|
|
| נשלח ב-14/10/2009 09:39 |
|
| |
מעשה אמיתי שקרה במזרח אירופה לפני עשרות שנים.
חבורת קבצנים היתה עושה דרכה בין עיירות ישרא'ל. הם נהגו לנדוד מעיירה לעיירה ולקבץ למחייתם בגדים ומזון.
היו עיירות בהן התקבלו בסבר פנים יפות וזכו למתת יד נדיבה והיו עיירות בהן הסכום הנאסף היה כה זעום עד כי לא הספיק לחלקו בין כולם.
החבורה היתה מורכבת מצעירים ומבוגרים כולם ידועי עוני ומחסור. מאחר ובילו זמן רב יחד אט אט למדו להכיר אחד את השני
ולחיות בינהם בשלום ואחווה ואף הקפידו לשמור על מצב רוח מרומם.
בינהם היה קבצן זקן שחי בעולם משלו. הוא לא התערבב עימם והיה קשה לחבורה להתחבר אליו. הוא המעיט בדיבור וענה בקצרה לכל שנשאל והיה גם מוכה שחין מכף רגל ועד ראש. הם כינו אותו "אלימלך מוכה שחין".
על פי הנוהג המקובל אז בעיירות אנשי העיירה היו מארחים את הקבצנים בביתם לסעודת שבת. בליל שבת היו הקבצנים נאספים בקרבת דלת בית הכנסת ובתום התפילה היו המתפללים עוברים לידם וכל אחד מהם הי'ה מזמין קבצן אחד מהחבורה להצטרף לביתו ולסעוד עימו על שולחנו.
באותה שבת בכפר לאפאחי'י סמוך לליטא עמדה חבורת הקבצנים בירכתי בית הכנסת. בתום התפילה כל אחד מהמתפללים זימן אורח
לביתו לסעודת שבת. כאשר בית הכנסת התרוקן נותן ר' אליעזר ליפמן אחרון המתפללים. הוא נודע כיהודי צנוע ושקט המהדר מאוד במצוות הכנסת אורחים. ר' ליפמן התבונן סביבו וראה כי איש מהקבצנים לא נותר אלא, אותו קבצן מוכה השחין שאיש לא פנה אליו.
במהרה התעשת מתחושת האי נוחות והבין כי הוא יהיה אורחו בשולחן שבת. ר' ליפמן ניגש אליו הושיט לו יד חמה קרא: "שבת שלום ר'יהודי ודאי תסכים לסעוד אצלי בשבת".
ר' ליפמן הבחין כי עיניי הקבצן אורו במבין הקמטים והפצעים שעל פניו. ר' ליפמן הגיע לביתו עם האורח והכניסו פנימה. אשתו מיריש שהיתה רגילה באורחים נאלמה לרגע דום למראה הקבצן שנכנס לביתה, אולם מיד התעשתה.
אף היא כמו בעלה היתה ידועה בהכנסת האורחים הנדיבה שלה. ומאותו רגע הרב ואשתו עשו כל שביכולתם להנעים את שהותו של האורח. מיריש הגישה מטעמים לרוב והרב הרבה בדברי תורה ובניגוני שבת בדביקות.
בסיום כשנפרדו לשלום הרב ואשתו מהאורח לפתע פנה אליהם אלימלך הקבצן ואמר: "אני מאחל לכם שבכל החסד שעשיתם עימי,תזכו ללכת בנים כמוני..." הרים את ידו נופף לשלום ויצא מהבית.
בני הזוג היו המומים הם לא הבינו את "ברכת העני" וחשבו כי קיללם או שהיה זה ביטוי של עוגמת נפש על סבלו ומצבו הקשה.
הם חפשו בראשם שמא העליבו את הקבצן או לא נהגו עימו כשורה? אולם לבסוף החליטו כי אין הם מתחרטים על שאירחו אותו למרות הכל.
חלפה שנה והאשה הרתה וילדה בן. בליבם של בני הזוג קינן החשש מ "ברכתו" של העני. אולם כאשר התינוק התפתח לילד ברוך כישרונות
פג חשש זה מליבם. עם השנים האשה ילדה עוד שלושה בנים. עד מהרה עמדו הכל על תכונותיהם המיוחדות לצד תפיסתם המבריקה ויראת השמים שלהם. רק אז הבינו ההורים כי אותו קבצן היה צדיק נסתר וברכתו שלא הובנה תחילה כהלכה אינה אלא, ברכה מיוחדת
במינה ואכן הם זכו לבנים כמותו, ושניים מהם נודעו בתפוצות ישרא'ל - רבי משולם זושא מאניפולי ורבי אלימלך מליז'נסק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2009 08:23 |
|
| |
שלח לחמך על פני המים
לבקש אוכל מאדם במחנה היה כמו לבקש מצולל במעמקי הים את מסֵכת החמצן שלו. משמעות הבקשה הייתה שר' לייביש ייאלץ לוותר על מנת הלחם היומית שלו. לחם זה היה יבש ומעופש, אבל זה היה הדבר היחיד שהחזיקו בחיים. ובכל-זאת, בראותו את מצבו של ר' שמואל ובשמעו את התחינה בקולו, לא היסס ר' לייביש לרגע; הוציא מכיסו חתיכת לחם והושיטה לחברו". בתוך האפלה הגדולה ששררה במחנות הריכוז וההשמדה הבליחו לא-מעט ניצוצות-אור הקשורים בהתנהגות הקרבנות כלפי בוראם ובינם לבין עצמם. על-אף הרעב, הייסורים וההשפלות, שהיו מנת חלקם יום-יום ושעה-שעה, הצליחו רבים מהם להתעלות על עצמם בגבורת-נפש מופלאה ולשמור על צלם אנוש, בתוככי הגיהינום. היהודים האלה ידעו, גם במצבים הקשים ביותר, להושיט יד תומכת ומסייעת לאח ורע. המקרה הזה אירע במחנה סוביבור. שם היו, בין השאר, שניים מבני עירי, ויאז'בניק-סטרחוביצה – ר' לייביש הרבלום ור' שמואל, שכינויו היה "ר' שמואל אברך-המשי". זה היה כשבועיים לפני כניעת הנאצים יימח-שמם. ר' שמואל היה שלד מהלך, כולו עור ועצמות, תשוש לגמרי. בקושי רב שירך את רגליו אל חברו ר' לייביש וביקש ממנו אוכל. "אני גווע ברעב וכוחותיי אוזלים; אנא השג לי דבר-מה לאכול!", התחנן. לבקש אוכל מאדם במחנה היה כמו לבקש מצולל במעמקי הים את מסֵכת החמצן שלו. משמעות הבקשה הייתה שר' לייביש ייאלץ לוותר על מנת הלחם היומית שלו. לחם זה היה יבש ומעופש, אבל זה היה הדבר היחיד שהחזיקו בחיים. ובכל-זאת, בראותו את מצבו של ר' שמואל ובשמעו את התחינה בקולו, לא היסס ר' לייביש לרגע; הוציא מכיסו חתיכת לחם והושיטה לחברו. ''החייתני!", אמר ר' שמואל לחברו, לאחר שסיים לאכול את פרוסת הלחם שקיבל ממנו. כעת היה על ר' לייביש להחיות את נפשו-הוא. שעה ארוכה התהלך בחוצות המחנה, עד שלבסוף הצליח למצוא, ליד גדרות התיל, כמה רצועות של קליפות תפוחי-אדמה. הוא שמח עליהן כמוצא שלל רב. רחץ את הקליפות, מלח אותן במעט מלח שהיה לו ואכלן. "ממש טעם גן-עדן!", אמר בעידוד לחברו ר' שמואל, שראה אותו אוכל את הקליפות והתייסר ברגשות אשם. המלחמה תמה והניצולים החלו לחפש את דרכם לעתיד חדש. ר' לייביש נענה להזמנת שליחי העלייה מארץ-ישראל והחליט לעלות ארצה. לעומתו, ר' שמואל בחר לחפש את גורלו באמריקה. "ידעתי סבל ותלאות דיי והותר; כעת אני רוצה לפתוח דף חדש ולחיות בשקט ובשלווה. באמריקה אוכל לעשות זאת!", הסביר לחברו, שניסה לשכנעו להתלוות אליו ארצה. ואמנם כך היה: ר' שמואל היגר לארה"ב ור' לייביש עלה ארצה. ר' לייביש קיבל צריף מגורים במעברת רעננה, והחל לגשש את דרכו בחיפוש אחר מקור מִחיה. כעבור זמן-מה פתח חנות, אך העסקים בה היו כושלים ובקושי רב הצליחה החנות לפרנס את בעליה. כל פניותיו לשלטונות, לסייע לו למצוא מקום-מגורים אחר, ראוי יותר, לא נענו. הוא חי את חייו – חיים של עוני ומחסור – בשקט ובהשלמה. יום אחד הונחה על מפתן מעונו מעטפת דואר, ועליה בול וחותמת של ארצות-הברית. התרגשות רבה אחזה בו כשגילה על המעטפה את שם חברו, ר' שמואל. במכתב ארוך ומפורט גולל ר' שמואל את קורותיו מאז בואו לארה"ב. הוא סיפר על התאקלמותו הטובה בארץ החדשה ועל חייו הטובים והנעימים שם. ר' לייביש קרא ושמח בשמחת חברו. לרגע אחד לא חשב שהדברים עשויים להיות קשורים אליו. בסוף המכתב באה ההפתעה: את מכתבו חתם ר' שמואל בהזמנה לחברו לבוא לארה"ב. "לא שכחתי את פרוסת הלחם שחסכת מפיך ושהושטת לי בעמדי על סף מוות", כתב. "כעת אני רוצה לגמול לך טובה תחת טובה. בוא לכאן כי הכנתי לך דירה מרוּוחת ותעסוקה שתפרנס אותך בכבוד. אל-נא תתמהמה". למכתב צורף אישור כניסה רשמי לארה"ב, שהסדיר ר' שמואל בעבור חברו. ר' לייביש היה נפעם. הזמנת חברו העמידה אותו לפני התלבטות קשה: מצד אחד, בכל מאודו אהב את ארץ-ישראל ולא רצה לעזבה. מצד שני, פרנסה לא הייתה לו, והנה גלגלה יד ההשגחה לפתחו הצעה מפתה. לבסוף החליט להיענות להזמנת חברו ולנסוע לארה"ב, לכמה שנים בלבד. "לאחר שאתבסס ואחסוך מעט כסף, אשוב לארץ אבותיי", אמר בליבו. כעבור שבועות אחדים הגיע ר' לייביש לארה"ב והתקבל בזרועות פתוחות על-ידי חברו שאכן – כהבטחתו – דאג לכל מחסורו. גם ר' לייביש עמד בהחלטתו, ולאחר כמה שנים של עבודה וצבירת סכום כסף נכבד, שב לארץ. בידו היה עתה הכסף שאִפשר לו לקנות מפעל קטן ולהתפרנס ממנו בכבוד. נתקיימו אפוא בר' לייביש דברי הכתוב, "שלח לחמך על-פני המים, כי ברוב הימים תמצאנו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2009 12:49 |
|
| |
. זיווג משמים
אחד מהחוזרים בתשובה בישיבת "אור החיים" של הרב אלבז שליט"א עמד להינשא לבת זוגתו, חוזרת בתשובה אף היא. ההכנות היו רבות. והנה, כשעה לפני תחילת החופה, מתחרט החתן: "לא למדתי מספיק, עדיין אינני חזק מספיק, אינני מוכן בשום אופן לחתונה..."
הרב ניסה לדבר על ליבו, לרכך אותו, להזכיר לו איזה מפח נפש הוא גורם לכלה,
איזה צער הוא עושה לה....אך הכל לשווא. החתן מסרב.
כבר השעה תשע, הכלה והמוזמנים מחכים באולם וחתן אין...
הרב החליט לפעול. הוא ביקש מהכלה ומקרוביה לחכות באולם עד שהוא יבוא חזרה.
עלה מהר אל המכונית של אחד מתלמידיו וביקש להביאו חיש מהר אל ה"סטייפלער" בבני ברק.
בהגיעו לשם, נתקבל מיד – מבלי לחכות בתור – נכנס ועמד, סיפר את סיפורו ושאל מה לעשות.
לתדהמתו השיב לו ה"סטייפלער" בלשון זו: "תגיד לי, יש לך בישיבה מישהו אחר דומה לחתן, שיכול להתאים לה?"
הרב אלבז נדהם מן השאלה ולאחר שהתאושש חשב ואמר: "כן, יש מישהו ושמו פלוני פלוני בן פלוני".
אז אמר ה"סטייפלער": "תגיד לו שהיא הזיווג שלו מן השמים. שלא ירתע ולא יהסס אלא יתחתן עמה, כי היא בת זוגו..."
נפעם הרב אלבז וניסה לטעון: "אבל הבחור הזה מסתמא ישן..." השיב לו ה"סטייפלער": "אין דבר, תעיר אותו."
חזר הרב ושאלו לגבי שאלה הלכתית המתעוררת במקרה כזה, והשיב לו ה"סטייפלער": "
תיסע לרב אלישיב חזרה לירושלים ותשאל עליו מה ההלכה למעשה".
חזר הרב אלבז למכוניתו ונסעו במהרה אל בית הרב אלישיב בירושלים. ברבע לחצות דפקו בביתו, נכנסו ושאלו מה ששאלו.
הרב אלישיב ענה מה שענה ופסק: "להעמיד חופה הלילה!" תיכף נשלח שליח להודיע לכלה ולבקש להתאזר בסבלנות מעטה.
הרב נסע לישיבתו להעיר את אותו בחור וכשהתעורר לא האמין למראה עיניו...
אולם הרב ישב עימו, דיבר איתו דברים ברורים וגם הודיע לו שה"סטייפלער" בירך אישית את הנישואין האלה.
הבחור ניאות ותיכף הובל להתרחץ. חבריו עזרו לו, נמצאה לו חליפה מתאימה...
ובשעה טובה ומוצלחת נישאו השנים בשעה אחת אחר חצות...
עד היום – מסיים הרב אלבז את סיפורו – חיים השניים באושר ובנעימים בלי שום מכשול הכי קטן בדרכם...
כמובן בזכות ברכתו של הצדיק ה"סטייפלער" זיע"א.
(אור דניאל).
*מן הסיפור ניתן לילמוד שלכל אדם יש את ההשגחה הפרטית שלו מן השמים,
וגם מה שנראה לנו לפעמים כדבר רע ומצער כמו בסיפור הוא גם לטובה
כי השם יודע היטב מה שהוא עושה ואנו לא יודעים חשבונות שמים.
ספר המדות לרב הקדוש רבי נחמן מברסלב זצוק''ל וזיע''א
צ''ו] מי שנאבד לו איזה דבר. בידוע שנפל מאמונתו
צ''ז] מי שנאבד אמונתו ממנו. ילך על קברי ישראל ויספר החסדים. שעשה לו הקב''ה
צ''ח] אמונה תולה בפה של אדם
צ''ט] על ידי הלמוד נשברים כל הכפירות
ק'] על ידי אמונה נתברך
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2009 08:47 |
|
| |
אתרוג מגן עדן
בס"ד
אתרוג מגן עדן
היה זה היום הראשון של חג הסוכות, בעיר ליזנסק – בבית מדרשו של הצדיק המפורסם רבי אלימלך. בבית המדרש הורגשה אוירת חג, כשרבי אלימלך ניצב לפני העמוד והחל לומר את ההלל.
אך היה משהו בלתי רגיל בהתנהגותו של הרבי השנה. מדוע הוא הפסיק בפתאומיות את הנענועים של האתרוג והלולב? ומדוע לא היתה התפילה כימים ימימה? היה ברור כי משהו מטריד את מנוחתו של הרבי. משהו שלא נותן לו מנוח.
מיד עם סיום התפילה נחפז רבי אלימלך אל אחיו, רבי זושא, שבא לבלות את החג יחד אתו ואמר לו: "בוא ותעזור לי למצוא את האתרוג הממלא את כל בית-הכנסת בריח של גן עדן".
השניים הלכו מספסל לספסל, מאיש אל איש, עד שעברו את כל בית המדרש והגיעו אל אחת הפינות האחוריות, שם עמד אדם פשוט למראה, שקוע בהרהורים". "זהו זה"! קרא רבי אלימלך בשמחה. "בבקשה ידיד יקר, אמור נא לי מי אתה וכיצד השגת את האתרוג הנפלא שברשותך".
האיש, מופתע מהשאלה הבלתי צפויה השיב לאיטו כשהוא בוחר את המילים בקפדנות: "עם כל הכבוד לך רבי, זהו סיפור ארוך. התרצה לשמוע את הסיפור כולו"?
"בוודאי! אני בטוח שיהיה זה סיפור הראוי להישמע" השיב הרבי.
"ובכן" החל הזר את סיפורו, "שמי הוא אורי ואני בא מן העיר סטרליסק.
"מאז ומתמיד היתה מצוות נטילת הלולב והאתרוג חביבה עלי, וכך, למרות שאני אדם עני, אני משתדל לרכוש אתרוג יפה ומהודר בכל שנה. אשתי עוזרת לי בפרנסת הבית ועובדת כטבחית, ואילו אנוכי מלמד בעיר סמוכה. מחצית משכרי אני מוציא לצרכי הבית, ואילו בחצי השני אני רוכש אתרוג בלמברג. כדי שלא לבזבז כסף על הנסיעה לשם, אני הולך ברגל.
"גם השנה הייתי בדרכי ללמברג ובכיסי 50 זהובים, אותם הקדשתי למטרת רכישת אתרוג. בדרך עצרתי בפונדק כדי לשתות משהו ולנוח קצת. הואיל והיתה זו שעת מנחה, נעמדתי באחת הפינות והתפללתי מנחה.
"כאשר הייתי באמצע תפילת "שמונה עשרה", שמעתי לפתע צעקה נוראה ולאחריה אנחות וגניחות של מישהו שנמצא כנראה בצרה גדולה. באופן אינסטיקטיבי הרגשתי, כי האדם הנתון בצרה הוא יהודי, אם כי אי-אפשר היה לשמוע ממנו אף מילה ברורה אחת. מהרתי לסיים את תפילתי כדי לראות מה הענינים וכמה אפשר לעזור לאיש הנתון בצרה. נתגלתה לפני דמות של אדם נרגש ונרגז, לבוש בבגדי אכרים ומחזיק בידו שוט בו הוא נפנף בהתרגשות גדולה.
"התברר לי, כי האיש הינו בעל עגלה יהודי עני, נשוי לאשה ואב למספר ילדים, שבקושי רב מוציא את פרנסתו מהובלת אנשים בעגלה הרתומה לסוס צנום אחד. עתה קרה לאיש אסון נורא: סוסו כרע תחתיו לפתע, התמוטט ומת. ככל הנראה סיים הסוס המסכן את ה"קריירה" שלו לתמיד, ועתה – צעק בעל העגלה במר נפשו – לא נותר לו, אלא לתלות את עצמו על עץ ולגמור את חייו, באשר בלי הסוס נשבר מטה לחמו ואין לו יותר מה לעשות בעולם הזה.
"לא יכולתי לראות את הסבל והיאוש הנשקפים מעיני היהודי הפשוט ונסיתי לנחמו. אמרתי לו, כי אסור לו לשכוח כי בורא העולם יכול לעזור לו במצוקתו, ככל שהיא נראית לו חמורה ונטולת פתרון. גם בעל הפונדק ריחם על האיש ואמר לו, כי הוא מוכן למכור לו ב-50 זהובים סוס מצויין, השווה 80 זהובים, רק כדי לעזור לו לצאת מן המיצר.
"בעל העגלה מיאן להתנחם ואמר כי אין לו בכיס אפילו 5 אגורות, על אחת כמה וכמה 50 זהובים, וכי מי שמציע לו לקנות סוס ב-50 זהובים עושה ממנו צחוק.
"הרגשתי באותו רגע, כי אין אני יכול להמשיך ולהחזיק בכיסי את 50 הזהובים השמורים עמי לקניית אתרוג בלמברג, שעה שלפני עומד יהודי שכל חייו תלויים בכך. שאלתי, איפוא, את בעל הפונדק מהו המחיר הסופי שבו הוא מוכן למכור את הסוס? בעל הפונדק הביט בי בפליאה כמי שלא מאמין למשמע אוזניו ואמר, כי אם אשלם לו מיד ובמזומנים, הוא מוכן לתת את הסוס ב-45 זהובים, אולם אף פרוטה לא פחות.
"מיד הוצאתי את הכסף מכיסי ושקלתי לידי בעל הפונדק 45 זהובים. בעל העגלה, שהביט בנו כשעיניו כמעט יוצאות מחוריהן, הביט בנו בתדהמה מוחלטת. הוא לא היה מסוגל להוציא מילה מפיו ושמחתו היתה בלתי ניתנת לתיאור.
"אתה רואה" אמרתי לו, "אפילו במצב שנראה חסר כל תקוה, בורא העולם יכול לעזור לך". הוא מיהר עם הפונדקאי כדי לרתום את הסוס לעגלה שעמדה תקועה ביער.
"מיד כשהם הלכו מהרתי לאסוף את חפצי וללכת, כי לא רציתי להיות "קרבן" לרגשי התודה העולים על גדותיהם של בעל העגלה המאושר. כך הגעתי ללמברג, כשבכיסי חמשת הזהובים הנותרים. מובן מאליו, כי במצב החדש נאלצתי להסתפק בקניית אתרוג כשר, אך פשוט למראה ולא מהודר כפי שהייתי רגיל תמיד. מובן מאליו, כי בסכום זה לא קיבלתי משהו מיוחד במינו. בכל השנים היה האתרוג שלי בעיר האתרוג היפה והמהודר ביותר והרבה אנשים היו רגילים לבוא אלי ולברך עליו. אולם השנה פשוט התביישתי ללכת הביתה עם אתרוג כה פשוט ובהסכמת אשתי באתי הנה, לליזנסק, מקום שאיש אינו מכיר אותי, כך שאיני צריך להתבייש" סיים אורי את סיפורו.
"אבל רבי אורי"! קרא רבי אלימלך. "האתרוג שלך אכן מיוחד במינו! רק עכשיו אני מבין מדוע יש לאתרוג שלך ריח של גן עדן! הבה ואספר לך את המשך הסיפור: כאשר בעל העגלה אותו הצלת ממצבו הנואש, הרהר במה שאירע עמו, הוא הגיע למסקנה שאתה היית לא אחר מאשר אליהו הנביא בדמות אדם, אותו שלח האלוקים כדי לעזור לו במצוקתו.
"כשהגיע למסקנה זו, הוא חיפש דרך להביע את רגשי תודתו לבורא העולם. אך בעל העגלה המסכן אינו יודע לקרוא, כך שלא היה מסוגל לבטא את רגשותיו בתפילה. הוא ייגע, איפוא, את מוחו הפשוט, כדי למצוא איזו דרך הולמת להבעת תודתו. בסופו של דבר הוא לקח לידו את השוט שלו, הניף אותו אל על, נפנף בו בכל כחו וקרא בקול גדול: "ריבונו של עולם! אני אוהב אותך כל כך! אני אוהב אותך יותר מאשר את אשתי וילדי! מה אוכל לעשות כדי לשכנע אותך באהבתי אליך? אצליף בשוט שבידי לכבודך, כאות וכסמל לאהבתי"! ובאומרו זאת, הניף בעל העגלה את השוט והצליף בו באויר שלש פעמים.
"היה זה באחד מימי עשרת ימי תשובה שבין ראש השנה ליום כיפור. ביום כיפור ישב הקב"ה בבית דין של מעלה והאזין לתפילות היום הקדוש. אותה שעה היה רבי לוי יצחק מברדיצ'ב, סנגורם של ישראל, דוחף קרון מלא מצוות שעשו היהודים במשך השנה, אל שערי השמים. ברגע האחרון הופיע השטן והפריע לו בכך שזרע בדרך עברות שעברו בני ישראל במשך השנה, כך שרבי לוי יצחק נתקע שם ולא הצליח להתקדם הלאה. אחי, רבי זוסיא ואני עצמי, נתנו לו כתף, כדי לעזור בדחיפת הקרון קדימה, אולם כל זה היה לשוא, גם המאמצים המשותפים של שלשתנו עלו בתוהו.
"לפתע נשמע רעש מוזר ואת האויר פילח קול צליפת השוט, שוטו של בעל העגלה. הקול הפך לקרן אור בעל עוצמה אדירה, שהאיר את כל היקום עד למעלה, בשמי השמים. אפשר היה לראות את המלאכים ואת כל הצדיקים יושבים מסביב, משבחים ומפארים לה' וכאשר נשמע קולו של בעל העגלה, שהצהיר על אהבתו לה' בעודו מצליף בשוט, ענו כולם ואמרו: "אשרי המלך שעבדיו משבחים לו כך"!
"באותו רגע הופיע המלאך מיכאל כשהוא מוביל אחריו סוס ואחריו את בעל העגלה עם השוט ביד. המלאך מיכאל רתם את הסוס לקרון המלא מצוות ובעל העגלה הצליף בשוטו. וראה זה פלא: הקרון זינק קדימה, דהר על פני כל עוונות בית ישראל שחסמו קודם לכן את הדרך והגיע הישר אל כיסא הכבוד. ה' מלך מלכי המלכים, קיבל אותו בחסד וברחמים ומיד קם מכסא הדין וישב על כסא הרחמים. כך נחתמה שנה טובה ומאושרת לכל בית ישראל".
סיים רבי אלימלך את סיפורו, והוסיף: "ואתה ר' אורי היקר, ראה נא כי כל זה בא בזכותך, בזכות מעשה החסד שעשית. לך הביתה והיה למנהיג בישראל. תנהג את עדתך ברמה, כי הוכחת שהנך ראוי לכך. אולם לפני שאתה הולך, תרשה נא לי לברך על האתרוג המופלא שלך".
ואותו אורי, התפרסם לימים כ"השרף" – רבי אורי מסטרליסק, זכרו יגן עלינו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/10/2009 09:00 |
|
| |
ראש ישיבת סלוצק, הגאון רבי איסר זלמן מלצר זצ"ל, חי בסוף ימיו בירושלים, שם כיהן כראש ישיבת "עץ החיים". פעם הבחינו בו כשהוא פוסע הלוך ושוב ליד ביתו, ונראה היה שמסיבה כלשהי אינו רוצה להיכנס לביתו, בחור ישיבה ניגש אל ראש הישיבה והציע את עזרתו. ראש הישיבה סירב להצעה באמרו שאין לו כל צורך בעזרה. כיון שהמשיך בפסיעותיו אנה ואנה, ניגש אליו הבחור שוב, והפציר בו להניח לו לסייע בידו. ראש הישיבה חזר והשיב שאין לו כל צורך בעזרה, והסביר את התנהגותו: "כשנכסתי לביתי הבחנתי במשרתת, אשה גלמודה וענייה, שהייתה עסוקה בשטיפת הרצפה. המשרתת, נהנית לשיר לעצמה בשעת העבודה, אך כיון שהיא יודעת שאסור לי לשמוע את שירתה, היא מפסיקה מיד שהיא מבחינה בי, אין ברצוני לגזול מאשה אומללה זו את הנאתה, וכן אני מעדיף להניח לה לסיים את מלאכתה, ורק לאחר מכן אכנס לביתי. בינתיים, אני ממתין כאן בחוץ"
ר' איסר זלמן לא יכול היה לחמוק הביתה פנימה, משום שהמשרתת הייתה ממשיכה לשיר, ואסור היה לו לשמוע את שירתה מפאת האיסור של "קול באשה ערוה". מאידך, הוא לא רצה לגרום לא להפסיק את שירתה, מתוך התחשבות ברגשותיה. לכן למרות שזמנו היה יקר לו, נשאר בחוץ עד שסיימה, ועמדה לעזוב.
כך היא דרכם של גדולי הדור. דאגתם לקיום ההלכה {בין אדם למקום} ודאגתם לזולתם{בין אדם לחברו} מושלמת למופת. יתר על כן, הם אינם מקריבים בחינה אחת על חשבון חברתה, אלא תמיד ימצאו דרך כיצד למלא התחייבויותיהם כלפי שמיא וכלפי אדם, פעמים רבות במחיר נוחיותם האישית
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2009 09:30 |
|
| |
כאשר יצא רבנו הרב מבריסק רבי יצחק זאב סולובייצ'יק זצ"ל לשוויץ לצרכי רפואה, נהגו רבים להגיע לאכסנייתו ולשוח עמו בדברי תורה והלכה. אחד מהם נשאל בסוף שיחתם לשמו. "שטרנביץ שמי" השיב האיש. "שטרנביץ" שאל הרב כשמראה פניו משתנה בלא הכר - "האם התגוררת פעם בעיירה פלונית?" האיש השיב בשלילה. "אז אולי לפחות היה לך איזה קרוב בעיירה זו?" המשיך הרב לשאול. "אכן", ענה האורח, "היה לי דוד בשם זה שהתגורר באותה עיירה".
רק שמע זאת הרב – אורו עיניו כמוצא שלל רב. הוא מיהר וקרא לבעל האכסניה: "ר' וולף, ר' וולף, צריכים להכין סעודה, מצאתי את שטרנביץ".
השולחן נערך, האורח ההמום הושב בראש השולחן והרב החל לספר את סיפורו:
זמן קצר לפני המלחמה שהה בקריניצא. תוך כדי כך נודע על המלחמה המתרגשת ובאה. הם החליטו לנסוע, ובמהלך הנסיעה, באחת התחנות, נודע להם שאין להם די כסף כדי להמשיך בדרכם. היה זה מקום שומם מיהודים ובניו הציעו לו שיגשו לעיירה סמוכה ללוות סכום כסף מאיזה יהודי.
"אין צורך" אמר הרב מתוך תחושת האמונה והביטחון שאפיינו אותו, "עד שתגיע הרכבת יגיע הכסף". לאחר מספר רגעים עבר יהודי במקום והציע להם עזרה, וכששמע על מצוקתם הלווה להם סכום כסף מספיק. הרב שאל לשמו והוא השיב שטרנביץ מעיירה פלונית. הרב הבטיח להחזיר לו מיד כשיגיע לביתו.
באותם ימים עוד לא ידעו כי המלחמה תארך ועל כל החורבן המתרגש ובא, וכך חשב הרב שמיד כאשר יגיע לבריסק ישלח לו עם שליח את הסכום, אך במצוקת העיתים של ימי הזעם לא עלה הדבר.
"מיום שהגעתי לארץ ישראל ועד היום, מזה כחמש עשרה שנה, אין לי מנוחה מזה. אין לי מנוחה, כל אדם חדש שמגיע לביתי מכל קצוות תבל, אני שואל אותו אם הוא מכיר משפחה בשם שטרנביץ. לאחר מכן ביקשתי שאולי ינסו לאתר רשימה של פליטי הקהילה ההיא ומקום מגוריהם, אך לא השגתי מאומה.
חיפשתי וחיפשתי ולא מצאתי. כמה עגמת נפש היתה לי מכך, כל פעם שנזכרתי בכך, לא הייתי יכול להירדם. הייתי חולה מזה. אני אגיע לבית דין של מעלה כשבידי חוב שלא פרעתי.
והנה עתה אני מוצא את שאר בשרו של שטרנביץ זה שגמל עמי חסד, ויש בידי סוף סוף ההזדמנות לקיים מצות פריעת בעל חוב, והיאך לא אשמח?!"
האורח המופתע סיפר כי כל משפחת דודו נהרגה בימי השואה והוא נותר יחיד שנשאר בחיים. הרב קם בשמחה ואמר: "אם כך - אתה יורש". מיד חישב את הסכום שנלקח ופרע את החוב.
(ארחות חסידיך, עמ' 258)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2009 07:47 |
|
| |
עולם חסד יבנה "ויעש נח ככל אשר צוה אתו אלקים" (ו-כב) תלמיד היה לסבא מסלבודקה זצ"ל, ובהבחנתו החודרת ראה כי ברכה בו, ויהיה למאור גדול. פדגוג אומן היה הסבא, ואף הפעם צדק בהבחנתו. לימים נודע שמו של התלמיד כ"המשגיח ממיר", הגאון הצדיק רבי ירוחם הלוי ליבוביץ זצ"ל, שהרב דסלר זצ"ל כינהו: "גדול המעמיקים בדורנו!". הסבא מסלבודקה כמעין המתגבר היה, אוצר בלום של חכמה ומוסר, וגידל דורות תלמידים לתפארת. אבל יהלום נדיר זה דרש ליטוש מיוחד. עמד הסבא מסלבודקה ושלחו לבית מדרשו של הסבא מקלם זצ"ל, גדול תלמידיו של הגאון רבי ישראל מסלנט זצ"ל, מייסד תנועת המוסר. והיה זה בשנת חייו האחרונה. מזה עשרות בשנים היה הסבא מקלם חולה במחלת לב קשה ומייסרת שכילתה את כוחותיו. אמנם, הוא לא נכנע. המשיך לשמור על סדר יום קפדני – ישן היה שעתים וחצי ביממה, כשהוא מקיץ בכל חצי שעה כדי שלא לטעום טעם מיתה. לומד היה שתים עשרה שעות רצופות ובעמידה. סיפרו שהתקין לעצמו עמוד, "סטנדר", בלי מסמרים, רופף, ועליו הניח את הספר. כדי שאם ישען עליו, יתמוטט ויקרוס! הרופאים ציוו עליו דיאטה קפדנית, וקבעו שבדרך הטבע לא יכול היה לחיות. לא אחת נאלץ להפסיק את תפילתו – אף תפילת העמידה – כדי לסעוד את לבו. תוך כדי שיחת מוסר פורץ היה שטף דם מגרונו. ממתין היה כמה דקות וממשיך בשיחה. לאחריה, נופל היה באפיסת כוחות. את מכתבי ההדרכה שכתב לתלמידיו (וקובצו בספרי "חכמה ומוסר", "אור רש"ז" ו"כתבי הסבא מקלם") כתב פיסקאות פיסקאות, כי לא יכול היה לכתבם ברצף אחד. ומחלתו הלכה והחמירה, ובשנתו האחרונה – כאשר כל צעד כרוך היה בייסורים, וכל פעולה בקשיים ובמאמצים – נשלח רבי ירוחם ללמוד מפיו. נשלח והגיע לבית המדרש. בכל בית מדרש יש כיור בכניסה לנטילת ידים שלפני התפילה.ובאותם ימים לא היו מים בברזים ולא היה כיור לניקוזם. נוטלים היו ידים מן החבית לתוך גיגית. כשנכנס רבי ירוחם למבוא בית המדרש, ראה מולו את הסבא הנערץ, חולה הלב, בשנות השמונים לחייו, נושא את הגיגית המלאה והכבדה כדי לשפכה. מיהר והושיט ידיו לנטלה מידו – והתחיל את לימודו בקלם בשגיאה נוראה! הסבא נתן בו מבטו, ואמר: "מי אתה, שתעז ליטול ממני את הזכות העצומה לשרת את באי בית המדרש!..." משכילה מלאכתו ושפך את המים, קידם את פני רבי ירוחם בשלום, ולימדו את השיעור הראשון שלא נשכח מלבו: "בשעתו, כשעולם שלם חרב, ונח ובניו נבחרו לייסד עולם חדש, באיזו זכות נבחרו, מה נדרשו לעשות? נדרשו לשרת שנה שלמה את כל החיות והבהמות, העופות והרמשים, הזוחלים והמעופפים! כי"עולם – חסד ייבנה", אין זכות ואין חובה נעלים יותר מעשיית חסד, מהטבה לזולת! ודרגות דרגות יש: נח היטיב לבעלי חיים, אברהם אבינו היטיב לנכרים, משה רבינו יצא אל אחיו וראה בסבלותם, היטה שכם לעזור לכל אחד. שלא לדבר על הטבה ללומדי תורה. אבל העיקר – להיטיב, לשרת, לעזור ככל היכולת!"... אשרי גבאי בתי הכנסת אשרי הנוטלים חלק בנקיון בית מקדש מעט, הדואגים לסדר את הסידורים ולערוך את השולחנות, לנווט את העליות, להשגיח על השקט בשעת התפילה והקריאה. מה גדול שכרם, מה רבה זכותם, כמה נדרשים אנו להוקירם ולהכיר להם תודה! ומהמישור הקהילתי למישור המשפחתי. חובת החסד היא בראש ובראשונה בבית. בהלכותיה נאמר, כי 'הקרוב – קודם'(קידושין כא.), ולפיכך, לא רק חובה, אלא בראש ובראשונה זכות היא, לעזור בהדחת הכלים, בריקון הפח, בהשבת הסדר למקומו. כי לא רק "עולם, חסד יבנה". גם חיי המשפחה נבנים בחסד. בנשיאה בעול ובהקלתו! (מעין השבוע)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2009 08:18 |
|
| |
סיפורה של לורי
|
סיפורה של לורי
נולדתי בארץ, ולקראת החתונה שלי עם ציפורה - צאצאית שישה דורות לרבנית מנוחה רחל - נסעתי
. לארצות הברית, כיוון שבאותה עת ההורים שלי התגוררו בארצות הברית בשליחות המדינה
.בשנת תשל"ח עברתי להתגורר בפורט לודרדייל שבפלורידה
בשנת תשכ"ט כיהנתי כמנהל בית ספר יהודי-דתי בעיר פליינפילד שבמדינת ניו-ג'רזי. למדו שם כ-350
ילדים יהודים, ונהנתי מאוד מתפקידי. לא עבדתי בסגנון של "המנהל בתוך משרדו", אלא העדפתי לפגוש
את הילדים במסדרונות, בכיתות, בחדר אוכל, ולשוחח אתם ארוכות, וכך רכשתי את אמונם. למדתי
.להכיר אותם היטב, ונוצרו בינינו יחסים טובים, הרבה מעבר ליחסים הרגילים של מנהל ותלמיד
עשיתי אתם הרבה פעולות. אחת הפעולות החשובות הייתה אירוח תלמידים בשבתות אצלי בבית. לקראת
כל שבת בחרתי בתלמידים אחדים להתארח אצלי בבית, והיינו מארגנים שולחן שבת עם ניגוני חב"ד, סיפורי
צדיקים, אמירת פסוקים. ולהזמנות שבתיות אלו היה ביקוש גדול בקרב התלמידים: מי יזכה להתארח
.אצל המנהל בשבת הקרובה. לא רק הם, אלא גם אני נהניתי מאוד מההווי המיוחד הזה
כפי שאמרתי, הכרתי את הילדים היטב. יום אחד ציינתי לעצמי שעלי לטלפן להוריה של ילדה קטנה בשם
. לורי. בכל פעם שראיתי אותה בבית הספר היה נדמה לי ששערותיה הבלונדיניות נושרות בקצב מדאיג
כשאמרתי זאת להוריה - הופתעו. הם כלל לא שמו לב לתופעה זאת, אך הבטיחו לי לקחת אותה לרופא
. ולבדוק את העניין
לא עברו כמה ימים ושני בני הזוג הופיעו במשרדי בבית הספר כשהם מבוהלים ונרגשים. התברר שלאחר
בדיקות מקיפות, בישר להם הרופא את הבשורה המזעזעת: לורי סובלת מסרטן בדם, ל"ע. כעת זה הגיע
לשלב מתקדם. כאבתי את כאבם. לורי הגיעה לבית הספר עם מטפחת לראשה הקטן, שכן כל שערותיה
.נשרו. אך לאחר כמה ימים, היא הפסיקה לבוא לגמרי
: במשך זמן רב טופלה בבתי רפואה שונים, ופעם אחרי פעם שמעו ההורים מהסכנים את הטיעון של הרופאים
...אילו הייתם באים בזמן, יכולנו לטפל בה ביתר יעילות. אבל כעת מאוחר מדי
ההורים התחננו באוזני הרופאים לבצע בלורי השתלת מח עצם, אך אלה טענו שאין סיכוי כל במצבה והניתוח
.לא יצליח. בצר להם חזרו למשרדי ובכו מולי. האב כבש את בניו בתוך ידיו, ודמעות רבות זלגו מעיניו
אני הולכת לקבור את לורי!" - יבבה האם בהיסטריה, "לקבור אותה! ראביי שטרן, הרופאים לא נותנים סיכוי"
"?לבתנו הקטנה לחיות! מה אתה מציע לנו לעשות
הבטתי בהם ברחמים. היה לי רעיון, אבל לא ידעתי איך הם יקבלו את זה. הרי הם לא דתיים, והעובדה
שלורי נמצאת בבית ספרנו - הייתה תודות לידיעה שלהם כי החינוך הדתי הוא הטוב ביותר, ולאו דווקא
... בגלל האידיאלים שהענקנו לילדים
יש לי הצעה בשבילכם", דיברתי בשקט. "הצעה שלא חשבתם עליה עד עכשיו, ואני מקווה שתשקלו אותה"
. " ברצינות
הם הרימו את עיניהם בהשתאות. האב שאל: "לא חשבנו? הרי פנינו לכולם, ממש לכולם, רופאים, הומיאופתים
"! ? ומי לא
הנחתי את ידי על כתפו של האב המיוסר: "אני מתכוון למשהו אחר, מר לורנשטיין". הם המשיכו להביט
." בי בהפתעה, ואז אמרתי את אשר בלבי: "כדאי לבקש ברכה מהרבי מליובאוויטש
"? הם הסתכלו עלי כעל מטורף. "ברכה מראביי? שהוא ירפא את לורי? יצאת מדעתך
הרגשתי שאני מתמלא בצער, בתסכול, ובשמץ של כעס גם כן. התווכחתי אתם במטרה להסביר להם
?שברכה של צדיק בהחלט יכולה להועיל היכן שהרפואה נכשלה, אך הם עומדים בשלהם: מה תעזור הברכה
בעגמת נפש הרבה שהייתה לי, הרמתי את קולי עליהם. "אתם באים למשרד שלי, ואומרים לי 'אנחנו הולכים
"?לקבור את לורי!' וכעת שיש לכם פתח של תקווה, אתם מסרבים לקבל אותו לידכם? מה קורה לכם
הם השתתקו רגע. בו-ברגע הצטערתי שהרמתי את קולי. הבחנתי בבושה בעיניהם, ודיברתי אליהם ביתר
רכות: "הרבי אוהב את כל אחד, ומשתדל בעבור כל בן ובת מעם ישראל. הוא איש קדוש. תנו לו להתפלל
. "בעבור לורי
. לאחר התייעצות קצרה ביניהם, הסכימו לבקש ברכה מהרבי בעבור לורי
...זה היה המכשול הראשון שעברתי
כעת התקשרתי לרב חודקוב, וסיפרתי לו בקצרה על הבעיה. לאחר זמן קצר ביותר, כשההורים עדיין ישבו
:אצלי במשרד, טלפן אלי הרב חודקוב בחזרה והקריא לי את תשובתו של הרבי: למסור להורים שלושה דברים
והם: . 1 להדליק נרות שבת קודש 2. להקפיד על טהרת המשפחה 3. לעשות קידוש
.אוי, חשבתי לעצמי. רק זה לא... לא מצאתי מה לומר להורים שחיכו בכיליון עיניים לישועת בתם
התנצלתי בפניהם, ויצאתי במהירות מהמשרד כדי להתקשר לרב רוקח, שכיהן כרב באחד מבתי הכנסת
. בעיר
לאחר הסבר קצר על מצב הילדה, שטחתי לפניו את בעייתי. "הרב רוקח, אתה הרי מכיר אותי. אני בקושי
בן שלושים, רק לפםני כמה שנים התחתנתי, אין לי שום מושג איך מסבירים לזוג שלא שומר תורה ומצוות
שעליהם הלתחיל לשמור מצוות, נרות שבת, קידוש וטהרת המשפחה. אולי תבוא אתם למשרדי, אתה בוודאי
" ... תדע איך לדבר אתם על זה
הרב רוקח גיחך. "הרב שטרן, אני מכיר את הרבי שלך. אם התשובה הגיעה באמצעותך, סימן שהרבי עשה
. " אותך לשליח, לא אותי
"!אבל אני לא יכול"
"...אתה כן יכול! אתה שליחו של הרבי מליובאוויטש. תזכור את זה תמיד"
?הנחתי את האפרכסת. נשארתי לבד תוהה ונבוך. חייה של הילדה תלויים באוויר. למי אפנה
פתאום ידעתי. הרי אשת חיל עטרת בעלה! התקשרתי לציפורה אשתי, והיא מיד הגיעה למשרד. ביחד
הסברנו להורים את פשר הוראותיו של הרבי. להפתעתי, מה שהפריע לגב' לורנשטיין היה דווקא העניין של
...הדלקת נרות שבת קודש
"כיצד הדלקת נרות תעזור למחלת בתי לורי? אילו לורי הייתה מדליקה, ניחא הייתי מבינה, אבל שאני"
" ? אדליק במקומה
ציפורה הביאה מהבית זוג פמוטים, ונתנה אותם לאמא של לורי. "מה הבעיה?" שאלה בעדינות, "זה כל
. " כך פשוט. שמים שני נרות בפמוטים, מדליקים גפרור, אומרים ברכה וזה הכול
",ואם אעשה טעות בברכה בעברית?" שאלה גב' לורנשטיין בהיסוס. "אינני קוראת היטב עברית טוב"
כידוע לכם". אשתי רשמה על דף את התרגום של הברכה, והבטחנו לה שגם אם תטעה בהתחלה, הקב"ה
. יסלח לה ויתקן את המילה
ההורים היו די המומים מכל מה ששמעו לראשונה בחייהם; על קיום שבת וטהרת המשפחה. הבאתי
.להם כוס מים, ולאט לאט הם נרגעו. הם נפרדו מאתנו בהבטחה לחשוב על העניין
בערב אישתי נסעה אל ביתם ושוב שוחחה אתם על לורי ועל המצוות הקשורות לאם היהודיה. ביום
חמישי הקרוב הגעתי גם אני לביתם ואמרתי להם שאני מחכה לתשובה מהם, האם הם מקבלים על
? עצמם את הוראותיו של הרבי
למה אתה שואל?" שאלו בפליאה, "למה זה כל כך חשוב לך לדעת?" - הסברתי להם, שברצוני לחזור עם"
תשובתם אל הרבי. "עלי לדווח לרבי מה החלטתם". בלילה הבעל צלצל אלי: "אנחנו מוכנים לעשות הכל
."עבור לורי. ניסינו הכל, וכעת אנו מוכנים להתחיל בשמירת מצוות
.נשמתי לרווחה. גם את המכשול הזה עברנו ב"ה
.באחד - עשרה בלילה התקשרתי לרב חודקוב עם תשובת ההורים, וביקשתי שיודיע אותה לרבי
לורי שהתה בבית הרפואה שהיה במרחק של נסיעה כשעה מעירנו. פעם בשבוע נסענו אליה במיניבוס
ותרמנו דם בעבורה. כן ארגנו משמרת של עשרה תלמידים מהכיתה הגבוהה שבבית ספרנו, שישבו ליד
מיטתה ואמרו תהילים 24 שעות ביממה בעבורה. מצבה היה קריטי. באנו לבקר ילדה, אך היא דמתה
...יותר לשלד. סך הכול היא הייתה ילדונת בת עשר וכבר הספיקה ללמוד על בשרה מהו סבל
באותה שבת, לאחר שאמה הדליקה נרות שבת לראשונה בחייה, ובני הזוג קיבלו על עצמם מצוות טהרת
המשפחה, וכן ערכו קידוש בבית הכנסת - השתפר מצב ה של לורי לאין-ערוך. חודשיים בלבד לאחר מכן
חזרה לכיתתה. אמנם הייתה חלשה מאוד, אבל השתתפה בשיעורים. לאחר שנה כבר שיחקה בחבל כמו
. כל ילדה בריאה רגילה. שערותיה הבלונדיניות גדלו. הילדה הבריאה כליל, וסיפור הנס התפשט בכל המדינה
כשנתיים לאחר רפואתה המופלאה של לורי, עזבתי את עבודתי כמנהל בית הספר בניו-ג'רזי ועברתי להתגורר
בפלורידה החמימה. החלטתי לעזוב את שדה החינוך ובברכתו של הרבי פתחתי חנות למוצרי יודאיקה בעיר
.'בפומ-ביץ
חלפו חמש - עשרה שנה, ובאחד הימים ישבתי בתוך החנות, ליד הספרייה שהייתה בחנות. הפעמון בדלת
הכניסה צלצל, וקמתי לקראת הקליינטית הפוטנציאלית שנכנסה לחנות. הייתה זו אישה צעירה, שדחפה
.עגלה עם תינוק
.אפשר לעזור לך?" שאלתי בנימוס"
"!?קריאת הפתעה פרצה מפיה. "ראביי שטרן
" ! הבטתי בה וניסיתי לזכור מאיפה היא מוכרת לי. ופתאום - "לורי
ברוך השם, הילדה גדלה, התחתנה והקימה בית לתפארת ישראל. היא הייתה מאושרת לפגוש אותי, וגם
אני התרגשתי לראות אותה בריאה ושלמה, אם בישראל. עיניה נצצו וידעתי שמי שטעם את טעמם המר של
.ייסורים, יודע להעריך נכון את החיים עלי אדמות
יש באמתחתי לא מעט סיפורים על אנשים כ"כמעט" שבקו חיים, או שחוו נסים ברפואתם; אך נדמה לי
שסיפורה של לורי הוא המיוחד מכולם, והנני חש שזכות גדולה נפלה בחלקי שהכרתי אותה ושהיה לי חלק
. בהתפתחות הנס
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2009 11:46 |
|
| |
בְּטַבְּעֹת הָאָרֹן יִהְיוּ הַבַּדִּים
"בְּטַבְּעֹת הָאָרֹן יִהְיוּ הַבַּדִּים" (כה-טו) מָסֹרֶת בְּיָדֵינוּ, כִּי "לֵיכָּא מִידֵי דְּלָא רְמִיזָא בְּאוֹרָיְתָא", דְּהַיְנוּ: אֵין לְךָ דָּבָר שֶׁאֵינוֹ רָמוּז בַּתּוֹרָה הַקְּדוֹשָׁה. וְהַגָּאוֹן מִוִּילְנָה זצ"ל כָּתַב, כִּי כָּל מְאֹרְעוֹת הָעוֹלָם, מִקָּטָן וְעַד גָּדוֹל, רְמוּזִים בַּתּוֹרָה. נְסַפֵּר סִפּוּר אֶחָד הַשַּׁיָּךְ לְפָרָשָׁתֵנוּ, שֶׁיָּעִיד עַל הַכְּלָל כֻּלּוֹ. הַמַּעֲשֶׂה אֵרַע בְּמִצְרַיִם לִפְנֵי כְּמָאתַיִם וַחֲמִשִּׁים שָׁנָה. בְּנוֹ בֶּן הָעֶשֶׂר שֶׁל אֶחָד מֵעֲשִׁירֵי הַמְּדִינָה בָּרַח מִבֵּיתוֹ וְנִתֵּק כָּל קֶשֶׁר עִם מִשְׁפַּחְתּוֹ. שְׁנֵי אֶחָיו נִשְׁאֲרוּ בִּמְחִצַּת הָאָב הֶעָשִׁיר, וְעִם מוֹתוֹ יָרְשׁוּ אֶת רְכוּשׁוֹ. כַּעֲבֹר זְמַן-מָה הוֹפִיעַ עֶלֶם חֲמוּדוֹת וְטָעַן שֶׁהוּא-הוּא הַבֵּן הַנֶּעֱלָם. מִזֶּה שְׁלֹשִׁים שָׁנָה נָע הוּא וְנָד, רָאָה עוֹלָם, וְעַתָּה בְּשָׁמְעוֹ שֶׁהוֹרָיו נִפְטְרוּ, הִגִּיעַ לָקַחַת אֶת חֶלְקוֹ בַּיְּרֻשָּׁה. וְהוּא עָמַד בַּחֲקִירָה צוֹלֶבֶת, סִפֵּר פְּרָטֵי-פְּרָטִים עַל הוֹרָיו וּקְרוֹבָיו, עַל הַמָּעוֹן וְהָרִהוּט, מִקְרִים וּמְאֹרָעוֹת שֶׁזָּכַר מִיַּלְדוּתוֹ. בִּקְּשׁוּ הָאַחִים לְפַצּוֹתוֹ בִּסְכוּם נִכְבָּד וּלְהִפָּטֵר מִמֶּנּוּ, אַךְ הוּא דָּרַשׁ לְהָבִיא שַׁמַּאי וְלִשְׁקֹל לְיָדָיו שְׁלִישׁ בִּמְדֻיָּק. חָרָה בָּם אַפָּם, וְאָמְרוּ: "אֵין אַתָּה אָחִינוּ וְלֹא נִתֵּן לְךָ דָּבָר!". הִתְעַצְּמוּ בְּדִין וְהִגִּיעַ מִשְׁפָּטָם עַד לַמֶּלֶךְ. תָּמַהּ הַמֶּלֶךְ: "הֵיכָן הָיִיתָ זֶה שְׁלֹשִׁים שָׁנָה? מַדּוּעַ לֹא כָּתַבְתָּ מִכְתָּב?" הִסְבִּיר שֶׁנִּלְקַח בַּשְּׁבִי לִמְדִינַת הוֹדוּ וְנִבְצַר מִמֶּנּוּ לִיצֹר קֶשֶׁר עִם הָעוֹלָם הַחִיצוֹן, עַד שֶׁאָזַר עֹז וּבָרַח מִשִּׁבְיוֹ. סוֹף דָּבָר, נִלְאָה הַמֶּלֶךְ לָרֶדֶת לְחֵקֶר הָאֱמֶת וְקָצְרָה יַד חֲכָמָיו. אָמַר הַמִּשְׁנֶה לַמֶּלֶךְ: "רוֹאֶה אֲנִי שֶׁהִנֵּה חוֹזֵר עַל עַצְמוֹ סִפּוּרוֹ שֶׁל פַּרְעֹה". וְהִסְבִּיר: כְּשֶׁקָּצְרָה יַד הַמֶּלֶךְ וְהַחַרְטֻמִּים, שָׁלְחוּ לִקְרֹא לְנַעַר עִבְרִי שֶׁיָּאִיר עֵינֵיהֶם, כִּי אֵין פִּקְּחִים כַּיְּהוּדִים! הוֹרָה הַמֶּלֶךְ לָצֵאת לִרְחוֹבָהּ שֶׁל עִיר, וּלְהָבִיא לְפָנָיו אֶת הַיְּהוּדִי הָרִאשׁוֹן שֶׁיִּמְצְאוּ. בְּאוֹתָם יָמִים חַי בְּמִצְרַיִם צוֹרֵף זָהָב צָנוּעַ וּשְׁמוֹ אַהֲרֹן פַּרְדּוֹ. עָנָו הָיָה וְנֶחְבָּא אֶל הַכֵּלִים. מַחֲצִית הַיּוֹם עָסַק בִּמְלַאכְתּוֹ וּמַחֲצִית הַיּוֹם הִקְדִּישׁ לְתוֹרָה. בַּלַּיְלָה הַהוּא חָלַם אַהֲרֹן פַּרְדּוֹ שֶׁהוּא נִצָּב בְּבֵית כְּנֶסֶת כָּלוּל בַּהֲדָרוֹ, מְפֹאָר כִּטְרַקְלִין מְלָכִים וְגָדוּשׁ בְּנִכְבְּדֵי עַם. הוֹצִיאוּ סֵפֶר תּוֹרָה וּקְרָאוּהוּ לַעֲלוֹת רִאשׁוֹן, וְהִנֵּה הַפָּרָשָׁה, פָּרָשַׁת תְּרוּמָה, וּשְׁלִיחַ הַצִּבּוּר קוֹרֵא: "בְּטַבְּעוֹת אַהֲרֹן יִהְיוּ הַבַּדִּים לֹא יָסֻרוּ מִמֶּנּוּ". תִּקְּנוֹ אַהֲרֹן: "בְּטַבְּעֹת הָאָרֹן", אַךְ שְׁלִיחַ הַצִּבּוּר בְּשֶׁלּוֹ: "בְּטַבְּעֹת אַהֲרֹן". וַיִּיקַץ וְהִנֵּה חֲלוֹם. הָלַךְ לְהִתְפַּלֵּל, וְנַפְשׁוֹ פְּזוּרָה עָלָיו. אָכַל, וְהוּא הוֹגֶה בַּחֲלוֹמוֹ הַמּוּזָר. הָלַךְ לַחֲנוּתוֹ, וְהִנֵּה כַּפְרִיָּה יְשִׁישָׁה נִכְנֶסֶת. לֹא הָיָה זֶה סוּג הַקּוֹנִים הָרָגִיל, מָה עוֹד שֶׁשָּׂמָה עֵינֶיהָ בְּטַבָּעוֹת מְשֻׁבָּצוֹת וּבִרְבִידֵי מַרְגָּלִיּוֹת. "הֲיֵשׁ לָךְ כֶּסֶף?" שָׁאַל בַּחֲשָׁד, חָס עַל זְמַנּוֹ. "עַתָּה אֵין לִי", עָנְתָה בְּקוֹל חוֹרֵק. "עַכְשָׁו בָּאתִי לְבָרֵר מְחִירִים. מָחָר אֶהְיֶה עֲשִׁירָה וְאָבוֹא לִקְנוֹת בְּכֶסֶף מְזֻמָּן". תָּמַהּ הַסּוֹחֵר: "מִנַּיִן יִהְיֶה לָךְ מָחָר?" וְעָנְתָה: "בְּנִי מְנַהֵל מִשְׁפָּט נֶגֶד אֲנָשִׁים עֲשִׁירִים, וְהַיּוֹם יֻכְרַע הַמִּשְׁפָּט לְטוֹבָתוֹ". לִהֲגָה וּפִטְפְּטָה, סִפְּרָה עַל בְּנָהּ וְעַל חָכְמָתוֹ, וְאֵיךְ הִבְטִיחַ לְחַלְּצָהּ מִכְּפָרָהּ הַדַּל וּלְהַנְחִילָהּ חַיֵּי עֹשֶׁר וּרְוָחָה. סוֹף דָּבָר, הִבְטִיחָה לָשׁוּב וְלִקְנוֹת בְּיָד רְחָבָה. הַכַּפְרִיָּה הָלְכָה, וְעַרְבִי עָשִׁיר הִגִּיעַ. בִּקֵּשׁ לִרְאוֹת מִסְפַּר טַבָּעוֹת יְקָרוֹת, וְהִצִּיעַ לַסּוֹחֵר שֶׁיָּבוֹא אִתּוֹ לְבֵיתוֹ כְּדֵי שֶׁאִשְׁתּוֹ תִּבְחַר אֶת הַטַּבַּעַת שֶׁתִּשָּׂא חֵן בְּעֵינֶיהָ. נֵאוֹת הַסּוֹחֵר, סָגַר אֶת חֲנוּתוֹ וְהָלַךְ עִם הָעַרְבִי. הָלְכוּ בְּכִכַּר הָעִיר, וְהִנֵּה אַנְשֵׁי מִשְׁמַר הַמֶּלֶךְ מַגִּיעִים לִקְרָאתָם. עָצְרוּ אֶת הַסּוֹחֵר וּלְקָחוּהוּ עִמָּם לָאַרְמוֹן: הֵן נִצְטַוּוּ לְהָבִיא אֶת הַיְּהוּדִי הָרִאשׁוֹן שֶׁיִּמְצְאוּ. יָרֵא וְחָרֵד הֻבְהַל אַהֲרֹן פַּרְדּוֹ בְּמַעֲלֵה מַדְרֵגוֹת הַשַּׁיִשׁ. הוּבַל דֶּרֶךְ הֶחָצֵר רַחֲבַת הַיָּדַיִם, וּבָהּ שְׂדֵרַת עַמּוּדִים, מִסְדְּרוֹנוֹת וּקְשָׁתוֹת. וְהִנֵּה עוֹמְדוֹת רַגְלָיו בִּטְרַקְלִין הָאַרְמוֹן, וְהוּא זֵהֶה לַטְּרַקְלִין שֶׁרָאָה בַּחֲלוֹמוֹ. אֶלָּא שֶׁבִּמְקוֹם בִּימָה נִצָּב כֵּס מַלְכוּת מַרְהִיב בְּיָפְיוֹ, וְהַמֶּלֶךְ בִּכְבוֹדוֹ וּבְעַצְמוֹ פּוֹנֶה אֵלָיו, מְסַפֵּר לוֹ אֶת הִשְׁתַּלְשְׁלוּת הַמְּאֹרָע וְשׁוֹאֵל לְדַעְתּוֹ. הִתְבַּלְּעוּ עֶשְׁתּוֹנוֹתָיו. מַה יַּעֲנֶה וּמַה יֹּאמַר? וְהִנֵּה הִבְזִיק בְּמֹחוֹ רַעְיוֹן. הִבִּיט בַּטּוֹעֵן לַיְּרֻשָּׁה, וְשָׁאַל: "הַאֵין שִׁמְךָ כָּךְ וְכָךְ?" חָוְרוּ פְּנֵי הָאִישׁ, וְהַצּוֹרֵף הִמְשִׁיךְ: "הַאֵין אַתָּה יְלִיד כְּפָר פְּלוֹנִי, בְּנָהּ שֶׁל אִשָּׁה פְּלוֹנִית?" --- פָּקוּ בִּרְכָּיו שֶׁל הַשַּׁקְרָן, וְהוֹדָה בְּכָל כְּזָבָיו... הִשְׁתָּאוּ הַכֹּל, כֵּיצַד חָשַׂף הַיְּהוּדִי אֶת הַתַּרְמִית, אֵיךְ הֵסִיר אֶת הַלּוֹט?! סִפֵּר לָהֶם עַל חֲלוֹמוֹ וְכֵיצַד הֵבִין אֶת פִּשְׁרוֹ: בְּטַבְּעֹת הָאָרֹן - אוֹתִיּוֹת "אַהֲרֹן" - "יִהְיוּ הַבַּדִּים". בִּגְלַל הַטַּבָּעוֹת שֶׁבָּאָה הָאֵם הָעַרְבִיָּה לִרְכֹּשׁ אֵצֶל אַהֲרֹן, הִתְחַוֵּר סִפּוּר הַבַּדִּים וְנֶחְשְׂפוּ הַכְּזָבִים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2009 07:54 |
|
| |
תפיליו לצדקה
אל ביתו של רבי אברהם מרדכי מגור נכנס עני ובקש נדבה מהרבי.
הורה הרבי לעני להמתין ויצא אל החדר השני שם היו מנחות תפלין קדושות ויקרות ערך,אותן כתב
הצדיק רבי משה מפשרסק.רבים השתקקו לתפלין הללו, ונאותו לשלם בעבורן סכומי עתק, אך הרבי
אברהם מרדכי לא הסכים למכרן תמורת על הון שבעולם.
ועתה, הוציא הרבי את התפילין הקדושות ממקומן, שב עמן אל החדר בו ישב עדין העני והמתין, והגישן
לעני."קח את התפילין הללו, ר' יהודי",אמר,
"אני נותן לך אותן במתנה . כדאי לך לקחת אותן אל אחי הצדיק, רבי משה בצלאל. הוא בודאי ישלם לך בעבורן סכום
גדול מאוד,כי זה ימים רבים משתוקק הוא לתפלין הקדושות האלו. ובכסף שתקבל ממנו,תוכל לקים את
משפחתך ואף לפתןח לך עסק ראוי לשמו".
בלי להסס נטל העני את התפילין מידי הרבי. תודה רבי תודה" הפטיר ,ומהר אל ביתו של הרבי משה
בצלאל.הן שם יצפוי לו סכום ענק עבר זמן ושני האחים הצדיקים נפגשו.שאל רבי
משה בצלאל את אחיו, רבי אברהם מרדכי: " מדוע נתת לו , לאותו עני ,את התפילין הקדושות
והיקרות.הרי יכולת לתת לו כסף או חפץ יקר ערך אחר!"
השיב לו רבי אברהם מרודכי: "הן נאמר בתורה 'כל חלב לה", כלומר ולפי מה שדורשים חז"ל על הספוק הזה
--כל דבר מבחר וטוב שיש לו,לאדם,עליו לתת אותו לה',כלומר, להקידשו לצורך מצוה. ומכיון שהחפץ
החשוב והיקר ביותר שהיה לי בביתי היאו אותן תפילין קדושות --נתתי אותן לעני, לקים בכך את מצות ה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2009 08:45 |
|
| |
תוכחה אקדמית תוצרת סורבון
הסיפור היומי מתוך שופר
הנער הנעים שלמה משה נ''י עלה ממרוקו לישראל, עם שאיפה יוקדת להפוך לתלמיד חכם וגדול בתורה. והימים, ימי מדינת הבוסר, שנות ה- 50 למניינם, הצנע הסגפנות, מצב בטחוני מעורער, העליות הגדולות בצפון-אפריקה. שלמה משה הקטן ידע כי הסכנה מבית חמורה מן הסכנות מבחוץ. מסע העברה על דת שניהלה התנועה הציונית אכל כל חלקה טובה ואיים גם עליו. רבבות ואלפים נשאבו אל תוך הואקום הציוני, למושבים, לקיבוצים, לתנועות הנוער, ומשם קצרה היתה הדרך לאבד את הצלם היהודי, ולצעוד בעינים עיוורות אחרי ההבל.
בחסדי השם, ועם הרבה שאר-רוח ואמביציית נעורים חסרת פשרות, הצליח שלמה משה להיכנס לד' אמותיה של הישיבה המעולה והקדושה ''תפארת ציון'', שהוקמה בהנחיית ''החזון איש'' כדי לקלוט ולרומם גם בני נוער עולים, כדי להצילם מיד הכורת הציוני שהרחיב את מעגלי הצחיחות והשממה בקרב בני עדות המזרח התמימים, שרובם צעדו לעברו כצאן המובל לטבח הרוחני.
חינו של הנער כבש לבבות, ובמיוחד קרב אותו הגאון הגדול הרב שמריהו גרינימן זצ''ל, שהיה מגדולי תלמידי החכמים שבדור. פקחותו, שנינותו ותמימותו של הנער שבו את ליבו, והוא נהג לאמצו בחום אל ליבו, ולהשתעשע עמו בפלפולי הגמרא. הנער העולה ממרוקו, היה חריף ובקיא, וזכרונו חבק מכמנים עצומים בכל הש''ס, אשר על כן ניהלו השניים פולמוסים סוערים ובוערים על אמיתותן של סברות במצולות האינסופיים של הוויות אביי ורבא.
הרב שמריהו אמר לכל מי שהאזין לו ''זה הקטן גדול יהיה''.
באחד הימים הובהל הרב שמריהו גרינימן לבית החולים. לאחר איבחון ובדיקות מקיפות, הוחלט לאחר התייעצות עם ה''חזון איש'', כי יש להטיסו לצרפת, לרופא בעל שם עולמי, המתמחה בבעיה הרפואית ממנה סבל.
הפרידה בין הנער למיטיבו היתה נרגשת. פיו של שלמה משה לא פסק מתפילה ומתהילים לרפואת רבו מיטיבו.
אחרי מספר שבועות חזר הרב גרינימן מצרפת, חזק ובריא יותר. לאחר מספר ימי מנוחה ביקש שלמה משה לבקר את הרב, ולשמחו עד כמה שניתן. עיניו ברקו מהתרגשות כשנפתחה הדלת, הוא צעד פנימה אל הקודש והתיישב סמוך למיטתו.
''אמור לי ידידי הצעיר'' פנה אליו הרב גרינימן ''האם למדת לאחרונה מסכת גיטין?''.
כן. השיב.
''האם אתה מונח היטב על פרק פלוני?''.
כן.
''האם אתה שולט כמו שצריך בדף פלוני אלמוני?''.
דומני שחזרתי עליו כמה פעמים.
''האם זכורים לך דברי התוספות בדיבור המתחיל...?''.
זכורים, כבוד הרב.
''אם כן, חזור על דברי התוספות במקום''.
הנער שלמה משה חזר על דברי התוספות כמעט מילה במילה...
ואז הקשה הרב גרינימן קושיה על דברי התוספות וביקש מידידו הצעיר להשיב על הקושיה.
ובכן, השיב שלמה משה, קושייתך כבוד הרב, היא קושייתו של המהרש''ל על דברי התוספות והוא אף מתרץ את קושייתו וזה לשון התרוץ...
אורו עיניו של הרב, ופיו לא הפסיק מלחייך חיוך מאושר של חדוות התורה.
שלמה משה שאל בביישנות על מה גדולה השמחה, הלוא סוף סוף סוגיה זו ידועה ומפורסמת ואין כל חידוש בדבר, הקושיה והתרוץ מוכרים.
''ובכן ידידי'' סיפר הרב ''במהלך הטיפול הרפואי שלי בצרפת נפגשתי עם גוי משכיל, פרופסור הנושא 13 תארים באוניברסיטת סורבון. לאחר שווידא שאני יהודי, שאל אם אני לומד תורה. סיפרתי לו שכל אחי ובני עוסקים בתורה ואז שאל אותי את הקושיה העצומה על דברי התוספות . אלא שמזכרוני נשמטה קושיית המהרש''ל. אבל לאחר הרהור קל, תרצתי לפרופסור הגוי בדיוק את תרוצו של המהרש''ל''.
עיניו של שלמה משה נפערו בתמהון. אינני מבין, כבוד הרב מספר לי שגוי צרפתי היקשה עליך קושיה מדברי התוספות במסכת גיטין, הלוא היה עליו לדעת את דברי רש''י בסוגיה על בוריים, ולהיות מונח ישר והפוך בפשט הסוגיה על כל אופני השקלא והטריא... קשה להאמין, פשוט קשה להאמין.
''כן ידידי, אכן כך. הפרופסור הגוי היה בקיא בסוגיה כמו אחד מן הצורבים... אף אני תמהתי מן העובדה הזו ולשאלתי השיב הגוי: אני מדען מאד מפורסם בצרפת ובעולם כולו. לפני מספר שנים נפגשתי עם קבוצת מדענים יהודיים שעסקו בלימוד ובהתנצחות סביב ספר... שאלתי אותם על מה הויכוח, והם השיבו לי יש כאן ספר תלמוד, ובספר הזה טמונות כל החוכמות עלי אדמות. כל החוכמות? כן השיבו המדענים היהודים, הכל טמון כאן, ב''מדע התלמודי'', שהוא בעצם נקודת החיבור עם השכל האלוקי, של מי שאמר והיה העולם. הסקרנות אכלה בי בכל פה, והחלטתי ללמוד את ''המדע היהודי'' שבספר המשונה שלהם. התחלתי ללמוד א' ב', ואחר כך כתב רש''י, ומשם התחלתי ללמוד חומש, פסוק אחר פסוק, ותנ''ך ומשניות, עד שהגעתי לגמרא. ואני כבוד הרב גיליתי שאכן כנים דבריהם, וכל החוכמות בתבל גנוזות כאן בתלמוד. אסטרונומיה, פיסיקה, כימיה, רפואה, גאולוגיה, גאוגרפיה, חיזוי העתיד, תעלומות העבר. ה-כ-ל. ומאז כבוד הרב, אני שוקד על התלמוד יומם ולילה. מתרוצץ כאחוז אמוק ממסכת למסכת גומע את דברי הראשונים ואת דברי האחרונים מתעכב על כל קוצו של יוד. ומאחר וגיליתי שכל החוכמות כאן בתלמוד, אינני פותח אף ספר מדע אחר. רק גמרא וגמרא, אין שום צורך בספר אחר...''.
''ואז'' מספר הרב גרינימן לתלמידו ''שאג לפתע הגוי, שאגה גדולה ומבהילה. שמריהו!!! למה אתם אוכלים ושותים? מאיפה יש לכם את החוצפה להתבטל מלימוד הגמרא? אם הייתם יודעים איזה עומק יש בגמרא, איזה חוכמות מופלאות עד אין חקר, לא הייתם ישנים, הייתם שקועים בה מבוקר עד בוקר... אני שואל אותך קושיה קטנה בתוספות ואתה צריך לחשוב? ככה לומדים שמריהו? ככה לומדים?!''.
בתוכחה דוקרת זו תקף הפרופסור הגוי את הגאון האדיר ר' שמריהו גרינימן... והדברים נוקבים ומבהילים.
הסיפור המדהים הזה סופר לא מכבר על ידי הראשון לציון הגאון רבי שלמה משה עמאר, בעצרת אלפים לסיום הש''ס בישיבת ''תפארת למשה'' בעיר נתניה.
הראשל''צ הוא הנער בסיפורנו, ולמותר לציין שאוזניו שמעו מפי קודשו של הרב גרינימן זצ''ל את התוכחה של הפרופסור מסורבון. יהודים! על מה ולמה ביטול תורה?''. הגוי אומנם נשאר גוי, אך מה יהא עלינו.
וכל מילה מיותרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/11/2009 08:22 |
|
| |
ללמוד חכמות שיחת בהמות ועופות
מעשה היה, שהרב המוכיח מו"ה אריה ליב מפלנאה, חשקה נפשו מאוד ללמוד חכמות שיחת בהמות ועופות ושיחת דקלים, מצד שנצרך לו זה לתוכחה. ואמר שהיה כוונתו לשם שמים. נגמר בדעתו ליסע להבעש"ט ולבקש ממנו שילמד אותו חכמת הנ"ל. והנה בדעתו שבוודאי ימלא הבעש"ט רצונו בזה, מאחד שכוותנו לשם שמים.
והנה בבואו להבעש"ט לחדר שלו, והיו שם הרבה אנשים, לא פנה הבעש"ט אליו כלל וכלל. ואחר זה כשעמד שם הרבה, נתן לו הבעש"ט שלום בשפה רפה וכלאחר יד. והמוכיח הנ"ל נשתומם על המראה, כי היה מקורב אצלו, והבעש"ט היה מחבבו. והנה על כל זה מגודל תשוקתו ללמוד חכמות הנ"ל לא נפל מתשוקתו, ונתעכב עוד אצלו, כי אמר אולי מקרה הוא ואמצא שעת הכושר וישב אצלו.
ויהי היום נזדמנה נסיעה להבעש"ט ליסע לקהילת קודש קאמינקע ומריאמופליע, ואמר הבעש"ט להמוכיח שיסע עמו. ונתמלא שמחה, שבדרך בוודאי ישיג מבוקשו. ונסעו יחד עוד עם כמה אנשים. ויהי בדרך במלון, וילך הבעש"ט לישון בחדר מיוחד בעליה, והמתין המוכיח עד עת הקיצו משנתו, והלך על הסולם להעליה אשר שם הבעש"ט. ובבואו על המדרגה העליונה ראה את הבעש"ט יושב ומייחד ייחודים, ופניו בוערות כלפידים, ויחרד מאוד עד שמגודל הפחד כמעט שנפל מהמדריגה, עד שגער בו הבעש"ט ואמר לו: עמוד אל תירא, מה אתה מבקש. ומחמת הפחד נשתתק ולא ענה.
ויהי בנסעם מהמלון אמר הבעש"ט להמוכיח שישב עמו בעגלה שלו. וישב עמו. ויאמר לו הבעש"ט, הלא ידוע לי שכל עיקר בואך אלי היה רק למען תלמד חכמת שיחת עופות וכו', בוא ואלמדך באר היטב.
והפתיחה היה: <*>הנה ידוע שבמרכבה העליונה הוא פני שור פני אדם פני נשר פני אריה. והנה המובחר שבמרכבה הוא פני אדם, וממנה נמשך החיות לאדם התחתון. ומפני שור של מעלה בהשתלשלות המדרגות דרך מטילה וטלול וצמצומים רבים, נמשך החיות לכל הבהמות של מטה. ומפני אריה נמשך החיות לכל החיות שלמטה, ומפני נשר לעופות שלמטה. וזה סוד פרק שירה, כי כפי הדיבור במרכבה העליונה בכל בעל חי ובעל חי, כן משתלשל למטה מטה בבהמות חיות ועופות. והנה מי שהוא חכם ומבין מדעתו ומסתכל בכל דבר על שורשו של מעלה במרכבה העליונה, יוכל לדעת ממילא כל פרטי אופני הדיבור בבהמות חיות ועופות. זהו כללו של דבר. *>ופרטי הדברים בזה אמר לו סודות נוראים ונפלאים, עד שהמוכיח ידע הדבר על בוריו.
והנה הבעש"ט מאחרי שגילה לו עיקר עומק סוד חכמה זו, היה מבאר לו אגב גררא מאמרים בזוהר ותיקונים, והיה שומעם באזנו אחת ובאזנו השניה היה שומע האיך העופות משיחים והאיך הבהמות וחיות משיחות, וכל אלו הסודות היה מבארם לו בנסיעה זו עד קרוב לעיר.
ובבואם קרוב לעיר אמר לו הבעש"ט: הבנת היטב חכמה זו? ואמר לו הן. והעביר הבעש"ט ידיו על פניו של המוכיח, ונשכחו ממנו כל פרטי הסודות שבחכמה זו, ולא נשאר לו לזכרון כי אם ההקדמה.
ושחק הבעש"ט ואמר, וכי אם היה נצרך לך לידע חכמה זו, והיה תועלת לך מזה לעבודת הבורא, מעצמי הייתי מזדרז ללמדך. לזאת למדתיך החכמה הזאת לרוות צמאונך, ונשכחה ממך כי אין זה מעבודתך, ותמים תהיה וכו' וד"ל.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/11/2009 07:51 |
|
| |
חלומו של הבבא סאלי זצ"ל
|
מאת עודד מזרחי
מוקדש לזיכוי הרבים והפצת קדושת היהדות.
בליל שבת בחורף תר"פ (1919), הסבו יהודי תאפיללת במרוקו לסעודה, כאשר עתידם לוטה בערפל. גזירתו של המושל המוסלמי מולאי מוחמד – להוציא להורג את יהודי המחוז באשמת שווא של שיתוף פעולה עם הצרפתים – ריחפה מעל כולם. דברי התחנונים וגם השלמונים של ראשי הקהילה היהודית לא ביטלו את הגזירה, שמועד ביצועה לא נודע.
רבי דוד אביחצירא יצא מחדרו לסעודת השבת, לבוש בגדי חול שחורים. הוא מיהר לסיים את סעודתו, והסתגר בעליית גגו עם תלמידו, שם עסקו בכוונותיה של קריאת שמע לפי כתבי האריז"ל, עד שעלה עמוד השחר. בשחרית נכנס רבי דוד לבית מדרשו, עדיין לבוש שחורים, לתדהמת המתפללים שהורגלו לראותו בשבת כמלאך לבן. בטרם הסתיימה התפילה, פרש לחדרו.
לאחר כמה שעות הקיפו מאות חייליו של מולאי מוחמד את רחובות העיירה. עם השלמת הכיתור, ניתנה פקודה לכל היהודים להתקבץ במרכז העיירה. מראה הקלגסים המכתרים את העיירה החריד את ראשי הבתים, שהחלו לאסוף את משפחותיהם בדרך לגיא ההריגה. גברים, נשים וטף צעדו לעבר הכיכר, בוכים ומייחלים שיתגלו רחמי שמיים.
העריץ הגיע לכיכר העיר, מוקף בשומרי ראשו. הוא חייך כאשר ראה את כל היהודים מובלים כצאן לטבח. כאשר שאל את ראשי העדה היכן רבם, נענה שהם לא רצו להפסיקו מלימודו הקדוש. פלוגת חיילים נשלחה לבית רבי דוד, ומצאה אותו מסיים ח"י פרקי משניות במשפט "עתיד הקב"ה להנחיל לכל צדיק ש"י עולמות".
רבי דוד צעד לכיכר עם משמשו. כאשר עבר על פני בני קהילתו, החרדים לגורלם, נשמטה נעלו, והוא אמר: "זה סימן שפטירתי מן העולם תהיה כפרה על כל ישראל".
מולאי מוחמד הביט בשנאה בדמותו התמירה של הרב, ושאל: "מדוע אתה כותב מכתבים לנוצרים הכופרים ומזרז אותם לשוב לתאפיללת?". "חלילה שאעשה כן", ענה רבי דוד. עמידתו הבוטחת של מנהיג היהודים הוציאה את המושל משיווי משקלו. הוא ציווה להוציאו להורג עם שני פרנסי העיר, רבי יצחק בן שמחון ובנו דוד.
המורדים נטלו את השלושה, והובילו אותם למקום ההוצאה להורג. זעקת יהודי העיירה עלתה השמיימה. הם ניצבו והביטו בדמותו של רבי דוד ההולכת ומתרחקת מהם. בחצר המפקדה הוצב תותח. שלושתם הוצבו מול לועו, רבי דוד בראשם. קול רעש גדול נשמע - - -
יועציו של מולאי טענו באוזניו כי מאחר שנטל את חיי מנהיג היהודים, השקול כנגד כולם, עליו לוותר על רציחת שאר היהודים. הם הוסיפו שישתלם לו יותר לגזור עליהם גזירות ממון. מולאי הסכים לשחרר את התושבים היהודים, תמורת כופר נפש.
יהודי העיירה אומנם זכו בחייהם, אבל כאבו מאוד את רציחתו האכזרית של עטרת ראשם. אחד מהם התפרץ בזעם לפני המורדים, נתפס, והוצא להורג. פורסמה הוראה שאסור ליהודים לקונן על מותו של רבי דוד, ושמי שיעשה כן – דמו בראשו. יהודי תאפיללת לא יכלו לערוך למנהיגם לוויה המונית, בגלל האיסור לקונן. ללוויה הצנועה שנערכה הגיעו מרגלים, כדי לוודא שאף יהודי לא נותן את קולו בבכי.
ביתר ערי מרוקו ובארצות צפון אפריקה התקבלה הבשורה הנוראה, והצער והקינה היו לנחלת הכלל. כולם ביכו את מותו הטרגי של רבי דוד, וגדולי התורה קוננו עליו. הגדיל להתאבל מכולם אחיו הצעיר, רבי ישראל אביחצירא, 'הבבא סאלי', אשר קונן: "הנה לשלום מר לי מר, / כי מה אענה ומה אומר / ולבי חמרמר, / ובשרי כחש וסמר, / על גדול המשפחה, צדיק כתמר...".
הבבא סאלי מיאן להתנחם על אחיו, ונהג אבלות מעבר לשנה הנהוגה. לאחר שבע שנים בדיוק, ביום ההילולה, חלם חלום. בחלומו טבל במקווה של סבו ה'אביר יעקב'. לפתע נפתחו השמיים. ממעל ירדו שבעת רועי ישראל בדמות מנורות אש בוהקות, ונבלעו בבית המדרש. מיד אחריהם הופיעה דמותו המאירה של רבי דוד. הבבא סאלי רצה להיכנס עמו להיכל, ואחיו עצר בעדו: "אינך יכול להיכנס, מפני שאתה שרוי עדיין בעולם החיים, אך אני מתיר לך לשבת סמוך לפתח ולומר עמנו תיקון חצות".
לאחר מכן הוסיף: "דע לך, אחי, שיש לי צער גדול מכך שאתה מוסיף להתאבל עליי. הלא כל הצער שהיה לי לא ארך יותר משנייה אחת... תכף העלו אותי למחיצתי בעולמות העליונים, למקום שאיני יכול לפרט לך את גודל מעלתו ועוצם התענוגים שבו. ואם ברצונך לגרום לי קורת רוח, הפסק להתאבל!".
הבבא סאלי התעורר מחלומו. לאחר שהתפלל שחרית, ערך התרת נדרים למנהגי האבלות שקיבל על עצמו. הוא סיפר ברבים את דבר החלום, ואותו יום נקבע ליום משתה ושמחה לכבוד נשמת הקדוש, רבי דוד אביחצירא,השם ייקום דמו.
|
|
|
|
מאת עודד מזרחי
בליל שבת בחורף תר"פ (1919), הסבו יהודי תאפיללת במרוקו לסעודה, כאשר עתידם לוטה בערפל. גזירתו של המושל המוסלמי מולאי מוחמד – להוציא להורג את יהודי המחוז באשמת שווא של שיתוף פעולה עם הצרפתים – ריחפה מעל כולם. דברי התחנונים וגם השלמונים של ראשי הקהילה היהודית לא ביטלו את הגזירה, שמועד ביצועה לא נודע.
רבי דוד אביחצירא יצא מחדרו לסעודת השבת, לבוש בגדי חול שחורים. הוא מיהר לסיים את סעודתו, והסתגר בעליית גגו עם תלמידו, שם עסקו בכוונותיה של קריאת שמע לפי כתבי האריז"ל, עד שעלה עמוד השחר. בשחרית נכנס רבי דוד לבית מדרשו, עדיין לבוש שחורים, לתדהמת המתפללים שהורגלו לראותו בשבת כמלאך לבן. בטרם הסתיימה התפילה, פרש לחדרו.
לאחר כמה שעות הקיפו מאות חייליו של מולאי מוחמד את רחובות העיירה. עם השלמת הכיתור, ניתנה פקודה לכל היהודים להתקבץ במרכז העיירה. מראה הקלגסים המכתרים את העיירה החריד את ראשי הבתים, שהחלו לאסוף את משפחותיהם בדרך לגיא ההריגה. גברים, נשים וטף צעדו לעבר הכיכר, בוכים ומייחלים שיתגלו רחמי שמיים.
העריץ הגיע לכיכר העיר, מוקף בשומרי ראשו. הוא חייך כאשר ראה את כל היהודים מובלים כצאן לטבח. כאשר שאל את ראשי העדה היכן רבם, נענה שהם לא רצו להפסיקו מלימודו הקדוש. פלוגת חיילים נשלחה לבית רבי דוד, ומצאה אותו מסיים ח"י פרקי משניות במשפט "עתיד הקב"ה להנחיל לכל צדיק ש"י עולמות".
רבי דוד צעד לכיכר עם משמשו. כאשר עבר על פני בני קהילתו, החרדים לגורלם, נשמטה נעלו, והוא אמר: "זה סימן שפטירתי מן העולם תהיה כפרה על כל ישראל".
מולאי מוחמד הביט בשנאה בדמותו התמירה של הרב, ושאל: "מדוע אתה כותב מכתבים לנוצרים הכופרים ומזרז אותם לשוב לתאפיללת?". "חלילה שאעשה כן", ענה רבי דוד. עמידתו הבוטחת של מנהיג היהודים הוציאה את המושל משיווי משקלו. הוא ציווה להוציאו להורג עם שני פרנסי העיר, רבי יצחק בן שמחון ובנו דוד.
המורדים נטלו את השלושה, והובילו אותם למקום ההוצאה להורג. זעקת יהודי העיירה עלתה השמיימה. הם ניצבו והביטו בדמותו של רבי דוד ההולכת ומתרחקת מהם. בחצר המפקדה הוצב תותח. שלושתם הוצבו מול לועו, רבי דוד בראשם. קול רעש גדול נשמע - - -
יועציו של מולאי טענו באוזניו כי מאחר שנטל את חיי מנהיג היהודים, השקול כנגד כולם, עליו לוותר על רציחת שאר היהודים. הם הוסיפו שישתלם לו יותר לגזור עליהם גזירות ממון. מולאי הסכים לשחרר את התושבים היהודים, תמורת כופר נפש.
יהודי העיירה אומנם זכו בחייהם, אבל כאבו מאוד את רציחתו האכזרית של עטרת ראשם. אחד מהם התפרץ בזעם לפני המורדים, נתפס, והוצא להורג. פורסמה הוראה שאסור ליהודים לקונן על מותו של רבי דוד, ושמי שיעשה כן – דמו בראשו. יהודי תאפיללת לא יכלו לערוך למנהיגם לוויה המונית, בגלל האיסור לקונן. ללוויה הצנועה שנערכה הגיעו מרגלים, כדי לוודא שאף יהודי לא נותן את קולו בבכי.
ביתר ערי מרוקו ובארצות צפון אפריקה התקבלה הבשורה הנוראה, והצער והקינה היו לנחלת הכלל. כולם ביכו את מותו הטרגי של רבי דוד, וגדולי התורה קוננו עליו. הגדיל להתאבל מכולם אחיו הצעיר, רבי ישראל אביחצירא, 'הבבא סאלי', אשר קונן: "הנה לשלום מר לי מר, / כי מה אענה ומה אומר / ולבי חמרמר, / ובשרי כחש וסמר, / על גדול המשפחה, צדיק כתמר...".
הבבא סאלי מיאן להתנחם על אחיו, ונהג אבלות מעבר לשנה הנהוגה. לאחר שבע שנים בדיוק, ביום ההילולה, חלם חלום. בחלומו טבל במקווה של סבו ה'אביר יעקב'. לפתע נפתחו השמיים. ממעל ירדו שבעת רועי ישראל בדמות מנורות אש בוהקות, ונבלעו בבית המדרש. מיד אחריהם הופיעה דמותו המאירה של רבי דוד. הבבא סאלי רצה להיכנס עמו להיכל, ואחיו עצר בעדו: "אינך יכול להיכנס, מפני שאתה שרוי עדיין בעולם החיים, אך אני מתיר לך לשבת סמוך לפתח ולומר עמנו תיקון חצות".
לאחר מכן הוסיף: "דע לך, אחי, שיש לי צער גדול מכך שאתה מוסיף להתאבל עליי. הלא כל הצער שהיה לי לא ארך יותר משנייה אחת... תכף העלו אותי למחיצתי בעולמות העליונים, למקום שאיני יכול לפרט לך את גודל מעלתו ועוצם התענוגים שבו. ואם ברצונך לגרום לי קורת רוח, הפסק להתאבל!".
הבבא סאלי התעורר מחלומו. לאחר שהתפלל שחרית, ערך התרת נדרים למנהגי האבלות שקיבל על עצמו. הוא סיפר ברבים את דבר החלום, ואותו יום נקבע ליום משתה ושמחה לכבוד נשמת הקדוש, רבי דוד אביחצירא,השם ייקום דמו.
|
|
|
מאת עודד מזרחי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2009 10:16 |
|
| |
הרב מרדכי שרעבי
כ' מרחשון, תשד''מ יום פטירתו של הרב מרדכי שרעבי זצ''ל
אודותיו:
אחד מן האישים הגדולים שיהדות תימן זכתה וזיכתה את הרבים בהם.שר בתורה וגדול בחוכמת הח''ן.כגודל חוכמתו ובקיאותו בפרד''ס כן גדולים היו ענוותנותו ותומתו. מירכתי
עד מהרה נודע בשערים כאשיות דגולה, רוחנית ותורנית, בקרב המוני הצבור כולו לכל פלגיו. בה במידה שהצניע את עצמו והתרחק מן הכבוד והפרסום, שמו נישא בפי הכל, לשם לתהילה ולתפארת. ההילה ויראת הכבוד שרחקו לו הקיפה רבים וגדולים.
נולד בשנת תרס''ח בדרום תימן, והתיתם בילדותו. הרב הידוע, רבנו חיים סנואני זצ''ל עמד על מעלותיו וסגולותיו. אמץ אותו כבן ורווהו ממעינות התורה והחוכמה. לאחר מכן המשיך לגדול ולהתפתח בתלמודו בהדרכת הרב משומר שמואל ניסים זצ''ל.
בשנת תרצ''ב עלה לארץ, קבע מושבו בירושלים ולמד בישיבות הידועות ''אמת ליעקב'' ו''בית אל''. לאחר מכן ייסד את ישיבת ''נהר שלום'', שבה למדו תורה בשקידה ובהבנה רבה. התפרסם כאיש מופת, כקדוש,וכירא חטא.רבים נהרו מכל חוגי הצבור ומכל קצוות הארץ, לשאול בעצתו ולהתברך במוצא שפתיו. והוא נענה לכולם בלב שלם ובנפש חפצה. איש חלוש היה ומעונו פשוט ודל. כל זה לא מנע ממנו לקבל הרבבות שפנו אליו. כשהגיעה עת פקודתו.
בכ' מרחשון, תשד''מ החזיר את נשמתו אל צור מחצבתה.
רבו:
הרב חיים סינואני זצ''ל
אופנוע שומר שבת
*******>document.write(""); if (sLinkData != "") document.write("עריכה ");>
******* src="http://a7.org/s/Replies.js">>
28/06/07, 16:00
עודד מזרחי
בבוקרו של יום השבת יצא הרב מרדכי שרעבי בלוויית קהל חסידיו מבית הכנסת לעבר ביתו בירושלים, כשמצנפת מבריקה לראשו, גלימת משי לגופו וכולו אומר הוד והדר. החבורה פסעה באטיות במורד הרחוב. לפתע הגיח מהסמטה הסמוכה רוכב אופנוע צעיר, ובראותו את החבורה, שבמרכזה צועד זקן נשוא פנים ועטוף בטלית, חמד לו לצון והחליט להתנכל להם.
תחילה הפעיל את צופרו, שהרעים בקולו הצורם, ולאחר מכן התניע את אופנועו בקול רעש גדול, ונסע בראוותנות בין המתפללים, שנסו בבהלה. תלמידיו של הרב זעקו חמס לנוכח התנהגותו הפרועה של הרוכב, שרמס בריש גלי את קדושת השבת: "מדוע אתה מתנכל לנו ומחלל את השבת?!" הם התכנסו בזעם סביב רבם, ומחו גם באוזניו. להפתעתם אמר הרב: "הניחו לו, הוא לא אשם. האופנוע שלו אשם!"
לפתע הגיח מהסמטה הסמוכה רוכב אופנוע צעיר, ובראותו את החבורה, שבמרכזה צועד זקן נשוא פנים ועטוף בטלית, חמד לו לצון והחליט להתנכל להם. תחילה הפעיל את צופרו, ולאחר מכן התניע את אופנועו בקול גדול, ונסע בראוותנות בין המתפללים, שנסו בבהלה. תלמידיו של הרב זעקו חמס, אך להפתעתם אמר הרב: "הניחו לו, הוא לא אשם. האופנוע שלו אשם!"
טרם עיכלו התלמידים את דבריו, הגיע הרב לביתו ונפרד מהם בברכת שבת שלום.
אחד המלווים שחזר לאחור, ראה את הצעיר עומד באמצע הכביש, כשהוא רוכן על אופנועו ומנסה להפעילו. הוא ניסה שוב ושוב להתניעו, אך לשווא. המלווה אמר לצעיר: "לחינם אתה מנסה להתניע את האופנוע. הוא לא ייסע! אתה פגעת בכבוד הרב שרעבי בכך שנסעת בינינו, והוא אמר לנו שאינך אשם אלא האופנוע שלך... לדעתי, כדאי לך לגשת אליו ולבקש סליחה", אמר והורה לו את הדרך לביתו של הרב. הבחור ניסה שוב ושוב להתניע את אופנוע, וכשראה שאינו מצליח בשום אופן, החליט לגשת לרב ולבקש את סליחתו.
הוא הלך בבושת פנים לבית הרב. הרבנית פתחה את הדלת, והבחור התנצל בפניה על התנהגותו הפרועה וביקש שתעביר את סליחתו לרב, וכן שיברך את אופנועו ששבק חיים...
הרב שחק לשמע הדברים, וביקש להכניס את הצעיר לביתו. כאשר נכנס הצעיר, אמר לו הרב במאור פנים: "בוא, בני. שב ואכול עמנו סעודת שחרית של שבת!"
הצעיר היה נבוך מידידותו של הרב, שלו התנכל לפני שעה קלה. הוא היסס, ולאחר כמה דקות שאל: "האם אוכל לחזור אחרי האוכל לאופנוע שלי, ואצליח לנסוע עליו?"
"בוודאי. העיקר שתשב עמנו כעת".
הבחור הסב לשולחן הרב כמי שכפאו שד. הוא האזין לקידוש, וסעד עם הרב ועם בני ביתו סעודת שבת. בתום הסעודה רצה לפנות מיד לדרכו, אולם הרב עיכבו באמרו: "מה החיפזון הזה? הישאר עמנו. עוד מעט יגיע זמן מנחה".
הבחור התרגז קצת, ואמר: "מנחה?! מה לי ולמנחה?!"
הרב שרעבי הפציר בו שיישאר בכל זאת עמם, ויסעד גם סעודה שלישית, והבטיח לו: "רק אם תישאר עמנו, האופנוע שלך ימשיך לפעול..."
הבחור, שזכר היטב את סרבנותו של אופנועו, נשאר בבית הרב בלית ברירה עד לצאת השבת. לאחר ההבדלה, אמר לו הרב: "שבוע טוב! הנך רשאי ללכת כעת לאן שתרצה. חזור למקום שבו השארת את האופנוע, ותראה שאין לו שום בעיה. אבל דע לך שמשבת זו ואילך אופנועך ישמור שבת!"
הבחור לא הבין מה הרב שח, ומיהר לרוץ לעבר אופנועו. הוא ניסה להתניעו, וראה שהוא פועל כהלכה. אבן נגולה מעל לבו, והוא התיישב עליו ונסע בשמחה לדרכו.
האופנוע פעל היטב כל ימות השבוע. כאשר החשיך יום ששי ונכנסה השבת, נדם לפתע המנוע. הצעיר ניסה להפעילו שוב ושוב, ללא הועיל. הוא נזכר ברב הזקן עם הגלימה והחליט לחזור אליו, ולשאול אותו מה לעשות כעת. הוא ניגש לבית הרב שרעבי, שקיבלו במאור פנים ואמר לו ביישוב הדעת: "הרי הסברתי לך בשבוע שעבר שאופנועך שומר שבת, ולכן עליו לנוח ביום השביעי, וממילא לא ייסע לעולם בשבת".
הצעיר נדהם לשמע דברי הרב, ולא ידע מה לומר. הרב המשיך: "בני, דע שיש לך נשמה גדולה. רק חדל מדרכך הרעה. שב עמנו שוב... חזור בתשובה..."
הדברים ירדו לחדרי לבו של הצעיר. הוא ראה מולו אדם אצילי, שהבליג על התנכלות כלפיו, ואף הקרין אהבה ואכפתיות, ונוסף לכך נזכר באופנועו המושבת. הרהורי תשובה הציפו את נפשו, ומאותו רגע ואילך זנח את דרך חייו הקודמת והחל לנהל אורח חיים יהודי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/11/2009 08:08 |
|
| |
הוה דן כל אדם לכף זכות
זה סיפור יפה על ר' אריה לוין שהיה אבי אסירי המחתרות, וממנו אפשר ללמוד על לימוד כף זכות,
הרב אריה לוין זצ´´ל אחד מהצדיקים בדור הקודם היה מבקר אסירים בבתי כלא ומעודד את רוחם. פעם הוא הסביר מדוע הוא התחיל ללמד זכות על כל בן אדם וזאת בעקבות מקרה שקרה לו.
פעם אחת הוא השתתף בהלויה של אדם חשוב מאד, אחד מנקיי הדעת בירושלים, הרב אלעזר ריבלין זצ´´ל שהיה אדם שעשה חסדים, גזבר בבית אבות, גבאי צדקה, בעל גמ´´ח גדול, עוזר לנזקקים, מפורסם מאד, שבמשך עשרות שנים עשה חסדים, היה לו חבר בשם ר´ שמואל קוק זצ´´ל והם היו חברים 30 שנה והוא היה החברותא שלו. תמיד בעניני צדקה וחסד עשו יחדיו למען הכלל דברים גדולים.
כשנפטר ר´ אלעזר ריבלין השתתף בהלויה רבי שמואל קוק חברו. והנה איך שהתחילה ההלויה, רואה הרב לוין שהרב קוק חברו של הנפטר פורש, נכנס לחנות פרחים וקונה עציץ. הוא נדהם. ברגע האחרון שניתן להתייחד עם החבר האמיתי שלך שהיית איתו רוב ימיך ומסע ההלויה רק מתחיל ואתה פורש לעיני כולם, נכנס לחנות פרחים וקונה עציץ? מה עם החסד של אמת האחרון שאפשר לעשות ולגמול עם הנפטר?
הרב לוין לא יכל לעצור את רוחו ונכנס לחנות כדי לקיים מצות ´´הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת עֲמִיתֶךָ´´ (ויקרא יט יז). אומר לו הרב לוין: ´´ילמדני רבי, מדוע בתחילת הלויה נכנסת לחנות פרחים´´? אמר לו ר´ שמואל קוק: ´´כידוע, אני מטפל במשך שנים במצורע ואמש הוא נפטר. הרופאים בבית החולים ציוו לשרוף את כל כליו ואת כל מלבושיו כיון שהצרעת מדבקת היא ובין החפצים שלו הם ציוו לשרוף גם את התפילין. כשאני שמעתי שצריכים לשרוף את התפילין שלו באתי בדברים עם הרופאים הגוים ובקשתי מהם אם אוכל במקום שהם ישרפו לקבור את התפילין בתוך כלי חרס כמו מנהג ישראל, הם הסכימו אבל התנו תנאי, שעד שתים עשרה בצהרים אגיע לשם על מנת להכניס את התפילין בכלי חרס ולקוברם. כיון שנתאחרה ההלויה והגיע הזמן שאני כבר חושש שלא אספיק להגיע ואז חלילה ישרפו את התפילין, נאלצתי לעזוב את הלויה, להכנס במהירות לחנות כדי לקנות את העציץ ולרוץ לבית החולים´´.
אמר הרב לוין: מרגע שהתברר לי המעשה הזה, קבלתי על עצמי רק להצדיק את הבריות.
ואילו אנחנו היינו נוכחים שם, מי מאתנו היה מעלה על דעתו סיטואציה כזאת, שזה המקרה? מה היינו אומרים אנחנו לעצמנו כשהיינו רואים דבר כזה, מבלי לברר כמובן? קונה לעצמו פרחים, הא?!. סוף סוף נפטר ממנו, היינו מהנהנים, עם חיוך, כאילו הדבר ברור לנו, כי הכל תמיד ברור לנו, לא?!!.
 |
|
|
|
|
|