בית פורומים שידוכי חרדים

חכמות נשים - קרח

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/6/2009 23:50 לינק ישיר 

אחרי שקראתי את תגובתותכם, הרשו לי להוסיף:
מה אתן רוצות משרפ?......
זה ברור שהחברה החרדית בירידה רוחנית.--לצערנו.
אבל זה לא רק החברה החרדית בנפילה.
זה כל העולם--- וכל סוגי הדתיים שבנינו---
היום הכל פתוח, הכל נגיש, יש אינט' בכל מקום, בלחיצה על מקש 1 ואתה מגיע לאן שאתה חולם ולא חולם. למיליון דברים שהציבור שלנו חשוף אליהם.
ואין מה לעשות זה רק הולך ונהיה יותר גרוע.......
אז הרשו לי לתקן אתכם:
החברה החרדית שונה מהדור הקודם, ולצערנו החרדים של היום זה לא של פעם, כבר אין את התמימות.

אבל זה לא רק החברה החרדית....
החרדים פשוט זה הרע במיעוטו.

תוקן על ידי חסויה22 ב- 22/06/2009 23:48:33

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2009 10:36 לינק ישיר 

שרפ כתב:
זה בכלל לא ויכוח השקפתי, בסך הכל אני מציין כי הציבור המכונה חרדי ביצע סטייה מהדרך בה חיו היהודים שלושת אלפים שנה, כולל אלו שכונו חרדים באירופה.

השאלה היא האם מבחן התוצאה הוא שיש איזו עדיפות לדרך זו או שמא הדרך בה הלכו בני ישראל מזה אלפי שנים עדיפה.

אני ציינתי רק שכאשר רואים את התוצאות של חיי השעמום והעוני (הפנימי והחיצוני), כפי שעולים באתר בחרדי חרדים שוב אין שאלה.

כולנו ביצענו סטיה, כי השתנו הטבעים, אדוני. אז לא עדיף ללכת בדרך שבה הם הלכו.
עכ"פ ממש לא נראה לי שאתה חי כפי שהם חיו.
האישה הייתה בבית למשל.. אף אחד לא דיבר על קריירה....

חוצמזה שיש בזה שמץ קראות- אתה סומך על ההבנה שלך בלבד, כשאתה מגדיר מה הייתה הדרך שלהם בלי להכניס גדולים ממך לתמונה.

והאתר הזה לא מייצג, הגיע הזמן לקלוט את העובדה הזו. רב החרדים לא נמצאים כאן.
אבל זה לא חשוב כי לא בודקים דרך על פי מבחן תוצאה! ממש לא!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2009 10:48 לינק ישיר 

חסויה, תרשי לי לא להסכים עם המשפט הגרוע שכתבת "החרדים זה פשוט הרע במיעוטו"
זה יוצר רושם של ברירת מחדל, והסכמה שדרכים אחירות לגיטימיות אלא שאצלינו הרוע הוא הקטן ביותר.
לצערי את שוגה, אין אלטנטיבה אחרת, וגם אם אנחנו חוטאים פה ושם [וקצת יותר] אין לנו דרך אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2009 13:54 לינק ישיר 

אופק 20
אולי אינך מכירה את העובדות, אבל מדובר במחלוקת ישנה שבה הגמ' מסיקה את המסקנה אמר אביי: "הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידן, כרבי שמעון בן יוחי ולא עלתה בידם" (ברכות לה ב).

כיום מנסים לייצר מחדש מצב של הליכה כרבי שמעון כדרך לרבים.

הטבעים לא השתנו מזמן אביי, לכן כל הנושא אינו רלוונטי.

להיפך, מי שטוען שהטבעים השתנו עליו הראיה.

גם בקיבוצים טענו את זה. החזיקו מעמד 70 - 80 שנה ובסוף הכל קרס (וכמובן הציבור שילם את מחיר הניסויים בבני אדם).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2009 14:00 לינק ישיר 

אופק20 כתב:
אבל זה לא חשוב כי לא בודקים דרך על פי מבחן תוצאה! ממש לא!

בלי להכנס לכל הוויכוח שלפניה, הקביעה הזאת לא נראית לי.
המילים יכולים להיות יפות אבל אם בשטח המצב לא טוב אז משהו לא בסדר בשיטה.
לא מחפשים דרך כאיזה מושג ערטילאי אלא כמשהו שאפשר ליישם ושמוכיח את עצמו ביום יום.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2009 16:07 לינק ישיר 

שרפ,
הטבעים כן השתנו. והנה לך ראיות לדוגמה: יצר ע"ז שבטל מן העולם, עובר שנולד בחודש השמיני, ולא צריך לדבר על טבע האישה שהשתנה המון ונוצרה הגדרה הלכתית שנקראת "נשים חשובות".

תרי,
במילים "מבחן התוצאה לא קובע" התכוונתי שהכמות לא קובעת, ז"א שאם יש לך רוב שסטה מן הדרך זה לא מעיד על עקמומיותה.
מסכימה שחייבים להיות אנשים שכן הצליחו ללכת בה, בשביל לדעת שהיא אנושית, ראויה באמת שיילכו בה וגם בשביל שיהיה לנו ממי ללמוד את הדרך כמובן.
מצטערת שלא דייקתי מספיק.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2009 16:14 לינק ישיר 

אופק20 כתב:

שרפ,
הטבעים כן השתנו. והנה לך ראיות לדוגמה: יצר ע"ז שבטל מן העולם, עובר שנולד בחודש השמיני, ולא צריך לדבר על טבע האישה שהשתנה המון ונוצרה הגדרה הלכתית שנקראת "נשים חשובות".

לא ניתן להוכיח שהטבעים השתנו בתקופה של פחות ממאה שנה. מה גם שהמציאות בשלב זה כבר החלה לא לתמוך בעמדה שהטבעים השתנו.

בכל מקרה, מי שטוען טענה זו עליו הראיה ולא על מי שנשאר במצב הקודם (כל המשנה ידו על התחתונה).

נסיונות קודמים לכלוא את רוחם של האנשים, בהתנגדות להשכלה, בניגוד להכנסתה בחוכמה לחייק היהדות (כדוגמת הרש"ר הירש), הפכה את מחצית העם ללא שומרי תורה ומצוות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/6/2009 16:21 לינק ישיר 

שרפ, עיין כאן ותמצא.

השתנות הטבעים

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2009 16:30 לינק ישיר 

שרפ כתב:
נסיונות קודמים לכלוא את רוחם של האנשים, בהתנגדות להשכלה, בניגוד להכנסתה בחוכמה לחייק היהדות (כדוגמת הרש"ר הירש), הפכה את מחצית העם ללא שומרי תורה ומצוות.

הלו הלו
בדיוק כמו שאמרת למשגיח בהתחלה: "לעיתים נופלים לבור מבלי לשים לב" מילים שלך.

הרב הירש הכניס בחכמה את ההשכלה לחיק היהדות, היא לא הייתה שם קודם. הא?
הוא עשה זאת כי זה היה צורך השעה.
אבל אם אתה חושב שצריך לנהוג כפי שנהגו אבותינו לפני אלפי שנים..
אז איך זה שלפי דעתך הרב הירש נהג בחכמה?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/6/2009 17:07 לינק ישיר 

אופק
אני אסביר לך בעברית פשוטה.
היהודים היו חוד החנית של ההשכלה במשך דורות רבים. הכוונה כמובן ליהודים בארצות המזרח בהם היתה ההשכלה עד לשנת 1400 וכד'.

באותה תקופה באירופה היו ימי הביינים החשוכים וגם בהם היהדות הצטינה.

בתום ימי הביינים, כאשר החלה במרכז ומזרח אירופה לפרוח ההשכלה, היתה התנגדות לקבלה כחלק מהיהדות.

יש לשים לב כי בדרום אירופה מעולם לא היתה בעיה כזו, היהודים באיטליה לדוגמה למדו באונברסיטאות והוא הדין לתורכיה, ליוון, יגוסלביה וכד'. אפילו הנשים למדו בבתי ספר תיכוניים.

לכן למעשה ההתנגדות להשכלה היתה נסיגה לעומת המצב הנורמאלי. אולם הרש"ר הירש למעשה בחן את המצב וגילה שלמעשה היהדות אינה אוסרת את ההשכלה אלא מבקשת להתוות אותה בדרך נכונה ולכן הוא למעשה טען שהאיסור אינו נכון.

עכשיו נשאלות השאלות:
מה הביא את הרבנים שלפניו לאסור?
למה הפתיחות קרתה רק לאחר שרוב מנינה של יהדות גרמניה עזב את האורטודוכסיה?
למה המתינו בפולין וליטא ומחצית מהציבור הפסיקה לשמור תורה ומצוות?
למה נושאים שהיו מותרים ביהדות במשך מאות שנים, כאשר היו בגלות ספרד נאסרו כאשר הגיעו לגלות אשכנז?
למה בחו"ל אין בעיה ליהודי שומר תורה ומצוות ללמוד השכלה ובארץ ישראל זה נאסר (טוב כולם יודעים שהתשובה היא כדי שלא ילכו לצבא)?
למה בחו"ל בנות לומדות בגרות ואוניברסיטה ובארץ ישראל יש להם בחינות אחרות (טוב כולם יודעים בכדי שלא ילמדו השכלה או ח"ו באוניברסיטה ושם לא יוכלו לשלוט על גופן ונשמתן)?

לצערנו הנושאים אינם פשוטים. כיום כמעט שאין תשובות (ואם ישנם, מעדיפים שהציבור לא יחשף אליהן), השאלות צומחות והנסיונות להתמודד עם הבעיות מביאות להעלאת טענות משונות, כפי שהעלת באשכול. כמובן שהטענה העיקרית היא שמי שמעלה את השאלות הוא לא חרדי (מונח מחודש שכמובן אינו ברור ומובן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2009 12:07 לינק ישיר 

שרפ

יישב בבקשה את הסתירה הבאה לפני שאתה מרצה לי עניינים בעברית פשוטה, הייתי מצפה לראות שאתה הולך בלוגיקה ברורה.

שרפ כתב:

הטבעים לא השתנו מזמן אביי, לכן כל הנושא אינו רלוונטי.

שרפ כתב:

לא ניתן להוכיח שהטבעים השתנו בתקופה של פחות ממאה שנה. מה גם שהמציאות בשלב זה כבר החלה לא לתמוך בעמדה שהטבעים השתנו.

תחליט.
הטבעים השתנו מזמן אביי או לא? (אני יודעת שכן וכבר הוכחתי לך, תסתכל בקישור)
מה קשור פה תקופה של 100 שנה?

שרפ כתב:

לצערנו הנושאים אינם פשוטים. כיום כמעט שאין תשובות

יש תשובות.
מי שיכול לעבוד ולפרנס ולהשאר קרוב לקב"ה, הוא מצוין!
זה בדיוק מה שהיה פעם.

אבל אתה צריך להבין שרוב הגברים, בימינו, אם ייצאו לעבוד, הראש שלהם לא יהיה מונח כל הזמן בתכלית האמיתית לשמה הם חיים, הם יאבדו קצת מ"שיויתי ה' לנגדי תמיד" שיכול היה להיות להם יותר אילו הם היו עסוקים בתורה כל היום.
הם מן הסתם יישקעו בענייני עבודה וכסף וקריירה
כשזה ישעמם אותם הם יציצו באתר של גלובס ויבדקו איך אפשר להרויח יותר..
וכשזה ישעמם אותם גם כן הם אולי אפילו יתעמתו עם משועממות בשידוכי חרדים...
במקום להיות עסוקים בזמן הזה בחיי עולם.

זה לא מה שרצה הרב הירש!

יש דיון שלם האם שיטתו של הרב הירש הייתה הוראת שעה או לא.
אם אנחנו הולכים לפי אלה המצדדים שכך היה, אין לנו שום בעיה גם עם מה שהורה הרב ש"ך בדור שלו, דור דור ודורשיו.
אך גם אם אנו מצדדים בסוברים כי הרב הירש לא חידש דבר, ניתן להבין מדבריהם כי התורה היא תמיד בעמדת על, הכל נעשה למענה בלבד ורק למענה! דרך-ארץ היא המשרתת אותה, והכל בשביל להגיע לשלימות האמיתית.

בנו הרב ד"ר יצחק ברויאר, כתב:
"טעו רבים בהבנת הסיסמה: 'תורה עם דרך ארץ... יש אומרים שהסיסמה הזאת היא בעיקרה סיסמה חינוכית, הדורשת לימוד ה'חיצוניים' על יד לימוד ענייני הקודש, ושואלים אז, אם רבנו 'התיר' לימוד ה'חיצוניים' כהוראת שעה או הוראה לדורות; אמנם יגעתי ולא מצאתי שום חקירה הלכתית מפורשת בכל ספרי רבינו"

"לא יחסו אל חכמות 'חיצוניות' כשהן לעצמן... היא המוסרת בידנו את המפתח להבנת מהותו ההיסטורית של רש"ר הירש, מלבד זה הלא ידועה עמדתו השלילית בהחלט במה שנוגע להתעסקות בחכמות חיצוניות לשמן"

ונכדו פרופ' מרדכי ברויאר:
"...לפיכך אין במשנתו של רש"ר הירש מקום לחכמות וללימודים 'חיצוניים', תורה עם דרך ארץ מבטאת את האמונה בכוחה של התורה להוות 'עיקרון צורני דינמי' לכל תכני התרבות, ולעשותם משרתים נאמנים לאמת"

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/6/2009 17:08 לינק ישיר 

אשיב בקצרה על טענותיך:
התכוונתי לטבעם של בני אדם.

יש צורך לדרוש הוכחה שהטבע השתנה ולא להסתמך על השערות.

אכן מימי אביי וגם מלפני מאה שנה לא ראינו שטבע האדם השתנה.

היו תקופות של 70 שנה של רוסיה הקומוניסטית, של הקיבוצים וכד' ובכולם בסוף המצב חזר לקדמותו.

לכן טענה זו דורשת הוכחה ברמה מאד גבוהה, שלא מצאנו אותה.

להיפך, מצאנו שהתוצאה של כליאת היהודים בפולין ובליטא (וגם בארץ ישראל) בכבלי הבורות הביאה לנטישה המונית של הדת.

נכון שיש כיום סיטואציה של חזרה על טעויות העבר, אשר בודאי סוציולוגים או פסיכולוגים יכולים להסביר מדוע אנשים יחפצו "מרצונם החופשי" לכאורה לחיות את חייהם בחברה כזו ומה היתרונות שהם רואים בה (שאין ספק שכולם יודעים שהיא מלאה פגמים), אולם זה ענין של אופנה היכולה להשתנות כמו בעבר.

יש גם הסברים מדוע האזרחים באירן רצו את חומיני ואת שילטון האיטולות, על את שמדובר היה באנשים משכילים או כיום נטיתה של טורקיה לכיוון שלטון איסלמי, על אף הראית הברבריות שלו ואיזה נזק הוא מביא לארצות בהם הוא שולט.  שאיפות אילו אינן מטרידות אותי כלל ברמה התיאורטית (אבל כמובן שהן מטרידות ברמה המעשית) ואני רואה את מקומן כחלק מטבעו של האדם.

גם הציטוטים שלך את פרשני הרש"ר הירש הם בהחלט נכונים.

אין מדובר בלימוד חוכמה יוונית לשמה, כשם שיש לימוד תורה לשמה. מדובר בלימוד לקיום חיי העולם והאדם היהודי. לצערנו בדור הזה אכן הנושא של יחס האדם והעולם אינו נחשב לנושא שהציבור החרדי עוסק בו, בניגוד לחלקים אחרים של הציבור הדתי אולם כמו בעבר, בסופו של יום, המציאות תאלץ גם את הציבור החרדי לעסוק בנושא זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/6/2009 18:10 לינק ישיר 

שרפ כתב:
להיפך, מצאנו שהתוצאה של כליאת היהודים בפולין ובליטא (וגם בארץ ישראל) בכבלי הבורות הביאה לנטישה המונית של הדת. 

לא מצאתי עכשיו בגוגל,
אבל אני זוכרת (כן כן, משיעור הסטוריה בסמינר בית יעקב שבו למדנו משהו שלומדים ביחידה 9 בערך בבגרות בהסטוריה) שאחוזי ההתבוללות בגרמניה במאה ה-19 היו הגבוהים ביותר, 50% מהכמרים הגרמנים למשל, היו יהודים.
משהו כמו 90% משכילים/מתבוללים.

אתה טועה בגדול בגדול, בפולין וליטא היו הרבה פחות נוטשים, ללא השוואה בכלל.
עובדה.
ה"בורים" הם אלו שמהם תמיד נשארו יותר נאמנים לה' ולתורתו.

(כך גם היה בספרד בתקופת האינקוויזיציה- הנשים הבורות עמדו בעינויים הרבה יותר בגאווה לעומת הגברים המשכילים.
והנה דוגמא נוספת מערך 'התייוונות' מויקיפדיה:
ההתיוונות הייתה רווחת בעיקר בקרב השכבות העירוניות, המבוססות והאריסטוקרטיות של העם היהודי. בכפר ודלת העם השקפה זו לא הייתה מקובלת כל כך. המתחים הפנימיים בין המתיוונים לשומרי המסורת היו בין הסיבות העיקריות לפריצת מרד החשמונאים בשלטון ההלניסטי בארץ ישראל.
ויש עוד פול, פשוט אין פה מקום...)

האמנציפציה שניתנה בגרמניה במאה ה-19 סחפה אחריה המונים ומי שכן ניצל, או תודות לשיטה של תורה עם דרך ארץ, או מפני שהיה "בור".
בליטא ופולין לא נתנה אמנציפציה כזו רצינית, לא היה צריך לנסות אפילו להלחם בצורה של "פתיחת היהודים לעולם הגדול".

ק"ו בימינו.

לצערנו או לא, היום אין צורך להלחם באידאולוגיות שונות, צא לרחוב או אפילו לאונ' ומצא לי אדם עם איזה אידאל רציני ומנומק שיהיה לי בכלל על מה לדבר איתו..
באסה. נראה לי אתה היית מעדיף וגם אני כך, שהמלחמה תהיה על רמה עם כל מיני דעות כוזבות...
אבל זה לא ככה.
האידאל השולט הוא "אכול ושתה כי מחר נמות" ואני האלוהים של עצמי.
היום המלחמה היא בחזית אחרת, חזית די משעממת מבחינה אינטלקטואלית, המלחמה היא נגד יצרים אפלים ותאוות שליליות. לכל דור המפריעים והמסיחים שלו.
והדור שלנו, דור מיוחד בצורה יוצאת דופן- פעם ראשונה בהסטוריה שיש דת כזו של "אני לא מאמין בכלום",
לא היה כזה דבר אף פעם!

השרפיזם לא מתאים להיום, אם בכלל היה דור שהוא היה מתאים לו, בטח הוא מהדורות הקדומים ביותר, עוד לפני החשמונאים.
חבל.
ואני ממש לא צוחקת.

תוקן על ידי אופק20 ב- 24/06/2009 18:45:53

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/6/2009 19:24 לינק ישיר 

זה נכון שבגרמניה שהיתה מתקדמת יותר נטשו יותר את הדת. לכן הם הורחו לחשוב ופתאום גילו שהקידמה המדעית אינה עומדת בסתירה לדת.

בפולין ובליטא אכן היקף הנטישה היה קטן יותר, בגלל שהחברה הסובבת היתה פחות מתקדמת מבחינה מדעית, לכן הנטישה היתה יותר קטנה והרקע האידיאולוגי היה רצון למימוש עצמי כציונים, כפועלים, כבונדיסטים או קומוניסטים.

לידיעתך, יש גם היום לאנשים אידיאלים והם נלחמים עליהם (לדוגמה המתנחלים, התנדבות לסיוע לנזקקים).

בכל מקרה את אכן מתארת סיטואציה מסויימת של אובדן אידיאלים, אולם יש לזכור כי החברה החרדית מכילה דוקא אנשים רבים עם אידיאלים והסיבות של ההסתגרות שלה הם שונות.

לטעמי בכדי לבחון שונות זו יש לבחון מה הרקע להתפתחותה. השונות מצויה בין חרדי ארץ-ישראל לחרדי חו"ל. כאשר גם חרדי חו"ל חלקם אכן דוחה את ההשכלה מכל מיני סיבות וראי לענין זה את אגרות הרב דסלר בסוף חלק ג' של מכתב מאליהו לענין סימנר למורים באנגליה. אינני בקיא אבל יתכן וקיימת אידיאולוגית בורות גם אצל החסידים בברוקלין או אצל ליטאים בליקווד. מרבית החרדים החיים בחו"ל אינם מקבלים אורח חיים זה ועדיין נחשבים לחרדים.

לדעתי ההבדל נובע בחלקו מסוגיית הרצון להימנע משרות הצבאי, הכרוכה ביציאה לעבודה בישראל.

חלק נוסף הוא הפרש הגודל, ז"א ההצלחה לרתום את מערכת תשלומי ההעברה בישראל למימון אורח החיים החרדי, עקב היות הציבור החרדי לשון מאזניים בקואליציות רבות.

בודאי שיש עוד הבדלים כגון רצון להתרחק מהחילונים, בעוד הגויים הם עם זר.

בכל מקרה סביר שבתוך מספר שנים נראה את המטוטלת זזה לצד השני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/6/2009 15:32 לינק ישיר 

יש היום אנשים עם אידאלים, אבל מספרם שואף לאפס וע"כ חזית המלחמה איננה צריכה להיות מושקעת ביותר שם.
כפי שכבר ציינתי- המלחמה היא מלחמה ביצרים ותאוות.

צא וראה מה מצבם של כל אלה שבחרו ב"פתיחות"- המזרחיסטים שלנו וגם החרדים של חו"ל, אותם אלה שלומדים באונ'..
הם בהחלט פחות טובים, הם לא סוג א' א'.
חלקם הגדול אפילו עובר על הלכות מפורשות בשו"ע יום יום: טלויזיה בבית, סרוק שיער בשבת, ולא צריך להרחיב...

אצלנו יש נתח גדול בחברה שגם הם לא סוג א' א', כי הסוג הזה באמת לא מתאים לכל אדם.
אולם שווה לנו לחנך ככה כדי לא להפסיד את אלה שכן מסוגלים  ל"שבתי בבית ה' כל ימי חיי".
בשביל אלה שנופלים בין הכסאות ושורצים ומקטרים בבחדרי למשל, לא שווה ולא הוגן להוריד את הדרישות המצופות מכולם.
ה"פתוחים" הללו- פספסו מן הסתם כמה אנשים שיכול היה לצאת מהם הרבה יותר אילו היו שקועים בוקר וערב באהלה של תורה.
נו, טוב- אני חוזרת בדיוק על הסיבה שהבאת מהרב דסלר בעניין הסמינר למורים.

אני רואה שיש לך נימוקים משלך לתופעת ה"סגירות" שאתה מתאר, אם לטעמך הנימוקים הללו מספקים, אז מה הבעיה שיש לך עם התופעה?

והכי חשוב-
אם זה מפריע למישהו שיש התנהגויות קלוקלות בעם ישראל, זה אומר שאכפת לו וזה מצוין.
אבל צריך להתפלל המווווווווון כי זה נורא כואב, זה הדבר היחיד שיכול לעזור לנו.
לקטרג על יהודים זה רק יזיק, צריך אמנם לדבר על הרע כדי שנדע ממה להזהר, אבל לדעת וזהו, לא להגות ולדוש בזה כל היום וכל הלילה.
התעסקות מוגזמת בזבל לא מיטיבה עם המתעסק וגם מלמדת משהו לא כ"כ נחמד על בעל התחביב הזה.יש מספיק טוב אצלנו שבו אנחנו יכולים לעסוק ולנסות להידמות אליו!

העולם הוא מקום מסוכן לחיות בו, לא בגלל האנשים שעושים רע, אלא בגלל אלו שלא עושים דבר בעניין.
                                                                                             (אלברט איינשטיין)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > חכמות נשים - קרח
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.