|
|
| נשלח ב-27/1/2011 05:46 |
|
| |
מיימוני קודם בריאת העולם הי' רק הוא ולאחר בריאת העולמות יש רק הוא. זה שאנחנו יש (=מציאות עצמאית) הוא רק מצידינו. וזהו סוד הצמצום איך שבבת אחת ישנה מציאות העולמות שהיא מציאות אמיתית שאל"כ הרי תו"מ ג"כ אינם אמתיים רח"ל. ומצד השני יש רק הוא ואין שום דבר אחר כמו שאנו אומרים אתה הוא קודם שנברא העולם ואתה הוא לאחר שנברא העולם שבריאת העולם לא פעלה שום שינוי בה"הוא" וכמו שקודם הבריאה לא הי' חוץ ממנו כמו"כ אחר הבריאה אין חוץ ממנו. בקיצור דבר והיפוכו ושניהם אמת. להבנת ענין זה לעומקו יש ללמוד שער היחוד והאמונה בספר התניא, אני ממליץ על ביאורו של ר' זלמן גופין, כמדומני יצא לאור בכותרת שיעורים בחסידות (בחוגים אחרים היו מתארים אותו וכו' אבל בחב"ד לא נהוג לערוך הספדים ובפרט מחיים(: ). לענין מקלו של אלישע, שאלתך היא למה צריכים את המקל לגלות את האלקות, התשובה היא שכדי שהברכה תשרה היא צריכה מקום אחיזה בגשמיות. כי המרחק בין הרוחני להגשמי הוא אין סופי וצריכים איזה גשר. ואם תשאלני איך נכנסה הרוחני למקל הגשמי הרי כבר אמרו שבמתן תורה הותרה הגזירה שעליונים לא ירדו לתחתונים. והכוונה במדרש זה היא שע"י מעשה המצוות מכניסים קדושה (=גילוי אלקות) בדברים גשמיים, ומעשה המצות של האבות אכן לא קדשו את הגשמי (יוצא מכלל זה ברית מילה ואכמ"ל). וצדיק שכל ענינו הוא אלקות הרי הוא מחדיר הגילוי האלוקי גם בחפצים שלו. דא"ג זה מסביר מה שאצל החסידים (עכ"פ בחב"ד) לא יושבים כל החיים בכולל. מקובל שששת ימים תעבוד הוא כפשוטו כדי לעשות הכלי שתשרה בו הברכת ה' היא תעשיר. אלא שצריכים לדעת שהעיקר הוא לא הכלי אלא הברכת ה' ולכן מספיק לעשות המינימום ושאר הזמן לעסוק בתו"מ.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 10:35 |
|
| |
ממתינים בקוצר רוח לאבן תיבון שיבא ויסביר לי ולמיימוני את דבריו הסתומים ומדרשי הפליאה של סאניטש.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 10:41 |
|
| |
תנאי בסיסי קודם להבנה - להפסיק להיות פוסטמה...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 11:24 |
|
| |
3 אלמונים לא יספיקו להסביר מה שהעמיס 'ביטול' אחד
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 19:28 |
|
| |
פוסטמה חושבני שדברי מובנים, אולי לא תסכים אתם אבל כמדומני שהבהרתי דברי. באם משהו אינו מובן פרט אותו ואנסה לבארו. אכן לא גדלתי ולא למדתי באה"ק, ושפתי לה"ק היא ולא עברית, אבל עד כדי כך שיהא דומה עליך כערבית הגזמת. ועוד חושבני שמיימוני די הבין אותי. הרחמנות עליו היא, שאם יסכים לדברי יצטרך להודות שהקבלה היא לא ע"ז רח"ל, כי הקבלה מדברת בגילוים ולא בעצם.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 21:40 |
|
| |
לפי הכלים שפירטת כפשוטו הם היו אמורים להיות כולם מליונרים, ולא איזה אחד שליח לארה"ק שמחפש שאריות זהב באוסטרליה. וחברו מאזורים בדמעה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 21:52 |
|
| |
איך הבנת כזה דבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/1/2011 22:55 |
|
| |
פוסט'
הרשה/י לי להעיר הערה קטנה. הבוחר בניק שכזה משתמש במילה "רחובית" וממילא נראה כאילו הוא מחפש להציג את עצמו באופן שלילי. ומדוע לעשות זאת? יותר מכך, העלית טענות רציניות מאד, אבל הניק והניסוח עלולים להסתיר זאת. למעשה, יתכן, אם הבנתיך, שאני סבור בדומה לך. אבל צריך להסביר תמיד יותר באריכות. אנסה אם כן להסביר מה הבנתי ומה לא.
זו הערה כללית על תורת הקבלה ושיטת חבד והתניא בייחוד. אין זו הפעם הראשונה שאני כותב זאת.
יש לנו אמונות וידיעות סותרות. אנו מאמינים ויודעים שיש ה' בעולם, שהוא בראנו, והוא אינו דומה לשום יש בעולם. אם זה כך, אז אי אפשר כמעט או בכלל לדבר עליו. אי אפשר לייחס לו את התכונות שאנו מייחסים לו, כמו איכפתיות, אהבת צדק, רחמים ועוד.
לשאלה יסודית זו הוצעו כמה תשובות שונות. אחת מהן (שאני דוגל בה) היא להשתדל להישאר עם המינימום של מה שברור וחייב להיות: כלומר, אנו נאלצים להחזיק בשני צדדים סותרים. מציאות האלקים, טובו ורחמיו ועומק משפטו לנוכח העובדה שקביעות כאלו לא יכולות עקרונית להיות בנות יישום לגביו.
דרך אחרת היא דרך הקבלה, וכאן כמובן המילה "קבלה" היא רחבה מדי, כי היא מקיפה תיאוריות שמוכרות לפי התיעוד שלהן מזה 800 שנה, ויש ביניהן סתירות ומחלוקות. אולם ניתן להצביע על דרך מסויימת שאותה מנסה סאניטש להביא לכאן, והוא מסכם אותה ברור ובתמציתיות.
היכן איני מסכים עמו? לא שאני חושב רק שהוא טועה בטענות שיש מציאות כזו או אחרת כפי שהוא מאמין. אני סבור שהוא טועה בכך שהוא מוצא תוכן בקביעות שלו, שהוא קורא חיבורים ושומע שיעורים, שלמעשה אינם אלא שעשוע מורכב מאד במילים, וסבור שיש למילים אלו תוכן, שהן מצביעות על מציאויות כלשהן ברמה כלשהי של ישות (בדרך כלל, של רמת מציאות שהיא נכבדה ונשגבת מזו שלנו).
בנידון דידן, לגבי השימוש שיכול היה ה' לעשות במשענת של אלישע, והאופן שבו אלישע ראה את הדברים, יש שתי אפשרויות יסוד. אפשר להסביר כמוני, שהמשענת היתה מיותרת, ואפשר להסביר כמו סאניטש, ואז אפשר לשלב את סיפור המשענת בתוך תיאוריה מורכבת ומרשימה מאד. כפי שאכן כתב סאניטש.
התיאוריה הזו כוללת פרקים רבים. הם נכתבים בשפה שהתפתחה בתוך המסורת היהודית, הקבלית והחסידית במאות השנים האחרונות. אפשר לנסות לתרגם את הרעיונות האלו לשפה מתחום קרוב אבל רחוק, כמו מונחים פילוסופיים. אבל עבור מי נתאמץ לעשות זאת? סאנטיש אינו זקוק לכך. לדעתי שלי, תירגום כזה יגלה כי חלק מן הדיון או רובו הוא, כפי שהאשמתי (בעקשנות? בבורות? בגסות?) שאין זה אלא משחק אינטלקטואלי מילולי שיוצר תחושות של חויה דתית ואינטלקטואלית אצל הקוראים. אבל אין מילים אלו מצביעות על משהו מעבר לכך.
אחד הפרקים שסאניטש הזכיר נוגע לשאלה מדוע צריך משענת. וכאן מצטט סאניטש עקרון שלדעתי אינו תלוי בשאר המסורת הקבלית. טענתו היא שה' ברא את העולם שיתנהל כך שעל מנת שיקרו דברים טובים, כמו החלמה, פרנסה ועוד, זה בנוי על החלטה אלקית ונתינה מעם האלקים, אבל זה תלוי גם בכך שבעולם יקרו קודם לכן דברים מסויימים שיהוו "הכשר לדבר". כפי שצריך לחרוש את הקרקע ולהשקות אותה כדי שזרעים ייקלטו. מבחינה מסויימת, זה רעיון תורני מובהק. "והיה אם תשמעו - ונתתי" (בכוונה דילגתי על מילים כדי לא להעתיק פסוק שלם).
כמובן, מה שכתב סאנטיש הוא יותר מאשר תוכן אותם פסוקים מקריאת שמע המוכרים לכולנו. יש כאן תיאוריות. תיאוריה לגבי הדרישות שה' מעמיד בפנינו ובפני העולם כדי לחלוק לנו מטובו (הטוב שיש לו לתת ולא טובו העצמי, לפי דעתי שלי כמובן). יש גם תיאוריה עמוקה עוד יותר, במובן זה שהיא אינה רק חושפת את הכללים הפחות מוכרים של קבלת טוב מן האלקים (=הורדת שפע) אלא גם מגלה סודות על האופנים שבהם ה' בחר לגלות את עצמו ועל המשלים שבהם אפשר וחייבים לצייר אותו. כמו השתלשלותן של ספירות, מערכות היחסים ביניהן, ועוד, כאשר ספירות אלו הן, אם הבנתי את סאנטיש, לא א-לוהים אבל אלוהות.
ולסאניטש
יש לי קושי גדול מאד להודות שדבר נכון אם יש עליו פרכות...
אני סבור שמקובלים מאמינים באמונות שגויות, אבל איני חושד בהם שהם עובדים ע"ז בכוונה.
העמדת את המחלוקת על בסיס של משפט אחד ומושג אחד, ועל זה רבה הערכתי אליך. השאלה היא מה טיב המציאות שהמילה "גילויים" מצביעה עליה. לפי מה שאני מבין, יתכן שמילה זו כפי שאתה משתמש בה היא יסוד של בעיות רבות בתפיסת האלקות. כמובן, דעתי שלי היא בודדה מאד מול המסורת שאתה מקבל ממנה.
*** אבראקדברא
הכלל שהציע סאניטש שצריך להכין השתדלות טבעית כדי לזכות אינו אומר שמי שיעשה את ההשתדלות מייד יזכה. יש עוד תנאים... כמו שמירת מצוות, תלמוד תורה, התועלת שתצמח מנתינת שפע לאדם פלוני לעצמו ולכלל סביבתו והבריאה בכלל, או להפך. לפיכך, הקושיה מדוע מי שנוהג כשיטת חבד אינו מתעשר אינה קושיה אלא אם כן נכפה על סאניטש לטעון מה שלא טען כלל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/1/2011 03:46 |
|
| |
מיימוני מילים? חוי' אינטלקטואלית? בודאי אם אתה לא מקבל המושג של התגלות של הקב"ה אכן כך, אבל כמדומני שלדעת רבינו משה בן מיימון ע"י הבנה מתקשרים אל הקב"ה ונבואה היא חוי' אינטלקטואלית, לא כן? חוקרי ישראל כמדומני (ולא שלמדתי ספרי חקירה וספרי קבלה ג"כ לא למדתי, אלא שכך הבנתי מציטוטים פה ושם ותקן אותי אם אני טועה) אכן אינם מקבלים המושג של גילוי אלקות, הרי כבוד נברא הוא לא אלקות, גילוי של מלאך הוא ג"כ לא אלקות, וא"כ מיימוני לא בודד אתה. אבל מהי ההוכחה שלך שהקב"ה לא יכול להתגלות במובן שאני משתמש בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/1/2011 07:45 |
|
| |
סאניטש
הפתעת אותי לטובה. אתה מבקש שאנמק דברי. בשמחה. הרי אם אני צודק, כדאי שאחרים ידעו. ואם אני טועה, יהיה מי שיתקנני.
קודם כל אבהיר על מה אנו מדברים. בפעם המי יודע כמה.
יש אלקים.
יש עולם עם בני אדם.
אנו יודעים על אלקים לא רק כאוסף מילים שמצביע על משהו שמעבר. אנו יכולים לעמוד איתו בקשר ברמה מסויימת.
השאלה היא: מהי.
(איני דן על הרמב"ם. לא ברי לי שאני מבין אותו. יש מחלוקת גדולה איך יש להבין את דבריו על השגה אינטלקטואלית של אלקים, וזה נושא לפעם אחרת. על כל פנים, איני רואה חובת אמונה בדבריו בענין זה).
מה טוענים המקובלים?
מה שהסברת, סאניטש, כל כך יפה. ראשית, ה' מתגלה לנו. שנית, ההתגלות הזו אינה רק תוכן של מסר שמועבר ממנו אלינו. ההתגלות היא הוא עצמו מבחינה מסויימת (ומבחינה אחרת לא).
ולא עוד, אלא שאפשר לסווג ולנתח את ההתגלות הזו כי יש בה כללים, יש משלים שמתארים אותה בדייקנות (ורק צריך לדעת כנגד מה מכוון כל פריט, אבל לכל פריט יש משמעות!).
וכך, ניתן לומר שה' מתגלה קודם כל על ידי עשרה גילויים שיש ביניהם רצף, חיבור, תקשורת והתארגנויות שונות. אלו הן הספירות. ניתן לארגנן בתצורות שונות, כמו מבנה הנדסי או מבנה גוף אדם. ושוב, זה אמנם משל, כי אנו מדברים על משהו שאינו בתוך העולם שלנו, אבל עדיין יש שם חלקים נפרדים זה מזה, אם גם איננו מסוגלים לתרגמם למושגינו, אבל יש דברים שנכונים לגביהם: הריבוי שלהם -היותם מספר שונה מאחת, התחלקותם, החוקיות של התחברויותיהם, ועוד.
כל זה בעיני גם לא נכון וגם חסר משמעות. וגם חסר טעם. לא נכון, מפני שזה לא נכון שאלקים מתחלק כאשר הוא מתגלה. חסר משמעות, כי המילים האלו אינן מצביעות על כלום. חסר טעם מפני שזה מיותר לנסות לחלק התגלויות של אלקים לסוגים, למינים, לפענח חוקים שכאילו יש בזה. בעולם הנברא יש חוקים. בתוך אלקים אין התחלקות, אין חוקי התחלקות והתחברות, ולמעשה אין "בתוך אלקים" כלל.
שאלת אם יש לי הוכחה. יש תשובות רבות לשאלה כזו, ואני זקוק להתגבר על תאוותי לענות בבדיחה. מי שסבור שאין יש מסויים במציאות אינו אמור להביא הוכחה. הטוען שיש הוא שצריך להביא ראיה. ושוב: איני טוען שאין התגלות של אלקים. יש ויש וכולנו חווים זאת כך או אחרת. אני כן טוען שאין לגילויים של אלקים את כל המבנה האונטולוגי הזה (אוי, כתבתי מונח טכני בפילוסופיה. לא היתה ברירה. הוא יעיל. הכוונה ב"אונטולוגי" - שישנו בכל רמת מציאות כלשהי).
אוסיף עוד משהו. בפעם המי יודע כמה. אבל אני תמיד חושב שלא הסברתי עצמי היטב קודם. והפעם בשיא הקיצור.
א. כולנו מסכימים שיש אלקים, שהוא בחר בעם ישראל, נתן לנו את התורה, משגיח עלינו בהשגחה פרטית, עושה נסים בכל עת, מחיה מתים ורופא חולים, מתגלה לנביאים וכן נותן חכמה לחכמים.
ב. המחלוקת היא בשאלה אם נס שחולל ה' אומר שה' היה על ידי ריבוי והתחלקות שהיתה בתוך ישותו. לדברי זו אמירה חסרת תוכן ואי הבנה במילים, בלוגיקה ובפילוסופיה. לדעתך ולדעת רבותיך זה חלק עמוק ונסתר מאד בתורה.
ואוסיף עוד משל שמקומו היה כנראה לעיל. אנו מתכתבים בינינו, אני מיימוני ואתה סאניטש. האם המכתב שלי כאן הוא אני? האם התשובות היפות שלך הן אתה? הן נבנו מתוך חכמתך, מתוך אישיותך, כך שאפשר לומר שהן ייחודיות לך והמכירך יזהה את בעלותך עליהן. אבל הן לא אתה. ומי שיטען שיש מובן מסויים שאתה, כאדם או כנשמה, קיים גם בכתיבה שלך, שהיא לא סאניטש אבל "סאניטשיות" (ולא במובן של סגנון שאינו אלא אוסף של תיאורים, אלא כממש) - מי שיטען כן ייראה גם לך כמוזר ביותר.
כללי השימוש באבחנה בין היוצר לגילויים של יצירתו אינם מצדיקים את התוספת שיש "את היוצר ביצירה" (לא כמשל שיש להזהיר שלא לקבלו בכל מובן שהוא כאמירה על היוצר ביצירה). אם תרצה, זו ההוכחה שהקבלה טועה. לדעתי, לדעתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/1/2011 00:26 |
|
| |
מיימוני כתבת "מפני שזה לא נכון שאלקים מתחלק כאשר הוא מתגלה" האם הגילוי זה הוא? דרך אגב לענין הכתיבה איך תסביר מאמר הגמרא שאנכי הוא אנא נפשי כתבית יהבית. הנפשי זה הוא? וכשאני לומד פסוק חומש יש לי ההוא בשכל שלי? הרי הוא ורצונו אחד. (בחסידות מפרשים נפשי מלשון עצמי ולא מלשון רצון, אבל אפילו אם תפרש רצון הרי הוא ורצונו אחד). ודא"ג לדידי לומר שיש משהו מן הכותב בכתיבתו לא נשמע מוזר כלל. דא"ג אני לא רוצה להיכנס לדיונים על ספירות ועולמות, הם ענינים טכניים, אני מדבר על הרעיון של גילוי ושהגילוי [ולא העצם] יכול להיות מורכב וכו'. ולענין הדיון שלנו לא משנה אם יש ספירות ועולמות מדובר על המושג בכללותו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2011 06:59 |
|
| |
סאניטש
חוששני שלא הבנתי את שאלותיך. אני חוזר על מה שהבנתי ולא הבנתי ומשתדל לענות.
א. שאלת אם הגילוי זה הוא או לא. אני סבור שעלינו לבדוק את כללי השימוש שלנו במונח "גילוי". לצערי זה מחייב זמן שאין לי כרגע. רמזתי לעיל שכדאי לעיין כיצד אנו משתמשים במילה "גילוי" ביחס לשיחה בין בני אדם, וצריך לראות מה לוקחים מן השימוש הזה כאשר אנו מדברים על גילוי של אלקים לאדם. אפשר לנתח זאת פילוסופית (הנחות יסוד) ולבדוק זאת מול סיפורי התגלות בתורה ובתנ"ך.
ב. איני זוכר את ההקשר שבו הדברים על "אנכי" נאמרו בגמרא. כמדומה שהלשון שם קצרה מכדי להסיק לשיטתי או לשיטתך. שוב, אני זקוק לתקליטורי כדי לבחון (עצה טובה אם אתה זוכר כמובן לציין את המראה מקום).
ג. כשאני לומד פסוק מהחומש אני יודע את המילים ואת התוכן שאני סבור ששייך להן. החומש הוא המילים שה' אמר למשה רבנו לכתוב. הן אינן האלקים עצמו חלילה ופשוט.
אני יודע שיש שאמרו שהתורה היא אלקים. אבל אולי גם זו בעיה וגרוע מזה?
היכן זה נאמר שהאלקים הוא התורה?
ד. הוא ורצונו אחד? מה זה? איפה זה נאמר? מה רצו להביע ברעיון זה? הרי לה' אין באמת רצון?
ה. לגבי כותב וכתיבתו זה שייך לנושא של מה אנו מבינים במונח "גילוי" ואיך אנו משתמשים במונח זה.
ו. אתה צודק שלהתמקד בהנחת היסוד שמאפשרת את כל תורת הספירות חשוב יותר מאשר הפירוט שהוא טכני. ואינ מסכים מאד לזה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/2/2011 11:12 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | אנו יודעים על אלקים לא רק כאוסף מילים שמצביע על משהו שמעבר. אנו יכולים לעמוד איתו בקשר ברמה מסויימת.
השאלה היא: מהי.
מה טוענים המקובלים?
כל זה בעיני גם לא נכון וגם חסר משמעות. וגם חסר טעם. לא נכון, מפני שזה לא נכון שאלקים מתחלק כאשר הוא מתגלה. חסר משמעות, כי המילים האלו אינן מצביעות על כלום. חסר טעם מפני שזה מיותר לנסות לחלק התגלויות של אלקים לסוגים, למינים, לפענח חוקים שכאילו יש בזה. בעולם הנברא יש חוקים. בתוך אלקים אין התחלקות, אין חוקי התחלקות והתחברות, ולמעשה אין "בתוך אלקים" כלל.
ושוב: איני טוען שאין התגלות של אלקים. יש ויש וכולנו חווים זאת כך או אחרת. אני כן טוען שאין לגילויים של אלקים את כל המבנה האונטולוגי הזה.
ואוסיף עוד משל שמקומו היה כנראה לעיל. אנו מתכתבים בינינו, אני מיימוני ואתה סאניטש. האם המכתב שלי כאן הוא אני? האם התשובות היפות שלך הן אתה? הן נבנו מתוך חכמתך, מתוך אישיותך, כך שאפשר לומר שהן ייחודיות לך והמכירך יזהה את בעלותך עליהן. אבל הן לא אתה. ומי שיטען שיש מובן מסויים שאתה, כאדם או כנשמה, קיים גם בכתיבה שלך, שהיא לא סאניטש אבל "סאניטשיות" (ולא במובן של סגנון שאינו אלא אוסף של תיאורים, אלא כממש) - מי שיטען כן ייראה גם לך כמוזר ביותר.
כללי השימוש באבחנה בין היוצר לגילויים של יצירתו אינם מצדיקים את התוספת שיש "את היוצר ביצירה" (לא כמשל שיש להזהיר שלא לקבלו בכל מובן שהוא כאמירה על היוצר ביצירה). אם תרצה, זו ההוכחה שהקבלה טועה. לדעתי, לדעתי.
|
|
רבינו מיימוני,
כמה שמח אני לראות שאתה כותב ופעיל בפורום זה. התגעגעתי אליך מאד.
כפי שהתבאר בינינו במקום אחר, ניסח ספר יצירה את הקשר שבין הבורא לנברא באופן של ספר ושל סיפור.
עניין הספר הוא שיש בו שני חלקים- ספר הכותב וספר הקורא.
ספר הכותב הוא האופן שבו גילה הכותב את רצונו, והוא כבר בבחינת "יש" עוד לפני שהקורא משתמש בו.
ספר הקורא הוא האופן שבו הנברא מגבש בדעתו את מה שהכותב התכוון לומר בספרו.
התיאום או חוסר התיאום שביניהם הוא הנותן אפשרות עמידה עצמאית לקורא, ואכמ"ל.
עניין הסיפור לעומת זאת הוא אחד- בין המדבר ובין השומע יש קשר רציף. אין סיפור בלי הקשר הזה.
בסיפור אין עמידה עצמאית כביכול לאחד מהם. שניהם קיימים כביכול רק עד כמה שיש סיפור.
טענותיך שאין ללמוד מהספר על המספר יכולות היו להתקיים לגבי הקשר שנקרא ספר, כי שם יש מעין דרגת ביניים של ספר שנכתב ועוד לא נקרא.
טענות אלו אינן רלוונטיות לקשר שנקרא סיפור. אם יש סיפור, ואתה מודה לעיל שיש סיפור בינינו לבין הבורא, החיבור הוא פנימי ועמוק יותר. ואם יש פרטים בסיפור עצמו אתה חייב להודות שיש גוונים בקולו של המספר.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 09:14 |
|
| |
הודעה שהועברה מאת *josefklein*
על הרד"צ הילמן ז"ל מבני ברק והתכתבותו עם מרן "בעל השיעורים" זיע"א
[באמצעות הרב יוסף קליין]לפני כמה שנים (תשרי תשע"א-4.4.10) במדור על הרד"צ הילמן ז"ל הגיב הג"ר ישראל נאה שליט"א מאנטוורפן, בנוגע להתכתבות בין סבו, מרן 'בעל השיעורים' לבין הרדצ"ה. בין השאר כתב הגר"י נאה: "הסיבות שאבי הגאון רבי ברוך נאה זצ"ל 'בעל גמרא שלמה', לא היה מעוניין להתכתב עם הרדצ"ה ז"ל, הנם אותן הסיבות שסבי 'בעל השיעורים' החליט להפסיק להתכתב עם הרד"צ, ו'כבוד וגו' הסתר' וגו'". פניתי כ"פ להגר"י נאה לברר, מה הן בדיוק הסיבות הנ"ל. בימים אלו קבלתי מענה חלקי על שאלתי: לאחרונה, נמצא מכתב מרדצ"ה המיועד אל מרן הגרא"ח נאה זצ"ל, (להלן צילום קטע מהמכתב), משם ניתן להבין את אחת הסיבות לסלידתו של 'בעל השיעורים' מרדצ"ה, אצטט את הקטע הרלבנטי: "מע"כ הרה"ג וו"ח הלוחם בגבורה, בגמרא וסברא, ומוציא לאורה הלכה ברורה ב'שיעורי תורה'. כש"ת מורנו הרב ר' אברהם חיים נאה שליט"א. אחדשה"ט. בפתח דברי, אבקש מכת"ר סליחה ומחילה, על אשר מבלי כל כוונת זדון, נפלט מקולמסי ביטוי הנטל"פ בעיני אדוני. לא למדתי כלום מסיגנון בעל 'האיפת צדק' [=הגאון הסטייפלר זצ"ל], וכתבתי ברהיטת המליצה ובחפזי כל אדם כוזב. ומעתה אשמור עטי לכתוב בהדרת כבוד, שלא תחול עלי שום קפידא ח"ו". ע"כ פתיחת מכתבו של רדצ"ה. הגר"י נאה מוסיף לי במכתבו אלי: "אמנם רד"צ הבטיח, אולם לא קיים, וחזר לסורו, וקולמסו פלט והקיא שוב ושוב סיגנון הנותן טעם לפגם, גם בשלהי שנת תשי"ג (אאזמו"ר נלב"ע תמוז תשי"ד). עד שגרם לכך, שאאזמו"ר זצ"ל התחרט שהזכירו כ"פ בספריו. ומכאן ניתן להבין, מדוע זה לא הזכיר רדצ"ה ברמב"ם פרנקל, את ספריו של אאזמו"ר, לא את ארבעת ספריו המפורסמים על השיעורים שהיה מחויב להזכיר, כמובן לכל בר ב"ר, ולא את ספריו קצות השלחן. אולי מעתה, ישכילו חברי המערכת לתקן את המעוות, ויהי זה גם לעילוי נשמתו של רדצ"ה, וגם לא תחול עליו קפידתו של אאזמו"ר, כאמור במכתבו הנ"ל של הרדצ"ה ". בהזדמנות זו מעיר הגר"י נאה: "אעלה נושא נוסף שהובא ב'פורום' ההוא: לאחר פטירתו של רד"צ הילמן ז"ל. אחד הקוראים ממכריו או מב"ב, הבליט את גאונותו של הרד"צ באמצעות "תגלית" בנוגע לתואר המובא בחז"ל: "מומר", שאינו אלא המצאת הצנזור, במקום התואר: "משומד". הרצד"ה חזר על "תגלית" זו כמה וכ"פ בכמה קובצים תורניים ('מוריה' ו'צפונות' ועוד). צר לי לכרסם בגאוניותו של המנוח הרד"צ הילמן ז"ל, ולגלות, כי "תגלית" זו התפרסמה כבר לפני מאה שנה במאסף:zeitschrift für hebräische bibliographie (שנה יא 1907 עמ' 158, ושנה יב 1908 עמ' 39 ועמ' 108 - להלן קישורים). [גם בערוה"ש (ערך 'שמד') ובתוס' הערוך (ערך 'משמד') שמו לב לזה]". עד כאן העתק ממכתבו של הגר"י נאה שליט"א מאנטוורפן. בברכת התורה יוסף קליין

|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2013 12:35 |
|
| |
האם יש קשר משפחתי לנושא האשכול לבין רש"י הילמן החותן של הראי"ה הרצוג?
|
|
|
|
|