שמרן האם אתה מכיר היום חשיבה חרדית, מדעת או שלא מדעת, שאינה מהותנית?
ולגבי יתרת שאלותיך: א. כי לדעתם הם מגלים נאמנות מספקת להלכה כדי להגדירם כאורתודוכסים. ב. לא נלענ"ד, הם אכן רוצים לראות את עצמם כאורתודוכסים. ג. לדעת האורתודוכסים מותר להם להזהיר מפני הסוס הטרואיני, ומה זה גרע מחוק הונאה בכשרות. ד. כמדומני שהיא כמותית, גם ישי רוזן צבי יביע התנגדות אם מרדכי קפלן יגדיר עצמו כאורתודוכסי.
נשלח ב-7/7/2009 16:08
שמרן
כפי שכתב מישאחזו- דרך המזרחי לא היתה לפי דרכו של הרב טאו והרב שפירא, אנשים מרחוק באו לשנות אורחות חיים.
וכבר נקבעה ההלכה כל הבא לשנות ידו על התחתונה ואין שומעין לו ,
נשלח ב-7/7/2009 20:08
הזדהתי עם הקטע של לבלוע צפרדעים, אני מתחבט באותה בעיה כשאני קורא הוגים אחרים שקבעו כי 'איו שום רע בעולם כלל'. קשה לעכל את זה. ויחד עם זה, אנינמנה על אלו שמקבלים השראה מתורת הרב, ולו בגלל שהעולם הזה שמלא גבורות קשות וקטגוריות יותר עלול להשקפה של בוז ומשטמה, ונדיר לפגוש אישיות שחיה באלוהים ומסוגלת להסתכל על הקילוס הפנימי ולהתמלא שירה.
אני מאוד אוהב את השילוב של הפס' בפסקאות הרב קוק, הם נאמרים בדרך אגב, ואתה שם לב לתוכן החדש שהרב טובע בהם: פסקה שתתחיל בתיאור מצב הנפילה והכיעור, תמשיך באור שחבוי גם בתוך החושך ותסתיים ב-'גם לשוני כל היום תהגה צדקתך, כי בושו כי חפרו מבקשי רעתי', או 'אברכה את ד' בכל עת, תמיד תהילתו בפי'. זה מעורר השראה. למרות שזה מיסטיקה. ואולי בגלל.
להבדיל אולי מכותבים אחרים כאן אני מרגיש הרבה פעמים כמוך, אבל זו לא הנקודה הבעייתית. הבעיה היא האם אפשר להפוך את תורת הרב, או חלקים ממנה, לבסיס לסוג של פוליטיקה, כלומר למה שמכתיב אופן התנהלות של ציבור: בתוכו ומול ציבורים אחרים.
רבים טענו כבר ש"מכירת" משנת הרב קוק להמונים היתה כרוכה ברידוד שלה לאוסף סיסמאות רומנטיות בנוסח הצדיקים הטהורים והנשמה המאירה. מה שרואים עכשיו הוא שהבעיה הרבה יותר עמוקה, שלא רק בעלי בתים או חניכי תנועות נוער לא נכנסו לעניין, אפילו הרבנים שהשקיעו שנים רבות בשיא הרצינות הם בעצם לא בעסק. ואני לא חושב שהאנשים הללו טיפשים או מוגבלים, אלא פשוט שישנם טיפוסי אנשים שהמשנה מתאימה להם וישנם כאלו שלא.
"דומני כי מי שכורך בכריכה אחת
היתרים לשימוש באמצעי מניעה עם התארגנויות הומו/לסביות, חוטא ומטעה. מי שמעלה בנשימה אחת התארגנויות של פמיניסטיות דתיות עם
התארגנויות חד-מיניות, כנראה אינו מבין או מכיר את העובדות."
האם אתה לא מכיר בכך שקיים מתאם בין מי
שיקבל זוגות חד-מיניים לבין מי שיתמוך בשימוש באמצעי מניעה וארגונים פמיניסטיים.
האם אתה לא מסכים שהמתאם הזה נובע מהשקפת עולם ליברלית?
"יש הרבה יותר מאשר שני זרמים.
החלוקה הסכימטית לחרד"לים מול ניאו-רפורמים פשטנית. דומה הדבר למי שיחלק את
החברה החרדית לפרום מול שבבניקים."
תמיד אפשר לעשות חלוקה לזרמי-משנה, אבל
בהסתכלות של זרמי-על יש בכך מן האמת. החלוקה היא לא בין פרום לשבאבניקים או בויאן
וסאטמר, אלא בין החרדים לציונות הדתית. אמנם הפילוג בציבור הדתי לאומי לא במצב כל
כך מתקדם וקשה עדיין לשרטט גבולות ברורים בין הזרמים, אבל נראה שעם הזמן ההבדלים
מתחדדים יותר ויותר.
"כבר למעלה מעשור שאין "המחנה
הדתי לאומי". אותו מגזר שמתייחסים אליו כאחיד, כבר למעלה מעשור שאינו שולח את
בניו לאותם מוסדות לימוד, ילדיו אינם נמצאים באותן תנועות נוער, הוא לא מבלה את
זמנו באותם האופנים, אינו מצביע לאותן מפלגות, אינו משרת באותם מקומות בצבא(1),
וכו'. ניתן לומר כי המקלות הלבנים היו מפוצלים עוד טרם פיצל בהם פצלות."
הפכת את טענתך, ובעצם הסכמת שכבר קיימים
שני ציבורים! דווקא כאן אני נוטה שלא להסכים. הפיצול אולי מתחדד בשנים האחרונות,
אבל עדיין אי אפשר לטעון שיש כאן שני ציבורים. הרב יהושע גם מתאר מצב, וגם קורא
לחדד את ההבדלים בין הציבורים.
"כדאי לראות פעם איזה אחוז
מהנח"ל החרדי מגיעים מבתים חרדיים, ואיז מגיעים מבתים "חרדליים" -
כהגדרתו."
אם עזרא היא תנועה זעירה, הרי שהנח"ל
החרדי היא תנועה זעירה שבזעירה. מתוך כ-300 מתגייסים כל שנה לנח"ל החרדי, פחות
ממאה הם חרדליים. האם אפשר בכלל להתיחס לזה כתופעה משמעותית? במחלקות ההסדר
משולבות ישיבות מסוגים שונים (ר"ג, גוש, ומצפה רמון, לדוגמה) ומהיבט השירות
בצבא לא ניתן לדבר על הפרדה משמעותית בין ציבורים.
לירוחם
"כי רבני החרד"ל השתלטו על
ההנהגה, בישיבות בנ"ע רוב הרמים חרדים"
רוב הרמים חרדים? זה היה נכון אולי לפני
עשרים שנה. המגמה כיום משתנה, וכמעט שאין למצוא ר"מים חדשים שהם חרדים.
רוב הרמים חרד"ל? חוששני שהכרותך
עם המצב לא מושלמת, והתמונה מורכבת יותר.
בכל מקרה, המגמה היא ודאי לא של
כניסת ר"מים חרדים, ולכן לא ברורה בעיני הטענה שהיא זו שגרמה להצבעה
בבחירות למפלגה אחרת.
"עלוני השבת הפכו לשופר
חרד"לי"
גם עלוני השבת של צוהר, שבת בשבתו, מצב
הרוח, שבתון, שבת שלום, וקולך? בעלוני השבת יש ייצוג לזרמים רבים ושונים, וההכללה
שלך מוטעית.
בעל בעמיו
"אפילו בהר עציון נראה לי שחלק
מהר"מים הצעירים עוים על הגדרת החרד"ל."
זו טענה מופרכת בעליל. לא ברור לי האם
אתה טועה במציאות או בהגדרת החרד"ל.
נדב
לפיכך יש שדרשו "הצדיקים הטהורים
אינם". וד"ל וחרד"ל.
גם הוא עומד על הנקודה שהעלה נדב, ואף
מוסיף שדווקא דרכו היא זו שמחפשת התמודדות עם דעות שבחוץ (תוך בירור הנקודות
האמיתיות שבהן) ולא דוחה אותן על הסף.
נשלח ב-9/7/2009 13:46
אני מצטרף לבעל, אבל בלי הציניות...
אמנם נדב צודק, כאשר אנחנו מדברים על העברת המסרים העמוקים וכו' בתורת הרב*. המיעוט שיורד לעומק הענין [ואיני מתכוון לתת ציונים והערכות איי.קיו - אני מתכוון למי שעוסק בצורה רצינית ושיטתית בתורת הרב], הוא אותו מיעוט שאם היה נולד חבדני"ק היה עוסק בתורת חב"ד לעומק, ואם היה בעל נטיות פילוסופיות היה כותב פוסט דוקטורט ובו מבט חדש על נקודות ההשקה בהתייחסות של לייבנץ וקאנט לחיוכו של חתול צ'יישר.
הרוב, זה ששיעורי אורות התשובה באלול הם עיקר הכרתו את כתבי הרב, אינו עוסק בפילוסופיה. מבחינתו, מה שמלמדים הרבנים בישיבות היא תורת הרב, והם אינם עושים מחקר משווה בין כתבי הרב לשיעורי הר"מ. אני מניח שכך בכל קבוצה מוגדרת - לא מפקפקים ב"מעתיקי השמועה", ואם הלל אומר שזו אל"ף וזו בי"ת - אז זו האמת.
לכן, ככל שנדב צודק [והוא צודק], זה לא לענין. העובדה שמישהו מנופף בדגל כתום על בריכת המים בחומש בשם תורת הרב קוק, לא הופכת את זה "באמת" לתורת הרב קוק. מצד שני, המנופף לא "באמת" מכיר את תורת הרב קוק, כך שאשכולות שלמים בענין לא ישכנעו אותו אחרת.
-----
* יש לי התניית ילדות - הרב קוק הוא "הרב", ואין בלתו...
אלא שנדב לא מדבר על בריכת המים בחומש, אלא על הרבנים וראשי הישיבות עצמם.
נשלח ב-9/7/2009 14:44
הלל בן שחר
הרמ"ים החרדל"ים- הם כמו החרדים בכל, חוץ משרות צבאי, ולכן באמת הרבה משפחות לא שולחות את בניהם לישיבות, המלמדות את בניהם אורח חיים אחר .
העלון שבת בשבתו- עלון המזוהה עם המפד"ל, רובה ככולה בשליטת החרד"ל,
העובדות מדברות- ראה ממתי החלה הירידה בכחה הפוליטי של המפד"ל- מאז שהרבנים החלו לתת את הטון .
נשלח ב-9/7/2009 15:04
[הרבנים איימו, מינוי נשיא המכללה בוטל רבנים בזרם החרד"לי איימו שלא ישלחו עוד את תלמידיהם למכללת ליפשיץ לחינוך, לאחר שבחרה כנשיא את פרופ' שמואל גליק, המלמד גם במוסד קונסרבטיבי. ראשי המכללה התכנסו והחליטו: המינוי יבוטל. גליק ל-ynet: "לא מחפש סידור עבודה"]