| נשלח ב-14/6/2009 21:13 |
|
| |
פיקחות וחכמה
האם פקחות וחכמה הם שני מושגים או שני דברים הקיימים באדם וחייבים להיות יחדיו,
לאמור : חכם חייב להיות פיקח והפוך ???!!!
האם חכם - רואה את הנולד ולא נכנס ל"בוץ".
ואילו פיקח - נכנס ל"בוץ" אך בשל פיקחותו - יוצא מהבוץ ???
האם שני דברים אלה יכולים או שהם באים לחוד ולא שהא בהא תליה ???
אשמח לתשובות!..
|
|
|
|
| נשלח ב-17/6/2009 15:01 |
|
| |
נולד לכתוב, ואולי יתכן שפקחות וחכמה אינם לא שני מושגים ולא שני דברים הקיימים באדם אחד אלא פשוט שני מילים נרדפות..
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2009 15:52 |
|
| |
בס"ד
חכמה ופיקחות אינן מילים נרדפות!
אבחנה מורכבת נדרשת כאשר מבקשים להבחין בין חוכמה לבין פיקחות. מימרה מוכרת גורסת כי "פיקח הוא מי שנחלץ מצרה שחכם נמנע ממנה מלכתחילה." הפעולה הפיקחית היא סוג של 'חכמה לטווח קצר': בעוד שהאדם החכם בוחן מראש את המידע הרלוונטי בהקשרו הרחב, ויודע לחזות את מה שעשוי להתרחש בעתיד, הפיקח אינו עושה זאת, אך כשהוא נקלע לצרה, הוא מסוגל לבחון את המידע הרלוונטי הנוגע למצבו ולנקוט פעולה מהירה כדי לשפרו.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2009 23:11 |
|
| |
סתם אחת, אני אשאל אותך מהפרשה, רש"י מביא חז"ל "קרח שפיקח היה מה ראה לשטות זו?" חז"ל תפסו את התמיהה על קרח בזה שהיה פיקח שלפי מה שכתבת הוא מי שיודע להחלץ מהצרה, לא היה יותר מתאים להגיד "קרח שחכם היה מה ראה לשטות זו"? כי הרי חכם הוא מי שיודע להמנע מלהכנס לצרות אז עם הביטוי הזה היה צריך להשתמש בתור תמיהה עליו, לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2009 23:27 |
|
| |
אף אני ראיתי (או אם נדייק, שמעתי) זאת בשבת וברצוני היה לתקן ולהוסיף שהקטע שהבאתי הוא מהויקיפדיה.
ובמדרש רבה כתוב "קורח שחכם היה ומנושאי הארון היה מה ראה לשטות זו"
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2009 23:30 |
|
| |
זה מחזק את דעתי שחכמה ופיקחות הם מילים נרדפות..
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2009 23:37 |
|
| |
אין בלשון הקודש מילים נרדפות. אולי בעיברית יש...
מה שיש, זה מילים עם משמעות קרובה מאוד אך שונה!
שם ותואר חכם גידרו הוא מי שאסף וקיבל חוקי החכמה ומתנהג בהם בכל המעשים והמנהגים שיש בהם שתי דרכים טוב ורע (הכרמל למלבי"ם ערך חכם)
...ומזה בא שם פקח על פקוח הלב והשכל, והפקח הוא גדול מחכם כי הפקח יכוין אל תעלומות הדרכים וטוב המעשים מצד שכלו ותבונתו אף בלי הקבלה ולז"א "כי השוחד יעור עיני פקחים"* שגם הפקחים שימצאו ההשכלות בדעת עצמם בפקחות הלב והשכל להוציא לאור משפט, אבל השוחד יעורם עורון הלב והשכל (ושם ערך פקח)
*ולא ברור לי מהיכן זאת, כוון שלמיטב זיכרוני כתוב "שוחד יעור עיני חכמים"...
תוקן על ידי 0תם_אחת ב- 20/06/2009 23:59:09
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2009 01:25 |
|
| |
בגמרא מובאת הרבה ההגדרה 'פקח' על מי שיש בו דעת ואינו שוטה, יש במדרש רבה מימרא שאומרת 'טפש אומר איך אלמד כל מה שידע רבי, לעומת זאת הפקח עושה חשבון שהרי גם הרב למד ממישהו, לכן אלמד ממנו היום שתי הלכות ולמחרת שתי הלכות וכן הלאה וכך אדע לבסוף.
לכן נראה לי שהפקחות היא מה שאנו קוראים 'חכמת חיים', ואילו החכם הוא זה שלמד חכמה.
סתם אחת, לפי"ז נראה שהאימרה שהבאת אין לה בסיס כיוון שהפקח דווקא ידע לא ליכנס לצרה.
הגיוניי, בשפה שבה דיבר אדם הראשון עם הבורא מוכרח שתהייה משמעות לכל מילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2009 13:00 |
|
| |
בס"ד
ציטטתי את הויקיפדיה בתחילה, ולאחר בדיקה מעמיקה יותר, באתי לתקן טעותי, והריני מצהירה שכל מה שכתוב בציטוט הנ"ל מין הויקפדיה - שטויות! (לדעתי כמובן..)
ויכול להיות שאני טועה באמירתי שהנ"ל טעות...
מקווה שבסוף האשכול נגיע לאמת בנושא..
|
|
|
|
| נשלח ב-21/6/2009 15:32 |
|
| |
אני מכירה פיקחים רבים שאין להם ולחכמה דבר וההיפך.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2009 01:58 |
|
| |
| 0תם_אחת כתב: |  |
ולא ברור לי מהיכן זאת, כוון שלמיטב זיכרוני כתוב "שוחד יעור עיני חכמים"...
|
|
כנראה שזכרונך מטעה אותך כי הפסוק האמיתי הוא "כי השוחד יעור פיקחים ויסלף דברי צדיקים" (שמות כג, ח)
ומה שאת ויעקב טוענים שאין בלה"ק מילים נרדפות זה ממש לא נכון והרבה מצינו בראשונים שיגידו כפל הדבר במילים שונות כמו לדוג' 'תטשני' ו'תעזבני' (תהלים כז) ועוד הרבה מקומות.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2009 23:34 |
|
| |
בדברים ט"ז י"ט כתוב 'יעוור עיני חכמים'
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2009 00:21 |
|
| |
והגיוניי, עיין בכל המקומות הנ"ל במפרשים ותמצא בקלות הבדלים משמעותיים בין המילים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2009 06:49 |
|
| |
יעקב, צודק. במקום שציינת כתוב "יעור עיני חכמים" וא"כ זכרונה של סתם אחת לא הטעה אותה וממילא היא צודקת בקושיתה על המלבי"ם ושוב זה רק מחזק את הטענה שלי שזה מילים נרדפות.
ועוד, מה זה משנה אם אני אמצא בקלות הבדלים בין המילים או לא? אם המפרשים אומרים כפל הדבר במילים שונות זה מספיק לי!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2009 08:53 |
|
| |
אני חושב שמצאתי הבדל! כמו שכתבתי קודם ש'פקח' תמיד משמש לומר ההפך משוטה/מי שאין בו דעת,לכן ב'השוחד יעוור פקחים' רש"י פירש ש'וודאי תטרף דעתו' ולכן השתמשה התורה במילה 'פקח' שזה מי שיש בו דעת. ואילו ב'השוחד יעוור עיני חכמים' כתוב על העיניים, אבל החכמה נשארת לכן שם פירש"י שמוכרח שלבו נוטה לטובת המשחד.
במקור שציטטת מתהלים רק מפרש אחד כותב 'כפל הדבר' ואילו המלבים ואחרים עומדים על הבדלי הלשון, אחרי ככלות הכל כנראה זו מחלוקת ראשונים עתיקה, אבל לי נראה יותר היכולת לחלק ולהבין משמעויות שונות במילים שונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2009 12:55 |
|
| |
פיקח זה עירני.
ומן הסתם יש קשר ל"פיכח"
פיקח (clever, smart) – אדם חכם הרואה דברים לעומקם, מעבר למה שגלוי לעין.
- כינויו של הפיקח ניתן לו משום שעיניו פקוחות (פתוחות).
- בתלמוד, גם אדם שומע (שאזניו פקוחות) נקרא פיקח: "פיקח שנשא חרשת" (יבמות קיב).
- על הפיקח נאמר שהוא יודע לצאת מצרות שהחכם יודע לא להכנס אליהן.
|
|
|
|
|