|
|
| נשלח ב-2/6/2009 21:17 |
|
| |
מזכיר את המטרוניתא של ר' יוסי.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 22:26 |
|
| |
ניכר שהכתבה נתלשה בחלקה או ברובה מדמיון ובורות. מכך שמספר שם על התלבטות עזה אם להדליק סיגריה בראש השנה. .. שכידוע הדבר מותר לדעות רבות ושומרי מצוות רבים נוהגים בכך היתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2009 22:33 |
|
| |
| coldinu כתב: |  | | ר' יעקב פרידמן מתפרח (מראשוני האנשים שעשו משהו למען בחורים שלא השתלבו בישיבות) אמר לי כבר לפני 20 שנה שצריך לחתן את כל הבחורים מוקדם ככל האפשר (בשנות העשרה) "ואם בעקבות זה יהיו הרבה מקרי גירושין, זה לא מפחיד אותי, אז יהיה שוק גדול של גרושים וגרושות ובסוף כולם יסתדרו" |
|
ומה עם הילדים שעולמם יחרב עליהם?
מה בכלל מפחיד את יעקב פרידמן חוץ מ'מזרוחניקים'?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 10:08 |
|
| |
אני עדיין המום מן הכתבה הזו ב'הארץ', שרק עתה נחשפתי אליה.
כמובן שקשה לקרוא לה כתבה, אלא אוסף קטעים מבלוג נוער של יוצאב"ש, אבל דווקא משום כך היא מלאה בפרטים אמינים, ובכל מקרה עדיפה על כל מיני 'יאיר אטינגר'ים ואבישי בן-חיימ'ים'.
אני עם אלישיר בקטע של הנושא המיני. אלא שבניגוד אליו אני מרשה לעצמי להיות אופטימי ולקוות שהפתרון המשולב בוא יבוא: נישואין מוקדמים, עם היתר לדחיית הילודה (חלק לכל הדעות, יותר מאשר טבילת רווקות שבו 'מתבחבשים' המיזרוחניקים) וכמובן יחד עם לימודי מקצוע.
אלא מה, ירבו הגרושים והגרושות? כן ירבו! אני עם ר' יעקב פרידמן בענין הזה. סקטור הגרושים יהיה הרבה יותר מפוכח ושקול.
יתרה מזו, אני בעד שהיתר דחיית הילודה הוא ראוי ונכון לכלל החברה החרדית. המעבר המהיר מרווקות להורות אינו בריא, תנו קצת זמן לרומנטיקה, ולו גם במחיר של גירושין.
הכל מודים בימינו שגמר תהליך ההתבגרות של הזכר מגיע רק לאחר ההתנסות המינית. מה לעשות, כך ברא הבורא את התהליך ההורמוני-מנטלי.
תמיד תהיתי כיצד הצליח החינוך הישיבתי לעקור מן העולם את חוק הטבע הקרוי 'משבר גיל ההתבגרות'. כיום אני מבין: הוא לא עקר אותו, אלא דחה אותו. הזכר החרדי הממוצע אינו משלים את התבגרותו כי אם לאחר הנישואין. לפתע הוא מתחיל לתהות ולשאול שאלות קיומיות, שאחרים שואלים בגיל 17. אלא שאז כבר מאוחר מידי, הוא כבר אב לילד, או שניים, או יותר.
מדובר לדעתי במשבר מחוייב המציאות, וגם אם אין סטטיסטיקה בנושא, אין לי ספק שהוא פוקד את מרבית האברכים החרדיים בשלב כלשהו בשנים הראשונות לנישואין.
דרכי התגובה הן כמובן שונות: ישנם המתעלים את המשבר למקומות רדיקליים, בתחום האמוני-אינטלקטואלי, בסקאלה שמ'הלל' ועד 'אגודה אחת'... (בסדר, בסדר, להבדיל...) ישנם המתרגמים אותו רק לתחום הכלכלי ופורשים ללימודי מקצוע, אך מרביתם עדיין מתגברים עליו בכוחות עצמם ובדרכים קונבנציונליות המשאירות אותם בתוך המערכת.
הפתרון לכל זה טמון בהיתר הלכתי לדחיית הילודה. (נחלל עליו הלכה אחת של דחיית 'פרו ורבו', בכדי שישמור הלכות הרבה) או אז יהיו בציבור החרדי שתי מערכות נישואין (לפחות), מערכת נישואי ההתבגרות, ומערכת נישואי הילודה. ובא לציון גואל ושלווה לאברך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 10:35 |
|
| |
שלויימלע,
אתה עם פרידמן בענין של הקדמת גיל הנישואים
אבל פרידמן לא איתך בענין של דחית ילודה.
גירושין בין בני זוג ללא ילדים הם בודאי לא נעימים אך גם לא אסון גדול
גירושי הורים, לעומת זאת, הם אסון נוראי עבור הילדים.
לכן אני מתנגד בחריפות ל"מתווה פרידמן".
הפתרון שאתה מציע הוא אכן ראוי, אך קשה מאד להאמין שרבנים חרדים יתמכו בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 10:37 |
|
| |
אולי הזכר החרדי (כלשונו של שלויימלע) נשאר לפחות להלכה, בחממה מגוננת שאין לו צורך להתבגר? כפי שאמר לי פעם טרמפיסט בחור ישיבה, בחור שנולד היום, יש לו מסלול קבוע עד מאה ועשרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 11:50 |
|
| |
| שלויימלע כתב: |  | ...יתרה מזו, אני בעד שהיתר דחיית הילודה הוא ראוי ונכון לכלל החברה החרדית. המעבר המהיר מרווקות להורות אינו בריא, תנו קצת זמן לרומנטיקה, ולו גם במחיר של גירושין.
הכל מודים בימינו שגמר תהליך ההתבגרות של הזכר מגיע רק לאחר ההתנסות המינית. מה לעשות, כך ברא הבורא את התהליך ההורמוני-מנטלי.
... ... הפתרון לכל זה טמון בהיתר הלכתי לדחיית הילודה. (נחלל עליו הלכה אחת של דחיית 'פרו ורבו', בכדי שישמור הלכות הרבה) או אז יהיו בציבור החרדי שתי מערכות נישואין (לפחות), מערכת נישואי ההתבגרות, ומערכת נישואי הילודה. ובא לציון גואל ושלווה לאברך.
|
|
הדברים נכוחים. רק תיקון קטן מתבקש: לא היתר גרידא לדחיית ילודה, כי אם הוראה לדחייה כזו. שאם לא כן הרי נער ונערה בלתי-בוגרים שאך זה עתה נישאו, הדבר הראשון שירצו הוא לשחק באבא-אמא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 12:27 |
|
| |
עדה וצלה?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 13:20 |
|
| |
מה קרה להן? יש חדש?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 15:04 |
|
| |
רש"י בראשית ד, יט
שתי נשים - כך היה דרכן של דור המבול, אחת לפריה ורבייה ואחת לתשמישליחסי מין. זו שהיא לתשמיש משקה כוס של עקריןשיקוי שגורם לאישה להיות עקרה כדי שתעקר, ומקושטת ככלה ומאכילה מעדנים, וחברתה נזופה ואבלה כאלמנה, וזהו שפירש איוב (איוב כד כא) "רֹעֶה עֲקָרָה לֹא תֵלֵד וְאַלְמָנָה לֹא יְיֵטִיב", כמו שמפורש באגדת חלקבמסכת סנהדרין בפרק הנקרא "חלק" (אם כי במסכת סנהדרין שלפנינו אגדה זו איננה)[14]:
עדה - היא של פריה ורבייה, ועל שם שמגונה עליו ומוסרת מאצלווהוא מוסר אותו, מרחיק אותה ממנו. עדה תרגום של סורהאונקלוס מתרגם "וְיָסֵר מֵעָלַי" (שמות י יז) 'ויעדי מני':
צלה - היא של תשמישהוא לא ייעד אותה ללדת, ובכל זאת ילדה את תובל קין. ואולי לכן נכתב "וצילה גם היא ילדה" בהדגשת המיוחדות שבכך, על שם שיושבת תמיד בצלו, דברי אגדה הם בבראשית רבה (כג ב):
ע"פ http://he.wikisource.org/wiki/%D7%91%D7%99%D7%90%D7%95%D7%A8:%D7%A8%D7%A9%22%D7%99_%D7%91%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99%D7%AA_%D7%93
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 16:21 |
|
| |
ידעתי גם ידעתי.
אלא במה דברים אמורים? כשהיה 'למך' אחד בעולם.
בדור שכולו 'ליימכים' אין הדבר כן.
(סתם.. סתם... מי בכלל מביא ראיות מהמקרא? מי שם היה חרדי בכלל?)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 21:00 |
|
| |
צעג מתכוון שהצעתך שלוימלע היא ברוח דור המבול.
הרשה לי להניח שאתה מסכים לכך.
יש גם עוד בעיה קטנה. צריך ליידע את המסבירנים החרדים והדתיים, שהטיעון הפופולארי בגנות נישואין חד מיניים יירד לטמיון, אם נכיר בנישואין שאין בהם תקוה להקמת משפחה.
תוקן על ידי ymy33655 ב- 10/06/2009 21:20:22
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2009 23:57 |
|
| |
בעזהי"ת
שלויימלע.
דבריך היו לנגדי בעת כתיבת דברי לעיל. ובהחלט משקפים גם את דעתי.
(ויש לי להעיר כאן כנגד אלה אשר אוחז אותם פחד מבעית מגירושים מוקדמים, וסבל לילדים. אמנם בהחלט מפחיד, אבל זה לא שהפחד ממש סר אם דוחים את גיל הנישואין, האין זאת?
בשילוב לימודי שלום בית, ובית יהודי בכלל, וחינוך מתמיד לקראתם, כתחום בסיסי בגילאי הישיבה קטנה והסמינר, ניתן בהחלט להעלות על דעת נישואין יציבים יותר מאשר כאלה הנערכים בגיל כ"ג או כ"ד ללא כל כהאי גוונא).
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2009 08:11 |
|
| |
שלויימלע
בקצב הזה אולי תגיע לדור שלישי, ודור שישי מנלן? (לא, לא בסלולר)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2009 10:48 |
|
| |
ב"ב ס: "תניא, אמר ר´ ישמעאל בן אלישע: מיום שחרב בית המקדש... דין הוא שנגזור על עצמנו שלא לישא אשה ולהוליד בנים, ונמצא זרעו של אברהם אבינו כלה מאליו, אלא הנח להם לישראל, מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין."
הגמרא הזו נכתבה לפני היות הגלולה, אבל כיום, נראה מכאן שמי שאינו משתמש בה הוא "מזיד", הלא כן?
לא הצעתי לאמץ את הגמרא הזו, אלא רק לסדר שתי מערכות נישואין, דור שישי בוא יבוא, אל דאגה.
בכל מקרה, מי כאן 'דור המבול', אני או הגמרא? (שאלה רטורית לymy)
|
|
|
|
|