|
|
| נשלח ב-26/7/2009 11:37 |
|
| |
השאלה שלי הפוכה - איך יהיה אפשר להפסיק להתאבל אחרי שייבנה בית המקדש?
אדם שאיבד את אשתו האהובה וילדיו בפיגוע טרור, וכמה שנים לאחר מכן נשא אישה חדשה והוליד ילדים חדשים - האם יפסיק להתאבל על אשתו הראשונה?
ירוחם: אני מסכים איתך שהמצב היום טוב יותר מאשר בכל תקופה בעבר. אני חולק עליך לגבי המסקנה: * המסקנה שאני מסיק מכאן היא, שצריך להודות לה', וכך אנחנו עושים ביום העצמאות וביום ירושלים וכן בכל תפילה ותפילה. * המסקנה שאתה מסיק מכאן היא (כנראה) שצריך להפסיק להתאבל - המסקנה לא ברורה לי. האבל נובע מצער על המצב הנוכחי ולא מהשוואה למצב קודם.
בכל פעם שאני נמצא ליד שערי הר הבית, ורואה ילדים ערבים נכנסים לשם עם כדורגל, בעוד שליהודים אסור להיכנס לשם עם ספר תנ"ך(!) בא לי לבכות: "על הר ציון ששמם, שועלים הלכו בו". וזה לא משנה שבעבר היה, אולי, יותר גרוע.
כשאני שומע על יהודים בחו"ל שנאשמים בפשעים חמורים, בא לי לבכות ויבוא אל הגוים אשר באו שם, ויחללו את שם קדשי באמר להם 'עם ה' אלה ומארצו יצאו' . וזה לא משנה שבעבר היה, אולי, יותר גרוע.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 26/07/2009 11:38:18
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 13:10 |
|
| |
ירוחם, קצת מוזר שאתה בא אלי בטענות כאילו אני רואה רק את הרע במדינה הזו, כאשר אתה מתעקש לראות רק את הטוב, גם כשלא לגמרי ברור שזה נמצא...
אראל, יפה כתבת לגבי הצער על המצב העכשוי שלא לגמרי תלוי בשאלה אם בעבר היה טוב יותר וכמה. לגבי משל האשה שמתה , דרכו של מת שישכח מן הלב, זו אחת המתנות שהקב"ה נתן לנו כדי שנוכל להמשיך להתקיים ולפעול השיכחה (מובן שלא כל שכחה טובה...בכל מקרה זה כבר דיון אחר) בלעדיה היינו מתבוססים כל ימינו בצער על העבר... בכל מקרה היחס למת אינו רק בשכחה שלו ושל הטוב שהיה איתו, אלא בנחמה ובהבנה שסופו של דבר דוקא בשל החורבן הצלחתי להגיע למקום שלם וטוב יותר. ב"ה לא חוויתי חוויה קשה כ"כ ובודאי שאני לא יכול ואין בכוונתי לדון אדם כזה שלא הצליח למצוא נחמה,אבל נראה לי שבענין שלנו (בית המקדש החורבן וכל מה שכלול בזה) זה מה שבסופו של דבר יביא לעצירת האבל. נחמה שלימה ומליאה. שנזכה עוד בימינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 13:35 |
|
| |
אראל
לא דברתי על מסקנות, אני לא בתפקיד של מקבל החלטות על הפסקת האבל.
ר"ע ראה שועלים יוצאים מהר הבית, וצחק- אתה רואה ילדים ערבים ובוכה. זה בסדר ומובן,
מה שרציתי להדגיש, כי יש שינוי לטובה בסאטוס, של המצב , שינוי לטובה, ואפילו אנשים כמוך וכאיש ציפור, לא מודים בה. בפה מלא.
תמיד אנחנו מחפשים מה לא בסדר, ותמיד אפשר למצא -מה לא בסדר, כי לא יכול להיות בחיי עם ואדם שהכל יהיה בסדר,
ולכן אם רואים את מה שבסדר, מתיחסים בפרופורציה למה שלא וכמה לא. רק אידיאליסטים פילוסופים ורבנים-שלא עוסקים ברבנות עם ציבור, רואים מצב אידאי שבה הכל מצוין ונהדר
לפני אלפיים וחמש מאות שנה כתב אפלטון על מדינה כזו, -אטלנטיס- אבל גם אותה כיסה האוקינוס האטלנטי.
עיין במס' שבת בתשובתו של משה למלאכים- למה אנו קיבלנו את התורה ולא הם!
נדמה לי שזה בדף פו' ח -או בסביבה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 13:42 |
|
| |
סלח לי ירוחם, אבל הצלחת שוב לעצבן אותי. מאיפה החלטת שאני לא מודה בפה מלא בדברים שהשתנו לטובה? יתירה מזו יש בכך מידה של עזות מצח להכניס לפי שוב ושוב את ההזיות שבמוחך (במחילה) גם אחרי שאני שוב ושוב מתנער מהם. אם אתה מנסה לפרש את דברי, תביא ציטוט מדויק (יש היום אופציה פשוטה של העתק-הדבק שעשויה להקל עליך את המלאכה) בכל מקרה אני לא אמשיך לשתוק ולמחול כשמסלפים את דברי בעקביות בין אם זה סתם מחוסר תשומת לב או הבנה, בין אם זה מתוך רצון לצאת "צודק" בויכוח ביתר קלות, או מכל סיבה אחרת... הנה הדברים מובאים לידיעתך, ולתשומת לבך... ממליץ לך מאוד להתייחס אליהם ברצינות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 14:00 |
|
| |
איש ציפור
אל נא באפך , אני שמח שטעיתי בך, ואשריך שחשדו בך ואין בך..
אבל כל ההודעות שלך על הטוב, תמיד היו מלובים באבל, "הדור בסדר אבל המוסדות הם לא."
זה הטעה לחשוב, כי אינך מודה בפה מלא, על הטוב. אני שמח כי אני מבקש סליה על טעותי זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 14:08 |
|
| |
טוב, רק לצורך ההבהרה על הטוב אני אכן מודה בפה מלא, אלא שהטוב הזה מעורבב בלא מעט או לפחות פגמים שמחייבים תיקון,ועם כל הכבוד וההכרה בטוב, לא אסכים להתעלם מהרע ו/או לוותר לו. ברוך השם על כל הטוב, אנחנו (או לפחות אני) מחויבים להתייחס אל הרע להתמודד איתו ובע"ה בסוף גם לתקנו. שום התחמקות וטיוח לא יועילו. מן הראוי בעיני להבהיר שאין בדברי שום דבר אישי כלפיך חלילה במיוחד על רקע היותך מבוגר ממני שכמה עשרות שנים ככל הידוע מה שמחייב אותי בכבודך במובנים לא מבוטלים... המשך יום נעים, ואני מקווה שאתה מקבל או לפחות מבין מה הכעיס אותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 15:37 |
|
| |
אישי הציפור
נושא גילי אינו רלונטי לנושא, כאן נמדדים על-פי מה שכותבים, ולא על כמות הלחם שאוכלים,בימי חיינו.
אני מסכים איתך בצורך לתקן -ועל החובה המוטלת על כל אחד לתקן, אבל מתוך נסיון החיים שלי (הגיל)- אני מודע , כי אי אפשר לתקן הכל ואפילו לא את הרוב, הטוב הוא תמיד יחסי, כמו שהרע הוא יחסי, ולכן מה שקובע זה המינון היחסי בין הטוב לרע.
אשמח לעוף ולרחף איתך גם בעתיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 15:43 |
|
| |
ירוחם, כאן (=בפורום) אולי הגיל לא משנה, אבל בתורה ובליבי הוא משנה בהחלט.
לגבי יחסיות, עם כל זה שיש יחסיות יש גם מוחלט.. זה שלא הכל, או בעצם הרוב לא שחור או לבן, לא אומר שאין גם שחור ולבן במציאות. להבנתי כדי להבין טוב את מה שיחסי ויותר מכך להיות מסוגל לתקן אותו, יש הכרח קודם להבין את מה שמוחלט... וזו כל התורה כולה על רגל אחת להבנתי אתה מוזמן להצטרף לריחופים כמנהגם של ציפורים ואף למעשים כדרכם של בני אדם. בוא בשלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 22:19 |
|
| |
בהמשך להפטרה בחזון ישעיהו,
מדוע הקפיד ישעיהו לפתוח את ספרו בפרק הזה? הרי פרק ו היה מתאים יותר, מבחינת הפתיח?
המענין שישעיהו פותח את ספרו- באותן מילים- שבה מסיים משה את ספרו- האזינו- אותן מילים אמנם ,אבל הפוך, הפוך במילים אבל בעלת אותן משמעויות ומסר.
ישעיהו פרק א
ב) שׁמְעוּ שׁמַיִם וְהַאֲזִינִי אֶרֶץ כּי יְדֹוָד דּבּר בּנִים גּדּלְתּי וְרוֹמַמְתּי וְהֵם פּשׁעוּ בִי:
(ג) יָדַע שׁוֹר קֹנֵהוּ וַחֲמוֹר אֵבוּס בְּעָלָיו יִשְׂרָאֵל לֹא יָדַע עַמִּי לֹא הִתְבּוֹנָן
על מה בעצם מקונן הנביא בראש וראשונה- על כפיות הטובה של עם ישראל,
בדיוק אותו מסר שמוסר משה- בפ' האזינו- משה לא מדבר על שום מצוה - עיקר דבריו- כפיות הטובה- ה לה' תגמלו זאת עם נבל ולא חכם, זה המוטו של משה וגם של ישעיהו,
עם ישראל אל תהיו כפויי טובה!!!!
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 22:57 |
|
| |
ירוחם.
גאולה שלמה,היא התקופה שלא נחיה תחת שלטון אחרים.
גאולה שלמה,היא התקופה בה עם ישראל כולו יחיה בארץ ישראל.
גאולה שלמה,היא התקופה בה עם ישראל יכיר ביהדותו.
ישנם פרמטרים נוספים לדעתי ליציאה שלמה ממצב הגלות.אינני חולק על המקנות שאתה מסיק מהתהליכים ההיסטוריים,אך הרחקת לכת באשר להגדרת המצב.
טענת דור המדבר היא טענה דמגוגית,אין שום קשר בין הגאולה במובן של יציאה מעבדות לחירות (מה שאין היום לגמרי),לבין מצבו של דור המדבר שהתקלקל בהמשך.
הגאולה היא ביחס לגלות בו היינו נתונים לפניה,אם הגלות היתה שעבוד למצרים ישנה גאולה בעצם היציאה לחירות. ישנה גאולה גם ביציאה מאירופה לארץ ישראל,אך ישנה גם גלות היום בשיעבוד של השלטון הישראלי לאומות,בכך שביהמ"ק לא קיים,ובכך שחצי מעם ישראל חי בגלות,הצפיה לגאולה היא מהגלות הנוכחית.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 23:07 |
|
| |
ירוחם: אני לא "מחפש את הרע", הרע קיים ובולט לעין. להגיד שיש רע ולהתאבל עליו זו לא "כפיות טובה", כל עוד לא מתעלמים מהטוב. טוב שיש יום אחד בשנה שבו אפשר לרכז את כל רגשות האבל על כל הדברים הרעים שרואים במשך השנה, כך שבמשך כל שאר השנה אפשר לשמוח ולהודות על הטוב.
אגב, גם פסיכולוגים אומרים שזה טוב להתאבל לפעמים.
לגבי בכי בזמן בית שני, ראו עזרא ג12-13: "ורבים
מהכהנים והלוים וראשי האבות הזקנים אשר ראו את הבית הראשון ביסדו זה הבית
בעיניהם בכים בקול גדול ורבים בתרועה בשמחה להרים קול ואין העם מכירים קול
תרועת השמחה לקול בכי העם כי העם מריעים תרועה גדולה והקול נשמע עד למרחוק "
לגבי בכי בזמן הבית הראשון, לפי חז"ל תשעה באב נקבע כבר מימי חטא המרגלים ליום "בכיה לדורות", אם כך ייתכן שנהגו להתאבל גם בזמן בית ראשון.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 26/07/2009 23:04:59
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2009 23:09 |
|
| |
קוטקאנט
אתה מדבר על מצב אוטופי, שאף פעם לא היה, בשום גאולה, זו משאלת לב, זה בסדר גמור, אבל משאלות לב בדרך כלל לא מציאותיות
בענין דור המדבר- הגיוני שגאולה תהיה גם גאולה רוחנית
ולכן לפי הבנתך וציפיותך לעולם לא תהיה גאולה שלמה. כי מעולם גם לא היתה כזאת,
אומרים בשמו של בעל התניא- המשיח שאנו מצפים לו -לעולם לא יבא- והמשיח שיבא- אנו לא מצפים לו,
כששמעתי זאת בפעם הראשונה לא כל כך הבנתי- אבל לאט לאט אני מתחיל להבין.
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 09:25 |
|
| |
ירוחם.
ההבדל ביני לבינך הוא,שאני מסתמך על הנבואות לאורך השנים,ואתה מסתמך על אמירות שאין להן בסיס.
צר לי,אך כדי להוציא את דברי הנביאים מהקשרם,ולפרשם כמשלים,עליך להביא מקור תורני.
בל נשכח כי הויכוח בינינו נסוב על גאולה אלוקית,ולא על תהליך היסטורי צפוי מראש,כך שהייתי מוצא לנכון לסמוך על אלוקים,בנוגע לאמירותיו על הגאולה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 09:52 |
|
| |
קוטקאנט
,עליך להביא מקור תורני.
מקור שיתאים בדיוק להשקפתך ולהבנתך- אחרת- זה לא מקור תורני- צודק!
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 10:15 |
|
| |
ירוחם, אתה צודק שזו הנקודה אבל ראה גם את דברי אראל. הכרה בטוב לא תסמא את עיננו לראות את המומים והפגמים תוך הבנה שמקור האשמה והפגמים בנו ..."אל אמונה ואין עוול צדיק וישר הוא" את זה הבינו היטב עזרא ונחמיה (ראה בתפילות שלהם) והזקנים שראו את הבית השני אל מול זכרונות הבית הראשון ובעצם גם משה רבינו שמוכיח את העם לאורך ספר דברים (ובפרשת האזינו בפרט) לצד ההדרכות שלו לגבי האופן בו ראוי שננהג כשנכנס לארץ.
|
|
|
|
|