|
|
| נשלח ב-7/6/2009 15:28 |
|
| |
ובכן, אם עד כה לא סיפקת את ההוכחה לנקודה המשמעותית הזאת, אשמח מאד לשמוע מהי הוכחתך שהספר נכתב תוך 50 עד 100 שנה מזמן קרות האירועים עצמם.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2009 15:59 |
|
| |
אני מזכיר שני דברים: 1) איני מדבר על הוכחה בדומה לצורה בה מוכיחים את משפט פיטגורס, מציירים כמה קוים וכמה נקודות, והנה הוכחה. אני מדבר על שאלות היסטוריות שעליהם יש צורך לכתוב ספרים ולא הודעות בפורום. אני מפנה את הגולשים לספרים שלי אותם אני מפרסם באתר. אע"פ שאשמח גם לפרוס את משנתי כדיון עם פרטנר בפורום, ייתכן שזה יקרה בקרוב בפורום שכן. 2) עדיין לא שמעתי מאף אחד כאן הסכמה על העיקרון שהצעתי או התנגדות אליו.
|
| נשלח ב-7/6/2009 16:54 |
|
| |
טירוזאורוס היקר.
כתבת –
"1. יש בעולמנו אירועים שמקובלים כעובדות היסטוריות (למשל מלחמות אלכסנדר מוקדון)
2. אף אדם שפוי אינו מפקפק על עצם מציאותם (איני מדבר על פרטים).
3. מכיון שהאנושות כולה תמימת דעים בגישה זו סביר שיש לכך סבות טובות (כפי שאומר החזון איש "אין חכמה בלי חכם חי" - לו יש איזו חכמה סביר שלפחות החכמים שבאנושות הגיעו אליה).
4. הסבות הטובות האלו ניתנות להגדרה בקריטריונים שהאדם המשכיל יכול להבינם ולרשום אותם על דף או על צג.
5. לו יוחלו הקריטריונים האלו על התורה או על הברית החדשה או על הוודות ההודיות או על הפתק הקדוש או על הפתק שכתבתי לאשתי למכולת הרי שאף אדם שפוי עדיין לא יהרהר כנגדם.
עד כאן הנוסחא, מכאן דעתי:
1. לדעתי הנוסחא היא אירוע שנגע לעמים שלמים והיו לו השלכות מעשיות (לא שראו בשמים צלב זוהר וכאלו דברים - ראה מלאכי ר' יונתן אייבשיץ) וסופר בספר שהתפרסם בזמן המאורעות דינו כהיסטוריה.
2. לדעתי התורה עומדת בקריטריונים אלו.
3. לדעתי הברית החדשה אינה עומדת בקריטריונים אלו.
4. דעתי (אם יסכימו עמי עוד שניים מגדולי הדור להלכה ולמעשה) שהפתק הקדוש אינו עומד בקריטריונים אלו.
5. (בכדי להשלים ל10) חמשת הסעיפים הראשונים לפי הבנתי מוסכמים על כל השפויים. ארבעת הנוספים הם דעתי האישית שאני מביע כאן בפורום, ואשמח לשמוע עליה בקורת (עד עכשיו כנראה לא זכיתי להבהיר אותה מספיק. אז הנה לכם)." סוף ציטוט.
ובכן, כיון שחילקת את הודעתך לעשר, כנגד עשר הספירות, או עשרת הדיברות, או עשרת בני המן, בודאי שיש בדבר סודות עמוקים מני ים, ואשתדל אף אני הקטן ללכת בעקבי הצאן, ואסתפק בחמשה סעיפים כנגד חמשה חומשי תורה:
א. לעניות דעתי, אף שיש באופן כללי אירועים המקובלים ב"עובדה היסטורית", הרי שבנוגע לפרטי הפרטים כמעט לא נמצא אירוע שכל פרטי פרטיו הן עובדות היסטוריות. [אני חושב לדוגמא שאיש לא יופתע אם יתברר שאחת ממלחמותיו של אלכסנדר מוקדון לא היתה ולא נבראה].
ב. כיון שכן, כאשר יש לפנינו ארוע שכל תקיפותו תלויה בעובדה שכל פרטיו אמת, שהרי די אם נפריך את אכילת המן 40 שנה במדבר [לדוגמא], וכבר שמטנו חלק ניכר מהשטיח שעליו מתבססת ה"הוכחה" על המסקנה אותה אנו מבקשים להסיק מקיומו של האירוע – אם כן רחוק הדבר מאד בעיני שנוכל להוכיח בכלים הסטוריים אירוע ברמה כזו.
ג. גם אם האנושות כולה תמימת דעים לגבי הוכחת האירוע בקוים כללים, הרי שלעולם לא תמצא תמימות דעים בנוגע לפרטים, ולכן:
ד. הקריטריונים להוכחת פרטי הפרטים על אירועים הסטוריים מלפני 3300 שנה אינם ניתנים להבנה ולרישום על דף, משום שאינם קיימים.
ה. וממילא – כמעט כל אדם שפוי, שאינו אונס את עצמו להאמין בדבר שאינו מובן לו, אינו יכול להחיל את הקריטריונים הללו [שאינם קיימים] לא על התורה, ולא על שום כתבי דת אחרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2009 19:30 |
|
| |
נתן ידידי
אני מזכיר שלא דיברתי על הפרטים, ולא דיברתי על המסקנות שיש להסיק מן האירועים (שבקשר לכך אתה טוען שהמסקנות אינן אלא מן הפרטים), אלא אך ורק על האירועים ההיסטוריים. אכן, לא נכנסתי לשאלת הפרטים והמסקנות שיש להסיק מהם.
אמנם הטיעון החזק שלך היה: אם אי אפשר להוכיח את הפרשנות ולהסיק ממנה שאלקים פועל בעולם, לשם מה אתה מתאמץ כל כך להוכיח שהעובדות ההיסטוריות היו עכ"פ בערך.
ועל כך אמרתי שאינני חושב שאי אפשר, אבל אני מודה שזה בהחלט תחום אחר ואשמח לדבר עליו. אני עדיין מתכונן לדבר אתך עליו בבמה בה תכננו לדבר, בקרוב ממש, כבר הגענו לעידן צחצוח הכפתורים.
ועוד אני סבור, שגם אם אחרי שנוכיח את היסטוריות המאורעות, ועדיין יהיה אפשר להתווכח על הפרטים, עדיין יש בזה ענין גדול משום שקשה להאמין במסורת מבלי לסתור את הקונספציה של התרבות המערבית. אפרט את משנתי בהרחבה כשנגיע לנושא.
אבל בכל מקרה: אני לא הולך להתווכח כאן על העובדות מכיון שאיבדתי את הפרטנר הגדול שלי לנושא (כלומר אותך), ואני מתכונן לפרוש את הדברים בצורה אחרת ובמקום אחר כמדובר.
נ.ב. עם סעיף ד' שלך איני מסכים.
|
|
| נשלח ב-7/6/2009 19:52 |
|
| |
טירוזאורוס
אם יורשה לי נדמה שאתה בורח פעם אחר פעם [בין היתר] מההבדל הברור בין אירועים היסטוריים שיש לפנינו כמה וכמה מקורות מאיזורים נפרדים ותרבויות שונות המתייחסים אליהם, לבין אירועים שיש להם מקור אחד ויחיד [ולו נניח שהתחבר באותה תקופה]
אשמח אם תואיל להתייחס להבדל זה בצורה ישירה ולחוות את דעתך הרמה בבהירות
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2009 21:23 |
|
| |
מבקש אמת
אם אתה מתכוין שלכל האירועים המקובלים כהיסטוריה יש כמה מקורות כתובים מאותה התקופה, אני לא חושב כך. לכן גם אם יש הבדל בין מאורעות שיש עליהם הרבה הרבה עדויות, ובין מאורעות שיש פחות, עדיין גם אלו שיש עליהם פחות אינם יוצאים מגדר היסטוריה באופן אוטומטי משום שאין לגביהם טקסט כתוב מאיזורים נפרדים ותרבויות שונות. (ההיסטוריה של מצרים למשל נסמכת רק על מיון הכתבים המצריים וכמעט לא על אזכורים חיצוניים).
אני לא מתייחס רק לעדות על ספר התורה, אלא לעדות על ההשלכות של השינויים ההשקפתיים שהיו חייבים להיווצר ואכן נוצרו מכח מתן תורה. ועליהם ישנן עדויות רבות מאד מסוגים שונים ומגוונים. אם אני ממיין את החומר הידוע לי על האיזור מאותם הזמנים מתוך כל המקורות, אני מוצא אך ורק חומר שהוא אחרי המהפכה, וזה אומר שהיא התרחשה קודם לכל הידוע לנו על ישראל. (ונא לא להתחיל לפרוך לי את המשפט הזה, אני אמרתי אותו ככותרת, מי שרוצה לכתוב שאני בורח בין היתר יכתוב זאת בהכללה כהערכת אופי אישית שלי - אם זה ימצא חן בעיני אוסיף זאת בדף הפרופיל שלי - , אך לא יתיימר להפריך דברים שלא אמרתי).
אני לא חושב ולא חשבתי לרגע שכאן המקום לפתוח במחקרים היסטוריים, הפורום לא מיועד לזה ואינו יכול להיות מיועד לזה, ולכל מי שבכל אופן מעוניין לדבר אתי ולהפריך את דברי או לחילופין שלא להפריך אותם הרי הבטחתי להופיע בבמה חדשה, מלבד האתר שאני חותם בשמו, במה שתהווה דיון מסודר ומקיף. להשתמע.
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 01:13 |
|
| |
טירוז כתב
ההיסטוריה מתעדכנת רק בפרטים אבל לא בעצם הסיפורים
אכן הסיפורים ככל הנראה התרחשו והוויכוח בפרטים.
אכן ככל הנראה דברים אלו התרחשו.
א. עם ישראל היו עבדים במצרים.
ב. עם ישראל השתחרר ממצרים.
ג. הם נדדו במדבר כמה שנים.
ד. היה להם מנהיג גדול בשם משה.
ה. לאחר כמה זמן הם נכנסו לארץ.
ו. בשלב מסוים התפשטה התורה בקרב העם.
ועכשיו לפרטים.
א. אולי היו במצרים עשר מכות אולי פחות ואולי כלום.
ב. אולי הים נקרע להם ואולי לא.
ג. אולי הם אכלו במדבר מן ואולי משהוא אחר.
ד. אולי הם קבלו תורה בסיני ואולי לא.
ה. אולי הם חצו את הירדן ואולי הם עברו על גשר ואלי משהוא אחר לגמרי.
תוקן על ידי דיקרנוסא ב- 08/06/2009 1:14:28
כל אשר תמצא ידך לעשות בכחך עשה כי אין מעשה וחשבון ודעת וחכמה בשאול אשר אתה הלך שמה
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 08:09 |
|
| |
דיקרנוסא השר הגדול
על פרטים א,ב,ג,ה כתבתי שלא אכנס כאן מה נקרא פרטים ועד כמה
על ד' אני מתווכח עמך, מתן תורה כזו אינו פרט אלא עיקר השינוי ההיסטורי, והרבה יותר מהכניסה לארץ
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 09:11 |
|
| |
עם ישראל אכן קיבל בשלב זה או אחר תורה וכתבתי זאת.
אולם מתי זה היה ובאיזה צורה זה כבר פרטים שלא ניתן לדעת בבירור.
אולם ככל הנראה אכן היה מעמד מסוים בהר סיני והיה לו קשר לאלוקים אבל מה זה היה אי אפשר לדעת.
אולי אלוקים אמר עשר דיברות ואולי רק שתי דיברות כדברי חז"ל ואולי בכלל השכינה דיברה מגרונו של משה.
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 09:28 |
|
| |
פרט מסוים בסיפור הסטורי, היה או לא היה, אינו חשוב. או שאלכסנדר חתך את הקשר הגורדי או שלא - למי אכפת? או שאלכסנדר פגש את שמעון הצדיק או שלא - למה זה משנה? לעומת זאת, כמעט כל פרט מהסיפור ההסטורי שבתורה, הטוען שאינו נכון, כופר כמעט בעיקר. דמו בנפשכם מי שאומר, בכל התורה שבכתב אני מאמין, אבל איני מאמין שירד מן. או שיהושע ניצח את עמלק. ומכאן גם לפרט הסטורי, שיש לו השלכה אמונית -איני מאמין בברית בין הבתרים, שהיתה בכלל, או שה' נגלה ליעקב, או המלאך למנוח או שה' אמר לעם ישראל אנכי ה' אלהיך. כל אלה אף הם פרטים הסטוריים, אולם אי אפשר להשוותם להסטוריה שאין עמה משמעות דתית. לכן יש משמעות לשאלה ההסטורית של סיפורי התורה, שהרי הכופר בהם, ככל כופר באות אחת מן התורה, נתפס בד"כ ככופר לגמרי.
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 10:12 |
|
| |
טירוזאורוס
לצורך הדיון נניח שהעקרונות שהצגת מתקבלים ונתקדם לשלב ההוכחה.
<אעיר רק זאת: 1. מידת האמינות של סיפור הסטורי היא ביחס ישיר לכמות התיעוד שיש עליו, ושונות המקורות ממנו הסיפור התקבל. מספרם של האנשים המאמינים בסיפור יש לו משקל, אך פחות מראיות כמו תיעוד בכתב במקורות שונים/ ממצאים ארכאולוגיים. זה נכון לכל סיפור היסטורי, כולל אלכסנדר מוקדון.
2. ככל שהסיפור מוגזם יותר/ מעורב בתאורי ניסים ונפלאות/ נכתב באופן שמקדם דת/ אג'נדה מסויימת - כך יזדקק הסיפור לראיות חזקות יותר על מנת להיות אמין, בעיניי לפחות.>
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 11:27 |
|
| |
טירוזאורוס יקירי.
א. כרצונך. נשאיר את הויכוח [העיקרי, לדעתי..] לפורום אחר.
ב. כתבת – "לדעתי הנוסחא היא אירוע שנגע לעמים שלמים והיו לו השלכות מעשיות (לא שראו בשמים צלב זוהר וכאלו דברים - ראה מלאכי ר' יונתן אייבשיץ) וסופר בספר שהתפרסם בזמן המאורעות דינו כהיסטוריה".
לעניות דעתי, במחכ"ת, הקריטריון שכתבת הוא קריטריון "תפור" בתפרים גסים לצורך הוכחת המבוקש, קרי – התורה.
הקריטריון האמיתי צריך להיות: "אירוע הנוגע לכמה עמים, וסופר בכמה מקורות מאותה תקופה, בצורה זהה, ולכותבי הסיפור אין רצון להסיק מתוך האירוע השלכות מעשיות, אירוע זה דינו כהיסטוריה".
ואסביר מדוע:
א. אירוע הנוגע לעם אחד, וסופר רק בספר אחד, הרי יתכן שהעם שעליו מדובר לא היה עם, או שהיה איזה שבט קטן וזניח, או שהעם נשלט באופן טוטליטרי וההיסטוריה הוכתבה לו על ידי השליט, [דוגמא לכך, ניתן למצוא אף בימינו אנו, בצפון קוריאה, שבה ההיסטוריה הרשמית של העם גורסת שהשליט קים גונג איל קוקוריקו, או איך שקוראים לו, נולד על פסגת הר קדוש מושלג ועל פניו זרח כוכב, ועוד כיו"ב השטות והערבוב. ועיין עוד בספרו המצויין של ג'ורג אורוול – 1984, או ביתד נאמן, דוגמאות רבות כיצד ממציאים ומשנים היסטוריה לעם שלם], וממילא אין להוכיח כלום מספר זה.
ב. הדוגמא שהבאת מההיסטוריה המצרית, שנסמכת רק על כתבי יד מצריים אינו דומה כלל. שהרי שם אנו מדברים על מאות רבות של כתבי יד של אנשים רבים ושונים, מתקופה ארוכה מאד של כמה מאות שנים, המתארים כמה וכמה תקופות בהיסטוריה המצרית, וכן על כתבים ניטראליים, כמו תעודות מכס וכדו' [וראה עוד בסעיף הבא] ולא על ספר אחד בלבד המתאר אירועים שקרו לעם אחד.
ואין הכי נמי, גם לאחר כל זאת, המידע שיש לנו על ההיסטוריה המצרית רחוק מאד מלהיות מוצק כמו מלחמות נפוליון או המהפכה הצרפתית. ומידי פעם צצות תיאוריות שהופכות את כל המידע על ההיסטוריה המצרית על פניו. [ראה לדוגמא בנשיונל ג'יאוגרפיק לפני כמה חודשים, בנוגע לפרעונים השחורים, שזכרם נמחה מההיסטוריה הרשמית המצרית, ועוד כהנה רבות], כך שאם תוכיח את אמיתות התורה ברמת ההוכחה של ההיסטוריה המצרית – מצבה של התורה לא יהיה מזהיר במיוחד.
ג. העובדה שיש לספר השלכות מעשיות, רק מחלישה את אמינותו ההיסטורית. שהרי ברור שלמי שהיה אינטרס להמציא אג'נדה מסוימת, יש גם אינטרס ל"התאים" את המציאות לאותה אג'נדה. ואדרבה, דוקא תעודות אקראיות, כמו תעודות מכס וכדו', או תיאורים ניטראליים של אנשים הצופים מהצד, להם יש משקל גדול יותר כשאנו דנים על האמינות ההיסטורית.
ד. נדמה היה לי שהבנתי מתוך דבריך, שהכוון שאליו אתה חותר להגיע הוא להוכיח את אמיתות התורה מתוך העובדה שהמוסר התורני התפשט רק לאחר זמן מתן תורה. לצערי, לא זכיתי להבין, גם אילו נניח כדבריך, איך דבר זה מוכיח שהתורה ניתנה מסיני, ולא נכתבה על ידי משה?
ה. כתבת בהמשך דבריך – שגם מנקודת הראיה של האדם המאמין, חשוב מאד להוכיח את ההיסטוריה גם אם נוכיחה רק בקווים כלליים, כדי להוציא מהשקפת התרבות המערבית הגורסת שהכל שטויות.
ידידי, השקפת התרבות המערבית יוצאת מתוך נקודת הנחה שמקור התורה איננו האמת האלוקית, אלא מעשי ידי כמה בני אדם. וממילא יש מקום להתחיל לחקור כדרכם של מבקרי המקרא וההיסטוריונים והארכיאולוגים.
אך לאדם המאמין, היודע שמקור התורה הוא אלוקי, אין כל התחלת קושיא כלל.
ולכן, אם תצא גם אתה מתוך נקודת ההשקפה המערבית, אף אם תפריך את התיאוריות של החוקרים ותמצא לעצמך תיאוריות חלופיות – עדיין לא הרווחת כלום. שהרי עיקר הבעיה האמונית בהשקפה המערבית אינו במסקנות שאליה הגיע חוקרים כאלו ואחרים, אלא בנקודת המוצא שלהם. ובזה – אתה והם נמצאים באותה סירה.
בכל הכבוד והידידות.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 13:18 |
|
| |
בראותי את הטירוז נ"י רובץ תחת משאו באין דרך לנטות ימין ושמאל, אמרתי לנפשי מצות עזוב תעזוב הבאה לידך אל תחמיצנה, והנה באתי במגילת ספר לסייע בידיו סיוע שיש בו ממש, ולהקל מעליו עול האבנים שיידו בו רבים והמון הבליסטראות אשר יירו המורים.
על כן אעתיקה נא בזאת כמה מילי מעלייתא מאשר מצאתי בחיבור קדמון אחד ושמו ייקבנו דע מדוע להאמין, וכמדומה שכלל דברי הטירוז בכלל דברי הספר, ועוד זאת כי שם באו הדברים בשפה ברורה וצחה, תפוחי זהב במשכיות כסף.
וז"ל
א. נסים רבים נעשו באופן פומבי. הם לא נעשו בחשאי לעיני איש אחד או שניים שהודיעו אותם לעולם. היתה אפשרות לבדוק את הנסים במקום. מענין הדבר שמתנגדי ישוע מעולם לא הכחישו את העובדה שעשה נסים. ולכן או שייחסו אותם לכח השטן או שניסו להחניק את הראיות כבמעשה תחיית אלעזר.
ב. כמה נסים נעשו בנוכחות אנשים בלתי מאמינים. יש משמעות בכך שנסים כביכול שנעשו על ידי קבוצות עובדי עבודה זרה לעתים נדירות נעשים בנוכחות ספקן. לא כן היו הנסים של ישוע.
ג. נסיו של ישוע נעשו לאורך פרק זמן והיו אלה גבורות רבות ושונות. הוא הוכיח את שלטונו על הטבע כשהפך את המיים ליין את שלטונו על המחלות כאשר ריפא מצורעים ועיוורים מלידה את שלטונו על שדים כשגירש אותם הוא הוכיח את כוחו העל טבעי לדעת כשידע שנתנאל היה מתחת לעץ התאנה (עוד לפני שראה אותו) את כוחו לברוא כאשר האכיל חמשת אלפים אנשים מכמה ככרות לחם ודגים והוא הראה את שלטונו על המוות עצמו כאשר הקים את אלעזר ואחרים לתחיה.
ד. קיימות העדויות של הנרפאים. כפי שצויין קודם לכן יש לנו עדויות מאנשים – כמו אלעזר – אשר ריפויים בשום פנים לא היה יכול להיות ריפוי פסיכומטי או תוצאה של אבחנה לא נכונה.
ה. אין להטיל ספק בנסים בגלל היומרות המוגזמות של הנסים האלילייים. בדתות העבודה זרה מאמינים האנשים בנסים משום שקודם לכן האמינו הם בדתותיהם אבל באמונה המשיחית הנסים הם חלק מן האמצעי להוכחת אמיתות האמונה. ההבדל הזה הוא בעל חשיבות עצומה. עם ישראל נתהווה בשרשרת של נסים התורה ניתנה בלווית אותות ומופתים ורבים מן הנביאים הוכרו כדוברי אלהים על סמך כוחם לעשות נסים והשליחים עשו נסים מפעם לפעם. הנס בא לאמת את האמונה בכל שלב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 13:27 |
|
| |
דיקרנוסא
עם ישראל אכן קיבל בשלב זה או אחר תורה וכתבתי זאת.
אולם מתי זה היה ובאיזה צורה זה כבר פרטים שלא ניתן לדעת בבירור.
אולם ככל הנראה אכן היה מעמד מסוים בהר סיני והיה לו קשר לאלוקים אבל מה זה היה אי אפשר לדעת.
אולי אלוקים אמר עשר דיברות ואולי רק שתי דיברות כדברי חז"ל ואולי בכלל השכינה דיברה מגרונו של משה.
אני בהחלט הנחתי לצורך הדיון שאי אפשר לברר בכלים היסטוריים מה היה במעמד הר סיני וכפי שכתבתי באשכול זה כמה פעמים
השכן
פרט מסוים בסיפור הסטורי, היה או לא היה, אינו חשוב. או שאלכסנדר חתך את הקשר הגורדי או שלא - למי אכפת? או שאלכסנדר פגש את שמעון הצדיק או שלא - למה זה משנה? לעומת זאת, כמעט כל פרט מהסיפור ההסטורי שבתורה, הטוען שאינו נכון, כופר כמעט בעיקר. דמו בנפשכם מי שאומר, בכל התורה שבכתב אני מאמין, אבל איני מאמין שירד מן. או שיהושע ניצח את עמלק. ומכאן גם לפרט הסטורי, שיש לו השלכה אמונית -איני מאמין בברית בין הבתרים, שהיתה בכלל, או שה' נגלה ליעקב, או המלאך למנוח או שה' אמר לעם ישראל אנכי ה' אלהיך. כל אלה אף הם פרטים הסטוריים, אולם אי אפשר להשוותם להסטוריה שאין עמה משמעות דתית. לכן יש משמעות לשאלה ההסטורית של סיפורי התורה, שהרי הכופר בהם, ככל כופר באות אחת מן התורה, נתפס בד"כ ככופר לגמרי.
אתה צודק לגמרי שלפי המסורת היהודית הכופר בפרט אחד דינו כאפיקורס, אבל כאן הנידון מה אפשר להוכיח בכלים היסטוריים, ומה תלוי בשיקולים אחרים כגון: סבירות, שמרנות, הרגשות, אינטואיציה, וכדו'. ולא מי נקרא אפיקורוס.
אמבר
טירוזאורוס
לצורך הדיון נניח שהעקרונות שהצגת מתקבלים ונתקדם לשלב ההוכחה.
<אעיר רק זאת: 1. מידת האמינות של סיפור הסטורי היא ביחס ישיר לכמות התיעוד שיש עליו, ושונות המקורות ממנו הסיפור התקבל. מספרם של האנשים המאמינים בסיפור יש לו משקל, אך פחות מראיות כמו תיעוד בכתב במקורות שונים/ ממצאים ארכאולוגיים. זה נכון לכל סיפור היסטורי, כולל אלכסנדר מוקדון.
2. ככל שהסיפור מוגזם יותר/ מעורב בתאורי ניסים ונפלאות/ נכתב באופן שמקדם דת/ אג'נדה מסויימת - כך יזדקק הסיפור לראיות חזקות יותר על מנת להיות אמין, בעיניי לפחות.>
אני מסכים בהחלט איתך
ב. כתבת – "לדעתי הנוסחא היא אירוע שנגע לעמים שלמים והיו לו השלכות מעשיות (לא שראו בשמים צלב זוהר וכאלו דברים - ראה מלאכי ר' יונתן אייבשיץ) וסופר בספר שהתפרסם בזמן המאורעות דינו כהיסטוריה".
לעניות דעתי, במחכ"ת, הקריטריון שכתבת הוא קריטריון "תפור" בתפרים גסים לצורך הוכחת המבוקש, קרי – התורה.
הקריטריון האמיתי צריך להיות: "אירוע הנוגע לכמה עמים, וסופר בכמה מקורות מאותה תקופה, בצורה זהה, ולכותבי הסיפור אין רצון להסיק מתוך האירוע השלכות מעשיות, אירוע זה דינו כהיסטוריה".
לפי ההדגשות שלך אני מחלק את הקריטריון לשלשה חלקים, ואני מסכים עם שני הראשונים, השלישי אינו נכון שכן זה בדיוק ההבדל בין עדות לבין היסטוריה, כשאתה סומך על עדות של אדם אתה בודק את הנגיעות שלו, כשאתה סומך על מה שמקובל כהיסטוריה אתה מניח שאי אפשר לשקר גם אם רוצים. לפי הקריטריון שלך אין בכלל היסטוריה, כי כל מה שמסופר בהיסטוריה נוגע לרצונות של עמים לפאר את עצמם, לתת הצדקות לכיבוש וכו'. ההיסטוריה של השואה לא בנויה על שנאה עזה ויצר נקמה בגרמנים? זה לא נתן ליהודים אפשרות לשקר מלבד להוסיף כמה אגדות.
אירועי התורה נוגעים לכמה עמים, יציאת מצרים, נדודי המדבר וכיבוש כנען, תוך כיבוש עמי עבר הירדן ומלחמות עם עמלק ובהמשך עם פלשתים וכו', זו חתיכת היסטוריה.
כמה מקורות מאותה תקופה בודאי צריך, אך האם אתה מתכוין שצריך לכל אירוע מקורות מעמים שונים, זה אינו דין ההיסטוריה, הזכרתי לעיל שההיסטוריה של מצרים בנויה על מידע מצרי בלבד, יש כמובן כל מיני ציוני דרך קטנים שעוזרים פה ושם, אבל בגדול ההיסטוריה בנויה על תיעוד פנימי.
א. אירוע הנוגע לעם אחד, וסופר רק בספר אחד, הרי יתכן שהעם שעליו מדובר לא היה עם, או שהיה איזה שבט קטן וזניח, או שהעם נשלט באופן טוטליטרי וההיסטוריה הוכתבה לו על ידי השליט, [דוגמא לכך, ניתן למצוא אף בימינו אנו, בצפון קוריאה, שבה ההיסטוריה הרשמית של העם גורסת שהשליט קים גונג איל קוקוריקו, או איך שקוראים לו, נולד על פסגת הר קדוש מושלג ועל פניו זרח כוכב, ועוד כיו"ב השטות והערבוב. ועיין עוד בספרו המצויין של ג'ורג אורוול – 1984, או ביתד נאמן, דוגמאות רבות כיצד ממציאים ומשנים היסטוריה לעם שלם], וממילא אין להוכיח כלום מספר זה.
באופן כללי בודאי נקודה זו צריכה בדיקה, אבל הדוגמא היא לרעתך: אף שליט טוטליטירי לא יספר לעם שלו שהוא יצא ממצרים במכה וכבש את ארץ כנען בבום ונדד במדבר ארבעים שנה בפוקס, אין בעולם ולא היה כזה דבר, שבזמן המאורעות סופרו אירועים כאלו. היכן נולד קים גונג ידידינו זו באמת שאלה מעניינת, ומתאימה בדיוק לסיפורי סבתא, הבעל שם טוב אמר שבנו ר' צבי נולד מטיפה רוחנית ולא גשמית (שבחי בעל שם, קריסטוס איפה אתה כשצריך אותך?), לך תוכיח ולך תכחיש, מצדי יתכן שקים גונג כבר מת מזמן ומשתמשים בבובות שעוה או בכפילים. אנו מכירים גם את שכתוב ההיסטוריה הרוסי, אבל מכירים יפה את גבולותיו, הרוסים יכלו לומר שהרץ שלהם הגיע "מקום שני" כאשר התחרות היתה בין שתיים, אבל לא יכלו לשכתב את המציאות ברמת עמים מלחמות והיסטוריה. מצא לי עם אחד בעולם בתקופה כל שהיא שמספרים לו על ההיסטוריה שלו סיפורים ברמה כזו של יציאה נדידה וכיבוש באותו דור.
ב. הדוגמא שהבאת מההיסטוריה המצרית, שנסמכת רק על כתבי יד מצריים אינו דומה כלל. שהרי שם אנו מדברים על מאות רבות של כתבי יד של אנשים רבים ושונים, מתקופה ארוכה מאד של כמה מאות שנים, המתארים כמה וכמה תקופות בהיסטוריה המצרית, וכן על כתבים ניטראליים, כמו תעודות מכס וכדו' [וראה עוד בסעיף הבא] ולא על ספר אחד בלבד המתאר אירועים שקרו לעם אחד.
שם מדברים על אוסף כתבים שאינו גדול טקסטואלית מן התנ"ך, שעשו בו סדר פנימי. התנ"ך גם הוא אוסף של תעודות מכל הסוגים כולל תעודות מכס ומינהל תעודות מבית המלכות וכדו'. גם הוא נכתב על ידי "אנשים רבים ושונים מתקופה ארוכה מאד של כמה מאות שנים המתארים כמה וכמה ת קופות". הרי זה בדיוק הנושא, איך עושים סדר פנימי בתנ"ך.
ואין הכי נמי, גם לאחר כל זאת, המידע שיש לנו על ההיסטוריה המצרית רחוק מאד מלהיות מוצק כמו מלחמות נפוליון או המהפכה הצרפתית. ומידי פעם צצות תיאוריות שהופכות את כל המידע על ההיסטוריה המצרית על פניו. [ראה לדוגמא בנשיונל ג'יאוגרפיק לפני כמה חודשים, בנוגע לפרעונים השחורים, שזכרם נמחה מההיסטוריה הרשמית המצרית, ועוד כהנה רבות], כך שאם תוכיח את אמיתות התורה ברמת ההוכחה של ההיסטוריה המצרית – מצבה של התורה לא יהיה מזהיר במיוחד.
אני בהחלט לא בונה על ההיסטוריה המצרית כסמל היציבותו, רק ציינתי שאין לזלזל בעשיית סדר במידע פנימי בלבד, יש הרבה חורים בהיסטוריה המצרית באופן רשמי, ויש מחלוקות הנוגעות למאות שנים. אבל אף אחד לא מזלזל במה שכן יודעים. בחלקים המוצקים של ההיסטוריה המצרית אין הרבה ויכוחים, ואכן אני רואה את ההיסטוריה המצרית כפחותה מהיהודית.
ג. העובדה שיש לספר השלכות מעשיות, רק מחלישה את אמינותו ההיסטורית. שהרי ברור שלמי שהיה אינטרס להמציא אג'נדה מסוימת, יש גם אינטרס ל"התאים" את המציאות לאותה אג'נדה. ואדרבה, דוקא תעודות אקראיות, כמו תעודות מכס וכדו', או תיאורים ניטראליים של אנשים הצופים מהצד, להם יש משקל גדול יותר כשאנו דנים על האמינות ההיסטורית.
כבר גיליתי דעתי שלכל היסטוריה יש השלכות מעשיות, בפרט שמצוות התורה אינן דוקא השלכות של האירועים, יכלו להלביש אותם על מה שרצו. גם בתורה יש תעודות אקראיות כמו רישומים של מנינים ציטוט מספרי שירה, קטעים היסטוריים עתיקים כמו תיאור מלחמת ארבעת המלכים (ונא אל תיכנס אתי כאן לויכוח הספציפי הזה, אני מדבר רק על הטיעון ואומר שגם אני טוען לכך)
ד. נדמה היה לי שהבנתי מתוך דבריך, שהכוון שאליו אתה חותר להגיע הוא להוכיח את אמיתות התורה מתוך העובדה שהמוסר התורני התפשט רק לאחר זמן מתן תורה. לצערי, לא זכיתי להבין, גם אילו נניח כדבריך, איך דבר זה מוכיח שהתורה ניתנה מסיני, ולא נכתבה על ידי משה?
אני מסכים אתך בהחלט ומעולם לא אמרתי אחרת.
ה. כתבת בהמשך דבריך – שגם מנקודת הראיה של האדם המאמין, חשוב מאד להוכיח את ההיסטוריה גם אם נוכיחה רק בקווים כלליים, כדי להוציא מהשקפת התרבות המערבית הגורסת שהכל שטויות.
ידידי, השקפת התרבות המערבית יוצאת מתוך נקודת הנחה שמקור התורה איננו האמת האלוקית, אלא מעשי ידי כמה בני אדם. וממילא יש מקום להתחיל לחקור כדרכם של מבקרי המקרא וההיסטוריונים והארכיאולוגים.
אך לאדם המאמין, היודע שמקור התורה הוא אלוקי, אין כל התחלת קושיא כלל.
ולכן, אם תצא גם אתה מתוך נקודת ההשקפה המערבית, אף אם תפריך את התיאוריות של החוקרים ותמצא לעצמך תיאוריות חלופיות – עדיין לא הרווחת כלום. שהרי עיקר הבעיה האמונית בהשקפה המערבית אינו במסקנות שאליה הגיע חוקרים כאלו ואחרים, אלא בנקודת המוצא שלהם. ובזה – אתה והם נמצאים באותה סירה.
אני חושב אחרת, אני לא יודע מהיכן נחת האדם המאמין היודע שמקור התורה הוא אלוקי. האמת, אני יודע בדיוק מהיכן הוא נחת, אבל אני שואל אותו: בעוד שלש שנים פחות חודש תחגוג בר מצוה לבנך, כאשר הוא ישאל אותך בעדינות: אבא, למה? מה תגיד לו? מקור התורה הוא אלוקי.. המשפט הזה לא תופס היום בני אדם, ובעוד שלש שנים פחות יתפוס, ובהמשך עוד פחות..
אני חושב שחוץ מנקודת ההנחה של התרבות המערבית שמקור התורה אינה האמת האלקית (זו נקודת ההנחה של כל מי שלא יודע מה מקורה, יש אלפי דתות, האם מי שאינו בן התרבות המערבית מניח שכולן אמת? אולי באמת אתה צודק, כך מניחים המזרחיים..), שאני הייתי מגדיר אותה: לא תיתכן הוכחה ואפילו תיאורטית למציאות רוחנית או לגילוייה בעולם הזה. ישנה עוד קונספציה מערבית, דהיינו מצג השוא כאילו אנו יודעים הכל וכאילו מסקנות המחקרים המקובלות בימינו הם באמת הדרך היחידה ההגיונית, וכאילו המימסד המדעי עובד בדרך הענינית של דברים שהוכחו ושלא הוכחו. ועל הקונספציה הזו אני מדבר. אם אתה מגלם את ההגיון והתבונה במימסד המערבי של ימינו, קשה מאד להניח שמקור התורה הוא אלוקי, ובכל אופן הוא יורק בפרצוף להתגלמות ההגיון והתבונה..
לפיכך מה שכתבת:
אלא בנקודת המוצא שלהם. ובזה – אתה והם נמצאים באותה סירה.
אינו נכון לדעתי, אני לא בסירה שלהם, העובדה שאני מודה שהפרשנות של העובדות ההיסטוריות אינה נמדדת בכלים היסטוריים, אלא בכלים אחרים, אינה אומרת שהיא אינה נמדדת. לדעתי הדבר תלוי בקונספציה המערבית הנ"ל וגרורותיה. אם אתה משתחרר ממנה, נוכל לדבר על אמונה והמשמעות של תכנית העולם. בניגוד לדעתי נוהגים רבים הטורחים להראות כיצד התורה מתאימה לתרבות המערבית ומכוונת לדעתה עוד מראש הימים וכו'. ונהרא ופשטיה.
קריסטוס ידידי משכבר הימים
רק כעת אני שם לב לדבריך האחרונים
אני חוזר ואומר שהנסים שביצע או לא ביצע ישוע אינם חשובים בעיני, גם אם ביצע הוא או אדמו"ר אחר מופתים רבים (למרות שכאמור אתה משתמש בכותרות הטיעונים ולא בהוכחות שלהם, האם בדקת ואתה טוען שיש הוכחות רק שקצר כאן המצע, או שסתם אתה מביא את העובדה שיש מי שטוען), אני לא מבין מה זה מלמד אותי. אני הרי מודה בעובדה שישוע היה, האם אתה מתכוין שאני צריך להתעקש שיכניסו את המופתים שלו בתוך כה עשו חכמינו ג"כ מכיון שהוא שייך לתקופת התנאים?
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 14:26 |
|
| |
והערה נוספת, לעיני טירוזאורוס הלטאה הגדולה,
ספר התורה לא נכתב - כעולה מתוכו! - בסמוך לסיפור ההסטורי שבו. בוודאי שלא כולו. אמנם, כ-4/5 מתוכו מספרים את סיפורו ההסטורי של העם מאז יציאת מצרים ועד מות משה, קצת למעלה מ-40 שנה, אשר מתימרים להיות נכתבים ע"י משה בסמוך להתרחשותם. אבל ספר בראשית, שאמנם מכיל רק כ-20% מהתורה, מקיף אירועים של למעלה מ-2,000 שנה. כל אלה לא נכתבו סמוך להתרחשותם, וכן, אינם מספרים על אירועים שיש להם מסורת רחבה. חלומו של יעקב או אפילו תיבת נח אין להם מסורת רחבה ותיעוד - ממש כמו הליכתו על המים של ישו ["תתבייש לך, איך אתה משווה ?!"].
טיעון המסורת, לפיכך, אינו תקף בכל מה שקשור בסיפורי בראשית, מהבריאה ועד הירידה מצרימה.
|
|
|
|