה הראשונה: השתתפות ערה ומסורה של מספר קטן של כותבים. תחילה תלמידי רב והוגה דעות מבני ברק שהיו מוכנים לחלוק את מה שקיבלו מהגותו ואת האידיאלים והיכולת שלהם עם הציבור הרחב דרך האינטרנט, כלומר כאן. והצטרפות, טיפין טיפין, של אנשים מוכשרים מאד שהתעניינו בשאלות היסוד של הפורום.
ב. נושאי הפורום וגישתו: מוכנות ללא סייג לחפש את האמת, ולעשות זאת באופן "חרדי".
ג. הצורך העצום של החברה החרדית בדיון אמיתי ופתוח, ללא "שקרים קדושים", בתחום התיאולוגי, הפילוסופי, ההלכתי והלימודי, ועוד.
ד. במשך הזמן הצטרפו עוד ועוד כותבים איכותיים מאד. נוצרה קהילה.
ה. הצטרפותו של הרב_סיינפלד, שאת אישיותו וכתביו ניתן למצוא ברשימת אשכולותיו המפוארת. הוא הצליח בדרכים שונות לקדם את הפורום, על ידי כך שהביא משתתפים פעילים חדשים ופירסם אותו בבימות שונות.
ו. ככל שהתגבש הפורום, כך נקבעו דרכי כתיבה ותגובה. התנדב מספר גדול יחסית של מנהלים ומנהלי משנה שמנעו נפילות ומעידות ועמלו למחוק ולתקן הודעות לא נאותות. נקבעה חוקה שמאפשרת את הגמישות בין דיון פתוח לגמרי לבין סגנון כתיבה זהיר ולא פוגעני ובהתאם להלכה.
ז. כפי שמאפשר הייד פארק, וכפי שדרוש לכותבים חרדיים, ההשתתפות היא אלמונית לגמרי. יש כאלו שמוכנים לחשוף את זהותם (כגון מיכי) אבל הם היוצאי דופן. אם הזכרנו את הייד פארק, יש להכיר טובה על הבימה החינמית ועל הענות של המערכת למשאלות שונות של הפורום.
ח. במשך הזמן, כפי שהגיעו כותבים ברמה גבוהה, כך הם חזרו ונעלמו. לצערי הגדול מאד, איני יודע אפילו כיצד לאתרם, שהרי כולנו כאן וירטואליים. לדוגמא: רב צעיר, מוישהגרויס, עורבאפרח ואחרים.
אולם גם בשעה שהפורום השתתק מעט מפעילותו, עדיין התמידו כמה משתתפים קבועים לתרום את חלקם, לספק נושאים ולענות על שאלות.
ט. היו לפורום תקופות שונות שבהן קבעו את הטון המשתתפים היותר קבועים. כך זה גם היום. התלמידים שפתחו את הפורום כמעט נעלמו, אבל הנושאים נשארו. סיינפלד פחות פעיל, אז הפורום עוסק פחות בסוציולוגיה חרדית מאשר בתקופתו הפעילה. נושאים שונים שעולים בחדשות משתקפים בפורום כאשר יש להם היבט תורני או מחקרי כלשהו. וגם פניה כשלך יוצרת דיון.
כתבתי מעט מהרבה. אבל ההזמנה שלך להתבוננות עצמית עשויה להביא תועלת רבה, ואכן זה אחד מנושאי הפורום הראשיים: שיבדוק כל אחד מאיתנו את עצמו ויראה מה יש לשפר, ואיך.
כמדומה שראוי שתספר מעט יותר גם על תוכניותיך שלך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 09:55 |
|
| |
דני,
כבר תכננתי למחוק את האשכול ולהעבירו למקום אחר אלא שבינתיים התעסקתי בכתיבה באשכול סמוך ובינתיים "הציל" מיימוני את אשכולך.
בכן, כמי שעם מיימוני מלווה את הפורום מראשיתו אציין בקצרה [את שבעיניי משתקף ממש"כ מיימוני] שבעיקר הכל תלוי במזל, דהיינו באינספור נסיבות התורמות להצלחה, אך נתון אחד חשוב מאד להצלחה כזו שיהיה לפחות מי שההצלחה היא למשך התקופה הראשונה בראש מעייניו ולא יחסוך במאמצים למען ההצלחה.
כמובן שאם רוצים ליצור קהילה שאוכלת מעדנים חינם [ולאו דווקא מעדני החיך אלא אפילו מעדני השפה] אז אין צורך במאמצים. לכן לשאלתך לא ניתן להשיב בלי לדעת את מטרות קהילתך והמאמצים הדרושים להקמתה.
עוד אציין שעצכח אינה קהילה כשמה אלא מקום מפגש ממנו יכולות קהילות להיבנות ולהתחזק.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 11:42 |
|
| |
ווטו
[[[[[האם המשפט בו פתחת את הודעתך, הוא מאלו שהועילו לפתח את הפורום, או שהפורום התפתח למרות משפט זה? (אני לא מדבר על הביצוע כשצריך, אלא על זה שגם כשלא עושים את זה, לפחות מודיעים, יש לאל ידי לעשות...)]]]]]
לענ"ד וכמי שלא היה כאן בימים הראשונים, מה שהפריח את הפורום יותר מכל דבר, היא המצוקה החרדית בשיח שפוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 12:12 |
|
| |
[איני מראשוני הפורום, ובכ"ז אוסיף גם משלי -
א. ניהול תקיף ופלורליסטי כאחת איפשר כאן מפגש אמיתי וכן של אנשים ונשים מסוגים שונים. העובדה שלא היה ניהול של יחיד (עד כמה שאני יודעת), אלא של קבוצה, איפשרה שיח רחב ומגוון, והתקיפות איפשרה שמירה על כבוד הכותבים וכבוד המקום וגם היא תרמה לרוחב ה"קהילה" לבוא לידי ביטוי.
ב. ההתמדה של הכותבים/ות, שנבעהנובעת בעיקר מעניין אמיתי בנושאים שהועלו (ולא רק מחיבת החברה האנושית שהתקבצה לה כאן). חילופין תכופים של כותבים/ות מרכזיים/ות, כך אני מאמינה, היו גורמים לתחושת ארעיות ולכן גם להפחתת העניין והמעורבות (סוג של מעגל...).
ג. רצינות והעמקה. אלה באו לידי ביטוי גם בכתיבת המשתתפים/ות עצמם/ן, אבל לא פחות מזה, באופן הניהול שאיפשר (ואפילו עודד) קישורים בין דיונים שונים, יצירת "רשת" של לימוד שאינה חד-מימדית ויש לה שכבות רבות והסתעפויות (במובן מסוים זה ביטוי קלאסי של אינטלקטואליות אמיתית).
ד. אנשים טובים (או לפחות - ניקים טובים) ונעימים שהתאספו לא רק כדי להשמיע, אלא גם כדי לשמוע זה מזה. אני מסכימה עם ווטו, שהרבה מזה תלוי במזל...
* אני מתנצלת על לשון העבר שבדברי. אין לי כוונה לפגוע בפורום הנוכחי, אבל איני מרבה לשהות כאן בתקופה האחרונה ולכן אני פחות מעודכנת.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 12:28 |
|
| |
ימ"י,
כלל לא עלה על מחשבתי את שראית בדבריי מהרהורי לבך [ודומני שזו נקודת אי הבנות גם בעבר].
ההתייחסות שלי היתה למה שכתב מיימוני לדני על היות האשכול שלא לפי החוקה "והחוקה היא אחת הסיבות להצלחה..." וכלל לא עלה "א-ל ידי" על דעתי ואיני רואה בההיות בעל מעמד עם כוח דבר נעלה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/5/2009 20:15 |
|
| |
להוסיף:
יכולת הריכוז וההבחנה בין עיקר לטפל
הן בצורה והן בתכנים
וקביעת איזונים ומינונים שלא להגיע להפרזות
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 00:00 |
|
| |
ווטו
לא היתה כוונתי שזוהי מטרת המשפט, אלא לשאול מה יש בו.
מכל מקום, חבל ששאלתי זאת כך.
תוקן על ידי ymy33655 ב- 05/05/2009 23:58:20
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 00:05 |
|
| |
א. הודעת עיקר הדין למען שמירת החוקה להבא,
ב. שבחו של מיימוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 00:17 |
|
| |
והערתי באה להעביר את מה שהייתי חש במקום דני, ובאמת ללא ייחוס כוונות בלתי טהורות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 01:16 |
|
| |
"מה שהייתי חש במקום דני" לולא קבלתו הבהרה בתיבה האישית.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 02:24 |
|
| |
תודה רבה על תגובותיכם, שאינן מאכזבות. תודה מיוחדת למיימוני על עושר ההתיחסות.
נמנעתי מלפרט את אופי הפרויקט שלי, בגלל שהנחתי שזה לא קריטי לפתיחת האשכול, אבל גם מכיוון שלא היו ברורות לי גבולות הדיון הרצוי. משנתקבלו הזמנותיכם, אכתוב על כך. אני עייף כעת, וברגע זה אסתפק בהערות אחרות.
מנקודת מבטי ערב הקמת קהילה וירטואלית, (שאפרט עליה בעזרת ה' בהקדם), אני תוהה על היחס בין הקהילה הוירטואלית לקהילה האנושית הממשית. - באיזו מידה עצכח ממשת את הפוטנציאל שלה בציבור? קרי, איזה שיעור מהאנשים שהיו רוצים לדעת על קיום הבמה, אכן יודעים עליה? - הערותיכם על הצורך החריף בשיח חרדי חופשי, מעלה באופן טבעי את שאלת גבולות הבמה. האם המימד הוירטואלי של הקהילתיות המתפתחת בין באי הפורום מהותי? האם שיח כזה אכן לא יכול לחרוג היום מגבולות האינטרנט האנונימי?
נ.ב
- ווטו, למה התכוונת בדבריך על כך שעצכ"ח אינה קהילה אלא מקום מפגש?
- יש למישהו הערכה על מספר האנשים שעברו כאן במהלך כל ההיסטוריה של הפורום (כוונתי לכותבים עם רמה כלשהי של קביעות בפרק זמן מסוים)?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 07:43 |
|
| |
[דני,
למרות מה שאולי נאמר כאן ע"י חלק מהמשיבים, וייתכן שלמרות כוונות מקימי ומייסדי הפורום, נדמה לי שקשה להגדיר את עצכח כ"פורום חרדי". חלק נכבד (במשקל, גם אם לא בכמות) של הכותבים/ות כאן, בכל רגע נתון במהלך השנים האחרונות, לאו דוקא היה חרדי. להבנתי, זו אחת הסיבות למשיכה בעבור חרדים מסוג מסויים (אלה שדיברו עליהם המגיבים מעל), ובודאי לעוד אנשים מסוג זה (קרי: הסוג שמהווה חלק נכבד משקל...). יש משהו באיזון בין הסוגים השונים של האנשים (שהצליח להתקיים כאן, כפי שכתבתי לעיל), שעוזר להמשיך באיזון ולמשוך אנשים טובים. בתקופות בהן היתה נטיה לכאן או לכאן (בשל כל מיני סיבות), הפורום נראה רע יותר ולכן משך פחות כותבים איכותיים (שוב - מעט מעגלי...).]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 09:51 |
|
| |
.
אני מסכים לחלוטין עם ווטו על ההקפדה בהגדרה של מקום מפגש להחלפת דעות/דיון וכו', ולא קהילה.
אין הכוונה לצאת חוצץ נגד המונח האינטרנטי המודרני "קהילת גולשים", אלא להבחין בין הצד החברתי לבין הצד המתדיין, החושב ומחליף הדעות. למשל, אין לי שמץ של מושג אם ווטו ואני היינו יכולים או רוצים להחשיב את עצמנו כחברי אותה קהילה. אינני מכיר אותו מספיק, וחושבני שכך אף הוא אותי. יש בינינו חילוקי דעות עמוקים בהשקפה ובמחשבה מהו אורח החיים הנכון, ויתכן כי לו היינו גרים באותו הרחוב טיב היחסים בינינו היה מסתכם בהנהון בלתי מחייב בראש כשהיינו חולפים זה על פניו של השני בדרכנו חזרה מבית הכנסת - איש איש מבית הכנסת של קהילתו שלו.
דבר זה אינו פוגם ברצון וביכולת להפגש בפורום וירטואלי על מנת לשמוע ולהשמיע. אני לומד לא מעט מקריאת דבריו של וטו, ופעמים לא מעטות אפילו נהנה ממש. לא פחות מכך, חשובה לי האפשרות לעמת את הרעיונות או המחשבות שלי, אם אלו של אחרים.
כך אני מבין את ההבדל בהגדרה בין מקופ מפגש לבין קהילה, אך יבוא בעל השור ויעמוד על שורו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 10:38 |
|
| |
danizobin:
אתה רוצה להעלות לדיון את "סוד הצלחת הפורום". ניתן להבין מדבריך שאתה חושב שהפורום הצליח בדברים הבאים:
1. רמת דיון.
2. חשיבה עצמאית.
3. קיבוץ אנשים בעלי גישה דומה.
ואני הקטן תוהה, האם זה נקרא "הצלחה"?
נעבור על הנקודות שהעלית.
1. רמת דיון, תלוי באופי האדם. אכן יש כאן אנשים אינטליגנטים שדנים ביניהם במגוון נושאים. שאלה חשובה יותר היא, האם הדיונים האלו השפיעו על דעותיהם, או שכל אחד ממשיך להתבצר בדעה שלו.
2. חשיבה עצמאית, כנ"ל.
3. קיבוץ אנשים בעלי גישה דומה, הוא דבר טוב, בהנחה שרובם צדיקים. אם רובם רשעים, אז זה רע להם ורע לעולם.
כאחד שמשתתף בפורום שנים רבות להלן התרשמותי.
1. הפורום משמש בעיקר לאנשים מוכשרים לבטא את כישוריהם.
2. רובו המוחלט של המשתתפים לא שינו את דעותיהם בצורה מהותית.
3. אלו שכן השתנו לרוב נהיו חלשים יותר בקיום תורה ומצוות.
מסקנא: על בסיס הניסיון בפורום זה, בניית פורום שמאפשר שיח חרדי חופשי, קלקלתו קרובה מתקנתו. עדיף להשאיר את החרדי המחפש שימצא מעצמו את הדרכים לפתח את דעותיו ועמדותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2009 10:58 |
|
| |
ומה אתה עושה כאן? על תקן משגיח כשרות?
|
|
|
|