|
|
| נשלח ב-24/6/2009 16:47 |
|
| |
בס"ד
בע"ב
מהו הספק? וודאי שכל עוד לומדים סוגיא בתורה שבע"פ מקיימים מצוות תלמוד תורה. אבל כאן באשכול זה החידוש לגמרי אחר. החידוש הוא שגם כאשר אתה מתעסק בעניני העולם (ובכללם בריאות הגוף) הרי אתה קשור עם בורא עולם והולך בדרכיו. ע"י שכל מעשיך יהיו לשם שמים.
אגב, זהו גם הדיוק בלשון חז"ל: "בכל דרכיך דעהו". בכל דרכיך - הענינים הפרטיים הגשמיים שלך לצורך הגוף וחלקך בעולם - דעהו - דע את הקב"ה!
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2009 16:48 |
|
| |
רמב"ם הלכות דעות פרק ד הלכה יד
עוד כלל אחר אמרו בבריאות הגוף, כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכחו מתחזק, ואפילו אוכל מאכלות הרעים.
רמב"ם הלכות דעות פרק ד הלכה טו
כל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל , או מי שמשהא נקביו, או מי שמעיו קשין, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכחו תשש, ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המות, והוא עיקר לכל החלאים, ורוב החלאים שבאים על האדם אינם אלא או מפני מאכלים רעים, או מפני שהוא ממלא בטנו ואוכל אכילה גסה אפילו ממאכלים טובים, הוא ששלמה אמר בחכמתו שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו, כלומר שומר פיו מלאכול מאכל רע או מלשבוע ולשונו מלדבר אלא בצרכיו.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/06/2009 16:52:44
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2009 17:53 |
|
| |
אמור נא למדפסי הרמב"ם שיתקנו את הכותרת: שמירת הבריאות על פי הרמב"ם.
אגב, הרמב"ם כותב: "עוד כלל אחר אמרו בבריאות הגוף" מי אמר כלל זה?!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2009 17:57 |
|
| |
מיכי שאלה כזאת: איך אתה מסביר את המשנה הבאה:
אמר רבי שמעון בר יוחאי, חמישה דברים העושה אותם מתחייב בנפשו ודמו בראשו.
האוכל שום קלוף, בצל קלוף וביצה קלופה שעבר עליהם הלילה, רוח רעה שורה
עליהם.
מה הכוונה מתחייב בנפשו ודמו בראשו? ברור הרי שלא מדובר בסכנה ישירה, אלא בסכנה עקיפה. ברור גם שהכוונה היא שלא כל אחד שאוכל ביצה קלופה שעבר עליה הלילה מות יומת באותו יום. הכוונה כאן, שאדם שעושה דברים מסוכנים, יכול לחלות מחלות קשות ולמות כתוצאה מהם.
אינני יודע מה הסיבות שהביאו את רבי שימעון לפסוק כך (יתכן שבעבר, אכן היתה סכנה בריאותית כלשהי בתוצרים אלו), אך ברור שהכוונה היא לסכנה שעלולה לסכן חיי אדם ולגרום למקרי מוות בטרם עת, באופן סטטיסטי.
ושאלתך לגבי יציאה לכביש - התשובה הפשוטה לא ניתנה התורה למאלכים. לא שאין בזה סכנה, אלא שפשוט אין בררה אלא לסכן את עצמנו. אך בכל דבר שיש בו סכנה ראוי להיות זהיר ביותר. ואכן כן הכביש הוא מקום מסוכן מאד, ואין ראוי לזלזל בו, ומי שמזלזל ומשחק בכביש עובר על דין תורה מפורש. לחגור חגורה למשל, הוא לדעתי דין דאורייתא, לא פחות מעשיית מעקה לגגך.
גם לאלו שלא פוסקים שלהימנע מסכנות מוחשיות (וזה כולל השמנת יתר, עד כמה שזה ישמע אירוני), הרי שהיות הגוף בריא ושלם הוא מדרכי עבודת השם. גם אם זה לא מצווה, הרי שזוהי דרך התורה. ומלבד זאת שכל דבר שיש בו סכנה וגורם לחולי, הוא ודאי ספק דאורייתא - וספק דאורייתא לחומרא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2009 20:09 |
|
| |
יהודים,
כלל זה אמרו חז"ל או ליתר דיוק רבי יוסי באבות פ"ב מי"ד :...וכל מעשיך לשם שמיים.
ראה עוד כאן בהקדמת הרמב"ם למסכת אבות פ"ה : " וכבר כללו החכמים עליהם השלום את העניין הזה ... והוא מאמרם במסכת זו "וכל מעשיך יהיו לשם שמיים"
http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/shmona/5-2.htm
|
| נשלח ב-25/6/2009 07:57 |
|
| |
סימסים,
מתחייב בנפשו זו אמירה אגדית בעליל (ואולי בכלל המלצה בריאותית, ו'מתחייב בנפשו' פירושו זה מסוכן). אין כאן שום פסיקת הלכה, אלא הנחייה והמלצה. ובכלל, הוא מסיים בהנמקה של רוח רעה, ולא של בריאות.
ולגבי יציאה לכביש, אתה צודק כשהדבר חיוני. אבל אני שואל האם מותר לי לנסוע ליומולדת של חבר שלי, או למשחק כדורגל (=ספורט)? וכי מותר לשם כך לסכן את חיי?
כנ"ל לגבי 'הלכות' דעות,' לרמב"ם. זה מעולם לא נתפס כהלכה, גם אם הרמב"ם עצמו חשב כך (ואני כלל לא בטוח אפילו בזה).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 10:08 |
|
| |
ר' מיכי
לגבי 'הלכות' דעות,' לרמב"ם. זה מעולם לא נתפס כהלכה, גם אם הרמב"ם עצמו חשב כך (ואני כלל לא בטוח אפילו בזה).
נלמד את דבריך כחומר.
יש אנשים רבים הסוברים כמוך, שהרבה הלכות שהרמב"ם כתב כהלכות אינן הלכות באמת, וכי גם הרמב"ם בעצמו לא לא חשב שהן הלכות מחיבות.
ויש הלומדים זאת על הרבה הלכות אחרות- כפי שאמר רש"י בפר' קרח "כיון שניתן הרשות למלאך המשחית- שוב אינו מבחין"
כיון שניתן הרשות לקבוע נחרצות כי זו לא הלכה-( איפה ראית ביטול הלכה זו בין אחד מהפוסקים? ולזה שזו לא נתפסת כהלכה? ) שוב האדם אינו מבחין.
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 10:36 |
|
| |
מיכי.
הייתי רוצה להרחיב על הדין ההלכתי בשמירה מפני סכנות. בגדול אני שמח שמנהלים כאן דיון על הדין, כי לדעתי ברור כשמש שמדובר בדין תורה (או ספק דאורייתא) שראוי להחמיר בו לכולי עלמא. בכל אופן הייתי רוצה גם לשמוע דעה של רב פוסק בנושא.
בגדול מתוך הדיונים פה עולים שתי מקורות לפחות בדין שמירה מפני סכנות:
א. ונשמרתם מאד לנפשותיכם. כמה הלכות נפסקו מדין זה: הרב ולדנברג פסק שחולה חייב לאכול ביום הכיפורים מטעמי בריאות, אסור בצום,
ואל לו שיחמיר על עצמו. ועל זה נאמר "ואל תהי צדיק הרבה". (שו"ת ציץ
אליעזר י, כ"ה).
פסק הרב עובדיה יוסף, שהמרגיל עצמו בעישון סיגריות, עובר על "ונשמרתם מאד
לנפשותיכם", ועתיד הוא ליתן את הדין (שו"ת יחוה דעת ה, לט).
ב. לא תשים דמים
בביתך: ספר מצוות קטן ( סמ"ק קס"ח) אשר הכליל סכנה תחת מצות "ולא תשים דמים
בביתך", המצווה המורה לאדם, בין היתר, לעשות מעקה לגג, לשמור עצמו מסכנות
כמו כלב רע, סולם רעוע, וכדומה.
לבסוף יש הפוסקים כי חיוב אי שמירת הבריאות חייב במכת מרדות:
רבי שניאור זלמן מליאדי ב'שולחן ערוך הרב', הלכות שמירת הגוף והנפש. וכך
כותב: "הרבה דברים אסרו חכמים מפני שיש בהם סכנת נפשות וכל העובר עליהם
ואומר הריני מסכן עצמי ומה לאחרים עלי או איני מקפיד בכך חייב מכות
מרדות...
-----------
והנה ציטוט לגבי המודעות של הציבור החרדי לגבי חגורת בטיחות (אני בטוח שתוכל למצוא בנושאים דומים כמו השמנת יתר ואכלית מאכלים מסרטנים):
פרופ' דוד שנער, מנהל מרכז המידע הלאומי לבטיחות בדרכים,
ציין כי מחקרים מראים שהסיכוי להיהרג ולהיפצע קשה. גדול פי-7 בקרב ילדים
אשר אינם רתומים להתקן בטיחות. עוד עלה מהנתונים כי 14% מהאוכלוסייה
החרדית /דתית איננה משתמשת בהתקני בטיחות ברכב לעומת נתוני שימוש גבוהים
יותר באוכלוסיה הכללית בישראל וזאת מתוך סקר תצפיות שנערך בשנת 2007.
-----------
ובוא תסביר לי איך אנשים שמקפידים על אכילת בצל קלוף שעבר עליו הלילה, מפקירים את נפשם בתאונות דרכים? בעיני זה לא רק מגוחך, זה פשוט מראה משהו על העולם ההלכתי והרבני.
לינקים:
http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=10235&cat_id=48 http://www.oryarok.org.il/?p=1129 http://www.kipa.co.il/now/show.asp?id=615
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 11:44 |
|
| |
לגבי 'הלכות' דעות,' לרמב"ם. זה מעולם לא נתפס כהלכה, גם אם הרמב"ם עצמו חשב כך (ואני כלל לא בטוח אפילו בזה).
הלכה בדעות היא לעולם מה שראוי שיהיה, ואין אבסורד יותר גדול מלומר על הרמב"ם שלא חשב כך בעצמו - האדם נתון במהלך חייו לשגרה קיומית תחת סיטואציות נתונות ( למשל הרמב"ם נאלץ לעבוד הרבה יותר מכפי שהוא עצמו סובר מפני שעול פרנסיו יתומי אחיו נפל עליו ) - ואין אדם ולו אחד שאינו מרגיש בנחת זרועה של המציאות שטופחת לו על הפנים. אמנם האדם שומר המצוות מחוייב בתלמוד תורה ובמה שהיא כוללת אבל לא תמיד הוא מצליח לעמוד בכל מה שקבע לעצמו כמטרה - והדברים נכונים גם לגבי הרמב"ם -
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 13:13 |
|
| |
ירוחם,
פוק חזי שלא נוהגים זאת.
סימסים,
לדעתי אין איסור הלכתי גם בעישון, כל עוד אנשים רבים עושים זאת, וכנ"ל.
לדעתי יש התבטאויות רבות של פוסקים שנתלים במקור הלכתי אך אינם מתכוונים לקבוע איסור הלכתי, אלא זו צורת הביטוי שלהם.
ופוק חזי במובאה שלך עצמך: הרבה דברים 'אסרו חכמים', והרי לשיטתך זהו דין תורה ולא תקנת חכמים? על כורחך שאין בזה איסור תורה, וחכמים הם שאסרו זאת. בהחלט ייתכן שזו גם היתה כוונת הרב עובדיה, שיש לאסור זאת מדרבנן כגדר לשמירת הגוף והנפש. אלא שזו חוו"ד בלבד, כל עוד לא התכנס בי"ד מוסמך על כך.
מי שאמר שאכילת בצל מביאה לתאונת דרכים? מובא שם שזוהי רוח רעה. מה הקשר לתאונות? לא הבנתי את שאלתך.
נאחז,
לא כל דבר שהרמב"ם ממליץ הוא פסק הלכה. לא אמרתי שזה לא מומץ לשיטתו אלא שאולי גם הוא מסכים שזו לא פסיקת הלכה. וגם אם הוא חושב כך, אני הק' לא מסכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 13:23 |
|
| |
ר' מיכי
כל מאי דחזית ביי עמא דבר. אסמכתא להלכה?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 13:46 |
|
| |
| נאחז_בקש כתב: |  | יהודים,
כלל זה אמרו חז"ל או ליתר דיוק רבי יוסי באבות פ"ב מי"ד :...וכל מעשיך לשם שמיים.
ראה עוד כאן בהקדמת הרמב"ם למסכת אבות פ"ה : " וכבר כללו החכמים עליהם השלום את העניין הזה ... והוא מאמרם במסכת זו "וכל מעשיך יהיו לשם שמיים"
http://www.daat.ac.il/daat/mahshevt/shmona/5-2.htm
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 13:53 |
|
| |
| SimSim314 כתב: |  |
והנה ציטוט לגבי המודעות של הציבור החרדי לגבי חגורת בטיחות (אני בטוח שתוכל למצוא בנושאים דומים כמו השמנת יתר ואכלית מאכלים מסרטנים):
פרופ' דוד שנער, מנהל מרכז המידע הלאומי לבטיחות בדרכים, ציין כי מחקרים מראים שהסיכוי להיהרג ולהיפצע קשה. גדול פי-7 בקרב ילדים אשר אינם רתומים להתקן בטיחות. עוד עלה מהנתונים כי 14% מהאוכלוסייה החרדית /דתית איננה משתמשת בהתקני בטיחות ברכב לעומת נתוני שימוש גבוהים יותר באוכלוסיה הכללית בישראל וזאת מתוך סקר תצפיות שנערך בשנת 2007.
|
|
זה מעניין בהחלט, וזה מזכיר לי את שאירע לי בתחילת השבוע. הייתי תקוע ב'פקק תנועה' ב'גאולה' בירושלים, ואילו בצד השני התנועה זרמה, מתוך סקרנות עד כמה שומרים נהגי המגזר החרדי על חובת חגירת חגורת בטיחות - בחנתי את הרכבים העוברים על פני והנה 10% ( 2 מתוך 20 ) לא חגרו חגורת בטיחות, וכבר רציתי לומר: הנה! 10% מהחרדים אינם מצייתים לחוק! (טוב כמובן לא כסטטיסטיקה אמיתית...) אך לא יכולתי לומר זאת משום שדווקא 2 אלו - היו נהגים חילונים...
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 14:03 |
|
| |
סיםסים, ולא הזכרת את הנאמר בכתבה בלינק שקישרת:
"אף רבנו יוסף קארו, מחבר השולחן ערוך, נמנע מלהורות על כך, ואף הרמ"א לא העיר על כך. הסיבה לכך היא אולי כי סברו שהרוח הרעה כבר אינה שורה, כפי שישנם עוד כמה סכנות שנעלמו עם השנים."
כלומר גם העולם ההלכתי רבני חלוק בדבר זה.
---------------------------
ומלבד שכבר הערתי לעיל כי הינך עובר מנושא לנושא באותו נושא, יש לדון בעניין ההשמנה, כי אף שהציבור החרדי אינו נמנע מלשמור על חייו ועל גופו מתוך חוסר מודעות - עדיין, לדעתי, אין לבוא משום כך בשם התורה והפסיקה - להורות כי חובה לשמור על הבריאות. שכן יש כאן טעם לפגם, באשר חיי האדם ובריאותו זקוקים לשמירה מעצם אינסטינקט החיים הטבוע בכל ברייה.
ואדרבה, חוסר המודעות לשמירה זו, הינה תוצאה של השקפה כי "אין לי אלא תורה" וממילא נפגם אינסטינקט זה באשר אין אדם שם על לב כי התורה באה לקדש את האדם - אחר היותו אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2009 14:17 |
|
| |
מיכי שאלתי פשוטה ביותר: איך זה שאנשים מקפידים על איסורים שאין בהם שום סכנה כיום, בגלל סכנה שהיתה אי פעם בעבר (ואני אישית מטיל בזה ספק), אך נמנעים מלהקפיד על סכנות קשות עשרות מונים מאלו.
שום כשרות מהדרין לא תתיר בצל שעבר עליו הלילה, הסיבה היחידה לאיסור זה הוא "סכנה". אך אותם הרבנים, אוכלים אוכל מזיק לבריאות, נוסעים בלי לחגור, ולא עושים ספורט - דברים שהם מסוכנים פי מליון מאשר אכלית בצל כזה.
וכן דין רבנן הוא גם לא עניין של מה בכך. אני חושב שאנחנו מסכימים שעל פי הלכה, אין פה ספק שזהו הדבר הנכון.
מלבד זאת שגם התורה עשרה דברים המסוכנים, באמירה ולא תשים דמים בביתך, וכפי שהבאתי מספר מצוות הקטן שזהו דין דאורייתא. אינני מבין מדוע אם כך אין זה ספק דאורייתא, גם אליבא מי שלא הוסיף זאת לרשימת המצוות.
מה שאני מנסה להגיד שרבנים לא יודעים להסתגל למידע חדש שמגיע ממחקר אמפרי - הם עדיין שקועים באיסורים עתיקים חסרי שום תועלת, וקוראים להם "סכנות" למרות שהמשמעות של המילה הזאת חסרת כל פשר אמפרי, נכון להיום.
|
|
|
|
|