| נשלח ב-8/7/2009 07:34 |
|
| |
פירש"י נועד לבן חמש למקרא?
(אבקש בזאת מכל המגיבים להגיב עניינית ועל המאמר נשוא האשכול בלבד, ושלא לתייגני בעד/נגד חב"ד וכד'. רצוני בדיון ענייני בלבד).
לפני כשנה היה לי דיון מעניין עם אחד מחשובי רבני חב"ד בארץ על דבר תורה של הרבי ז"ל שראיתי באחד מספרי חב"ד. הד"ת המדובר נמצא בספר לקוטי שיחות ח - פר' פנחס, אלא ששם הוא באידיש ואנכי קראתיהו בלה"ק (אודה למי שיביא הדברים במלואם בלה"ק).
הרבי מביא את רש"י הראשון בפר' פנחס 'לפי שהיו השבטים מבזים אותו, הראיתם בן פוטי זה שפיטם אבי אמו עגלים לעבודה זרה והרג נשיא שבט מישראל, לפיכך בא הכתוב ויחסו אחר אהרן', ושואל עליו מספר שאלות.
בתחילת הדיון הערתי צדדית, שהקושיא אינה על רש"י אלא על מדרש תנחומא שרש"י מצטטו. הרב הנ"ל השיב שאמנם זהו מדרש, אך פירש"י נועד לבן חמש למקרא ולכן הקושיות הן עליו דוקא (כנראה כוונתו שקושיות אלו אפי' ילדים ישאלו).
הדברים תמוהים לי. אם נקח לדוגמא את דברי הדקדוק שברש"י, מובטחני שמבוגרים רבים לא יבינום, לא כ"ש ילדים. וכי כל מדרש הלכה שרש"י מצטט ילדים מבינים? האם יש מקור להנחה זו?
(יש לי עוד הערות לגוף המאמר, ובאם יובא כאן נוכל לדון בהן).
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 10:39 |
|
| |
כוונת הדברים שפירוש רש"י נכתב גם עבור בן חמש למקרא, שהרי רש"י כותב כמ"פ בפירושו "ואני לא באתי אלא ליישב פשוטו של מקרא", והגיל המינימלי של פשוטו של מקרא הוא בן חמש למקרא כמובא באבות ספ"ה, שזה כולל את לימוד פירוש המילות, כמובא בהל' ת"ת לבעל התניא, וממילא זה כולל גם את כללי הדקדוק של המילה.
אגב, ראיתי שלפעמים לא רק בן חמש למקרא מתקשה בהבנת דברי רש"י, אלא לפעמים אף גדול בישראל טועה בהבנת דברי רש"י אף במקום שבן חמש למקרא לא היה טועה, והכוונה למה שראיתי פעם באבי העזרי בפירוש דברי רש"י בפרשת בהעלותך ט, י "פסח שני מצה וחמץ עמו בבית ואין שם יו"ט ואין איסור חמץ אלא עמו באכילתו", ופירש באבי עזרי שהכוונה שאין כלל איסור חמץ בפסח שני אלא "עמו באכילתו", שמותר לו לאכול חמץ. כמובן שהו היפך הפשט הפשוט של בן חמש למקרא.
והנה מלבד דוחק הגדול שבפירוש של אותו גדול, נראה שנעלם ממנו דברי רש"י בסוכה מז, ב: "פסח אינו אסור בחמץ אלא שטעון מצה למצוה, ואוכל חמץ מיד". דהיינו בשעת אכילת פסח אסור בחמץ ורק אח"כ אוכל חמץ, וזו הכוונה הפשוטה גם בדבריו בחומש.
תוקן על ידי מאחרישבת ב- 08/07/2009 10:39:08
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 11:00 |
|
| |
| מאחרישבת כתב: |  |
אגב, ראיתי שלפעמים לא רק בן חמש למקרא מתקשה בהבנת דברי רש"י, אלא לפעמים אף גדול בישראל טועה בהבנת דברי רש"י אף במקום שבן חמש למקרא לא היה טועה, והכוונה למה שראיתי פעם באבי העזרי בפירוש דברי רש"י בפרשת בהעלותך ט, י "פסח שני מצה וחמץ עמו בבית ואין שם יו"ט ואין איסור חמץ אלא עמו באכילתו", ופירש באבי עזרי שהכוונה שאין כלל איסור חמץ בפסח שני אלא "עמו באכילתו", שמותר לו לאכול חמץ. כמובן שהו היפך הפשט הפשוט של בן חמש למקרא.
והנה מלבד דוחק הגדול שבפירוש של אותו גדול, נראה שנעלם ממנו דברי רש"י בסוכה מז, ב: "פסח אינו אסור בחמץ אלא שטעון מצה למצוה, ואוכל חמץ מיד". דהיינו בשעת אכילת פסח אסור בחמץ ורק אח"כ אוכל חמץ, וזו הכוונה הפשוטה גם בדבריו בחומש.
|
|
אין ספק שזה הפירוש הנכון ברש"י, ואיסור החמץ באכילתו נובע מהמצוה "על מצות ומרורים יאכלוהו" ממילא אסור בחמץ בשעת אכילת הפסח. ודכירנא שראיתי בעוד כמו"כ ספרי האחרונים שדנו בפשט דברי רש"י אלו ,ופלא שלא הבינו דבר כ"כ פשוט ברש"י.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 11:56 |
|
| |
העליתי כאן את הפרק "בן חמש למקרא" מתוך ספרו של הרב טוביה בלוי "כללי רש"י" לשיטת האדמו"ר, הנמצא במאגר אוצה"ח:
http://www.zumodrive.com/share/jDxNTlkMD
גם העליתי כאן את דברי המהר"ל מפראג על לימוד פרש"י על התורה עם ילדים:
http://www.zumodrive.com/share/jDyNGMxOT
אם לא נפתח לכם אוטומטית אנא לחצו על Download שמימין בדף שנפתח.
תמיד רציתי לשאול:
איך ניתן להבין שמ"בן חמש למקרא" ניתן להבין שרש"י כתב את פירושו עבור רמת הבנה וידיעה של בני חמש? האם בני חמש לומדים מקרא לבדם? האם גם את פירושו לספר ויקרא הוא כתב עבור ילדים בני חמש שרק התחילו ללמוד מקרא, (יבואו טהורים ...)?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 08/07/2009 12:20:18
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 12:14 |
|
| |
דברי האבי עזרי הם בגליוני "בית המדרש" על המנ"ח בפ' בהעלותך התמה מה מקורו של רש"י. הגליונות הודפסו במהדורה אחת של מנחת חינוך מכון ירושלים.
הקריאה שהציע לפי' רש"י ש"אלא עמו באכילתו" היינו הדגשת ההיתר, לא תתכן בלשון רש"י כברור למעיין שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 12:56 |
|
| |
דברי האבי עזרי כבר נדפסו בספרו הל' ק"פ וכבר הלכו בו הנמושות. אמנם כבר קדמו ברעיון זה בספר אמבוהא דספרי על ספ"ז ע' 254 עי"ש שהביא מרש"י הנ"ל בסוכה ראיה לדבריו!
לעיקר הנידון כאן, כבר האריך הגרי"ש זילברמן בהוכחות שפי' רש"י חסר בפשוטו של מקרא פעמים רבות. ראה באשכול אודותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 13:33 |
|
| |
מאחרי שבת, במשנה באבות לא מדובר על רש"י אלא על המקרא עצמו, ואין הכוונה שבן חמש יכול להבינו לבד, אלא שאז ראוי ללמוד אתו מקרא, וכמובן גם לבאר לו. בנוסף, פירוש רש"י אינו פירוש המילות כך שאין זה נכלל בדברי שו"ע הרב.
נישטאיך, תודה על ההעלאה, אבל הדברים שם מוכחשים מן החוש. ילד בן חמש לא מבין לבד מקרא, וכ"ש לא רש"י אפי' קצת קשה, וכ"ש וכ"ש דברי דקדוק.
אני חוזר ומבקש מקור לדברים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 14:39 |
|
| |
לא הבנתי דבריך, כשאומרים שרש"י כתב את פירושו לבן חמש למקרא, הכוונה שכתב זאת כדי ללמד את הבן חמש למקרא את פירוש הכתוב, ומאי נפק"מ איך הבן חמש לומד פירוש זה, העיקר הוא שהפירוש של רש"י שהוא לומד לבד או שהמלמד לומד עמו, מתאים לרמת הבנתו.
ובכלל, בעוד הנך שואל על פירוש רש"י, הרי שלי קשה יותר בדברי הרמב"ם עצמו שכותב בהקדמתו, שכתב את ספרו לגדול ולקטן, ושאדם יוכל ללמוד את ספרו מיד לאחרי לימוד החומש ולהבינו מבלי שיצטרך לספר אחר ביניהם, וכאחד שלומד ג"פ רמב"ם בכל יום גם אחרי שלמדתי בין החומש לרמב"ם הרבה ממסכתות הש"ס, עדיין אני זקוק לפירוש כדי להבינו, ועוד רבים כמוני.
המסקנה העולה מכל זה שכשגדולי ישראל כותבים חיבור, אף שמעידים שהחיבור נועד לכל, צריכים להאמין שהדברים נכונים מבחינה תיאורטית עכ"פ, דהיינו לפי המבט של התורה, אבל מצד האדם הלומד עדיין יש הרבה מגבלות כדי שאכן הדברים יהיו מיושמים בפועל.
וכך יש להתייחס גם לדברי הרבי זי"ע בענין פירוש רש"י לבן חמש למקרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 15:36 |
|
| |
במילואים לתורה שלמה כרך י"ז, עמודים רפו-שיב, ישנם מספר מאמרים של הרב מנחם כשר בנושא: "פשוטו של מקרא", בראשון שבהם, (עמודים רפו-רפ"ט), הוא סוקר את ה"פשוטו של מקרא" כפי שהוא אצל הפרשנים:
רש"י, הרשב"ם, הרמב"ן, ר' יוסף מאורליאנש, ה"אבן עזרא", ה"לקח טוב", ה"אור החיים".
לשיטתו של הגר"א בפשוטו של מקרא, הוא הקדיש פרק שלם, (עמודים שב-שג).
_________
"פשוטו של מקרא" מהו?
http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=1&topic_id=1851535&forum_id=1364
תוקן על ידי נישטאיך ב- 08/07/2009 15:55:47
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 16:34 |
|
| |
מאחרי שבת כתבת: <המסקנה העולה מכל זה שכשגדולי ישראל כותבים חיבור, אף
שמעידים שהחיבור נועד לכל, צריכים להאמין שהדברים נכונים מבחינה תיאורטית
עכ"פ, דהיינו לפי המבט של התורה, אבל מצד האדם הלומד עדיין יש הרבה
מגבלות כדי שאכן הדברים יהיו מיושמים בפועל.
>
מה שייכת כאן תיאוריה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 16:50 |
|
| |
<"כשאומרים שרש"י כתב את פירושו לבן חמש למקרא, הכוונה שכתב זאת כדי ללמד את הבן חמש למקרא את פירוש הכתוב">
האם גם ה"רש"י הראשון" בספר בראשית הוא פירוש הכתוב?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 17:13 |
|
| |
בהחלט לא, אין ספק שהבנתו של רש"י ב'פשוטו של מקרא' צ"ע ואינה כשל ראב"ע והרשב"ם או (וזו האפשרות שבה אני מצדד) כשרש"י כותב 'ואני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא' וכד' הכוונה באופן מקומי, ולא לכל אורך פירושו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 18:19 |
|
| |
כשאני קורא את פירוש רש"י אני מבין שאין שום בעיה באכילת חמץ בפסח שני. גם לא בשעת הסדר. אולי אני עדיין לא בן 5.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 18:28 |
|
| |
כדי לשפוט ביושר את דברי הרבי מחב"ד בענייניות, חייבים לראות ולדעת מה היו קושיותיו. כי אם לא כן, אין להם פותר. הדברים נראים כי דבריו שרש"י נכתב לבן חמש למקרא, מבוססים על הנחתו המוקדמת בקושיותיו. אם כן לא יהיה צודק והגון לדון בדבריו ללא ידיעתן.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2009 19:47 |
|
| |
| מאחרישבת כתב: |  | |
לא הבנתי דבריך, כשאומרים שרש"י כתב את פירושו לבן חמש למקרא, הכוונה שכתב זאת כדי ללמד את הבן חמש למקרא את פירוש הכתוב, ומאי נפק"מ איך הבן חמש לומד פירוש זה, העיקר הוא שהפירוש של רש"י שהוא לומד לבד או שהמלמד לומד עמו, מתאים לרמת הבנתו.
ובכלל, בעוד הנך שואל על פירוש רש"י, הרי שלי קשה יותר בדברי הרמב"ם עצמו שכותב בהקדמתו, שכתב את ספרו לגדול ולקטן, ושאדם יוכל ללמוד את ספרו מיד לאחרי לימוד החומש ולהבינו מבלי שיצטרך לספר אחר ביניהם, וכאחד שלומד ג"פ רמב"ם בכל יום גם אחרי שלמדתי בין החומש לרמב"ם הרבה ממסכתות הש"ס, עדיין אני זקוק לפירוש כדי להבינו, ועוד רבים כמוני.
המסקנה העולה מכל זה שכשגדולי ישראל כותבים חיבור, אף שמעידים שהחיבור נועד לכל, צריכים להאמין שהדברים נכונים מבחינה תיאורטית עכ"פ, דהיינו לפי המבט של התורה, אבל מצד האדם הלומד עדיין יש הרבה מגבלות כדי שאכן הדברים יהיו מיושמים בפועל.
וכך יש להתייחס גם לדברי הרבי זי"ע בענין פירוש רש"י לבן חמש למקרא.
|
|
אבל הא גופא קשיא, מנין המקור לומר שרש"י כתב את פירושו לבן חמש למקרא? האם 'בן חמש למקרא' ו'פשוטו של מקרא' הם מונחים מקבילים? האם כל פשט - יהיה כותבו אשר יהיה - יובן ע"י ילד בן חמש?
ואם הודית שהבן חמש לא ילמד לבד אלא ילמדוהו, הרי אזלו להם הרבה מן הכללים שכתב הרב בלוי בשם הרבי (בהודעת נישטאיך), כגון כלל 4 וכלל 6.
פשט דברי הרמב"ם מובן בין לגדולים בין לקטנים. לדקדק ולהעמיק אפשר כמובן גם בדברי רש"י.
(תוקן בעקבות דברי בעל בעמיו)
תוקן על ידי לוצאטי ב- 08/07/2009 19:54:56
|
|
|
|
|